Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    11-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimentijd!
    De eerste pruimen zijn al enkele dagen aan t vallen..dat wil zeggen eau de vie-koorts!
    Voor Lie dan hè, voor mij hoeft het niet, al die liters.
    Dat wil niet zeggen dat ik een glaasje goutte -zoals onze buren een borreltje eau de vie noemen- afsla, integendeel, maar ik zie ook andere lekkernijen voor me als ik aan volle pruimenbomen denk: pruimentaart, jam, conserven en chutney bijvoorbeeld.
    Iedere dag ga ik nu met Lie de tuin en boomgaard door om de gevallen pruimen te rapen. Er is nogal verschil tussen onze emmers, ik raap de pruimen als een strenge "Calvè-controleuse", Lie daarentegen mikt alles in de emmer wat hij tegenkomt.

    Onze boomgaard komt wat pruimen betreft ondertussen wel op sterkte, sterker nog, het andere fruit wordt zelfs verdrongen door langs het hek van de boomgaard opschietende wilde pruimenbomen, die nu net toevallig die soorten dragen (seunjotte, ballieu, quetch) die zo lekker zijn in de eau de vie.
    En dus heb ik scheve appelboompjes, die zich een kant op wringen om nog wat licht te vinden..tja, appelsap is nu eenmaal niet zo lekker als eau de vie...
    Behalve die wilde haag van pruimen hebben we ook in de 15 jaar dat we ons vakantiehuisje hebben 4 mirabellen en enkele reine claudes aangeplant, die laatste doen het helaas nog niet zo goed, jammer, want mijn favoriet, niet lekkerder dan een zoete groene reine claude pruim..
    Vroeger hadden we er limonadesiroop van, dat heb ik nooit meer gezien.

    Elke morgen dus nu pruimen rapen, voorlopig zijn het de gekwetste of aangevreten pruimen die vallen en als eerste rijp zijn, het duurt nog een week, misschien twee, dan kan ik ook aan de slag met de jam.

    Op de foto het fruitprutmeer (dwz de resten na het distilleren) achter de alambic in het voorjaar met op de voorgrond onze (niet goed fijngestampte) kersen...ik kan het nog bijna ruiken.



    Categorie:De tuin
    Tags:pruimen, eau de vie, alambic
    11-08-2010, 20:58 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    08-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettebrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit hartige courgettebrood kan heel goed koud gegeten worden als bijgerecht of onderdeel van een buffet, maar ook de volgende dag opgewarmd in plakken in de koekenpan met een scheutje olijfolie.


    Was en snij 1200 gram courgettes in dobbelstenen en bak ze lichtjes aan in enkele eetlepels olijfolie.
    Voeg 4 fijngehakte tenen knoflook toe, twee soeplepels fijngeknipte peterselie en een bosje in repen gescheurde basilicum.
    Klop 4 eieren tot schuim, voeg er 80 gram geraspte parmenzaanse kaas of comté aan toe en 3 eetlepels paneermeel.
    Breng op smaak met zout en peper en meng met de courgettes.
    Bekleed een cakevorm met bakpapier of gebruik een ingevette siliconenvorm.
    Sort het groentemengsel in de vorm en bak 30 à 45 minuten in de oven op 180 graden.
    Haal het brood pas uit de vorm als het volledig is afgekoeld.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:courgette, hartige brood,buffet
    08-08-2010, 19:25 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eau de vie uit de Alambic (ook wel Lambique genoemd)
    Wil je eau de vie maken, dan moet je zeker zijn van een flinke hoeveelheid vers rijp fruit, hier in de Lorraine zijn dat meestal mirabellen of pruimen. Ook van kersen, appels, peren( Poire Williams!) en kweeperen kan eau de vie worden gemaakt, en zelfs van frambozen en ander zacht fruit.
    Wij beperken ons tot de pruim en mirabel, soms hebben we veel kersen.
    Vorig jaar was een goed pruimenjaar..ook de kersen hebben het goed gedaan.
    In Juli zijn we begonnen met de kersen eau de vie, oftewel Kirsch.
    De kersen werden geraapt en in grote tonnen van 60 of 120 liter gedaan zo goed mogelijk fijngestampt ( zonder de pitten te breken).
    De ton moet binnen een bepaalde periode gevuld zijn; als het fruit gaat gisten, en je hebt nog fruit dat je erbij wilt gooien  kan je beter een nieuwe ton opstarten. Lie neemt soms voor het laatste fruit dat er echt niet meer bij kan grote emmers met deksels. Je moet er ook aan denken dat -als het fruit in de ton gaat gisten- het volume toeneemt.
    Iedere dag werd de ton goed doorgeroerd en daar gingen we mee door totdat het gisten voorbij was, dit kan tot wel 3 weken duren.
    Dan zit de ton vol met gegiste pap én als het goed is veel alcohol..daar gaat het maar om!
    De ton werd bijgevuld met de uitgegistte emmers, de laatste ruimte werd opgevuld met water zodat er geen zuurstof in de ton kwam, daar verdampt de alcohol maar van.
    De deksel erop: het wachten is nu op de winter en de Alambic!!

    Iedereen met een boomgaard in Frankrijk heeft het recht om eau de vie te maken.
    Ook als je -zoals wij- een vakantiehuisje hebt met een boomgaard, daar doen de Fransen niet moeilijk over. Je betaald belasting in je dorp dus heb je rechten.
    Het eau de vie maken is trouwens een heikel punt tussen de Franse overheid en de gewone burger: zo probeerden de bestuurders twee jaar geleden het recht van de bejaarde Fransman op 20 liter belastingvrije stook op te heffen, dat leverde echter teveel protesten op, en ivm de  verkiezingen is dat recht nog maar met een jaartje (of wat) verlengd.
    Wij hier in de Lorraine kunnen kiezen uit verschillende eau de vie makers, binnen een straal van 50 km toch minimaal 3.
    Als je gaat praten met andere eau de vie liefhebbers kom je er al snel achter dat de ene stoker de andere niet is. Beschuldigingen vallen: die en die pikken er zomaar een litertje of wat af, je krijgt minder dan waar je recht op hebt, en die daar stookt niet goed.
    Ook hebben we geleerd dat het slim is een flesje wijn mee te nemen naar de stoker, je te scharen onder de mannen die wachten op hun eau de vie, en hun drank alvast mee te proeven uit -met een smerige doek schoongeveegde- glaasjes.

    Lie gaat graag naar de mobiele stoker die hier in NO Frankrijk zijn geld verdient: tussen oktober en maart rijdt hij met zijn verplaatsbare Alambic
    naar vaste dorpen.Wij gaan zo`n 25 km verderop, als de Alambic is gearriveerd worden we gewaarschuwd door een vriend in dat dorp.
    Deze stoker staat goed bekend, het is een vrolijke man die zijn Alambic van zijn vader heeft geërfd..al heel wat jaartjes komt hij in onze streek.

    Er volgen dan enige vaste handelingen o.a. om de douane tevreden te stellen:
    Ten eerste moesten we naar de stoker gaan om daar een vergunning  van vervoer op te halen.
    Dat levert al voorpret, het is een soort kermisgevoel dat ik vroeger ook had als de kermis werd opgebouwd: straks gaat het beginnen!
    Nadat we een afspraak hadden gemaakt voor een bepaalde dag kregen we van de stoker een vergunning om de tonnen met de puimen en kersenprut over de weg te vervoeren die ene dag tussen 8.00 en 9.30. Dit luistert behoorlijk nauw, en geen Fransman wil worden aangehouden met deze lading aan boord zonder de vereiste of verlopen papieren.
    Ook moesten we zorgen voor enkele dozen stookhout, de stoker gebruikt jouw hout om de ketel te stoken.
    Vervoer regelen, zelf hebben we gelukkig een busje groot genoeg voor een plantage aan fruit in tonnen..

    Die dag gingen we dus op het juiste uur vol blijde verwachting richting de Alambic.
    Tonnen mee en de dozen vol hout.


    Eerst natuurlijk even proeven van de eau de vie van de man die voor ons aan de beurt was; gezien de hoeveelheid liters zullen ze wel al om 7 uur begonnen zijn...brr die dampen op de vroege ochtend. Lie vond het heerlijk.
    We hadden 2 tonnen met pruimen, 1 met kwetsen en een kleine met kersen.

    Eerst wordt de ketel flink opgestookt met het hout zodat er een forse druk ontstaat.


    Ondertussen wordt de fruitpap in een van de ketels gegoten.

    Deze pap wordt verhit door de stoom die in spiralen om de ketel heen wordt geleid.

    Hierdoor verdampt de alcohol die in het fruit zit tot stoom.
    Dat gaat zo:  tussen de 70 en 80 graden gaat de alcohol verdampen.De alcoholstoom stijgt op en wordt, door de lengte der buizen en het doorvoeren door watergekoelde gedeelten, weer gecondenseerd. Dit distillaat slaat neer in een ander (het groene) vat. De waterdamp condenseert sneller en loopt terug in de ketel. Doordat het mengsel alcohol bevat ligt het kookpunt ruim beneden de 100 graden, waarop het water echt gaat koken en verdampen. Op dat moment wordt het proces stopgezet.

    Er wordt een kraantje opengezet en daar komt de eau de vie, een prachtige heldere vloeistof, niet te bevatten dat die vieze pruimenprut deze heerlijke drank oplevert!

    Dan volgt nog het op sterkte brengen van de drank..gedistilleerd water wordt toegevoegd totdat de drank een wettelijk percentage van 50%..daar wordt een pietsie mee gesjoemeld; op het papier dat we weer meekrijgen als bewijs voor de douane staat een iets lager percentage dan we in werkelijkheid hebben gekregen, ook het volume wordt wat "aangepast".

    De volgende ton zit er in..de kwaliteit van de 1e gestookte drank wordt ondertussen besproken en geproefd, adviezen worden gegeven: zo moeten we de volgende keer ons fruit beter fijnmaken, en moeten we oppassen met het schoonmaken van de tonnen, vooral geen zeepproducten gebruiken.
    Meerder mensen komen ondertussen even langs en meeproeven, het wordt behoorlijk gezellig.
    De eau de vie gaat in de grote madame Jeanette`s mee, waar het een half jaar tot een jaar in blijft om de kwalijke dampen de kans te geven te vervliegen.


    Dan naar voorzichtig naar ons huisje -via een binnenweggetje- met de vereiste papieren (binnen 2 uur thuis zijn met de drank, dus geen uiltje knappen onderweg).
    De eau de vie moet 2x betaald worden: de stoker krijgt 3,5 euro per liter(..), de rest -de belasting- moet je betalen op het stadhuis.
    Dit is ook 3,5 euro per liter, maar als je binnen drie dagen betaald krijg je 10% korting!
    Veilig thuis: eindelijk een tukkie doen: dromen van de pruimentijd!







    Categorie:Met Alcohol
    Tags:Eau de vie, Alambic, distilleren,Lambique
    05-08-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    01-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morellen op eau de vie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heb je nog een morellen-boom (griotte) dan kan je daar heerlijke likeur van maken.

    Neem een kilo morellen en nog eens 30 morellen-pitten, 250 gram suiker en een klein stukje kaneelstok.
    Verwarm de suiker in een halve liter water tot de opgelost is, knip ondertussen de steeltjes van de morellen bij tot ze ongeveer 1 cm zijn. trek vooral niet aan de steeltjes, want dan worden de morellen bruin in de eau de vie.
    Bind de pitten met het kleine stukje kaneel in een gaasje, en doe-als de suiker opgelost is- dit bij de siroop.
    Als de stroop is afgekoeld haal dan het kaneelstokje uit het gaasje, bind dit weer dicht en doe het gaasje in een grote weckpot. Voeg de suiker-oplossing toe, en doe er voorzichtig de kersen bij.
    Giet er eau de vie bij totdat de kersen onderstaan en zet de pot weg op een donkere plaats.
    Laat minstens drie maanden staan.

    foto: de pruimen eau de vie, gemaakt op 30 maart


    Categorie:Met Alcohol
    Tags:Morellen, griotte, liqueur de griotte
    01-08-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aoûtats 3
    Veel email-reakties op de aoûtat-schrijfsels.
    Toch maar even opgezocht hoe dat nu zit met spin en larve:

    De aoûtats of 'Thrombidion' zijn microscopisch klein.
    De larven en volwassenen zijn blind en leven in de bodem waar zij zich voeden met insecten, eieren e.d. De volwassen dieren overwinteren en paren in het voorjaar (400 eitjes per vrouwtje minimaal) in de bodem, de larven komen na 20-40 dagen uit.
    Ze leven op het oppervlak van de grond (op de kluiten, steentjes of gras en takjes die op de grond gevallen zijn) en zoeken in de kortst mogelijke tijd een warmbloedige dier met het oog op voedsel (met de sappen of lymfeweefsel van de laatste).
    De gastheer zijn meestal een kleine gewervelde dieren (konijnen, egels, mollen, knaagdieren, vogels, enz.) of een huisdier; zelfs mens is zijn gast.
    Ze klimmen dan naar de armen en benen om zich vervolgens te verzamelen in de natuurlijke plooien, zoals de lies of de huid gebieden waar er sprake is van plooien.
    Ze zijn maar 0,25 mm lang, maar dat verhinderd ze niet om je flink te bijten, en hun speeksel in je te spuiten...dat is wat de jeuk veroorzaakt.
    Het parasiteren van de larven is zeer kort (2-3 dagen).
      Zodra ze zich (met jou) gevoed hebben laten ze zich vallen op de grond en graven zich in in de aarde; ze gaan weer in rustfase.
    Ondertussen zijn er wel 
    bultjes ontstaan, en in de avond/nacht begint de eerste jeuk, en die zo`n 5 à 6 dagen aanhoudt.


    Verder kwam ik veel remedies en hulpmiddelen tegen op internet.

    Bij de Franse apotheek kan je Tiq`aoûta kopen, een middel dat zowel preventief als curatief gebruikt kan worden.
    Als ik geen muggenmelk in huis heb haal ik dat, het is beter dan niets, ik vind het alleen vervelend dat het alleen in spray-vorm bestaat, de muggenmelk heb je in een roller, makkelijk aan te brengen overal in je "plooien".(en je staat het spul niet zo in te ademen)
    Ook bestaat er zalf tegen de beten Apaisyl genaamd en wordt een middel aangeraden wat Helenol heet. Met Apaisyl heb ik wel ervaring, het helpt enkele uren tegen de jeuk in de nacht, maar dood de larven niet en na enige tijd moet je opnieuw smeren.

    Als je heel erg gebeten bent krijg je van de Franse huisarts een anti-allergie middel om te slikken en corticosteroïdezalf.

    Wat je verder nog kan doen behalve de (eer)gisteren opgenoemde maatregelen:
    Zodra je gebeten bent de bijtplekken behandelen met een warme föhn..de larven schijnen er van dood te gaan. Of neem een warm (heet) bad.
    Zelf douche ik altijd na het werken in de tuin, en gooi ik de gedragen kleding in de was.
    Bijtplekken meteen behandelen met alcohol 70% daar gaan de larven ook van dood. Daarom werkt de calendulatinctuur óók zo goed denk ik want: gemaakt met deze alcohol.

    Verder zijn er mensen die zweren bij azijn op de beetplekken ( dat helpt mij niets), en zijn er verschillende mensen die zeker weten dat je er resistent voor wordt. Helaas tuinier ik hier al 15 jaar in augustus...de larven vinden mij nog even gemakkelijk als in 1995! Lie heeft er iets minder last van en het is ons wel opgevallen in al die jaren dat we gasten hebben:er zijn mensen die gewoon in het gras kunnen gaan liggen en geen enkele beet oplopen, en er zijn sukkels zoals ik..iedere aoûtat, mug en teek weet ons te vinden!

    Als laatste: heb je sperciebonen in de tuin en ben je aoûtat-gevoelig, vraag een ander ze te plukken, de boontjes zitten er vol mee.



    Categorie:De tuin
    Tags:aoûtats, jeuk, aoûtat beten.hulpmiddelen
    23-07-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    21-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aoûtats 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terwijl ik vannacht aan een aoûtatbultje lag te krabben bedacht ik me dat ik er nog meer over kan vertellen..over het voorkomen van de beten dan hè.

    Zo schrijft onze antroposifische huisarts herfstmijtkorreltjes voor van VSM, daar heb ik wel eens baat bij gehad, alleen ik vergeet het al weer jaren te vragen, ik heb hier alleen een leeg flesje.
    Verder heb ik op een Engelse website gelezen dat je biergisttabletten kan gebruiken, bevind je je lange tijd in een aoûtat gebied dan kan het geen kwaad om aan de biergist te gaan. Lie heeft wel geprobeerd om veel biergist toe te voegen door middel van het drinken van een biertje; dit helpt niet trouwens, jammer wel voor Lie die dat experiment toch nog trouw blijft.


    Categorie:De tuin
    Tags:aoûtats, jeuk, aoûtat beten.
    21-07-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    20-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aoûtats
    Ieder jaar last van de aoûtat, ook wel hooimijt en herfstmijt genoemd.
    Meestal begint het zo om deze tijd en je kunt er je kalender eigenlijk wel op gelijk zetten.

    De aoûtat is een miniem rood spinnetje -onzichtbaar- dat je bijt en larven achterlaat op/in je huid..., of de larven komen direct op je huid, hoe dat precies zit weet ik niet zo precies. In ieder geval het belangrijkste is dat het beestje vreselijke jeuk achterlaat, werkelijk zo erg dat de meest stoere man er helemaal gek van kan worden.
    Je wordt gebeten op de zogenaamde warme plekken: onder je borsten, in je liezen, schaamhaar, oksel en overal waar je kleding strak op je lijf aansluit (sokranden ed).
    Je ziet kleine rode beetjes,in de avond of nacht begint de jeuk en zodra je begint te krabben wordt de jeuk erger...sterker nog, hoe meer je krabt hoe langer het duurt voordat de jeukerige beet overgaat.
    Zoals gezegd begint de ellende met het beestje meestal zo half juli, en duurt tot in de herfst.
    In Nederland noemen we het herfst- of hooimijt, maar het beestje is meer bekend in Frankrijk waar hij aoûtat wordt genoemd, zo genoemd naar de maand augustus wanneer de slechterik begint met bijten.
    Het is erger in natte periodes, én als je het gras te lang houdt..ook het houden van brandnetels in je tuin werkt aoûtat-bevordelijk.
    Je kunt ze eigenlijk niet bestrijden, zeker niet milieuvriendelijk, maar ook spuiten met een gemeen gif schijnt niet afdoende te helpen.

    Je kunt je wel insmeren met bv muggenmelk van Jaico, daar heb ik wel goede ervaring mee -ik smeer me in als ik ga maaien en dan heb ik geen tot zeer weinig beten-,doe ik dat niet dan ben ik er na het maaien aan voor meerdere nachten krabverdriet.
    Helaas kan je dit product niet gebruiken voor kinderen vanwege het ingrediënt DEET.

    Ook heb ik veel baat bij een tinctuur die ik zelf maak van Calendula (goudsbloem), dat behoorlijk goed helpt nadat je gebeten bent tegen de krabverleiding, en waardoor de beten veel sneller over zijn, zie mijn artikel via:  http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=365318   of kijk bij mijn kruidenrecepten het recept van 28 juni 2009.




    Deze foto`s heb ik op internet gevonden.



    Categorie:De tuin
    Tags:Aoûtat, herfstmijt,hooimijt, calendulatictuur
    20-07-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    12-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The morning after
    Of ik maar heel lief voor Lie wil wezen smsten mijn goede vrienden mij vanmorgen. Dat zal ik doen.
    Onze meelevende buren op vakantie sprak ik vanmorgen..ze hadden niet meer durven bellen gisteravond. Dat is wat er rest nu de droom over is: stilte.
    Op naar de tuinbonen.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:finale verloren.
    12-07-2010, 12:31 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    11-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranje in de finale!!
    Vandaag eenmalig (maar misschien morgen ook nog wel als "we"gewonnen hebben) het hele blog in Oranje.
    Het is een spannende dag voor Lie en zijn zoon KJ die hier vanavond met zijn pappie voor de buis gaat. Echte voetballiefhebbers.
    Alhoewel ik de laatste jaren veel met Lie meekijkt blijft mijn hart toch bij het honkballen liggen, veel verder ben ik niet gekomen in het sportkijken.
    Van tennis snap ik- na door meerdere personen college te hebben gehad over puntentelling en breekpunten- nog steeds niet de lol, het enige wat ik een beetje leuk vind is de tour de France, en niet het minst om de mooie plaatjes van Frankrijk.
    Ik ga natuurlijk wel kijken, en vind het ook best spannend, maar ik zal er niet van wakker liggen als ze verliezen.
    C`est dommage, tant pis, en morgen weer tuinbonen plukken.

    Vanmorgen zijn we om 6 uur opgestaan om onze Spaanse vrienden uit te zwaaien, die hopen in 12 uur aan te komen in de Pyreneën om aldaar rustig bij de wedstrijd aan te schuiven.Ze zijn natuurlijk voor Nederland, behalve het 13 jarige half Spaanse zoontje die -iedere keer als hij de roep Holland! hoorde- antwoorde met een trots: Espagne! Ik probeerde hem te overtuigen dat hij altijd wint vanavond, zijn Nederlandse deel van het bloed zou toch ook een beetje moeten spreken, maar nee, hij zingt met recht "ben ik van Spaanse bloed", het is Spanje of niets.Met een groot pak hagelslag in de hand is hij vertrokken, nog een keer zijn land aanmoedigend.

    Vanwege de warmte ben ik meteen aan de slag gegaan en heb op het land van de boer vanmorgen mijn boerenkooltjes uitgeplant...de strijd tegen de witte vlieg heb ik even opgegeven ( verloren mag je wel zeggen).
    Daar op het land heeft de wind vrij spel en zal de aantasting door dit makkelijk weg te waaien beestje veel minder zijn is de hoop.
    Nog even snel frambozen plukken( ik heb al enkele kilo`s in de vriezer) en sla, rucola en kruiden voor vanavond.
    O en niet te vergeten de eerste aardappelen, Rosabelle die we oogsten naar behoefte, en waarvan de friet de lekkerste van de wereld is.
    Als Nederland verliest hebben we in ieder geval dat nog.




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:wereldkampioenschap voetbal, finale
    11-07-2010, 11:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Crioceris duodecempunctata.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oogst van de asperges is afgelopen, na 24 juni niet meer oogsten anders put je de planten uit.
    Dat neemt niet weg dat ik iedere morgen en avond op weg ga naar de boomgaard waar de asperges groeien: last van nog meer beestjes.
    Er zitten twee verschillende kevertjes in het witte goud: de ene heb ik al gauw getraceerd; het is de blauwe aspergekever, ook wel aspergehaantje genoemd.
    Deze gourmand legt zijn eitjes in de jonge toppen van de planten, en de rupsjes of larven vreten dan het jonge spul op. Het resultaat ziet eruit alsof je asperges verdroogt zijn.
    Daarna kruipen ze naar beneden en gaan in de winter lekker zitten wachten op het voorjaar in de stronken van de afgesneden asperges.
    Als amateurtuinder kan je ze eigenlijk makkelijk vangen, ik doe dat gewoon met een jampotje, ik hou het potje onder de kever, en het dekseltje erboven en wip hem of haar zo in het potje.
    Als je dit maar lang genoeg volhoudt lukt het je om de aantasting in toom te houden.
    (Wil je meer informatie kijk dan op Wikipedia : http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspergehaantje)

    Nu zit er nog een ander kevertje in de asperges die zich wat minder makkelijk laat vangen.
    Om dat het beestje wat weg heeft van een lieveheersbeestje -het heeft iig veel stippen- heb ik het in eerste instantie laten zitten..
    Wie weet vreet ie de larven van het haantje wel op.
    Het werden er echter meer en rupsjes eten zag ik ze ook niet, zich voortplanten des te meer.
    Als ik ze probeer te vangen vliegen ze gauw naar de volgende plant.
    Gelukkig kan je op internet alles vinden, en ik heb dus kontakt gehad met een aardige meneer die er verstand van heeft.
    Het is de  Crioceris duodecempunctata, zo genoemd omdat ie 12 stippen heeft.

    Er is niet veel informatie in het nederlands over dit torretje, het enige wat ik weet is dat het op de bessen van de asperge afkomt..dus als je geen vrouwelijke aspergeplanten hebt zal je er waarschijnlijk geen last van hebben.
    Mooi oranje is ie wel.





    Categorie:De tuin
    Tags:aspergehaantje,asperges, Criocerus duodecempunctata.
    08-07-2010, 22:59 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse Lakens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik oogst me helemaal suf.
    Doperwten natuurlijk, kapucijners emmers vol, tuinbonen.
    Sla, rucola, kruiden voor in de sla: basilicum,dille,peterselie,bieslook,mosterdscheuten.
    Grote roze knoflookbollen, gele en rode ui.
    Witte bes-white pearl- frambozen.
    Een deel gaat in de vriezer, de knofloken in een kistje en de rest direkt in de mond.

    Ook de pepermunt heb ik geoogst, net voor de bloei.
    Ik hang ze in kleine bossen te drogen op een zolderkamer met een raampje open.
    Als de munt straks droog is en ik de blaadjes eraf heb geritst pak ik de stelen in stevig papier.
    ik gebruik hiervoor zo`n kniptafellaken van papier ( denk aan het papier van `n chineezz restaurant).
    Dichtbinden met een touwtje en je hebt een of meerdere superlekkere kastverfrissers.
    De stelen blijven jaren pepermuntgeur afgeven, heerlijk tussen de lakens en slopen (of in een muffe kast; daar heb ik er veel van.)




    Categorie:Kruidenrecepten
    Tags:pepermunt, kastverfrisser
    05-07-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwtjes & Buren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de mooie wedstrijd van gisteren hebben Lie en ik ons pontificaal voor de deur gezet; champagneglazen mee, de fles koud, kroepoek en olijven in bakken van onhollands formaat.
    Al snel melden de eerste buren zich -er wordt echt met ons meegeleefd- men luistert naar de radio  in de melkstal of op de trekker, want gewerkt moet er wel worden. Het was heel leuk te zien hoe onze buren zich probeerden in te leven in het oranjegevoel...een had er een fluitje meegenomen dat bij iedere passerende auto geblazen werd in de hoop de inzitters ook te lokken voor het feestje. Per slot van rekening zijn het alleen maar bekenden die hier langs komen in onze NO hoek van het dorp.
    De volgende kwam met gebraden kip en roze (iets oranjener kon ik niet vinden zei hij) cremant d `Alsace, daarna nog iemand met oranje kersen.
    Alle bubbels zijn opgegaan, en daarna ook de laatste biertjes. Het bleef nog een tijdje onrustig in Kleindorp.
    Vanmorgen vroeg voor het heet werd heb ik een emmer doperwten geplukt en een emmer tuinbonen.
    Nu wil het hoofd niet meer en ga ik op een bruin kleedje onder de boom liggen, lekker rustig voor de ogen, even geen oranje meer...



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:buren,oranjegevoel
    03-07-2010, 17:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    02-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halve Finale!!
    Poeoeh zo`n wedstrijd kost me een jaar van mijn leven: Lie en Dorothé wat heerlijk dat jullie vertrouwen niet beschaamd is!
    Joepie de halve finale! Ik ga maar eens kijken of ons huis nu geheel oranje gespoten is....


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:wereldkampioenschap voetbal, halve finale
    02-07-2010, 18:10 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland Wereldkampioen!!


    Onze franse buren worden verteerd door schaamte.
    Na de relletjes rond hun nationale voetbalelftal "Les Bleus" worden wij hier regelmatig over aangesproken door dorpsgenoten.
    "We schamen ons rot..is dat nu onze Franse trots, finalist kampioenschap 2006" hoorden we veel, maar ook het feit dat de politiek zich ermee bemoeide maakte de gemoederen los. De een vindt het meer dan prima, de ander vindt dat de politici wel wat beters te doen hebben. Iedereen vindt dat de voetballers in ieder geval veel minder moeten gaan verdienen.
    Nu heeft Sarkozy aangekondigd dat alle betrokkenen zich in oktober moeten melden voor een conferentie over de toekomst van het franse voetbal.
    De Franse bondscoach Domenech heeft zich woensdag moeten melden bij een commissie van het Franse parlement. De coach moest de politici uitleg geven over de afgang in Zuid-Afrika. Dit gaat nooit meer vergeten worden snikt Sarkozy en de buren met hem.



    Ze leven nog wel met ons mee, de buren, ze vinden het (voor ons)geweldig dat NL zo ver is gekomen, en hopen dat wij vandaag (door een wonder, dat zeggen ze er wel bij) winnen van Brazilië. Lie gelooft wel dat onze stoere 11 een geniale wedstrijd zou kunnen spelen tegen de Kanarie`s. Se soir Champagne!
    Een van onze buren ging zover dat hij (of zij) -terwijl wij gistermiddag een siësta hielden op ons nieuwe balkon- onze schuurdeur heeft bespoten met oranje harten..echt lief, hoewel ik eerlijk gezegd blij ben dat ie er niet La Hollande Champion du Monde op heeft gespoten. Het zal waarschijnlijk toch wel boenen worden morgen...


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:voetbal, franse elftal, buren.
    02-07-2010, 11:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    01-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse doperwtjes/ Jardinière de Legumes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de warmte schieten ook de peulen van de doperwten, kapucijners en tuinboon vol.
    Vanmorgen heb ik een emmer kapucijners geplukt.
    Het zaad heb ik van De Bolster, rozijnerwt, hoefde niet aan stok of rek geteeld volgens de verpakking; dat advies is een beetje jammer: de planten zijn zo groot geworden dat ze - nu ze vol met peulen raken- omvallen op elkaar, en eigenlijk zijn ze onplukbaar geworden.
    Om goed bij de dikke peulen te komen trek je vanzelf de planten stuk, jammer hoor.
    Met een beetje beleid haal ik er toch nog genoeg af, en hoop ik dat de rest niet beschimmeld (want het gewas droogt niet meer op) zodat ik die nog als droge kapucijner kan oogsten voor de wintervoorraad

    Gisteren verse doperwten geoogst, ook zaaigoed van De Bolster, Kelvedon Wonder, een kreukerwt die prima geeft, grote peulen vol met heerlijk zoete erwtjes.Samen met de eerste wortels, verse uien en jonge aardappels dit franse voorjaarsgroente recept gemaakt::

    Jardinière de Legumes:
    Neem een flinke handvol van vers gedopte erwtjes, jonge aardappeltjes, jonge worteltjes, meiraapjes, enkele jonge uien en het hart van een krop sla.
    Ook sperciebonen kan je er goed bij doen.
    Snij alle groenten in "mondgrote" stukken ( dwz niet te klein, maar het moet wel op een lepel passen)
    Smelt in een pan met dikke bodem een klont boter, smoor hierin de ui, en na enkele minuten de rest van de groenten zonder de sla en doperwten.
    Voeg zout, peper, takje tijm, laurierblad en een beetje water toe.
    Laat dit op een laag vuur 15 a 20 minuten stoven, doe er dan de doperwten bij, en 10 minuten later het hele hart van de sla.
    Misschien een keertje kijken of het water niet geheel is verkookt en dan een scheutje erbij doen.
    Nog even stoven, tot al het water vrijwel is opgenomen en de groente gaar is.
    Voeg twee eetlepels geknipte peterselie toe en een scheut room om het geheel te binden.


    Categorie:De tuin
    01-07-2010, 13:27 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    27-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberjam met kervel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de rabarberthee tegen de witte vlieg blijft er een flinke hand rabarberstengels over.
    De jam van vorig jaar (zie jamrecepten: rabarber-sinaasappel-appeljam) is allang op,
    superlekker, maar meer met de smaak van sinaasappels dan van de rabarber.



    Van mijn vriendin kreeg ik dit recept, zelf heeft ze het uit een Landleven.

    Rabarberjam met kervel.

    Was 1 kilo rabarberstelen en snijd de stelen in stukjes. meng de rabarber met een pak geleisuiker van 500 gram (2:1) en het sap van 1 citroen in een pan en laat het geheel een nacht staan.
    Breng de volgende dag aan de kook, blij roeren, in totaal 4 minuten. Voeg er van het vuur af 4 takken fijngesneden (roomse) kervel door.

    Er staat bij dat de kervel de zure smaak van de rabarber wat opheft en dat je daarom met minder suiker kan werken.



    Categorie:Jamrecepten
    Tags:rabarber,kervel,witte vlieg
    27-06-2010, 13:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg..nummertje?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alweer die witte vlieg.
    Ik hoor het mezelf nog zeggen van de winter, tegen Lie en tegen de Boerin: voor mij geen kool meer in de tuin, veel te veel problemen die ik niet biologisch kan oplossen, problemen met bovenaan het lijstje de witte vlieg.
    Maar als ik dan in het voorjaar in Nederland naar de markt ga en ik zie al die fiere koolplantjes, zo mooi paarsrood en frisgroen, laat ik me toch verleiden tot de aankoop van enkele plantjes.
    Ook voor Boerin heb ik een aantal planten meegenomen, en het verschil is schrikbarend..ik sta op het punt die van mij eruit te gooien.
    Haar planten zijn twee keer zo groot, twee x zo fris en gezond..die van mij zijn klein, onooglijk én zitten weer vol met witte vlieg, ondanks een nieuwe behandeling:

    Rabarberthee.
    Neem tuin een kilo rabarberbladeren en kook dit 20 minuten en 5 liter water.
    Laat afkoelen, doe er 5 gram groene zeep bij, verdun 1:4  en spuit in de avond of bij bewolkt weer op de achterkant van de aangetaste planten.

    Het recept komt uit een tuinmagazine, en de schrijver had er veel baat bij.
    Ik heb het nu twee avonden gespoten en vanmorgen bij het water geven zag ik echt wolken opvliegen..ondanks de aanplant van afrikaantjes onder iedere plant ( die doen het wel goed trouwens).
    Ik geef me nog niet gewonnen ( ook al niet omdat ik in de kraamkamer 5 nieuwe rode koolplantjes heb staan die ik in de grond wil zetten, ze zijn zoo prachtig..).

    Verder groeit het meeste naar wens: de rozijnerwt (capucijner), doperwt en tuinboon ga ik in de aankomende week oogsten, sla in alle soorten groeit als kool(..), de in het najaar geplante knoflook is al aardig dik, daar eten we al van, uien en de eerste miniworteltjes, en natuurlijk ook de eerste aardappels, rosevall voor de friet van Lie, de lekkerste friet ter wereld!

    De frambozen komn eraan!



    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, rode kool, rabarber
    26-06-2010, 10:39 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottendag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De laatste groente is de grond in...dat wil zeggen, de laatste al verspeende, er staan al weer zaadbakjes klaar met venkel, boerenkool en radicchio.
    Mijn moestuin is vrijwel vol, en al die groente komt uit een potje, een plastic potje, en die stapelen zich op op de wachthoop naast de beek, wachtend op de zomerschrob.

    Tijd om de potten te soppen. Potten soppen riep Lie, ben je nu helemaal van de.....ja.
    Het is gekkenwerk, ik weet het, maar noodzakelijk wil ik de potjes volgend jaar weer gebruiken en geen kans lopen op achtergebleven schimmel of andere ellende. het is de prijs van het recyclen.
    Dus de grote teil tevoorschijn gehaald, borstel erbij en verstand op half zeven..dat koste me vandaag geen moeite.
    Op youtube vanmorgen muziek van de Soft Machine gezocht en gevonden, lang niet gehoord. Het staat er allemaal op.
    Wat kan je trouwens niet vinden op youtube...hoe je je op moet maken, hoe je je mp3 speler in moet stellen, hoe je tomaten verspeend.
    Voor de grap zocht ik op brandnetelgier maken. Nee dus.
    Daar ligt nog een mooie taak voor mij.



    Categorie:De tuin
    23-06-2010, 22:38 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelsblauw vandaag 24 graden..

    juffertje in het groen

    borage

    uitgebloeid juffertje


    Categorie:De tuin
    22-06-2010, 19:37 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    21-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezige bijtjes
    In de klaproos

    Op de geranium

    Aan de borage




    Categorie:De tuin
    Tags:bijen,bloemen
    21-06-2010, 11:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs