Van een vriendin had ik een Engels boek geleend over inmaken en bewaren..wat een heerlijkheid zo`n boek! Voor mij gaat er een deur naar een nieuwe inmaak-wereld open, met recepten als kruidengelei, vruchtenboter, pikante groenten en heerlijke kruidige smaakmakers.. Het boek is ondertussen weer terug, en ik heb vergeten de naam + schrijfster op te schrijven, voor wie dat wil weten zoek ik het op.
Herb Jelly / Kruidengelei.
Appels Witte azijn Verse munt, salie,tijm,peterselie of laurier Suiker
Was de appels, schil ze niet, laat ook het klokhuis zitten en snij het fruit in stukken, doe dit in een pan. Neem 125 ml azijn op 500 ml water. Giet de vloeistof op de appels tot ze bedekt zijn. Voeg een grote bos munt ( of salie etc.) toe en breng het geheel aan de kook, laat sudderen tot het fruit heel zacht is. Giet het geheel af door een doek, laat goed uitlekken en meet het sap. Voeg 450 gram suiker toe op iedere halve liter sap. (Gek als ik ben op minder zoet: Gebruik ik de speciaalsuiker van van Gilze..in dit geval 500 gram van deze suiker op 1,1 liter sap) Roer de suiker door het sap terwijl de pan op een laag vuurtje staat totdat de suiker is opgelost, kook dan het geheel flink door tot het sap begint te geleren. Vlak voor de gelei klaar is voeg je nog enkele hele of fijngesneden blaadjes van het kruid dat je gebruikt hebt toe. Roeren, en in hete potten gieten en afsluiten. De potten voor 5 minuten omdraaien.
Er staat verder bijgeschreven: Salie, peterselie en tijm-geleien zijn heerlijk bij eend, varkensvlees of ham. Laurier-gelei past bij vis en kip, maar moet gemaakt worden zonder azijn, en zonder toevoeging van laurierblaadjes op het eind.
Reacties op bericht (1)
04-01-2011
lekker
ow heeeeeeeeeeeeeeerlijk de jam loopt me al in de mond ehhhhh het water