Inhoud blog
  • Banketbakkersroom
  • Vanillesaus
  • chocoladesaus
  • Varkensfilet in zoete ketjapsaus.
  • Gevulde varkenshaas met rode portsaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    KOOKBOEK

    09-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banketbakkersroom

     

     


    Banketbakkersroom 

    Ingrediënten voor 1 liter

    * 7,5 dl melk
    * 4 eierdooiers
    * 135 gr griessuiker
    * 60 gr maïszetmeel
    * 1/2 vanillestok

    Bereidingswijze

    1. Zet de melk op het vuur
    2. Snij een halve vanillestok open en haal met de achterkant van een
    mes de 'vanillepitjes' uit de stok. Deze geven de meeste smaak
    3. Laat de melk koken - opletten dat ze niet overkookt
    4. Klop de eierdooiers met de griessuiker wit (en ruban)(met een mixer
    gaat dit veel vlotter
    5. Verwijder de vanillestok uit de melk
    6. Voeg de eiermassa met het maïszetmeel en meng
    7. De kokende melk geleidelijk op de eiermassa gieten, voortdurend met
    een klopper blijven mengen
    8. Op een zacht vuurtje plaatsen
    9. Door het roeren met een klopper, de melk tot een homogene massa
    laten koken (let op overkoken)
    10. Van het vuur wegnemen
    11. Laten afkoelen

    Goed om weten

    * Om te verhinderen dat een vel op de banketbakkersroom komt, kan men
    deze met poedersuiker bestrooier, met gesmolten boter bestrijken of met
    ingeboterd keukenpapier afdekken
    * Om deze na het afkoelen bewerkbaar te houden, dient men deze
    regelmatig te mengen
    * Het is ten strengste verboden om met de vinger te proeven. Het
    gevaar bestaat immers dat de banketbakkersroom zal verdunnen. Speeksel zal
    immers een enzymen vormen dat het zetmeel doet splitsen, dus verdunnen

     

     

    09-06-2008 om 08:40 geschreven door ann maes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillesaus

     


    Vanillesaus

    Ingrediënten voor 10 personen

    * 9 eierdooiers
    * 180 g griessuiker
    * 8 dl melk
    * 1 vanillestok

    Bereidingswijze

    1. snij de vanillestok doormidden en haal met de achterkant van een
    aardappelmesje de zaadjes er uit.
    2. voeg deze zaadjes bij de melk
    3. breng de melk met de opengesneden vanillestok aan de kook
    4. klop de eieren en de griessuiker met behulp van een klopper krachtig
    op
    5. haal de vanillestok uit de warme melk
    6. laat de melk wat afkoelen
    7. giet de licht afgekoelde melk geleidelijk op de eiermassa, terwijl
    je voortdurend met een spatel blijft roeren.
    8. doe de crème in een steelpan en zet op een zacht vuurtje
    9. al roerend met een spatel de melk met de dooiers licht laten binden.
    de saus mag nooit meer dan 70 graden bereiken
    10. wanneer de crème de rug van de spatel blijft bedekken haal je de
    crème van het vuur weg
    11. zeef de saus door een sauszeef
    12. als je de saus nodig hebt voor een koude bereiding blijft dan
    regelmatig verder spatellen tijdens het afkoelproces, om velvorming te
    voorkomen

    Goed om weten

    * De eieren en de suiker moet je stevig opkloppen om een hagelsnoer te
    vermijden. Door de kracht van het kloppen zal de suiker smelten. Doe je dit
    met de hand dan ben je best 6 minuten aan het kloppen. Hoe beter deze massa
    is hoe luchtiger de saus zal zijn
    * Het is belangrijk dat je een spatel neemt en geen klopper als je de
    eier massa bij de melk brengt, omdat een klopper de binding zal kapot maken
    * De vanillestok kan je nadien nog gebruiken voor andere bereidingen,
    of - nadat ze goed droog gemaakt is - om suiker te vanilleren.
    Vanillestokjes zijn duur, dus hou je zeker niet in om ze te hergebruiken
    * Afkoelen kan je versnellen door de pan in koud water te zetten
    terwijl je blijft verder roeren

     

    09-06-2008 om 08:37 geschreven door ann maes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.chocoladesaus

     

     

    Chocoladesaus

    Ingrediënten :

    * 300 gr fondantchocolade
    * 50 gr griessuiker
    * 4 dl water
    * 50 gr boter
    * enkele druppels vanille-essence

    Bereidingswijze

    1. Water en griessuiker samen tot een lichte siroop laten inkoken (af
    en toe voorzichtig omroeren en een tiental minuten laten uitdampen)
    2. Met vanille-essence parfumeren
    3. De stroop in een warmwaterbad zetten en de chocolade in stukjes in
    de stroop laten smelten
    4. Nadat de chocolade gesmolten is, met klontjes ijskoude boter
    afwerken. Dit zal voor de glans op de saus zorgen

    Goed om weten

    * In plaats van boter kan je room gebruiken. De kleur zal dan echter
    niet zo donker zijn
    * Je kan de saus ook met melk maken, maar dan is ze veel minder lang
    houdbaar.
    * Wordt de saus warm geserveerd, hou ze dan warm in een warmwaterbad
    van 35° C

     

    09-06-2008 om 08:36 geschreven door ann maes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    08-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensfilet in zoete ketjapsaus.

     

     

     


    Varkensfilet in zoete ketjapsaus


    Ingrediënten


    * 500 g varkensfilet
    * 1 grote ui
    * 3 tenen knoflook
    * 1/2 gemberwortel
    * 3 rode chilipepers
    * 2 el ketjap manis
    * 250 ml kokosmelk
    * 2 tl limoensap
    * zout, peper en nootmuskaat
    * olie


    Bereiding


    Varkensfilet in zoete ketjapSnijd de varkensfilet in dobbelstenen van circa
    2 cm. Bak de filet in wat olie op een matig vuur tot ze bruin zijn. Haal het
    vlees uit de pan.

    Snipper de uien. Snijd de knoflook en peper zo klein mogelijk . Schil de
    gember en rasp hem. Bak nu de uien, knoflook, peper en gember tot ze zacht
    zijn, dit duurt ongeveer tien minuten.

    Doe het vlees terug in de pan en voeg de kokosmelk en de ketjap toe. Laat
    dit een uur zachtjes sudderen. Voeg vlak voor het serveren het limoensap toe
    en eventueel nog wat ringetjes rauwe chilipeper.

    Serveren met rijst, atjar en sperziebonen.


    Opmerkingen


    In plaats van verse peper kun je sambal oelek gebruiken. Dit geeft wel iets
    minder aroma. Drie chilipeper klinkt misschien veel maar door het stoven
    gaat veel van de scherpte verloren. Dit recept is dan ook niet echt heet
    maar lekker scherp.

    De limoen geeft dit recept een frisse smaak en een mooi contrast met de
    scherpte van de peper. De hoeveelheid is niet precies, voeg limoen toe
    terwijl je proeft tot je net een klein beetje zuur proeft.

    Als je niet van varkensvlees houdt kun je ook sudderlappen nemen.

     

    08-06-2008 om 17:47 geschreven door ann maes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde varkenshaas met rode portsaus

     


     Gevulde varkenshaas met rode portsaus

     

    * 2 varkenshaas (circa 250 g per stuk)
    * 100 g rundergehakt
    * 80 g champignons
    * 1 ei
    * 100 g spek of pancetta (dunne plakken)
    * 350 ml ruby port
    * 25 g roomboter
    * peterselie
    * zout en peper

    Hak de champignons en peterselie zo fijn mogelijk. Kluts het ei los. Meng
    het gehakt met de champignons, de peterselie en de helft van het ei. Breng
    het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.

    Snijd de varkenshaas rond open. Leg hiervoor de varkenshaas in de lengte van
    je af. Zet je mes een centimeter van de onderkant evenwijdig aan de haas.
    Snijd nu hem terwijl je de varkenshaas als het ware 'open rolt'.

    Leg een rolletje gehaktmengsel op de haas en vouw hem dicht. Wikkel de
    plakjes spek om de varkenshaas. Bind de haas eventueel op met bindtouw.

    Bak de varkenshaas in een koekenpan. Of ongeveer 45 minuten in de oven op
    180 graden.

    Kook de rode port tot de hoeveelheid gehalveerd is. Zet het vuur laag zodat
    de port niet meer kookt en voeg de roomboter toe.


    Opmerkingen


    Als je de varkenshaas niet dun genoeg kunt snijden kun je hem nog wat dunner
    slaan met een deegroller. Wikkel wel eerst de varkenshaas in folie.

    Voor het opbinden heb je speciaal keukentouw nodig. Heb je dit niet in huis
    vraag dan je slager om een stuk.

    Leg de varkenshaas op een bedje van grof gesneden groenten als je hem in de
    oven bakt. Het spek blijft dan wat krokanter.

     

    08-06-2008 om 17:46 geschreven door ann maes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs