Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • RatafŪa Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black
  • Tinedol
  • gezonde tuin door mengcultuur.
  • eendjes
  • good

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst
    Kerstmis 2012




    Categorie:In Nederland
    Tags:kerstmis
    26-12-2012, 00:15 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    16-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recycling
    Ons dorp heeft ieder jaar een groot feest, dit wordt georganiseerd door de plaatselijke culturele vereniging.

    Deze vereniging zet zich ook in voor andere zaken zoals het jaarlijkse avondmaal (zeg maar nachtmaal) op Saint-Sylvestre; ouderjaarsavond dus. Er wordt dan gegeten van 8 uur `s-avonds tot 6 uur `s-morgens.
    Lie en ik gaan er eigenlijk nooit ( meer) heen. Dat lange zitten en eten..die walsmuziek..het is leuk voor een uurtje of twee, maar daarna ben ik het wel zat. Vroeger gingen we wel eens om 3 uur `s-nachts om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen, maar daar kwamen klachten over..wij Hollanders hadden immers niets betaald!

    Ook organiseren ze ieder jaar lire-en-fÍte: een voorleesfeest met een thema, waarbij iedereen die wil een stuk mag voorlezen.

    Het jaarlijkse feest heeft de moestuin als basis, en ieder jaar een favoriete groente en een sociaal thema.
    Voor het aankomende jaar zal dit de prei zijn plus de bij en de kleur (?).

    Nu ben ik pas gevraagd om in het dagelijkse bestuur zitting te nemen om eens wat nieuwe ideeŽn in te brengen. Ik heb wel ja gezegd, maar twijfel voortdurend, ook al omdat mijn belangstelling voor tuinieren een heel andere kant opgaat tegenwoordig..ik raak steeds meer geÔnteresseerd in de permacultuur, en ik denk dat mijn manier en ideeŽn van tuinieren moeilijkheden zal opleveren in dit toch wel traditionele dorp.
    Maar wie niet waagt enz; en wie weet zijn ze hier ook wel klaar voor verandering; ik had aan mijn kruiden en plantenkraampje trouwens wel enkele jonge Fransen die belangstelling hadden voor mijn perma-praatjes..en het zijn vooral de jongeren die ze willen gaan aantrekken.
    Via het moestuinforum heb ik al veel ideeŽn aangereikt gekregen  (mijn vraag: wat zouden jullie graag aantreffen op een dag/beurs/braderie die als thema de volkstuin heeft mag zeker ook door jullie beantwoord worden) en in januari ga ik er echt aan de slag met mijn eerste vergadering...ik ben -bij voorbaat- vooral benieuwd of ik alles kan volgen, de mensen hier praten niet langzamer als de rest van de Fransen.

    Voor mezelf heb ik voor die dag een recycling project bedacht. Een hoekje waar ik een kamertje of tuintje ga inrichten..het staat me nog niet helemaal duidelijk voor ogen.
    Ik wil in ieder geval een gordijn maken van netjes van uien/sinaasappelen/mandarijnen etc., die heb ik van de zomer als podium-achtergrond-aankleding op een leuk klein festivalletje gezien, zie foto.
    Ook wil ik een vloerkleed naaien van oude dassen.

    Aan jullie dus nog een vraag: Wie wil die netjes voor me bewaren, en wie heeft (na de winter is vroeg genoeg) nog oude dassen?
    Ook ideeŽn zijn meer dan welkom.

    Verzendkosten worden vergoed.





    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:recycling, netjesgordijn
    16-12-2012, 15:40 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de Cookies

    !




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:delete cookies
    08-12-2012, 16:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    03-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alerlivste Sinterklaas


    ALERLIVST
    ESINTERK
    LAAS
    EN SW
    ARTEP
    IET
    HEP IK LIV
    GEDAAN
    JAA
    HE
    KRJG
    IKDA
    NOO
    KEE
    N
    KA
    DOO
    TJ
    E
    ?







    Categorie:In Nederland
    Tags:sinterklaas
    03-12-2012, 10:45 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van Aardpeer met Pastinaak en Shi take

    Soep van Aardpeer met Pastinaak en Shi take


    4 shi-take paddestoelen
    2 blokjes bospaddenstoelenbouillon
    2 sjalotjes
    pond topi nambour
    1liter water
    1 grote of twee kleine pastinaken
    sap van een halve citroen
    beetje olijfolie, klont boter
    halve theelepel tijm, halve theelepel oregano, kwart theelepel bonenkruid, 1 blaadje salie, twee takjes peterselie

    (De kruiden heb ik ook gekozen om hun eigenschap windvorming tegen te gaan..de aardpeer staat immers ook bekend als fartichoke...ze smaakten in ieder geval ook heel erg goed bij deze soep.)

    Schil de aardpeer of topi nambour en snij deze in stukken, leg onmiddellijk in water met citroensap om verkleuren te voorkomen.
    Hak de sjalotjes fijn en bak deze eventjes aan in de olie.Voeg de uitgelekte stukken topi nambour toe, bak nog een minuut of twee door.
    Voeg de bouillonblokjes met het water en de kruiden toe aan de soep en ook de 4 hele shi takes.
    Breng aan de kook en laat 15 minuten -of totdat de aardpeer gaar is- op laag vuur zachtjes borrelen.

    Schil ondertussen de pastinaak, snij deze in korte reepjes en blancheer deze een minuut in kokend water.
    Laat ze uitlekken.
    Haal de 4 shi takes uit de soep en pureer de soep.

    Smelt de boter in de koekenpan en bak op laag vuur de reepjes pastinaak goudbruin. Voeg de laatste minuten de in stukken gesneden shi takes toe.Maak af met zout en vers gemalen peper.

    Schep de soep in borden en garneer met het pastinaak paddenstoelenmengsel.

    Het recept dat ik gekregen heb bevatte ook 2 dl witte wijn en 1 dl room. Omdat ik nog iets van de smaak van de aardpeer wilde proeven heb ik de wijn weggelaten. De room had ik niet in huis, maar eerlijk gezegd heb ik het niet gemist..waarschijnlijk ook niet omdat ik de pastinaak in een lekkere klont roomboter heb gebakken..









    Categorie:Groenterecepten
    Tags:aardpeer, pastinaak, topinambour,shi take
    01-12-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    17-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinupdate november & de groene passie

    Brrr het is goed koud de laatste dagen! Gelukkig is november al ruim halverwege, het is de enige maand waar ik niet zo van houd...zo somber grijs en bruin...

    Gisteren viel het allemaal wel mee, we kregen een lekker zonnetje in de middag, en ik heb de asperges opgeruimd; dat wil zeggen de bovengrondse delen.
    Deze uitgegroeide asperges worden zo diep mogelijk afgesneden. Ik had een flinke kruiwagen vol verdorde aspergetakken die meteen in de fik gingen op het kampvuur.
    Je zult denken dat ik deze takken ook zou kunnen gebruiken op de compost, tja tot nu toe durf ik dat nog niet..ik heb geleerd dat de aspergekevers ook hun eitjes leggen op/in de takken en dat deze afgevoerd moeten worden. Ik vond het achteraf ook wel zonde van zo`n berg vercomposteerbaar materiaal en zal eens rond gaan vragen wat anderen doen.
    In ieder geval gaven de takken lekkere warmte en met een lekker glaasje liqueur d`estragon erbij een heerlijk momentje.

    Verder ben ik bezig veel blad te harken en dat gaat allemaal in een grote korf van kippengaas..ik haal uit het bos een emmer grond erbij dat vol zit met bladetende beestjes en volgend jaar heb ik weer een mooie voorraad potgrond..dit jaar heb ik er maar liefst 5 zakken uit geschept! Op de laatste foto hier beneden kun je zien wat een prachtige aarde je krijgt van alleen blad!

    Een deel van het blad gaat op de moestuin, om de aarde af te dekken zodat deze niet blootgesteld is aan de weersomstandigheden in de winter die mijn kleigrond keihard kunnen maken..vooral de vele regen maakt de grond hier ondoordringbaar.
    Omdat ik ook een tuin wil hebben waar ik niet in hoef te spitten denk ik steeds meer na over permacultuur..ik weet daar nog te weinig vanaf om er hier iets over te schrijven..volgende week hoop ik er wat meer erover te hebben geleerd.

    Dan is namelijk in Apeldoorn de eerste Volkstuinvakbeurs genaamd de Groene Passie.( 22 tot en met 25 november)

    Hier een klein stukje van hun home page:

    Groene Passie biedt de bezoeker een breed assortiment zaden en plantgoed, innovatieve tuingereedschappen en producten om de oogst te verwerken. Op de eerste etage van de Americahal is de bezoeker welkom voor een uitgebreid programma met lezingen over interessante themaís op het gebied van natuurlijk tuinieren, zoals gezonde gronden, dieren en insecten als medewerker, permacultuur, biologisch eten in huis kweken, tuinieren op een balkon of in kleine buitenruimte, bewaren van oogst, het nut van bijen in de tuin, aanleggen van een moestuin en kennis over het kweken van eigen fruit.
    en:
    Minstens zo belangrijk is het dat de focus van Groene Passie ligt op natuurlijk tuinieren. Al sinds jaar en dag maken wij ons sterk voor duurzaamheid in de volkstuin, of het nou een sier- of moestuin is, en een ecologische impuls van de hobby.

    Zelf ga ik in ieder geval een lezing volgen van Fransje de Waard en hoop ik wat boeken en leesmateriaal te verzamelen..het meeste verheug ik me toch om te praten met andere geÔnteresseerden in de permacultuur. Dus daarover later meer!











    Categorie:De tuin
    Tags:november, permacultuur
    17-11-2012, 14:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    06-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaakwijn
    De woelmuizen hebben ons dit jaar behoorlijk met rust gelaten en ik heb dan ook een mooie pastinaak oogst.
    Ik heb besloten om van een deel van de wortels wijn van te maken.

    Recept 1:Uit de tuin in de fles van Susy Atkins

    2,25 kilo pastinaak, 4,5 liter water, 1,3 kg suiker, gezeefd sap van 1 sinaasappel, en van 1 citroen, gist en voedingszout.
    De pastinaak hoeft niet geschild te worden. Dompel hem even onder in water, snij het kontje en topje eraf. Hak hem vervolgens in middelgrote stukjes/schijfjes. Doe de stukjes in een grote pan en doe het water erbij. Breng aan de kook en laat zacht koken ongeveer 30 minuten. Giet het vocht door een neteldoek in een andere grote pan. Voeg de suiker aan de warme vloeistof toe en daarna het sap van de sinaasappel en citroen. Weer aan de kook brengen en zachtjes 20 minuten laten koken. Af laten koelen tot 30 graden en het gist en voedingszout toevoegen (zie gebruiksaanwijzing op het pakje). Giet in een gesteriliseerd gistingsvat, vul af met koud water en sluit af met een stop en een waterstop. Na een aantal weken gisten is het tijd om de vloeistof over te hevelen en te bottelen.


    recept 2:
    1 gallon water. 3 lbbs pastinaak, 2 citroen en een sinaasappel alles fijngesneden..koken totdat de pastinaken zachte zijn, zeef dit geheel en voeg 3 lbbs suiker toe..roeren totdat de suiker is opgelost en doe in flessen als het nog warm is.
    Stop in iedere fles een stukje gist zo groot als een marble (knikker). Hou de flessen vol zolang de vloeistof fermenteert..als het gistingsproces is afgelopen gaat de dop erop.

    Ik heb 10 liter water opgezet met 5 kilo pastinaken..ik heb er twee bio-limes bijgedaan, en (na het koken) nog het sap van twee sinaasappelen (niet bio) toegevoegd.
    Verder heb ik verse bakkersgist..-42 gram- gebruikt.
    Gistvoedingszout heb ik niet gebruikt.

    In het begin ging de vloeistof nogal bruisen..nu na een paar weken is het uitgewerkt en heb ik -na een tip van een amateur wijn maker- de
    fles verder afgevuld met witte wijn, in dit geval met Riesling.






    Categorie:Met Alcohol
    Tags:pastinaakwijn
    06-11-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luiertaart
    Nu de groei in de tuin er op zijn zachtst gezegd uit is heb ik zowaar eens tijd voor kreatieve akties ( sorry, ik weet dat het nu twee x met een c geschreven moet worden, maar ik fleur gewoon op van onze seventies schrijfwijze..).
    Ik ben bezig met een lief truitje voor het laatstgeboren kleinkind, en voor hetzelfde kleinkind heb ik een luiertaart gemaakt.

    Gisteren was hier in Kleindorp een plantenruilbeurs. Die is 2 x per jaar, in het voorjaar vooral met groentes en in het najaar met vaste planten.
    Het weer was verschrikkelijk, regen en wind en als ik een gewone tweedehuis-bewoner was geweest zou ik vast niet zijn gegaan maar tegenwoordig "behoor" ik tot dezelfde club en wilde ik in ieder geval mijn gezicht laten zien. Dat deed ik dan ook met plezier, en ik had zelfs enkele aparte groentes bij me zoals Eeuwig Moes en Yakon
    Er waren weinig andere mensen dan de clubleden, en het gebeuren ontaarde al snel in eten en drinken...soms denk ik wel eens dat al die aktiviteiten van mijn dorpsgenoten een dekmantel zijn voor innemen..Zelfs in onze bibliotheek -waar regelmatig kleine vergaderingen zijn- staat in de ordner-kast een fles eau de vie.

    Ik had mijn fototoestel meegenomen, en liet wat foto`s van de zelfgemaakte luiertaart zien..trots als ik was op mijn kreatieve produkt.
    Dat heb ik geweten. Kennelijk kent men hier dit fenomeen niet, er werd zeer aan getwijfeld waar het nu voor was..ůf het wel schone luiers waren? Je kunt het toch niet eten? Serveren jullie dit aan de kraamvisite? Wat doe je er dan mee? Ze hadden in ieder geval de grootste lol.

    Enfin, ik ben benieuwd: hier wordt binnenkort ook een babytje geboren waarvoor ik al luiertaartspullen in huis heb..( de andere helft van het pak) ik ben er nu niet helemaal meer zeker van of het wel het ideale kadootje is om mee te nemen...









    Categorie:Dorpsleven
    Tags:luiertaart
    04-11-2012, 09:08 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    21-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Physalis en update oktober
    Het weer is zo geweldig mooi dat ik de neiging heb om de tuin zaaiklaar te maken en aan de slag te gaan.
    Ik vraag me wel een af hoe dat is als je het jaar rond goed tuinweer hebt..zoals op La Gomera bijvoorbeeld.
    Wij Nederlanders zouden daar een heel andere manier van tuinieren kunnen ontdekken..kalmpjes aan over het hele jaar van alles een beetje zaaien..geen grote opeenhopingen van zaaien, wieden, oogsten en inmaken. Hoe lekker rustig tuinieren lijkt me dat.
    Al dat inmaken kan je overboord gooien, want je hebt altijd wel enkele tomaten in je tuin voor de saus, verse kruiden groeien het hele jaar door, komkommers zijn wintervast.

    Heerlijke dromen!
    Ik zou de winter niet missen, wel de rust van het lekker bij de kachel kruipen met een stapel boeken van bijvoorbeeld Jo Nesbo.

    Maar goed hier komt een kleine update van mijn tuin half oktober.
    Ten eerste de Physalis.
    Deze heb ik vorig najaar opgegraven en in een pot in de koude kamer gezet. In eerste instantie leek de plant zich wel goed te voelen, er kwamen zelfs enige verse scheuten, uiteindelijk ging de plant dood.
    De scheuten had ik voor de helft in een glas water gezet, en deze hebben zich goed geworteld. Dit alles in de warme kamer. In het voorjaar opgepot en na ijsheiligen buiten gezet. Ik had er ook een plant naast staan die ik gezaaid heb van hetzelfde zaaizakje als het jaar ervoor..Physalis "Tirol".
    De planten werden even groot, maar de vruchten van de gewortelde stek, die toch wel wat voorsprong had op zijn gezaaide broertje zijn megagroot geworden...ťn lekker!
    Dit jaar gaat er dus weer een plant uit de tuin in de pot.



    Het werk van deze week was witlofwortels oogsten.
    Ik heb ze uit de tuin gehaald, de aarde eraf geklopt, en ze (afgedekt met hun eigen blad -dat nog aan de wortel vast zit-) in kisten gelegd waar ze ongeveer twee weken in blijven. Op deze manier kunnen de wortels de voeding die in het blad zit weer terug in zich opnemen...
    Hier zitten de wortels nog in de grond.



    Ook de korianderzaadjes zijn geoogst:



    We hebben volop andijvie dat nu niet meer doorschiet. Als het echt koud wordt gaat er een vliesdoek overheen



    De rode zuring die ik op de Moestuindag heb gehad groeit prachtig..smaakt ook lekker, ik doe een blaadje gesnipperd in de sla. Daarnaast staat de Spaanse zuring, daarvan heb ik vooral in het voorjaar blad van in de sla gemengd. Beide planten groeien zelf lekker door, ik hoef er weinig voor te doen..de Spaanse moet ik wel in toom houden.



    De siertabak Only the Lonely staat op verschillende plekken in tuin en kas only mooi te wezen..




    Categorie:De tuin
    Tags:physalis tirol, tuin oktober
    21-10-2012, 21:52 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    03-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook planten
    Mijn knoflook zitten in de grond.
    Ik heb dit jaar geluk gehad met het aankopen van de knoflook voor in de grond. Was het vorig jaar nog allemaal mis gegaan omdat eerst mijn knoflook thuis in de vriezer in plaats van in de koelkast terecht was gekomen, ging het de tweede keer mis door de verschrikkelijk strenge vorst die we hadden..dat had zelfs de redelijk winterharde knoflook niet overleefd.

    Nu weer een nieuw jaar :D
    Op de Groeneveld feesten in Baarn had ik al leuk knoflook kunnen kopen van de mooie kleine knoflookkwekerij Eemlook. Heel erg leuke en gedreven knoflookkwekers die daar met een kraampje stonden waar ze wel 15 soorten knoflook verkochten. En ze kweken er nog veel meer; tientallen volgens hun website...On-Nederlands!
    Op mijn vraag of ik hun knoflook ook kon planten kreeg ik een volmondig ja te horen..ze planten ook altijd hun eigen knoflook uit!
    Het is erg leuk om op hun site te kijken..dit is hun adres: http://www.knoflooksite.nl/nederlands/knoflook.htm

    Aan deze kraam heb ik 7 soorten knoflook aangeschaft: Purple Haze, Purple Glaze, Red Chesnok, Valverde, Vallalado, Morado en Romanian Red.

    Afgelopen zondag was ik in Fresnois, een leuk plaatsje aan de Frans/Belgische grens.
    Daar was het fÍtes de la pommes een beetje schraal omdat er dit jaar -ook al vanwege die lastige vorst- vrijwel geen appels zijn. Gelukkig waren er enkele telers van wat verder weg, en heb ik zelf ook een paar appels aangeschaft ( o.a. Belle van Boskoop en Reine de Renettes).

    Tot mijn vreugde stond ook hier een kraampje van een knoflookverkoper, dit keer een teler uit de Champagnestreek -80 km van Reims- die op de zogenaamde witte aarde daar knoflook kweekt. Deze sympathieke knoflookliefhebber heeft  van de beroemde Guide des Gourmands voor hun knoflook een Coq d`Or gekregen..dit in de vorm van een vermelding en een medaille.

    Bij Caillot heb ik knoflook om te eten aangeschaft. 20 prachtig grote witte bollen aan zo`n vlecht.  Ook zijn knoflook is te herplanten omdat hij geen conserveringsmiddelen gebruikt, en dus zijn er ook van zijn knoflooksoorten een rijtje in de grond gegaan:
    witte knoflook Germidrome die uitstekend te bewaren is ( tot een jaar!) en roze knoflook Germidour..
    "die koop je voor de smaak" legde Jean-Sťbastien Caillot uit..Dat wij Hollanders niet zo heel erg goed het verschil tussen de ene en de andere knoflook proeven is volgens hem te wijten aan gebrek aan training.."jullie hebben per slot van rekening dezelfde smaakpapillen als wij".
    Oefenen dus met die verschillende knoflooktenen, ik heb het al geprobeerd door aan de verschillende teensoortjes te ruiken...ze roken allen erg lekker maar met mijn ogen dicht kon ik er geen verschil aan ruiken.

    Verder had deze kweker nog een tip voor het planten van de knoflook: je plant alleen de buitenste tenen..zelfs als de binnenste tenen groot zijn. "On dit que les gousses du tour sont pour le jardinier, tandis que celles du centre sont pour la cuisiniŤre" ( Er wordt gezegd dat de buitenste tenen voor de tuinman zijn, terwijl de binnenste voor de kokkin zijn).

    Knoflook die je voor de winter plant kan je vanaf begin oktober tot half november in de grond zetten. De grond moet goed ontwatert zijn, en het liefst een lichte grond. In het Veltboek Ecologisch tuinieren lees ik net dat je hem voor de winter 9 centimeter diep moet zetten... waarschijnlijk staan mijn knofloken dus niet diep genoeg in de aarde, ik denk dat ik er nog een paar scheppen grond bovenop zal moeten doen.






    Categorie:De tuin
    Tags:lnoflook planten
    03-10-2012, 23:09 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    26-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sambal BadJet
    Een sambal recept uit Frankrijk?

    Ik ga hier geen Indische achtergrond pretenderen.. en op de vele Indische sites staan superveel lekkere sambalrecepten, bijvoorbeeld op deze site of hier bij Indonesische gerechten met meer dan 1000 gerechten van alle eilanden!

    Ik heb nu eenmaal heel veel pepertjes in mijn kas, uien in mijn tuin en vind het ook erg leuk (en lekker) om sambal te maken; het is ook nog eens veel goedkoper en dus kijk ik ook op een van deze sites en pas dan mijn recept een beetje aan wat ik in mijn keukenkastjes vind.
    Ondertussen heb ik dan ook veel kruiden en specerijen in mijn keukenkastje..mijn Engelse buurman die veel Indiaas kookt stond versteld.."er is iemand die meer kruiden heeft dan ik.."

    Voor dit recept heb ik 20 Spaanse pepers gebruikt en maar van 2 pepers heb ik de zaadjes laten zitten...ik vond dat meer dan genoeg, en de smaak achteraf is prima pittig voor mij en Lie.

    IngrediŽnten
    750 gram ui, geschild en zo fijn mogelijk gesnipperd
    20 pepers, schoongemaakt, van 2 (of meer) pepers de zaadjes mee
    2 schijven goeloe djawa ( palmsuiker) of twee volle eetlepels basterdsuiker
    15 kemirienoten
    2 ŗ 3 eetlepels kokosolie
    2 centimeter geraspte gember of anderhalve eetlepel geraspte gember uit een potje
    2 kleine theelepels trassi
    2 kleine theelepels gemalen laos
    1 eetlepel assam/tamarinde
    1 eetlepel gedroogd citroengras
    3 eetlepels ketjap
    3teen knoflook
    zout

    Rooster de kemirienoten zachtjes in wat olie en stamp deze fijn in een vijzel, samen met de knoflook,( je kunt de knoflook ook mee malen met de pepers) het citroengras en de suiker.
    Bak de uien zachtjes in de kokosolie..hou het vuur laag, het is niet de bedoeling de uien bruin te laten worden...bak zeker 5 minuten, roer vaak.
    Maal de pepers fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg dit aan de uien toe..bak en roer 5 minuten.
    Voeg de kruidenmix, de laos en de trassi toe...bak en roer minstens 5 minuten. Voeg eventueel af en toe een scheutje water bij zodat het niet te hard bakt..de uien en de pepers moeten gaar worden.
    Voeg de gember toe, en de ketjap.
    Bak totdat je het zelf zacht genoeg vind...nog minstens 5 minuten. Vaak roeren!
    Voeg steeds een beetje zout toe, en proef totdat je het lekker vind. Bouillon (poeder) kan ook.

    De potjes heb je ondertussen met heet water gewassen en de deksels uitgekookt.
    Als je de sambal zacht genoeg vind doe je deze in de potjes..maak de randen schoon en draai de deksels er op. Zet eventueel nog 20 minuten in de oven op 130 graden.

















    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:sambal badjak
    26-09-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    24-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vive la France
    Afgelopen zaterdag werd ons nieuwe gemeentehuis officieel geopend. Het hele dorp was uitgenodigd om te komen, en te blijven voor een apťritif dinatoire dat zoveel wil zeggen als een glaasje met behoorlijk wat hapjes erbij...je hoeft daarna niet meer te eten.

    Het gemeentehuis mochten we eerst bezichtigen...dat wil zeggen het hele clubje hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren mochten eerst naar binnen..daar waren raadsleden bij van de gemeente, het departement en de provincie, en dan nog enkele voorzitters en presidenten van bijvoorbeeld de club van burgemeesters, van het arrondissement, van de provincie Meurthe et Moselle enzovoorts, te veel om op te noemen.

    Onze burgervader stond al trots met zijn sjerp om voor het nieuwe raadhuis te wachten..tja, het raadhuis, Lie en ik konden er eigenlijk niet over uit dat de buitenkant zo lelijk gemaakt was met die roze of gele stuc die zo in de mode is...jammer, daar hadden ze wel iets meer mee kunnen doen.



    Van binnen was het pand niet veel mooier, maar wel keurig ingericht, met een echte wachtkamer ( "waar is dat allemaal nu voor nodig" bromde mijn buurman "en dat voor die twee middagen dat ze open zijn en er gewerkt wordt) en maar liefs twee laptops op het bureau van de burgemeester waar een heerlijke luie stoel achter stond ( burgenvader van zo`n klein dorp als Kleindorp betekend een baantje voor een gepensioneerde; je kunt er net niet bij werken, en je verdient er ook net te weinig mee om je gezin er mee te onderhouden) we hebben hem even getest: lekker zitcomfort!

    Daarna gingen we en masse twee deuren verder naar de -ook al nieuwe- feestzaal alwaar het koude buffet al klaar stond. Dat was nog even doorzetten: een lesje in officieel Frans. Eerst werden alle notabelen welkom geheten, bij naam genoemd, dan iedereen bedankt die mee had gewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe gebouw er werden  bloemstukken uitgedeeld aan secretaresses, er werd een medaille uitgereikt en voor we het wisten stonden er twee keer zoveel mensen op het podium en waren we ruim een uur verder.
    Al die tijd hadden we uitzicht op de prachtige gedekte tafels die vol stonden met heerlijke vleeswaren; die stonden lekker op te warmen met die paar honderd man in de zaal..





    De avond eindigde natuurlijk zoals altijd als er iets te vieren is in ons dorp, of het nu de mooie feestzaal, het hoognodige speeltuintje of het lelijke gemeentehuis is..met drank en hapjes! Het maakt niet uit waar je zit,het van buiten mooi is of niet.. het is gewoon gezellig, het eten is lekker en de drank vloeit rijkelijk...nieuwe mensen ontmoeten en met oude vrienden toosten


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:nieuwe gemeentehuis
    24-09-2012, 18:40 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruitleer
    Als je een dikke overgebleven pulp hebt, van bv het maken van sap voor gelei of siroop dan kan je met deze pulp nog mooi fruitleer maken.

    In dit geval heb ik de pulp die overbleef van de vorige jam, de appeldruivenjam nogmaals door de passe vite gehaald zodat de pitjes eruit zijn..(je kunt ook best fruitleer met pitjes maken, bv van aardbeien , bramen of frambozen).
    Daarna heb ik geproefd en besloten er een flinke eetlepel honing aan toe te voegen.



    Dan uitsmeren op een met bakpapier belegde platte schaal of bord. De dikte kan variŽren, maar hou ongeveer een dikte aan waarbij je het papier net niet ziet door de pulp heen.



    Bedekken met anti- vliegengaas en in de zon zetten, of -zonder gaas- in de oven op hooguit 40 graden.
    In de zon duurt een dag of twee, in de oven minstens enkele uren, afhankelijk van de dikte van het leer.



    Als je het leer van het papier af kan trekken is het goed. Eventueel bestrooien met poedersuiker tegen het pikken...







    Je kunt er rolletjes van snijden, of repen als het wat harder is. In bakpapier bewaren.




    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:fruitleer,
    16-09-2012, 11:05 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    02-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel Druivenjam...met rosť
    De druiven die in mijn kas groeiden waren al een weekje flink rijp..het is dan ook geen soort voor de kas maar een echt buitenras, waarschijnlijk Glorie van Boskoop. Ik had een witte druif gekocht..maar niet gekregen.
    Dat merk je op zijn vroegst een jaar later...
    En als zo`n plant eenmaal groeit in je kas trek je hem er niet zomaar uit. Ondertussen heb ik een mooie witte druif gestekt en beraden wij ons nog op te nemen stappen...
    De blauwe druif groeit namelijk in een bak naast de kas en gaat door een pijpje de kas binnen alwaar hij zijn blaadjes en trossen in de warmte kan ontvouwen. Onder/naast die enorme aangebouwde plantenbak is ook nog plaats voor een druif. Daar zou ik de die witte kunnen zetten..die we dan naar dat pijpje leiden, waar we dan eerst de blauwe door naar buiten hebben getrokken, die we dan weer boven de stronk van de witte druif laten groeien en deze witte groeit dan lekker binnen in de warmte...volgt u het nog?

    Een lekkere hoeveelheid Appel-druivenjam..dit is voor 12 potten.

    Breng een takje rozemarijn,  2 takjes tijm, 10 geplette jeneverbessen, 20 peperkorrels en een snufje zout in een glas rosť aan de kook brengen en laat 5 minuten trekken op een zacht vuur. Doe het vuur uit en de deksel op de pan
    Neem ongeveer 2,8 kilo schoongemaakte -dat wil zeggen gewassen en van de takjes afgehaald- druiven en ongeveer 1250 gram gewassen, ontpitte en in stukjes gesneden appels en doe deze met een flink glas rosť en het sap van 1 citroen in een grote pan.



    Breng dit aan de kook en laat zachtjes laten koken tot de vruchten zacht zijn.
    Draai in gedeelten deze vruchten door
    de passe vit..



    Vruchtenpulp afmeten en mengen met de geleisuiker. Ik gebruik geleisuiker speciaal . Je gebruikt dan 500 gram geleisuiker op 1,1 liter sap. Het gezeefde kruidenmengsel en een eetlepel sherry of balsamicoazijn toevoegen.




    Breng alles in de pan aan de kook en 1 minuut laten doorkoken.
    Vul de schone en hete potten met de gelei/jam, veeg de randjes af met een schoon keukenpapiertje en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om.

    Het originele recept is met prosecco, dat had ik niet in huis.
    Bekijk dit recept eens op de mooie site van l`heure bleue..

    Op de tweede foto kun je zien dat ik de onderste laag prut steeds uit de passe vit heb geschept..zodra ik de druivenpitjes constant hoorde kraken heb ik deze prut eruit geschept.
    Na het maken van de jam heb ik hiermee fruitleer gemaakt; dat is nog aan t drogen in de oven dus ik kan nog geen duidelijke richtlijnen verstrekken.
    Het recept volgt dus een dezer dagen


    Categorie:Jamrecepten
    02-09-2012, 21:45 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    22-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dilleboontjes
    2 kilo sperziebonen geel of groen of een mix, gewassen en in stukjes van ongeveer 2 cm gesneden.
    750 ml witte azijn
    250 ml water
    2 ŗ 3 rode paprika`s zaad en zaadlijsten eruit gehaald en in fijne repen gesneden
    18 peperkorrels
    6 kleine dilleschermpjes die al zaad vormen ( of gedroogd dillezaad)
    6 tenen knoflook, geschild
    45 ml zout

    Deze hoeveelheid is voor 6 potten van 500 ml. Zorg dat de potten schoon zijn ( bewaar ze tot het vullen in heet water) en de deksels en/of de rubber ringen uitgekookt.

    In een grote stalen pan doe je de azijn, het water en het zout. Breng zachtjes aan de kook, af en toe roeren totdat het zout is opgelost. Voeg de bonen en paprika`s toe en breng opnieuw aan de kook. Zet dan het vuur uit.

    Haal de potten uit het hete water en stop in iedere pot een dillescherm, een teen knoflook en 3 peperkorrels. Vul af en met boontjes/paprikamix en zorg dat er vloeistof tot een centimeter onder de rand zit. Maak de rand schoon, en schroef/doe de pot dicht.
    Stop de potten in de weckketel en zorg dat ze volledig met water bedekt zijn. Breng aan de kook en kook voor 10 minuten.
    Haal de potten 5 minuten nadat het vuur uit is gezet uit het water.

    Dit recept komt uit Ball`s Complete book of Home Preserving.

    Zelf heb ik ( door al die verhalen over bedorven weck) de boontjes nog 5 minuten door laten koken in de azijnmix..en heb ik de potten -met de bonen erin- gesteriliseerd voor 15 minuten op 130 graden in de oven..











    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:sperzieboon, dille
    22-08-2012, 14:52 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemenwortel en andere thee
    De hele zomer ben ik al bezig met het oogsten van kruiden voor de thee.
    Ik heb een mooie Larousse Geneeskrachtige Planten Encyclopedie waar ook duidelijk instaat wanneer je bloem, blad, stengel of wortels oogst van een bepaalde plant..zo hebben madeliefjes bijvoorbeeld meer werkzame stoffen later in het voorjaar.

    In augustus kun je onder andere oogsten:
    Bloemen van borage, kaasjeskruid, guldenroede, heemst,kamille, klaproos, koningskaars
    Zaden van gerst, haver, peterselie, tarwe, weegbree
    Blad van: citroenmelisse, duizendblad, echte tijm, bonenkruid, hyssop, linde, marjolein, oregano, pepermunt...

    De wortel van de paardenbloem wordt het beste geoogst in oktober. Omdat ik nu bij het wieden af en toe hele mooie wortels eruit trek komen deze toch in mijn voorraad; ik was ze en snij de miniworteltjes eraf, dan rijg ik ze aan een draadje en hang ze op zolder.




    De wortels hangen wel een maand op de goed geventileerde zolder ( dat wil bij mij zeggen dat de raampjes de hele tijd openstaan ) voordat ze droog zijn.


    Ik heb al een aardig voorraadje kruiden om straks mee te gaan mixen..ik gebruik voor gewone dagelijkse thee de ingrediŽntenlijst van de ochtendthee van de Nederlandse grootgrutter; daar staat keurig in percentages op welke kruiden en hoeveel procent van ieder kruid; gemakkelijk en superlekker!


    Duizendblad bloeit nu volop


    Net een klein geel Pinootje in de koningskaarsbloem



    Categorie:Kruidenrecepten
    Tags:kruidenthee, paardenbloemenwortel
    16-08-2012, 19:54 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten uit eigen tuin...
    De allerbeste pastasaus komt van tomaten uit eigen tuin...






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    13-08-2012, 21:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieten wecken.
    Deze zomer voor het eerst serieus bieten aan `t wekken..voorlopig alleen bieten zoetzuur van de site van Diana en geweckte bieten van de site van de Gulle Aarde. Natuurlijk met gebruikmaking van "eigen" azijn en kruidemix.

    Verder heb ik 26 potjes komkommer en courgette zoetzuur gemaakt..laat de winter maar komen. Een deel van die recepten kan  je hier op dit blog vinden als je komkommer in het zoekvenstertje links intypt..vooral de Amerikaanse komkommer relish is erg aan te raden.

    De tuin staat er prima bij. Ik heb nog wat pogingen gedaan om te zaaien (bieten en boontjes) maar door alle regen is de grond erg hard geworden en er komt bijna niets op..wat nog opkwam verdroogt waar je bij staat en nu laat ik het maar zo..er staat toch nog groente in voor een weeshuis.
    Binnenkort krijg ik van de boer haver en wikkezaad om als groenbemester in te zaaien in de vrijgekomen percelen; de bedoeling is dat dat bevriest en dan een mooi laagje planten legt over de kale grond..zo komt de tuin de winter wel door.

    Nu heb ik dus meer tijd en kan ik eens gaan beginnen aan `t breiwerk wat ik al een tijdje in gedachte heb..een lief truitje voor het a.s. kleinkind, en een paar stoere mutsen voor de kabouters ( die trouwens meer ridders aan `t worden zijn..deze kabouters groeien!)






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:bieten wecken
    10-08-2012, 14:47 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inmaak kruiden

    Ik blijf bezig met inmaken.

    De laatste weken heb ik verschillende keren de komkommer relish gemaakt ( het recept staat hier op de site) en ook enkele keren courgettes op zoetzuur.
    Vandaag heb ik verschillende bieten zoetzuur geweckt..4 potten van een liter, allen met ui, en verder een met gember, een met mierikswortel en twee met inmaakkruiden.
    Van deze laatste geef ik vandaag het recept.

    1 in de vijzel grof gehakte stok kaneel ( 10 cm)
    5 laurierbladeren..in stukjes gebroken
    6 theelepels mosterdzaad
    3 theelepels pimentkorrels
    3 theelepels korianderzaadjes
    3 theelepels zwarte peperkorrels
    3 theelepels gemalen gember
    3 theelepels  dillezaadjes
    2 theelepels cardamomzaadjes
    1 tot 2 theelepels pepper flakes
    1 theelepel kruidnagels

    Goed roeren en in een goed afsluitbaar potje stoppen. Dit blijft 1 jaar vers.

    (recept uit Ball: Complete book of Home Preserving)










    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:inmaak kruiden
    03-08-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidenazijn
    Het was een mooie dag om kruiden te plukken..kruiden voor de thee en kruiden voor de azijn.

    Met als basis wijn- cider- en gewone witte azijn heb ik zes verschillende kruiden azijnen gemaakt: vier voor direkt in de sla, en twee om mee in te maken.

    Voor dressings e.d.:
    -rode wijnazijn met sjalot (twee rode sjalotten)
    -ciderazijn met sjalot (twee sjalotten)
    -ciderazijn met rode basilicum (een klein bosje rode basilicum)
    -ciderazijn met laurier, marjoraan, tijm, rozemarijn en knoflook (twee laurierblaadjes, grote tak tijm, halve tak rozemarijn, een takje majoraan, vier    tenen knoflook, gehalveerd, de kiem eruit gehaald en op een sateprikker gestoken)

    En om in te maken nog:
    -witte azijn met dragon ( drie fijngeknipte takken)
    -witte azijn met dille ( een flink scherm en een tak)

    Ik heb alles gewoon in de fles gedaan en over twee weken kijk (en proef) ik eens wat het geworden is.
    Als de smaak sterk genoeg is zeef ik de azijnsoorten.
    Vind ik het niet sterk genoeg, zeef ik ook, en doe ik opnieuw een vers kruid terug in de fles.
    De knoflookteentjes kunnen daarna terug in de fles/pot.

    Als de smaak te sterk is kan de zijn verdund worden met nog meer witte- cider- of wijnazijn.






    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:kruidenazijn.
    18-07-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    09-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trainspotting

    OnderwegÖLangs alle bermen dezelfde bloemen, vlier, wilgenroosje, koningskaars, zwarte toorts, slangenkruid, teunisbloem, duizendblad, valeriaan, klaprozen, walstro steeds weer wilgenroosjes en groene graanvelden, gele graanvelden, koolraapvelden, hooiland, aspergevelden, kolen, maÔs en aardappelvelden, boomgaarden, naaldboomkwekerijen, knotwilgen, lege weilanden, weilanden met witte koeien, bruine koeien, holsteiner koeien, schapen, paarden, geiten, voorbij flitsende stations met graffiti FREEDOM, JOINT ME, NOTRE, BKS, UFFIC, UNO, VRVLOEK, JET, RATS tennisvelden met bejaarde slow motion tennissers, zandpaden, boerenpaden, provinciale wegen, boswegen, snelwegen, industrieterreinen, rijtjeshuizen, voortuintjes met aurecaria`s, schommels, kliko`sÖrinkelende overgangen, ROAR!!








    Categorie:In Nederland
    Tags:treinreis
    09-07-2012, 22:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    05-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalbessen op jenever
    Als je echt niet meer weet wat je met al je aalbessen moet doen ( je hebt natuurlijk al siroop, sap en gelei gemaakt) kun je ze nog op jenever zetten, een leuk en lekker cadeautje, of zelf houden voor de kerst.

    Was de bessen en laat ze goed drogen. Verschillende kleuren is natuurlijk wel mooi in de pot. Neem bijvoorbeeld een weckpot van een liter, en stop er 250 gram aalbessen in. Voeg 200 gram suiker toe en overgiet het geheel met een halve liter jonge jenever.
    Heb je dat niet in huis dan zou je het ook met eau de vie, gin of wodka kunnen doen.
    Ik las meerder recepten waarbij men nog een kaneelstokje of een peul vanille in de pot stopten..je kunt dat ook doen natuurlijk...mij lijkt het jammer van de smaak van de aalbessen.

    Laat twee maanden staan, dan is de suiker wel opgelost.
    Vind je het niet zoet genoeg, dan doe je er nog wat ( in een ietsepietsie water opgeloste) suiker toe..niet teveel water nemen, dat verdund maar onnodig de alcohol.
    Zeven (de bessen gebruiken op ijs, in de cake of clafoutis) en in een mooie fles doen.






    Categorie:Met Alcohol
    Tags:aalbessen, jenever
    05-07-2012, 22:34 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinupdate 21 juni 2012
    Het hoogseizoen in de tuin wat zaaien en planten betreft is bijna voorbij. Dat neemt niet weg dat ik nog veel zal zaaien als nateelt..boerenkool na de vroege aardappelen, winter rammenas na de zomerworteltjes, roodlof, veldsla, andijvie, venkel...

    De afgelopen week heb ik me vooral bezig gehouden met wieden; dat vond ik altijd een leuk klusje...dat wordt minder..vaak zit ik `s-avonds met zere vingers en kromme rug. Nu ik na al die jaren het slakkenprobleem een beetje achter de rug heb gaan mijn  gedachten weer uit naar het zaaien onder mulchlagen en naar de permacultuur.
    Van mini-Lie heb ik een boek gekregen: Sepp Holzers permacultuur dat ik met veel plezier aan t lezen ben. Gebruik maken van je natuurlijke omstandigheden, je tuin zo inrichten dat alle planten maximaal profiteren van de zon en elkaar, en het kweken van vaste groentes..het zijn zaken die mij wel aanspreken. Voor mij is het belangrijk dat het werk minder wordt, en de opbrengst ruimer..

    Bij Permacultuur Nederland kun je een basiscursus downloaden in pdf formaat..ik heb het nog niet gedaan, maar dat ga ik zeker wel doen.

    Dan nu nog even de tuin update..
    Omdat het zo verschrikkelijk en veel geregend heeft staat de tuin er in tegenstelling tot vorig jaar zeer groen bij. Alles groeit alsof het mest regent in plaats van water. Als ik in mijn achtermoestuin zit te wieden ben ik onvindbaar voor Lie, de aardappelplanten die de voorkant van de moestuin omringen zijn zo hoog geworden dat je er gemakkelijk verstoppertje kunt spelen.
    Ook de pompoenen aan/op de lit jumeaux groeien al naar het onderste bed.



    Er wordt natuurlijk geoogst. Veel groentes: sla, rucola, asperges, doperwten, tuinbonen, bietjes, wortels, spitskool en de eerste aardappels. Kruiden als dille, peterselie, koriander, venkelblad, muntsoorten en bieslook. Ook veel bloemen voor de thee.



    Beestjes heb ik nog steeds in de tuin..gisteren een stuk vol met sprinkhanen ( op het sierstuk gelukkig) en ik ontdekte veel kleine kevertjes in de heemst..die heb ik toch maar even weggevangen door een emmer water onder de planten te houden en de kevertjes erin te schudden, waarna ze aan de andere kant van huis en weg weer vrij mochten zijn.





    Terwijl ik tussen de patattes verstopt zat hebben Lie en mini-Lie samen de puist puin van de broodoven opgeruimd...een week goed buffelen in de drijfnatte klei. Het idee is om de oven weer op te bouwen in de originele staat..maar voor het zover is moet eerst de muur van het deel van het huis erachter gevoegd en het dak gedaan. Lange termijnplanning dus, en voorlopig hebben wij mooie muren voor de deur staan.



    Voor Appelzus: Kijk je granaatappeltje! Uiteindelijk bleven van alle bloemen die ik vorig jaar in jouw mini-granaatappel had er maar eentje over..dat werd een appeltje die er de hele winter bleef hangen, ondanks dat we de plant uit de kas naar binnen haalden en in april weer naar de kas. Van de week ging hij plotseling barsten..we hebben hem geoogst en opgegeten, een beetje zuur maar wel lekker!
    Nu ga ik het struikje snoeien en proberen er stekjes van te maken. En er  hangt weer een miniappeltje in.




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    21-06-2012, 09:40 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (4)
    10-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierbloesemsiroop 2
    De siroop die ik van de week heb gemaakt was heerlijk. Mijn buren dachten dat het van lichi`s was gemaakt..lekker zoet
    en toch fris. Vandaag heb ik de siroop nog een keer gemaakt, maar nu met eigen appelsap uit de sapkoker (die appelsap is
    een beetje dikkig..daar ben ik niet zo gek op) als basis en dus1 liter appelsap met tien niet al te grote schermen laten trekken,
    voor 24 uur. Daarna gezeefd en er een kilo suiker bijgedaan, en dan nog even goed door gewarmd ( 80 graden) totdat de
    suiker is gesmolten. De flessen met heet water afgewassen, de doppen uitgekookt.

    Het sap van een uitgeperste citroen toegevoegd en 25 gram in warm water opgeloste citroenzuur.
    Het leverde 1,75 liter siroop op. Morgen proeven.

    In de tuin gaat alles goed.
    De aardappels groeien goed, en de meeste kruiden ook. We eten bergen met sla en maken zelfs sla-soep.
    Nog heel eventjes tot de doperwtjes geoogst kunnen worden. Het enige probleem in de tuin is de ruimte..mijn tuin is
    ondanks dat Lie pas 24 vierkante meter erbij heeft gespit echt niet groot genoeg voor alle nieuwe planten die ik uit Nederland
    heb meegenomen: Yacon (of appelwortel)suikerwortelonsterfelijkheidskruidapios of indiananwortel en nog veel meer
    gekke eetbare planten.
    Jullie zullen er nog van horen.

    Op de foto:
    Calendula Officinalis en bloeiende aardappelplant Rosabelle.






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:vlierbloesemsiroop, citroen
    10-06-2012, 22:23 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierbloesemsiroop
    Nu maken: vlierbloesemsiroop..

    Pluk op een droge dag 12 tot 15 vlierbloesemschermen..12 als het grote zijn. De bloemen moeten wel mooi open zijn maar zeker niet "over the top"..Was ze voorzichtig als je dat nodig acht ( ik heb het wel gedaan, er kwam best wat vuil af). Leg de schermen in een ruime schaal.
    Snij twee mooie biologische citroenen in dunne schijfjes en leg deze op de bloemen.
    Vul bij met water totdat het onder staat en laat afgedekt met een bord of deksel 24 uur staan. Ik heb er zelf 1,5 liter water bijgedaan.

    Zeef daarna het geheel zorgvuldig door een doek en meet het sap. Je kunt voor een sterkere citroensmaak het sap van een uitgeperste citroen of limoen toevoegen. Ik heb ook gelezen dat er mensen zijn die er het sap van sinaasappelen (2) of grapefruit bijdoen. Mijn hoeveelheid sap was 1,6 liter. Doe het vliersap in een flinke pan
    Voeg voor iedere liter een kilo suiker toe en verwarm het geheel onder roeren totdat de suiker is opgelost.
    Laat het vocht afkoelen

    Vermeng 20 gram citroenzuur per liter vocht met wat warm water ( ik nam dus 30 gram) en roer totdat het is opgelost. Doe dit bij de siroop en roer het goed door. Giet de siroop in gesteriliseerde flessen en sluit af met uitgekookte doppen of kurken.







    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:vlierbloesemsiroop met citroen
    04-06-2012, 22:12 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lit-Jumeaux
    Vandaag heb ik de pompoenen geplant. In een eerdere post heb ik al verteld dat we vorig jaar zo` n last hadden van woelmuizen bij de pompoenen..van onderaf werden de vruchten aan en opengevreten waarna de beestjes lekker binnen in luilekkerland de pompoen helemaal uitholden..we merkten pas dat de vrucht was aangevreten als hij in elkaar stortte.

    Al enkele jaren geleden hadden we pompoenen op een " bed", een stellage gemaakt van dikke en dunnere takken waarlangs de pompoenen omhoog kunnen klimmen. Toen was de stellage nog zo op de boomgaardvloer geplant en groeiden de pompoenen uit een bed van stro omhoog.

    Nu heeft Lie voor mij een dubbele stellage gemaakt..beide van anderhalve meter breed en vier meter lang; aan elke stellage heb ik 8 pompoenen geplant. Ik heb 11 soorten staan, waaronder de bekende Uchi Kuri ( Potimarron), Rouge vif d` Etampes ( Assepoesterpompoen) Butternut en Jack O Lantern die speciaal gekweekt wordt voor het uitsnijden met Halloween.
    Ook heb ik dit jaar veel -voor mij- onbekendere soorten zoals Little October en Chesnut Bush. Wat zal dat allemaal weer lekker gaan smaken!
    Zo groeien de pompoenen in ieder geval woelmuisvrij..of de beestjes moeten gaan leren klimmen..Ook tegen slakkenvraat zal dit wel helpen!

    Op het moestuinforum werd ik op het idee gebracht om een pompoen op een baal stro te laten groeien. Achter in de boomgaard heb ik een hele rol stro die ligt te rotten, daar heb ik vandaag een berg aarde in/op gegooid en een Atlantic Giganteum ingeplant.
    Foto`s van het geheel gaan nog volgen, hieronder wel een foto van het enkele bed van vroeger.





    Chesnut Bush



    Categorie:De tuin
    Tags:poenpoenbed, woelmuis, slakken
    22-05-2012, 22:27 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ga heen en vermenigvuldig u!!





    Paardenbloem 13 mei


    Categorie:De tuin
    Tags:paardenbloem
    13-05-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    09-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woelmuisparty!

    Waar de mol is, is er hoop..

    Dat is de tekst van een goede vriend die mij, die -samen met een twintigtal andere vrienden- mij een speciale kaart voor mijn verjaardag gaf: een muziekkaart!

    Dit omdat ik al meerdere keren had gelezen dat mollen die geluidjes van zo`n doorjengelende muziekkaart vreselijk vinden...dat had ik ooit eens tegen Kleintje gezegd..

    Het is een voortvarende meid die kleine van mij, en zo werd ik verrast door een fruitschaal vol met dikke enveloppen met daarin loeiende, knallende, applaudisserende, kussende en vooral zingende geluiden.

    Al deze kaarten dienen vooral ťťn doel..het verjagen van de mollen en woelmuizen uit mijn groentetuin. Dat gaat zo..het plastiekje dat in de kaart zit en wat er voor zorgt dat het muziekje start en ophoudt wordt verwijderd.

    Dan scheur ik het speakertje met afspeelmechanisme uit de kaart, stop het jengelende geval in een plastik zakje, knoop dat goed dicht tegen het vocht en stop het geheel in de mol of woelmuisgang. Deze truc werkt volgens de verhalen vooral op knelplekken..daar bv waar de muis aan de aardappels begint te knagen. Hij blijft daar dan een tijdje weg.. althans dat is de bedoeling. Een milieu- en dier vriendelijke muizenverjagingsmethode...

    Het wordt deze zomer in ieder geval een dolle boel in mijn moestuin!!


    Lie is vandaag begonnen met twee pompoenbedden te bouwen voor de pompoenenplanten die er van de week al in kunnen ( na de ijsheiligen).

    Omdat ik vorig jaar zoveel vraat had van woelmuizen bij de pompoenen willen we niet het risico nemen dat de muzakkaart truc niet werkt..en dus gaan de pompoenen de lucht in!




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:mollen, woelmuizen, muziekkaart
    09-05-2012, 22:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    20-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Floriade 2012..niet voor Franstaligen
    We zijn naar de Floriade geweest.
    We gingen met 8 Franse vrienden en we hadden twee huisjes gehuurd op een park in Belfeld dat ongeveer 15 kilometer van de Floriade ligt.
    De huisjes waren zeer goed geoutilleerd. Bijna geen klachten over de huisjes op het droompark ware het niet dat er enkele mensen in een bedstee sliepen en er 4 stapelbedden waren..gelukkig waren de banken echt goed te beslapen.
    Van de 4 dagen waren we er maar 1 op de Floriade..de andere dagen hebben we doorgebracht in Maastricht en Nijmegen.

    We zijn er dus een hele dag geweest. Van openingstijd ( 10 uur) tot het sluiten van 7 uur..en we hadden nog lang niet alles gezien.
    We hebben ons in twee groepen opgedeeld;  de andere groep had een ander deel niet gezien, maar mijn gemiste deel wel, en zo hebben we toch nog aardig kunnen uitwisselen over het geheel.

    Om het goed te bekijken zou je eigenlijk twee keer kunnen gaan, In lente en herfst en dan zie je ook de progressie van de planten en heb je rustig de tijd om van alles te genieten.
    Er zijn prachtige gebouwen, gevuld met veel informatie over bv smaak (proeven, ruiken, zien, voelen), nieuwe technologieŽn op het gebied van de teelt van groentes, muren vol met kruiden, een gebouw vol met alles over water, de kabelbaan natuurlijk waarmee je in een keer het park oversteekt, een oude boerderij waar je leert over de historie van de plek van de Floriade..de prachtigste bloemenrivieren, een meta-seqoia die door een dak groeit, veel kunstuitingen waaronder een echt grote boom met een lapjestrui :D.. een jungle,een wilgennest, veel orchideeŽn en heel erg veel paviljoens van andere landen.

    Een "Dome"met een hele slechte 360 graden film (commerciŽle shit, je zag eigenlijk niets anders dan een lading Nederlandse producten en vliegtuigen en vrachtwagens die ermee gevuld waren langsvliegen..verderop in het park hebben ze het wťl over duurzaamheid en milieu..)

    Over de paviljoens dit: we hebben ze lang niet allemaal gezien, maar we waren er niet erg blij mee.
    In veel paviljoens probeerden men alleen maar wat spullen (sieraden, frutsels, petjes enz.)aan je te slijten..
    Pakistan voorop: verschrikkelijk..daar wordt je zowat naar binnen getrokken om wat te kopen..en alleen toeristenrommel..niets heeft er ook maar iets te maken met planten.
    Zo ook Afghanistan, Azerbeidzjan, Kenia...
    Spanje heeft een mooi informatief paviljoen.
    Duitsland heeft mooi/leuke rechte lijntjestuinen om hun paviljoen gemaakt.
    Bij BelgiŽ kan je een pintje vatten, dat is ook leuk.
    China is de moeite waard..erg mooie tuin met bonsai`s
    Korea was nog lang niet klaar..
    Shri Lanka wil ook verkopen, maar hebben tenminste nog enkele leuke oude ambachten live te bekijken ( nee niets op het gebied van tuinieren...)

    Het paviljoen van China..mooi gebouw met een prachtige tuin.


    Pakistan met op de voorgrond de fontein met het bordje for sale..lelijk van buiten, lastige verkopers binnen.


    Wat echt heel vervelend was: er was geen enkele informatie in het Frans te vinden..geen plattegrond, geen gids, geen folder; in de paviljoens en expo-ruimtes/films alleen maar Engels, Duits en Nederlands.
    Ook de website laat het wat betreft het Frans afweten. Ik ben eens gaan informeren op de Floriade waarom dat is.
    Voornamelijk omdat er gemiddeld maar 5% Fransen kwamen naar de vorige Floriade`s..
    Slecht nagedacht vond ik: ten eerste is deze Floriade veel dichterbij Franstalig gebied (WalloniŽ op 100km afstand en Noord Frankrijk op 280km).
    Omdat ook de website niet te lezen is voor de meeste Fransen (we weten toch dat ze weinig talen spreken?) komen alleen de doorzetters met een Engels of Duits sprekend familielid..(die hadden we trouwens beide bij ons) naar de Floriade..van de 8 Fransen die wij bij ons hadden spraken er 6 geen enkele taal; we hebben ons dan ook flink moeten uitsloven met vertalen.
    De twee miljoen bezoekers die men nodig heeft om quitte te draaien komen dus niet of nauwelijks uit Frankrijk..een gemiste kans.



    Het eten was ook niet om over naar huis te schrijven. Men maakt reclame met hun 5 restaurants..maar zegt er niet bij dat het niet erg lekker is. Wij aten asperges met ham en krieltjes..de krieltjes waren zuur en de asperges draderig..en dat terwijl ik opgeschept had tegen de Fransen dat wij zulke goede asperges kweken in Limburg. We betaalden 16,50 voor iets wat nu niet bepaald lekker was..p.p.
    De koffie was overigens heerlijk, en zo ook de muffins die je overal kan kopen ( 2,50, maar dan heb je een lekkere chocolade-muffin)

    Er was natuurlijk heel erg veel informatie over planten..en de nieuwste technologieŽn kon je in dit gebouw bekijken; basilicum groeiend op paars led-licht..kroppen sla die op water groeiden..hele muren vol met planten, door de lucht vliegende appels ( ik snapte er ook niet alles van)



    Eindelijk krijg ik gelijk!! Wie me nu nog durft te vertellen dat je met de hand afwassen meer water gebruikt?



    Het jaar van de draak..ook op de Floriade



    Wat bloemen en planten betreft was het eigenlijk te vroeg in het jaar om daar van te kunnen genieten.Daarvoor kan je beter wat later in het jaar gaan. Gelukkig was er ook een beetje (knutsel) kunst te bekijken...







    Erg gelachen hebben we toen het de boer uit ons gezelschap niet lukte om met de trekker-simulator een recht stuk te rijden.





    Onze conclusie was dat het wel de moeite waard is voor je 25 euro (ik had 2,50 korting via de NS) want je hebt een leuk dagje uit en veel te zien..maar je kunt beter wel wat later in de lente gaan. Schrik niet van het commerciŽle karakter van de Floriade (dat deed ik wel) je bent nu gewaarschuwd.

    De koffie en de muffins zijn heerlijk..neem verder je eigen eten mee (is toegestaan).
    Kies een zonnige dag voor lekker een dagje buiten genieten!

    De Fransen gaan trouwens wel terug met de culturele vereniging uit het dorp..met 50 man ( ik mag wel commissie vragen). Ik moest wel opdraven om voor ze te bellen en trof tot mijn vreugde een salesman die Frans sprak en het helemaal met mij eens was dat er punten waren blijven liggen op het taalgebied. Een lichtpuntje!










    Categorie:In Nederland
    Tags:floriade, niet franstalig, commercieel
    20-04-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (5)
    11-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Paardenbloemenstroop of honing..op het moestuinforum een hit!

    Ik heb een Franse variant gemaakt, het heet Cramaillote.

    Pluk op een mooie zonnige dag 300 gram paardenbloemen. Was de bloemen en droog ze in een theedoek.
    Haal zoveel mogelijk alle groene delen van de bloem. Borstel 265 gram citroen en 400 gram sinaasappels onder stromend water schoon.
    Snij de kontjes van het fruit en gooi die weg, snij de rest in dunne schijven.
    Doe de bloemen en het citrusfruit in een jampan of wok, giet er 1,6 liter water bij en een kilo fijne suiker. Breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes koken.

    Schep de massa in een fijne zeef (of een grove zeef met een doek erin, of gebruik een likeurfilter zoals ik heb gedaan) en laat erg goed uitlekken..je kunt zachtjes het vocht eruit drukken. Ik heb het een nacht laten uitlekken in het filter.
    Giet de jus terug in de (schone) pan. Voeg eventueel 30 gram vloeibare vanille toe.
    Laat het vocht nog een uurtje zachtjes koken, of korter als je meer een stroop wilt. Voor confiture kook je ongeveer 65 minuten.

    Ik heb nog maar tien minuten gekookt en had een honing-achtige stroop; bedoeld voor pannenkoeken en voor in de dressing.
    Na een dag of wat werd dit trouwens wel dikker..je kunt het nu wel op een beschuitje smeren.
    Bij Nederlandse varianten stopt men ook wel een takje tijm of rozemarijn in de jam.









    Na het werk is het goed rusten..Genieten met een mooi glaasje paardenbloemenwijn van vorig jaar: Vin Pissenlit.
    Nog even en ik heb er genoeg paardenbloemen voor in mijn boomgaard..dit jaar maak ik een dubbele hoeveelheid..
    ņ la vŰtre!





    Categorie:Jamrecepten
    Tags:paardenbloemenjam, paardenbloemenhoning
    11-04-2012, 22:25 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    31-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesto van Hanepoten
    Zevenblad, dat in het noorden van het land Hanepoten wordt genoemd is behalve "tuindersverdriet" of "tuinpest" ook een eetbare plant.

    Er is al veel geschreven over hoe verdrietig je kan worden met zevenblad in je tuin maar als je zoekt kan je ook verschillende sites vinden, voornamelijk van herboristen, waarin geschreven wordt dat men het zo jammer vindt dat het kruidje aan `t verdwijnen is in hun tuin. Het verdwijnt omdat ze er teveel van geplukt hebben.

    Je kunt heerlijk koken met zevenblad, en het is, net zoals met de brandnetel, gratis en zonder moeite in je tuin gekomen.
    Wil je er dus van af: Eet het op!!

    Pesto: Pluk op een frisse plek een flinke vergiet vol zevenblad.
    Was het zevenblad een paar keer, droog het in de sla-centrifuge en haal de steeltjes eraf. Weeg het dan. De blaadjes in mijn volle vergiet wogen zonder steeltjes krap 100 gram.
    Weeg en rasp dezelfde hoeveelheid oude kaas of Parmezaanse kaas.
    Rooster lichtjes pijnboompitjes of walnoten; ik nam 30 gram.
    Maak drie teentjes knoflook schoon, haal de kiempjes eruit.

    Doe de noten en de knoflook in de keukenmachine, en draai het grof. Doe het zevenblad erbij en een flinke scheut olijfolie, en draai er pesto van. Voeg eventueel nog meer olie toe. Proef op zout en peper.

    Ik heb er pasta mee gemaakt, en smeer het ook op mijn brood..het teveel kan je ook in een klein bakje invriezen!








    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Zevenblad, hanepoten, pesto
    31-03-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Priksoep
    Brandnetelsoep heb ik voor het eerst gemaakt met Pasen al weer heel wat jaartjes geleden. Mijn buren kwamen op de brunch, en hun kleindochter van 8 was er ook bij. De soep heb ik geserveerd zonder te vertellen wat het was..ze mochten raden.
    Er werden allerlei groentes opgenoemd: veldsla, kervel, sla, spinazie en zelf paardenbloemblad. De netel werd niet geraden.
    De kleindochter die echt van de soep zat te genieten ging bijna spugen toen ze hoorde dat het brandnetels waren..zo beladen met een negatief beeld is deze plant. En het is zo`n lekker soepje..zo maar uit je tuin zonder dat je er spit, zaai, wied en mest-aktiviteiten voor moet uitvoeren.

    De brandnetels voor de soep van vandaag kwamen van een plekje aan de beek die ik heb toebedacht aan de kleine kabouters..een mooi hoekje achter een stapel stenen geschikt voor dromerijen of kattenkwaad; een speelplekje..sinds vandaag dus zonder gevaar om je te "branden"...

    Knip een vergiet vol brandneteltopjes..van ongeveer 5 cm, was deze minstens twee keer (met handschoenen aan, of gebruik een schuimspaan om de netels uit het water te halen..de prik gaat er pas af als de netels verhit worden).
    Hak een sjalot en een teentje knoflook fijn en smoor deze totdat het sjalot glazig is in twee eetlepels olijfolie.( wil je een gebonden soep, voeg dan nu een eetlepel bloem toe en roer dat goed door de olie..laat even meebruinen)
    Voeg de brandnetels toe en een halve liter kokend water. Laat de soep 5 minuten pruttelen en maak de soep dan fijn met een staafmixer.
    Proef op zout en peper, je kunt ook een kruidenbouillonblokje toevoegen.

    Voeg een scheutje room of een eetlepel mascarpone toe per soepkom en bestrooi de soep eventueel met zelfgebakken croutons.

    Je kunt ook een geraspte aardappel meekoken voor een stevige soep, of enkele takjes kervel voor meer aroma.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Brandnetelsoep
    23-03-2012, 21:27 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenui
    Gezaaid een paar weken geleden op worteldag: de reuzenui Exhibition.
    Hij moet er nog wel even aan trekken...








    Categorie:Aparte groentes
    Tags:reuzenui
    16-03-2012, 20:44 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemensalade
    De paardenbloemen die ik in november heb geplant hebben een lekker maaltje molsla opgeleverd..voor herhaling vatbaar dus.
    Alleen ga ik de volgende keer wat vroeger wortels uitsteken, en zoek ik nog at intensiever naar dikke wortels.
    De salade heb ik met een vinaigrette aangemaakt: olijfolie, witte wijnazijn, honing en mosterd..zout en peper natuurlijk, en een lekker handje uitgebakken spekjes er heet over uitgegoten..met vet en al.
    Om je vingers bij af te lukken zo lekker.

    Ook had ik wat paardenbloemwortels geoogst.
    Die heb ik samen met winterwortel en wat pastinaak in stukjes gesneden en in wat boter gestoofd.. wat fijngeknipte kervel erover maakte het helemaal af. Ik had de wortels helemaal schoon geschraapt, maar las later dat ik ze alleen had hoeven afborstelen.

    Ik verheug me al weer op het maken van de paardenbloemenwijn binnenkort; de wijn van vorig jaar was zo onrzettend lekker geworden, maar de kwantiteit viel wat tegen...ik heb de laatste flessen verstopt zodat ik nog wat over heb voor speciale gelegenheden.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:paardenbloemensla, gestoofde paardenbloemwortel
    12-03-2012, 21:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels en erwtjes
    De Kraanvogels denken nu echt aan vertrekken..de laatste dagen vliegen er grote groepen boven het dorp, en ze gaan allemaal richting het noorden. Boven mijn tuin draaien ze regelmatig en ererondje en moet ik me steeds maar inhouden om niet uitzinnig naar ze te gaan zwaaien..
    Het weer is best zacht op een enkele uitzondering na..gisteren en vannacht was het fris, vanmiddag is het weer lekker achter..8 ŗ 9 graden en een beetje zon.
    In de tuin kan ik me niet meer inhouden..ook al loop ik flink risico op het bevriezen van de verschillende groentes toch heb ik al de eerste plantuitjes buiten gezet (onder vliesdoek, dat wel), de eerste rijen worteltjes gezaaid (onder het tunneltje) en de tuinbonen en de doperwtjes die ik had voor geweekt in nat zand staan nu ook al met de eerste groene puntjes boven de grond.
    In de kas staan bietjes, broccoli Nine Star, platte peterselie en groene snijbiet...allemaal miniplantjes.
    In de tuin zelf zie je wel kleine tekenen van de lente, maar het is nog steeds minder lente dan in november.
    Wel bloeit de Cornus Mas net, en komt het longkruid naar boven..o en niet te vergeten de Helleborus Niger bloeit gelukkig, een gelukkie nadat de andere Helleborissen zo zijn bevroren.
    Vandaag ga ik de tomatenzaden uitzoeken, en de eerste tomaatjes zaaien (vruchtdag). De paprika`s die ik in januari heb gezaaid hebben nu twee echte blaadjes..ze groeien maar langzaam vind ik..ze zien er wel mooi uit, de hoop is dat ik dit jaar wat vroeger paprika`s kan oogsten, vorig jaar was het begin augustus..dan is het paprika seizoen wel erg kort.
    Nu nog graag een beetje geluk vannacht..het zou een graadje kunnen vriezen.







    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:kraanvogels, vruchtdag, doperwten
    06-03-2012, 23:33 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    27-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook en Rabarber
    Vandaag is de lente hier begonnen. Het was heerlijk zacht, het zonnetje scheen, er waren honderden kraanvogels die nog niet precies
    wisten waar ze heen wilden gaan, ze bleven maar cirkelen boven het dorp.
    Eindelijk zijn we van die vorst af!

    Ergens in het najaar heb ik een bol knoflook uit de bio-winkel in een pot met aarde gezet. ik had er iets over gelezen..dat je zo vroege
    knoflook kon kweken, en omdat de bol toch begon uit te lopen heb ik hem in een ruime pot gezet met wat -door mijzelf bemeste- tuinaarde.
    De pot met bol heb ik in de kas gezet, en daar is de knoflook ook onder de "dekentjes"gegaan bij de strenge vorst.
    Tot mijn verbazing heeft de bol het beter gedaan dan de knoflook die ik in de volle grond had..ik had eigenlijk wel gedacht dat deze bol in
    pot flink vorstschade op zou lopen.
    Niets is minder waar, de teentjes groeien uit tot mooie rechte plantjes, terwijl de buitenknof er maar slapjes bijstaat.

    Ik heb dus de stoute schoenen aangetrokken en deze bol voorzichtig ontleed tot een berg uitgelopen teentjes. De laatste heb ik naast hun
    slappe broertjes gezet als positief voorbeeld en ik hoop in ieder geval van een van de rijtjes knoflook te oogsten.
    Dat zal de enige knoflook zijn van het jaar..mijn dure aankoop zaai-teentjes is immers door schoonzoon in de vriezer bewaard..voor een
    Duitser is ijskast nu eenmaal vriezer...mijn schuld.

    Vandaag heb ik deze rabarberknol -zie foto- in stukken gehakt, 4 maar liefst, en dan heb ik nog de oude binnenkant weggegooid, dat is
    het deel van een rabarberknol dat steeds minder goed gaat werken. Wil  je de rabarber dus vernieuwen dan haal je de knol eruit,
    hakt er met een schep aan de buitenkant stukken af met minstens drie "ogen".
    Het bijzondere van deze knol is dat hij de hele vorstperiode buiten heeft gelegen..- 17 was geen uitzondering, maar de knol gaf geen krimp,
    en nu beginnen de knoppen te zwellen. Tijd dus voor vermeerdering!
    Een stuk ga ik terugzetten, er blijven er nog drie over, dus wie belangstelling heeft komt er maar een halen.







    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:rabarber, knoflook
    27-02-2012, 19:24 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaden kopen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik nam altijd zaden mee vanuit Nederland omdat deze goedkoop zijn en van goede kwaliteit..en je krijgt tenminste een behoorlijke hoeveelheid in je zakje! Maar nu heb ik toch een bergje zaad gekocht bij een grote Duitse supermarktketen (begint met een L) voor 29, 69 of 1,69 cent..de laatste premiumzaad op lint bijvoorbeeld. Bij de doperwtjes stond dat het voldoende was voor 70 planten..er zaten 150 zaadjes in...het zou kunnen zijn dat de helft niet opkomt? Ik laat het weten..
    Sla uw slag!


    Categorie:De tuin
    Tags:zaden kopen
    23-02-2012, 23:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderpan
    Wij verwarmen ons vakantiehuis met hout. Dat wil zeggen dat we een grote houtkachel in de woonkamer hebben, daar verwarmen we
    ook de keuken, slaapkamer een badkamer mee. Als het echt heel erg koud wordt dan doen we de vloerverwarming erbij aan.
    De ketel van de vloerverwarming brand op huisbrandolie..dat is nogal prijzig, dus we proberen zoveel mogelijk op hout te stoken.
    Deze winter hebbben we 2 x een week de vloerverwarming aangehad.

    Omdat hout stoken niet het milieu vriendelijkst stoken is probeer ik de schade zoveel mogelijk te beperken. Zo staat het afwas boilertje
    de hele winter uit..het water komt van de kachel. Ook voor de thee, soep en aardappels komt het water uit de grote ketel.
    Regelmatig kook ik iets op de kachel.
    Last but not least gaat er altijd eerst een ketel kokend water in de wasmachine voordat ik deze aanzet.Dat helpt allemaal lekker om
    de elektriciteitskosten naar beneden te brengen, en mijn schuldgevoel over het hout stoken te sussen...

    Nu heb ik iets nieuws ontdekt..de wonderpan. Deze kan je op je kachel zetten als een soort oventje, waar je cake, poffert, kruidkoek
    en zelfs brood ik kan bakken. De wonderpan stamt nog uit de tijd dat niet iedereen een oven in huis had, onze moeders maakten er op
    een gaspit cake in.

    Die wil ik wel!
    Op Marktplaats heb ik de laatste tijd regelmatig een bod gedaan op deze 4-delige pan/oven, maar iedere keer werd ik overboden.
    En dat terwijl -zei ik tegen Lie- er waarschijnlijk tientallen op zolders liggen te verstoffen.
    Vandaar mijn stukje over de wonderpan en een oproep aan jullie:
    Wie vind mij een wonderpan? De goede vinder mag in ieder geval een cake uit de wonderpan verwachten..

    Je hebt ze van verschillende merken, van Artola en Forno bijvoorbeeld.






    Categorie:Koken algemeen
    Tags:wonderpan, hout stoken
    17-02-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie
    Buiten sneeuwt het nog vanmorgen..maar vanmiddag wordt zon verwacht.
    Mijn handen kriebelen..ik moet erop gaan zitten want vandaag kan ik nog niet zaaien. Het is vandaag bloemdag..en ik moet wachten voor de tuinbonen en de aubergines op een vruchtdag. Ik heb besloten om dit jaar zoveel mogelijk te zaaien via de kosmoskalender..wil je daar wat meer over lezen dan kan je dat het beste hier doen op de site van Diana`s mooie moestuin..zij kan je daar beter en meer over vertellen!

    De eerste spinazie komt mooi op in de kas.






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    14-02-2012, 11:18 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade uit de kas
    Zo diep in de winter is er niet veel meer te eten uit de kas en tuin, zeker niet nu de veldsla al twee weken verdwenen is onder een dikke sneeuwlaag.
    Toch helpt het om je kas goed in te pakken, in mijn koude kas kan ik van onder het extra fleecedoek nog rucola, kervel en spinazieblaadjes plukken, en ingekuild had ik radicchio, paardenbloemensla (molsla) en nog wat groenlofwortels..die geven allen hun verse blaadjes af, kan ik toch nog een lekker slaatje eten...








    Categorie:De tuin
    Tags:winter, vorst, molsla
    08-02-2012, 18:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkentje
    Ons varkentje is weer geslacht..

    Hij heeft hopelijk veel plezier gehad in zijn korte leventje, ik dacht het wel, ik heb hem zien rennen met zijn broertjes en zusjes dat zag er energiek en vrolijk uit. De laatste maanden vind ik het eigenlijk niet meer zo leuk voor het beestje, dan moet hij naar binnen, en mijn varkentje zat zelfs alleen in een hok dat vond ik nog het zieligst.Voor het varken ben ik afhankelijk van de buurman, en als die vind dat de beestjes naar binnen moeten heb ik me daar bij neer te leggen.
    Volgend jaar gaat hij het wel anders doen zegt hij, dan komen de varkens al vroeg in t jaar, en worden ze geslacht als de koeien naar binnen gaan, dan hoeven de varkens niet meer op hok en kunnen ze na de zomermaanden de hele tijd in de postal blijven waar ze flink de ruimte hebben.

    Ik hoop zelf ooit een (twee) varken(s) voor de slacht te kunnen gaan houden, en denk dan aan een ander soort varken, bijvoorbeeld een Mangalitsa of Gascogne varken.

    Hier een kleine foto-impressie van het maken van de verschillende vleeswaren:

    Voor de Boudin Noir ( het recept heb ik al eens gegeven op 24 01 2010) moeten veel uien gesneden worden. Mijn buren draaien de uien door de machine maar ik ben voor het ouderwetse snijwerk..met de hulp van Lie.



    Na drie uur koken is het ui-prei-selderijblad en quatre epices mengel zacht genoeg. Je moet het heel zachtjes koken, het mag absoluut niet bruin worden. Op het laatst alsmaar roeren.



    Als het bloed erbij wordt gegoten kijk ik altijd de andere kant op..ik kan veel hebben, maar stromend bloed daar gaan mijn knieŽn van knikken.



    De man met wie ik mijn varken deel doet de Boudin niet in darmen als worstjes..dat heeft geen nut zegt hij, ik snij de worstjes toch open om de Boudin uitgebreid te kunnen bakken zodat het overal krokant wordt. Hij vriest het in in aluminium-bakjes.
    Misschien doe ik dat volgend jaar ook wel..lekker gemakkelijk.



    Behalve het gewone recept van de patť heb ik ook enkele potten gemaakt met wat extra`s: twee met Trompettes de mort ( Hoorn des overvloeds,een paddenstoel), twee met tijm en bonenkruid en twee met geplette jeneverbes..ťn scheutje cognac erbij..



    Voor een hygiŽnisch verloop van het maken van de patť is het van belang dat je de potjes van de patť goed uitwast en de ringen 5 minuten kookt.
    Daarna gaat de patť 3 uur lang op 100 graden in de weck-ketel. Afkoelen en op vacuŁm testen.



    Rookworst! Nog nooit gemaakt..nu komt de erwtensoep bijna helemaal "uit eigen tuin"..



    Zo gingen de worstjes gisteravond de rookkast in..de eerste liggen nu te wellen in mijn pan met erwtensoep.



    Categorie:Koken algemeen
    Tags:varken, slacht
    01-02-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dood
    Weg lentekriebels!
    Was ik een paar dagen geleden nog aan t genieten van de voorjaarsgroei en -geluiden in de tuin, nu ben ik weer helemaal terug in de winter!
    Er wordt matige tot strenge vorst aangekondigd. Dat is leuk voor de schaatsers, ik gun het ze.

    In mijn kas kan de strenge vorst een probleem worden, dus heb ik gisteren alles extra afgedekt en kasjes in de kas gemaakt -plastic bogen met daaroverheen gaatjes plastic zoals je in het voorjaar wel ziet in de tuinen- heb ik over de sla en de jonge spinazie gezet. Daar nog vliesdoek overheen. potten die los in de kas staan heb ik zoveel mogelijk ingegraven in de aarde, en ook afgedekt met vlies.

    Buiten heb ik potten opgeruimd: Diegene die normaal op muurtjes staan heb ik bij elkaar op de grond gezet uit de zon en wat water gegeven, potten kunnen namelijk erg uitdrogen bij vorst. Je kunt er ook nog voor zorgen dat ze niet in de zon staan, planten kunnen door de zon vocht verliezen en als de kluiten bevroren zijn kunnen ze dan geen vocht meer opnemen dat kan behoorlijk schadelijk zijn voor de planten.

    Hier en daar heb ik bladeren en stro op jonge of vorstgevoelige planten gelegd. Niet op de krokusjes en de net boven de grond piepende tulpen, die zouden er tegen moeten kunnen.
    Knoflook die al flink gegroeid is zal misschien geel worden, maar dat komt in de lente weer goed.

    De vogels waren vandaag ( nu is het 1 graad, vannacht -4) al erg actief in de tuin, je ziet onmiddellijk verschil in hun gedrag bij vorst..dan komen ze meteen tevoorschijn.
    Vanmorgen zat er een hele club goudvinken op de het walletje achter mijn moestuin.
    Daar was ik wel blij mee, want deze prachtig gekleurde vogels zie ik bijna nooit in de tuin..vorige week voor het eerst deze winter op een wel heel vervelende manier..het mannetje goudvink had zich dood-gevlogen tegen ons raam.
    Tot nu toe heb ik dat een enkele keer met een koolmees of merel gehad..maar een goudvink die zich al moeilijk laat zien in de tuin..dat was wel een schok.
    Ik heb zwarte plakvogels tegen het "invliegen" op het raam, er moeten denk ik ook witte bij...






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:vorst, afdekken, goudvink
    29-01-2012, 17:41 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tekenen van de lente
    Nog niet heel erg duidelijk, maar de eerste tekenen van de lente zijn er.

    De Krokusjes -Crocus graveolens- zijn natuurlijk wel erg duidelijk, en ze bloeiden op op 10 januari..dit is een ruim maand eerder dan vorig jaar.
    Ook de sneeuwklokjes - Galanthus nivalis- steken overal hun groenwitte kopjes boven het verdorde blad uit.
    Dan de Hazelaar - Corylus Avellana- bloeit op meerdere plekken in de tuin. Grappig is dat de 6 struiken die ik heb niet allemaal tegelijk bloeien en de volgorde van in de bloei raken is ieder jaar hetzelfde..toch zijn het dezelfde hazelaars.
    De knoppen van de zwarte bes -Ribes nigrum- zijn al aan t schuiven, en omdat het volgende week gaat vriezen is het slim om de mulch/bedekking op de grond rond de voet van de struik weg te schuiven. Zonder de bedekking bevriezen de knoppen minder snel..
    Als laatste de struikkamperfoelie -Lonicera fragantissima-. Deze kan vanaf december bloeien, maar komt bij mij meestal zo om deze tijd van het jaar in de bloei. Niet te vroeg dus en erg genieten  van deze mooie tere bloempjes, ik neem regelmatig een takje mee naar binnen voor een kortdurende carriŤre op de eettafel.












    Categorie:Appelvrouw&Lie
    26-01-2012, 14:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Computermuis
    Mijn internet doet het weer.

    Afgelopen vrijdag kwam eindelijk de kabel binnen, twee weken nadat deze was aangevraagd. Het lijkt wel of we in de binnenlanden van BraziliŽ zitten...misschien is de post daar nog wel sneller!
    Maar genoeg geklaagd, want het wereld wijde web is weer bereikbaar, en trouwens: je zou kunnen zeggen dat het onze eigen schuld was..in ieder geval niet van de provider ( niks zeggen, want ik heb de kabel gratis van hen).
    Daar waar de kabel door het dak en de tussenliggende isolatie ging was de kabel flink aangevreten. Volgens Lie door niets groters dan een muis, want het gat van het dak naar beneden was niet erg groot, niet groot genoeg voor een b.v. een steenmarter!
    Vanwege de enorme regenbuien van het weekend moesten we nog wat geduld oefenen, per slot van rekening moest Lie over een glad en mossig dak naar de nok waar de antenne is bevestigd.

    Het was dan nog een hele klus voor hem; ondanks het droge aangename weer vandaag was het dak nog nat en glad, ik riep nog: doe maar morgen of overmorgen, liever een man dan internet...
    Nu heb ik beiden, het leven is goed
    De nieuwe kabel zit nu door een hard pijpje, het moet wel een soort jaws-muis zijn wil hij dat doorkrijgen!

    Met de enorme berg binnenrollende post waren er ook twee -bijna telepathiesche- mails van vrienden met tips tegen steenmarters (afvangen met een kooi en lokken met rauwe eieren) en mollen ( in ammonia gedrenkte lappen in de gangen stoppen).
    Jullie weten het hŤ, Appelvrouwtje heeft last van beestjes.
    Met het uitproberen van die tips ga ik nog even wachten (eerst drie dagen internetten..van mij mag het gaan regenen) die tip van die kooi ga ik misschien wel ga uitproberen...maar dan?
    Iemand belangstelling voor een stelletje steenmarters?








    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:muis knaagt draad
    23-01-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karper
    Buurman heeft zijn meertje uitgegraven. Het watertje zat vol met flinke vissen, die hebben ze er eerst uitgevangen, en hij was zo lief mij te bedenken met een flinke karper..iets van 7 kilo woog de vis!
    Hij had onmiddellijk aan mij gedacht toen hij de vis uit het water haalde..dat voornamelijk omdat volgens zijn zeggen Duitsers met Kerst karper eten, (mijn schoonzoon is Duits) en dat die daarvoor zelfs naar de Lorraine komen om deze karpers te zoeken.
    Schoonzoon zelf was nogal in verwarring van dit verhaal..huh, karper? Gans toch?
    Mij maakt het niet uit..toen ik in november weer hier terugkwam lag er een flinke vis in mijn vriezer. Super!

    Uiteindelijk blijken het Tsjechen te zijn die karper eten. Tegen de feestdagen schijnen in veel huishoudens de karper in het bad te liggen, en moet de familie noodgedwongen een paar dagen met een washandje aan de slag als ze schoon willen worden.
    Dit omdat een karper in modderige meertjes leeft; de vis smaakt nogal naar modder, behalve als je hem als voornoemd behandeld en hem minstens drie dagen in een schoon waterbad laat zwemmen.

    Eigenlijk was ik wel een beetje wantrouwig naar mijn buurman toe, hij houdt nogal van een geintje, en op de een of andere manier lijk ik altijd verwikkeld te zijn in een wraak en re-wraak sfeertje met hem. Zo weet hij nog steeds niet (hoop ik) dat ik het was die laatst op het dorpsfeest zijn zakken van zijn (omkleed) kleding had leeggehaald en die helemaal volgepropt met pasgemaaid gras..dat weer omdat hij mij een stuk oneetbaar (buikvlies) varken had laten klaarmaken...etc etc, maar door hier en daar wat rond te vragen leek het er toch wel op dat karper uit je eigen meertje zeker eetbaar kan zijn..als hij maar "ontmoddert" is.
    En omdat ik eten weggooien geen optie vind besloot ik de vis met oud en nieuw klaar te maken; ik had dan ook ex-Lie en vriendin te gast die wel van een visje houden, en ik dacht deze eens lekker te verrassen met iets wat je nooit eet. Zij hadden echter een vakantie in TsjechiŽ doorgebracht waar ze niets anders als karper kregen...ze hadden daar op dat moment blijkbaar niets anders te eten. Om met mijn vis op te vallen restte mij dan nog een goede Frans/culinaire manier om het beest klaar te maken.


    Nu koop ik regelmatig zalm, zeewolf of rode poonfilet maar een hele vis klaarmaken? Ik had de vis dus bevroren gekregen en wist eigenlijk niet of hij schoongemaakt was, dat was hij gelukkig wel..de ingewanden waren eruit, er zaten geen gekke dingen in en de vis had drie dagen in een grote bak met water gezwommen- zo hoorde ik van buurvrouw die mijn wantrouwen wel doorzag..:D
    Het ontdooien van een vis van 7 kg is ook geen makkie maar uiteindelijk is de vis ontdooit en in drie stukken gesneden. Twee heb ik weer verpakt en in de koeling gelegd en een mooi middenstuk heb ik klaargemaakt.

    Ik ben begonnen met de vis te wassen en goed na te drogen, daarna heb ik hem ingewreven met peper en zout. Met zout moet je met zoetwatervis niet zo zuinig zijn als met zeevis..ik heb wel zeezout gebruikt.
    Een flinke bos peterselie heb ik uit de tuin gehaald en fijngehakt met 5 teentjes knoflook.
    Een kwart van deze kruidenmix heb ik op de bodem van de ovenschaal gelegd, en ook een kwart van 150 gram boter aan blokjes.
    Daar dan de vis op, de helft van de persillade in de vis, en de helft van de boter in blokjes, en de rest van de kruiden en boter boven op de vis.
    Ruim een uur op 230 graden gebakken, het eerste half uur onder een los aluminiumblaadje..

    Echt heel erg lekker vonden we het, we hebben er met zijn vieren ruim van gesmuld, en in de rest van de week hebben Lie en ik de rest op dezelfde manier klaargemaakt ook opgesmikkeld. Nu ligt er in de vriezer nog een snoek die ik pas kreeg van een vriend met ook zo`n meertje..goede ideeŽn voor het klaarmaken van deze zwemmer graag opsturen!

    PS voor geÔnteresseerden: Nog geen internet!





    Categorie:Koken algemeen
    Tags:karper, peterselie
    19-01-2012, 17:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm
    Ik geniet er enorm van om midden in de natuur te wonen...zolang ik maar internet, elektriciteit en telefoon heb.

    Al een week zit ik zonder internet. Het dorp heeft ooit besloten geen gebruik te maken van de dure glasfiberkabel die hier op 7 km voorbij kwam, en moet het nu doen met lastig internet  via satelliet en antennes die voor de helft van het dorp niet zichtbaar zijn..en dus ook niet werken.
    Mijn internet doet het niet omdat een -blijkbaar zeer gevoelige stekker- plotseling stuk is.
    Een nieuwe stekker wordt opgestuurd, maar omdat anderen geen problemen hebben wacht het bedrijf er nog even mee (..)
    Ik durf niet ver van het huis te gaan om de bezorger van het pakje niet te missen, en heb een stapel briefjes in voorraad voor op de deur ( bel doet het misschien niet..ik zit bij de buren aan de overkant..bij geen gehoor ga vooral gewoon naar binnen en roep ons..ik ben in de tuin, kom vooral verder...levert u het pakje af bij welke buurman dan ook...)
    Hoezo verslaafd aan internet...
    Bij de buren waar ik nu even mag internetten valt het internet om de tien minuten uit, waarschijnlijk waait er steeds een boom voor het uitzicht van antenne naar antenne...

    Sinds gisteren heeft de natuur hier de overhand..tijdens de storm vielen bomen om, het laagland rond de rivier is zwaar overstroomd, de elektriciteit valt om de 10 minuten uit, en maakt het internetten, telefoneren en het bakken van de patť in de oven enorm lastig.

    Normaal zit ik niet nagelbijtend achter het raam in januari; ik maak het tuinplan, zoek het zaad uit, kijk veel op internet (daar zoek ik leuke variŽteiten bij de door mij gewenste groentes) lees veel tuinboeken en tijdschriften en ga iedere dag een uur de tuin in om wat te snoeien en rond te kijken, ideeŽn op doen...

    Nu zak ik weg in de doorweekte mollengangen, internet heb ik niet..lezen blijft over, gelukkig heb ik nog twee oude jaargangen van "Onze eigen Tuin"
    Prachtig blad..een enorme aanrader voor de tuinliefhebber, ik heb ze bijna uit, en hoop dat die man met het pakket nu echt snel komt.

    Wow! Terwijl ik de laatste zin schreef wordt er op de deur gebonsd ( het briefje was: ik zit aan de overkant..klop daar vooral hard op de deur..ik ben er zeker!!) Daar is de man met het pakje..hoera.
    Dan wens ik maar meteen mooi weer voor de rest van de maand..;0)






    Categorie:De tuin
    Tags:storm, onze eigen tuin
    06-01-2012, 11:47 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!