Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    05-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit-tellajam
    Er mislukt wel eens wat, ook in míjn keuken.
    Zo heb ik een paar prachtige beugelflessen gevuld met limonadesiroop die niet meer uit de fles wil...het is gelei geworden!
    Met een van de twee flessen heb ik gisteren fruit-tellajam gemaakt:
    Met veel moeite heb ik de stijve witte aalbessengelei uit de fles gekregen (met hulp van heet water, Lie en de achterkant van een pollepel) en deze siroop-drap gemengd met 300 gram aardbeien, 500 gram geprakte banaan en 250 gram geleisuiker, ik neem niet meer suiker dacht ik want de gelei was al zoet genoeg.
    Als jam is het ook niet echt gelukt, je kan het nog wel op een broodje smeren, maar het is erg dun voor jam. Ik heb erover nagedacht hoe dat kan, maar volgens mij moet je pectine niet teveel of te lang of misschien niet 2x verwarmen, dan verdwijnt de bindende eigenschap.

    De smaak van de jam is weer een uitvinding, deze combinatie van witte bessen, banaan, aardbei en veel suiker geeft een zoet fruit-tella smaakje..heerlijk in de yoghurt..komen de zoetekauwen ook eindelijk eens aan bod.





    Categorie:Jamrecepten
    Tags:stijve siroop, fruit-tella
    05-08-2011, 15:39 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Insectenhotel
    Het is de tijd van de brocantes en leuke uitjes. Iedere zondag is er wel wat te doen: op veel straathoeken en langs de route nationaal hangen kartonnen borden met affiches: Brocantes, vide grenier, dégustation de vin, portes ouvertes, fêtes des produits du terroir...er is veel te doen, en je kunt wel drie rommelmarkten, hapjesproef- en koperijen aflopen op één middag. Soms weet je niet wat te kiezen.

    Maar ik heb mijn eigen "uitjes-goeroe", Jacques, van het blog Saint Laurent sur Othain kleine kroniek.
    Hij stuurt mij sinds enige weken trouw de tip van de week, tot nu toe ben ik niet teleurgesteld! (Kijk trouwens ook eens op zijn leuke blog als je meer wilt weten over de streek waar wij wonen).

    Vorige week ben ik naar een open dag geweest van een van de schaarse bio-tuinderijen in de omgeving. Een mooie plek boven op een heuvel, met uitzicht op een buurdorp met kasteel en de omringende bossen: Que la Meuse est belle!
    Helaas heb ik geen foto`s genomen van kasteel en omgeving, zo was ik geïntrigeerd door de tuin, de kassen en alle groenten die deze mevrouw samen met een compagnon onderhield. Wat een werk! En alles bio. Zo bio dat er ook oogsten verloren (kunnen) gaan. Zo was haar komkommeroogst geheel verloren door een ziekte, meeldauw of iets dergelijks, het zag er in ieder geval verschrikkelijk uit, een grote kas vol met grijsgepluiste planten zonder komkommers eraan..als je dan niet wilt spuiten dan moet je het nemen zoals de natuur je het geeft. Hard maar waar.
    Petje af!

    Er was ook een stand van de hoogstamboomgaarden van de Meuse.
    De meneer die achter de kraam stond had last van anti-Hollanderritus..heel soms kom je dat nog wel eens tegen.
    Je merkt het al als je begint te praten, een wegdraaiende blik van de gesprekspartner, op zoek naar redding.
    Zodra er dan een Fransoos geïnteresseerd aansluit duikt de man weg, grijpt zijn of haar arm en draait zich van mij weg..dat ik daar nog sta en verbaasd de rest van mijn zin inslik of nog - steeds zachter- uitblablaat.. heeft hij niet meer in de gaten. Ik zal nog beter Frans moeten gaan spreken!

    Het mooiste van zijn kraam was het insectenhotel, waarover ik hem hoorde vertellen dat iedere flinke boomgaard er wel twee kan gebruiken om te goede insecten aan te lokken die dan weer de foute insecten oppeuzelen..zodat je niet hoeft te spuiten, rapen enz.
    In het hotel kunnen solitair levende bijen en wespen, oorkruipers, gaasvliegen, lieve heersbeestjes, vlinders en nog veel meer goede beestjes een plek vinden.
    Het hotel was gevuld met allerlei materiaal waar de insecten in kunnen verblijven én overwinteren: stokken met holtes of zachte vulling ( b.v. bamboe of stengels van de zonnebloem) dichte kastjes met enkel spleten erin ( horizontaal en een ander verticaal) gevuld met zaagsel, stenen met gaten, stro, pluizen van bomen of planten etc.. enfin als je een insecten hotel zou willen maken: het internet staat er vol mee!
    Hier alleen de foto`s:














    Categorie:Dorpsleven
    Tags:insectenhotel, anti-Hollanderritus
    03-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    29-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidenthee
    Het leuke van een goed gevulde kruidentuin is natuurlijk het oogsten.
    De keukenkruiden: simpel, ze worden gedroogd of vers gebruikt en gaan een voor een een gerecht of de pan in.

    Het maken van een lekker kruidentheetje is wat lastiger..want hoe zijn de verhoudingen? Zoek maar eens op internet, en je vind veel maar geen exacte percentages en grammen. Gelukkig  weet onze Nederlandse Grootgrutter wel raad:... op de zijkant van een pakje ochtendthee staan immers precies de juiste percentages van de kruidjen aangegeven. Dank NG!

    Ik ben daar mee aan de slag gegaan alweer een maandje geleden en heb zoveel mogelijk van de genoemde kruiden gedroogd...maar alleen wat ik in eigen tuin heb staan, dus ik heb het " recept"  hier en daar aangepast. Ook heb ik er wat kruiden " uitgegooid" die ik niet lekker vind (venkel) of niet nodig heb (senna) en er weer wat bijgedaan waarvan ik dacht : dat is goed voor de oudere Appelvrouw (brandnetel & heemstbloem) of die me lekker leken: (citroentijmbloemetjes).
    Vandaag heb ik al die gedroogde kruiden bij elkaar genomen en de thee samengesteld.

    Het een heerlijk theetje geworden. Ik vind het zeker aan te raden om je eigen tuin hiervoor te plunderen: knip af die kruiden, hang ze op een zoldertje te drogen en/of op een zelf gefabrikeerd droogrekje, wacht een maandje, meet de kruiden en wrijf, knip of pluk ze in kleine stukjes.
    Meng naar eigen idee, de mijne of die van NG.
    Ik kom bij je proeven!!
    het volledige recept vind je hier

    De gemengde thee en de citroentijmtopjes:






    Categorie:Kruidenrecepten
    Tags:kruidenthee, zelf kruidenthee maken
    29-07-2011, 16:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommerjam, zoet/pittig
    Er is een probleem met mijn komkommers in de kas..misschien het mozaiekvirus, of meeldauw of allebei..
    Desondanks heb ik veel komkommers; vanmorgen had ik er weer 6 verzameld...tijd voor een inmaak.
    Ik heb flink rondgekeken op internet en zag erg veel zoetzure en zure komkommerinmaak. Onderstaand recept kwam ik ook een paar keer tegen o.a. op de site van de Viva haha. Het recept heb ik aangepast aan mijn eigen smaak door o.a. pepertjes toe te voegen. Je kunt de jam als chutney eten, als bijgerecht bij kaas of paté en natuurlijk bij Indische of andere Aziatische gerechten.

    Ik heb natuurlijk even geproefd: warm vond ik het ietwat zoetig, met een  heerlijke pittige smaak...

    1250 gram geschilde komkommers met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden.
    2 groene pepers en ik heb er ongeveer een kwart van de zaadjes erbij gedaan
    1 pak geleisuiker speciaal 2:1
    3 theelepels zout, 2 theelepels gemalen geelwortel, 3 eetlepels mosterd en een eetlepel mosterdzaadjes
    een stuk van 4 centimeter geschilde en geraspte gemberwortel, 1 dl witte wijnazijn
    het sap van een kleine citroen

    De komkommerjam blijft goed tot volgend jaar zomer.

    Naschrift: ondertussen hebben we al heel wat van de jam geproefd, de eerste potjes zijn al op. Zelfs de Fransen vonden het lekker, we hebben het bij paté gegeten, bij een wat flauwe kaas, en gewoon als bij-hapje, steeds bij de hartige maaltijd.

    Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote pan en hussel goed door. Zet het vuur aan en breng het mengsel aan de kook, terwijl je het regelmatig omschept. Als het mengsel blijft borrelen terwijl je roert, begint de kooktijd: 1 minuut.

    Schep de komkommers af en toe om tijdens het koken en draai na de kooktijd het vuur uit. Schep de potten tot het randje vol met de jam, veeg de randen schoon met keukenpapier draai de deksels er stevig op en draai de potten voor 5 minuten om.









    Categorie:Jamrecepten
    Tags:komkommer jam
    27-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloeiende groenten
    Soms is de muur tussen mijn groenten- en bloementuin wel heel erg klein.

    Ik ben een voorstander van het door elkaar zetten van bloemen en groenten maar dat zijn bloemen die spontaan opkomen -en die ik dan niet meer kan uittrekken..volgens Lie een slechte eigenschap voor een tuinder- of die een doel hebben zoals Afrikaantjes en Oost-Indische kers ( het wegjagen of vangen van nare beestjes) en de Goudsbloem die ik gebruik voor meerdere toepassingen op huismiddeltjes-gebied.
    De bloemen die ik dit jaar laat bloeien hebben behalve het zaden voortbrengen om volgend jaar te zaaien nog een doel: het voortbrengen van zaden om in de winter verse kiemen te kunnen eten.

    Van een vriendelijke moestuinierster die ik via het moestuinforum heb ontmoet kreeg ik het boek van Peter Bauwens: Kiemen en Microgroenten.
    Een prima boek om je voor te bereiden op het zelf kweken van kiemen, het brengt je op vele ideeën en legt ook heel mooi het verschil uit tussen kiemen en microgroenten. En ik weet nu waarom mijn sterrenkers altijd mislukt in zo`n glazen schaaltje met een roostertje erop: de zaden hebben een slijmlaagje waardoor ze sneller rotten..niet kiemen maar microgroenten van maken dus. De schrijver gaat uitgebreid in op een veertigtal planten en zaden en geeft ook enkele recepten. Er staan ook tips in om zelf te experimenteren en een hoofdstuk kiemen met kinderen (..)
    Een super handig boekje, ik ben er blij mee.

    Bloeiende prei



    Bloeiende snijbiet



    Bloeiende ui



    Bloeiende Sla St.Antoine



    Bloeiende sla Bianchi




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Groenten in de bloei
    23-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietensalade met koolrabi
    Uit de smaakmakend ( het blad van de natuurvoedingsspecialist) het volgende beproefde recept.

    Al eerder heb ik bietjes in de oven gepoft, maar dat was nog in aluminiumfolie met knoflook en balsamico het zou hier moeten staan.
    Dit keer worden de bieten ongeschild gepoft met olijfolie en laurierblad. Heerlijk!!

    Verwarm de oven voor op 225 graden. Schep in een ovenvaste schaal 4 tot 6 jonge -goed gewassen- bietjes samen met een à twee eetlepels olijfolie zout peper en twee doormidden gescheurde laurierblaadjes om.
    Rooster de bietjes in ongeveer 45 minuten gaar.  Laat ze afkoelen en snij in vieren. Je hoeft ze niet te schillen,  het geroosterde  velletje is heerlijk en een beetje knapperig.
    Snipper twee sjalotjes en schep ze om met twee eetlepels rode wijnazijn. Roer er na 5 minuten 3 eetlepels olijfolie door en doe er wat zout en peper bij.
    Snij 1 koolrabi in blokjes ( het recept gebruikte de koolrabi rauw, ik blancheer hem 1 minuutje en laat dan afkoelen).
    Rooster 4 eetlepels quinoa op middelhoog vuur in twee minuten.
    Neem ongeveer 300 gram jonge slablaadjes en leg deze in een ondiepe schaal.
    Schil de koolrabi op de sla en leg de bietenpartjes erom heen.
    Schep de dressing over het geheel en bestrooi het met de geroosterde quinoa.



    Als dessert Japanse wijnbesjes met kwark en crème fraîche (samen geklopt)



    Categorie:Groenterecepten
    Tags:bietensalade, koolrabi
    21-07-2011, 23:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer relish met pepertjes
    Dit recept komt uit een Amerikaans boek: the Complete book of  Home Preserving.

    Het is een lekker pittig bijgerecht en een goede manier je overtollige komkommeroogst weg te werken..zo kan je in de winter nog eens terugdenken aan de overvloed van de zomer, bij mij groeien in ieder geval de komkommers zowat de kas uit!
    De maten in het boek zijn in cups, ik heb een maatbeker waar cups opstaan, maar ik zal de maten in liters ( milliliters) geven, ik heb helaas niets gewogen.
    Zorg dat je ongeveer 6 potjes van 200 ml klaar heb staan.

    Snij 5/6 geschilde komkommers in kleine blokjes totdat je 2 liter komkommerblokjes hebt. Doe de komkommers in een glazen of stalen schaal.
    Voeg 250 ml in kleine blokjes gesneden bleekselderij toe.
    Voeg 500 ml in kleine blokjes gesneden groene en rode pepers toe..je kunt ook de helft groene paprika nemen en de helft rode pepers. Ik heb ervoor gekozen de pitjes te verwijderen en vond de "hitte" van de relish prima zo.
    Voeg 250 ml fijngesneden ui toe. Voeg 75 ml zout toe, meng goed, dek af en zet koel weg.
    Na 4 uur giet je de groente door een zeef en laat het uitlekken. Spoel goed af met koud water en laat weer uitlekken.
    Gebruik je beide handen om zoveel mogelijk vocht uit de groentes te knijpen.Zet afgedekt weg.

    Doe 425 ml blanke- of wijnazijn, 175 ml suiker, 2 theelepels mosterdzaad en 1 theelepel selderijzaad samen in een pan. Breng het onder roeren aan de kook.  Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook.  laat de groente zachtjes koken voor 10 minuten. roer regelmatig.

    Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop ( ik heb gebruikte en uitgekookte olijvenpotjes gebruikt).

    Zet de potjes in een grote pan, giet er heet water bij zodat de potjes ruim ( minimaal 2 cm.) bedekt zijn en breng aan de kook. Stop eventueel voor het koken oude doekjes tussen de potten als je geen weckketel hebt, de potjes kunnen gaan rammelen en dan stuk stoten. Laat heel zachtjes 10 minuten koken.
    Laat afkoelen en berg de potjes koel en donker op. Zie ook foto van gisteren.



    Komkommerplant in de kas.




    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:komkommer, inmaak, relish
    19-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perzikjam met citroenmelisse
    Was of schil 1100 gram perziken, haal de pit eruit en snij de vruchten in kleine stukjes.
    Roer de perziken met één pak  500 gram speciaal-geleisuiker ( 2:1) om en zet een nacht weg op een koele plaats.
    Hak de volgende morgen zoveel citroenmelisse fijn dat er een halve theelepel overblijft en voeg deze aan het vrucht/suikermengsel toe.
    Breng de massa aan de kook, kook drie minuten onder voortdurend roeren. Pureer de jam met een  staafmixer en giet in schone en hete potten.
    Maak de rand van de potten schoon en draai de deksels erop. Keer de potten voor 5 minuten om, draai ze dan weer terug.

    Bij het originele recept was ook nog sprake van rum..een eetlepel of twee/drie zou je dan kunnen toevoegen na het koken.
    Zelf ben ik niet zó dol op rum dat ik het in de jam ga doen..
    Morgen het recept van de komkommerrelish met pepers.






    Categorie:Jamrecepten
    Tags:perzikjam, citroenmelisse
    18-07-2011, 18:37 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het milieu..
    Drie foto`s met het thema duurzame energie/schoon water:
    Onderweg naar huis zie ik op steeds meer plekken de windmolens. Ik vind dat tof en heb geen moeite met de "lelijkheid"...Ik realiseer me wel dat er nog tientallen keren meer windmolens moeten komen om ons van veilige energie te voorzien.

    Vandaag zat er in mijn mailbox een oproep van Greenpeace om met zijn allen Adidas en Nike op te vragen om niet meer met Chinese riviervervuilers te werken..zie de website van Greenpeace.. toevallig zagen we de Sirius zondag liggen in het IJ.

    Zondag hebben we ook bij de Westergasfabriek de Cool Globes bekeken, een tentoonstelling van 50 wereldbollen. Vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars als een warm pleidooi voor een koelere aarde.
    Het idee voor Cool Globes ontstond op het Clinton Global Initiative in 2005. Een openbare tentoonstelling om het bewustzijn van oplossingen voor klimaatveranderingen over de hele wereld te vergroten. Gaat dat zien tot eind september!









    Categorie:In Nederland
    Tags:Greenpeace, Chinese vervuilers, schone energie
    13-07-2011, 23:43 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommertijd...
    De Mexicaanse komkommer is net als de Mexicaanse griep een klein dingetje...

    Het was lang wachten na het zaaien, eerst gingen er hele kleine rankjes omhoog, die zich met kleine krulsprietjes vastgrepen aan `t touw.
    De andere komkommers in mijn kas geven al weken flinke "bananen"  zo niet deze Mexican Sour Gherkin.

    Nu dan toch de eerste komkommertjes. zo`n halve centimeter lang. Ze moeten zo`n  4 x groter worden.





    Categorie:De tuin
    Tags:Mexican Sour Gherkin
    08-07-2011, 10:41 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne maandag
    Geweldig mooi weer hadden we vandaag, 27 graden in de middag.

    Van het moestuinforum waar ik aan deelneem heb ik zaadjes gekregen van een reuzenradijssoort. Het is de bedoeling deze een dezer dagen te zaaien en zo de grootste radijs uit mijn moestuinjaren te verkrijgen. Het zaaien is voor een wedstrijd en de winnaar krijgt de eer of misschien iets anders, dat is me niet duidelijk en is ook niet belangrijk. Winnen wel.
    De radijssoort heet Riesen von Aspen, als je het plaatje van de radijs ziet kan hij wel zo groot worden als een honkbal, let wel: zonder voos te worden!
    Uw radijsteelt-tips mag u hier achterlaten!
    Morgen ga ik zaaien, en ik zal wel enkele verschillende grondmengsels gebruiken, daar ga ik vannacht eens lekker over nadenken.

    Vandaag voor de tweede keer St. Jansolie gemaakt, mijn goudsbloemen op alcohol gezeefd en nieuwe goudsbloemblaadjes bij de - al wat oranje- alcohol gedaan. Ook goudsbloemzalf gemaakt, tenminste een poging daartoe, toen ik de hele boel in een steelpannetje had zitten met de vaseline bleek dat ik wel heel erg weinig vaseline had..ik heb er kokosvet bijgedaan en ik hoop dat dat ook weer stolt. De uitgebloeide phacelia`s in een papieren zak gestopt om het zaad op te vangen.
    Verder heb ik enkele wespenvallen gemaakt, en komen hier steeds meer frelons en alhoewel ik gelezen heb dat ze niet zo gevaarlijk zijn als beweert wordt (zeker niet als je niet in de buurt van hun nest komt) vind ik het niet fijn als ze maar zo rond het klimkasteel van de kindjes zoemen..daar hang ik dus de vallen op.

    En een beetje geschoffeld, gewied & mooie foto`s gemaakt van een Koninginnepage op de Verbena Bonariënsis..genoten van de pracht van deze vlinder..










    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Koninginnepage, goudsbloem
    04-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    02-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie zaterdag
    Het was een mooie zaterdag, gevuld met al die kleine klusjes in de tuin die al een tijdje op mijn lijstje stonden.
    Allereerst heeft Lie mij geholpen de laatste witte bessen van de struiken af te plukken. Deze staan nu uit te lekken voor de siroop..geen idee of het er lekker uit zal zien, witte siroop, morgen maak ik een foto.
    Daarna: compost bij de nu lege zwarte witte en blauwe bessen struiken geschept.
    Het gras dat eergisteren al gemaaid was bij elkaar geharkt en als mulch in de kas aangebracht.
    Stenen en stukjes hout onder de kleine pompoentjes gelegd zodat ze ook van onderen mooi blijven.
    De uitgezaaide oost indische kers uitgeplant. Nog twee courgettes geplant. Zaad klaargelegd om morgen een rijtje sla te zaaien.
    De pas gezaaide stokbonen water gegeven ( volgens mijn buurvrouw heeft voorweken van bonen geen zin, zij zweert bij water geven na het zaaien totdat de bonen opkomen)..ik doe nu half half als test.
    Een paar dagen geleden heb ik de knoflook geoogst, deze heb ik vandaag "schoongeveegd"..en bewonderd.
    Voor het eerst heb ik Valverde, een Spaanse knoflooksoort met grote tenen. De kleinere knoflook, die ook nog best flink is, is een Rose de Lautrec.
    Op de tweede foto zie je mijn oplossing tegen teveel zonnestralen op mijn druiventrosjes..auto-zonneschermpjes!






    Categorie:De tuin
    Tags:Knoflook, tuinwerk juli
    02-07-2011, 18:21 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberjam
    Gisteren was het een goede oogst en inmaakdag. Er kwam een flinke berg doperwten van de struiken; Lie heeft een hele tenniswedstrijd lang voor de t.v. zitten doppen en ze liggen al koud in de vriezer: vitamientjes voor een winters dagje.
    Verder veel bessen verwerkt tot siroop: zwarte, witte en rode bessen samen gekookt in de sappan en met 750 gram suiker per liter sap siroop meegemaakt.
    Het recept dat ik kreeg bevatte 1500 gram suiker per liter sap, voor de houdbaarheid maar het gaat toch in een zomer op, en zo proef je meer fruit.
    Ik denk dat je voor de houdbaarheid trouwens bij ander fruit dan bessen wat citroenzuur toe kan voegen, zo`n 25 tot 40 gram en dat 1500 gram suiker wel erg veel is, een kilo suiker lijkt mij genoeg, zoveel voeg je ook toe voor gelei.
    Je kunt ook het sap van 1 citroen nemen ipv het citroenzuur.
    Ook met kersen, aardbeien en frambozen of wat voor een fruit je maar op dit moment hebt kun je dit maken.. een aanrader om te doen, zeker als je een sappan hebt een fluitje van een cent.

    Rabarberjam:
    Ongeveer 1200 gram rabarber wassen en in stukjes snijden.
    Zet het met een glas (200ml) appelsap en 100 gram suiker een nachtje weg.
    Voeg de volgende dag 500 gram speciaalsuiker (2:1) toe en breng aan de kook.
    Kook 3 à 4 minuten, vul de schone en hete potten tot de rand.
    Keer de potten 5 minuten om en draai ze dan weer terug.
    Superlekker in de yoghurt!





    Categorie:Jamrecepten
    Tags:rabarberjam, vruchtensiroop
    01-07-2011, 22:52 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersenjam met Morellen/Krieken
    Neem op een pak 2:1 geleisuiker ( in mijn geval geleisuiker speciaal van van Gilze 500 gram) 12 à 1300 gram morellen. Dit wordt ongeveer 4,5 pot jam.
    Ontpit de vruchten ( bewaar 15 pitten) en zet ze met de geleisuiker een nachtje weg. Kraak de volgende ochtend de 15 pitten, doe die in een goed dichtgeknoopt gaasje of in een thee-ei en kook ze samen met de kersen. Als de jam kookt ongeveer 4 minuten laten koken. Pitten verwijderen.
    Je kunt de kersen onder het koken eventueel nog een beetje kneuzen.
    Potten afvullen, omdraaien,en na 5 minuten weer terugdraaien. Koel en donker bewaren.





    Categorie:Jamrecepten
    Tags:Jam, Morellen, Krieken
    28-06-2011, 16:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    24-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clafoutis met morellen/krieken
    Klop 4 eieren schuimig en voeg er 125 gram bloem,125 gram suiker en een halve theelepel zout bij. Klop tot het beslag helemaal glad is. Voeg dan 200 ml melk toe. Klop nog even door tot het beslag glad is.
    Was 400 tot 500 gram morellen, haal de steeltjes eraf maar laat de pitten zitten, dat geeft de lekkere amandelachtige smaak aan de kersen.

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Giet ongeveer een derde van het beslag in een dichte vorm en zet dat 5 minuten in de warme oven.
    Haal de vorm uit de oven (heet!) en verdeel de kersen erover, giet de rest van het beslag over de kersen.
    De clafoutis is klaar als een mes in de taart gestoken er droog uit komt, dat duurt 30 à 40 minuten.
    Bestrooi de taart met poedersuiker en eet hem zo mogelijk niet helemaal koud.

    Je kunt ook de pitten eruit halen, maar dan is de smaak van de morellen minder uitgesproken. Je kunt de clafoutis ook met (grote) aalbessen of allerlei ander fruit zoals verse perziken, zoete kersen, appels enzovoorts maken.






    Categorie:Koken algemeen
    Tags:clafoutis, morellen, krieken
    24-06-2011, 23:12 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agnes Kruidentuin
    Even een uitstapje naar Nederland op het blog en in real live.
    We waren naar huis; we hebben de kleine mannetjes weer naar hun smachtende ouders gebracht en meteen een uitstapje gemaakt: Lie naar de kroeg en ik met twee vriendinnen naar de open dag van Agnes`kruidentuin. Haar website staat hier rechtsboven in het rijtje "kijk ook eens op deze blogs".
    In haar tuin staat een prachtige -ooit door Sietse Leeflang van de Kleine Aarde ontworpen- droogkast op zonnewarmte

    De tuin ligt op een geweldige plek in Maartensdijk.  Er is een biologische groentetuin en daarachter de tuin van Agnes.
    Je kunt er groente, kruiden en  kopen en in de tuinen wandelen, dat alles op woensdagmiddag en zaterdag.
    Agnes is een zeer gedreven vrouw, met natuurlijk veel kennis over kruiden, en ook nog superaardig!
    Je kunt er ook verschillende workshops volgen. Heengaan dus! En kijk op haar website!

    De foto`s zijn van Bart die gezellig met de drie dames mee was.












    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Agnes kruidentuin
    20-06-2011, 21:33 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wespennest
    Deze mooie wespjes hadden zich een fijne woning bedacht ongeveer op een looppad richting de tweede moestuin en de roos van mijn moeder, daar waar ik vaak loop dus. Met pijn in het hart besloten de beestjes om zeep te helpen, onze ervaring is dat je dat met wespen rigoureus moet doen.
    Ik heb wel eens met mijn hoofd boven zo`n wespennest gezeten, geloof me dat is niet leuk.

    Gisteravond dus, Lie gewapend met een jerrycan diesel en een zak hooi, en ik met de aansteker een een paar oude lappen in het schemerdonker op weg naar het nest. Het gaf wel een soort "Western" gevoel, in ieder geval liep ik Rawhide te zingen. Heldin.
    Eerst wat hooi erop zodat de opgeschrikte wespen niet een twee drie omhoog konden vliegen, dan meteen de diesel eroverheen en nog meer droog hooi. Aansteker erbij.

    Vanmorgen even gekeken, maar er is niets meer te zien, en gelukkig ook geen achtergebleven wespen die hun broertjes kwamen wreken ( dat hebben we een keer of twee gehad). We kunnen weer veilig naar de roos.





    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:wespennest verwijderen
    14-06-2011, 22:07 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    11-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Framboos


    Zo groeit een framboos




    Categorie:De tuin
    Tags:framboos
    11-06-2011, 17:58 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allemaal beestjes (in de tuin..)
    Op de composthoop, of eigenlijk erin leeft een familie hazelwormen. Orvettes in het Frans. Hoewel hij op een slang lijkt, en ook zijn tongetje zo mooi kan laten flitsen, is de hazelworm in feite een hagedis zonder pootjes.



    Een hommel en een groene kever doen zich samen tegoed aan de nectar van deze klaproos



    Dit padje zat in de avond onder een dakpan waar ik onder keek of er geen slak zat..hij was me voor.



    Mijn lievelingsklaproos met een heel klein torretje.



    Deze rups viel van de dakgoot op een stoel op het balkon. Ik ben er nog niet achter welke vlinder hij gaat worden




    Categorie:De tuin
    Tags:pad, tor,hazelworm,rups
    08-06-2011, 21:52 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    06-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen vroegen wij om..geen stortvloed
    Prachtige dagen hadden we van het weekend. Zaterdag was het behoorlijk heet, 33 graden, een mooie dag om het vrouwentennis op Roland Garros te kijken, en aan het eind van de dag lekker een tijdje de tuin in. Zondagmiddag viel er een lekker buitje, zodat we ook naar de mannenfinale konden kijken. Helaas won Lie`s favoriet  Federer niet. halverwege de finale had ik het wel gezien en wilde ik zelf wel even sporten. De buienradar aangezet, ja met een beetje mazzel kon ik wel anderhalf uur fietsen voordat er weer een nieuwe bui zou komen.
    Op de fiets geklommen, onderweg nog een foto gemaakt van het graan wat al de rijpe kleur heeft, maar waarvan de korrels leeg zijn, het is erg voor de boer..te weinig regen:


    Daarna lekker doorgefietst totdat ik langs vrienden kwam een dorpje verder...die zaten buiten en lokten mij van de fiets af: glaasje martini my dear? En nog een..en toen de fikse stortbui  afwachten die ik al op de buienradar had gezien..11 liter viel er (de regen hè, niet de martini)
    Toen het wat lichter werd heb ik me los kunnen maken van de gezelligheid, en de terugweg aanvaard. Dat werd nog hard doorfietsen, toen ik nog ver boven het dorp fietste begon het al te druppen en te rommelen. Niks leuk, ik  werd er zenuwachtig van en ben in recordtempo thuisgekomen.
    Net op tijd thuis en buiten barstte het los:



    En dat ging maar door, zeker een uur.
    Uit het raam kijkend zag ik mijn moestuin voorbij drijven..nee dat is lekker overdreven, maar ik zag het water door de moestuin stromen, en ook in huis liep het water van de achterdeur direkt naar de voordeur toe.
    67 liter water was er in een keer gevallen en onze tuinen waren er niet niet klaar voor, zo`n grote hoeveelheid water in een keer.
    Toen ik na de bui buiten ging kijken zag ik de radijs zaailingetjes 15 meter verderop drijven.
    De lucht was wel prachtig rood:



    Vandaag is de dag weer mooi begonnen en kon Lie verder met het kasteel voor onze 4 kleinzonen, een speelkasteel met drie verdiepingen.
    Het dak gaat er hopelijk morgen op:



    De laatste foto is voor mijn zussen en mijn broer. Kan ik meteen zien/horen of ze wel mijn blog lezen..
    Ziehier jongens, de prachtige Naheglutt van Moe, die zich ondanks de startproblemen goed handhaaft in de boom van Pa!
    De jeneverBes zit vol met Besjes!!




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:regen
    06-06-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs