Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karper
    Buurman heeft zijn meertje uitgegraven. Het watertje zat vol met flinke vissen, die hebben ze er eerst uitgevangen, en hij was zo lief mij te bedenken met een flinke karper..iets van 7 kilo woog de vis!
    Hij had onmiddellijk aan mij gedacht toen hij de vis uit het water haalde..dat voornamelijk omdat volgens zijn zeggen Duitsers met Kerst karper eten, (mijn schoonzoon is Duits) en dat die daarvoor zelfs naar de Lorraine komen om deze karpers te zoeken.
    Schoonzoon zelf was nogal in verwarring van dit verhaal..huh, karper? Gans toch?
    Mij maakt het niet uit..toen ik in november weer hier terugkwam lag er een flinke vis in mijn vriezer. Super!

    Uiteindelijk blijken het Tsjechen te zijn die karper eten. Tegen de feestdagen schijnen in veel huishoudens de karper in het bad te liggen, en moet de familie noodgedwongen een paar dagen met een washandje aan de slag als ze schoon willen worden.
    Dit omdat een karper in modderige meertjes leeft; de vis smaakt nogal naar modder, behalve als je hem als voornoemd behandeld en hem minstens drie dagen in een schoon waterbad laat zwemmen.

    Eigenlijk was ik wel een beetje wantrouwig naar mijn buurman toe, hij houdt nogal van een geintje, en op de een of andere manier lijk ik altijd verwikkeld te zijn in een wraak en re-wraak sfeertje met hem. Zo weet hij nog steeds niet (hoop ik) dat ik het was die laatst op het dorpsfeest zijn zakken van zijn (omkleed) kleding had leeggehaald en die helemaal volgepropt met pasgemaaid gras..dat weer omdat hij mij een stuk oneetbaar (buikvlies) varken had laten klaarmaken...etc etc, maar door hier en daar wat rond te vragen leek het er toch wel op dat karper uit je eigen meertje zeker eetbaar kan zijn..als hij maar "ontmoddert" is.
    En omdat ik eten weggooien geen optie vind besloot ik de vis met oud en nieuw klaar te maken; ik had dan ook ex-Lie en vriendin te gast die wel van een visje houden, en ik dacht deze eens lekker te verrassen met iets wat je nooit eet. Zij hadden echter een vakantie in Tsjechië doorgebracht waar ze niets anders als karper kregen...ze hadden daar op dat moment blijkbaar niets anders te eten. Om met mijn vis op te vallen restte mij dan nog een goede Frans/culinaire manier om het beest klaar te maken.


    Nu koop ik regelmatig zalm, zeewolf of rode poonfilet maar een hele vis klaarmaken? Ik had de vis dus bevroren gekregen en wist eigenlijk niet of hij schoongemaakt was, dat was hij gelukkig wel..de ingewanden waren eruit, er zaten geen gekke dingen in en de vis had drie dagen in een grote bak met water gezwommen- zo hoorde ik van buurvrouw die mijn wantrouwen wel doorzag..:D
    Het ontdooien van een vis van 7 kg is ook geen makkie maar uiteindelijk is de vis ontdooit en in drie stukken gesneden. Twee heb ik weer verpakt en in de koeling gelegd en een mooi middenstuk heb ik klaargemaakt.

    Ik ben begonnen met de vis te wassen en goed na te drogen, daarna heb ik hem ingewreven met peper en zout. Met zout moet je met zoetwatervis niet zo zuinig zijn als met zeevis..ik heb wel zeezout gebruikt.
    Een flinke bos peterselie heb ik uit de tuin gehaald en fijngehakt met 5 teentjes knoflook.
    Een kwart van deze kruidenmix heb ik op de bodem van de ovenschaal gelegd, en ook een kwart van 150 gram boter aan blokjes.
    Daar dan de vis op, de helft van de persillade in de vis, en de helft van de boter in blokjes, en de rest van de kruiden en boter boven op de vis.
    Ruim een uur op 230 graden gebakken, het eerste half uur onder een los aluminiumblaadje..

    Echt heel erg lekker vonden we het, we hebben er met zijn vieren ruim van gesmuld, en in de rest van de week hebben Lie en ik de rest op dezelfde manier klaargemaakt ook opgesmikkeld. Nu ligt er in de vriezer nog een snoek die ik pas kreeg van een vriend met ook zo`n meertje..goede ideeën voor het klaarmaken van deze zwemmer graag opsturen!

    PS voor geïnteresseerden: Nog geen internet!





    Categorie:Koken algemeen
    Tags:karper, peterselie
    19-01-2012, 17:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm
    Ik geniet er enorm van om midden in de natuur te wonen...zolang ik maar internet, elektriciteit en telefoon heb.

    Al een week zit ik zonder internet. Het dorp heeft ooit besloten geen gebruik te maken van de dure glasfiberkabel die hier op 7 km voorbij kwam, en moet het nu doen met lastig internet  via satelliet en antennes die voor de helft van het dorp niet zichtbaar zijn..en dus ook niet werken.
    Mijn internet doet het niet omdat een -blijkbaar zeer gevoelige stekker- plotseling stuk is.
    Een nieuwe stekker wordt opgestuurd, maar omdat anderen geen problemen hebben wacht het bedrijf er nog even mee (..)
    Ik durf niet ver van het huis te gaan om de bezorger van het pakje niet te missen, en heb een stapel briefjes in voorraad voor op de deur ( bel doet het misschien niet..ik zit bij de buren aan de overkant..bij geen gehoor ga vooral gewoon naar binnen en roep ons..ik ben in de tuin, kom vooral verder...levert u het pakje af bij welke buurman dan ook...)
    Hoezo verslaafd aan internet...
    Bij de buren waar ik nu even mag internetten valt het internet om de tien minuten uit, waarschijnlijk waait er steeds een boom voor het uitzicht van antenne naar antenne...

    Sinds gisteren heeft de natuur hier de overhand..tijdens de storm vielen bomen om, het laagland rond de rivier is zwaar overstroomd, de elektriciteit valt om de 10 minuten uit, en maakt het internetten, telefoneren en het bakken van de paté in de oven enorm lastig.

    Normaal zit ik niet nagelbijtend achter het raam in januari; ik maak het tuinplan, zoek het zaad uit, kijk veel op internet (daar zoek ik leuke variëteiten bij de door mij gewenste groentes) lees veel tuinboeken en tijdschriften en ga iedere dag een uur de tuin in om wat te snoeien en rond te kijken, ideeën op doen...

    Nu zak ik weg in de doorweekte mollengangen, internet heb ik niet..lezen blijft over, gelukkig heb ik nog twee oude jaargangen van "Onze eigen Tuin"
    Prachtig blad..een enorme aanrader voor de tuinliefhebber, ik heb ze bijna uit, en hoop dat die man met het pakket nu echt snel komt.

    Wow! Terwijl ik de laatste zin schreef wordt er op de deur gebonsd ( het briefje was: ik zit aan de overkant..klop daar vooral hard op de deur..ik ben er zeker!!) Daar is de man met het pakje..hoera.
    Dan wens ik maar meteen mooi weer voor de rest van de maand..;0)






    Categorie:De tuin
    Tags:storm, onze eigen tuin
    06-01-2012, 11:47 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lengen der dagen
    Bij meteoservices.be kun je voor iedere dag de weersvoorspelling bekijken. Je kunt er ook het lengen der dagen volgen.
    Zo heb ik nooit geweten dat na de kortste dag de zon best nog wel eens later op kan komen, hij gaat dan wel later onder.
    Vanaf nu iedere dag wel een minuut later!

    Wat mij betreft is het bijna lente, het moestuinseizoen is in ieder geval weer begonnen met het maken van het tuinplan,
    het uitzoeken van de zaden, lekker veel zaadcatalogi lezen en het eerste voorzaaien ( paprika`s en pepers).

    Ik wens jullie allen een mega seizoen voor 2012..met lente in de lente, zomer in de zomer enz...





    Categorie:De tuin
    Tags:lengen der dagen
    28-12-2011, 12:37 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    23-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een beetje gek,
    om over komkommertijd te spreken op een blog over de moestuin. De EHEC-komkommertijd hebben we al gehad in het voorjaar.
    Nu, in december, valt er echt niets te zeggen over de komkommers, of het zou moeten zijn dat mijn zelfgemaakte komkommerrelish zeer goed gelukt is.
    Maar dat is geen nieuws volgens mijn vrienden... ..dank dank.

    Hier volgt een foto van de loopeenden van mijn buurman. Hij beweert de eieren geverfd te hebben met Pasen. Toen de eieren toch uitgebroed werden hadden sommige van deze Indische loopeenden wel een hele aparte kleur.
    Volgens mij is het net zo`n verhaal als met die komkommers..er klopt niets van!






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:komkommer, Indische loopeend
    23-12-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaden van de lady Godiva
    Het is nu tijd de zaden van de Lady Godiva te oogsten.
    Snij de pompoenen open, haal de zaden eruit, was ze en droog ze een weekje op een dienblad. Het vruchtvlees kan voor de soep, maar is niet erg smakelijk..ik breng het naar de varkens.
    Als de pompoenen koud hebben gestaan en nog groen zijn haal ze dan eerst een tijdje naar de warme kamer totdat ze helemaal geel zijn.

    Op deze foto zie je links de zaden van een niet goed uitgerijpte naaktzadige, rechts van een vrucht die enkele weken in een lekker warme kamer heeft gestaan.
    Het verschil in uiterlijk, gewicht en smaak is beduidend.





    Categorie:Pompoenen
    Tags:Lady Godiva, zaden oogsten
    18-12-2011, 23:07 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierbessen
    Ik ben misselijk en aan de buikloop..het heerst hoor ik op alle fora`s en van de buren. Vandaag geen lekker receptje dus, maar een foto van de bloei van een struik waar ik ook misselijk van wordt, tenminste van de bessen van deze struik, de vlierbes.
    In de jaren dat ik weet dat ik er allergisch voor ben heb ik maar een iemand meegemaakt die dat ook heeft. Op tuin en jamfora`s wordt je doodgegooid met recepten van vlierbessensap gelei en jam, siropen chutney jenever en fruitleer. Ook met de bloesem kan je veel doen, daar kun je ook siroop van maken, maar je kunt de schermen ook frituren omhuld met een deegpapje..daarna bestrooid met poedersuiker. Dat laatste heb ik wel gegeten zonder er ziek van te worden, dus de stof waar ik op reageer zit in de bessen.

    Ik ging op zoek op internet en vond dit:
    Vlier (Sambucus nigra) bevat namelijk sambunigrin, een stofje dat gesplitst kan worden in blauwzuur (waterstof cyanide) en een onschadelijke suikergroep. Blauwzuur is erg giftig maar ook vluchtig, na verhitten van vlierbessen is er geen risico meer.

    Aha.

    Misschien heb ik alleen ongekookte vliersap gehad vroeger? Het is zo lang geleden dat ik vlierbessensap heb gedronken, ik weet niet meer of het rauw was. Wel weet ik dat als ik iets tot me nam met vlier erin ik onmiddellijk misselijk werd. Dit dan altijd achteraf, na het lezen van de ingrediënten, dat wel.
    Toch misschien het psychische effect?
    Volgens mij ben ik daar ook allergisch voor!

    In de vlierbladeren schijnt die stof ook te zitten, volgend jaar nog maar eens vliergier maken, nu dan voor de woelmuizen.

    Gier met vlier:
    Neem van de volgende planten een handvol blad: 

    zwarte bessen
    vlierboom
    dragon
    afrikaan ( mag ook bloem en wortel zijn.)
    Knip een handvol spar of dennentakjes.


    die dit samen met 100 gram suiker in een emmer met 5 liter water.
    iedere dag roeren
    Na twee weken gebruiken. De suiker is om alcohol te laten ontstaan, daar houden de beestjes niet van, en de dennennaalden vanwege de olie die ze bevatten, die zullen het hopelijk goed aan het blad laten plakken.

    Het is in ieder geval de meest stinkende gier die ik ooit gemaakt heb en daar wil ik nu helemaal niet aan denken...








    Categorie:De tuin
    Tags:vlier, gier
    15-12-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    12-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde kardinaalsmuts
    De wilde kardinaalsmuts is een van mijn lievelingsstruikjes. Vooral in het najaar, als de kleine mutsjes mooi  roze hangen te wezen.
    Het is een struik met een onopvallend bloemetje en zolang er geen mutsjes aanzitten valt de hele struik niet op!
    Maar dan, als de vruchtjes verschijnen trekt je oog er vanzelf naar toe.
    Tot ver in de winter kunnen de roze-oranje vruchten blijven hangen..met mooie plaatjes als het heeft gevroren.
    Het hout is erg hard, men schijnt er breinaalden van te maken.






    Categorie:De tuin
    Tags:kardinaalsmuts
    12-12-2011, 23:10 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    07-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soupe à Mâche
    Er valt niet veel meer te oogsten uit de tuin..uit de vriezer en voorraadkast des te meer.
    Nu proeven we hoe al die inmaakjes van de zomer smaken, niet alles is een 10, maar het meeste smaakt erg lekker..de toppers zijn nog altijd de jammetjes en de zoetzure inmaken zoals komkommer-relish (echt heerlijk) en groente zoet-zuur. Ook alle likeuren en wijnen zijn goedgekeurd, de paardenbloemenwijn moet nog gebotteld worden.
    Uit de vriezer vind ik vooral de peulvruchten zeer goed, zo ook de prei & de bloemkool.
    De frambozen, aalbessen en aardbeien smaken in sausjes en ijs alsof ze zo uit de tuin komen.

    Ondanks alle heerlijkheden uit voorraad en vrieskast ben ik blij dat ik af en toe de tuin nog in kan voor een vers groen blaadje..

    Veldslasoep

    Verwijder de lelijke blaadjes van 250 gram veldsla, snij de worteltjes met een miniem stukje van de rozet af zodat de blaadjes los in de kom met water vallen waar je de veldsla in wast..dit om het laatste zand dat daar vaak in het rozet wil achterblijven te verwijderen.
    Hou eventueel een paar mooie rozetjes apart om de soep me te versieren.
    Snipper een ui, maak en teentje knoflook schoon.
    Fruit het uitje zachtjes in wat olijfolie, voeg na enkele minuten de uitgeperste knoflook toe en 1 flinke aardappel in kleine blokjes, nog een minuutje later de uitgelekte veldslablaadjes.
    Laat dit enkele minuten stoven, voeg dan 800 ml heet water en twee kruidenbouillon tabletten toe en breng aan de kook.
    Laat op laag vuur koken totdat de blokjes aardappel gaar zijn, pureer de soep dan met een staafmixer. Proef op zout en peper.

    Snij ondertussen twee bruine boterhammen in blokjes en bak deze in wat olijfolie totdat ze knapperig zijn.

    Serveer de soep met deze croutons en rasp er grof wat Parmezaanse kaas over.

    In plaats van croutons en kaas kan je de soep ook serveren met room.







    Categorie:Groenterecepten
    Tags:tuin december, veldsla
    07-12-2011, 21:32 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse tante post.
    Er wordt een hoop geklaagd over de post op dit moment, ik hoor en maak het  mee in Nederland en zo ook in Frankrijk.

    In Nederland was laatst een test van Radar, dat aantoonde dat maar 80% van de brieven de volgende dag werd bezorgd. Er zijn ook veel mensen die pakketjes nooit hebben gekregen, lees het maar eens op de website van Radar en dan vooral de reacties op het artikel.

    Ook de Franse post kan niet meer met een stalen gezicht beweren dat de brieven de volgende dag worden bezorgd, maar die hebben er iets op gevonden: de internetbrief. Dat werkt zo: als je voor 7 uur in de avond een brief per internet laat bezorgen dan is hij de volgende dag op zijn bestemming..als echte brief, afgedrukt en in een envelop. Dat kost je bijna een euro (99 c.)  in tegenstelling tot een gewone brief die 57 cent kost. Lekker gemakkelijk voor de luien en koudehaters onder ons...je typt je brief aangenaam warm gezeten achter je computertje, en tante post gaat voor jou de deur uit. Het lijkt me niet zo geschikte manier van versturen voor liefdes en dreigbrieven, er is vast een nieuwsgierige postbeambte die die brieven print..en leest.

    Hier op het platteland is de service van de Franse post best wel goed..als je pakje hier aankomt op het distributiekantoor zal het zeker zo snel mogelijk bij ons aankomen. Verder is onze factrice altijd bereid voor ons postzegels mee te nemen, of ongefrankeerde brieven met los geld erbij aan te pakken om te versturen. Voor onze oude buurman nam ze vroeger zo nodig medicijnen mee!
    De brievenbussen hier -diegene die aan een bepaalde norm voldoen- kunnen door de postbode geopend worden met een speciaal sleuteltje om pakketten in achter te laten..pakje erin, kastje weer op slot, lekker handig.

    Voor al deze service is het ook de bedoeling dat je aan t eind van het jaar de postbeambte een fooi geeft in de vorm van de aankoop van de jaarlijkse kalender..een kalender aan twee kanten bedrukt met foto`s in de keuze, poezen, honden, parkieten of wouddieren, met als binnenwerk enkele bladzijden gevuld met de kaarten van Europa, Franrijk, je departement en enkele stadskaarten, in mijn geval Nancy en Pont a Mousson. Een handig werkje dus, die ik zelf erg leuk vind omdat bij de dagen de heiligen erbij staan...raad eens wie er jarig is op de naamdag van de heilige Olijfje? En de heilige Arnaud?










    Categorie:Dorpsleven
    Tags:Franse post
    03-12-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Promenade dans nos vergers,
    ook wel Trou de Lorraine genoemd is het een tussengerecht dat in restaurants of bij grote maaltijden wordt geserveerd.
    Het bestaat uit een bolletje ijs (dat kan mirabellen sorbetijs zijn, maar ook wel eens een iets meer waterige soort ijs, met een simpele vanillesmaak) overgoten met een aardig scheutje eau de vie, het liefs gestookt van mirabellen.
    De bedoeling is dat dit kleine gerechtje dat vaak voor het hoofdgerecht komt je trek weer een beetje opwekt; meestal heb je hier dan al enkele stevige voorgerechten gehad..

    Je begint met een eetlepel eau de vie in een mooi klein sorbetglas
    Dan het bolletje roomijs
    En dan weer een eetlepel eau de vie.
    Eventueel met mirabellen garneren.

    Zo kregen we dit heerlijke tussengerechtje ook gisteren geserveerd, op het traditionele Repas des Anciens of Ainés.
    Over deze maaltijd heb ik vorig jaar al geschreven, lees het hier
    Op deze dag stond de Trou de lorraine beschreven als "promenade dans nos vergers", een mooi voorbeeld van het poëtische taalgebruik van onze franse buren..zo stond de muziek en het dansen dat voor, tussen en na de maaltijd was gepland op het menu aangegeven als "Le réveil des endormis"..
    Hier ook een enkele foto van het "feest" van gisteren..zo wat kunnen die Fransen genieten van eten en drinken!









    Categorie:Koken algemeen
    Tags:Trou Lorraine
    28-11-2011, 13:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Molssla planten


    De afgelopen dagen was het weer superlekker, zonnetje overdag, bijna vorst in de nacht.
    Na een week van mist was dat heerlijk.
    Vandaag helaas weer mist....dan wordt het NO Franse land in november echt wel nattig, koud, triest, kaal en vooral modderig..brrr gelukkig ben ik geen mens voor depressies, anders zou ik er nog zo een oplopen.

    Maar wij blijden van hart en geest zitten niet bij de pakken (modder) neer in november, nee we denken aan maart.
    En dan wel aan de molsla in maart!
    Het seizoen van die heerlijke gebleekte paardenbloemblaadjes overgoten met een goede vinaigrette van olijfolie, mosterd, honing en azijn, en gegarneerd met uitgebakken spekjes of -als je hebt nog beter!- cretons ( uitgebakken gemalen buikspek, heet over de sla gegoten..mmm) ik heb er nu al zin in.

    Dus toen Lie aankondigde dat hij de tuin ging frezen ben ik snel de paardenbloemen die zich door de hele moestuin hadden verspreid uit wezen steken. Ik weet niet of het gaat lukken, ik heb dit nog nooit gedaan, maar dacht: wat een mol kan, kan ik ook! (..)
    Molssla kan je ook zaaien, dan heb je een ietwat verbeterde versie van de paardenbloem, met breder blad, en minder snel in het zaad dan de wilde paardenbloem.
    Hier in Frankrijk steekt de boer regelmatig in het voorjaar een maaltje "pissenlit" uit, en soms krijg ik er ook wat van..zo lekker, minder bitter zou ik het niet willen. Als het zo op deze manier goed werkt is het wel een aanrader, ieder jaar zaait zich nogal wat paardenbloem uit in mijn tuintje, en bij een positieve ervaring kan de oude naam Boerenverdriet dus omgezet worden in Appelvrouw`s vreugde!


    Zie het foto verslag:

    Mooie grote paardenbloemen met wortel en al uitgestoken. Dat is alstig want ze hebben een diepe penwortel.



    De bladeren zijn op ongeveer 3 centimeter van de wortel afgesneden, verrotte bladaanzetjes heb ik eraf gehaald



    Een mooi bosje wortels klaar om te planten. Het werd een beetje kleien vanwege de vette natte net geploegde aarde



    De wortels heb ik zo recht mogelijk in de grond geplant een beetje aangeaard maar ik dacht de bladeren boven de grond te laten en af te dekken met potten en een lange bak (dat heb ik afgekeken van Mergenmetz) en niet zoals de mol te bedekken met aarde.



    Het rijtje afgedekt. De gaten onderin de potten heb ik bovenop afgedekt met karton..steentje erop..klaar, het wachten is op maart..




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:molssla
    24-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin in november
    Een stem sprak tot aarde, hemel en zee
    En de boer heeft haar gehoord:
    "Ter wille van de boer die ploegt
    Besta de wereld voort!"

    (uit: ballade van de boer -W.Werumeus Buning 1891-1958)






    Categorie:De tuin
    Tags:tuin november
    22-11-2011, 23:39 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    19-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Mijn" fazant..
    Onze tuin is in gebruik genomen door een fazant. Dit beestje, uitgezet door de jagers ( wat in Nederland niet (meer) mag) mag hopen dat hij zich kan blijven verstoppen tot aan het einde van de jachttijd..volgens mij eind februari.
    Het is een prachtig beest, heel tam, ik kan hem -of hij mij- tot op twee meter naderen; hij loopt dan tevreden knorrend rond en eet rupsen en slakken! Af en toe loopt er ook een vrouwtje met hem mee, die zien we veel minder, maar misschien omdat ze minder opvalt..ze is ook schuwer.
    Het is niet alleen mijn tuin waar hij komt, mijn buren vertelden dat ook zij een bak met voer voor hem hebben staan.
    Doodeng vind ik dat, want zij wonen aan t eind van het dorp, naast hun huis/boerderij zijn de velden, en daar lopen de jagers...
    Dat is niet mijn enige bezwaar; ook zij vinden het natuurlijk leuk zo`n fazant rond het huis..en als het lukt jagen ze hem zo hun volière in..waar ander gevogelte rondloopt: kalkoenen, loopeenden, ganzen en kippen...voor de slacht!
    Van de regen in de drup ben ik bang.

    Vandaag ga ik maar wat van dat voer bij hen ophalen en zet bij mij ook een grote bak neer..dan zet ik ook mijn geheime "lok"-wapen in: anijs..daar schijnen fazanten een moord voor te doen...






    Categorie:Dorpsleven
    Tags:fazant, jacht
    19-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland-Duitsland...Schweinebraten!
    Als er voetballen is dan maak ik meestal voor het avondeten een gerecht dat komt uit het land van de tegenstander..met het idee we vreten ze op!

    Vanwege de wedstrijd tegen Duitsland ben ik gaan zoeken in mijn -veel te grote- vriezer en vond een varkenspoot een gros arriëre dat volgens mij net zoveel betekend als grote achterpoot van het varken. Het zijn de stukken die bij mij meestal het langst blijven liggen omdat ik niet zo van groot vlees ben..( en heel lang vegetariër, maar dat soort idealen zijn hier allang door het boerenleven volledig "vermorzeld" ).
    Op smulweb vond ik een recept van Schweinebraten van iemand zijn neef uit München. Hij had het over slow cooking en via dat woord Googelen kwam ik bij tagine en römertopf...
    Nu kan mijn römertopf niet in mijn oven, want ooit heb ik zo`n stomme aankoop gedaan met de oven, ik heb zo`n draaiding met magno en grill, maar langwerpige grote schalen kunnen hier niet in.
    Ik kook ook graag op de houtkachel, en dus heb ik geprobeerd ( met angst in het hart, want er komen eters ) of dat kan..eerst de hele morgen de schaal in het water ( lang niet meer gebruikt vanwege die oven )..toen de topf ingevet en nog een uurtje heet laten worden op de kachel. Nu zit het vlees, de bouillon en de groentes erin, en staat het op het warmhoudplaatje op de houtkachel..ik ben als de dood dat ie knapt dus ik durf dat plaatje er niet onderuit te halen, en ik zal ook niet lekker in de tuin gaan werken

    Het recept is wel erg lekker, je moet een stuk varkensvlees, schouder of braadstuk met zout en peper inwrijven en er een theelepel karwijzaad over strooien. Snij enkele teentjes knoflook in vieren en stop die in gaatjes die je met een scherp mes maakt in het vlees. Dan het vlees in die topf stoppen, of in een braadslee voor in de oven, en het vlees omringen met stukken knolselderij, wortel,  prei, wortelpeterselie of peterselie, een ui in vieren ( ongeschild) en overgiet het geheel met een kwart liter bouillon die je van een heel blokje runderbouillon hebt gemaakt.
    Giet er als laatste nog wat olie overheen..slow cooking 5-6 uur, in de oven 1 à 1,5.

    De topf staat nu een uurtje bij mij op de kachel, en ik heb net mijn oor er even bijgehouden..het pruttelt dus het zal wel goed komen..
    ik heb alleen geen idee hoelang ik het moet laten staan, is dit nu langzaam of snel koken?
    Als het niet lekker of niet gaar is kunnen we altijd nog ( zullen we zeker! ) de neef uit München de schuld geven..

    Naschrift: Nou voor het voetballen heeft het niet veel geholpen..wat een sof. Maar! Het schweinengebraat was erg lekker! Uiteindelijk was het na 1 x omdraaien in die pot en 4 uur op de kachel echt goed gaar. Van de week gaat de erwtensoep ook maar op de kachel...







    Categorie:Koken algemeen
    Tags:Grote achterpoot, römertopf
    15-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    12-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blad harken
    Teruggekomen op ons landje valt meteen de enorme berg bladeren onder de walnoot op. Deze boom laat bij de eerste vorst al zijn blad in een klap vallen..een watje is het. Hier zijn de bomen sowieso kaler dan in Nederland, het zal een stuk kouder geweest zijn. Kaler zeg ik? De bladeren zijn er eigenlijk allemaal al af, alleen de kweepeer ( Cydonia Oblonga) staat er prachtig bij in zijn kleed van geel-oranje blaadjes.

    Als eerste vandaag enkele emmers aarde van de molshopen gehaald, en deze gemengd met een evengrote hoeveelheid van het bladcompost van vorig jaar.De bladcompost is prachtig rul geworden, waarschijnlijk omdat ik deze tip hebt opgevolgd: meng een emmer aarde uit het bos met je blad, dat zit vol beestjes die het blad weten te verteren.
    Door dit mengsel van aarde en blad heb ik nog wat wit zand gemengd; deze aardemix gebruik ik o.a. om potjes voor het stekken te vullen. Vandaag heb ik er er aardbei-uitlopers ingeplant die ik net opgestuurd heb gekregen..abrikoos aardbei (Fragaria Mount Omei) en framboos aardbei ( Frau Mieze Schindler).

    Dan harken...het goede gereedschap voor het bladharken moet misschien nog uitgevonden worden...ik vind het tenminste irritant dat de tanden van de bladhark steeds volloopt met bladeren..ik wil gewoon doorharken en niet steeds stoppen om die "bladplak" te verwijderen. Maar het is nog altijd beter dan zo`n Gooische bladblazer...wat een terreur is dat, ik werd van de week zowat van mijn fiets gebladblazerd door een nerd in geruite trui die het blad over het fietspad blies. ( het was trouwens erg turbulent fietsen in Nederland, ik werd ook nog eens bijna van mijn sokken gereden door een -veel te snelle- auto, en kreeg de middelvinger...)
    Het kippengaashok voor het blad zit al helemaal vol, ik zal Lie lief aankijken voor een tweede bladbak.

    In de kas komt de sla die ik 3 weken geleden heb gezaaid al ruim op, ik heb spijt dat ik niet meer heb gezaaid, maar ga dat morgen goed maken, met de hoop dat dat dan ook nog goed groeit.
    De kas hebben we vandaag wijd open gezet..14 graden buiten. Morgen zal ik de planken van de kas nog een eens sopje geven, ik zag dat er allerlei vliegjes inzaten..met van die vage groene vleugeltjes...ik bedenk me nu dat het misschien wel hele goede vliegjes zijn..dat ga ik nog even opzoeken.







    Categorie:De tuin
    Tags:bladhark,aardbei, fietsen
    12-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    09-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjesmoes
    Ondanks het feit dat ik al weer wekenlang thuis op het honk in Nederland ben kan ik nog steeds genieten van de heerlijkheden van mijn eigen tuintje. Wortels, bietjes, pompoenen, witte raapjes, radicchio, knolselderij, tomaten, alles is in bergen meegekomen, en we eten er ruim van.
    Ook het kleine kaboutermeisje geniet mee van de lekkernijen, in Kleindorp heb ik een flinke lading appelmoes geweckt.
    Dat heb ik op twee manieren gedaan, 1 x op de ouderwetse methode van ongezoete en gekookte appelmoes in weckpotten van 500 ml, en dan verhit tot 90 graden voor 20 minuten, afkoelen in het water.

    Op het moestuinforum heb ik geleerd dat je ook een kleine hoeveelheid potten in de oven kan steriliseren.
    Deze wederom ongezoete appelmoes heb ik heet in zorgvuldig schoongemaakte mayonaise en pastasauspotten gedaan; en 30 minuten verhit op 80 graden.
    Wat het kaboutervrouwtje betreft: voor haar had al dat gesteriliseer niet gehoeven..in hoog tempo eet ze de potten appelmoes leeg en ik vraag me af of ik -economisch gezien- niet beter de appels had mee kunnen nemen. De jonge moeder vindt het wel praktisch en heeft al om een nieuwe lading gevraagd. In principe kunnen we hier nog mee doorgaan totdat de appels te zacht zijn geworden..






    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:appelmoes
    09-11-2011, 19:10 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkool met blauwe kaas
    De laatste jaren staat de boerenkool die we ieder jaar zelf zaaien (Westlandse Winter) bij onze buurman op het land. Dat stuk land dat op een wat hoger deel van het dal ligt wordt gebruikt door de dorpsvereniging om er de jaarlijkse pompoenen voor de verkoop op te kweken, wij mogen er een stukje van gebruiken voor kool, aardappels en prei.

    Kool doet het niet zo goed in onze moestuin dat is vooral te wijten aan de witte vlieg die zich steeds meer vermenigvuldigd bij ons, het is een lastig beestje maar ik vind het nog niet zo erg dat ik er tegen ga spuiten met commerciële middelen. Deze vliegjes (die eigenlijk motjes zijn) zijn voornamelijk te vinden op kool, radijs en sommige (on)kruid planten zoals kruisbladwolfsmelk en melde.
    De tuin is nogal besloten en daarom gaat de kool het land op waar er altijd een briesje is dat een deel van de kleine witte motjes wegblaast. Verder groeit de kool op dat stuk grond -dat volgens mijn buurman al meer dan 100 jaar flink bemest wordt met stalmest- (want het ligt redelijk dicht bij de stal, dan hoefde men vroeger niet zover te kruien) geweldig goed, en trekken de planten zich niet erg veel aan van een paar honderd witte vliegjes...

    De vliegjes vriezen trouwens dood bij de eerste flinke vorst en zo hebben wij ieder jaar geweldig mooie koolplanten met dank aan de buren.
    Helaas moest de kool dit jaar al eerder van het land af, de boer had bedacht dat het wel leuk was als de koeien daar op dat stuk grond nog wat gingen grazen..er was nogal al wat onkruid achtergebleven na de pompoenoogst.
    Zodoende hadden wij plotsklaps twee kruiwagens vol boerenkoolplanten te verwerken. Voordeel: wij hadden nog plek in de vriezer, nadeel:de witte vliegjes leefden nog allemaal. We moesten voor de deur een boerenkoolwasstraat aanleggen want de planten mochten onder geen beding van mij mee de achtertuin in.

    Niet getreurd: Lie trok een regenpak aan en na de planten eerst een tijdje in een grote zinken teil met water te hebben laten drijven werd de rest van de vliegjes eraf gespoten. Dan de nerf eraf, blad in de slacentrifuge gedroogd, en in zakken ingevroren. Eenmaal bevroren konden we de boerenkoolbladeren zo fijnknijpen met het handje..gemak dient hier de mens!

    Boerenkool met blauwe kaas:

    Maak een gewone stamppot met boerenkool (kook de boerenkool totdat hij geslonken is en giet het af, snij aardappels in stukken, leg de uitgelekte boerenkool erop en kook tot de aardappels gaar zijn, giet af en stamp fijn met boter en hete melk of bouillon. Proef op zout en peper.)
    Vet een brede-lage ovenschaal in met wat olijfolie, doe de stamppot erin en strijk glad met een vork, verkruimel er flink wat roquefort of een andere wat "droge" blauwe kaas over, laat deze even smelten in een oven op 200 graden.









    Categorie:Groenterecepten
    Tags:boerenkool, witte vlieg
    04-11-2011, 23:49 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat ene prachtige campinkje
    Midden in de Alpes de Haut Provence ligt op een berg op bijna 1000 meter, camping les Ferrays.
    De campingbazin van 87 jaar zorgt zelf voor de camping en de kleine epicerie, samen met haar man.
    Iedere boom op de camping is anders, de plekken zijn afgezoomd met vlinderstruiken en irissen, overal staan stenen tafels met stenen krukken eromheen..het is er schoon, stil, fris en heerlijk. Een klein paradijs!
    Hier kan je nog de kunst van het hurk-toiletteren uitoefenen!










    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:vakantie camping Blieux
    26-10-2011, 10:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    14-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon, zee, zaligheid.
    Vakantie!!!








    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Zon, zee, zaligheid
    14-10-2011, 11:03 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    13-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Godiva
    Lady Godiva is een speciale dame onder de pompoenen. In Oostenrijk wordt deze pompoen volop gekweekt voornamelijk voor de zaden waar men dan weer olie uit perst. Deze olie is bijna zwart en er worden veel goede eigenschappen aan toegewezen.
    De pompoen is een zogenaamd naaktzadige..de zaden hoeven niet te worden gepeld omdat ze niet het harde omhulsel hebben dat andere pompoen- en courgettezaden wel hebben.
    De pompoen dankt ook haar naam aan de naaktzadigheid, en dat vanwege de legende van Lady Godiva..

    Volgens het verhaal was Godiva de mooie echtgenote van Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968 - 1057).
    De bevolking had hevig te lijden onder de belastingdruk en Godiva verzocht haar man keer op keer de belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds.
    Op den duur werd hij haar smeekbedes beu en zei hij voor de grap dat hij haar verzoek zou inwilligen als zij te paard naakt door de stad zou rijden. Lady Godiva ging daarop in. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een eind aan de hoge belastingen.
    Hoog Middeleeuws feminisme!!

    In Steiermarken in Oostenrijk worden deze pompoenen gekweekt en de pompoenpitolie gefabriceerd. De pompoenvelden liggen daar in een schone en natuurlijke omgeving. Als pompoenliefhebber is het een kick om ertussen te wandelen. Die kleuren geel en groen later in de zomer! De pitten worden geoogst, gewassen en geroosterd en daarna wordt er olie uit geperst. Voor 1 liter olie is er ongeveer 2 à 3 kilo zaden nodig..mijn pompoen van 4,5 kilo gaf 120 gram zaden, dus je begrijpt dat er veel pompoenen nodig zijn.
    De plant groeit wel erg goed, ik had maar liefst 12 vruchten aan mijn plant, variërend van 2,5 tot 5 kilo zwaar.
    Zelf pers ik er geen olie uit, ik oogst de zaden, droog ze en eet ze zo uit de hand, doe ze in de muesli of gebruik ze bij het broodbakken.

    Wil je wat meer weten over de -aan de pompoenpit toegeschreven- geneeskrachtige werking kan je op deze website leuk terecht..







    Categorie:Aparte groentes
    Tags:lady godiva
    13-10-2011, 10:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs