Geld en Geluk
22-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stappenplan naar succes
 Tijdens de cursus hebben we het gehad over een stappenplan naar succes. Dit plan zou je gelukkiger moeten maken. Omdat ik altijd verkeerd uitkom met mijn planning (als ik die al heb) regel ik dingen nooit op tijd waardoor er vaak dingen mis gaan waar ik niet gelukkiger van wordt ! Voorbeelden: rekeningen die ik te laat betaal waardoor ze nog hoger worden, opdrachten niet op tijd afmaken, dubbele afspraken maken, vergeten te werken en ga zo maar door. Vandaar dit stappenplan voor mijzelf. Op weg naar (nog meer geluk) geluk

1.
Wees nu gelukkig. Wacht niet met gelukkig worden totdat je doelen zijn bereikt.
Deze kan ik overslaan want ik ben al gelukkig

2.
Formuleer je doel.
Over een maand zorg ik dat ik alle activiteiten gedaan heb en afspraken na gekomen ben die ik in mijn agenda heb staan. Vervolgens maak ik een weekplanning waarin ik alle activiteiten plan en deze wekelijks afrondt.

3.
Bedenkt wat je tegenhoudt om je doelen te bereiken.
Volgens het stappenplan staan gewoonten en gemakzucht positieve veranderingen in weg. Dit klopt in mijn situatie helemaal. Ik gooi altijd die rekeningen op dezelfde plek neer, als ik iets af moet ronden denk ik altijd: morgen weer een dag. Deze gedachten ga ik de komende tijd uitzetten en ik mijzelf belonen als ik volgens mijn planning mijn belangrijke zaken heb geregeld. Dit moet een positief gevoel geven

4.
Geloof dat je het in je hebt om je doelstelling te verwezenlijken.
Ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het, ik kan het.

5.
Beoordeel of je bereid bent om de prijs te betalen die nodig is.
Ik weet nu al dat deze verandering mij veel moeite kost, alles wordt nu altijd uitgesteld. Als ik wel tijd heb om dingen te regelen ga ik nog dat ene TV programma kijken of eerst even msnnen om daarna tot de conclusie te komen dat ik moet eten en weer mijn zaken niet kan regelen. De prijs is om kleine pleziertjes te minderen, eerst mijn planning te volgen om vervolgens weer verder te chillen. Lijkt me een redelijke prijs!

6. Beslis om te slagen.
Het nemen van beslissingen zou het leven makkelijke moeten maken. Vanaf nu kies ervoor om mij aan mijn plan te houden en hou ik mezelf voor ogen dat slagen zal lijden tot succes!

7.
Optimaliseer je motivatie
Uit onderzoek blijkt dat als mensen beloond worden voor hun gedrag dit zullen blijven herhalen het gedrag dat bestraft wordt zal verdwijnen. Klinkt goed. Omdat ik erg veel van film houd en dus ook vaak dvds koop de volgende regel:
  • Wanneer ik me wekelijks aan mijn planning houd en zorg dat ik alles regel (ook de simpele kleine dingen) mag ik elke week een dvd kopen.

  • Wanneer dit niet het geval is, geen dvd.

8. Kondig je start aan.
Ik vertel aan de mensen om me heen wat mijn nieuwe stap tot succes is. Binnen mijn studentenhuis zijn er veel mensen die weten hoe ik nu alles regel. Schoonmaken WC, schoonmaken keuken, huisrekening maken, uitbetalen vanaf de huisrekening, telefoonrekening opstellen. Al deze dingen gebeuren altijd te laat. Zij zullen mij ook op mijn vingers kunnen tikken als ik me niet aan mijn plan houd. Ik licht iedereen in de hoop niet te willen falen.


9. Schrijf een plan
Een plan schrijven is belangrijk om de structuur na te volgen.

  • Al mijn afspraken worden genoteerd in mijn agenda.

  • Op dinsdagmiddag, mijn vrije dag, bekijk ik wat ik kan regelen en handel dit af. Ook plan ik studieopdrachten/stageopdrachten in en maak hier gedurende de gehele week uren voor vrij.

  • Valt mijn vrije dinsdagmiddag uit dat doe ik dit dinsdagavond

  • Afspraken die na dinsdag in mijn agenda komen te staan plan ik direct in.

  • Elke dag check ik mijn agenda na op afspraken.

  • Zondagavond check ik of mijn planning geslaagd is.

  • Maandag koop ik een dvd..... of niet.

10. Onderneem actie.
Ik start direct met mijn plan!


11. Laat je doel los en richt je waar je mee bezig bent
Ik vestig niet al mijn aandacht op mijn einddoel maar ben bezig met concrete stappen die genomen moeten worden.

12. Bekijk de resultaten
Wekelijks zal ik zien of mijn planning voldaan is. Ik zal me beter voelen aan het eind van de week als ik zie dat alles gelukt is.

13. Stel je koers bij als je niet de gewenste resultaten heb bereikt
Het zou voor kunnen komen dat bepaalde zaken niet afgehandeld kunnen worden. Mocht dit gebeuren dat zorg ik ervoor dat de week erna het op de planning komt te staan zodat het alsnog gebeurt.

14.
Leer te houden van je nieuwe levensstijl.
Het na komen van mijn activiteiten zal zeker een fijn gevoel geven. Ik zorg ervoor dat dit mijn motivatie wordt om door te gaan. Mocht het mislukken dat zeg ik tegen mezelf: 'zorg dat je het nu doet/afmaakt, dit zorg voor én minder stress én het geeft een fijn gevoel'. Door dit voldane gevoel hoop ik van mijn nieuwe levensstijl te genieten.

22-05-2007, 21:01 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
18-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tobben op de huizenmarkt

Tobben op de huizenmarkt

Tijdens de cursus Geld en Geluk hebben we het over kopen van een huis gehad. Investeren in ontroerend is een van de beste investeringen die iemand kan doen omdat de waarde van een huis over het algemeen blijft stijgen. Ook is ons geadviseerd om een zo hoog mogelijke, haalbare, hypotheek af te sluiten. Leuk, maar voor starters is het maar al te lastig om een betaalbare koopwoning te vinden. Hoe heeft het zover kunnen kopen dat wij, jonge mensen, zo moeilijk aan een huis kunnen komen? Elk jaar worden de prijzen weer duurder en er zijn ook nog eens te weinig huizen. Bij een modaal inkomen, 30.000 euro, kan iemand 135.000 euro lenen van de bank. Een gemiddelde koopwoning kost vaak meer dan 2 ton. Voor veel starters is het kopen van een eigen huis daarom vaak te duur. Als starters samen een huis gaan kopen kan er natuurlijk meer geld geleend worden. Als er eens rondgekeken wordt in nieuwbouwwijken is het geen uitzondering meer dat er twee auto's voor de deur staan omdat beide ouders werken. Als er nog geen kinderen in het spel zijn is het ook niet altijd handig om op beide salarissen een hypotheek af te sluiten. Misschien wil een van de twee verdieners wel minder of niet gaan werken bij het krijgen van een kind en dit is dat niet mogelijk bij een (te) duur huis.

Een andere factor dat ervoor gezorgd heeft dat starters in deze tijd moeilijk aan een koopwoning kunnen komen komt door de stijging van de inkomens, door goede hypotheek voorwaarden (twee inkomens voor een hypotheek) en door een daling in de hypotheekrente. De afgelopen jaren konden mensen veel meer voor hun huis betalen waardoor de prijzen enorm gestegen zijn.

Wat kunnen wij starters zelf ondernemen om wel aan een betaalbare woning te voldoen? Uit onderzoek blijkt dat niet overal het aanbod aan betaalbare woningen te klein is. Per regio verschillen de prijzen enorm. In Utrecht, Amsterdam, Gelderland en het Groene Hart zijn de huizenprijzen het duurst. Maar laten dit nu net de steden zijn waar veel jongeren willen wonen. Volgens woningmarktcijfers.nl was bijna de helft van de woningen die verkocht zijn buiten de dure steden goedkoper dan twee ton. Ook in de Randstad zijn goedkopere woningen te vinden. In grote steden staan vaak in bepaalde wijken appartementen leeg die makkelijk betaalbaar zijn. Dit zijn wijken waar starters vaak niet willen wonen omdat de buurt slecht is en veel achterstallig onderhoud nodig is.

Dat de eisen van starters vaak te hoog zijn lijkt me duidelijk. In mijn eerste artikel heb ik geschreven over het feit dat wij alsmaar vergelijken met anderen. Veel jongeren willen een huis met mooie keuken, met mooie badkamer, met een tuin, met een tweede wc. Hierdoor zijn starters een beetje verpest en nemen ze geen genoegen meer met een huis wat kleiner is dan de rest en in een minder goede buurt ligt.



18-05-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe wordt je snel miljonair?

Afgelopen week las ik in de NRC Next een artikel over miljonair worden in 48 stappen. Om jullie allemaal deze kans te bieden een greep uit deze uitgave!

Word slapend rijk!
Met een aantal tripjes per jaar naar Groningen kun je slapend rijk worden. In Groningen kun je meedoen aan medisch onderzoek. Of tewel je wordt proefkonijn voor een of ander medicijn wat nog nooit op mensen is getest en je kan hier duizenden euro's mee verdienen. Risicoloos is het echter niet. In Groot-Brittannië zijn er vorig jaar 6 mensen ernstig ziek geworden nadat ze medicijnen getest hadden.

Kies het juiste beroep.
Met mijn studie logopedie heb ik helaas niet het juiste beroep gekozen om rijk te worden. Zorg dat je in een goed bedrijf terecht komt en een hoge functie bereikt. Waar het meeste geld in zit zijn niet de (hoge) salarissen maar de bijbehorende bonussen en aandelen- en optiepakketten. Voor je het weet verdien je ver boven het salaris van Balkenende. Voor wie zo'n topfunctie niet is weggelegd zijn er ook 'gewone' beroepen waar veel geld te verdienen valt. De top vijf van best verdiende beroepen zijn:

  • tandheelkundige

  • artsen

  • fiscaal juristen

  • notarissen

  • bedrijfskundigen

Als je veel geld wil verdienen kies dan een beroep in de juiste richting, waar je door kunt stromen en wat een groot bedrijf betreft.

Verhuis
Koop een huis en knap dit huis zelf op. Voor je weet is de waarde van je verbouwde huis met een paar ton gestegen. Let bij het verbouwen vooral op de ingrepen die de basiskwaliteiten verbeteren of die leefruimte vergroten zoals het bouwen van een erker of dakkapel. Zodra de verbouwing af is, winst gemaakt is, kan er verder worden geïnvesteerd in duurde woningen en kunnen de tonnen aardig oplopen.

Emigreer
Voor een appartement in hartje Amsterdam kan je een aardige villa kopen in landen als Suriname, Thailand of Indonesië. Zelf ben ik vorige week een week in Suriname geweest en ik denk dat menig Nederlanders daar als miljonair kunnen leven. De enorme villa's die daar staan zijn dan ook vaak niet bewoond door locals maar door buitenlanders. Slechte gezondheidszorg, onverharde wegen, straathonden en veel zwervers moeten wel op de koop toe genomen worden bij de keuze om te gaan emigreren.

Word uitvinder
Op ned. 3 is het afgelopen seizoen een programma uitgezonden: Dragon's Den gepresenteerd door Jort Kelder. Hier komen mensen met een nieuw product, bedrijf of dienst. Zij krijgen eenmalig de kans om hun idee te presenteren aan 5 top investeerders. Is het idee goed dan krijgen de pitchers geld om te kunnen starten. In ruil krijgen krijgen de investeerders aandelen in het bedrijf. Heb je zelf een geweldig idee, vraag een octrooi aan en zorg dat je investeerders vind die wat zien in jou product.


18-05-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
12-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Optimist versus Pessimist
Optimist versus pessimist

In een tijdschrift las ik laatst dat optimisten de hele wereld rooskleurig inzien en dat pessimisten vaak veel realistischer zijn dan optimisten. Met deze stelling ben ik het totaal niet eens. Zelf ben ik altijd optimistisch. Ik erger me dan ook vaak aan pessimisten. Een optimist is mijns inziens iemand die als iets tegenzit makkelijk andere keuzes kan maken en die humor ziet in dingen die fout lopen. Als er bij mij iets tegenzit verzin ik altijd een creatieve of andere oplossing om een andere weg in te slaan. Een pessimist zal zijn tegenslag niet omzetten in een andere weg om vervolgens een andere keuze te maken. Daarom denk ik ook dat optimisme je tot een gelukkiger mens maakt. Dat optimisten de hele wereld rooskleurig zien en pessimisten realisten zijn past niet bij mij als optimist. Zelf ben ik juist heel realistisch aangelegd. Zo realistisch dat ik weet dat er altijd andere mogelijkheden zijn. Een pessimist zou bij het omgaan met problemen zwelken in zelfmedelijden en het probleem niet onder ogen willen zien. Optimisten zoeken naar oplossingen en proberen ergens de humor van in te zien.

Enkele quotes die ik (als optimist) erg leuk vind:

De ware optimisten zijn er niet van overtuigd dat alles goed zal gaan, maar zij zijn er wel van overtuigd dat niet alles fout zal gaan.

Het toppunt van optimisme: als je tegen een Belg zegt dat hij nog maar twee maanden te
leven heeft, dan kiest hij voor de maanden juli en augustus.


Een optimist is iemand die zegt dat een éénarmige minder aan de hand kan krijgen.

Optimist: "Ik heb een lekke band, maar het is niet zo erg. Alleen de onderkant staat plat"

Zou je van een pessimist kunnen veranderen naar een optimist? Moeilijk denk ik, maar haalbaar. Zorg dat je leeft met optimisten en hiervan leert. Maak je niet druk om gebeurtenissen die fout gaan, wordt creatiever in bepaalde opzichten en zorg dat je knipoogt naar het leven en niet alles als een tegenslag ziet!



12-05-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
23-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maximizers & satisficers

Mijn tweede blog gaat over maximizers en satisficers. Eerst maar even op een rij gezet wat dit inhoud:

De maximizers: deze groep mensen willen steeds het allerbeste en doen dan ook alles om de beste deal te vinden. Ze besteden zeer veel tijd om toch maar het beste te vinden op alle gebieden in het leven. Van carriere tot kleding en relatie streven de maximizers naar perfectie. Het doel: het beste voor zichzelf scoren. Maximizers zijn altijd op zoek naar geluk en tevredenheid. Maar juist deze mensen vinden het niet omdat ze altijd het gevoel hebben dat het beter kan.

De satisficers daarentegen hebben een bepaalde standaard. Zodra ze iets vinden dat aan die standaard voldoet kiezen ze daarvoor. Dat ze misschien om de hoek betere deals kunnen slaan interesseert hen niet. Satisficers kopen een televisie uit de middenklasse, drinken huiswijn en kopen ook kleren die ook nog betaalbaar zijn. Wat niet wil zeggen dat satisficers met minder tevreden zijn. Ook satisficers kunnen hoge standaarden hebben. Eenmaal ze iets gevonden hebben dat aan die standaard voldoet zijn ze echter tevreden.

In Nederland zijn steeds meer maximizers. Overal wordt je getriggerd om iets beters te nemen. Kijk maar eens naar het aantal tijdschriften waar alle nieuwste kledingwinkel en gadgets staan. Overal is tegenwoordig een top 10 voor. Wil je lekker uiteten?? Kijk dan in de gids met de beste restauranten. Vakantie, ook hier is een top 10 lijst voor. Het keuze aanbod wordt steeds groter, zelfs al in de supermarkt. Voor een pot jam is er al een keuze aanbod van 10 verschillende merken. Satisficers zijn gelukkiger dan maximizers. Satisficers zijn sneller tevreden en komen met een groot keuze aanbod minder snel in de problemen dan de maximizers.

Ben jij een maximizer?? Lijd je aan:

  1. Fysieke perfectionisme: je vind dat je er perfect uit moet zien om gewenst en aantrekkelijk te zijn.

  2. Prestatie perfectionisme: je denkt dat jet verschrikkelijk is om een fout te maken, te falen of tekort te schieten in het bereiken van een persoonlijk doel.

  3. Sociaal perfectionisme: je denkt dat je indruk op andere moet maken door jouw talent, intelligentie of prestaties of dat je ervoor moet zorgen dat ze je aardig vinden en respecteren.

  4. Emotioneel perfectionisme: je schaamt je voor negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, verdriet, boosheid of angst en vindt dat je altijd opgewekt moet zijn en controle dient te hebben over je emoties.

  5. Zelfwaarderingsperfectionisme: je voelt je inferieur aan anderen die intelligenter, aantrekkelijker of succesvoller zijn.

  6. Relatie perfectionisme: je vindt dat mensen die om elkaar geven geen conflicten met elkaar horen te hebben.

  7. Romantisch perfectionisme: je vindt het moeilijk om langdurige relaties aan te gaan omdat mensen nooit goed genoeg zijn. Je bent erg gespitst op hun tekortkomingen.

  8. Rechtmatigheid: je wordt boos als andere mensen niet voldoen aan jou verwachtingen en raakt extreem gefrustreerd als de trein te laat is of het verkeer te langzaam gaat.

  9. Dwangmatigheid: je vindt dat je huis of kantoor altijd onberispelijk moet zijn en je besteed veel tijd aan controleren, schoonmaken of rangschikken van dingen

Als je aan minimaal vijf van deze negen type perfectionisme lijdt dan ben je een maximizer!

 

23-04-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maakt geld nou echt gelukkig??
 Om maar met een cliché te beginnen wijdt ik mijn eerste blok aan de vraag of geld gelukkig maakt.

Mijn eigen visie op deze stelling is dat geld zeker wel gelukkig maakt maar dit alleen kan als je zelf al gelukkig bent. Geld is geen middel om geluk mee af te kopen maar laten we eerlijk zijn zonder zitten is ook niet fijn.  'Aan het eind mijn geld, houd ik altijd nog een stukje maand over' is een quote die erg bij mij van toepassing is. Iedere maand moet ik de laatste dagen/week weer worstelen met mijn laatste euro's. Afwegingen maken tussen: vanavond gezond koken? Of zal ik sigaretten halen en een pizza in de oven stoppen? Wachten is het dan op stufie en loon, en ja als dat eenmaal binnen is kan ik weer uiteten, stappen of shoppen wat mij toch echt heel weer iedere keer erg gelukkig maakt. Wel denk ik dat het voor veel mensen/gezinnen belangrijk is om aan de primaire basisbehoeften te kunnen voldoen, eten, kleding kopen, naar school gaan, gas en licht betalen en misschien nog op op vakantie kunnen gaan. Ik denk dat financiële zorgen een van de ergste zorgen zijn die je kan hebben en dat bevordert je geluk niet! Het 'probleem' is alleen dat wij mensen altijd meer willen, onze behoeften worden groter en groter.

Veel geld hebben is natuurlijk ook maar relatief. Want wanneer heb je veel geld? Uit onderzoek blijkt dat voor mensen de relativiteit van hun inkomsten belangrijker is dan de absolute waarde. We vergelijken onze eigen financiële situatie met anderen om vervolgens maar te hopen dat we meer hebben. En hebben we dit niet dat willen we er natuurlijk alles aan doen om even 'rijk' te lijken/zijn. Krijgt de buurvrouw een tweede auto, dan moet er ook en tweede auto komen. Krijgt in je vrienden groep iemand opslag, dan willen wij dat ook. De conclusie is dat we ons pas 'rijk' voelen als we onze situatie vergelijken met anderen en zien dat we rijker zijn!! Als iedereen dus alsmaar rijker wordt wordt er dus niemand gelukkiger en als er meer verschillen ontstaan tussen rijk en arm neemt het geluk af. Aangezien de cursus ook een economisch tintje heeft wil ik jullie adviseren om je vooral te meten aan anderen, dit bevordert de economie!

23-04-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
22-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn weblog!!
 

Ik ben 4e jaars logopediestudente en druk bezig met afstuderen. Voor mijn vrije studiepunten volg ik nu de cursus 'geld en geluk'. Een onderdeel van deze cursus is het bijhouden van een weblog, daarom zal ik hier de komende 7 weken artikels schrijven die te maken hebben met geld en geluk en ingaan op onderwerpen die tijdens de cursus aan bod zullen komen. Veel leesplezier!

22-04-2007, 00:00 Geschreven door annemiek  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs