Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween is coming
    De kindertjes van het dorp zijn weer gekomen om pompoenen te snijden. Dit jaar maar een heel klein klupje; de oogst van de halloween pompoen Jack o`lantern was erg klein uitgevallen dit jaar, er was net genoeg om een middagje te snijden.

    Met veel enthousiasme werd er geplakt, geprikt,geschraapt, gezaagd en gesneden... voilà les resultats!

    Lie had me geholpen een leuk sfeertje in de benedenkeuken te maken; lekker enge huilende wolfgeluiden erbij mbv de laptop.

    Meisjes kiezen ieder jaar weer voor poezen patronen

    Voor de jongens een wolf of een lekker eng demonenhoofd

    Het volledige resultaat, mooie pompoenen en een hoop lol gehad.





    Categorie:Dorpsleven
    Tags:halloween,pompoen snijden
    26-10-2010, 20:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.- 5...Vorst!
    Gisteren had ik er al een voorgevoel van, het weer werd heel helder,en de lucht kreeg die speciale geur en frisheid van een winterdag, die ene winterdag dat het vriest dan wel te verstaan. Het overtrekken van de kraanvogels een paar dagen geleden zou al een eerste aanwijzing geweest moeten zijn.
    Gelukkig had ik gisteren nog wat groenten en kruiden binnengehaald...dat was het onderdeel gelukkig. Ongelukkig genoeg ben ik niet meer toe gekomen aan de knolvenkel (die normaal tot 10 november op t land kan blijven) de knolselderij ( half november).
    Ook de restanten van de kervel staat er verschrompeld bij vanmorgen, en de laatst geoogste pompoenen die in de vensterbank aan de buitenkant van het raam stonden bij de komen van de pluk zijn voor een groot deel glazig geworden..bevroren dus. Deze pompoenen kan ik nog wel eten, maar niet meer lang bewaren. Gelukkig heb ik pompoenen voor een weeshuis en jullie zijn allemaal uitgenodigd op de soep!
    Nog wat mooie plaatjes van vanmorgen 10 uur; het is nu -een uurtje later- nog steeds wit en min één.
    Mijn buurman vertelde nog dat het om 5 uur toen hij opstond om de koeien te gaan melken nog niet zo koud was, min 1 misschien. De eerste uren van de ochtend is het het koudst..als wij ons nog eens lekker omdraaien. Mmmm winterochtenden in bed, boek erbij...










    Categorie:De tuin
    Tags:vorst, bevroren groentes, bevroren pompoen,bloemen
    22-10-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
    De kraanvogels, ze zijn er weer, of misschien ze gaan weer.
    De afgelopen dagen kwamen ze weer met duizenden overvliegen, het mooie geluid gruugruu in de lucht.
    Een stuk vroeger dan vorig jaar maar ik denk&hoop dat deze vogels hier voorlopig komen fourageren, en dat ze nog niet vertrekken.
    Vorig jaar kwamen de migranten ongeveer begin december over.
    Vandaag zullen ze niet zoveel vliegen; het regent hier de hele ochtend al zo verschrikkelijk hard, ik kan me niet voorstellen dat een zware vogel nu in de lucht kan blijven. Misschien zitten ze wel op de -nog maar net geoogste- maisvelden hier verderop, als het nog droog wordt vandaag ga ik even kijken.
    Morgen komen de kinderen van het dorp bij mij pompoenen snijden; er is geen ontkomen aan, de herfst is in volle gang!





    Deze foto`s komen van: http://jomela.punt.nl/?gr=772838. Bedankt Jolanda.
    Op de tweede foto krijg je een beetje een idee hoe groot de groepen zijn die hier overvliegen, dit is dan een klein groepje...


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:kraanvogels.
    19-10-2010, 12:22 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van Appel en Pompoen
    Mijn pompoenoogst is weer binnen. De vruchten waren al even van het land, en lagen op het mooie nieuwe muurtje te wennen. Ze hadden daar nog wel een tijdje kunnen liggen, ware het niet dat gistermorgen het gras buiten wit was: Vorst!
    Aangezien we aan t eind van de week naar huis gaan heb ik ze toch naar binnen gesjouwd...ja letterlijk gesjouwd want er zitten hele grote bij dit jaar, de fee van Assepoesie zou er wel raad mee weten. Zie foto. Meer dan 50 kg pompoen heb ik, waaronder twee vruchten van een kilo of 10. Als ik die ga aansnijden krijgen jullie allemaal een stuk!

    Jam van appelen met pompoen:
    Snij 500 gram geschilde en ontpitte appels in kleine blokjes -of rasp de appels- en doe hetzelfde met 500 gram pompoen.
    In een grote pan de pompoen goed met de appels, 500  gram geleisuiker speciaal, en een mespuntje (of iets meer, naar smaak) kaneel- en gemberpoeder vermengen. Het mengsel langzaam, goed roerend aan de kook brengen en 4 minuten borrelend laten koken.
    De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
    Is de jam je niet fijn genoeg kan je er de staafmixer opzetten. Te dik: voeg wat water en/of vers citroensap toe.
    Eventueel de jam afschuimen en in schone hete potten schenken.
    De potten tot de rand vullen, sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.




    Categorie:Jamrecepten
    Tags:Jam, appel, pompoen
    16-10-2010, 09:36 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met room, karamel & boter
    Neem een ruime kg appels, 150 gram kristalsuiker, 1 pak geleisuiker speciaal (=500 gram), 20 cl slagroom  & 60 g zoute boter.

    Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

    Neem 150 gram suiker, doe die in een grote kookpan samen met zes eetlepels water en kook dat mengsel voorzichtig tot een amberkleurige karamel.
    Voeg vervolgens de appels toe en roer een paar seconden.
    Haal de pan van het vuur en giet er de boter en de room bij.
    Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de verharde karamel weer smelt.
    Voeg de geleisuiker toe, breng het fruit aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten koken.

    Daarna kunt je de jam in potten doen; anders laat u de jam nog even een paar minuten verder koken terwijl u blijft roeren.

    Pureer de jam met een staafmixer vlak voor je hem in potten doet als je meer van de textuur van marmelade houdt, want de stukken
    appel blijven vaak heel. Serveer deze jam samen met in de pan gebakken schijfjes appel en amandelijs of gewoon bij de boterham,
    net als klassieke jam. Je kunt de bodem van een appeltaart ook met deze jam insmeren voordat u er de appels op doet.

    Het recept komt hiervandaan: http://recepten-hikari.blogspot.com






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam, karamel,boter
    14-10-2010, 11:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    12-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige & zoetzure groentes
    Pittige en knapperige groentes als bijgerecht.
    Recept voor plusminus 4 jampotten.

    Snij 3 courgettes in stukjes, 2 rode en 2 groene paprika`s in reepjes, 4 grote uien in schijven, 3 groene ontpitte pepertjes in ringetjes,                4 winterwortelen in halve of hele rondjes & 1 geschilde en ontpitte komkommer in blokjes.
    Je kunt ook een andere groentemix samenstellen, met b.v. bloemkool erin.
    Doe de groenten samen in een kom en bestrooi met 50 gram zout ( dat is ongeveer 3 afgestreken eetlepels).
    Laat dit 2 uur staan en roer af en toe om.
    Hierna zeer goed afspoelen en uit laten lekken.

    Doe 280 gram suiker, 0,7 liter azijn, 2,5 theelepels mosterdzaad, kleine theelepel mosterdpoeder en 1 ruime theelepel koenjit (kurkuma) in een pan.
    3 minuten zachtjes laten koken. Voeg de uitgelekte groente toe en neem de pan van het vuur en laat alles 2 uur staan (af en toe voorzichtig omscheppen) Breng nu alles aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep dan de pickels heet in de schoongemaakte en met heet water omgespoelde potten, giet het vocht erover, helemaal afvullen, groenten iets aandrukken en de deksel erop en de pot even op de kop zetten.
    Als je niet genoeg vocht hebt, kan je in verhouding nog wat azijn met suiker en kruiden verwarmen.










    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:zoetzuur,pickels
    12-10-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mam
    Gisteravond laat was de documentaire Mam van Adelheid Roosen. Een korte film over haar moeder die Alzheimer heeft.
    Deze film is heel intiem, zo zien we Adelheid en haar moeder liggend op een groot rood kleed, beide gekleed in bh en panty, met daaronder duidelijk de pamper, in een andere scene haar schoonschoon bloot, de moeder ertegenaan geleund gekleed in dezelfde BHetc. De moeder babbelt bijna onverstaanbaar -er is ondertiteling- de dochters of zoon raken aan, aaien.

    Er wordt veel aangeraakt in deze film; het idee is dat de persoon met Alzheimer op een nieuwe reis is vertrokken, en dat je als kind mee kunt gaan om je ouder als eigen persoon te ervaren.(Als voorbeeld werd Alice in Wonderland gegeven...) Dat vond ik op zich wel een mooi gegeven, en ik denk dat dat -af en toe- ook zo kan zijn, en je mooie momenten op kan leveren met je ouder.
    Voor en na de film is er een kort gesprek oa met een verpleeghuisarts en een directeur van een centrum voor Alzheimer. Ze zitten allemaal op de grond in een kamer behangen en belegd met incontinentie matjes.Vooral de verpleeghuisarts is een  negatief overkomende man die niet zoals Adelheid een reis naar een nieuwe ik ziet in de dementie, maar een verval en teruggang.
    De directeur had vooral veel moeite met het opsluiten van de dementerende, hij vertelde dat hij dat al met zijn opa had, als ze hem met de hele familie hadden bezocht in zijn gesloten afdeling, en dat de opa maar niet begreep waarom hij niet mee mocht naar huis.

    Wat mij  vooral is bijgebleven van mijn twee dementerende ouders is dat je als kind toch alle grip verliest op de verzorging van je ouder...dat wil zeggen als je niet zoals wij 24 uur per dag de gelegenheid hebt om voor hem of haar te zorgen. Ik heb dat als zeer verdrietig ervaren, en voel het nog steeds als een van de grootste nederlagen in mijn leven: het plaatsen van mijn moeder in een verpleeghuis.
    Zoals Adelheid heb ik geprobeerd me in te leven in het nieuwe leven van mijn moeder, soms kon ik heel even met haar meegaan, maar die momenten waren zeer schaars.
    De vrouw die mijn moeder geworden was in haar dementie heb ik niet leren kennen, ze was verdwenen in een verstilde wereld waarin ik haar niet kon volgen; ik kon alleen mijn eigen invulling daaraan geven. En dus heb gehuild van diep verdriet voor haar, op haar schouder, terwijl we samen op een bankje in het verpleeghuis naar de tuin keken. Mijn moeder gaf geen krimp, ze was er ook niet echt...hopelijk op theevisite zoals Alice.
    Hier mijn moeder met vriendinnen op theevisite 1956.






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Alzheimer,Mam,Adelheid Roosen
    01-10-2010, 09:45 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met pruimen en steranijs
    Rasp zoveel appels dat je een kilo rasp overhoudt, ontpit en snij een kilo kwetsen of pruimen fijn, doe dit in een jampan samen met drie ster-anijzen, een à twee vanillestokjes en het sap van twee limes of citroenen.Breng het fruit aan de kook (blijf roeren) en laat de jam daarna geheel afkoelen.
    Als de jam eenmaal is afgekoeld voeg er dan twee pakken geleisuiker speciaal van 500 gram bij, roer en laat het een nacht intrekken.
    Verwijder de volgende morgen de steranijs en vanille en kook de jam volgens aanwijzing op het pak suiker.
    Als je van "gladde" jam houdt kan je het geheel nu met de staafmixer bewerken.
    Vul de potjes en draai ze voor 5 minuten op hun kop.




    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam, steranijs, vanille
    30-09-2010, 23:06 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    27-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil je nog zaden?
    Voor alle vrienden en bekenden:

    De volgende zaden heb ik geoogst in 2010 en veel te veel, wie wil?

    Paarse morgenster,
    Koriander,
    Dille,
    Oranje goudsbloem,
    Coreopsis (kleine bloemen, rood en geel)
    Phacelia
    Grote enkelvoudige afrikaan (Favorite red)

    Pastinaak,
    Een slamengsel met heerlijke knapperige slasoorten, Batavia`s & suikerbrood denk ik, ik heb het ook gekregen...
    en zoete kleine tomaat (Zuckertraube).

    Heb je belangstelling, stuur me een mailtje...ruilen vind ik ook fijn.


    zaad van paarse morgenster

    oranje goudsbloem

    coreopsis

    afrikaan favorite red


    Categorie:Oogst
    Tags:gratis zaden, bloemzaden,groentezaden
    27-09-2010, 11:51 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leg de lepel in de gootsteen
    Mijn buurman hier in Kleindorp is bijgelovig, hoewel hij het probeert te verstoppen voor die "stadse Hollanders".

    Toen we gisteren bij zijn vrouw op de koffie zaten kwam hij binnenlopen en liep een beetje rond in de keuken.
    Plotseling pakte hij een soeplepel van het lepelrek, legde die in de gootsteen en met een zijdelingse blik naar ons vertrok hij weer. Eerder die morgen waren we hem al tegen gekomen,op zoek naar een onderdeeltje van zijn traktor die zo opgehaald zou worden.
    Zijn vrouw zag onze blik en barstte in lachen uit, ze vroeg ons het niet verder te vertellen in het dorp: "ze zouden hem voor gek verklaren".
    Ooit had haar schoonmoeder van een Poolse vrouw geleerd dat, als je iets kwijt bent, je naar huis - of de keuken- moet gaan en de soeplepel in de gootsteen moet leggen. Meteen daarna vind je het gezochte object.
    Niet zoveel later kwam de buurman weer binnen met een opgeluchte blik op het gezicht...de soeplepel werd weer teruggehangen, zijn werk was gedaan...




    Categorie:Dorpsleven
    Tags:bijgeloof, terugvinden, soeplepel
    25-09-2010, 11:03 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druivengelei met vanille en munt
    Nog meer jam:
    Neem een flinke bak met druiven, bv minimaal twee kilo, haal de vruchten van de tros, halveer ze eventueel en zet de vruchten op met een beetje water. Voeg het merg van een vanillestokje toe, en kook de druiven zacht.
    Haal de druiven door een passe-vite of een zeef. Zelf  gebruik ik de passe-vite, de gelei is dan niet helder.
    Wil je heldere gelei, giet dan het sap door een zeef of doek
    Meet het sap en voeg per 1,1 liter 500 gram geleisuiker speciaal toe.Laat 3 minuten goed borrelend koken. Blijven roeren.
    Snij plusminus 10 muntblaadjes fijn   (in ieder geval 6 per liter sap)en voeg deze toe aan de gelei.
    Schenk de jam in schoongemaakte potten. Sluit de potten, zet ze 5 minuten ondersteboven en laat ze afkoelen.

    Op de foto`s nog meer paddestoelen. Gisteren gefietst door en langs bossen op de Utrechtse Heuvelrug.
    Overal paddestoelen, ik kan me niet herinneren dat ik er zoveel tegelijk gezien heb!






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:druivengelei,druivenjam,munt,vanille
    19-09-2010, 16:18 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeljam met 4 citroenen
    Heerlijk frisse jam!

    Ingrediënten:
    3,5 dl appelsap,
    8 ons geschilde en schoongemaakte appels
    4 citroenen.
    een pak speciaal geleisuiker (500 gram)

    Schil de citroenen dik tot op het vruchtvlees, zodat er geen bitter wit meer aan zit.
    Snij de citroenen in 4ren, haal de dikke witte kern eruit, en snij dan de kwarten in fijne reepjes, haal steeds de pitten eruit, en vang het sap zoveel mogelijk op.
    Zet de appelsap met de citroenen+sap en suiker op een zacht vuur, snij ondertussen de appels in fijne reepjes.
    Voeg de reepjes toe en zet het vuur hoger, breng aan de kook en laat enkele minuten borrelen totdat de reepjes appels wat zachter zijn.

    Doe de jam in schoongemaakte potten, deksel erop, en 5 minuten omgedraaid laten staan.






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:appeljam met citroen, appel, citroen.
    16-09-2010, 22:55 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrienden
    Van je vrienden moet je het maar hebben...dat geldt voor ons zeker: dit jaar meerdere keren hulp gekregen van vrienden.
    Allereerst voor het balkon; het uitgraven van de hoge tuin hier achter het huis, en het opmetselen daarna van de muur waar ons balkon op rust....     een sacre travaille zeggen onze buren...Lie had het nooit alleen gekund.
    Daarna kwam cowboy Henk nog eens terug om mijn ingestorte tuinmuur op orde te brengen. Ik heb nu een mega-muur, waar meteen mijn pompoenoogst op kan rusten..zonder in te storten. Bedankt Henk!!




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:vrienden, pompoenoogst
    14-09-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramenjam uit andermans tuin
    Ieder jaar wordt ik gebeld door de dochter van de buurvrouw, zij is in het bezit van enkele weilanden die van elkaar gescheiden zijn door een dikke bramenhaag! Deze haag is zo lang en hoog dat meerder gezinnen flink kunnen plukken. Trouw melden deze lieve mensen zich als de bramen rijp zijn, wetende dat het een van de lievelingsjammetjes is van de Appelvrouw en ze komen ook nog helpen plukken.
    Het plukken van bramen in de natuur is op zich geen feest, zeker niet op een hete dag zoals gisteren.
    De struiken zitten, behalve vol met hun eigen doorns, ook nog vol met brandnetels en zijn doorgroeid met wilde rozen.Veel au roepen dus.
    Ik plukte dan ook op z`n "Hollands" volgens mijn plukhulp. Waarom ook de hoge en verre bramen plukken als je op arm en ooghoogte relaxt de bereikbare bramen kunt plukken. Er zijn er meer dan genoeg!!
    Het kostte me daarna niet eens zoveel moeite deze heerlijkheden te laten hangen, mijn gekraste en schrijnende armen protesteerden teveel.
    Na enkele uurtjes plukken (én eten) zat de emmer toch halfvol, genoeg voor een pot of twaalf!
    De wilde rozen brachten me wel op het idee van rozenbotteljam; Ex-Lie graag ontvang ik daar een workshop van.

    Drie kilo bramen geplukt en omdat mijn jamsuiker helemaal op was de jam gemaakt met gewone suiker en pectine.

    Confiture de mûr.

    Zoals mijn buurvrouw dat doet: de vruchten eerst een nacht in de suiker laten staan.
    Dus zonder de bramen te wassen de vruchten in suiker zetten, eerst wegen bien sûre, dan per kilo 500 gram suiker toevoegen en laten staan tot de volgende ochtend.
    Dan de pectine aanmaken met een paar eetlepels suiker, de vruchten op het vuur zetten en het pectine suikermengsel toevoegen.
    Hoeveel pectine je nodig hebt, dat moet je maar even op het pak kijken of gokken, hier heb ik 1 pakje vitpris genomen op 3 kg, de jam is prima gelukt. Bramen hebben een hoog pectinegehalte.
    De jam koken een minuut of 5, de hete potten op een natte doek zetten en vullen tot bijna bovenaan de rand. rand schoonmaken, deksel erop en de pot omdraaien, 5 laten staan en dan terugdraaien.

    Ik was ook nog in het bos, weinig cèpes maar wel enkele prachtige amenite-tue-mouches.







    Categorie:Jamrecepten
    Tags:bramenjam, confiture de mûr, bramen.vlliegenzwam
    12-09-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    10-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kornoelje jam.
    De Cornus Mas, die in februari als eerste bloeit in mijn tuin, geeft in deze tijd mooie rode vruchtjes.
    Ik had al een paar keer gelezen dat je er jam van kunt maken o.a. in een oud inmaakboekje.
    Ook zag ik de jam of moes wel eens voorbij komen op sites waar men sprak van lekker eten -voornamelijk wild-.
    Ik heb de recepten een beetje bij elkaar genomen, en dit recept is eruit gekomen:
    Pluk een kilo bessen als ze al aardig rood zijn, maar voordat ze vallen. Leg ze in een ruime bak nog enkele dagen in de kamer zodat ze nog wat narijpen, vries eventueel een deel wat al donkerrood is in zodat deze niet verrotten terwijl ze op de andere besse wachten.
    Als de laatste bessen rood zijn of beginnen te rimpelen is het tijd de jam te maken..
    Eventueel de bessen nog wassen, en met wat water opzetten, een half uurtje zachtjes koken. Blijf erbij, en voeg af en toe wat water toe, het kan aanbranden.
    Als de bessen zacht zijn kan je het geheel door een zeef roeren; met een passe-vite lukt niet, daar zijn de pitten te groot voor.
    Ik heb de pitten met het aanhangende vruchtvlees nog een keertje op het vuur gezet, en dit nog eens door de zeef gedrukt.
    Dan een pak halfsuiker (500 gram) van van Gilze erbij, aan de kook brengen en 4 minten laten borrelen. Proef even of je het zoeter wilt, dan kan je nog wat gewone- of geleisuiker toevoegen.
    In potten en klaar.

    Volgens Lie is het met deze jam net als met Rivella, een beetje vreemd...toch wel lekker.
    De jam heeft een bijzondere smaak die zich eigenlijk nergens mee laat vergelijken. Erg natuurlijk zou ik zeggen.En de kleur..als van rozensiroop uit de indische toko...
    Op brood is het wat wrang, met mijn zelfgemaakte paté heerlijk.





    Categorie:Jamrecepten
    Tags:Kornoelje, Cornus Mas, Kornoeljejam.
    10-09-2010, 10:05 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoorntjesbrood en Hoorn van overvloed
    Het is hier in Kleindorp NO Frankrijk ondertussen ook herfst geworden. Regen, regen en nog eens regen is er gevallen vorige week, en valt er nu trouwens weer. Een enorme bende water is er naar beneden gekomen.
    De dag van ons dorpsfeest is nog net niet helemaal in het water gevallen, maar veel heeft het niet gescheeld...de ochtend was nog droog. Vanaf half 4 bleef de regen stromen, wat als voordeel had dat we s`avonds snel klaar waren met opruimen: er bleef niemand plakken.

    Daarna hadden we enkele droge dagen. De temperatuur steeg een beetje en mijn zin om maar alvast naar Nederland te vertrekken verdween als sneeuw voor de zon en maakte plaats voor de herfstkoorts: Paddestoelen!!

    Het is een geweldig goed jaar voor het eekhoorntjesbrood. Verschillende van mijn buren of vrienden van onze buren gaan paddestoelen plukken en het ene verhaal over kilo`s cep, zoals deze paddestoel hier heet, overtreft het volgende (8 manden vol had ie...!!) Zelf wilde ik dat ook wel eens meemaken, en met een bevriende Hollandse ben ik enige dagen het bos in geweest. Deze dame heeft een vergunning voor een bos dat bekend staat om zijn grote hoeveelheid paddestoelen, dwz een vergunning om je auto mee te nemen in het bos en om te gaan zoeken. Zonder deze vergunning kan je beter niet gaan, je loopt een flinke boete op als de boswachters je in de gaten krijgen.

    Het bos zelf is al geweldig mooi, en in Nederland heb ík in ieder geval nooit zo`n grote hoeveelheid paddestoelen bij elkaar gezien. Tientallen soorten verspreid over de met een dikke laag bladeren bedekte bodem, een waar feest voor mijn oog!
    De eerste keer had ik geen fototoestel bij me en heb ik nog wel wat geplukt, vooral tête de negre (somber eekhoorntjesbrood). Deze heerlijke paddestoel komt in Nederland weinig voor, maar hier is hij ruim te vinden.
    De tweede keer wat meer foto`s gemaakt en verder de eerste trompettes des morts (hoorn des overvloed) gevonden, die liggen nu samen met de cep te drogen op een dienblaadje (op meerdere dienblaadjes, want de buren kwamen ook "wat" brengen) voor een lekkere pasta in de winter.

    Op Marktplaats heb ik vanmiddag op twee paddestoelen-boeken een bod gedaan; met mijn buurman heb ik al enige discussie achter de rug over wel of niet eetbaar, het is beter als ik me daarbij wat gedegener kan documenteren ( ook beter voor de diarree of erger...)
    De eerste foto`s zijn van het eekhoorntjesbrood en een andere boleet, dan de trompettes des morts, daarna zijn het voor mij ook alleen maar mooie champignons. Wie het weet mag het zeggen!

















    Categorie:Dorpsleven
    Tags:eekhoorntjesbrood, hoorn des overvloeds,paddestoelen,eetbare paddestoelen.
    07-09-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van Reine Claudes
    Al eerder heb ik het gezegd, de reine claude is mijn favoriete pruim. Zo zoet en sappig, vol geur en smaak ( in Frankrijk zegt men: het parfum van de vrucht) verrukkelijk.
    Het ras stamt van voor de 16e eeuw en zou genoemd zijn naar  Claude van Frankrijk, de echtgenote van koning Frans de eerste van Frankrijk.
    Claude leefde van 1499 tot 1524, kreeg 7 kinderen en stierf in het kraambed van haar laatste. Haar eerste kind kreeg ze toen ze 15 was...het waren slechte tijden. Gelukkig leeft nog nog een beetje voort in de naam van de zoetste pruim ter wereld ( 18% suiker).

    Ik vind het wel bijzonder dat een vrucht die er tamelijk onrijp uitziet zo smakelijk is.

    Reine claudejam maak ik met halfsuiker en zelfs dat is een beetje veel, volgend jaar ga ik het eens met pectine en nog minder suiker proberen.
    Ik gebruikte 1250 gr. pruimen op 500 gr. speciaalsuiker, en de jam is behoorlijk stevig geworden.Nog wel te doen gelukkig, je kan er nog geen plakjes van snijden.
    Het is heerlijk op mijn zuurdesembrood.
    Aan het begin van de zomer kreeg ik van 3 vriendinnen een tas vol jamsuiker...vandaag heb ik het één na laatste pak gebruikt. Meiden het was geweldig zo`n vooraad suiker te hebben (gehad). Mijn proviandkast staat boordevol jam...laat de winter maar komen.Komen jullie ook proeven?

    Ik ga natuurlijk nog wel appeljam met kaneel, appeljam met karamel en boter en kweeperen-jam maken...nieuwe suiker kopen dus.

    Ik heb een groter probleem: géén jampotten meer!! Lieve mensen uit mijn buurt bewaar ajb al je jampotten, en ook (kleine) potten waar appelmoes, doperwtjes en andere zoete groenten in hebben gezeten voor mij. Dank jullie wel.




    Categorie:Jamrecepten
    Tags:Jam van Reine Claude,Claude van Frankrijk
    04-09-2010, 22:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liqueur d`estragon
    Op een smoezelig briefje kreeg ik ooit het beste likeur recept wat ik ken.
    De meeste van mijn gasten vonden het ook heerlijk en van de twee liter die ik in het voorjaar heb gemaakt is er nog een halve over.
    Gelukkig had ik nog genoeg dragon en Lie genoeg eau de vie om een tweede pot te maken.
    Op het briefke stond het zo:
    5 litre eau de vie
    900 gr. estragon
    900 gr sucre faire un sirop avec demi litre d`eau.
    Ajouter le sirop a l`alcool quand il est complement refroidi.

    Dit behoeft enige uitleg.
    Ik neem twee liter eau de vie en giet die in een grote weckpot.Dan neem ik een flinke hand dragon en knip die in kleine takjes in de pot.
    Van te voren heb ik het kruid gewogen, het was niet meer dan 90 gram.
    Dit laat ik 4 tot 6 weken in het licht staan, je ziet de drank groener en het kruid bruiner worden.
    Dan maak ik een suikerstroop van 200 ml water met 270 gram suiker. Dit moet helemaal afkoelen voor het bij de gezeefde dragonlikeur komt.
    Vind je dit te weinig zoet kan je nog eens een -minder sterke- stroop maken en toevoegen.
    Als je de likeur in een fles hebt gedaan kan je er nog een takje dragon instoppen.
    Dit is een supermaagbittertje, heerlijk van smaak en een goede aperatief.





    Categorie:Met Alcohol
    Tags:dragonlikeur, liqueur d`estragon
    29-08-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    26-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazelnoten Likeur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier komt tweemaal het recept van hazelnotenlikeur, eenmaal zoals het in het kopietje staat die ik van vriendin heb gekregen, en daarna mijn versie met een enkele aanpassing op het eerste recept.
    3oo gram groene hazelnoten (aan het eind van de zomer plukken)
    1 liter eau de vie
    250 gram suiker
    3 kruidnagels
    kaneelstokje
    halve sinaasappelschil.

    Hak de hazelnoten in grove stukken. Doe noten en specerijen en sinaasappelschil in een pot en giet de eau de vie erbij. Laat het mengsel afgedekt minstens een maand staan op een warme plaats.
    Elke dag goed schudden. Dan filtreren en suiker toevoegen. Pas drinken als de suiker is opgelost, maar in ieder geval twee maanden laten staan.

    Wat ik heel lastig vind aan dit recept is dat je niet zeker weet of je de noten met bolster en al moet gebruiken, of ze eerst pellen.
    De eerste keer dat ik dit maakte heb ik de noten gepeld en de smaak was goed, ik gebruikte 300 gram gepelde noten op 2 liter eau de vie.
    Nu heb ik dat maar weer gedaan.
    Dan die sinaasappel.
    Wekenlang heb ik  mijn gasten lastig gevallen als ze een stad gingen bezoeken: "áls je een bio-winkel ziet, koop dat een/twee bio-sinaasappels voor mij".
    Niet te vinden en te krijgen hier.
    Wat te doen, de hazelnoten moeten in de likeur, maar de sinaasappelen zijn nog niet rijp.
    Dan maar een hele bespoten, maar dan zonder schil. Ik heb de sinaasappel dik geschild want als je op het etiket las waarmee de sinaasappel bespoten was ná de oogst ( dat zijn ze hier verplicht op het etiket te zetten)wil je die schil niet in de likeur.
    De hele sinaasappel dus in de pot, 4 in plaats van 6 kruidnageltjes (voor twee liter) en maar één kaneelstokje, iets minder specerijen dus, dan proef je de hazelnoten wat meer.
    Als laatste de suiker, ik doe 200 gram suiker voor een liter eau de vie, mij zoet genoeg!
    Het resultaat is een heerlijke zachte likeur, die ook de -op smaak-gebied kritische- Lorrainers bevalt.
    Santé!

    Bijlage:links de hazelnootlikeur, rechts de dragon van t voorjaar en in t midden de dragon-likeur die sinds gisteren staat te trekken.

    Bijlagen:
    P1030901.jpg (124.2 KB)   



    Categorie:Met Alcohol
    Tags:hazelnootlikeur, eau de vie.
    26-08-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met riesling
    Mijn pompoenveldje ligt er goed bij...stralend zou ik bijna zeggen..als er zon was tenminste. Het regent weer verschrikkelijk vandaag.
    Op het veld dit jaar veel potimaron (kastanje-pompoen), butternuts, rouge vif d`etampes, (zie foto) en verder enkele nogal grote pompoenen, waarvan ik de planten van verschillende dorpsgenoten heb gekregen met o.a.de tekst: Une très très bonne sorte, goût exellent...le nom..mmm desolé, j`ai oublié..mais il est vraiment trop bonne!
    Mijn ervaring is dat grote pompoenen niet veel smaak hebben, maar voorlopig mogen ze blijven groeien.
    Een mooie dag om de eerste "rijpe" pompoen van het veld te halen en een nieuwe soep te maken.

    Neem een oranje hokaidopompoen van ongeveer een kilo,
    Schil deze en haal de pitten eruit, snij in stukjes, doe deze in een soeppan en bedek net met water, kook in 20 minuten gaar en pureer het in de pan.
    Roer er 100 gr. slagroom, 100 gr. crème fraîche ( eigenlijk schmand, het recept komt uit een Duits boekje..ik heb opgezocht dat je het door crème fraîche kunt vervangen) en 100 ml riesling doorheen, en maak af met groente-bouillonblokje(s).
    Schep de soep in het bord, naar believen met een beetje gehakte peterselie en eventueel een lepeltje crème fraîche.






    Categorie:Pompoenen
    23-08-2010, 23:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs