AngelsDream
(Į`∑._ ღ♥* AnGeLWinGs*♥ღ _.∑īĮ)(Į`∑._ ღ♥* AnGeLsDReaM*♥ღ _.∑īĮ)

Foto


<BGSOUND src="" loop=true></BGSOUND>

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 Over mijzelf
Ik ben AngelWings, en gebruik soms ook wel de schuilnaam AngelWings.
Ik ben een vrouw en woon in Whatever (Nederland) en mijn beroep is Freelance.
Ik ben geboren op 12/04/1967 en ben nu dus 51 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Webdesign, dichten, schrijven, digitale bewerkingen.
Welkom op mijn weblog Als je iets wilt meenemen dat mag, wil je deze blog dan linken aub?

Foto

Zoeken in blog


Nieuws Telegraaf (NL)

Inhoud blog
 • Pittige kruiden doden kankercellen
 • Archeologie zeer interessante informatie
 • Gezondheidstips
 • Tegen verveling
 • Postkantoor lol
 • Scholen voor voortgezet onderwijs ontduiken de regels voor de gratis schoolboeken.
 • Een eunuch.
 • Virussen in opmars...
 • Vaccineren kan ook anders
 • STOORVELD-DIAGNOSTIEK
 • Orgaandonatie
 • MUZIEK,
 • Magnetron
 • HONING EEN WONDERMIDDEL
 • Fibromyalgie

   

   


   

  Affirmaties

  Klik midiwebsite

    

  • digitale tijden?  

  Downloadclub

  Wavfiles en midi's

  ~*~Paranormale website~*~

  Orakels

  ~NummerologieTest!~

  ~*~Angels~*~
  Recepten 
  SPECIAALNIEUWS

  GlitterAnimatieBlingWebsite

   


   

   

    

   

   
  Klik op het plaatje
  voor mijn Orakel StartPagina

   


   
  Things with Wings


   
  ~*~ Zelf ben ik een 'bezige bij' inzake, Fotobewerkingen, Websites maken,
  Schrijven en Dichten, Avatars, Clubsets & vooral veel Glitters!
   

   
  Grtz AngelWings

  Nieuws Nu
 • Zeker 45 gewonden bij voetbalrellen amateurwedstrijd in Duitsland
 • Universitaire titel voor Sting en zijn vrouw Trudie Styler
 • Door Kanye West opgerichte stichting neemt afstand van rapper
 • Eerste ronde presidentsverkiezingen Colombia gewonnen door rechtse Duque
 • Dumoulin denkt dat er niet meer inzat dan tweede plaats in Giro
 • Rabobank en ABN AMRO zondag weer getroffen door DDoS-aanval
 • Alonso: 'GP Monaco was waarschijnlijk saaiste race ooit in Formule 1'
 • Danny van Poppel baalt niet van aanval in finale slotrit Giro
 • Industrie verwacht 25 procent hogere investering in 2018
 • Wateroverlast in delen Nederland door stevige buien


  Wingzie
  22-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE GESPIEGELDE ASCENDANT

  DE GESPIEGELDE ASCENDANT


   


  Dit artikeltje gaat niet echt diep in op het gebruik van spiegelpunten, maar wil eens kijken naar hoe de gespiegelde Ascendant een nader beeld kan geven van de gewone Ascendant  Al in de oudheid maakten astrologen gebruik van antiscions, antisce-of "reflectie" -punten. De Nederlandse "spiegelpuntenbeweging" ontstond nadat Jan de Jong het Thema Mundi, oftewel de "wereldhoroscoop" (met 0 graden Ram op de Ascendant) als uitgangspunt voor de antisciepunten nam, in plaats van alle horoscoopposities te spiegelen om de as 0 graden Kreeft/Steenbok zoals men in de oudheid deed.  In de "wereldhoroscoop" bevindt 0 graden Ram zich dus op de Ascendant en dat betekent dat voor wat de Ascendant in onze geboortehoroscoop betreft, het spiegel-of reflectiepunt zich op precies dezelfde afstand aan de andere kant van de lijn  0 graden Ram-Weegschaal bevindt.


  Daarmee krijgen we Vissen als gespiegelde Ascendant voor Ram als Ascendant in de geboortehoroscoop en omgekeerd.  En we krijgen Waterman als gespiegelde Ascendant voor Stier als Ascendant in de geboortehoroscoop en omgekeerd. En Steenbok als gespiegelde Ascendant voor Tweelingen als Ascendant in de geboortehoroscoop en omgekeerd. En Boogschutter als gespiegelde Ascendant voor Kreeft als Ascendant in de geboortehoroscoop en omgekeerd.  En Schorpioen als gespiegelde Ascendant voor Leeuw als Ascendant in de geboortehoroscoop en omgekeerd.


  De as 0 graden Ram/Weegschaal is de archetypische Ascendant, de Ascendant van het Thema Mundi, de Ascendant van de Mundane of ook wel eens Perfecte horoscoop genoemd: de horoscoop waarbij tekens en huizen geheel met elkaar overeenkomen.


  Een punt aan de ene kant van die archetypische Ascendant kan zijn reflectie hebben aan de andere kant, als je bijvoorbeeld bedenkt, dat de astrale wereld precies 180 graden omgekeerd is aan deze wereld. Voordat een ziel incarneert in de stof, creŽert hij eerst een astraal lichaam, en daarna een fysiek lichaam. Ze horen bij elkaar maar kunnen ook elkaar's tegenpool zijn, in de zin van dat het astrale diapositief zou kunnen zijn  ten opzichte van het fysieke.


  En in die zin zou je aan de gespiegelde Ascendant kunnen denken. De betekenis van de Ascendant is naar mijn idee "de persoonlijkheid die de ziel heeft gekozen om zich in te bewegen in dit leven" , en voordat een fysieke Ascendant geboren wordt, is er eerst de creatie van een astrale persoonlijkheid, door de ziel. Die astrale persoonlijkheid van de Ziel kan door de gespiegelde Ascendant weergegeven worden.


  Het gebruik van het woord "innerlijk"  als men "gespiegeld" bedoelt,  komt omdat Jan de Jong deze benaming gebruikte voor de gespiegelde posities van de horoscoopfactoren. Maar hij dacht daarbij zelf aan het 'astrale vlak" , en dus moet je voor wat de gespiegelde Ascendant betreft, je gewoon realiseren dat het hierbij om het astrale lichaam gaat dat de ziel voor incarnatie creŽerde, waarna er een stoffelijk omhulsel kwam, (de "gewone" Ascendant).  Het stoffelijk omhulsel, of de gewone Ascendant, wordt beÔnvloed door wat er voor die tijd kwam, het astrale omhulsel van de ziel, en dus kun je spreken van een astraal veld wat het uiterlijke veld beÔnvloed. Achter het uiterlijke, ligt dat innerlijke, maar het gaat in feite bij dit woord 'innerlijk' om het astrale.


  Zo zou je kunnen denken aan het feit dat als je een nuchtere Stier-Ascendant hebt, die op zekerheid gericht is, je als astraal lichaam misschien wel een heel vrijbewegend (of zelfs lichtelijk nerveus) lichaam gecreŽerd kreeg door de ziel   Maar je begrijpt dan ook opeens waarom een Stier Ascendant zo afstandelijk kan overkomen.


  Zo heeft de uiterlijke (d.w.z. in de geboortehoroscoop)  Leeuw Ascendant, vol van blakend zelfvertrouwen,  astraal gezien een Schorpioen Ascendant die feitelijk denkt zijn of haar bestaan te moeten bewijzen en de uiterlijke Schorpioen Ascendant die misschien denkt dat hij of zij zijn bestaan eerst moet bewijzen, heeft op het astrale vlak een Leeuw-Ascendant  en daar komt dan zijn trots vandaan.   Zo is de uiterlijke Boogschutter Ascendant, stoer, gevoed op astraal gebied door Kreeftkarakteristieken en daardoor innerlijk  kwetsbaar... (het geval van een grote mond en een klein hartje) , en de uiterlijke Kreeft Ascendant, kwetsbaar lijkend, is vanuit het astrale zo kwetsbaar helemaal niet want die hebben een dosis Boogschutter kwaliteiten meegekregen van het astrale gebied en zijn dus best vol optimisme en lef en weten het soms ook altijd beter, net als de uiterlijke Boogschutter Ascendant  
   
  Zo is de uiterlijke Stier Ascendant, onbewogen, onverstoorbaar en rustig, innerlijk misschien wel  een vat vol zenuwen, want heeft het Waterman als gespiegelde Ascendant (of je kunt ook zeggen ipv een vat vol zenuwen, meer op zijn of haar vrijheid en onafhankelijkheid gesteld dan je normaliter aan Stier zou wijten).
  Of de uiterlijke Waterman ascendant, innerlijk een Stier Ascendant, is nog koppiger dan koppig en heel vasthoudend,   of anders gezegd: meer op zekerheid gesteld dan je aan het onafhankelijke gedrag van een Waterman zou wijten .
  Zo heb je eindelijk een verklaring waarom de uiterlijke Vissen Ascendant, die innerlijk Ram is, veel assertiever is dan het niet gezien worden van Vissen doet vermoeden. Maar hoe het werkt met de uiterlijke Ram Ascendant (stoer gedrag) die innerlijk oplost in een Vissen Ascendant ?  Zo is de uiterlijke ongenaakbare en serieuze Steenbok Ascendant, in feite een Tweelingen rebbel, (met 2 b's, een kletsmajoor dus   met Tweelingen als astrale Ascendant,  maar  het geeft ook het mentale & logische karakter van de Steenbok ascendant aan. Of omgekeerd: de uiterlijke Tweelingen ascendant, is innerlijk serieuzer en met minder zelfvertrouwen behept dan je uiterlijk zou vermoeden, omdat de gespiegelde Ascendant Steenbok is. En je begrijpt waar het 'afgemetene" wat sommige Tweelingen Ascendant laten zien, vandaan kan komen. 
  De uiterlijke Maagd-Ascendant, die misschien wel kritisch kan lijken (op zichzelf), is innerlijk een vriendelijke sociaal begane Weegschaal Ascendant en kan het verfoeien alleen te zijn, (en het verklaart waarom sommige Maagd-Ascendanten zo Weegschalig lijken) , en omgekeerd, de uiterlijke Weegschaalascendant, ogenschijnlijk vriendelijk en meegaand, is innerlijk misschien wel heel kritisch en perfectionistisch  met een astrale Maagd Ascendant.


  In een uitwisseling hierover schreef Iren:


  Het blijft humor. Dat bij een Schorpioen een innerlijke Leeuw-ascendant hoort. Zo duaal en dat past perfect bij beide tekens. Juist om te veranderen hebben de Schorpioentjes dat zonlicht van hun innerlijke ascendant nodig, zoals een Leeuw diep van binnen de angst om dood (in vergetelheid te raken) te gaan nodig heeft om zichzelf op de voorgrond te zetten, denk ik. Voor mij waren die gespiegelde Ascendanten een eye-opener, het lijkt me leuk om reacties van anderen te zien.
  En er  waren heel wat reacties op onze CHTA cursistenmailinglijst. Velen herkenden het direct, maar stelden ook vast dat de achterliggende "astrale" kwaliteit ook zo wel te zien was in de horoscoop (zo had iemand met Ascendant Vissen, sowieso de Zuidknoop al in Ram, of had iemand met Steenbok Ascendant, sowieso al drie planeten in Tweelingen). Maar niet iedereen heeft het "astrale" Ascendantsbeeld zo duidelijk in de horoscoop staan op uiterlijk niveau (dus gewoon in de geboortehoroscoop) en herkenden het ook. En sommigen herkenden het niet   Hier een leuke reaktie:


  Ik lees die lijst door en verstijf echt van herkenning!


  Mijn vader, met zijn ascendant Maagd, van wie ik al mijn leven lang denk: ''hij lijkt wel een Weegschaal ascendant'', maar hij heeft dan ook Venus in Weegschaal heel sterk staan, of Hans, mijn buurman, Leeuw ascendant Weegschaal, streng gereformeerd opgevoed, drs filosofie en ing bouwkunde en de grootste muggenzifter en vitter die ik ooit ontmoet heb, mijn vriendin Godelieve,, met haar ascendant Leeuw, van wie ik al mijn leven lang denk: ''Wat is ze toch een Scorpionische, penetrante, lady'', maar die dan ook haar Zuidelijke Maansknoop heel sterk in Schorpioen heeft staan en Jan en mijn moeder, met hun ascendant Schorpioen, die beiden enorm Leeuwig zijn, maar Jan heeft dan ook Zon op MC en mijn moeder Maan in Leeuw, of mijn oom Henk en mijn vriendin Paula, die beiden ascendant Boogschutter zijn, die allebei een heel klein Kreeftig hartje hebben, maar dan ook allebei ''toevallig'' Zon in Kreeft hebben staan, of Elsbeth, mijn homeopathe, een Vissen ascendant Kreeft, die ontzettend stoer, voortvarend en ondernemend is met haar eigen bedrijf, maar dan ook haar Maan in Boogschutter heeft staan, of mijn ex-buurmeisje Claire met haar ascendant Stier, dat zeer nerveus van binnen is en zogenaamd heel stabiel van buiten, maar ze heeft dan ook de rest van haar horoscoop in Vissen en Waterman staan of Martin, met zijn ascendant Waterman, die 15 jaar geleden koppiger dan koppig en zonder een greintje compassie alle contact met zijn vader heeft verbroken tot op de dag van vandaag of mijn vriendin Isabelle, die Vissen ascendant Vissen met Maan in Vissen is, maar intussen intrinsiek Rammiger lijkt dan wie ook, ze is deze week voor 2 jaar naar Engeland geŽmigreerd overigens, maar dat heb ik altijd geweten aan haar Venus, Mars, Saturnus en NMK in Ram of mijn hypersensitieve ascendant Ram vriendin Janet, maar ja, die had dan ook al Zon in Vissen en als ascendant Steenbok ben ik natuurlijk de babbelkont bij uitstek, maar ja, ik heb dan ook Mercurius in Waterman in 1, huizen 5 en 6 in Tweelingen en 3 planeten in Maagd en Ernie, de advocaat en galeriehouder, die zo aan de drank is, is dan wel Tweelingen ascendant Tweelingen met Mercurius in Tweelingen op de ascendant maar barst van de angsten en de onzekerheden, is ondermeer als de dood voor de dood, iets wat ik weet aan zijn Saturnus in 8, KORTOM: ik lees die lijst door en voel opeens een soort ''toevallige situatie'' van binnen, omdat alles wat hier staat in MIJN leven bij MIJN connecties en mezelve heel erg klopt, maar ja, die mensen, mezelf incluis, hebben dan ook TOEVALLIG allemaal een horoscoop waarvan ik al jaren roep, dat ze daar een zwaarwegend, compenserend, aspect in hebben staan, zoals hierboven geschetst.


  Iemand anders met een Stier Ascendant schreef:


  Herken ik meteen. Uiterlijk kalm en rustig, doch innerlijk een vat vol zenuwen. Kan het ook dat men op een bepaald moment in zijn leven meer in die innerlijke ascendant gaat zitten? Ben een tijd enorm onrustig en zenuwachtig geweest, zelfs met een soort huideczeem en onhandigheid tot gevolg zou ik zeggen. Kon bvb nooit een boek lezen, omdat ik gewoon niet stil kon zitten van de zenuwen. Na een blz of 2 vloog dat boek al aan de kant en was ik al met iets anders bezig, twee dingen tegelijk willen doen, jezelf gewoon voorbij steken. De laatste paar jaar is dat sterk verbeterd en ben k terug in mijn Stierascendant gaan zitten. Lekker genieten en alles op me af laten komen, rustig in zeteltje met een boekje en een glaasje wijn en laat me niet meer opjagen. Voelt veel beter aan, want die onrustige periode voelde echt helemaal niet goed aan. Tevens ben ik ook op mijn vrijheid en onafhankelijkheid gesteld. kom al zenuwachtig als ik met anderen moet samen werken. Daarom ben ik ook zelfstandig manueel therapeut, die zelf zijn dagindeling maakt en zelf onafhankelijk beslist welke behandeling er aan zijn patiŽnten wordt gegeven.
  Tot slot: ja, als je een tijd lang niet "ge-aard" in je fysieke Ascendant zit, kun je volgens mij veel makkelijker toegang hebben tot het astrale gebied, en dan kun je de poppen aan het dansen hebben  22-06-2009, 09:16 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dood is achterhaald

  De dood is achterhaald 
  Veroudering is een barbaars fenomeen


  Je krijgt geregeld wat injecties toegediend en blijft net zo lang leven als je wilt. En dat niet strompelend achter een rollator, maar met de conditie van een topfitte twintiger. Binnen dertig staat zo'n therapie, voorspelt dr. Aubrey de Grey.


  Het eeuwige leven ... Sinds de biochemische wetenschap grote sprongen maakt, lijkt dat streven steeds haalbaarder te worden. Als we onze kennis gerichter sturen, kunnen we veroudering zelfs helemaal stopzetten, stelt de Britse wetenschapper Aubrey de Grey (44). Veroudering zou volgens hem een probleem uit het verleden moeten zijn. "Wat is dat voor belegen idee dat het bestrijden van de ziekte waaraan negentig procent van de Westerse mens sterft, geen prioriteit heeft?"  Zijn beroepsgenoten weten zich geen raad met hem. Voorspellingen over levensverlenging gaan zij door­gaans liever uit de weg, uit angst hun geloofwaardig­heid te verliezen. En dan komt er ineens een hippie met een lange baard en een linnen tasje over zijn schouder die vertelt dat we vijfduizend jaar oud kunnen worden. Een hoogintelligente hippie, dat wel, ťn een met sterke argumenten.


  U ziet veroudering als een ziekte die we binnenkort kunnen genezen. U stelt zelfs dat iemand die nu 20 is en zich op 50-jarige leeftijd laat behandelen, 5000 jaar oud kan worden ...
  "Dat klopt. Maar de oorlog tegen de veroudering barst pas echt goed los, als het lukt om het laatste levensjaar van een muis te verdriedubbelen. De muis, die normaal drie jaar wordt, wordt op tweejarige leeftijd behandeld en krijgt daarmee nog drie jaar leven cadeau. Die the­rapie moet binnen tien jaar slagen. Zodra dat een feit is, breekt er een revolutie uit en worden kosten nog moeite gespaard om het ook bij mensen toe te kun­nen passen. Er bestaat een kans van vijftig procent dat er binnen dertig jaar therapieŽn zijn die een mensenleven met dertig jaar kunnen verlengen. In de twintig jaar daarna zal de therapie zich verder ontwikkelen en kunnen mensen honderdvijftig tot tweehonderd jaar oud worden. Twintig jaar later is de levensverwachting nog eens honderd jaar langer. En ga zo maar door. Dezelfde mensen die met de eerste therapie zijn begonnen, kunnen later de verbeterde therapieŽn gebruiken. Dat betekent dus dat zij niet meer aan ouderdom hoeven te sterven."


  De 'ziekte' ouderdom uitbannen, terwijl we kanker nog niet eens kunnen genezenIs dat niet wat ambitieus?
  "Zeker. Maar om met de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw te spreken: 'De redelijke mens past zich aan de wereld aan, de onredelijke tracht hardnekkig de wereld aan te passen aan hem.' Daarom hangt alle vooruitgang af van de onredelijke mens. Maar serieus: mijn theorie is niet ambitieuzer dan het genezen van kanker. Het maakt er trouwens onderdeel van uit. Het genezen van kanker is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van het genezen van veroudering. Mijn programma richt zich op verschillende vormen van schade aan cellen (wat kanker in feite ook is). Bij het natuurlijke proces van celvernieuwing stapelen de fou­ten zich op naarmate we langer leven. Dat noemen we 'veroudering'. Door de schade periodiek te verwijderen kunnen we ziekten en zwaktes die veroudering met zich meebrengt, voorkomen." 


  En met welke medicatie denkt u dat te kunnen doen?
  "Onder meer met injecties van DNA (gentherapie) en stamcellen. Je moet ook denken aan chirurgie, transplantatie van uit nieuw weefsel ontwikkelde organen, en daarnaast zijn er natuurlijk nog de gebruikelijke pillen en vaccinaties."


  Kun je ook terug? Van zestig naar dertig jaar?
  "Absoluut! Maar de biologische klok blijft bestaan. En de therapieŽn zullen geen effect hebben op groei en volwassenwording. Als een kind de medicatie al zou gebruiken, wordt het uiteindelijk toch gewoon volwassen. Dus het zal niet mogelijk zijn om terug te gaan naar de kinderleeftijd, maar wťl naar vroege volwassenheid. De therapieŽn zijn dan ook uitsluitend bedoeld voor volwassenen."


  Maar wat nou als ik de therapie toepas nadat ik in mijn jeugd een gehoorbeschadiging heb opgelopen ... Moet ik daar dan vijfduizend jaar mee vooruit?
  "Zeker weten van niet. Een van de zeven onderdelen van mijn programma is stamceltherapie. Daarmee worden dode cellen die niet natuurlijk worden vernieuwd, vervangen door andere cellen. En dan maakt het niet uit of die cellen zijn gestorven door normale veroudering of door beschadiging van buitenaf. We kunnen ze vervangen." 


  En toch geven de meeste mensen aan dat ze helemaal niet zitten te wachten op het eeuwige leven. Hoe verklaart u dat?
  "Het is als met loterijwinnaars. Ze maken ineens zo'n grote verandering door, dat ze het amper kunnen bevatten. Het eeuwige leven is natuurlijk ook een heel abstracte verandering. Maar wat mensen te weinig beseffen, is dat ze wanneer ze niet meer verouderen, alle tijd krijgen om aan dat idee te wennen. Al blijft er wel een moment waarop ze zich realiseren dat ze in plaats van 'zeker weten dat ze vrij snel doodgaan' gaan naar 'weten dat ze een heel lange tijd blijven leven'.
  Dat is een flinke omslag in iemands gedachte. Sommige mensen denken dat ze zich maar zouden gaan vervelen. Maar hoe weten ze nou hoe ze zich voelen als ze 200 of 2000 jaar oud zijn? Dat is heel ver weg. Het punt is: we hebben absoluut geen idee hoe de geest zich in die tijd ontwikkelt. Bovendien is het nogal egoÔstisch om tegen het stoppen van veroudering te zijn. Zouden we můeten stoppen met het ontwikkelen van de therapie, alleen maar omdat zij niet langer willen leven of dťn¨ken dat ze dat niet willen?! Stel nu dat 1 procent van de mensen het wel wil; dat zijn 60 miljoen mensen. Dat betekent dus dat we 60 miljoen levens kunnen redden. En dat wordt over het algemeen toch echt gezien als een goed idee."


  Goed. mensen sterven niet meer aan oudederdom. maar er worden wel kinderen geboren. Dan ontstaat er overbevolking. Nietwaar?
  "Wanneer de therapieŽn er zijn, hebben we drie mogelijkheden: we kunnen ze niet gebruiken, we kunnen ze wel gebruiken en de wereldbevolking stabiliseren door geboorten evenredig te beperken, of we kunnen ze wel gebruiken en de bevolkingsgroei opvangen met technologische middelen. En natuurlijk combinaties daarvan. Dus mijn vraag is: moeten we toekomstige generaties die keus ontnemen? Voor mij staat het als een paal boven water dat we dat niet mogen doen. We moeten die therapieŽn ontwikkelen zo snel als we kunnen. Met elke aarzeling veroordelen we astronomische aantallen mensen tot een onnodige en pijnlijke dood."


  Maar dan is er ook nog het probleem van generatiekloven. Er bestaan nu al conllicten tussen ouders en kinderen. Hoe begrijpen mensen elkaar met een leeltijdsverschil van bijvoorbeeld vijfhonderd jaar?
  "Ik ben er vrij zeker van dat zulke verschillen gaan verdwijnen. Ze bestaan alleen, omdat ouders en kinderen zich in verschillende fasen van hun leven bevinden. De vader heeft al langer geleefd, en heeft daardoor minder tijd, minder energie en waarschijnlijk minder ambitie over. Als iedereen dezelfde levensverwachting heeft, maakt dat het veel makkelijker voor verschillende generaties om elkaar te begrijpen."


  Vast een dure business. die verjongingstherapie. Is het eeuwige leven straks alleen voorbehouden aan de rijken?
  "Nee, ik geloof dat de therapie voor iedereen beschikbaar zal zijn, want heel veel mensen willen het gebruiken. In een democratie betekent zoiets dat de partij aan de macht zal komen die het toegankelijk maakt voor veel mensen. Laat ik het anders zeggen: als jij 65 bent en ik ben de president van het land waarin je woont, dan kan ik je de keus geven: een AOW-uitkering zoals in 2008 of een verjongingstherapie maar dan geen uitkering. De meeste mensen zullen de therapie nemen ook als dat betekent dat ze altijd zullen moeten blijven werken. Dat heb ik onderzocht. Het gaat dus heel erg makkelijk worden om politiek mandaat te verkrijgen voor de therapie."    


  http://www.paulvanschaik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19:dedoodisachterhaald&catid=2:interviews&Itemid=3


  22-06-2009, 09:16 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communicatie en resonantie, energie en telepathie

  Communicatie en resonantie, energie en telepathie


  Afstand speelt geen rol. Dieren en mensen voelen veel  Op allerlei manieren kunnen wij communiceren. Op allerlei manieren krijgen we berichten binnen. Via de post, media, telefoon, e-mail, lichaamstaal, gevoel, maar ook door intu?tie, ingevingen en langs paranormale weg.


  Soms heb je geen woorden nodig om iets te begrijpen. Alleen je moet voor al die mogelijkheden open staan. Enkele van mijn praktijkgevallen. Bij een getraumatiseerd kind die niet wilde praten, adviseerde ik vragen te stellen aan haar lievelingsknuffel. De knuffel fungeerde als een veilige tussenpersoon.


  Het kind antwoordde via de knuffel. Ik had die tip van een orthopedagoog die met een getraumatiseerd meisje, dat al meer dan een jaar geen woord meer had gezegd, naar een schaapskooi was gegaan. Het meisje liep op een schaap af en aaide het dier na enige tijd. De volgende dag ging hij er weer met haar naartoe. Hij begon de schaap vragen over het meisje te stellen en vroeg haar 'wat zegt het schaap?' Het meisje vertelde wat het schaap zei.


  Mensen kunnen met dieren een bepaalde communicatie hebben. Dieren begrijpen mensen, ook al kunnen ze niet praten. Dieren voelen. Ze voelen ook op afstand. Door het boek en film De paardenfluisteraar is hier voor weer meer aandacht gekomen. Dieren begrijpen je door stem-tonatie, maar ook als je in beelden denkt. Dit pikken ze dan op.


  Zo was er een herdershond die tegen de nacht onrustig werd, naar zijn baas liep en blafte. De baas begreep het niet. Hij dacht dat er misschien iemand voorbij het huis liep of stond en ging kijken. Maar er was niets te zien.
  's Nachts kreeg hij telefoon met de boodschap dat zijn vader een hartaanval had gekregen en even later was overleden. De hond had een goede band met de vader van zijn baas. Op een paranormale wijze had de hond het trage geval doorgekregen en wilde zijn baas waarschuwen.


  Aardbevingen


  In China is ontdekt dat aan het gedrag van dieren ook aardbevingen kunnen worden voorspeld. Daar worden nu dieren dagelijks in de gaten gehouden door seismologen. Zelfs aan diverse planten kan men aflezen dat er een beving zit aan te komen.


  In China werden op 4 februari 1975 rond de 90.000 bewoners van Haicheng succesvol ge?vacueerd vlak voor een aardbeving van 7.3 magnitude actief werd. De beslissing om de bevolking in veiligheid te brengen werd ingegeven door het totaal andere gedrag van dieren.


  Dieren nemen waar wat mensen niet meer kunnen


  Op Discovery is aan dit soort gevallen een hele uitzending gewijd. Bij een vrouw snuffelde een hond steeds op een plek op haar lichaam, wat hij nog nooit eerder had gedaan. Na enkele maanden voelde zij iets op die plek, ze ging naar haar dokter die haar naar het ziekenhuis doorstuurde. Daar ontdekte de arts een kankergezwel op die plek.


  Een brandweerman die met zijn twee honden regelmatig aan de voet van een berg ging wandelen, merkte dat zijn honden onrustig waren, met name eentje.. Ter plaatse gekomen wilden de honden niet mee lopen. De man ging toch en dacht dat ze wel achter hem aan zouden komen. Zo'n 30 meter verder zakte de man door een hartaanval inelkaar. E?n van de honden sprong de auto in en pakte de mobiel in zijn bek en bracht die naar zijn baas. De man was net bij machte te bellen en werd gered.
  Zie ook Telepathie met dieren


  Dieren kunnen al van te voren dingen voelen aankomen. Ook weersveranderingen of aardbevingen. Vroeger werd dan ook op het gedrag van dieren gelet en kon men al gauw vertellen wat er zou gebeuren. Dieren nemen dingen in de natuur waar die mensen niet (meer) kunnen waarnemen. Het reukvermogen van een dier is beter dan die van de mens. Honden volgen met hun neus een spoor.


  Vlinders communiceren met geuren. Een mannetjes vlinder verspreidt een geur, die een vrouwtjesvlinder op een paar kilometer afstand kan opvangen.Ook verschillende mensen hebben die gave. Aboriginals ruiken en voelen aan de vibratie in de lucht wat er gaande is. Een gave die Indianen ook hebben.


  Een Duitse boer die ik op de TV heb gezien kon dat ook. Terwijl de hemel nog wolkenloos en blauw is vertellen ze dat het binnen een uur gaat regenen. Iedereen heeft wel enkele keren de ervaring gehad dat achter hem iemand naar hem staarde. Als je je dan omdraait is dat ook zo. Alles zendt energie uit en die energie bevat boodschappen. Er ontstaat dan een resonantie. Alles is trilling.


  Elk deeltje in de natuur bevat een blauwdruk en een geheugen. Alles is met elkaar verbonden en zorgt voor actie en reactie. Energie gaat niet verloren, daar zijn de wetenschappers het over eens geworden. Energie van iemand wordt op dingen die hij gebruikt overgebracht. Ook al is die persoon overleden dan blijft die energie in die dingen aanwezig.


  Resonantie therapie


  Iemand met paranormale vaardigheid pikt die energie op en krijgt daar beelden bij. Als op een plek vroeger iets naars is gebeurd, hangt de energie hiervan nog rond. Als je je open stelt krijg je er vanzelf beelden of boodschappen bij. Ook via een foto kun je boodschappen krijgen. Alles laat een spoor achter. Honden kunnen zo van iemand een spoor volgen.Deze paranormale benadering is ook doorgedrongen tot de vakgroep ecologische landbouw van de Landbouwuniversiteit Wageningen. Via een foto hebben onderzoekers van het Instituut voor Resonantietherapie in Keulen bepaalde geluidstrillingen naar een zieke boom gezonden om die te genezen.


  Zij hebben dat ook met zieke bomen in een bos in Gelderland gedaan. Dat gebeurde op de landgoederen Welna en Staverden. Via een foto van een bosgedeelte worden geluidssignalen verzonden. Het zieke bos vangt deze op en geneest de bomen. Dit bericht baarde in december 1992 opzien.


  Deze vorm van genezing heet radionica maar ook wel morfo genetische resonantie. Meestal wordt gesproken van resonantietherapie. Deze techniek wordt al zeer lang ook op mensen toegepast.Hiermee wordt duidelijk dat er meer tussen hemel en aarde is.Duizenden jaren geleden zeiden geleerden al 'De natuur is niet de natuur zoals wij die waarnemen'. Het is daarom niet gek dat paranormale genezers en zieners ook via een foto kunnen werken.


  Resonantie-therapie is in de Westerse wereld ontstaan doordat enkele artsen iets bijzonders ontdekten. De Amerikaanse anatoom Albert Abrams ontdekte het verband bij toeval. Hij beklopte een pati?nt op de buik. Hij verwachtte een holle klank, maar hoorde een dof geluid. Het had een holle klank moeten zijn omdat er zich ter plekke geen vaste massa bevond. Het gezicht van de pati√ęnt was naar het westen gekeerd.


  Toen hij de pati?nt in een andere richting zette kreeg hij kloppend op dezelfde plek een hol geluid. Hij noemde het fenomeen 'het kritische rotatie punt'.. Hij vermoedde dat het iets met electrische golven te maken moest hebben. Het effect van de doffe klank ontstond ook bij een gezond persoon als hij deze met een koperdraad met een ziek persoon in contact bracht. Met electroden maakte hij een electrisch circuit. Op die manier kon hij de juiste frequentie op de pat?nt overbrengen. Op deze wijze kon hij zieke mensen weer beter maken.


  Hoe geluid diverse vormen maakt     Click here to watch ... 
   


  Genezen op afstand


  De Amerikaanse arts Ruth Drown ontdekte dat de methode ook op afstand werkte. Hij nam een druppel bloed van een patient mee naar huis, stelde aan de hand hiervan zijn diagnose en voerde met radiogolven de behandeling uit. Zo ontstond radionica.


  Dit bracht de Amerikaanse ingenieur Curtis Upton op een idee om rupsen te bestrijden. Hij behandelde een boom die vol met rupsen zat en zich te goed deden aan het boomblad. Door radionische apparatuur te voorzien van een boomblad en een geraniumbloem, waaraan de rupsen een hekel hadden, bracht hij de golven op de boom over. De rupsen lieten zich binnen vijf minuten uit de boom vallen. Ook de Engelse ir. George de la Warr ging dit principe toepassen om gewassen te beschermen. Als resonantiemiddel gebruikte hij later geen grond en bladeren meer maar een luchtfoto van het betreffende perceel. Helaas is radionica en de resonantietherapie door wetenschappers over het hoofd gezien en hoorde je er niets meer over.  Al duizenden jaren


  Maar duizenden jaren geleden wist men al hoe de energie?n in elkaar staken. Dat is terug te vinden in oude geschriften. Toen wist men al van fractals, mandala's, yin en yang en vormvelden, dat energie blijft, dat alles energie is. Om van de kosmische cyclussen maar niet te spreken. Als we het over paranormaal beelden krijgen via een foto hebben, en we halen die kennis erbij, dan kunnen we verklaren hoe het werk  Vormvelden


  Rond 1986 kwam het weer enigszins bij een klein groepje in de belangstelling. Met name de Engelse bioloog Rupert Sheldrake begon met onderzoek. Hij ontdekte wat men al duizenden jaren geleden wist. Er gaat geen energie verloren, alles heeft een blauwdruk en dus een vormveld. Elke cel bevat genetische informatie om uit te groeien tot een vorm.


  Echter, het ontwikkelen van een vorm ligt niet in de genen besloten maar in het vormveld.De relatie russen vormveld en materie is een vorm van resonantie. Het gaat om trilling en informatie. Elk soort maakt er gebruik van. Er zijn vele voorbeelden van hoe gedrag over afstanden kan worden overgebracht.


  Op een Japans eiland ontdekten apen dat je het zand van zoete aardappelen door het in water spoelen er gemakkelijker af kon krijgen. Toen zo'n honderd apen allemaal hetzelfde deden werd blijkbaar door de collectiviteit de boodschap naar elders verzonden. Na enige tijd deden apen op de andere eilanden het ook. In Southampton, Engeland, kreeg een pimpelmees in 1921 het idee om de doppen van melkflessen, die voor de deur of op de melkkar stonden, kapot te pikken en de melk op te drinken. Dat leek andere pimpelmezen ook wel wat. Op een gegeven moment werd dit nagevolgd door pimpelmezen in heel Engeland en later ook in andere landen, waaronder Nederland. Door middel van het pimpelmezen vormveld is de informatie overgebracht en dat is weer opgeslagen als een collectief geheugen.


  Het negatief gedrag van mensen wordt op andere mensen overgebracht. De laatste jaren zie je een verwildering van de maatschappij, het toenemen van geweld, het toepassen van verslechterde maatregelen in bedrijf en politiek. Dat gaat bij negatief ingestelde mensen zo snel dat ze zich niet goed kunnen afstemmen op de rustgevende en helende resonantie.


  De mens op aarde verandert en vernietigt het landschap en het milieu zo snel, dat de aarde het niet kan bijbenen en alleen maar kan reageren door heftige reacties. Door belangen en macht worden door regeringen en concern de signalen van de aarde genegeerd. Zij willen geen pas op de plaats doen en het negatieve beleid terugdraaien. Dat komt door gejaagdheid, begeerte, vervreemding en rationaliteit.  Positief


  Je kunt de kennis heel positief gebruiken voor genezing. Bij voorbeeld bij spierdystrofie. De goede voorbeelden zijn al genoemd. Dus alles is energie en is met elkaar verbonden. De Chinezen zeiden duizenden jaren geleden al 'er gebeurt niets in de wereld zonder dat het totale heelal er van af weet'.


  Als mens zijn we in staat allerlei vormen van communicatie te onwikkelen. Als we terug gaan naar de kosmische werkelijkheid en frequentie, gaan we hiervoor weer openstaan. Ook als je de intensie en er belangstelling voor toont komt het naar je toe. Zeker als je je er in gaat oefenen. De energetische weg van Tai Chi Tao stelt ook de kanalen open. Begeerte en rationaliteit blokkeert.


   Spirituele Integratie


  Ik noem Tai Chi Tao de weg naar spiritualiteit en spirituele integratie. Waar het om gaat is spirituele integratie. Daardoor ontstaat een collectief bewustzijn. Alleen spiritueel zijn is niet voldoende. Belangrijk is dat het in alles wat je doet wordt toegepast en wordt verspreid. Vandaar dat ik de term Spirituele Integratie heb gelanceerd en spreek over Tai Chi Tao. Dat is anders dan spirituele intelligentie. Dat zit hem vooral in het begrip intelligentie. Integratie is veel ruimer.
  Via Tao kun je het proces beter begrijpen.


  Jan Kraak


  22-06-2009, 09:15 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CocaÔne aangetroffen in Red Bull-Cola

  CocaÔne aangetroffen in Red Bull-Cola

   


  Het bij onze oosterburen populaire drankje Red Bull-Cola wordt in heel Duitsland uit de schappen gehaald. Er zijn namelijk sporen van cocaÔne aangetroffen in het drankje.


  De boosdoener blijkt de toegevoegde bladeren van de cocaboom te zijn, die aan het drankje worden toegevoegd. Hierop besloot de LIGA, de Duitse tegenhanger van onze Voedsel- en Warenautoriteit, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de blikjes met Red Bull-Cola te onderzoeken. De LIGA kan bevestigen dat ze inderdaad cocaÔne hebben aangetroffen in de drankjes.


  Hiermee mag Red Bull-Cola geen levensmiddel meer worden genoemd, maar valt het onder de verdovende middelen. En moet het dus uit de handel worden gehaald. Overmatige consumptie van het mixdrankje zou zelfs ernstige schade kunnen toebrengen aan de gezondheid.


  De fabrikant van het drankje is het niet eens met de beslissing. Volgens Red Bull wordt de omstreden hulpstof wereldwijd toegepast als aroma. Volgens Red Bull Duitsland is het dan ook een onschuldig ingrediŽnt.
   
  Bron: FOK.nl
   
  Verwant artikel: Onderzoekers vinden cocaÔne in Spaanse lucht

  22-06-2009, 09:14 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.You

  Must be

  22-06-2009, 09:08 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse man heeft duif als aanbidder
  Britse man heeft duif als aanbidder
  In Groot-Brittannie heeft de 42-jarige Andy Maw wel een heel bijzondere aanbidder. Duif Pokey wil zijn grote liefde Andy nooit meer alleen laten en reageert enorm jaloers op Andy's vrouw, Trude. Dat schrijft de Britse krant The Sun. Andy Maw vond het beestje zwaar toegetakeld op zijn stoep nadat een storm over het land geraasd had. Hij had zoveel medelijden met de duif, dat hij besloot het beestje in huis te nemen. Maar zijn beslissing heeft grote gevolgen voor zijn liefdesleven, want duif Pokey is zo jaloers dat hij het leven van Trude terroriseert. Als Trude te dicht in de buurt van Andy durft te komen, wordt ze aangevallen. Bovendien doet de duif nog meer ongewone dingen: ze blijft op het dashboard van de auto zitten terwijl Andy rijdt, ze gebruikt het toilet van de familie en zit constant op Andy's knie. Ondanks pogingen om alleen te zijn, blijft de duif Andy overal volgen. "Het klinkt gek, maar die duif is verzot op mij", zegt Andy, "Soms lijkt het wel seksuele intimidatie. Ze streelt me met haar snavel, ze pikt in mijn vingers en paradeert met hoge borst om andere vrouwtjes af te schrikken. Als Trude in de buurt komt, valt ze haar aan en pikt met haar snavel." De vrouw van Andy zou de duif het liefst in de pan zien verdwijnen.

  22-06-2009, 09:08 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloedgroep

  Bloedgroep


  De belangrijkste leidraad voor voeding en ziekte


  De bloedgroep waartoe je behoort, bepaaalt welk voedsel je het beste kunt verdragen en voor welke ziekten je ontvankelijk bent. De samenstelling van het bloed is als het ware een chemische vingerafdruk. Die een persoonlijke benadering van voeding verlangt. Twee Amerikaanse naturopaten hebben wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat je - afhankelijk van je bloedgroep - wel en niet dient te eten.


  Welke rol speelt voeding bij het ontstaan van ziekte? Deze vraag ligt ten grondslag aan het levenswerk van de Amerikaanse naturopaat James d'Adamo, dat door zijn zoon - Peter d'Adamo - wordt voortgezet Nadat zijn vaader had opgemerkt dat een aantal van zijn patiŽnten niet beter, maar zelfs zieker werd, nadat zij waren overgestapt op vegetariche voeding of een dieet met weinig vet, begon hij aan een nauwkeurige analyse van hun bloed. Omdat bloed de meest fundamentele bron van voedsel voor het lichaam is, zo redeneerde hij, zouden sommig aspecten van het bloed wellicht aanwijzingen kunnen bevatten voor individuele behoeften aan voedsel. Uit de analyse van bloed van talloze patiŽnten kwamen na verloop van tijd patronen wat betreft dieet en bloedgroepen naar voren. Peter d'Adamo heeft zelf ook jarenlang het verband tussen bloedgroep, dieet en bepaalde ziekten bestudeerd. Hoewel vele van zijn ideeŽn overeind zijn gebleven nadat zij door critici aan wetenschappelijk onderzoek werden onderworpen, gelden zij als controversieel - vooral omdat zij het eten van vlees door bepaalde groepen mensen voorstaan. Desalniettemin publiceren wij zijn theorieŽn vanwege het inzicht dat zij kunnen verschaffen in de aard van ziekten. (Hoofdredacteur)


  De bloedgroep waartoe je behoort, is de sleutel tot het gehele immuunsysteem van jouw lichaam. Bloed is niet alleen van vitaal belang als bron van voedingsstoffen, het bepaalt ook de invloed van virussen, bacteriŽn, infecties, chemicaliŽn en stress. Kortom, alle ongewenstte indringers en condities die het immuunsysteem negatief kunnen beÔnvloeden.


  Het immuunsysteem is door de natuur voorzien van zeer uitgekiende methoden om te bepalen of een bepaalde substantie lichaamsvreemd is of niet. een van deze methoden behelst chemiche markers op cellen, die antigenen worden genoemd. Elke vorm van leven - van het meest eenvoudige virus tot het menselijk wezen - heeft unieke antigenen die de vorming van afweerstoffen of antilichamen bewerkstelligen. De meest machtige antigenen in het menselijk lichaam die bepalend zijn voor de samenstelling van het bloed, oftewel voor de bloedgroep. Deze verschillende antigenen zijn zo gevoelig dat ze, wanneer ze effectief opereren, het grootste beveiligingsstelsel van het immuunsysteem vormen.


  Zodra het immuunsysteem een verdachte stof waarneemt, zoals een vreemd anttigeen van een bacterie, gaat het als eerste op zoek naar het antigeen van de bloedgroep, om door te geven of de indringer een vriend of een vijand is.


  Antilichamen zijn de cellulaire equivalenten van de smart bom. De cellen van ons immuunsysteem vervaardigen talloze variaties van antilichamen, elk specifiek ontworpen om een bepaald antigeen te identificeren en aan te vallen. Er vindt voortdurend strijd plaats tussen het immuunsysteem en indringers die proberen antigenen zodanig te veranderen, dat het lichaam ze niet zal herkennen. Het immuunsysteem reageert op deze uitdaging met een alsmaar groeiende inventaris van antilichamen.


  Wanneer een antilichaam het antigeen van een ongewenste indringer ontmoet, treedt er een reacttie op die agglutinatie (verkleving) wordt genoemd. Het antilichaam hecht zich aan het virale antigeen en maakt het plakkerig, waardoor er andere deeltjes aan vast gaan kleven. Zo kunnen vreemde cellen, virussen, parasieten en bacteriŽn gemakkelijk worden geÔdentificeerd. Vervolgens vergaren de antilichamen deze ongewenste indringers en verwijderen ze uit het systeem.


  Superlijm


  Er treedtt eveneens een chemische reactie op tussen het bloed en het voedsel dat je eet. Het is verbazingwekkend maarr waar, dat jouw immuunsysteem en spijsvertering vandaag de dag nog steeds de voorkeur geven aan voedsel dat jouw voorvaderen met dezelfde bloedgroep eeuwen geleden aten. Natuurlijk vraag je je af waarom, en het antwoord is: lectine.


  Lectinee - een belangrijk bestanddeel van hett protoplasma van plant en dier, dat onder meer fosfor en vetzuur bevat - heeft net als antilichamen een verklevende eigenschap. Deze superlijm is voor organismen een machtig middel om zich aan andere organismen in de natuur te hechten. Vele bacteriŽn en zelfs ons immuunsystemen gebruiken lectine in hun voordeel. Op cellen in de galgangen van de lever, bijvoorbeeld, zit lectine aan hun oppervlaktte, waarvan de stofdeeltjes min of meer fungeren als zuignappen. Deze 'zuignappen' maken het bacteriŽn en andere parasieten mogelijk om aan het glibberige slijmweefsel van het lichaam te hechten. In veel gevallen is deze lectine specifiek voor een bepaalde bloedgroep, en daaarmee een grotere plaag voor iemand van die bloedgroep.


  Voor lectine in voedsel geldt hetzelfde. Als je producten eet die proteÔnehoudende lectine bevatten die onverenigbaar is met de antigenen van jouw bloedgroep, opent lectine de aanval op een orgaan of systeem in het lichaam (nier, lever, hersenen, maag) en begint bloedcellen in die omgeving te verkleven. Zo tasten zij de samenstelling van het bloed aan , en veranderen lichaamseigen stoffen in een 'vijand' voor het lichaam.


  Melk, bijvoorbeeld, heeft eigenschappen die typerend zijn voor bloedgroep B; als iemand van bloedgroep A melk drinkt, zal zijn systeem dit niet kunnen verdragen en onmiddellijk actie ondernemen om het af te stoten. Dit proces verloopt als volgt: de melk, die normaliter in de maag via het proces van hydrolyse met maagzuur wordt verteerd, kan niet geheel worden verwerkt omdat de proteÔne in lectine resistent is tegen maagzuur. De proteÔne blijft derhalve intact en kan direct inwerken op de bekleding van de maag en het maagdarmkanaal, of samen met voedingsstoffen uit melk die wel zijn verteerd in de bloedstroom terechtkomen. Dit heeft tot gevolg, datt verschillende organen en systemen in het lichaam worden aangevallen.


  Zodra de intacte proteÔne uit lectine ergens in het lichaam nestelt, heeft het letterlijk een magnetisch effect op de cellen in dat gebied. Gezonde cellen klonteren samen en worden vervolgens, alsof het vreemde indringers zijn, aangevallen en vernietigd. Dit proces, met name het verkleven van cellen, kan tot irritatie van maag en darmen leiden, evenals levercirrose en beschadiging van de nieren - om maar een paar consequenties te nomen.


  Indien het goed functioneert, zorgt ons immuunsysteem ervoor dat 95% van de lectine die via voeding in ons lichaam komt, wordt afgevoerd voordat agglutinatie kan optreden. De overige 5% vindt echter een weg naar de bloedstroom, war deze stof rode en witte bloedcellen aanvalt en vernietigt. In het spijsverteringskanaal kan lectine ontsteking veroorzaken van de slijmlaag die de ingewanden bekleedt, hetgeen reacties teweeg kan brengen die vaak onterecht worden geÔnterpreteerd als voedselallergieŽn. Indien de bloedgroep reactief is, kan zelfs een minieme hoeveelheid lectine verantwoordelijk zijn voor agglutinatie van een grote hoeveelheid cellen.


  Voorkomen is beter dan genezen


  De sleutel tot een optimale spijsvertering en het voorkomenvan specifieke ziekten, is het vermijden van lectine die veranttwoordelijk is voor agglutinattie van bepaalde cellen - afhankelijk van jouw bloedgroep. Hoewel lectine een bestanddeel is van alle plantaardige en dierlijke producten, bestaan er verschillende soorten. Zo heeft lectine in tarwe een andere structuur dan lectine in soja, en hecht deze aan andere suikers. Dit betekent eigenlijk dat elk van deze voedingsstoffen gevaarlijk is voor sommige bloedgroepen, maar gunstig voor andere.


  Veel mensen met artritis hebben het idee dat het vermijden van nachtschaden, zoals tomaten, aubergines en witte aardappelen, een gunstig effect heeft op het verloop van de ziekte. In het licht van wat hierboven is beschreven, is dit niet verwonderlijk, omdat nachtschaden rijk zijn aan lectine.


  Onderzoek heeft aangetoond dat vele factoren die ziekten kunnen veroorzaken, worden beÔnvloed door de bloedgroep. Met name mensen die tot bloedgroep A behoren en een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten hebben, dienen hun dieet nauwkeurig onder de loep te nemen. Het eten van rood vlees en alle soorten verzadigde vetten leidt bij mensen met bloedgroep A tot hogere niveaus van zowel triglyceriden als cholesterol, omdat hun gevoelige spijsvertering niet geschikt is om deze stoffen te verwerken. Het immuunsysteem dat bij type A hoort, heeft bovendien grote moeite om vijandelijke micro-organismen te herkennen. Derhalve is iemand die bloedgroep A heeft meer ontvankelijk voor kanker dan iemand die tot een van de andere bloedgroepen behoort.


  Type O daarentegen is erg gevoelig voor lectine in Tarwe, die op de bekledingg van het maagdarmkanaal inwerkt, met ontsteking tot gevolg. Als je tot bloedgroep O behoort, en een gevoelige maag of spastische darmen hebt, of aan de ziekte van Crohn lijdt, reageert tarwe als een vergif in jouw systeem. Hoewel het immuunsysteem van type O over het algemeen gehard is, is het ook beperkt. Het telt in verhouding tot de immuunsystemen van de andere bloedgroepen minder micro-organismen ter bestrijding van vijandelijke bacteriŽn en parasieten, en de bloedgroep reageert niet adequaat op de complexe virussen die tegenwoordig voorkomen.


  De ziekteprofielen van type B zijn onafhankelijk van die van type O en type A door de eigenaardige antigenen die bij bloedgroep B horen. Zij hebben de neiging ontvankelijk tte zijn voor virale ziekten die zich langzaam ontwikkelen en zich pas na jaren manifesteren, zoals multiple sclerose en zeldzame neurologische aandoeningen - in enkele gevallen veroorzaaktt door lectine in voeding, met name in kip en maÔs.


  Mensen van bloedgroep AB hebben het meest complexe ziekteprofiel, omdat zij antigenen hebben die zowel lijken op die van type A als van type B. Wat betreft hun ontvankelijkheid voor ziekten lijken ze het meest op mensen van bloedgroep A, dus als je ze zou moeten categoriseren, kun je zeggen dat ze meer A dan B zijn.


  Specifieke problemen


  Mijn eigen patiŽnten noemen doorgaans elke reactie op iets dat ze hebben gegeven 'voedselintolerantie', hoewel het meestal geen allergie is die zij beschrijven, maar eerder een intolerantie voor een bepaald soort voedsel.


  Als je tot bloedgroep O behoort, heb je een relatief grote kans op astma. Ook hooikoorts, voor veel mensen een grote plaag, lijkt een specifiek probleem voor bloedgroep O. Veel lectine in voeding, met name in tarwe, reageert op immunoglobuline-E (IgE) antilichamen in het bloed. Deze antilichamen stimuleren witte bloedlichamen om niet alleen histamine vrij te maken, maar tevens andere chemische allergenen, die ernstige allergische reacties kunnen opwekken. Door het vermijden van tarwe kunnen typische reacties als het zwellen van keel en irritatie van de longen, en de daarbij behorende symptomen, zoals niezen, ademhalingsproblemen en snurken, voor een groot deel worden voorkomen.


  De meerderheid van de mensen met artritis behoort eveneens tot bloedgroep O. Het bijbehorende immuunsysteem is intolerant voor omgevingsfactoren, en de lectine in sommige voedingsproducten, zoals granen en aardappelen, kan ontstekingsreacties in de gewrichten veroorzaken.


  Zowel Multiple Sclerose (MS) als amyotrofische laterale sclerose (ALS) komt frequent voor bij mensen met bloedgroep B, die de neiging heeft tot ontvankelijkheid voor zeldzame virale en neurologische afwijkingen die zich langzaam ontwikkelen. De associatie met type B zou een verklaring kunnen zijnvoor het feit dat MS en ALS veel voorkomen bij Joodse mensen. Volgens sommige onderzoekers worden deze ziekten veroorzaakt door besmetting met een virus in de kindertijd. Het immuunsysteem van type B zou niet in staat zijn om antilichamen tegen dit virus aan te maken, waardoor het virus zich langzaam, gedurende 20 jaar of langer, zonder symptomen kan ontwikkelen.


  Bloedgroep A telt het grootste aantal mensen met bloedarmoede. Hoewel de gevoelige spijsvertering van iemand die tot deze bloedgroep behoort dierlijke producten niet goed kan verdragen, heeft deze conditie niets te maken met een vegetarisch dieet. Bloedarmoede is het resultaat van een tekort aan vitamine B12, en mensen met bloed van type A hebben de grootste moeite om vitamine B12 uit voedsel op te nemen. De hoeveelheid maagzuur die noodzakelijk is voor dit proces, evenals de concentratie van een chemische stof (intrisic factor) die wordt geprodduceerd door de celbekleding van de maag en verantwoordelijk is voor de assimilatie van vitamine B12, is bij mensen van bloedgroep A niet toereikend. Ook mensen met bloed van type AB hebben een relatief grote kans op bloedarmoede.


  Genezende krachten.


  De bloedgroep is ook bepalend voor de kansen op herstel van een hartziekte, zo blijktt uitt de Framingham Heart Study, die aan het eind van de jaren zestig door een onderzoeksteam uit Massachusetts is uitgevoerd. Van alle hartpatiŽnten die aan het onderzoek deelnamen - in leeftijd variŽrend van 39 tot 72 jaar - bleek een groter percentage van bloedgroep O te overleven dan van bloedgroep A. Dit gold vooral voor mannen in de leeftijd van 50 tot 59 jaaar. Degenen die tot bloedgroep O behoorden, hadden hogere niveaus van alkalinefosfaten in het bloed, die de absorptie en metabolisering van vet versnellen en de cholesterolniveaus in het bloed verlagen. De andere bloedgroepen hebben kleinere concentraties van dit enzym; naar verhouding bevat bloed van type O de meeste alkalinefosfaten, gevolgd door bloedgroep B, AB en tenslotte bloedgroep A, die de kleinste concentratie bevat.


  Het hoge overlevingspercentage van bloedgroep O wordt ook bepaald door het feit dat deze mensen minder stoffen in hun bloed hebben die bloedklontering bewerkstelligen. Zij hebben in feite dunner bloed, en derhalve een kleinere kans op aderverstopping, terwijl mensen met bloedgroep A of AB meer cholesterol en triglyceriden in hun bloed hebben, waardoor gemakkelijker plak in de aderen kan ontstaan. Dunner bloed houdt voor mensen met type O echter een grotere kans op maagbloedingen in. Ook treedt bij deze bloedgroep vaker perforatie vande maagwand op, veroorzaakt door een hoger maagzuurgehaltte en de aanwezigheid van het enzym pepsinogeen dat zweren kan veroorzaken.


  In december 1993 is in het Journal of Science een rapport van onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis gepubliceerd, dat stelt dat mensen met bloedgroep O een favoriet doelwit zijn voor bacteriŽn waarvan bekend is dat ze maagzweren veroorzaken. Deze bacteriŽn, Helicobacter pylori, blijken in staat om zich aan het antigeen van type O op de celbekleding van de maag te hechten, en zich vervolgens een weg door het weefsel te banen.


  Vele bacteriŽn hebben een voorkeur voor specifieke bloedgroepen. Onderzoek heeft uitgewezen, dat meer dan 50% van de 282 soorten bacteriŽn die we in ons lichaam hebben antigenen van een bepaalde bloedgroep dragen. Het lijkt erop dat virale infecties over het algemeen vaker voorkomen bij mensen met bloedgroep O, en minder en in mildere vorm bij mensen met bloed van het type A, type B en type AB.


  Ontstaan en ontwikkeling van bloedgroepen & ideale dieet


  Type O


  toen onze Cro-Magnon voorvaderen rond 40.000 v.Chr. de kop opstaken, steeg de menselijke soort naar de top van de voedselketen als het meest gevaarlijke wezen op aarde. Deze formidabele jagers voedden zich voornamelijk met proteÔne (vlees). In die periode kwamen de specifieke eigenschappen van het spijsverteringssysteem van bloedgroep O volledig tot hun recht.


  vleeseter
  doorgewinterd spijsverteringssysteem
  overactief immuunsysteem
  verdraagt geen wijziging van dieet en omgeving
  heeft een efficiŽnt metabolisme nodig om slank en energiek te blijven
  het lichaam zet vet en proteÔne om in ketonen, die in plaats van suikers worden gebruikt om de glucoseniveaus op peil te houden.
  Slechtste voedsel


  Granen, brood dat gluten - kleefstof uit de eiwitdelenvan graankorrels - bevat
  zoete maÔs
  peulvruchten
  kool
  spruitjes
  bloemkool
  aubergine
  avocado
  aardappelen
  paddesttoelen
  maÔs- of saffloerolie
  varkensvlees
  gerookte vis
  zuivelproducten
  appelsap
  sinaasappelsap
  koffie
  thee
  Beste voedsel


  Vlees, m.n. lever, lamsvlees, rundvlees, kalkoen en kip
  zeevis
  krab, kreeft en andere schaaldieren
  kelp
  zeewier
  zout dat jodium bevat
  boerenkool
  spinazie
  broccoli
  rode bieten
  andijvie
  artisjok
  hibiscusvruchten
  uien
  pastinaak
  pompoen
  zoete aardappel
  raapstelen
  rode bonen
  gerst
  boekweit
  gierst
  havermeel
  volkorenbrood
  vijgen
  rozijnen
  pruimen
  lijnzaad- en olijfolie
  kerrie
  ananassap
  (bron)water
  Type A


  Bloedgroep A dankt zijn herkomst aan verandering van levensstijl van de jager-verzamelaar naar meer huiselijkheid in stabiele en permanente leefgemeenschappen. Deze nieuwe situatie trad voornamelijk voor het eerst op tussen 25.000 en 15.000 v. Chr., in AziŽ of het Midden Oosten, en leidde tot aanpassing van de spijsverterings- en immuunsystemen van neolithische volkeren. Dat was nodig om gecultiveerde granen en andere agrarische producten te kunnen verdragen. Ook heeft bloedgroep A resistentie ontwikkeld tegen infecties, die het leven in dichtbevolkte gebieden met zich meebracht.


  bij voorkeur vegetariŽr
  gevoelige spijsvertering
  tolerant immuunsysteem
  heeft agrarisch dieet nodig om slank en sportief te blijven
  Slechtste voedsel


  Vlees, lever, sommige soorten vis enschaaldieren
  zuivelproducten
  erwten
  rode en limabonen
  tomaten en de meeste andere nachtschaden inclusief aardappelen (zowel wit als zoet)
  aubergine
  paprika en pepers
  meeste kool
  maÔs
  te veel tarwe
  sesam- en saffloerolie
  azijn
  sommige vruchten
  sinaasappelsap
  alcoholhoudende dranken behalve wijn
  thee
  koolzuurhoudend water
  Beste voedsel


  Verschillende soorten vis en schaaldieren, m.n. slakken
  plantaardige olie
  soja
  alle groenten, behalve groenten die hierboven zijn genoemd
  knoflook en uien
  meeste noten en peulvruchten
  boekweit
  volkorenbrood
  fruit, ananas in het bijzonder
  rode wijn
  koffie
  Type B


  Bloed van type B vindt zijn oorsprong tussen 15.000 en 10.000 v. Chr. in de hooglanden van de Himalaya, en zou zijn ontstaan bij Kaukasische en Mongoolse stammen als gevolg van klimatologische veranderingen. Deze nomadische bevolking en de groepen die naar Europa, AziŽ en Amerika zijn geŽmigreerd, verdroegen het best een gevarieerd dieet, inclusief vlees en zuivelproducten.


  sterk immuunsysteem
  tolerant spijsverteringssysteem
  het meest flexibel in keuze van voedsel
  zuiveleter
  Slechtste voedsel


  Kip, gans en varkensvlees
  schaaldieren
  zoete maÔs
  verschillende peulvruchten
  sesamzaad
  boekweit
  tarwe, rogge, gerst en alle graanproducten
  meeste noten, m.n. pinda's en zaden
  tomaten
  granaatappelen
  rabarber
  dadels
  olijven
  Beste voedsel


  Schaap, lamsvlees, konijn, wildbraad, lever, niertjes,
  vis en zeedieren
  eieren
  meeste zuivelproducten
  groene en diverse andere groenten
  limabonen, rode en sojabonen
  gierst
  havermeel
  bloem
  rijstbrood
  tofu
  kerrie
  olijfolie
  de meeste vruchten, inclusief bananen, druiven, ananas en pruimen
  Type AB


  Bloedgroep AB, waartoe slechts 5% van de wereldbevolking behoort, komt voort uit de vermenging van Kaukasische stammen van het type A en Mongolen van het type B, tien tot twaalf eeuwen geleden, toen een grote migratie van oosterse bevolkingsgroepen naar het Westen plaatsvond. Dit resulteerde in een bloedgroep met meerdere facetten, en een immuunsysteem dat naar verhouding beter in staat is om specifieke antilichamen tegen microbiologische infecties aan te maken.


  gevoelige spijsvertering
  extreem tolerant immuunsysteem
  Slechtste voedsel


  Rood vlees, behalve lams- en schapevlees, kip
  peulvruchten
  rode en limabonen
  zaden en graan
  boekweit
  tarwe
  sommige vruchten
  Beste voedsel


  Zeevis en schaaldieren
  zuivelproducten
  tofu
  groente in diverse variaties
  granen, inclusief tarwe
  fruit ddatt alkaline bevat en diverse andere vruchten, inclusief ananas
  olijfolie
  kruiden
  groene thee
  rode wijn
  koffie (voor het maagzuur)
  Antigenen en bloedgroepen


  Naar de al of niet aanwezigheid van antigenen A en B op de rode bloedcellen benoemt men de bloedgroep vanhet individu met A, B, AB of O. Qua structuur zien de antigenen eruit als een bundel antennes, die vanaf het oppervlak van celen op de omgeving zijn gericht. Deze antennes bestaan uit lange ketens van een suiker daat fucose wordt genoemd. Dit suiker vormt de basis van de meest eenvoudige van de bloedgroepen, het O-antigeen van bloedgroep O. Voor de eerste ontdekkers van bloedgroepen, was de typering O een verwijzingg naar 'nul' of 'geen echt antigeen'. Deze antenne doet ook dienst als basis voor de andere bloedgroepen, A, B en AB. Bloed van het type A wordt gevormd wanneer een ander suiker, genaamd N-acetylgalactosamine aan het O-antigeen - of fucose - wordt toegevoegd. N-acetylgalactosamine en fucose vormen samen het type A bloed. Bloed van type B is ook gebaseerd op het O-antigeen, maar kent een combinatie met een ander suiker, dat D-galactosamine wordt genoemd. Fucose en D-galactosamine vormen tezamen bloedgroep B. Bloed van type AB heeft fucose ook als basis, maar in dit geval zijn er twee suikers aan toegevoegd: N-acetyl-galactosmaine en D-galactosamine.


  De Indican Test


  Het effect van lectine op verschillende bloedgroepen is geen hypothese, maar gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Onder een microscoop is het verklevingsproces van lectine uit voedsel en cellen uit bloed waarmee het onverenigbaar is, duidelijk waarneembaar. De wetenschappelijke barometer die de aanwezigheid van lectine in ons systeem bepaalt, is een urinetest met de naam Indican Test, waarvoor hydrochloorzuur en ijzer worden gebruikt. Het beeld dat deze test geeft staat bekend als Indican Scale. De laatste 50 jaar is deze methode door de conventionele geneeskunde en commerciŽle laboratoria toegepast om rotting in de maag te meten. Dit ontstaat indien lever en de darmen niet in staat zijn proteÔne optimaal te metaboliseren. Het gevolg is de vorming van giftige bijproducten. Het niveau van deze giftige stoffen wordt op de Indican Scale zichtbaar gemaakt. Wie voedsel vermijdt dat lectine bevat dat niet kan worden gemetaboliseerd, scoort laag op de Inican Scale. Eet je echter regelmatig voedsel dat veel onverteerbare lectine bevat, dan zul je hoog scoren. Dit betekent dat je veel kankerverwekkende stoffen in je lichaam hebt. 2,5 op de schaal is problematisch; 3 of hoger betekent gevaar.


  Peter D Adamo


  Vlees noch vis


  Is vegetarisme goed voor iedereen?


  Afgezien van het feit dat de kwaliteit van vlees steeds meer te wensen overlaat, valt er veel te zeggen voor een vegetarisch dieet. De gedachte dat dierlijke producten ongezond zijn, krijgt steeds meer bijval uit medische kringen. Met name mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten en kanker zouden baat hebben bij gezonde voeding zonder vlees en dierlijke vetten. Maar de vraag is: kan vegetarisme als optimale levensstijl voor iedereen wetenschappelijk worden bewezen?


  Evenals velen van onze lezers, onderschrijven wij de positieve kanten van een vegetarische levensstijl. Afgezien van de morele argumenten om geen dierlijke producten te gebruiken, getuigt een toenemend aantal studies van de buitengewone gezondheidsversterkende kracht van plantaardige voedingsproducten. Maar, zo vragen wij ons af, zijn er bewijzen dat vegetarisch voedsel voor iedereen het optimale dieet vormt? MD wat artsen je niet vertellen heeft deze vraag voorgelegd aan redacteur Pat Thomas, met de opdracht wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp na te pluizen voor het antwoord - oftewel, het vegetarisme net zo nauwkeurig onder de loep te nemen als Medisch Dossier de moderne en alternatieve geneeskunde tegen het licht houdt.


  Op deze en volgende pagina's vind je de resultaten van die speurtocht. Met dien verstande, dat we ons hebben beperkt tot de vraag welke invloed vegetarische voeding op de gezondheid heeft. De belangrijke kwestie van de afnemende kwaliteit en toenemende vervuiling van ons voedsel door het gebruik van hormonen en chemicaliŽn hebben we buiten beschouwing gelaten. Evenmin gaan we in op de morele aspecten van het eten van Vlees. - Lynne McTaggert


  Een bewuste en gezonde levensstijl maakt het lichaam sterker en minder vatbaar voor ziekten, zo toont uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aan. Vaststaat dat gevarieerde voeding, rijk aan felgekleurde vruchten en groenten, evenals onverzadigde vetzuren, het risico van een hersenbloeding en hartkwalen aanzienlijk vermindert. Dat geldt ook voor de kans op bepaalde soorten kanker. Het is echter de vraag, of deze onderzoeksgegevens de veronderstelling staven dat een volledig vegetarisch dieet voor iedereen het beste is.


  Onderzoek naar vegetarisme is over het algemeen beperkt van opzet en niet objectief. In veel gevallen hebben de deelnemers zichzelf aangemeld. Het is dan ook geen verrassing dat studies waaruit vegetarische diŽten als beste naar voren komen, een beeld geven van een gezonde groep mensen; vegetariŽrs gaan over het algemeen niet alleen bewust met hun voeding om, maar zorgen er ook voor dat hun algehele conditie op peil blijft. De positieve invloed van een gezonde levensstijl - waarbij tabak en alcohol worden vermeden, maar wel regelmatig wordt gesport - mag niet worden onderschatt en is derhalve een bepalende factor bij het onderzoek naar de gezondheid van mensen die wel en van mensen die geen vlees eten.


  Hoge bloeddruk


  Als je hartpatiŽnt bent, of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, dan zal een arts je in veel gevallen aanraden om weinig of geen vlees en dierlijke vetten te gebruiken. Hoewel het geen kwaad kan om dit advies op te volgen, is het niet wetenschappelijk bewezen dat de levensverwachting hierdoor aanmerkelijk groter wordt. Voor een goede conditie van het hart is het eten van veel verse groente en fruit die anti-oxydanten bevatten - zoals vitamine A,C en E - belangrijker dan het weglaten van vlees, zo blijkt uit vergelijkende studies naar de hartconditie van vegetariŽrs en die van niet-vegetariŽrs.


  In een veelvuldig geciteerde sttudie van arts en wetenschapper Thorogood werden 6115 vegetariŽrs - die zichzelf als deelnemer hadden aangemeld - vergeleken met 6015 mensen die vlees aten. Aan het eind van de 12 jaar durende studieperiode bleek, dat de kans op een fatale hartkwaal en bepaalde vormen van kanker twee keer groter was voor de mensen die vlees aten dan voor de mensen die zich ervan onthielden.


  Niet onbelangrijk is echter, dat Thorogood een uiterst rekbare definitie van het begrip vegetarisme gebruikte. Van de 6115 vegetariŽrs, die werden omschreven als mensen die geen vlees eten, werden er 5728 gedefinieerd als mensen die 'geen - of hooguit 1x per week - vlees of vis eten, maar wel eieren en zuivelproducten off beide, of uitsluitend groente gebruikten.' De overige 387 deelnemers aten minstens 1x per week vis, meer dan 1x per week vlees of onthielden zich hier geheel van, en gebruikten wel of geen zuivelproducten. Volgens de definitie van de studie is iemand die 1x per 2 weken of 1x per maand vlees eet een vegetariŽr. Zo ook iemand die in plaaats van vlees even matig vis eet.


  In dit bekritiseerde onderzoek speelden ook andere factoren een discutabele rol, zoals de invloed van vrijwilligers met een meer dan gemiddelde gezondheid. De werving van deelnemers verliep via natuurvoedingswinkels, de Vegetarian Society en via de media. De vegetariŽrs werd vervolgens gevraagd om een familielid of kennis aan te melden die wel vlees at, om zichzelf mee te vergelijken.


  Iemand merkte terechtt op, dat mensen die enthousiast zijn over hun vegetarische en gezonde levensstijl zich aangemeld kunnen hebben om hun omgeving vanhun gelijk te overtuigen. En dat degene die zij hadden aangemeld, niet alleen op het gebied van voeding, maar ook in andere opzichten een heel andere levensstijl zou kunnen hebben. Volgens de onderzoekers is geprobeerd om de problematische aspecten van zelfselectie zoveelmogelijk te compenseren.


  Niet objectief


  Een directe vergelijking tussen vegetariŽrs en mensen die vlees eten, is evenwel niet mogelijk, zo hebben Thorogood en zijn medewerkers toegegeven. Tevens zijn zij tot de slotsom gekomen, dat er geen wetenschappelijke gronden zijn die het advies rechtvaardigen om 'vlees uit voeding te elmineren, aangezien plantaardige voeding tal van aspecten kent die - ook in combinatie met vlees - het risico van hartkwalen en kanker verlagen.'


  Sommige critici zijn van mening, dat het onderzoek niet lang genoeg heeft geduurd om te kunnen concluderen dat er een beduidend verschil bestaat tussen de sterftecijfers van elk van beide groepen. Was de studie nog vijf jaar voortgezet, dan zou het 'gezonde-vrijwilligereffect' geen rol meer hebben gespeeld en zouden de uitkomsten aan betroubaarheid hebben gewonnen, zo betogen zij. Een andere vergelijkende studie naar sterfte als gevolg van alle mogelijke oorzaken bij vegetariŽrs en niet-vegetariŽrs, waaruit is gebleken dat de mortaliteit na het uitsluiten van vroege sterfte - gedurende de eerste jaren van observatie - niet veel verschilde, heeft dit vermoeden bevestigd.


  Wellicht als antwoord op de kritiek hebben Thorogood en consorten gedurende drie jaar een vervolgsttudie van de gezondheidsstatus van dezelfde groep proefpersonen uitgevoerd, hetgeen een nieuwe analyse opleverde. Hieruit valt af te leiden, dat het verschil in sterfte als gevolg van kanker tussen vegetariŽrs en vleesetters na slechts twee jaar was gehalveerd - van 30% naar 15%.


  Globaal gezien, was een dagelijkse consumptie van fruit de enige factor die bepalend was voor de daling van het sterftecijfer. Gezonde voeding en een bewuste levensstijl, en niet vegetarisme, bleken het allerbelangrijkst.


  De belangrijke bevindingen van Thorogood komen overeen met conclusies van andere studies, waarvan er vele laten zien, dat een verhoogde consumptie van voedingsproducten die veel vitamine C en bŤtacaroteen bevatten, bepalend is voor de preventie van sterfte als gevolg van hartkwalen en hersenbloeding.


  Vlees of vis


  Voor het verlagen van het cholesterolgehalte is het goed om regelmatig vis te eten, zo is wetenschappelijk aangetoond. In 1960 werden voor een onderzoek 852 gezonde mannen van middelbare leeftijd geselecteerd; bij elk van hen werd bij de voedingsgeschiedenis in de eerste plaats naar de consumptie van vis gekeken. Ongeveer 20% van hen at geen vis, terwijl de rest gemiddeld 85 gram per dag nuttigde. Van alle 852 mannen, die gedurende 20 jaar werden gevolgd, stierven er in deze periode 78 aan een hartkwaal.


  De eindconclusie van het onderzoek, datt het risico van hart- en vaatziekten lager is naarmate je meer vis eet. Slechts een kleine 30 gram vis per dag zorgt er al voor, dat je 50% minder risico van hartkwalen loopt, zo blijkt uit het onderzoek. Dit zou vooral te danken zijn aan de beschermende invloed van het lange-keten-vetzuur EPA, dat klontering van het bloed tegengaat.


  Voor een kleinere Nederlandse studie naar visconsumptie werden 20 patiŽnten achtereenvolgens op drie diŽtten gezet, waarbij uitsluitend het soort vet in de voeding verschilde. Zo bevatte het eerste dieet nauwelijks vet en cholesterol en geen visolie, terwijl het tweede tot ongeveer 20 ŗ 30% van de dagelijkse calorieŽn uit visolie - als bestanddeel van vis en als voedingssupplement - bestond. Het derde dieet, ten slotte, was gelijk aan het tweede, met dit verschil dat het percentage visolie door een gelijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren was vervangen.


  Bij elke patiŽnt leidde het dieet met visolie tot een daling van het vetgehalte in het bloed, evenals het cholesterolniveau. Opmerkelijk is echter, dat kort nadat zij aan het derde dieet met meervoudig onverzadigde vetzuren waren begonnen, eveneens bij alle patiŽnten de niveaus van zowel triglyceriden als cholesterol aanzienlijk sttegen. Hoewel van plantaardige oliŽn bekend is dat ze voor een verlaging van het vetgehalte in het bloed zorgen, hebben deze vetzuren zich in vergelijking tot visolie als beduidend minder effectief bewezen.


  Overdaad schaadt


  Sinds uit eerdere studies was gebleken, dat het goed was gebleken, dat het goed is om voedsel te bereiden met een scheutje meervoudig onverzadigde olie, heeft bij velen van ons het idee postgevat dat hoe meer plantaardige olie we gebruiken, des te beter dit is voor de gezondheid. Recent onderzoek heeft echter tot de conclusie geleid, dat plantaardige olie weliswaar voor een gemiddelde verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed zorgt, maar dat het geen invloed heeft op het niveau van het als meer schadelijk opgevatte LDL-cholesterol. (Zonder LDL-cholesterol kan je ook niet! - Tjarko) Wanneer we over goede diŽten praten, vergeten we vaakdat het vet van vlees, zoals dat in de winkel wordt gekocht, niet noodzakelijk op het bord of in de mond terechtkomt. Uit studierapporten valt op te maken, dat niet het vlees verantwoordelijk is voor verhoging van het cholesterolniveau en een groter risico op hart- en vaatziekten, maar het vet, en dan met name de vetranden aan het vlees.


  In het zogeheten Mediterrane dieet wordt vlees als een smaakmaker gebruikt. Zo komt vlees het beste tot z'n recht, zo wordt door onderzoek bevestigd, want qua voeding heb je aan al kleine hoeveelheden vlees geneog om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Uit een studie naar de spijsvertering van 504 jonge volwassen vleeseters blijkt, dat degenen die weinig tot matig vlees atten het dichtst in de buurt kwamen van algemene voedingsadviezen; zij haalden 11% van hun lichaamsenergie uit proteÔne, 55% uit koolhydraten, 32% uit vet, 11% uit verzadigde vetzuren en onttrokken 264 milligram cholesterol aan de voeding. (Vergeet niet dat onze eigen lever de grootste producent is van cholesterol! - Tjarko)


  Kankerpreventie


  Algemeen wordt aangenomen, dat 30 tot 40% van alle gevallen van kanker te wijten is aan voedingsfactoren. Hierbij gaat het niet altijd om overmatig eten. Terwijl kanker van de darm, endeldarm, borst en prostaat in verband wordt gebracht met te veel eten en een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen, heeft kanker van het maagdarmkanaal en de slokdarm, keel en lever vermoedelijk te maken met een tekort aan specifieke voedingsstoffen.


  Food, Nutrution and the Prevention of Cancer: A Global Report - een publicatie van het World Cancer Research Fund (WCRF) - bevat het advies om dagelijks niet meer dan 80 gram rood vlees te eten, of drie keer per week 150 gram. Als je deze regel naleeft, zul je aanzienlijk minder risico van endeldarmkanker lopen, zo staat in het rapport. De genoemde hoeveelheden vlees zijn algemeen geaccepteerd als richtlijn voor een gezond voedingspatroon, maar of zij daadwerkelijk voor een verlaging van het risico van endeldarmkanker zorgen, dient nog wetenschappelijk te worden bewezen.


  Als we groepringen die op religieuze gronden wel of geen vlees eten met elkaar vergelijken, blijkt dat endeldarmkanker minder vaak voorkomt bij niet-vegetarische mormonen dan bij vegetarische zevendedagsadventistten. Dat is opmerkelijk, omdat het hoge vezelgehalte van het vegetarisch dieet als een beschermende factor wordt beschouwd. Uit een analyse van 13 gecontroleerde studies naar het verband tussen voedingsvezels en endeldarmkanker blijkt echter, dat vezels geen beslissende rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte.


  Hoewel in wetenschappelijke verslagen uit de V.S. en AustraliŽ staat, dat de kans op endeldarmkanker toeneemt naarmate je meer vlees eet, heeft Europees bevolkingsonderzoek niet tot deze conclusie geleid. Een dergelijk verband is evenmin aangetoond door een recente epidemiologische studie naar de relatie tussen vlees en darmkanker. In dit kader heeft een onderzoeksteam de verzamelde gegevens van vijf studies naar sterfte als gevolg van alle mogelijke oorzaken geanalyseerd. Van de 76.000 mannen en vrouwen die gedurende elf jaar werden gevolgd, waren er 28.000 vegetariŽr. Aan het eind van de studieperiode waren 8.330 mensen door uiteenlopende oorzaken overleden.


  Wie ten minste vijf jaar geen dierlijke producten had gegeten, bleek 35% minder risico te lopen om aan darmkanker te stterven, maar niet om de ziekte te krijgen. Met andere woorden, darmkanker kwam bijna evenveel voor bij mensen die geen als bij mensen die wel vlees aten, maar deze laatste groep was er het slechtste aan toe. Uit dit onderzoek is ook gebleken, dat een vegetariŽr ongeveer evenveel kans heeft om kanker van de longen of prostaat te krijgen als iemand die vlees eet. De eindconclusie luidt, dat een dieet op plantaardige basis ervoor kan zorgen dat je je beter kuntt verweren als je ziek bent, maar dat het vermijden van vlees niet kan voorkomen dat je ziek wordt.


  Van alle landen in de EU heeft Engeland de laagste consumptie van rood vlees, maar ook de grootste sterfte aan endeldarmkanker. Daarentegen wordt in de vier landen met de minste slachtoffers van deze vorm van kanker - Griekenland, ItaliŽ, Spanje en Portugal - per hoofd van de bevolking veel meer rood vlees gegeten. Tegelijkertijd worden in deze landen veel meer groenten, vruchten en granen gegeten dan in Engeland. Hieruit kunnen we afleiden, dat we onze gezondheid beter beschermen door een variatie aan gezonde producten te gebruiken, dan door een bepaald product, zoals rood vlees, te elimineren.


  Een lang leven
  Van de langstlevende mensen ter wereld is de meerderheid geen vegetariŽr. Een onderzoek naar de levensstijl van 1200 mensen die tussen 1932 en 1952 de leeftijd van honderd jaar bereikten, heeft uitgewezen , dat slechts vier van deze mensen zich van vlees onthielden. Uit ander onderzoek blijkt, dat de gemiddelde levensverwachting van mormonen, die vlees eten, even groot is als die van vegetarische zevendedagsadventisten. Voor beide groepen geldt, dat de levensverwachting twee tot vijf jaar langer is dan voor de doorsnee westerling. Dit heeft vermoedelijk te maken met andere aspecten van hun levensstijl, zoals geloofsovertuiging, spiritualiteit en emotionele stabiliteit.


  In zijn boek Native Nutrition geeft Ronald F. Schmid een gedetailleerde beschrijving van de levensstijlen van drie langlevende bevolkingsgroepen: de Vilacamba, bewoners van het Andesgebergte in het zuiden van Ecuador; de Hunza, een bevolkingsgroep uit het grensgebied tussen China en Afganistan; en de inwoners van GeorgiŽ. Elk van deze etnische groepen leidt een actief bestaan, waarin het gevoelsleven een belangrijke plaats inneemt. Hun voeding is dat van de jager-verzamelaar en bestaat uit seizoensgebonden natuurproducten, vis en vlees van dieren die in hun omgeving voorkomen. Opvallend is, dat de chronische ziekten die wij in onze westerse maatschappij kennen, in deze culturen niet voorkomen.


  Voor een lang en gezond leven blijkt regelmatige lichaamsbeweging minstens even belangrijk als uitgbalanceerde voeding. Onderzoek naar de gezondheidsstattus van oud-studenten van Harvard University gedurende een periode van 30 jaar heeft uitgewezen, dat het risico van een fatale hartaandoening, bepaalde vormen van kanker en andere doodsoorzaken op relatief jonge leeftijd kleiner is naarmate iemand een fysiek actiever leven leidt.


  Voeding is absoluut belangrijk voor onze gezondheid. Veel mensen hebben baat bij vegetarische voeding en schrijven hun gezondheid aan dit regime toe. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat tot nu toe is gepubliceerd, kunnen we echter niet afleiden dat vegetarische voeding voor iedereen het beste is. Bovendien kunnen mensen die geen vlees eten, wat de samenstelling van hun voeding betreft, even slechte keuzes maken als mensen die wel vlees eten. Wat we op grond van de bestudeerde gegevens wel met zekerheid kunnen zeggen, is datt er vele wegen zijn naar een goede gezondheid. En omdat iedereen verschillend is, bestaat er waarschijnlijk niet een dieet dat voor ieder van ons het beste is...


  Borstkanker: Is een vegetarisch dieet het antwoord?
  De dood van Linda McCartney - de vrouw van ex-Beatle zanger Paul McCartney - die ondanks haar gezonde en uitgesproken vegetarische levensstijl de strijd tegen borstkanker verloor, heeft veel vragen opgeroepen. Talloze studies hebben immers uitgewezen, dat een vegetarische voeding bescherming biedt tegen borstkanker; de conclusie van een van deze studies luidde zelfs, dat het aantal gevallen van borstkanker onder vegetariŽrs 30% lager was.


  <<Moet nog verder - indien u dat wenst, laat het weten, dan zal ik het verder inbrengen, dit artikel >>


  Pat Thomas  --------------------------------------------------------------------------------
  Reactie van Jacques van Dam:
  U gaat als het ware de wereld af op zoek naar bewijzen die er zouden kunnen op wijzen dat het benutten van vlees een negatieve invloed zou kunnen hebben op de levensverwachtingen  ... en U slaagt er niet in !
  Ikzelf ben geen arts of "diploma-houder" op gebied van gezondheid doch heb een jarenlange ervaring op gebied van Yin-Yang in de voeding.
  Zoals U weelicht weet moeten Yin en Yang in balans gehouden worden om gezondheid te verzekeren (taoisme). Men leest ook dat om die balans te bereiken 6 ŗ 7 maal meer Yin nodig is dan Yang. In grote lijnen kan men vlees en vis (eigenlijk al wat dierlijk is) bij Yang rekenen, wat er dan op neerkomt dat men slechts eenmaal per week dierlijk voedsel kan benutten ... of dagelijks een heel kleine portie.
  Indien men die maten grof gaat overschreiden en men heel veel dierlijk voedsel benut krijgt men een heel Yang persoon (die zijn kansen op ziekten zoals hartinfarct of kanker sterk ziet stijgen). Houdt die persoon dit regime gedurende vele jaren aan, dan wordt zijn leven als het ware tekort om zijn onevenwicht (6 x Yin voor 1 x Yang) nog te kunnen "compenseren". Maar laat ons ervan uitgaan dat dit zijn verantwoordelijk is ... hij speelt tenslotte slechts met zijn eigen leven (dit is niet echt waar, want betere informatie had hem tot andere inzichten kunnen brengen!).
  Het probleem wordt pas groter als deze Yange persoon (stel een jonge man) een levensgezellin ontmoet met dezelfde eetgewoonten. Beide hebben dan een "zware" Yange bagage en krijgen een kindje ... Dit kind is haast gedoemd om vermelde klachten te krijgen en daar zijn erfenis aan Yang zo groot is maakt hij bijna geen kans meer om het tijdens zijn leven te kunnen compenseren. Want compenseren ... daar draait het allemaal om : men eet eens aan de ťne kant van het evenwicht, en automatisch verlangt het lichaam naar iets van de andere kant.
  Waarom werd kanker de laatste twintig - dertig jaar een steeds groeiend probleem ?
  De toenemende welvaart van het Westen bracht met zich een toenemende consumptie van vlees teweeg. Aan de kinderen (die later de volwassenen werden) werd ingepompt dat je van vlees sterk werd. Stilaan (maar dit is toch een vrij snel proces) werd men Yanger en ging men aan het nageslacht meer en meer een fatale Yange bagage meegeven.
  Trek maar even na : zijn er Europese landen die minder last hebben van hart/kankerklachten ? Wel dan is de welvaart daar kleiner ... of heeft er later zijn intrede gemaakt ! Wacht nog maar even langer en laat de welvaart en de vleesconsumptie stijgen en je krijgt er net hetzelfde beeld dan hier nu.


  http://home.planet.nl/~holtj019/NL/Art_bloedgroep.html  22-06-2009, 09:07 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bizar ufo's uit de oudheid
  http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/HistorischeKunstEnUFOs.html
  http://www.ufoartwork.com/slideshow_start.php?p=pre_1947_ufo_photographs
  http://www.ufoartwork.com/slideshow_start.php?p=ufoartwork_bc

  22-06-2009, 09:07 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.-doodbezoeken:
  -doodbezoeken:

  een dringende boodschap


  Een zorghebbende vader ziet kans om zijn dochter aan de andere kant van de wereld gerust te stellen.


  Gemma Bergen verhuisde in 1999 naar AustraliŽ om bij haar man in Melbourne te gaan wonen. Aangezien Gemma een sterke band had met haar ouders, had ze er veel moeite mee om hen te verlaten. Ze hielden contact via de telefoon en e-mail.


  Een snikkend geluid
  Het was zaterdagavond en Gemma was alleen thuis. Haar man was nog aan het werk en Gemma ging vroeg naar bed. Plotseling werd ze wakker van een snikkend geluid. Ze realiseerde zich dat het precies leek op het geluid van haar moeder. Gemma trok haar ochtendjas aan en rende nar beneden, waar het geluid vandaan kwam.


  Een buitengewone uitzending
  In de stilte van de nacht had Gemma behoefte aan gezelschap en zette de televisie aan. Ze schrok behoorlijk: op het scherm verscheen haar vader in zijn achtertuin.
  Hij deed in zijn werkkleding de schuurdeur dicht, draaide zich om en liep lachend op haar af. Hij zei dat zij zich geen zorgen hoefde te maken en dat hij veel van haar hield. Voordat ze kon reageren was hij verdwenen en keek ze naar een speelfilm.Ze vroeg zich af of ze naar een videoband had gekeken en rende naar de videorecorder, maar deze was leeg.


  Gemma zag een verassende
  verschijning op haar televisie-
  scherm nadat ze 's-nachts wakker
  werd van een snikkend geluid.


  Contact maken
  Gemma belde onmiddellijk haar ouders, maar ze namen niet op. Daarna belde ze het ziekenhuis bij haar ouders in de buurt en daar kreeg ze haar huilende moeder aan de lijn. Haar moeder vertelde haar dat haar vader vijf minuten geleden was overleden als gevolg van een ernstig auto-ongeluk.Haar moeder was erg van streek geweest, omdat ze Gemma niet kon bereiken - ze had het telefoonnummer van Gemma niet meegenomen naar het ziekenhuis.


  Toen Gemma haar moeder aan de lijn
  kreeg, ontdekte ze wat dat snikkende
  geluid was geweest dat ze gehoord had.


   


  Troost en verdriet
  Gemma was erg verdrietig over haar vaders dood. Toch had ze een warm gevoel vanbinnen, omdat ze wist dat haar vader haar wilde troosten en geruststellen op het moment dat hij overleed.   


   


   


  Een kat neemt afscheid


  De geliefde kat van Tara Willems neemt afscheid na zijn ongelukkige dood.


  Tara was radeloos toen haar kat Purdy al drie dagen niet thuis was geweest. Ze had de kat al twaalf jaar en was erg aan hem gehecht.
  Voordat ze naar bed ging, zocht ze nog eens goed in de tuin, maar ze kon Purdy niet vinden.


  Bekend geluid
  De volgende ochtend werd Tara gewekt door het geluid van het kattenluik en Purdy die de trap opliep. Toen Tara de slaapkamerdeur opende, zag ze een toegetakelde Purdy. Maar voordat ze hem kon oppakken, was hij verdwenen! Tara schudde haar hoofd van ongeloof en dacht dat ze gedroomd had.
  Even later belde haar buurman aan. Hij vertelde dat Purdy was aangereden door een auto en dat hij hem in de goot had gevonden. Purdy was in zijn armen gestorven.


   


  Tara vond troost, wetende dat Purdy
  haar niet wilde verlaten voordat hij
  afscheid genomen had.


  22-06-2009, 09:06 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna-doodbezoeken begrijpen

  Bijna-doodbezoeken begrijpen
  Op het moment dat een persoon overlijdt, krijgt een dierbare soms een beeld door van de persoon waarin hij of zij afscheid neemt.


  Bijna-doodbezoeken zijn de verschijningen van een vriend of familielid op het moment dat ze overlijden. De rede voor dit contact is waarschijnlijk om dierbaren in kennis te stellen van hun overlijden of om voor altijd afscheid te nemen.


  Wat er gebeurt
  Sommige mensen zien geen beeld van hun dierbare, maar voelen wel hun aanwezigheid. Anderen ruiken een geur die ze met hun dierbare associŽren of hebben een lichamelijke ervaring; ze voelen dat iemand hen aanraakt. Ook horen mensen wel eens een stem, zowel in hun hoofd als in het echt. In de meeste gevallen vinden deze ervaringen tijdens de slaap plaats,


  Een bijna-doodbezoek kan een
  beeld zijn, een geluid of een
  gevoel dat er iemand is.

  als de hersenen ontspannen zijn en dus meer ontvankelijk zijn voor dergelijke berichten.


  Wie krijgt bijna-doodbezoeken?
  Het is niet zo dat alleen spirituele mensen bijna-doodbezoeken krijgen. Een recent onderzoek in de Verenigde Staten wees uit dat meer dan 50 miljoen mensen deze ervaringen hebben gehad . Dat is 20 procent van de bevolking.
  Waarom ervaren sommige mensen dit verschijnsel wel en anderen niet? Het lijkt erop dat sommige mensen meer ontvankelijk zijn voor bovennatuurlijke gewaarwordingen dan anderen. Ook kan het zijn dat pas gestorven mensen soms bijvoorbeeld liever verschijnen aan een kleinkind dan aan hun eigen kinderen.
   Waarom verschijnen ze?
  Vinden bijna-doodbezoeken plaats omdat de overledenen willen communiceren met ons om omdat wij willen communiceren met hen? Veel mensen vinden in ieder geval troost in het feit dat hun dierbare genoeg van hen hield om afscheid te nemen.


  Het leven gaat verder
  Voor de meeste mensen is het ervaren van bijna-doodbezoeken een bevestiging dat hun dierbare gelukkig is. Dit verzacht de pijn enigszins voor de nabestaanden.
  De gebeurtenis wijst hen er ook op dat het leven verder gaat na de dood en dat ze ooit weer samen zullen zijn met hun dierbaren.


  Waarom heeft niet iedereen bijna-doodbezoeken?


  Iedereen heeft wel eens een dierbare verloren, maar niet iedereen krijgt bezoek van de overledene. Er zijn vele factoren aan te wijzen waardoor velen dit fenomeen niet ervaren.


  Niet openstaan
  De meest waarschijnlijke rede dat de meeste mensen deze bijna-doodbezoeken niet ervaren, is dat ze er niet open voor staan en dus gebeuren ze ook niet.


  Onderliggende spanning
  Langdurende ruzies tussen de overledene en de nabestaanden kunnen ook de oorzaak zijn dat laatstgenoemde geen bijna-doodbezoek hebben. Ze staan niet open voor berichten die hen troost bieden.


  Ongeloof
  Waarschijnlijk vinden veel meer spirituele verschijningen plaats dan gemeld worden. Het is eenvoudige en rationeler voor mensen om te denken dat het hallucinaties zijn.


  Andere zaken
  De vriend of het familielid van de overledene wordt door andere, meer aardse zaken in beslag genomen. Ze merken de aanwezigheid in de kamer of de stem in hun hoofd niet op.


  Door verdriet overmand
  Veel mensen schenken waarschijnlijk geen aandacht aan bijna-doodbezoeken, omdat ze bang zijn voor de betekenis ervan. Ze zijn door verdriet overmand bij het idee dat een geliefde misschien overleden is.


  Crisisverschijningen


  Er bestaan nog andere geestverschijningen dan bijna-doodbezoeken. Soms probeert een dierbare een belangrijke boodschap door te geven.
  De persoon die de geest ziet, weet op dat moment nog niet dat de dierbare overleden is.
  Er zijn zo vaak meldingen van dit soort verschijningen, dat ze onmogelijk allemaal verbeeldingen kunnen zijn. Van deze pogingen van geesten om een probleem op te lossen, te waarschuwen of om afscheid te nemen voordat ze de aarde verlaten, worden over de hele wereld meldingen gemaakt.
   


  22-06-2009, 09:04 geschreven door AngelWings  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna Dood Ervaringen

  Bijna Dood Ervaringen

  Dr.R.Moody was, voor zover ik weet, de eerste dokter die onderzoek deed naar bijna dood ervaringen, kortweg: BDE's genoemd. De meeste mensen die een BDE ondergingen/beleefden beschreven de volgende verschijnselen die zij ervaarden:

  Een zoemend of rinkelend geluid, terwijl men weet dat men dood is. Vrede en pijnloosheid. Terwijl men sterft kan men onder hevige pijnen lijden; maar zodra men het lichaam verlaat is de pijn weg en ervaart men een vredig gevoel.

  De buitenlichamelijke ervaring. Wie sterft heeft dikwijls het gevoel op te stijgen en te zweven boven het lichaam. Soms is dit lichaam omringd door een medisch team en kan men toezien op wat men met hun lichaam doet. Hun lichaam voelt nu meer aan als een soort levend geestelijk energieveld.

  De tunnel-ervaring. Men voelt hoe men tegen hoge snelheid, omringd door duisternis, door een tunnel raast. Aan het einde van de tunnel bereikt men een wit- tot goudkleurig stralend licht van hoge intensiteit. In plaats van de tunnel zien sommigen ook de aarde, zoals de astronauten deze vanuit de ruimte zien. Daar bewegen ze zich snel vandaan, de ruimte in, voorbij de melkweg, voorbij miljarden melkwegen, voorbij vele universums tot buiten de kosmos.

  Opgaan in een nieuwe hemelse sfeer. Men komt in een nieuwe wereld van uiterste schoonheid en perfectie terecht. Men komt automatisch in die omgeving die bij de persoonlijkheid en de gedachten past.

  De lichtwezens. Aan het einde van de tunnel, of in de hemelse sfeer, ontmoet men mensen van licht. Dit zijn mensen waarvan het licht van binnen hen naar buiten straalt. In veel gevallen rapporteert men ontmoetingen met vrienden en relaties die al lang voor hen zijn overleden.

  Het lichtwezen. Het ontmoeten van het lichtwezen, dat de meeste zien als een krachtig liefdevol spiritueel wezen, als God, als Jezus, of als een engelachtig wezen. Ook zijn er sommigen die zich bang voelen. Ze voelen aan dat ze niet goed geleefd hebben en het is meer een soort schuldgevoel.

  Het levensoverzicht. Het lichtwezen laat hen terugkijken op een levensecht panoramische terugblik op hun leven. Men herbeleeft alles wat men heeft gedaan aan anderen en men eindigt de ervaring met het weten dat liefde het belangrijkste is in het leven. De terugkeer. Het lichtwezen zegt hen dat ze terug moeten. Andere keren krijgt men een keuze om te blijven of terug te keren. In ieder geval is het logisch dat al wie ons dit weet te vertellen natuurlijk teruggekeerd is. Degenen die kiezen voor een terugkeer doen dit meestal vanwege de geliefden die ze niet alleen willen achterlaten.

  Andere onderzoekers gingen verder, vťťl verder!


  Zoals Pim van Lommel.

    Een interview met Pim van Lommel, cardioloog.

  Pim van Lommel is de oudste (eerste) adviseur van de SBO. Hij is geboren in 1943, getrouwd en vader van een zoon en een dochter. Als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem houdt hij zich met een bijzonder centraal orgaan van de mens bezig, het hart. Eigenlijk is dit niet goed uitgedrukt. Pim wordt beter gekarakteriseerd wanneer we zijn activiteiten als volgt omschrijven: hij houdt zich bezig met de mens die dit centrale orgaan in zijn lichaam meedraagt. Via zijn werk is hij in aanraking gekomen met bijna-dood ervaringen (BDE's). Deze BDE's vormen een bron van inspiratie in zijn werk.  Mooie ontwikkelingen in de cardiologie  Pim begon in 1971 met cardiologie en toen spraken hem vooral de technische, de fysische aspecten van het hart aan. Als je echter eenmaal in dat vak zit, komen er allerlei volstrekt andere aspecten naar voren die veel belangrijker zijn. Mensen komen bij de cardioloog omdat ze problemen hebben met de functie van het hart: de pompfunctie schiet te kort, de zuurstoftoevoer schiet te kort, e.d. In de praktijk blijkt de techniek echter nog geen tien procent van het vak uit te maken. Dit is echter wel datgene waar de buitenwereld vol bewondering tegenaan kijkt: mooie apparatuur, mooie onderzoekingen. Er zijn ook prachtige onderzoeken.  Pim heeft de ontwikkeling van de cardiologie meegemaakt. Toen hij met de opleiding begon, bestond hartziekte eigenlijk alleen uit aangeboren hartafwijkingen en klepafwijkingen. De eerste klepoperaties vonden in Nederland in 1965 plaats. Reanimatie, gesloten hartmassage, begon pas in 1966. Het hartinfarct werd net ontdekt: hartbewakingsafdelingen zijn in Nederland in 1968 begonnen. De eerste hartkatheterisatie beginnen in ons land in 1969. Er komen steeds nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling. Een van de mooiste van de laatste tijd is het non-invasieve onderzoek. Dit houdt in dat je niet meer met katheters naar binnen gaat, maar met geluid, met echo-onderzoek werkt. Je kunt zo de hartspier en de functie ervan zien: de bloedstroom, de druk, lekkages. Je kunt nu op een patiŽntvriendelijke manier antwoord geven op de vragen die er ontstaan n.a.v. de klachten die iemand heeft. Er zijn ook gigantisch veel medicijnen ontdekt die klachten verminderen.


  Wie is verantwoordelijk?  Maar wat zit achter de klachten waarmee mensen komen? Wat is het waarom van hun klachten? Dit is natuurlijk veel boeiender dan al die nieuwe ontwikkelingen. Het probleemoplossend vermogen van een cardioloog is maar beperkt. Mensen verwachten veel meer dan een cardioloog kan waarmaken. Mensen leggen de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid en voor hun lichaam het liefst bij de dokter i.p.v. bij zichzelf. Dit is iets waar ik steeds weer tegenaan loop. Ik zie dat mensen weinig inzicht hebben in het functioneren van hun lichaam; weinig inzicht in hoe je goed met je lichaam kunt en moet omgaan; weinig inzicht in hoe je met de protesten moet omgaan die je lichaam je laat ervaren. En dit zijn natuurlijk heel andere aspecten dan mooie apparaten e.d., maar ze zitten wel bij de cardiologie.

  Je ziet bv bij mensen met een acuut hartinfarct de enorme angst die optreedt op het moment dat ze erg veel pijn hebben en denken dood te gaan. Ze zien er vreselijk ziek uit. In deze angst komen allerlei dingen boven die niet goed geweest zijn. Je hoort dan ook allerlei verhalen van mensen waarover ze nooit hebben gesproken, bijv. verhalen uit kampen in de oorlog, werkproblemen, relatieproblemen. Dit komt allemaal boven op het moment dat ze geconfronteerd worden met de eindigheid van het leven. De angst. De mensen krijgen op die manier een kans - maar dat zeg je niet tegen ze - om te kijken wat ze hiermee kunnen. Je ziet dan toch dat heel veel mensen na het krijgen van een hartinfarct bij voorkeur weer terugkeren in het oude levenspatroon van voor het infarct. Ze grijpen bij voorkeur nŪet die kans aan en willen bij voorkeur nŪet de stap zetten om de gevolgen van wat ze hebben gehad onder ogen te zien. Ik ben altijd verbaasd over de manier waarop mensen met zichzelf om blijven gaan na een hartinfarct.


  Een simpel voorbeeld is het roken. Roken is een enorme risicofactor voor het ontstaan van hartproblemen. Als je via je familie aanleg hebt op een hartinfarct en je rookt, verhoog je de kans op een hartinfarct met een factor tien: zou je normaal kans hebben op vijf procent, dan wordt het nu vijftig! Hoewel je met roken je prognose ontzettend verslechtert, zeggen mensen rustig: ik vind het stoppen met roken zo moeilijk en ik blijf roken. Ondanks de uitleg, ondanks het weten dat het slecht is, krijg je de mensen niet zover dat ze naar dit inzicht gaan leven. Dit geldt ook voor gezond eten, gezond drinken, gezond leven. Je ziet dus dat mensen wťten dat ze dingen doen die niet goed zijn voor hun lichaam, maar ze leven niet naar hetgeen ze weten.

  Aanleg, genen en lichamelijke beperking  De familiaire aanleg bij vernauwde bloedvaten (aderverkalking) moeten we niet uitvlakken. Je kunt deze hebben zonder dat je het weet. Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben zo'n aanleg.
  Er zijn onderzoeken geweest van gesneuvelde Korea- en Vietnam-militairen. Door obductie is vastgesteld dat twintig procent van de twintig-jarigen al een vernauwing tot vijftig procent van de kransslagaders had. In IsraŽl zijn baby's van het (blanke) Kaukasische ras onderzocht, waaruit is gebleken dat tien procent van deze baby's reeds abnormale bloedvaatjes heeft.


  Als je nu deze aanlegfactor bezit, kun je deze beÔnvloeden door gezond leven, gezond eten e.d. Rondom de Middellandse Zee heb je veel minder hart- en vaatziekten door het 'mediterrane dieet': veel vis, olijfolie, veel groenten. Dus je kunt je aanleg vaak wel positief beÔnvloeden.
  Dit gaat niet altijd op. Sommige mensen worden door hun aanleg zo 'geteisterd' dat ze op heel jonge leeftijd al ernstige hartafwijkingen hebben.


  Hoe kun je 'aanleg' beschouwen? Het zit in je genen, dat is wel duidelijk, maar de vraag waarom het in je genen zit, is van een heel andere orde. Je kunt nog verder doorvragen: waarom word je in zo'n familie geboren? Daar heb ik geen antwoord op, maar het is een boeiende vraag. Als je niet gelooft in toeval - en daar geloof ik niet in - moet er een reden voor zijn, maar die weet ik niet. Het valt wel op dat heel veel mensen niet of nauwelijks kunnen aanvaarden dat er lichamelijke beperkingen zijn. Ze kunnen er dan ook niet goed mee omgaan.


  Fundamentele vraag: Waarom breekt het echte inzicht niet door?  Wat ik zo boeiend vind, is waarom mensen de stap niet kunnen zetten om te gaan leven naar wat ze weten. Als je het alleen weet 'met je hoofd' lukt het niet. Je moet het inzicht hebben. Die stap van weten naar inzicht blijkt heel moeilijk te zijn. Zelfs zo'n ramp - sommigen ervaren het zo - als een hartinfarct is voor velen onvoldoende om tot inzicht te komen. Ze leggen dan toch nog de verantwoordelijkheid bij de dokter. Als ze opnieuw klachten hebben, moet de dokter het probleem oplossen. Je wordt dus geconfronteerd met het gegeven dat mensen hartproblemen hebben, maar dat het allemachtig moeilijk is om het dagelijkse levenspatroon te veranderen.


  Angst  Verder zie ik dat angst zo'n belangrijke rol speelt in het leven. Vertrouwen in je lichaam, liefde en aandacht voor je lichaam ontbreken volkomen. Het lichaam wordt gebruikt of misbruikt, maar niet onderhouden. Mensen die vastlopen bij de huisarts en die wij in de praktijk krijgen vormen nog maar het topje van de ijsberg. De klachten van hartritmestoornissen en pijn op de borst zijn heel vaak een gevolg van angst en problemen die angst oproepen. Pijn is een symptoom en geen ziekte. Angst is echt een ongelooflijk belangrijke factor. Het is van wezenlijk belang dat mensen de liefde ontdekken en liefde is het loslaten van de angst. Met angst, onzekerheid en onzorgvuldigheid doe je je lichaam geen goed. Als je hier last van hebt, kun je er toch wat aan doen als je je ervan bewust bent. In onze maatschappij is angst toch een belangrijke factor. Vooral de levensangst.

  Dit heeft o.a. te maken met de eisen die worden gesteld of die je je laat stellen. Dat begint al in het basisonderwijs en wordt vervolgd in het middelbaar onderwijs. Het benadrukken van competitie, carriŤre, geld en dat soort dingen draagt bij een heleboel mensen bij tot angst want ze raken in conflict met zichzelf en met anderen. Vertrouwen verdwijnt en angst komt ervoor in de plaats.


  Angst heeft ook te maken met de manier waarop mensen zich identificeren met hun lichaam. Veel mensen zien alleen hun lichaam en hebben nauwelijks of geen oog voor datgene wat je je ziel zou kunnen noemen. Als je vindt dat je je lichaam bťnt, kun je ontzettend bang zijn voor de dood. Als je echter vindt dat je je lichaam hťbt, kan die angst plaatsmaken voor een besef dat je lichaam straks weliswaar sterft, maar je ziel niet.


  Als mensen een probleem krijgen met hun hart, of een probleem denken te hebben met hun hart, zie je ze doorgaans nog geen stappen zetten om hiermee iets te doen en hun leven te veranderen. Het 'veilige' terugtrekken in het oude bekende patroon zie je heel veel. Deze mensen zitten a.h.w. strak in het leven, zijn niet flexibel, zitten in een model van het leven vast. Sommigen proberen goed te zijn naar anderen, maar vergeten goed te zijn naar zichzelf: ze hebben geen aandacht voor hun eigen hart.


  Het hart: meer dan een pomp  Als je kijkt naar de functie van het hart in het lichaam, kun je enerzijds zeggen dat het hart het bloed door het lichaam pompt. We moeten ons echter ook goed realiseren dat anderzijds het bloed het hart doet pompen. Het aanbod van bloed verzorgt de hartspierfunctie en de ademhaling zorgt voor een goede hartfunctie. Je kunt het hart dus niet los zien van de rest van het lichaam. Het hart zorgt ervoor dat voedsel, energie en informatie in het hele lichaam worden verspreid. Het zorgt er ook voor dat de afvalstoffen weer worden afgevoerd. Het hart reageert op datgene wat in het lichaam gebeurt.


  Alle organen en cellen communiceren met elkaar. Hoe vindt die communicatie plaats? Dit gebeurt via het zenuwstelsel ťn via de bloedbanen. Het hart zorgt ervoor dat de informatie daar terechtkomt, waar die terecht moet komen. Er is een continue interactie tussen elke cel, de celsystemen, en het geheel.


  Hersendood is niet dood!  Als het hart stopt, wordt er geen informatie meer uitgewisseld, de interactie stopt en de mens gaat dood. In het kader van postmortale orgaandonatie wordt echter een ander doodscriterium gehanteerd, namelijk hersendood. Hier kun je grote vraagtekens bij plaatsen.


  Het hart is samen met de hersenen en het centrale zenuwstelsel het orgaan met de meeste elektrische activiteit. In het hart zit een enorm elektrisch netwerk. Dit betekent dat er ook heel veel magnetische activiteit is. De kontakten van het lichaam met de bewustzijnsvelden treden op via de elektrische en de magnetische velden (die bestaan uit virtuele fotonen). Ik ben ervan overtuigd dat je bewustzijn niet in je lichaam is opgeslagen, maar dat je via je lichaam je dagelijks bewustzijn ervaart. Je hart is een orgaan met zeer veel elektrische en magnetische activiteit. Het hart heeft - net als de hersenen - rechtstreeks contact met speciale bewustzijnsvelden. Die onderlinge verbondenheid is er zowel in het lichaam, als met de omgeving en met alles. Wij zijn voortdurend met elkaar en met alles verbonden, zowel in het lichaam als daarbuiten.


  Als nu het hart stopt met pompen betekent dat het volgende. Realiseer je eerst dat bijna dertig procent van het bloed naar de hersenen gaat. Er zijn proeven gedaan met mensen in een volkomen afgesloten ruimte zonder licht en geluid. Als deze mensen gaan denken, zie je niet alleen materiŽle activiteit ontstaan via het elektro-encefalogram (eeg), maar ook de bloedtoevoer naar de hersenen neemt toe. Dus een immateriŽle activiteit zoals denken of gerichte aandacht veroorzaakt materiŽle activiteit in de hersenen. Als de bloedtoevoer nu wegvalt, betekent dit dat de energievoorziening van de hersencellen wegvalt en dat deze niet meer kunnen functioneren. De elektrische en magnetische velden van de cellen vallen weg, waardoor. op dat moment de verbinding met het dagbewustzijn wegvalt. Je raakt bewusteloos en je ervaart je bewustzijn niet meer via je lichaam. Dit betekent dat wanneer je klinisch dood bent - bij een hartstilstand of een ademstilstand - je onder normale omstandigheden overlijdt binnen vijf tot tien minuten. De cellen zijn dan definitief beschadigd doordat er geen energie meer wordt aangevoerd. Reanimatie lukt dan niet meer.

  Bij een kloppend hart echter - bij een hersendode - kun je weliswaar je bewustzijn niet meer via je lichaam ervaren, maar dat betekent nog niet dat de onderlinge verbondenheid tussen alle organen is weggevallen. De stervensfase is ingetreden, is net begonnen, maar de lichamelijke dood is zeker nog geen feit. Dood ontstaat niet van het ene moment op het andere. Daar gaat een stervensproces aan vooraf. Dat proces begint als het hart stilstaat; vervolgens stoppen de hersenen met functioneren; dan volgt de rest van het lichaam. Dit is een actief proces dat uren kan duren.


  Als je een kloppend hart hebt met alleen 'hersendood' en je houdt die circulatie in stand, je houdt het hart kloppend en je geeft medicijnen voor een goede bloeddruk, dan is het lichaam niet dood want de cellen versterven niet. De interactie tussen de bewustzijnsvelden en je hersenen kŠn (!) zijn verbroken, maar je weet nooit of dit definitief of tijdelijk is.


  Wetenschap  De wetenschap gaat wat merkwaardig om met hersendood. Wetenschap is vragen stellen. Vrij veel wetenschappers beperken zich tot de ideeŽn die ze al hebben, en alles wat ze tegenkomen wat hierin niet past wijzen ze af. In mijn ogen is dit geen wetenschap en het is ook niet vernieuwend. Het niet kunnen loslaten van je ideeŽn is ook gebaseerd op angst. Zo worden nieuwe inzichten op hersendood en bijna doodervaringen door wetenschappers geblokkeerd op een onwetenschappelijke manier. Met de huidige medische kennis uit de westerse wereld kunnen we een hoop aspecten niet verklaren - bijv. bijna doodervaringen en spontane genezingen van kwaadaardige tumoren - en dus worden ze ontkend.

  Je kunt alleen wetenschappelijk blijven door te kijken of je een verklaring kunt vinden voor de vele verschijnselen die je niet kunt begrijpen. Als je die verklaringen niet kunt vinden moet je niet gaan roepen dat het verschijnsel niet bestaat, maar zou je moeten afvragen of er een andere verklaring is die je misschien niet begrijpt


  De westerse wetenschap gaat zover dat ze gebeurtenissen of verschijnselen ontkent als ze niet met een prospectief dubbelblind onderzoek te onderzoeken zijn. Veel wetenschappers willen er nog steeds niet aan dat je psychische gesteldheid je lichamelijke gesteldheid positief of negatief beÔnvloedt. Nou hoeft men niet alles te accepteren, maar een wat opener houding zou niet verkeerd zijn. Ik hanteer graag een citaat uit de Kalama Sutra dat zegt "Beschouw alles als een mogelijkheid, maar aanvaard het pas als je voor jezelf erachter kunt staan en helemaal kunt meevoelen. Dan pas is het waar voor jou". Ik zal nooit iemand vertellen dat ik gelijk heb, maar ik zal mensen iets proberen aan te reiken. Als ze er niets mee kunnen, is het goed en als ze er wel iets mee willen, is het ook goed.

  Bijna-dood ervaringen
  Bijna-dood ervaringen (BDE's) worden door een hoop wetenschappers niet serieus genomen, maar voor mij zijn ze waarheid geworden. Door mensen met een BDE te ontmoeten en met hen te spreken is mij veel duidelijk geworden. Door deze ontmoetingen en gesprekken heb ik de veranderingsprocessen na een BDE bij hen gezien.


  Alles in onze wereld is subjectief. Dit blijkt nu ook uit de kwantummechanica, niets is objectief. De wereld die wij ervaren via onze waarneming is subjectief. En dat geldt dus zeker voor de ervaringen die wij innerlijk hebben. We kennen eigenlijk geen objectiviteit. Dť waarheid bestaat niet. Het verhaal van de mens over zijn BDE is zijn waarheid. Deze ervaring is zo indrukwekkend dat het zijn/haar leven wezenlijk verandert. En omdat de BDE zoveel voorkomt over de hele wereld en de mensen in essentie hetzelfde vertellen - zij het in subjectief gekleurde woorden - is de BDE een gezamenlijke waarheid. Een van de belangrijkste veranderingen na een BDE is dat de angst voor de dood volledig verdwijnt omdat dood niet dood blijkt te zijn. De mensen verklaren dat hun bewustzijn door blijft bestaan terwijl hun lichaam daar voor dood ligt. Wie uit zijn/haar lichaam is geraakt, is zijn/haar bewustzijn gewůrden in die zin dat de beperkingen van het bewustzijn tijdens je 'leven' zijn weggevallen. De beperkingen van het lichaam zijn opgeheven. Als je dan in deze bewustzijnservaring via een tunnel in een andere dimensie komt - waar geen ruimte en tijd zijn - ervaar je dat er ook geen verleden, heden en toekomst is: alles is aanwezig. Je bewustzijn is dan enorm ruim.


  Via de BDE krijgt die mens de kans om te ervaren dat, als hij in deze bewustzijnsvelden zit, hij ook alles kan meemaken wat hij in het verleden heeft meegemaakt. Die mens komt in contact met zijn eigen bewustzijnsvelden, met zijn eigen herinneringen, en ook met die van anderen. Hij beleeft dan zijn leven opnieuw vanuit het bewustzijn van een ander. Als je iemand bv bewust of onbewust kwaad hebt gedaan of geen liefde hebt gegeven, ervaar je dat vanuit de ander. Je voelt vanuit de ander wat je niet goed hebt gedaan. Of je voelt wat je wel goed hebt gedaan. Dit wordt ook wel het 'levenspanorama' genoemd. Hieruit blijkt dat al je gedachten en handelingen blijven bestaan en dat je hiermee opnieuw in contact kunt komen en ůůk met de bewustzijnsvelden van anderen. Hieruit blijkt tevens dat al die bewustzijnsvelden onderling verbonden zijn.


                                                                   Mensen kunnen dan ook in contact komen met de bewustzijnsvelden van de gebeurtenissen die nog op handen zijn, met hun eigen toekomstbeelden, en mensen nemen dan waar wat ze nog gaan meemaken. Als ze weer 'terug zijn' zijn ze dit soms vergeten en soms weten ze het nog. Later ervaren ze die gebeurtenissen dan als dťjŗ vu. Soms nemen ze ook toekomstbeelden van de wereldontwikkelingen waar. Ze kunnen in die andere dimensie ook in contact komen met bewustzijnsvelden van overleden dierbaren. Die bewustzijnsvelden zijn dus overal en altijd met de mensen verbonden. Alles is in die andere dimensie aanwezig en je bent onmiddellijk daar waar je je aandacht op richt.


  Als die mensen met een BDE twee minuten 'weg' zijn geweest kunnen ze een dag praten over wat ze ervaren hebben. Het boeiende van de BDE's is dat je inzicht kunt krijgen in hoe die bewustzijnsvelden samengesteld zijn. En tevens krijg je enig zicht op de bewustzijnsbeperkingen die het lichaam ons oplegt. Mensen die weer in hun lichaam terug zijn vertellen allemaal dat het absolute gevoel van onvoorwaardelijke liefde waar ze even in verkeerd hebben nu weg is, evenals de absolute kennis die ze even hadden, en de absolute acceptatie waarin alles helder was. Dankzij de BDE heb ik inzicht kunnen krijgen hoe de relatie tussen bewustzijn en lichaam zou kunnen zijn en hoe je hiermee om zou kunnen gaan. De neurofysiologie heeft gezocht waar je bewustzijn en je herinneringen in je hersenen gelokaliseerd zouden kunnen zijn. Penfield - neurochirurg en Nobelprijswinnaar - heeft proeven gedaan tijdens neurochirurgische ingrepen bij epilepsiepatiŽnten. Tijdens hersenoperaties heeft hij een bepaald deel van de hersenen geprikkeld waarbij die patiŽnten soms een gevoel van uittreding kregen en soms ook flitsen uit het verleden. Maar dit bleken niet de klassieke BDE-verhalen: geen levenspanorama vanuit het bewustzijn van anderen, geen absoluut gevoel van onvoorwaardelijke liefde, geen absolute kennis, geen veranderend levensinzicht. Penfield kwam tot de conclusie dat de bewustzijnsherinneringen niet in de hersenen te lokaliseren zijn. Verschillende andere onderzoekers zijn tot dezelfde conclusies gekomen (Pribram, Eccles). Er is een interactie tussen een immaterieel veld, een niet-materiŽle zijnsorde in het universum en het fysieke deel van de mens.Het concept in de huidige wetenschap vertelt dat het bewustzijn in de hersenen is gelokaliseerd, maar dat concept is nooit aangetoond, nooit bewezen; men gaat er vanuit. Dit concept, deze hypothese mag je echter niet aanvallen want dan ondergraaf je de ideeŽn van mensen en dat stellen ze niet op prijs. Mensen als Penfield geven aan dat hun hele levenswerk tot resultaat heeft gehad dat ze deze hypothese niet kunnen bewijzen.

  De Nederlandse hersenonderzoeker Herms Romijn - ook adviseur van de Stichting Bezinning Orgaandonatie - lanceert iets nieuws. Hij zegt dat de hersenen binnen een uur vol zitten als ze de informatie opnemen die ze toegediend krijgen. Dit zou betekenen dat het z.g. korte en lange termijn geheugen helemaal niet kunnen bestaan. Ook Romijn ondergraaft nu dus de gehanteerde hypothese dat de hersenen de bewustzijnsherinneringen bevatten.

  Dit heeft implicaties voor het hersendoodconcept. De Nederlandse wetgever koppelt persoonlijkheid aan de hersenen en stelt dat een hersendode dus geen persoonlijkheid meer heeft. Hier kun je wel heel grote vraagtekens bij plaatsen. Wat versta je onder persoonlijkheid als je het voorgaande in acht neemt? Persoonlijkheid zou je kunnen definiŽren als de combinatie van je totale bewustzijn, je gevoel van identiteit - je zelfbewustzijn - en je herinneringen. Uit de BDE's nu blijkt dat het bewustzijn van je hogere Zelf veel omvattender is dan je kunt ervaren met je dagbewustzijn in je lichaam. Je ego dat je ervaart in je lichaam is wat anders dan je hogere Zelf dat je ervaart buiten je lichaam. Er is wel een onderling verband, maar je hogere Zelf is een veel grotere dimensie dan je ego. Je ego sterft af als je lichaam afsterft. Je hogere Zelf - je hogere bewustzijn waarmee je in contact bent met alle andere bewustzijnsvelden die bestaan, ooit bestaan hebben en nog zullen bestaan - blijft.

  Intrigerende vragen

  Enige boeiende vragen. Hoe kan het dat elk lichaam dat voortdurend wordt afgebroken (alle cellen worden constant door nieuwe vervangen) en weer opnieuw wordt aangemaakt toch een continuÔteit van functies en van functioneren heeft? Waar komt die continuÔteit vandaan? Hoe kan dit opgeslagen zijn in cellen die steeds veranderen en worden afgebroken? Hoe werkt dit? Dit kan nooit als alles in die cellen zou zijn opgeslagen.

  Het enige dat niet verandert, is je DNA. Dit is het enige constante in je lichaam. Het DNA zal dus waarschijnlijk een essentiŽle rol spelen als het contactpunt tussen je cellen en je bewustzijnsvelden. Maar hoe? Na een BDE zijn de functies van de hersenen veranderd: de mensen houden een verhoogde intuÔtie. Veel mensen zijn na een BDE helderziend, helderhorend, heldervoelend. Ze hebben waarschijnlijk ook een ander elektrisch en magnetisch veld om zich heen. Hoe komt het dat de functie van je lichaam na een BDE zo verandert? Welke rol speelt de DNA-functie hierin?


  Mijn theorie is dat elk mens zijn eigen, persoonsspecifiek DNA heeft in al zijn cellen en dus ook in zijn hersencellen en dat elk mens hierdoor contact met zijn eigen bewustzijnsvelden kan maken. Je DNA speelt een essentiŽle rol in je contactmogelijkheden en je DNA gaat kapot als je cel zich niet meer splitst en definitief afsterft.


  Mensen ervaren iets in een BDE en halen hier het wezenlijke inzicht dat dood niet bestaat:


  ∑        hiermee krijgt leven een totaal andere waarde;


  ∑        hiermee worden liefde, aandacht en compassie naar jezelf en naar anderen belangrijk;


  ∑        hiermee neemt het belang van uiterlijk, geld, en verslavende dingen aanzienlijk af;


  ∑        hiermee wordt levensenergie gegeven aan dingen die te maken hebben met de continuÔteit.

  Dit botst vreselijk met de heersende opvattingen en dit betekent dat ongeveer 80% van mensen met een BDE in echtscheiding raakt, van baan verandert en anders gaan leven. Dit is een heel moeilijk proces dat jaren en jaren kost.
  Als je openstaat voor wat deze mensen te vertellen hebben, kun je die inzichten oppakken. Als je ze niet uit angst afwijst, zijn mensen met BDE's grote leermeesters voor je.

  Bijna-dood ervaringen en orgaandonatie

  Tussen BDE's en orgaandonatie ligt een zeker verband. Deze wordt gevormd door medische en ethische problemen. Hoe ga je om met comateuze patiŽnten? Hoe ga je om met stervende patiŽnten? Hoe ga je om met euthanasie? Hoe ga je om met abortus? Hoe ga je om met organen die verwijderd worden uit hersendode patiŽnten met een kloppend hart? Dit zijn voor mij vragen waarbij dezelfde problemen een rol spelen.Als je beseft dat je bewustzijn en je identiteit niet in je lichaam zitten, maar wel via je lichaam worden ervaren, dan zou dat het volgende kunnen betekenen. Als je de organen bij iemand wegneemt bij wie de hersenen niet voldoende functioneren en die 'hersendood' genoemd wordt, neem je de organen weg bij iemand van wie het organisme niet gestorven is. Dit is een belangrijk inzicht. Hij of zij is dus niet dood. Vanuit dit inzicht mag ieder mens met zichzelf handelen zoals hij zelf wil, als hij het maar bewust doet. Uit liefde mag je een orgaan afstaan, als je maar weet wat dat betekent. Een ander mag zoiets niet voor je beslissen. Dit kŠn eigenlijk niet. Ik geloof namelijk niet dat je bewustzijn in je lichaam zetelt. Je kunt op allerlei vragen die op dit gebied ontstaan antwoorden krijgen als je ernaar wilt zoeken.

  Het verband tussen BDE's en orgaandonatie heeft dus te maken met het inzicht in de relatie tussen je bewustzijn en je lichaam, het inzicht in wat dood betekent en wat leven betekent. Leven betekent dat je cellen dankzij energieŽn in staat zijn met je bewustzijn te communiceren. Dood betekent dat door het versterven van de cellen de communicatie tussen je lichaam en je bewustzijn onmogelijk is geworden, maar je bewustzijn blijft bestaan. Je kunt het een beetje vergelijken met televisie. Als ik het televisietoestel aanzet kan ik het beeld ontvangen, dan wordt het zichtbaar voor mijn zintuigen. Als ik het toestel uitzet ontvang ik niets meer, maar de uitzending gaat door.

  En zo gaat het met alle mogelijke informatie in het universum: deze wordt alsmaar uitgezonden en wij vangen er iets van op als we ons ervoor kunnen en willen openstellen.

  Tot zover dit intervieuw van Pim van Lommel.Nog iets over het zuurstofgebrek van de hersenen:

  Zuurstofgebrek NIET oorzaak Bijna-Dood-Ervaring (BDE)

  Published by Toine Trust May 8th, 2007 in TT-Report 2.0.

  Dr. Melvin Morse is een kinderarts, die dacht dat mensen die interesse hadden voor bijna-dood ervaringen gewoon op talkshows op TV wilden verschijnen. Maar iets gebeurde er bij een van zijn patienten, dat zijn mening drastisch deed veranderen. Nu gelooft hij in bewijs voor leven naar de dood. Vele wetenschappers verklaren dat bijna-dood ervaringen veroorzaakt worden door een zuurstofgebrek in de hersenen op het laatste moment van het leven.

  Echter een recent voltooide 13-jarige studie, die in Nederlandse ziekenhuizen werd uitgevoerd, lijkt deze theorie volledig op zijn kop te gooien. Volgens het hoofd van het onderzoek, Dr. Pim van Lommel, kan zuurstofgebrek niet de enige verklaring zijn, omdat slechts 18% van alle slachtoffers van hartaanvallen een BDE ervaren.


  Als de theorie zou kloppen, betoogt hij, zouden alle patienten die later weer bijkomen er een gehad hebben. Dit heeft Dr. Van Lommel en andere medische professionals doen veronderstellen dat de geest los van de hersenen kan opereren. Dr. Morse denkt dat hij bewijs heeft gevonden, dat het een kijkje is op iets van na ons bestaan.
  "Ik heb een 6-jarige jongen geinterviewd," vertelde Dr. Morse. "We hebben hem gereanimeerd. Hij opende zijn ogen en zei verwonderd, 'Dat is vreemd, twee mannen zogen me terug in mijn lichaam.'

  Dr. Morse is een gerespecteerd kinderarts. Hij was een skepticus over de kwestie van leven na de dood, totdat hij geconfronteerd werd met een verhaal dat hij niet kon verklaren.
  "Zij was wat je zou zeggen klinisch dood," legde Morse uit. "Zij bevond zich 19 minuten onder water ."Nadat het 7-jaar oude meisje gereanimeerd was, begon ze tekeningen te maken


  Wat ze mij beschreef was niet een hallucinatie. Het was een gedetailleerde, nauwkeurige beschrijving van haar eigen reanimatie, maar vanaf een vogelperspectief," vertelde Dr Morse. Het kind geloofde dat ze terug naar haar lichaam moest om haar moeder met haar ongeboren broertje te helpen. Ze tekende haar ongeboren broertje met een groot rood hart. Enkele maanden later werd haar broertje geboren met een hartkwaal!!!

  "Hoe kunnen stervende, comateuze patienten iets gewaarworden? Dat was wat me fascineerde," vertelde Dr. Morse. "Ik wist dat iets belangrijks over het menselijk bewustzijn geleerd zou worden." Dr. Morse heeft tientallen interviews met kinderen opgenomen, die bijna-dood hebben ervaren. Hij zegt dat hij de ervaringen van kinderen de meest pure vindt. Dr. Morse zegt dat hij niet in God gelooft en weinig interesse heeft in de ervaringen van vele volwassenen, die het vaak reflecteren op hun eigen religieuze geloof en cultuur.


  Sociaal werkster Kimberly Clark Sharp vertelt dat ze geen vrede kon hebben met haar eigen OOBE, bijna-dood ervaringen totdat een van haar eigen patienten er een had.
  Sharp's patient kreeg een hartstilstand. Nadat ze werd gereanimeerd, hield de patient vol dat ze uit haar lichaam was getreden en boven het ziekenhuid had gezweefd, waar ze een blauwe tennisschoen op de richel van de 3e verdieping had gezien. Om haar patient gerust te stellen, ging ze kijken. "Ik vond een blauwe tennisschoen op de richel," vertelde Sharp. "Alles klopte hoe ze het mij beschreef!!!

  "Het is duidelijk dat wanneer mensen in de laatste momenten van hun leven plat liggen, iets diepzinnigs gebeurt," vertelt Dr. Morse. "Het is iets dat de monitoren van hedentendage niet kunnen detecteren."
  Dr. Morse's bevindingen zijn gepubliceerd in medische journaals en hij probeert te kijken of iets fysisch verandert in de rechter temporaalkwab van de hersenen, als iemand een bijna-dood ervaring heeft.
  "Een kind vertelde mij dat het een licht was dat haar vertelde wie ze was en waar ze naar toe zou gaan," vertelde Dr. Morse. "Ik wil met dat licht communiceren, dat ons vertelt wie we zijn en waar we naar toe zullen gaan, terwijl we nog steeds in leven zijn. Dat is voor mij de uitdaging van de bijna-dood ervaring."
  Dr. Morse denkt dat je in contact kan komen met dat deel van de hersenen d.m.v. meditatie etc. Er is geen absoluut bewijs, maar hij gelooft dat mensen die een bijna-dood ervaring hebben, een andere wereld binnenstappen.

  Bekijk een video over Dr. Morse en BDE's:
  http://www.melvinmorse.com/nderav.htm

  Of de unieke BDE van Pamela Reynolds:


  http://www.merkawah.nl/html/Pam%20Reynolds-overdruk.pdf  (als de link niet werkt, klik dan op het woord: 'Reynolds' , dan doet hij het wťl!)


  Deze vrouw lag een uur lang klinisch dood, zůnder hersenactiviteit, zonder ademhaling, zonder hartslag, afgekoeld tot 10 a 15 graden lichaamstemperatuur.......................... en ze had ook speciale pluggen in haar oren zodat ze niets kon horen, etc.......en ze had een prachtige BDE!!!


  Pim van Lommel komt in zijn prachtige boek: "Eindeloos Bewustzijn" tot de logische conclusie dat het bewustzijn en het geheugen LOS  van de hersenen kunnen blijven bestaan!!! Een echte aanrader!

  BDE verhalen kun je o.a. hier vinden: http://nderf.org/Dutch/,
  maar je kunt natuurlijk ook even googelen!     
   


  22-06-2009, 09:04 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste creme tegen rimpels van de Aldi!

  Beste creme tegen rimpels van de Aldi!


   


  Ongelooflijk maar waar schijnbaar!?

  Heb jij ook wel eens in een dure cosmeticawinkel gevraagd naar de beste creme tegen rimpels? Komen ze dan aanzetten met de duurste crŤmes met kaviaar, anti-oxidanten of vitamine A-zuur? Terwijl blijkt dat die anti-rimpel crŤmes nauwelijks werken? Dan hebben wij een veel betere en goedkopere oplossing voor jou!
  Beste crŤme van de AldiDe crŤme tegen rimpels van Aldi is de laatste tijd extreem populair. In Engeland kunnen ze de potjes haast niet meer aanslepen.


  De antirimpelcreme, voor een paar euro verkrijgbaar, blijkt uit onderzoek van de Duitse consumentenbond de beste crŤme tegen rimpels van het moment te zijn. Drie maanden lang smeerden dames hun gezicht in met zestien verschillende crŤmes. Door driedimensionale beelden werd het  resultaat op de huid bekeken. De wondercrŤme van de Aldi kwam er een stuk beter uit dan dure merken zoals Helena Rubinstein en Olay.


  Biocura; dŤ crŤme tegen rimpels
  De crŤme tegen rimpels bevat Bioflavonen en Q10. Voorheen werden er in Engeland zo'n 890 potjes crŤme per week verkocht, nu zijn dat er 20.000. In Nederland is de crŤme te koop bij de Aldi onder de naam Biocura. Voor 50 ml betaal je slechts EUR2,25. Echt een koopje dus!   

  22-06-2009, 09:00 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben flieft op deze

  Kaartjes


  zo cute...


  http://www.orakels.com/php/?m=ecards&g=9&p=1

  22-06-2009, 08:59 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bel geen 0900 het kan anders
  http://www.vraagalex.nl/

  22-06-2009, 08:59 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ascendant

  http://www.catharinaweb.nl/astrologie/ascendantberekening.htm


  Bereken hierboven je ascendant


      Ascendant Ram (De vechter)


  Moedig, trots, energiek, wilskrachtig, ondernemend, hartstochtelijk. Sterke gezondheid. Verhoogde prikkelbaarheid (Kan vrij agressief zijn).Erg levendig, actief, direct, scheppend.


  Gevaar voor overwerken, het teveel vergen van lichaam en geest.  Behoefte aan veel beweging in de vrije natuur.
  Geeft niet op en bindt niet in.  Gaat zijn eigen weg en zet door.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: beleeft een bindende relatie vaak als een beperking. Is in de relatie op zoek naar de rustige pool, maar kan daar onmogelijk van genieten. Heeft een duidelijke en begrijpende partner nodig, naar wie hij/zij altijd weer kan terugkeren.


  Negatieve eigenschappen: Gebrek aan begrip voor anderen. Agressief, egoÔstisch, gejaagd, ruw, destructief. Verdraagt geen frustratie. Sluit geen compromissen, maar maakt onbehouwen gebaren. Neigt naar willekeur, geweld, machtsmisbruik, wil imponeren. Wil met zijn kop dwars door de muur heen gaan.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: knokig, gespierd lichaam, hoog, breed voorhoofd, dichte, rechte, soms puntige wenkbrauwen, markante gelaatstrekken. Resolute, heftige bewegingen, paradepas


   Omhoog


   Ascendant Stier (De genieter)


  Traag, kalm. rustige bewegingen, zelfbewust en gemoedelijk. Gezapig, volhardend, gelaten, rustig en stabiel, praktisch, gevoelvol, erg zinnelijk.
  Houdt van het vertrouwde en bestendige. Uitgesproken smaak en sterk ontwikkeld gevoel voor vormen. Artistieke neigingen. Laat de dingen rijpen. Heeft emotionele en financiŽle zekerheid nodig.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: zoekt naar en biedt trouw en bestendigheid en is daarom bereid om zich al vroeg te binden. Heeft een sterke partner nodig, die weet wat hij wil, conflict niet schuwt en zijn leven bezieling geeft.
  Negatieve eigenschappen: Neigt ernaar (ook tegen beter weten in) terug te vallen in oude gewoonten. Niet voor rede vatbaar, stijfkop. Klampt zich aan al het oude vast en verzet zich stug tegen vernieuwingen. Gierig, onmatig, lui, genotzuchtig, zwaarmoedig en traag.
  Uiterlijk verschijningsbeeld: grote ronde ogen ('koeienogen'), warme blik, zinnelijke mond met brede lippen. Vaak korte, gezette lichaamsbouw met ronde nek en ronde schouders. De handen zijn breed en zwaar, met korte vingers. Op gevorderde leeftijd gezet. Bij mannen neiging naar halvemaanvormige kaalhoofdigheid.


  Omhoog
   Ascendant Tweelingen (De labiele)


  Levendig, druk. Nieuwsgierig, veelzijdig, op contact gesteld, geestelijk beweeglijk en zich aanpassend, altijd goed geÔnformeerd en spraakzaam. Dit type is steeds in beweging, maakt veel gebaren met armen en handen.
  Eeuwig onderweg, altijd op zoek, zonder precies te weten wat er gezocht wordt. Een vlinder die overal heen vliegt, maar zich er slechts kort mee bemoeit. Praat graag, zit nooit om woorden verlegen.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: verlangt naar een partner als verlossende pool van rust. Gelooft in een hogere lotsverbondenheid, die hem en zijn partner samenbrengt. Blijft desalniettemin in het diepst van zijn hart onafhankelijk en nieuwsgierig in veelzijdige contacten geÔnteresseerd.
  Problematiek: de verstrooide. Schept altijd weer totale verwarring en schijnt zich prettig te voelen, wanneer verder niemand er nog uitkomt.


  Negatieve eigenschappen: Nerveus, onrustig, ongeconcentreerd, praatlustig, onbestendig, listig, dubbelzinnig. Vals verdraaien van woorden. EgoÔsme en oppervlakkigheid. Neiging teveel te doen, zonder dat gestelde taken worden afgemaakt.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: slank, fijngebouwd, tenger postuur. Scherpe, geÔnteresseerde, observerende blik. Breed voorhoofd, rechte wenkbrauwen, smalle neusrug. Maar ook smal 'windhondengezicht'.


  Omhoog
   Ascendant Kreeft (De moederlijke)
  Empathisch, fijngevoelig, daardoor eerder angstig, maar taai, volhardend en eerzuchtig. Sensibel, romantisch, dromerig.  Het lichaam maakt geeft een vrouwelijke indruk. Bewegingen zijn bedachtzaam en voorzichtig, alsof men bang is zichzelf bloot te geven. Handen en voeten worden aaneengesloten gehouden.
   Reageert en handelt instinctief vanuit het gevoel. Zoekt en geeft geborgenheid in vertrouwde kring.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: niet goed in staat om alleen te leven. Daarom sterk bereid om zich te binden. Zoekt zekerheid, bestendige bescherming en geborgenheid bij een realistische, standvastige en absoluut nuchtere ander, die hem 'in de rug dekt'. Heeft hij die gevonden, dan voelt hij zich verlost, open en bereid om heel de wereld te verkennen. Houdt een eenmaal aangegane verbinding zo lang als maar mogelijk is in stand.


  Negatieve eigenschappen: Weigert volwassen te worden en verstopt zich achter een masker van kinderlijke onschuld. Schuchter, wankelmoedig, angstig, pruilend en zeer rancuneus. Ziekelijke eerzucht als gevolg van sterke minderwaardigheidsgevoelens, gevoelstirannie. Melancholisch en vol zelfmedelijden.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: 'maangezicht', bleke huid, dromerige blik, ronde lichaamsvormen. Geen sterke kin, gevoelige, weke mond. Het hoofd is rond en vaak erg bleek van kleur. Soms een timide, onzekere uitdrukking, verschrikte blik. Bij mannen neiging tot kaalhoofdigheid.


  Omhoog
   Ascendant Leeuw (De zelfverzekerde)
  Zelfbewust, trots, warmhartig en edelmoedig, natuurlijke autoriteit. Levensoptimisme met het gevoel, bevoorrecht en een geluksvogel te zijn. Creatief, erg expressief, succesvol De bewegingen zijn waardig en autoritair. De stem is sterk en heeft iets gebiedends. Opvallend is de allure en de hartelijkheid waarmee op anderen beslag wordt gelegd. Een prettige, stralende levensvreugde gaat van de hele verschijning uit.
   Een en al sprankelende, meeslepende, bruisende levensvreugde.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: bewaart in zijn partnerrelatie een grote mate aan vrijheid en zelfstandigheid. Staat deze vrijgevigheid in gelijke mate aan zijn partner toe.
  Negatieve eigenschappen: Autoritair, opschepperig, minachtend, superieur, machtsbelust. Lompe opschepper en ijdele bluffer. Neigt naar onnozel/dramatisch optreden.
  Uiterlijk verschijningsbeeld: vaak erg aantrekkelijk. Goed gebouwd lichaam - soms ook heel mollig - brede schouders, zelfbewuste gang. Sierlijk, hoog en breed voorhoofd, gebogen wenkbrauwen, open blik. Stevige onderkaak, rechte, licht achterover gebogen houding. Leeuwenmanen


  Omhoog
   Ascendant Maagd (De voorzichtige)
  Rustige, teruggetrokken aard. Systematisch, methodisch, kritisch en realistisch. Alleen in een rustig systematisch kader kan goed worden gewerkt.
  Op gezondheid en innerlijke en uiterlijke reinheid bedacht. Past zich gemakkelijk aan wanneer dat in de gegeven omstandigheden raadzaam en efficiŽnt lijkt. Onderscheidt instinctief tussen bruikbaar en onbruikbaar, tussen nuttig en schadelijk op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Houdt van het overzichtelijke.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: erg kritische instelling t.a.v. het huwelijk, wat vooral betekent dat de rechten gehalveerd en de plichten verdubbeld worden. Trouwt vaak pas laat. Doet dan echter grote moeite om het huwelijk in stand te houden.
  Negatieve eigenschappen: Over-voorzichtig, detailverliefd en bang voor het leven, gevoelloos, berekenend, eeuwig vittend, listig, verkrampt, preuts, kleingeestig, kleurloos en vreselijk pedant, saai en bureaucratisch. Vermijdt angstvallig alles wat zou kunnen schaden. Erg afhankelijk van zuivere uiterlijkheden.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: slank, goed gevormd lichaam, dikwijls jeugdige verschijning tot op hoge leeftijd, dan veel rimpels. Neigt naar x benen.  Klein voorhoofd. Vaak eerder rechte wenkbrauwen. Meestal kleine ogen met vaste, kritische blik. Altijd schone vingernagels


  Omhoog
   Ascendant Weegschaal (De estheet)
  Niet krachtig, maar harmonisch, goed verzorgd lichaam. Welwillend en meegaand. Blijmoedig, rustig, bezonnen en verzorgd. Zowel in de houding van het lichaam als in het gehele optreden wordt naar evenwicht gestreefd. Rust en afzondering en goede muziek zijn goede geneesmiddelen.
  Goed oog voor esthetische vormen. Kan heel diplomatiek zijn. Heeft graag contact en is erg op de ander gericht. Grotere behoefte dan anderen om mensen te ontmoeten, zodat hij/zij zich aan hen kan spiegelen en het eigen standpunt kan bepalen. Sluit compromissen en is beminnelijk en gezellig.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: sterk op de ander gericht, kan niet goed alleen leven, maar laat zich in liefdesaangelegenheden niet gek maken. Neigt naar een verbinding die tegelijkertijd een verstands- en een liefdeshuwelijk is. Is bereid om compromissen te sluiten zolang de onafhankelijkheid niet bedreigd wordt.


  Negatieve eigenschappen: Vaak grote problemen met het nemen van besluiten, te grote bereidheid tot compromissen terwille van de lieve vrede. Gebrek aan volharding en uithoudingsvermogen. Dol op plezier maken. Diep binnenin er niet bij betrokken, louter een voorbijgaande interesse in oppervlakkige schone schijn.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: fijne, tere lichaamsbouw. Gracieuze verschijning. Gevoelige huid. Meestal zeer rechte wenkbrauwen. Vriendelijke, maar enigszins gedistantieerde uitstraling. 


  Omhoog


   Ascendant Schorpioen (De ondoorzichtige)


  Hartstochtelijk en gevoelig, maar zeer gesloten. Magnetisch, intuÔtief, graver in het donker van de ziel. Sterke suggestieve kracht, wilskracht, volharding.  Het optreden is beheerst, wilskrachtig en doelbewust en dwingt anderen tot handeling. Grote seksuele aantrekkingskracht.
   Extreme gevoelens van liefde en haat. Voortreffelijke opmerkingsgave, daarbij wantrouwend, verstandig en diep doorgrondend. Kan ook bij grote innerlijke opwinding uiterlijk kalm en bedaard blijven. Gesloten en zwijgzaam. Durft conflicten aan te gaan indien dit nodig blijkt.  Een scherpe blik voor de zwakke plekken van anderen.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: zoekt een partner die zich niet om de vinger laat winden, die duidelijke grenzen kan stellen. Verlangt heimelijk naar iemand die hem/haar de (harde) waarheid voor ogen houdt, die erin slaagt hem bij de kern der dingen te brengen.


  Negatieve eigenschappen:  de almachtige charlatan. Machtsbelustheid, zelfoverschatting. Hunkert naar erkenning en eerbetoon, manipuleert zonodig de omgeving. Onophoudelijke wisseling van aantrekking en afstoting, Wraakzucht, haat, achterbaksheid.  Grote problemen met de driften, neiging tot diepe depressies. Kan zichzelf vernietigen.
  Uiterlijk verschijningsbeeld: 'poker face'. Zeer aantrekkelijk of erg hatelijk. Lichaamsbouw vaak kort en gezet. Diepliggende ogen met een scherpe, stekende en penetrerende blik, vaak met markante neus. Bij vrouwen dikwijls een verleidelijke blik. Stevig, soms borstelig haar met hoge haargrens


  Omhoog
   Ascendant Boogschutter (De optimist)


  Onbekrompen, reislustig, optimistisch, liberaal, enthousiast, genereus en weldadig. Vrijmoedige oogopslag. De blik is vriendelijk en open. Begroetingen zijn bijzonder joviaal. Zelfs het ontmoeten van een tegenstander is welkom. De bewegingen zijn elastisch. De wijze van spreken is kleurrijk en opgewekt.
  Streeft naar het hogere (idealen, religie, opleiding, belangrijke maatschappelijke positie enz.). Religieus, grote liefde voor gerechtigheid en vrijheid.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: zwenkt voortdurend heen en weer tussen vrijheid en gebondenheid. Schuift daarom het besluit tot een vaste verbinding zo lang mogelijk voor zich uit. Kan uit angst voor verlies van vrijheid heel moeilijk voor een huwelijk kiezen. Blijft uiteindelijk innerlijk altijd een vrijgezel.
  Negatieve eigenschappen: Opgefokte ijveraar en penetrante betweter. Onverdraaglijk arrogant en geblaseerd, gevoelig voor kritiek, aanmatigend, opgeblazen en oppervlakkig. Pathetisch moraliserend. Al snel opgewonden, omdat hij altijd goed moet zijn.
  Uiterlijk verschijningsbeeld: groot, sterk, atletisch lichaam, hoog voorhoofd, hoekige kin, onderzoekende blik, edele trekken, neiging tot kalende zijvlakken van het voorhoofd


  Omhoog


   Ascendant Steenbok (De plichtgetrouwe)


  Volhardend, solide, praktisch, grondig, geduldig. Erg geconcentreerd, verslapt niet. Veelal een beheerste, gesloten houding. Wil graag een goede indruk maken op anderen, hetgeen zich uit in een zekere plechtstatigheid of vormelijkheid.
  Heeft duidelijke structuren nodig en brengt deze aan.  Problemen en hindernissen sporen tot nog grotere prestaties aan. Sceptisch tot wantrouwend. Eenzame ploeteraar.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: beschouwt het samenleven als een onopzegbaar contract met duidelijke rechten en plichten. Doet zijn best om zijn plichten trouw te vervullen en getroost zich elke noodzakelijke aanpassing om de verbinding in stand te houden.
  Negatieve eigenschappen: Vreugdeloze streber, die voortdurend een innerlijke druk voelt om iets te moeten doen. Pessimistisch, alles ontkennend, depressief, vaak met sterke schuldgevoelens, gesloten, koud, hard, gierig, zonder humor en verbitterd.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: Deze mensen zijn zelden knap. De bewegingen zijn wat stroef en bokkig. Slank of lang en mager postuur, of grof met verfijnde details. Soms diepe rimpels in het gelaat. Ernstige blik, lange neus. Nu en dan een erg mooi, scherp getekend gezicht, maakt vaak echter ook de indruk onder de littekens te zitten. Grote handen en voeten.


  Omhoog
   Ascendant Waterman (De zonderling, de buitenissige)


  Objectief, onafhankelijk, vriendelijk en open, daarbij altijd gedistantieerd. Intellectuele en praktische capaciteiten. Vol ideeŽn en vindingrijk. Goede mensenkennis. Het optreden wordt veelal gekenmerkt door grote kameraadschappelijkheid. In de uiterlijke verschijning wordt alles vermeden wat een kunstmatige scheiding tussen mensen teweeg kan brengen.
  Pakt dingen onconventioneel aan en volgt nooit de normale methodes.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: benadert een mogelijke levenspartner erg voorzichtig en kijkt lang de kat uit de boom. Beleeft ook na jaren een relatie altijd nog met een zeker gevoel van distantie, vreemdheid of bevreemding. Heeft warmte en bezieling van zijn partner nodig en verwacht dat ook. Zoekt een elitaire partner en blijft ook daarna vaak verder zoeken.
  Negatieve eigenschappen: Laat zich zorgeloos en hautain niets gelegen liggen aan algemeen geldende spelregels. Vol verachting voor de aangepasten. Koud, geÔsoleerd, eenzelvig, arrogant. Versnipperd en zonder uithoudingsvermogen. Lijdt onder zijn ongewoonheid, die er soms louter en alleen in bestaat dat hij zichzelf niet voor gewoon kan/wil houden.


  Uiterlijk verschijningsbeeld: ovaal gezicht, wijkend voorhoofd, wakkere ogen. Geringe erotische uitstraling, eerder het type 'kameraad'


  Omhoog
   Ascendant Vissen (De mediamieke, de slaapwandelaar)


  Hulpvaardig, flexibel en inschikkelijk. Idealistisch en dromerig. Artistiek aangelegd. Inlevende fijngevoeligheid en zekere instincten als van een slaapwandelaar. Reageert snel op uiterlijke omstandigheden; snel van streek in een treurige omgeving , uitbundig wanneer de vrienden vrolijk zijn. De houding in een onbekende sfeer doet denken aan het zwemmen van een vis in het water. Geeft zich over en is meelevend.


  Instelling t.a.v. huwelijk en partner: ontmoet de ander als in een trance en merkt opeens dat hij een relatie heeft. Verlangt naar een partner die voor hem de lastige alledaagse zaken regelt, zodat hij verder door zijn droomwereld kan dwalen.
  Negatieve eigenschappen: Hypersensibel, grote problemen met grenzen, onzelfzuchtigheid, die op een prijsgeven van zichzelf neerkomt. Onrealistisch, kinderlijk geloof in wonderen. Leeft als in een trance en wil in geen geval gewekt worden. Angstig, humeurig, gemakkelijk onder de indruk. Onkritische (esoterische) dweperij. Zelfmedelijden. Neigt naar de offerrol.
  Uiterlijk verschijningsbeeld: meestal een fijngebouwd, lang postuur, soms ook vlezig en gezet. Onscherpe gelaatstrekken. Dromerige of diepe blik. Vaak schuin staande ogen ('vissenogen'). Fijn, zijdeachtig haar.  Zwakke constitutie.

  22-06-2009, 08:57 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bandstemmen

  Bandstemmen
  Bij Noumenon besteden we ook graag aandacht aan het paranormale fenomeen van "Bandstemmen", in het Engels meestal aangeduid
  met "Electronic Voice Phenomena". We geven hier een stuk over bandstemmen weer, geschreven door paragnost en bandstemmenonderzoeker
  Jan Stuivenberg. Jan experimenteert reeds jaren met het fenomeen bandstemmen en heeft hier een grote ervaring mee opgedaan,
  waar hij ook anderen graag in laat delen. Zo verzorgt hij op woensdag 9 februari a.s. bij Noumenon een demonstratie-avond,
  waarbij bezoekers in de gelegenheid worden gesteld persoonlijk vragen "via de ether" beantwoord te krijgen. Ook wijzen wij
  u graag op een artikel, dat het blad Paravisie aan persoon en werk van Jan Stuivenberg wijdt en dat waarschijnlijk in februari
  of maart in een Paravisie-nummer zal verschijnen.

  Registratie van het "Stemmenfenomeen" door Jan Stuivenberg 

  Het gebruik van apparatuur voor communicatie is niet nieuw. David Wilson beschrijft al in Light van 1915-1916 zijn eerste
  pogingen tot electronische communicatie via de Psychic-telegraph met overledenen.

  Ook kwamen voor de Eerste Wereldoorlog de heren Malta en Zaalberg naar Nederland met de Dynamistograph, een soort telexapparaat
  voor het verkeer met gene zijde. Uit deze machine kwam een strook papier met letters die via psychokinetische weg op een vederlicht
  toetsenbord werden aangeslagen. Dit natuurlijk in aanwezigheid van een fysisch medium.

  Ook leverde de telefoon in vroeger jaren soms onverwachte bijgeluiden op en vreemde stemmen die door telefoongesprekken heen
  kwamen zijn beschreven. De verbeeldingskracht werd groter toen de draadloze ontvangstapparatuur kwam en de mens ging experimenteren
  met muziek uit de "ether", maar ook vreemd geruis, zwevende stemmen, piep en fluittonen werden ontvangen. Meerdere mensen
  tegelijk hebben dit fenomeen kunnen horen, maar technisch kon men geen objectief bestaan aantonen.  Maar het tijdperk van de electronica bracht een voor ons onbegrijpelijke ervaringswereld en dan bedoelen we het "stemmenfenomeen'.'
  De apparatuur werd steeds vernuftiger en in de jaren vijftig werd de bandrecorder op de markt gebracht. In 1952 was het de
  Amerikaan George Hunt Williamson die bij het afspelen van zijn geluidsband vreemde stemmen hoorde. Maar door gebrek aan goede
  methoden voor onderzoek raakte het"stemmenfenomeen"weer op de achtergrond. De doorbraak kwam pas zeven jaar later. In 1959
  ontdekte Friedrich Jurgenson, dat hij bij opnemen van vogelgeluiden in zijn tuin, onverklaarbare geluiden en menselijke stemmen
  op zijn geluidsband kreeg. Jurgenson deed nog meer proeven en haalde er vakmensen bij van de omroep en organiseerde samen
  met hen gemeenschappelijke opnamen.

  Weer kwamen er stemmen zonder dat er echter een natuurlijke verklaring voor gevonden kon worden.  Een psycholoog, die van het begin af aan erg sceptisch was geweest, was de uit Letland afkomstige Dr.Konstantin Raudive. Hij
  bezocht Jurgenson en ze deden samen proeven met succes. Bij deze proeven gebeurde het opeens dat Raudive met zijn eigen naam
  werd aangesproken. Dit voorval had een grote invloed op zijn verdere levensloop en hij ging zijn verdere leven nu veel meer
  besteden aan het stemmenfenomeen. Hij verhuisde naar Bad Krozingen en maakte met wetenschappelijke nauwkeurigheid bandopnamen.
  In de loop van de tijd verzamelde hij zo'n tachtigduizend stemmen op de band, die hij analyseerde en catalogiseerde. Ze werden
  afhankelijk van hun verstaanbaarheid in drie catagorien verdeeld: A-, B- en C-stemmen.  A- stemmen zijn direct voor iedereen verstaanbaar.

  B- stemmen moeten met meer aandacht worden afgeluisterd.

  C- stemmen bestaan ook, maar gaan veelal in de ruis verloren  De karakteristiek van de stemmen kan verschillend zijn. Meestal zijn de zinnen kort en kernachtig en zijn van vrouwen-, mannen-
  en kinderstemmen. Kinderstemmen gaan vaak samen met dierengeluiden zoals vogelgefluit en hondengeblaf. Verder worden de woorden
  meestal zeer snel uitgesproken, zijn in staccato, ook kunnen er fluisterstemmen zijn. Herkenning naar de experimentator is
  er, ze worden vaak bij hun naam genoemd. Ook geven ze vaak advies voor de opname en een tijd waarbij een opname beter lijkt
  te lukken. Ook geven de "stemmen" vaak aan wie ze zijn, namen worden genoemd en zijn stemmen soms herkenbaar aan de klankkleur,
  de eigen identiteit lijkt nog aanwezig. Bij een vraagstelling van de experimentator kan zelfs vůůr de vraag het antwoord al
  op de band staan en gehoord worden, wat zou betekenen dat je gedachten al bekend waren. Ook zijn de antwoorden vaak uit meerdere
  talen opgebouwd wat voor de experimentator een probleem moet zijn om dit zo snel te kunnen bedenken. Duidelijkheid in afspraken
  met de andere "kant" zijn mogelijk en geven vaak goed Nederlands taalgebruik als antwoord ondanks instelling van de radio
  op een buitenlandse zender.

  I. Microfoonmethode.

  Nu volgt het afspelen van de band.

  Goed afluisteren is van belang.

  Als men iets hoort, volumeregelaar op maximum en direct weer terug zetten voor de volgende vraag.

  Als men verstaanbare stemmen heeft, direct op een tweede recorder overnemen en commentaar toevoegen.

  Als overnemen niet mogelijk is omdat de stemmen te zacht zijn, dan eventueel administratief verwerken. Het kan zijn dat deze
  antwoorden later belangrijk zijn of worden in verband met een achteraf-bevestiging.

  Dit is de manier van werken, ook bij de volgende opnamemethode.


  Hoe kunnen we nu de opnamen maken?

  Hiervoor hebben we een band- of cassetterecorder met microfoon nodig De microfoon moet op het apparaat zijn aangepast en de
  juiste gevoeligheid bezitten, omdat de stemmen vaak zacht zijn. Men moet zich er nu eerst van overtuigen dat de recorder uit
  zichzelf geen radio-ontvangst voortbrengt.

  Dit doet men door een onbespeelde band in te leggen, men sluit geen microfoon aan, schakelt op "opname", draait de microfoon
  op maximum en laat de recorder een poosje draaien. Vervolgens luistert men de opname af, er mag niets te horen zijn.

  Dezelfde proef, nu met de microfoon aangesloten, waarbij men geen geluid mag maken. Is er nu eveneens geen radioprogramma
  te horen, dan kan men rustig met de opnameproeven beginnen.

  - Telwerk wordt op nul gezet.

  - Men stelt zich innerlijk op een opname in.

  - Schakel het apparaat in.

  - Noem dan altijd datum, dag en tijd.

  - Na elke vraag een pauze van enkele seconden om "intelligenties" gelegenheid te geven te antwoorden.

  - Wil men de opname beŽindigen dan bedankt men en vraagt men bij de volgende opname weer contact op te nemen.  2. Witte ruis of radiomethode.

  Hierbij hebben we extra een radiotoestel nodig met middengolf of andere golflengte. We stemmen de radio af tussen twee zenders
  in, zodat we ruis, knetterende en eventueel ook stoorgeluiden horen.

  De microfoon komt ongeveer een 20 ŗ 40 cm vanaf de luidspreker te staan, zodat deze ruis en de gestelde vragen gelijktijdig
  opgenomen worden. De radio kunnen we ook afstellen op de 1240 of 1480 Khz, dit is op de middengolf. Op deze frequentie zit
  een soort "tuf -tuf" geluid, zonder andere storende bijgeluiden. Heeft men dit geluid gevonden, ga dan heel voorzichtig naar
  rechts of links om bij de dichtstbijzijnde zender een menselijke stem erbij te krijgen. Ze mogen hun woorden niet duidelijk
  uitspreken. Deze combinatie van ruis en menselijke stemmen geven soms bijzondere resultaten te horen. Dit noemt men ook wel
  de Jurgenson-frequentie. Omdat deze Jurgenson-frequentie niet altijd dit geluid voorhanden heeft, kan men het beste een cassettebandje
  van dit geluid opnemen, zodat er elk moment geŽxperimenteerd kan worden. Het gaat er uiteindelijk om een energievorm aan te
  bieden.

  3. De Conservemethode.

  We maken een cassettebandje met de Engelse taal en ťťn met bijvoorbeeld Frans en deze worden samen afgespeeld. U stelt weer
  Uw vragen en daarna weer afluisteren.

  Nog enige technische aanwijzingen.

  Demagnetiseren van de cassetterecorder. Na ongeveer 30 uur spelen van een cassetterecorder magnetiseert de kop, met als resultaat
  verminderde output, vervorming en een hoger ruis niveau ( 5-7 dB). Na deze periode de demagnetiseercassette gebruiken. Volume
  knop op 0. Met het lampje (led) omhoog de demagnetiseur als een cassette plaatsen en de play- knop 1 seconde indrukken, dat
  is voldoende. Deze cassettes zijn te koop. Ze kosten ongeveer 25,-.

  Gebruik een onbespeelde geluidsband of -cassette. Het wissen van een reeds gebruikte tape geeft geen absolute garantie dat
  deze "blanco" is omdat het wisproces niet 100 % is. Wel kan dit wissen de band activeren tot het beter opnemen van de zwakke
  signalen.

  Let er op dat de microfoon en de microfoonkabel naar de opnamerecorder niet in de buurt van netsnoeren lopen (minimale afstand
  50 cm.), omdat daardoor 50 Hertz bromvelden kunnen worden opgepikt die storend kunnen werken.

  Het werken met koptelefoon kan soms beter werken. Je bent meer bij de opname betrokken en storende geluiden in huis worden
  eerder opgemerkt. Denk aan het tikken van de centrale verwarming of het doortrekken van de W.C bij de buren. Maak de opnametijd
  niet te lang, je moet ook nog afluisteren.

  Literatuur:

  Friedrich Jurgenson: Gesprek met de doden, Nederlandse vertaling van de Duitse uitgave van het oorspronkelijke boek. Uitgave
  Fidessa, Bussum. 1976. ( in tweede hands boekhandel.)

  Konstantin Raudive: Paranormale stemmen, Nederlandse bewerking door

  Hans Kennis. Uitgeverij Fidessa, Bussum 1975. ( in tweedehands boekhandel)

  M.van Geelkerken: Registratie van bovennatuurlijke stemmen. Uitgeverij de Muiderkring. ISBN 90-6082-0754, 1972. (in tweedehands
  boekhandel)

  Hildegard Schšfer: BrŁcke zwischen Diesseits und Jenseits. Theorie und Praxis der Transkommunikation. Verlag Hermann Bauer
  Freiburg in Breisgau ISBN 3-7626-0374-X, 1989. Boek met veel informatie over bandstemmen, maar ook het opnemen van TV beelden
  op video.

  Indien u vragen heeft of opmerkingen, dan kunt u Jan Stuivenberg bereiken via een e-mail aan Noumenon:

  ennea.buys@wxs.nl
  De hier afgedrukte tekst is en blijft het eigendom van Jan Stuivenberg en de gewone auteursrechtelijke bepalingen zijn erop
  van toepassing, met dien verstande, dat men zonder toestemming van de auteur niet gerechtigd is, het geheel of gedeeltelijk
  te publiceren, er wijzigingen in aan te brengen e.d..

  @ Jan Stuivenberg.  Bandstemmen uit het hiernamaals.  Bandstemmen werden voor het eerst ontdekt door de Zweedse cineast en schilder Friedrich Jurgenson, in 1959. Toen hij in het
  bos met zijn taperecorder vogelgeluiden had opgenomen en de band later thuis afdraaide, bleken er stemmen op te staan die
  hem riepen. Hij herkende er de stem van zijn overleden moeder in. Vanaf dat moment begon hij proeven te doen, waardoor hij
  honderden stemmen op de band kreeg die er niet 'normaal' opgekomen waren.

  Toen hij zijn bevindingen wereldkundig maakte, begonnen anderen ook te experimenteren. Dr. Konstantin Raudive uit Letland
  was de eerste belangrijke onderzoeker die zich serieus en wetenschappelijk met het nieuwe fenomeen bezig ging houden. Hij
  verzamelde duizenden stemmen. Hij liet speciale apparaten ontwerpen om de stemmen van de doden beter te kunnen ontvangen.
  Volgens Raudive is het nodig langdurig te experimenteren om de stemmen goed te kunnen onderscheiden. Bij hem kwamen onder
  andere stemmen van Tolstoj, J.F. Kennedy, Hitler en Stalin door.

  Prof. Hans Bender, parapsycholoog aan de Universiteit van Freiburg, onderzocht het fenomeen 'bandstemmen' en kwam tot de conclusie
  dat ze een realiteit zijn. Zijn enige probleem was dat de oorsprong van de stemmen niet kon worden vastgesteld.

  Zijn het esp effecten (buitenzintuigelijke waarnemingen) met psychokinetische uitwerking door de experimentator op de toonkoppen
  van de taperecorder of beinvloeden de doden rechtstreeks het apparaat? Bender was er overigens niet van overtuigd of de stemmen
  ook werkelijk van de doden afkomstig zijn. Tegenwoordig (1998) zijn er grote internationale verenigingen met duizenden leden
  die zich bezig houden met het op allerlei manieren opnemen van bandstemmen. Een van die verenigingen, het VTF, heeft ook een
  afdeling in Nederland, die wordt vertegenwoordigd door Branton de Geus uit Den Haag.

  Er zijn diverse methoden voor het opnemen van bandstemmen. (adviezen door Dhr. B. de Geus):

  * De microfoon methode:

  Hang de microfoon van uw cassetterecorder op ongeveer 30 cm. van de elektriciteitsmeter. Het magnetische veld rond deze meter
  dient als bron voor stemmen. Zet de recorder met een nieuw leeg bandje erin aan en stel vragen aan de overledenen. Spoel na
  enige tijd de band terug en luister naar de antwoorden.

  * De radio methode:

  Stem uw radio af tussen twee stations (de Jurgenssongolf = 1480 kHz = 202 m), waardoor een wobbelend geluid kan ontstaan.
  Neem dit op, terwijl u vragen aan de doden stelt. Luister na afloop naar de antwoorden.

  * De kraan methode:

  Laat de waterkraan lopen en neem tegelijkertijd uw vragen erbij op. Het geluid van het stromende water wordt door de doden
  gebruikt om te antwoorden.

  * De conserven methode:

  Neem van de radio een vreemde taal op. Met een ander bandje neemt u een tweede vreemde taal op, bijv. Frans en Duits. Draai
  deze twee bandjes daarna gelijktijdig af, waardoor in de kamer een mengtaal ontstaat. Neem dit met een derde recorder op en
  stel de vragen tijdens het opnemen. Bij het afluisten van de laatste opname hoort u de antwoorden.

  * De spontane methode:

  Neem een lege band en zet deze aan op een plek waar een dramatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Stel eventueel vragen
  en luister de band af.

  Advies van dhr. Branton de Geus: Het afluisteren vergt enige training. Luister goed, zodat u zoveel mogelik stemmen kunt ontcijferen.
  Ze zijn er.....  Fredrich Jurgenson tijdens het maken van opnames (links)

  Na zijn dood verscheen hij op televisie. In de witte beeldruis ontstond zijn gezicht. (rechts)  Sinds mensenheugenis geloven we in een
  of andere vorm van voortbestaan na de stoffelijke dood. Vroeger was religie meer verweven met het alledaagse en vroegen we
  ons verder niet af of het wel waar was. Sinds de opkomst van de rationele wetenschap vinden we alles niet meer zo vanzelfsprekend.
  Echt overtuigde gelovigen kom je, in de westerse samenleving althans, steeds minder vaak tegen. Wel zie je steeds vaker mensen
  die ,bijvoorbeeld, na een bijna-dood ervaring een soort "innerlijk weten" schijnen te hebben. Maar de wetenschap verlangt
  harde bewijzen. Kunnen paranormale stemmen gezien worden als bewijs voor een leven na de dood?


  Eigenlijk moeten we het niet moeilijker maken dan het is. Er zijn grofweg drie theorieŽn over het paranormale stemmenfenomeen.
  De spiritistische gaat er van uit dat de stemmen daadwerkelijk toebehoren aan overleden personen. Deze theorie ontleent haar
  bestaansrecht voornamelijk uit de aard van de mededelingen die door de entiteiten worden gedaan. Keer op keer wordt er namelijk
  doodleuk letterlijk gezegd :"Wij zijn de doden". Vaak met naam en toenaam. 

  Regelmatig melden zich ook overleden familieleden/bekenden van de onderzoeker of andere aanwezigen bij een sessie. Niet zelden
  worden er door de stemmen dingen gezegd die, buiten de aanwezigen, niemand kan weten. Het feit dat de stemmen, soms heel cryptisch,
  dingen zeggen die later daadwerkelijk gebeuren, spreekt, mijns inziens, sterk voor een spiritistische optie. Aanhangers van
  de animistische theorie zien dit echter anders. Zij accepteren het verschijnsel op zich zonder meer. Daar kunnen we niet omheen.
  De stemmen zijn er en dat ze op een nog onbekende wijze worden geproduceerd is duidelijk. Paranormaal verschijnsel : O.K.
  Volgens de animisten moet de herkomst echter elders worden gezocht.


  Dat een stem meedeelt aan een overledene toe te behoren is fascinerend, maar geen bewijs voor leven na de dood. Het zou best
  eens zo kunnen zijn dat de experimentatoren zelf de stemmen via tele-of psychokynese produceren. Eens soort wensdenken zou
  hier aan ten grondslag kunnen liggen.   Ook een verschijnsel als precognitie is al jaren bekend in de parapsychologische wereld, maar we zijn met onze kennis nog
  niet zover dat we het goed beargumenteerd los kunnen koppelen van het fysieke lichaam of het menselijk brein.Iets als de bijna-dood
  ervaring wordt door de wetenschap vooralsnog ook wegverklaard als een verdedigingsmechanisme van het lichaam om het ultieme
  trauma, de naderende dood, draaglijk te maken. Op zich geen onlogische gedachte. Bij een virusinfectie bijvoorbeeld stelt
  het lichaam alles in het werk om de indringers te lijf te gaan. Zou dit overlevingsinstinct zich ook niet op een geestelijk
  niveau kunnen manifesteren ? Wie zal het zeggen.


  En dan is er natuurlijk ook nog een groep mensen die het hele fenomeen met een flinke korrel zout neemt. Bij een aantal sceptici
  heerst de gedachte dat bij de interpretatie van stemmen onze fantasie van betekenisloze klanken verstaanbare mededelingen
  maakt die ons brein daarna maar moeilijk weer los kan laten. En als je van te voren te horen krijgt van iemand wat een stem
  gaat zeggen, dan hoor je dat op een gegeven moment ook daadwerkelijk. Suggestie dus.


  Ik denk dat dat voor een aantal stemmen zeer zeker opgaat. Maar na een kritische schifting blijf je toch echt zitten met een
  groot aantal opnamen die met de beste wil van de wereld voor geen andere interpretatie in aanmerking komen en die ook door
  niet van te voren ingeseinde luisteraars worden verstaan. Persoonlijk vind ik dat je deze contra-argumenten nooit uit het
  oog mag verliezen , maar dat ze te kort schieten in hun poging het stemmenfenomeen "weg te verklaren".   Als men vroeger contact wilde maken met 
  wat we "entiteiten"plegen te noemen, 
  schakelde men een medium in. 
  Iemand met mediamieke gaven fungeerde dan als doorgeefluik voor boodschappers van gene zijde. In de hoogtij dagen van het
  spiritisme kwamen technische ontwikkelingen als elektriciteit en radio op gang. Pioniers op dit gebied als Edison en Marconi
  hadden er destijds al een voorgevoel van dat hun vindingen wel eens zouden kunnen bijdra gen aan een veranderende verhouding
  tussen spiritisme en empirische wetenschap. Apparaten die van alles en nog wat op kunnen vangen zijn er inmiddels plenty.

  Ze kunnen ťťn ding nog niet: het wetenschappelijke bewijs leveren.  Er zijn een aantal manieren om paranor-
  male stemmen op te nemen. We zullen er in vogelvlucht een aantal doornemen. Op ,bijvoorbeeld, de uitgebreide site van de VTF(Duits/Engels)
  worden diverse technieken verder uitgediept. Zie hiervoor de linkspagina. De eerste opnamen 
  werden gemaakt met zogenaamde microfoonmethode. Via een op de bandrecorder aangesloten microfoon stelt de experimentator vragen.

  Het kan geen kwaad een soort verwelkomingsritueel vooraf te houden, waarbij ( net als bij een spiritistische seance) de "stemmenwezens"
  worden uitgenodigd te reageren. Het is aan te raden niet langer dan 5 minuten achter elkaar op te nemen. Het analyseren van
  de band achteraf kan namelijk nogal wat tijd vergen. Het vraagt in het begin ook de nodige oefening om uberhaupt stemmen te
  ontdekken, laat staan te kunnen horen of begrijpen wat ze zeggen. Paranormale stemmen kunnen een aantal kenmerken hebben:
  "metaalachtige"klank, fluisterend, zangerig, in een bepaalde ritmiek sprekend, polyglot (meertalig). De woordkeuze is soms
  ook even verrassend als ongebruikelijk. De stemmen reageren regelmatig op de gestelde vragen of op de situatie ter plaatse.Mededelingen
  zijn vaak kernachtig (telegramstijl). Soms ook hoor je duidelijk iemand praten, maar kan je er geen touw aan vastknopen. Het
  zal dus in het begin de nodige oefening vergen, maar op een gegeven moment ga je de stemmen herkennen en kun je ze scheiden
  van "aardse". Dat laatste is niet onbelangrijk bij de volgende techniek. 


  Bij de radiomethode wordt een radio-ontvanger voor de microfoon geplaatst of rechtstreeks aan de band-of cassetterecorder
  gekoppeld. In het laatste geval is het handig om dat via een mengpaneeltje of schakelkastje te doen, zodat de microfoon kan
  worden uitgezet na het stellen van een vraag. Je voorkomt daarmee dat eventuele bijgeluiden, die door de microfoon worden
  opgevangen, voor iets paranormaals worden gehouden.

  De diodemethode werkt ongeveer hetzelfde als de radiomethode. Een heel simpel breedbandontvangertje ( zie volgende pagina)
  wordt, net als de radio, aan de recorder gekoppeld  De ontvanger wordt afgestemd op een frequentie waar geen station op uitzendt. Je hoort dan "witte ruis" (de mate van hoorbare
  ruis is afhankelijk van de gebruikte frequentieband). Het schijnt niet uit te maken welk deel van het radiofrequente spectrum
  wordt gebruikt. De ruis zou als een inductor voor de stemmen moeten fungeren. Ikzelf heb de beste resultaten geboekt op de
  middengolf, waarbij ik gebruik maak van interferentie en het 's avonds optredende fading-effect. 

  Ik stem dan af op een frequentie waar een paar zenders wisselend door elkaar heen hoorbaar zijn. Heel vaak komt uit die kakafonie
  van geluiden ineens een verstaanbare stem naar voren. Eigenlijk zijn we hiermee aangeland bij de volgende methode: de "schommel"-methode
  (wobble-methode/uitgebreide radiomethode). Hierbij zorgt een electronisch schakelingetje voor het periodiek (een paar keer
  per seconde) heen en weer afstemmen tussen verschillende zenders. En eigenlijk ligt deze techniek ook weer in het verlengde
  van de conservenmethode. 

  Hierbij worden twee vooraf opgenomen geluidsbronnen gemengd en opnieuw afgespeeld. Je zou hier bijvoorbeeld twee voordrachten
  in verschillende vreemde talen voor kunnen gebruiken. Uit het produkt van de twee afzonderlijke bronnen komt dan soms ineens
  een verstaanbare stem naar voren. Verder is er nog de watermethode, waarbij opgepompt water als inductor fungeert. De laatste
  methode die ik voorlopig wil noemen is de spraaksynthese-methode. Hierbij wordt een stukje gesproken tekst eerst gedigitaliseerd
  en daarna door een computerprogramma in stukjes gehakt. Die stukjes worden in een willekeurige volgorde weer aan elkaar geplakt.
  Ook hiermee schijnt het stemmeneffect op te treden. 


  Ongetwijfeld zijn hiermee de mogelijkheden nog lang niet uitgeput.
  Het lijkt erop dat de stemmenwezens reeds aanwezige energie ( geluid, electromagnetisme) gebruiken en "verspijkeren" om zichzelf
  te kunnen manifesteren.  De Psychofoon is een door de Oostenrijkse ing. Franz Seidl ontworpen apparaatje waarmee drie methoden aan elkaar gekoppeld
  worden.
  Dit apparaat bezit een breedband radio-ontvanger voor de ontvangst van stemmen. Daarnaast zit er een oscillatortrap in (een
  zendertje). De daarin opgewekte hoogfrequente energie kan door de intelligenties worden gebruikt en wellicht op paranormale
  wijze worden gemoduleerd. 

  Tevens kan op de psychofoon een microfoon worden aangesloten. Het ontwerp dateert al van begin jaren zeventig en dus misschien
  door een kwart eeuw technologie ingehaald. Het blijft echter een van de weinige, speciaal voor dit doel, ontworpen apparaten
  en de hiermee behaalde resultaten hoeven er niet minder om te zijn.
  Op de site van de VTF is een bouwschema te vinden.  Toevalsgestuurde spraaksynthese is een van 
  de nieuwe, door computertechnologie, 
  mogelijk gemaakte, technieken om paranormale stemmen vast te leggen. 
  Het programma EVP-maker is hier speciaal voor ontworpen. Het is freeware en te downloaden op http://www.stefanbion.de/evpmaker/.

  Het werkt als volgt. Voer een willekeurig WAV-bestand in. In principe het liefst met spraak, maar ook met andere geluiden
  ( bijv geruis of kabbelend water) heb ik al eens wat opgevangen. Het programma maakt dan een nieuwe WAV-file van instelbare
  lengte door samples van het origineel in willekeurige volgorde aan elkaar te plakken. Bij afluistering van deze "EVP"-file
  is het mogelijk dat je een stem een mededeling hoort doen die op het origineel niet aanwezig was. Intrigerend.  Bandstemmen laten ons duidelijk horen dat het leven verder gaat. Het was 1952 toen de Zweed Frederich Jurgenson die na het
  opnemen van vogelgeluiden, toen hij zijn tape afdraaide duidelijk stemmen hoorde. Ook hoorde hij van voor hem bankende stemmen
  van overleden familie. Hij heeft duizenden stemmen ontvangen en het bandstemfenomeen in bredere kring bekend gemaakt. Het
  trok de aandacht van Dr. Constatine Raudive, die met experimenteren ook duizenden stemmen heeft ontvangen. 

  Het stemmenfenomeen is inmiddels erkend door diverse gestudeerde professoren. Ook Paus Paulus de VI was bekend met het bandstemfenomeen.
  Iedereen die goed in zijn vel zit kan bandstemmen opnemen en voor hemzelf dat bewijs ervaren. Het opnemen van stemmen moet
  je zelf ervaren. Een mooier bewijs van een verder leven kun je nergens vinden. Niemand en niemand kan hier onderuit. Angst
  voor de dood is echt niet nodig. Het is liefde, die de men ons geeft om geestelijk te leren en te groeien.

  Hoe kun je bandstemmen opnemen?

  Je heb daarvoor nodig een radio, microfoon en een cassetterecorder. Je moet geluid aanbieden als hulpbron zodat men vanuit
  de geestelijke wereld daarop in kan spelen. Onze overleden vrienden hebben te weinig aardse energie om direct in de microfoon
  te praten. Vandaar dat je dus een geluidsbron aan moet bieden. Je zet je recorder in de stand opname en meld dat je graag
  contact wilt met de geestelijke wereld. Tijdens het opnemen draai je met de afstemknop van de radio over de korte golf. Je
  hoort dan de zenders voorbij gaan. Dat is het goede geluid wat je aan moet bieden. Nu stel je 3 of 4 vragen? Steeds na elke
  vraag even wachten, zodat men in kan spelen op de microfoon/tape. Nu ga je de tape afluisteren. Direct na je vraag staat er
  een antwoord.  Stemmen:


  "Herman zoekt naar God". Luister goed en meerdere keren. In die periode, toen ik deze stem op de tape binnen krijg was ik,
  en ben ik nog steeds bezig met de vraag "wie ben ik?". Wie ben ik in mijn zuivere kern? In onze kern zijn wij een deel van
  de Goddelijke bron. Het is een zoekt tocht naar je zuivere kern.


  N`Jongen. Jan zijn buurvrouw wilde graag weten of het een jongen of een meisje zou worden. In het Ziekenhuis kon men het niet
  bepalen. Het werd inderdaad een jongen.


  Zestien Keer Hier vroeg ik hoeveel maal ik op aarde was geweest van het jaar 0 tot heden.(2000jr) Duidelijk is dat wij zelf
  de geschiedenis hebben gemaakt..Al deze levenslessen brengen ons uiteindelijk weer terug in onze ouderlijke woning "Het huis
  van de Vader".


  Dieren leven ook verder aan Gene Zijde. Onze dierbare viervoeters blijven in een andere omhulling voortleven. Eens zullen
  we onze dierbare honden, paarden, katten enz weer ontmoeten. Toen ik een hond hoorde blaffen vervulde mij dat van een gelukkig
  gevoel. De herdershond "REDDY" die aan eczeem is overleden toen ik 6 jaar was zal ik weer ontmoeten aan Gene Zijde.


  Toen ik vroeg aan mijn Gids welk beroep ik uitoefende in het leven hiervoor, kreeg ik het volgende antwoord; "SCHIPPER".
  Volgende maand zal ik de woonplaats laten horen waar ik toen woonde! Ook mijn naam kreeg ik te horen. Intussen ga ik op zoek
  naar de doop- overlijdens acten van mijn vorige leven. Dus u hoort er meer van! Wordt vervolgt! 
  Berkhout. Dit was het antwoordt toen ik vroeg naar mijn woonplaats van het vorige leven. Berkhout ligt tegen Hoorn aan en
  aan de rand van het vroegere Zuiderzee. Tussen 1800 en 1900 ging alles per schip. Schipper was toen en zeer gangbaar beroep.

  VLIEGTUIG ONGELUK FARO

  Op 8 december 1992 kwam er een voorschouw binnen. Het vliegtuigongeluk in Portugal werd doorgegeven. "In het midden brand
  ie" Volgende maand volgt de ware toedracht van het ongeluk.


  De volgende stem geeft aan wat de oorzaak van het ongeluk is. "Windhonden blazen vliegtuig". Windhonden zijn rukwinden!!.
  Inmiddels kennen we deze toedracht!


  Tijd en afstand zijn aardse begrippen. Toen ik bandstemmen aan het opnemen was ging de telefoon. Direct hoorde ik een stem
  die zegt. "Jan Belt". toen ik de haak eraf haalde hoorde ik inderdaad den stem van Jan.


  Toen ik in de eerste uren van mijn spirituele ontwikkeling vroeg wat we op aarde moesten veranderen kreeg, ik het volgende
  antwoordt.


  Veel steun en hulp krijg je van de geestelijke wereld als je je voor hen open stelt. Een duidelijke stem zegt tegen mij: "Bravo
  ik steun U "

  Bij het helpen van een overleden persoon die de weg naar het licht niet kon vinden gaf hij door hoe hij in het verleden naar
  het spirituele keek. "Ik was altijd sceptisch" liet hij horen. Zijn familie was het daar zeer mee eens. Hij was gelovig "Ned.
  Hervormd" en deze conditionering geeft geen ruimte voor vrij denken. Aan het eind van de opname bedankt hij ons en zegt "bedankt
  voor de oproep".


  frequenties van jurgensons zijn te vinden rond de 1480 megahertz..
  maar lang zoeken kun je eveneens op andere bandwijdtes de geluiden vinden......
  eveneens kan een ander geluid als een boiler.....die aanslaat opf water dat stroomt dit fenomeen oproepen.
  het is een kwestie van geoefend luisteren.  STEMMEN UIT HET HIERNAMAALS 


  Spookgeluiden.

  Wat gebeurt er precies wanneer geluidsapparatuur geheimzinnige stemmen opneemt- is dat een bewijs voor het feit dat de doden
  kunnen spreken?

  Maurice Grosse was in 1993 bezig met een lezing voor Mensa, over het beroemde Poltergeist-geval van Endfield toen zijn bandrecorder
  plotseling vastliep. De ervaren paranormale onderzoeker vroeg om hulp uit het publiek, en toen collega's en luisteraars de
  recorder onderzochten stonden ze paf. David Fontana voorzitter van de Society for Psychical Research verklaarde later: "De
  band was vastgelopen op een manier die de wetten van de mechanica tartte." Was het feit dat er met de band was omgesprongen
  op een "onmenselijke" manier, het bewijs dat een kwaadaardige geest het niet eens was met het laten horen van de stemmen van
  geesten?

  Geschreeuw van geesten.

  De komst van draagbare opnameapparatuur opende veel perspectieven voor paranormale onderzoekers. Onlangs was er een geval
  in Chingle Hall, bij Preston, in Engeland, waar de eigenaars al een paar jaar groepen toestaan nachtwakes te houden. Er is
  een aantal vreemde geluiden opgenomen, en veel bezoekers zeggen geheimzinnige monnik-achtige wezens te hebben gezien. Maar
  niets had een groep van zes vrienden voorbereid op wat hen overkwam in de vroege uren van 30 maart 1995. 

  Het was Peter Andrews derde bezoek aan Chingle. Eerder had hij al een blauwe lichtbal waargenomen in een van de kamers. Maar
  deze keer was de nacht relatief rustig. Tot alles om half zes 's ochtends helemaal veranderde.

  De groep zat in de met kaarsen verlichte Grote Hal. Plotseling werden ze opgeschrikt door een verschrikkelijke, bloedstollende
  schreeuw. De heer Andrews vertelde aan de paranormale onderzoeker Peter Hough: "Plotseling hoorden we de schreeuw van een
  man- een angstwekkende schreeuw. Iedereen was er helemaal van ondersteboven." 

  Twee vrouwen in de groep, Lesley en Karen, begonnen van de weeromstuit ook te schreeuwen. "Het leek alsof het geluid door
  de kamer naar me toe kwam vliegen," zei Lesley. "Het kwam van het plafond en was erg hard." Toen ze van de schrik bekomen
  waren, rende de groep naar boven en inspecteerde de gang. De eigenaren van de Hall en twee verwanten lagen boven te slapen.
  Een van hen kwam zijn kamer uit om te kijken wat er aan de hand was, omdat hij de meisjes had horen gillen. De eerste schreeuw
  was inderdaad heel luid geweest. Een kleine, door geluid geactiveerde taperecorder, die in een kamer aan het andere eind van
  het gebouw stond, had hem duidelijk opgenomen, evenals de reactie van het groepje. Was dit de angstschreeuw van een dode,
  of was het een slimme truc? Ondanks zeer diepgaand onderzoek kunnen onderzoekers de vraag nog niet beantwoorden.

  Duivelse stemmen.

  Het lijkt erop dat vreemde stemmen op de band verschijnen wanneer men dit het minst verwacht. Op 9 september 1991 luisterde
  zakenman Bryan Lynn uit Manchester zijn antwoordapparaat af en hoorde iets waar hij kippevel van kreeg. Tussen de boodschappen
  van vrienden en zakenrelaties hoorde hij een stem die nogal duivels klonk.

  Ook na eindeloos opnieuw afluisteren was het onmogelijk duidelijk te krijgen wat er precies werd gezegd, hoewel de woorden
  "word ik gedwongen om" en "ik haat je" konden worden gehoord in de tien seconden durende opname. Bryan kent niemand die zo'n
  geintje met hem zou willen uithalen, en uit een onderzoek van het bandje is niets bijzonders gebleken.

  Jaren daarvoor werden er al ongewone geluiden gehoord op een band waarmee vogelgeluiden waren vastgelegd, en toen begon een
  omstreden nieuw hoofdstuk in het paranormale onderzoek.

  Het was de Zweedse filmproducent Friedrich Jurgenson die in 1959 deze opname had gemaakt. De stemmen bespraken de vogelgeluiden,
  hoewel er toen niemand in de buurt was. Desondanks vroeg Jurgenson zich af of zijn apparatuur radiosignalen had opgepikt.
  Hij deed wat experimenten en nam meer stemmen op, die hem persoonlijk toespraken en beweerden dat ze de geesten van dode vrienden
  en verwanten waren. In 1964 publiceerde hij de resultaten van zijn werk in een boek dat Stemmen uit het universum heette,
  en waardoor geleerden Jurgensons beweringen gingen onderzoeken.

  Team van deskundigen.

  De Duitse psycholoog Hans Bender van de Universiteit van Freiburg en dr. Konstantin Raudive, ex-professor in de psychologie
  aan de universiteiten van Uppsala en Riga, vormden een team met de natuurkundige dr. Alex Schneider en de elektronica-ingenieur
  Theodor Rudolph, om de mogelijkheid te onderzoeken stemmen van doden op te nemen.

  Volgens dit team van deskundigen werd de verbijsterende hoeveelheid van 100.000 stemmen opgenomen, die zinnen en delen van
  zinnen uitspraken, waarvan de meeste moeilijk te duiden waren.

  Professor Bender merkte in een wetenschappelijke verhandeling op: "een uitgebreid onderzoek met beter technisch materieel,
  in mei 1970, maakte het heel waarschijnlijk dat de stemfenomenen een paranormale oorzaak hebben."

  Het boek van dr. Raudive, Doorbraak, trok de aandacht van de Engels uitgever Colin Smythe, die de vertaalrechten wilde kopen.
  Maar eerst wilde hij bewijs dat EVP (Elektronische Stem Fenomenen) echt bestaan. Op aanwijzingen van Raudive nam hij een stem
  op die collega Peter Bander herkende als zijn overleden moeder.

  De Daily Mirror sponsorde een aantal serieuze experimenten die door onafhankelijke wetenschappers werden gecontroleerd. De
  elektronica-ingenieurs Ray Prickett en Keith Attwood van Pye Ltd. filterden als voorzorg mogelijke radiosignalen uit de vier
  bandrecorders die in het experiment werden gebruikt. De stemmen spraken in diverse talen, klonken zacht en waren moeilijk
  te verstaan, maar een aantal was heel duidelijk. Sommige leken zich te richten tot personen in de kamer.

  Dat was op zijn minst gezegd interessant, maar in oktober 1977 maakte de rijke Amerikaanse uitvinder George Meek aanspraak
  op een nog grotere doorbraak: tweezijdig radioverkeer met de doden.

  George Meek en zijn team hadden een apparaat ontworpen en gebouwd dat geavanceerde elektronica gebruikte om kleine groepjes
  radiofrequenties mee te zenden met ťťn enkele gegenereerde toon. Volgens Meek moest een geest vervolgens ťťn
  of meerdere van
  deze frequenties veranderen om zo een boodschap te plaatsen op het achtergrondgeluid. Maar de apparatuur leek voor een deel
  afhankelijk te zijn van de paranormale gaven van Meeks' assistent, Bill O'Neil. Deze nam diverse gesprekken op, in het bijzonder
  met twee geesten die "Doc Nick" en "dr. MŁller heetten.

  Sommige opnames zijn inderdaad heel duidelijk, hoewel "MŁller" met een elektronische synthesiser-stem sprak. Daarop beschuldigden
  critici O'Neil ervan een nep-stem te produceren met een kunstmatig strottehoofd. Maar Will Gerney, die Meek had geholpen met
  het oorspronkelijke ontwerp, probeerde op diverse manieren om de stem na te bootsen- zonder resultaat. Uitdraaien van de stempatronen
  lieten zien dat de stemmen verschillend waren. O'Neil voerde geen gesprek met zichzelf.

  "Dr. MŁller gaf zelfs aanwijzingen voor het verbeteren van de apparatuur. Meek noemde het project "Spiricom" en stelde
  kopieŽn
  van MŁllers ontwerpen ter beschikking van iedereen die zijn werk wilde nadoen. Hij wilde er geen geld mee verdienen,
  maar
  had bedacht dat als er bewijs was voor leven na de dood, mensen hun gedrag jegens elkaar en hun omgeving zouden veranderen.

  Een van de mensen die erin slaagde Meeks werk na te doen, was de Duitse ingenieur Hans Otto KŲnig. Hij demonstreerde
  het apparaat
  bij Radio Luxemburg, en binnen een paar seconden zei een onverwachte stem: "Otto KŲnig maakt radiocontact met de doden."
  Presentator
  Rainer Holbe en de studiotechnici vergewisten zich ervan dat er geen trucage in het spel was. 

  De Engelse EVP-deskundigen Raymond Cass en Alex MacRae waren onder de indruk van Spiricom, hoewel MacRae wat bedenkingen had.
  Hij vroeg zich af waarom al de communicerende geesten dode Amerikanen waren die moderne, platte uitdrukkingen gebruikten.

  De ongelovige wetenschappelijke wereld en vijandige media zorgden ervoor dat Spiricom nooit objectief werd onderzocht. Uiteindelijk
  promoveerde dr. MŁller naar een hoger niveau, en was de belangrijkste contactpersoon verdwenen. Een reeks persoonlijke
  rampen,
  waaronder een brand in O'Neils laboratorium haalden de vaart uit het project. Maar vlak voordat hij verdween, voorspelde dr.
  MŁller dat de volgende stap communicatie via de televisie zou zijn.

  Camera voor de doden.

  En inderdaad, in 1985 kwam een Zwitserse elektronica-liefhebber, Klaus Schreiber, naar buiten met zijn "Vidicom"-apparaat.
  De Vidicom was ontwikkeld op basis van Meeks oorspronkelijke Spiricom-ontwerp, en bestond uit een aangepaste televisie zonder
  antenne, waar hij een camera op richtte. Op de een of andere manier werden er vluchtige beelden opgenomen van Schreibers overleden
  vrienden en verwanten. 

  Sinds die tijd hebben verschillende andere onderzoekers de uitdaging aanvaard, met hulp van video, computers en zelfs faxapparaten,
  om een tweezijdige communicatie met de doden op te zetten. Er is een nieuwe naam voor bedacht: "instrumentele transcommunicatie"
  (ITC). Dit onderwerp is net zo omstreden geworden als EVP en Spiricom.

  BEELDEN UIT HET HIERNAMAALS 


  Beelden uit het hiernamaals.

  Miljoenen mensen die op het randje van de dood verkeren vertellen dat ze hun lichaam hebben verlaten en in een andere wereld
  getreden zijn. Is dit het bewijs dat er leven is na de dood?

  Toen de KGB de Georgische dissident Grigorievich Rodonaia om het leven bracht, deden ze dat ook goed. Eerst reden ze met een
  auto over hem heen en toen nog een keer om het werk af te maken. Zijn lichaam werd naar een mortuarium gebracht en werd daar
  snel bevroren totdat er een autopsie kon worden gedaan. Toen de patholoog drie dagen later in zijn lichaam wilde gaan snijden,
  opende Rodonaia zijn ogen. De dokter sloot ze weer en ging verder met snijden. De ogen openden zich weer. Tegen alle waarschijnlijkheid
  in was Rodonaia nog in leven. 

  Dat Rodonaia dit had overleefd was verbazingwekkend. Het verhaal dat hij vertelde toen hij beter werd was zelfs nog vreemder:
  toen hij "dood" was werd hij meegenomen naar een wereld van licht. Hij reisde om de wereld, kon door muren heen kijken, gedachten
  lezen en door de tijd reizen.

  De doktoren zouden hiermee hebben gespot als hij hun geen bewijs had geleverd. Tijdens zijn "reizen" hoorde hij een pasgeboren
  baby in een nabijgelegen ziekenhuis. Toen hij de baby met zijn verhoogde waarneming doorlichtte, zag hij dat het kind een
  gebroken heup had waar de doktoren niets van afwisten. Het eerste wat hij deed toen hij weer kon praten, was het ziekenhuis
  inlichten over het kind.

  Rodonaia kon niet van het bestaan van het kind afweten, en al helemaal niet van het letsel. Maar rŲntgenstralen wezen
  uit
  dat hij gelijk had. Tot op vandaag blijft de verklaring voor dit mysterie bij Rodonaia. 

  Bewijsmateriaal.

  Grigorievich Rodonaia die in 1976 "stierf" en nu Methodistisch predikant is in Texas, behoort tot een groeiend aantal mensen
  die zeggen dat ze een Bijna-Dood-Ervaring (BDE) hebben beleefd. BDE gebeurt wanneer een persoon sterft en beelden ziet van
  een leven na de dood voordat hij weer tot leven wordt gebracht. Alle ingrediŽnten voor een perfecte leugen zijn aanwezig:
  hij is eenvoudig, niet te bewijzen en iedereen wil er in geloven. Maar is het een leugen? 

  Al het bewijsmateriaal wijst op het tegendeel. Een onderzoek uit 1992 onthulde dat 13 miljoen mensen alleen al in de Verenigde
  Staten een soort BDE hebben beleefd. Studies hierover wezen hetzelfde uit bij miljoenen anderen over de hele wereld. De verhalen
  die ze over hun ervaringen vertellen, zijn allemaal ongeveer hetzelfde.

  Naar het licht.

  De standaard BDE begint bij iemand die sterft, zijn lichaam verlaat en dan de wereld op een afstand aanschouwt. Dan gaat hij
  een donkere tunnel binnen waarvan aan het einde een stralend licht te zien is. Hij of zij treedt in het licht en voelt een
  vrede die vaak wordt geassocieerd met de verschijning van een Goddelijk figuur. (Bij enkele ervaringen zag men in plaats daarvan
  beelden uit de hel).

  Nadat hij in het licht gestapt is, worden hem vragen gesteld: wat heeft hij geleerd? Wat heeft hij fout gedaan? Dan wordt
  hem verteld dat hij naar zijn oude lichaam moet terugkeren omdat hij nog enkele zaken heeft te voltooien. Met tegenzin geeft
  hij daar aan toe en keert terug in een leven waarin men voor de dood geen angst heeft en materialisme vervangen wordt door
  zorgzaamheid en geestelijke verrijking.

  De stervende hersenen.

  Volgens Dr. Susan Blackmore. een psychologe aan de Universiteit van The West of England, kunnen vele BDE's worden verklaard
  als het resultaat van zuurstofgebrek, waarbij er niet voldoende zuurstof naar de hersenen stroomt.

  Wanneer de hersenen niet goed werken, "zullen ze modellen van de wereld blijven bouwen, maar deze komen uit het geheugen en
  uit de verbeelding en niet vanuit het verstandelijk vermogen. En als dit dromen en herinneringen zijn dan worden ze inderdaad
  waargenomen als een luchtfoto."

  Maar Blackmore's theorieŽn werden hevig betwist. Professor David Fontana van de Universiteit van Minho in Portugal zegt
  daarover:
  "In vele BDE's komen gebeurtenissen voor die nieuw waren voor die mensen (met name medische technieken) en die niet door het
  geheugen of de verbeelding konden worden verzonnen.

  Ook wordt het argumnent van Fontana ondersteund door experimenten op vrijwilligers. Toen ze in een kamer werden neergelegd
  waar minder zuurstof aanwezig was, gingen de fysieke en geestelijke vermogens achteruit, en ook het geheugen. Sommigen hadden
  hallucinaties, maar niemand kreeg die duidelijke beelden van BDE's.

  "Het is duidelijk dat zuurstofgebrek niet de enige manier is om een BDE op te roepen," zegt Blackmore. "Het antwoord ligt
  misschien in het vrijkomen van endorfinen." Dit zijn morfine-achtige stoffen die in de hersenen worden aangemaakt bij spanning;
  dit ius hetzelfde als een toestand van adrenalineverhoging waardoor we niet onmiddellijk pijn voelen wanneer we iets breken
  bij een ongeluk. Het argument is daarom dat, wanneer je gaat sterven, de endorfinen als opvang dienen en je een prettig gevoel
  geven.

  Beelden uit de hel.

  Het endorfine-argument is niet helemaal waterdicht. Als de hersenen voor ons de pijn willen opvangen zou dat met prettige
  beelden gebeuren. Maar niet alle BDE's zijn prettig.

  Een Bijna-Dood-Ervaring in de hel komt aardig overeen met een Bijna-Dood-Ervaring in de hemel.

  Dr. Maurice Mawlings, een cardioloog, merkte dat een aantal van zijn hartpatiŽnten enkele vreselijke taferelen opnoemden
  na
  een BDE.

  "Ik zag dat ik op een operatietafel lag," herinnert zich een van zijn patiŽnten. "Toen werd ik er met kracht van af getrokken
  en naar een donkere plek gesleurd die gevuld was met nare hete lucht. Ik stond doodsangsten uit. Ik voelde dat er wezens naar
  me zaten te kijken, demonen of monsters. Ik schreeuwde dat ik eruit wilde. Toen kwam ik weer terug in mijn lichaam. Nu ben
  ik vreselijk bang orn te sterven. Ik slaap zelfs met het licht aan, terwijl ik over de 50 ben."

  Adrenalineverhoging.

  Het endorfIne-argument brokkelt nog verder af wanneer je naar de "adrenalineverhoging" gaat kijken. Professor Fontana zegt
  dat er maar weinig atleten zijn die een BDE krijgen wanneer er een endorfineverhoging ontstaat, of het nou bij een voetbalwedstrijd
  plaatsvindt of bij een marathon.

  Voor sporters zoals zeilers of bergbeklimmers is het normaal om BDE-achtige beelden te krijgen en ooggetuigen zeggen dat de
  oorzaak van hun ervaring meer te maken had met het feit dat ze bijna doodgingen dan met een adrenalineverhoging.

  Jacqui Greaves, een bergbeklimster die in 1994 in de Cairngorms van Schotland viel en 16 uren lang in een ijsgroeve verbleef,
  zei: "Ik kreeg gewoon een heel vreemd gevoel; ik verliet mijn lichaam en liep door een prachtig blauw landschap. Het was fantastisch
  en de kou verdween." Deze ervaring gaf Jacqui tevens de energie om een sneeuwbeschutting te bouwen, die haar lang genoeg beschermde
  totdat ze gevonden werd.

  BDE's kunnen ook worden verklaard als een hallucinatie door de reactie van de hersenen op een verdovend middel of zelfs bloedvergiftiging
  door een nierstoornis. Gezien het feit dat morfine en andere hallucinogenische middelen worden toegediend om de pijn van het
  sterven te verlichten, lijkt het logisch om aan te nemen dat dit de ervaringen van een BDE veroorzaakt.

  In de meeste gevallen spelen middelen echter geen rol. Volgens Steven Ridenhour, een druggebruiker die de uitwerking van zijn
  BDE met alle mogelijke verboden middelen wilde nabootsen, werkte geen enkele drug.

  Wonderbaarlijke genezing.

  In 1982 werd aan de filmcameraman Mellen-Thomas Benedict vertelt dat hij kanker had waarvan hij niet kon genezen. Hij ging
  "dood"en had een BDE die 90 minuten duurde. Dit verhaal kon wetenschappelijk worden verklaard op ťťn detail
  na. Toen hij terugkeerde
  was zijn "ongeneeslijke" kanker volkomen verdwenen.

  Nieuw onderzoek.

  Het herstel van Benedict benadrukt het feit dat, terwijl we te maken hebben met een zogenaamd geestelijk verschijnsel, BDE's
  fysieke veranderingen kunnen veroorzaken. In twee onafhankelijke onderzoeken wezen de conclusies op een grote variatie in
  zulke veranderingen na BDE in 80 tot 90 procent van de gevallen, en ook een toename van allergieŽn, verlaagde bloeddruk,
  geen
  harde geluiden, fel licht of schoonmaakmiddelen kunnen verdragen.

  Hetzelfde onderzoek wijst ook op elektrische gevoeligheid, zoals gloeilampen die sprongen (35%), computerstoringen (20%),
  tv-storingen (54%) en vele andere verschijnselen.

  Wat is dan de waarheid? Het enige dat we weten is dat het antwoord komt wanneer we sterven. Het enige dat de wetenschap kan
  verklaren is: zuurstofgebrek, drugs en endorfinen kunnen vele ervaringen verklaren, maar niet de paranormale afwijkingen.

  Bewijsmateriaal geeft aan dat alle mensen met een Bijna-Dood-Ervaring dezelfde beelden krijgen, of ze nu gelovig zijn of niet.
  Zijn deze ervaringen dan het resultaat van de geest die het lichaam verlaat wanneer het de dood nadert? Als dat zo is, kan
  deze hogere staat van bewustzijn dan duiden op onze psychische mogelijkheden?

  Nieuwe kijk op het leven.

  In zijn boek Dood en Bewustzijn geeft parapsycholoog David H. Lund aan dat buitenzintuiglijke waarneming duidelijker naar
  voren zou komen wanneer de invloed van de hersenen vermindert en dan helemaal stopt. "Dit gebeurt tijdens een BDE, het bewustzijn
  gaat door nadat het lichaam (en ook de hersenen) is verlaten."

  Dus misschien hebben de sceptici wel gelijk: BDE's kunnen heel goed het resultaat zijn van hersenen die sterven.   Noot Angelwings:


  Als een BDE veroorzaakt wordt door de hersenen, dan is het niet te verklaren dat de mensen die een BDE meemaken, altijd anderen ontmoeten aan de overzijde, de anderen zijn altijd- Al overleden mensen!


  Nooit mensen die nog leven nml, soms zien ze zelf overledenen aan de overzijde waarvan de betreffende persoon niet wist dat deze overleden was!


  Dat geeft toch te denken?
  Ik vermoed dat er in de hersenen een chakra vorm is, zoals alle andere chakra's, heeft deze ook een taak en  deze werkt als een soort eind punt van het leven op aarde, deze is te triggeren uiteraard bv door drugsgebruik oid.

  22-06-2009, 08:56 geschreven door AngelWings  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichaamsfuncties en onderdelen behorende bij het sterrebeeld.


  Lichaamsfuncties en onderdelen behorende bij het sterrebeeld.  Ram:
  spieren en activerende klieren, het hoofd, kaken, tanden, ogen en hersenen. de ram heeft bv aanleg voor hoofdpijn  Stier:
  het keelgebied, waaronder de amandelen en bv de schildklierfunctie, de hals, neus en slijmvliezen vallen ook onder stier  Tweeling:
  zij hebben aanleg voor longziekten en nervositeit, aandoening van luchtwegen, onder tweeling valt ook de schouders, armen, handen en sleutelbeen  Kreeft:
  problemen die met de maag samenhangen, zoals maagzuur en gastritis, stofwisselings-ziekten, de buik en borsten staan onder het teken kreeft.  Leeuw:
  de torax, wervelkolom en hart- en vaatziekten vallen onder het teken leeuw.  Maagd:
  de spijsverteringsorganen, bv de maag, twaalfvingerigedarm, dunne darm, ook lever, galblaas, alvleesklier en de milt vallen onder de maagd.  Weegschaal:
  de nieren en andere organen in de lendestreek zoals blaas en eierstokken, ook zielziekten behoren bij de weegschaal.  Schorpioen:
  aandoeningen van genitaliŽn en anus, daaronder vallen de geslachtsorganen, baarmoeder, anus, prostaat en zaadleider.  Boogschutter:
  de boogschutter is een sportmens, dus komen onder dit teken botbreuken voor. verder vallen hieronder reuma, jicht, heupen, bekken en dijbenen  Steenbok:
  huidziekten, psychosomatische ziekten en indigestie kunnen voorkomen bij de steenbok, verder knieeen en gewrichten in het algemeen, dus het skelet.  Waterman:
  vaak is zijn bloeddruk laag en treden er blokkades op in de aderen die het verst van het hart verwijderd zijn, bv de kuiten. watermannen hebben vaak last van krampachtige verschijnselen, ook hebben ze last van verstuikingen, verrekkingen of breuken in de voeten of onderbenen.  Vissen:
  vissen hebben problemen met de voeten, verder valt het lymfesysteem onder dit sterrenbeeld.

  22-06-2009, 08:55 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assertiviteit

  Assertiviteit
  Hoe vaak zeg je sorry, terwijl je eigenlijk niets verkeerd hebt gedaan? Zeg je soms ja, terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen? Of verzin je een smoes om ergens onderuit te komen?
  Aan de andere kant: reageer jij ook wel eens kattig op een verzoek? En houd jij altijd rekening met de belangen en gevoelens van een ander in het behalen van je eigen doelen?


  Hoog tijd om wat aan je assertiviteit te gaan doen. Want: waarom zeg je niet waar het op staat en geef je de ander die ruimte ook niet?


  Wat is assertiviteit?
  Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.


  Assertiviteit, subassertiviteit en agressiviteit
  Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Zie het figuur hiernaast.


  Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief.
  Als je vooral je eigen belang ziet en de belangen van de ander niet ziet of negeert, noemen we dat agressief.
  Een voorbeeld:


  Stel je voor: Je baas vraagt of je morgen over wilt werken, terwijl je net met je partner hebt afgesproken voor een romantische avond. Bovendien heb je deze week al twee keer overgewerkt. Welk antwoord zou jij geven?


  Jij zegt:
  A "Dat moet dan maar" (en voelt meteen al een knoop in je maag, omdat je dit ook weer tegen je partner moet gaan zeggen)


  B "Bekijk het maar, het is al de derde keer deze week. Je zoekt het maar uit!"


  C "Nee, helaas, morgenavond lukt het me niet. Ik heb al een andere afspraak staan die ik niet af wil zeggen".


  Zeg jij A?
  Je durft niet te zeggen wat je wilt en laat je wat in de maag splitsen. Dit noemen we subassertief gedrag. Je laat je leiden door gedachten als: "Misschien wordt mijn baas wel boos als ik nee zeg" of "zo erg is het ook weer niet" of " anderen doen het ook, dus kan ik niet achterblijven". Je geeft daardoor geen grenzen aan, neemt geen verantwoordelijkheid (je had namelijk al een afspraak) en voelt je zelfs het slachtoffer. Daardoor kom je ook met jezelf in de problemen.


  Zeg jij B?
  De tweede reactie is ook niet effectief. Het is een voorbeeld van agressief gedrag. Je bereikt er misschien mee dat je niet hoeft over te werken, maar de relatie met je baas heeft wel wat deuken opgelopen. Een agressieve reactie is een buitenproportionele reactie. Je verbreekt er alle contact mee en hebt grote kans op ruzie. En waarom zou je het niet vriendelijk kunnen zeggen?


  Zeg jij C?
  Een voorbeeld van assertief gedrag. Je zegt wat je wilt, zonder grof of onderdanig te worden. Door vastberaden en vriendelijk een verzoek te weigeren, is de kans groot dat de ander zich jouw reactie zal aantrekken.
  De kern van assertief gedrag is dat je voor jezelf durft op te komen, je eigen mening en je gevoel durft te uiten zonder je schuldig of onzeker te voelen, en zonder daarbij de belangen van je gesprekspartner onnodig te schaden.


  Goed voorbeeld van assertieve feedback
  Stel iemand laat je telkens niet uitpraten in een vergadering. Om gek van te worden! Hoe los je dat op? Door de ander duidelijk te maken dat je het hinderlijk vindt dat hij je niet laat uitpraten. Hoe je dat assertief kunt zeggen zie je in dit filmpje (AVI, 6 MByte). De tekst van het filmpje:


  "Je onderbrak me terwijl ik eigenlijk nog niet alle informatie had gegeven van dit agendapunt. En dat gebeurt de laatste tijd wel vaker in onze vergaderingen. Ik vind dat vervelend, want het geeft mij het gevoel dat je mijn bijdrage eigenlijk helemaal niet belangrijk vindt. Zou je me in het vervolg willen laten uitpraten?"


  Situaties die vragen om assertiviteit
  Negatieve feedback
  Je hebt last van het gedrag van een ander, en zegt daar wat van.
  Hoe: Hanteer de ik-vorm. Beschrijf iemands specifieke gedrag, beschuldig hem niet als persoon, maar uit je gevoelens over dat gedrag. Vertel ook wat je wel wilt. Dit zijn belangrijke regels bij het geven van feedback.


  Voorbeeld:
  Iemand valt je steeds in de rede terwijl je een verhaal aan het vertellen bent.
  Jij zegt: "Ik vind het vervelend dat je me niet uit laat praten. Dan raak ik de lijn van mijn verhaal kwijt. Kun je me in het vervolg mijn verhaal gewoon even laten afmaken, voordat je met jouw mening komt?"


  Je hebt een andere mening
  Uitkomen voor een afwijkende mening kan soms best lastig zijn, zeker als je de enige bent. Toch zul je jouw mening op tafel moeten leggen. Vertel rustig je standpunt en geef daarvoor argumenten. Stel ook vragen over de standpunten van een ander.
  Voorbeeld: Tijdens een vergadering op je werk, verkondigt je baas dat hij niet meer wil investeren in de samenwerking met een andere afdeling. Iedereen valt hem bij.
  Jij zegt: "Ik snap jullie irritatie, maar ben het er toch niet mee eens. We schieten daar uiteindelijk weinig mee op. Hoe zien jullie dan dat dit probleem op langere termijn wordt opgelost? We hebben de informatie van die afdeling volgend kwartaal wťl nodig."


  Je wilt een verzoek weigeren
  Er wordt een beroep op je gedaan waaraan je niet wilt voldoen. Zeg dan gewoon nee! Je hoeft daar ook niet altijd een reden voor te geven. Houd het algemeen en geef anderen niet de mogelijkheid over jouw redenen te gaan discussiŽren. Val niet in de valkuil van de verdediging en spreek je weigering rustig uit. Het is je goed recht om zo nu en dan eens nee te zeggen.
  Voorbeeld: Een collega vraagt: "Zou jij even deze klus van mij over willen nemen?"
  Jij zegt: "Nee, dat kan ik er nu niet bij hebben. "


  Je wilt iets van een ander
  Voorbeeld: Je wilt een salarisverhoging.
  De truc is om er zelf om te vragen, eerst met de deur in huis te vallen, en dan je verzoek te onderbouwen. Draai er niet omheen en laat zeker niet je gesprekspartner raden naar je wens.
  "Ik wil graag salarisverhoging. Mijn resultaten zijn goed. Ik vind het meer dan redelijk dat ik nu evenveel ga verdienen als mijn collegaīs." Het vervolg van deze mededeling zal zijn dat je gaat onderhandelen.


  Wat houdt je tegen om assertiever te worden?
  De meeste mensen voelen goed aan wat assertiviteit is, zowel bij zichzelf als bij een ander. Wat was jouw antwoord in het voorbeeld van het overwerken? De meeste mensen zullen C herkennen als het īgoede antwoordī. Je weet vaak wel wanneer je onvoldoende voor jezelf bent opgekomen. Ook bij een ander herken je meestal onderdanig of agressief gedrag wel.
  Maar het kan toch zo vreselijk lastig zijn de balans tussen īopkomen voor jezelfī en īde belangen van een ander respecterenī te vinden. Hoe komt dat toch?


  Waarom reageer je subassertief?
  Assertiviteit vanuit subassertiviteit aanleren is lastig, omdat er vaak diepere gevoelens bij betrokken zijn. Schaamte, angst en schuldgevoel verhinderen je om te zeggen wat je wilt, je grenzen aan te geven of toe te geven dat je iets niet snapt.


  Je wilt de ander niet kwetsen of bent bang om zelf gekwetst te worden.
  Je durft niet aan te geven dat je iets niet snapt omdat je je schaamt voor je gebrek aan kennis.
  Of je hebt op de een of andere manier in je hoofd dat je iets goed moet maken.
  MAAR: Als je je eigen belang niet communiceert, verwacht je wel erg veel van een ander. Hoe kan iemand rekening houden met jouw belangen en gevoelens als je dat zelf niet aangeeft?


  Ga bij jezelf na wat voor motieven je hebt om niet assertief te zijn. Je zult zien dat dit geen rationele motieven zijn. Train jezelf hiervoor in rationeel denken.


  Waarom reageer je agressief?
  Ook agressiviteit heeft vaak diepere wortels. Het heeft meestal te maken met angsten, onzekerheid en verwachtingen over gedrag van een ander.


  Je bent bang dat mensen over je heen zullen lopen en zet alles op alles om dit te voorkomen.
  Je verwacht dat de ander geen rekening zal houden met jouw belang. Je voelt je daar onzeker over en daarom benadruk je je eigen belang te sterk. Je ziet niet meer het belang van de ander.
  Je aggressieve gedrag zal er waarschijnlijk toe leiden dat mensen in het vervolg geen rekening zullen houden met jouw belang. Dit komt doordat ze alles op alles moeten zetten om in het contact met jou hun eigen hoofd boven water te houden. Zo zorg je er zelf voor dat je angsten werkelijkheid worden: mensen zullen inderdaad volledig gaan voor hun eigen belang omdat jij dat ook doet.


  Hoe toon je in een sollicitatie je assertiviteit aan?
  In de personeelsadvertentie van een bouwbedrijf wordt gevraagd om een stevige assertieve P&O-adviseur. Je begrijpt dat je in zo'n bedrijf met een paar honderd bouwvakkers als personeelsadviseur stevig in je schoenen moet staan, zeker als vrouw. Ook verwacht je in het bedrijf een zeer directe manier van communiceren. Gewoon zeggen waar het op staat. Ja zeggen als je ja bedoelt, maar nee als het daadwerkelijk nee is.


  In je huidige baan als personeelsadviseur bij een krant moet je meestal voorzichtiger te werk gaan. Journalisten hebben vaak lange tenen. Je hebt veel geleerd bij de krant; je collega's vonden je aanvankelijk veel te direct. Inmiddels heeft men jou leren te waarderen, en heb je je stijl wat aangepast.  Je assertieve houding viel op tijdens de reorganisatie van de krant. Je hebt als P&O-adviseur veel slechtnieuwsgesprekken moeten voeren met mensen die ontslagen werden. Je hebt je echter niet laten gebruiken door de directie. Keer op keer heb je aangedrongen op een heldere argumentatie bij het ontslag. Waar de argumenten ontbraken, heb je het gesprek niet gevoerd. Je bent achteraf  trots op je assertiviteit en standvastigheid. Als enige meisje uit een gezin met vier oudere broers sta jij je mannetje wel!


  Dit voorbeeld vat je samen in je sollicitatiebrief, je zet je taak tijdens de reorganisatie duidelijk in je cv. Tijdens het sollicitatiegesprek zorg je dat je door je assertiviteit de aandacht trekt.


  Dit gebruik je tijdens je sollicitatie.


  Nog enkele voorbeeldzinnen
  Een leerkracht: Als een kind niet naar verwachting scoort op de Cito-toets, krijg ik vaak veel kritiek van de ouders. Daar heb ik begrip voor. Ik blijf rustig en ben altijd bereid ze uit te leggen wat het advies inhoudt en wat de mogelijkheden nu zijn. Een enkele keer gaat een ouder te ver, en richten ze hun woede op mijn persoon. Dan kap ik het gesprek af, en maak een afspraak om het gesprek op een later moment voort te zetten wanneer de gemoederen wat zijn bedaard.


  Een manager: Leidinggeven is vaak jongleren met belangen. Je baas, je medewerkers, iedereen heeft zijn behoeftes, gevoelens en wensen. Ik zie het als mijn taak daaraan zoveel mogelijk tegemoet te komen. Maar ik weet ook dat het minstens even belangrijk is mijn eigen grenzen en behoeftes goed in de gaten te houden. Als ik goed voor mezelf zorg, ben ik een betere baas ťn een betere medewerker.


  Een financieel manager: Nee zeggen is in mijn functie van levensbelang. Immers, iedereen probeert bij mij meer budget los te peuteren. Ik luister naar de argumenten en ga de discussie niet uit de weg. Soms kom ik zelfs in een conflict terecht als iemand zijn zin niet krijgt. Meestal komen we daar wel uit, anders vraag ik de algemeen directeur om te bemiddelen in een conflicthanteringsgesprek.


  Voorbeelden van vragen over assertiviteit tijdens het sollicitatiegesprek:


  Wanneer ben je het voor het laatst oneens geweest met een beslissing die binnen jouw afdeling of organisatie werd genomen? Wat voor acties heb je toen ondernomen?
  Heb je wel eens een opdracht uit moeten voeren die je niet zag zitten? Wat heb je toen gedaan?
  Hoe kun je groeien in assertiviteit?
  Vier niveaus van assertiviteit
  Het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling Vorming heeft drie niveaus van assertiviteit benoemd. Voor de duidelijkheid voegen we daar nog ťťn niveau aan toe: het nulniveau. Als je niveau drie bereikt, betekent dat tevens dat je niveau een en twee beheerst. Op welk niveau communiceer jij meestal? Maak daarbij onderscheid tussen op het werk en privť, want privť gedraag je je nu eenmaal vaak anders.


  Niveau 0: weinig assertief
  Je kunt lastig je eigen grenzen aangeven.
  Je communiceert niet duidelijk wat je vindt of wilt.
  Je kunt slecht negatieve feedback geven en positieve feedback ontvangen.
  of


  Je kunt (of wilt) geen rekening houden met de belangen van een ander.
  Je geeft de ander geen ruimte voor het communiceren over zijn eigen belang.
  Je kunt slecht feedback geven en kunt negatieve feedback slecht ontvangen.
  Niveau 1: re-actieve of basis assertiveit
  Je geeft (indien er naar gevraagd wordt) je eigen standpunten weer en geeft je eigen grenzen aan.
  Je komt uit voor je eigen mening indien ernaar gevraagd wordt.
  Je maakt duidelijk wanneer je het niet eens bent met je gesprekspartner.
  Je maakt duidelijk wanneer je eigen grenzen worden overschreden (je durft bijvoorbeeld nee te zeggen).
  Niveau 2: pro-actieve assertiviteit
  Je komt spontaan met eigen standpunten, bewaakt en verdedigt op een respectvolle wijze je eigen belangen en grenzen.
  Je kiest eerder voor directe confrontatie en directe beÔnvloeding. Je probeert niet via een omweg je zin te krijgen.
  Je brengt gevoelige of negatieve boodschappen op een duidelijke en directe manier.
  Je komt uit eigen beweging met standpunten naar voren die afwijken van dat van je gesprekspartner.
  Je kunt ook nog luisteren naar tegenargumenten, weerstand en kritiek bij de verdediging van je eigen voorstellen. Je hebt genoeg flexibiliteit in de discussie.
  Niveau 3: assertief kunnen blijven in emotionele en/of kritische situaties
  Je aanvaardt kritiek op je standpunt, gedrag of acties en reageert er constructief op. Ook als je onder druk gezet wordt om het standpunt van de tegenstander over te nemen.
  Je bespreekt meningsverschillen uit jezelf zonder het conflict uit de weg te gaan.
  Je gaat adequaat om met onaangepaste reacties, verbale agressie en provocaties, ook als je onder druk staat. (Je begint niet meteen te schelden als je gesneden wordt in het verkeer.)
  Je verwerpt onaanvaardbare voorstellen op een respectvolle, doch besliste manier.
  Hoe kom je van het ene niveau naar het andere?
  Het ontwikkelen van basisassertiviteit (van nul naar ťťn)
  Experimenteer eens met andere manieren van communiceren.
  Voor mensen die vanuit subassertiviteit komen: oefen op assertief gedrag. Begin klein: geef eens een assertieve reactie aan iemand die niet zoveel voor je betekent. Zeg een winkelbediende bijvoorbeeld dat je iets komt terugbrengen, en neem dan geen genoegen met een tegoedbon. Vervolgens zoek je steeds moeilijkere situaties op, tot je het ook bijvoorbeeld tegen je baas durft. (bron: Psychologie Magazine, 2005, nr. 4).


  Ben je vaak wat agressief: formuleer eens een verzoek vriendelijk, glimlach erbij en kijk wat het resultaat is. Begin met het onderzoeken van de belangen van een ander. Vraag je af waarom iemand iets zegt. Wees nieuwsgierig naar de ander.


  Van reactief naar actief assertief (van ťťn naar twee)
  Stel je gelijkwaardig op in een gesprek. Kom je als een slachtoffer binnen, dan zul je ook zo worden behandeld. En door agressief te worden, lok je vaak ook een agressieve reactie van een ander uit. In beide gevallen geen begin waarmee je er allebei tevreden uitkomt. Jouw houding bepaalt hoe de ander jou benadert. Dit is het principe van īgedrag lokt gedrag uitī. Hier is een helder model voor: de 'Roos van Leary'.
  Geef precies aan wat je wilt (vraag bijvoorbeeld aan iemand die je steeds onderbreekt of hij de volgende keer pas commentaar wil leveren op het moment dat je bent uitgesproken). Kijk nog eens naar het filmpje hierboven en probeer het na te zeggen voor de spiegel op dezelfde rustige toon en met dezelfde vriendelijke blik.
  Communiceer ook met je lichaamstaal. Sta rechtop op twee benen en adem rustig, dan kom je overtuigender over.
  Gebruik eventueel wat humor, dat maakt het hele gebeuren minder zwaar. Bovendien zorgt het ervoor dat je boodschap makkelijker wordt geaccepteerd.
  Realiseer je het volgende: je kunt ook ergens op terug komen. "Ik zei net wel 'ja', maar ik realiseer me dat." Misschien niet ijzersterk, maar ook zeker een voorbeeld van assertief gedrag. Een voordeel hierbij is dat je zelf de juiste tijd en plaats kunt kiezen. Wacht niet te lang met reageren, maar stap ook niet op iemand af als hij het heel druk heeft.
  Ook assertief in lastige situaties (van twee naar drie)
  Oefen in het bespreekbaar maken van het conflict. Benoem daarin je emoties en gevoel maar laat je er niet in meeslepen.
  Wees nieuwsgierig naar kritiek van een ander, leer feedback te ontvangen en feedback te geven.
  Leer effectief om te gaan met lastige mensen. Wat kun je met agressieve mensen en subassertieve mensen? Bij agressieve mensen is het de kunst niet mee te gaan in hun onredelijkheid, maar door vriendelijk en rustig je eigen standpunt te blijven herhalen. Subassertieve mensen kun je meer ruimte geven om hun belang onder woorden te brengen.
  Trek je het gedrag van een ander niet persoonlijk aan, maar analyseer de interactie tussen jullie, bijvoorbeeld met behulp van de Roos van Leary. Eventueel kun je daarmee op tactvolle wijze feedback geven op het gedrag van de ander. Als jullie hebben besproken hoe je met elkaar omgaat, kun je daarna weer terugkomen op het onderwerp van het gesprek.
  Gebruik de Roos van Leary eens om het gedrag van een ander positief te beÔnvloeden.
  Leer stress hanteren en houd je hoofd koel onder lastige omstandigheden.
  Oefen met Rationele Effectiviteit en laat je niet meer belemmeren door irrationele gedachten.
  Ondersteunende competenties en vaardigheden
  Luisteren: rekening houden met een ander begint natuurlijk met goed luisteren naar een ander.
  Inlevingsvermogen: om assertief te kunnen zijn zul je je in de ander moeten verplaatsen. Waarom reageert iemand zoals hij doet?
  Empathie: helpt je om een ander, die niet zover is gevorderd in assertivteit als jij, te accepteren en te helpen.
  Conflicten hanteren: om assertief te kunnen zijn, moet je zo nu en dan het conflict durven aangaan. Als je het gesprek erover aangaat, kun je het probleem zo oplossen dat beide partijen tevreden zijn.
  Stress hanteren in relatie tot assertiviteit is een 'kip en ei'-verhaal. Als je gestresst bent is assertiviteit lastig en als je niet assertief bent, raak je in allerlei stresserende situaties verzeild.
  Zelfvertrouwen: geloven in jezelf en de waarde die je hecht aan jouw belang en je gevoelens zijn erg belangrijk om assertief te kunnen zijn. Als je jezelf niet belangrijk vindt, hoe kun je dan verwachten dat een ander dat wel vindt? Schiet er niet in door, want dan kun je anderen intimideren.
  Assertiviteit in beroepen
  Eigenlijk moet je in alle beroepen assertief zijn, maar bij de volgende beroepen in het bijzonder is assertiviteit een belangrijke eigenschap:


  Officemanager / directiesecretaresse: omdat dit ondersteunende beroepen zijn, loop je snel in de valkuil het belang van de ander boven je eigen belang te plaatsen.
  Inkoper: je bent zowel verantwoordelijk voor het onderhandelen over de laagst mogelijke prijzen, als voor het onderhouden met de relatie met de leveranciers. Ben je agressief, dan doet de leverancier niet meer zijn best voor je.
  Adviseur / consultant: je begeleidt veranderingsprocessen bij andere organisaties. Hiervoor heb je vaak geen machtspositie. Je moet goed het doel van je opdracht in de gaten houden en er tegelijkertijd voor zorgen dat je de mensen in de organisatie meekrijgt met veranderingen.
  Personeelsadviseur: je hebt vaak een bemiddelende rol tussen managers en werknemers en moet vaak anderen op een tactvolle wijze een spiegel voorhouden.
  Aanbevolen websites
  Doe een online cursus assertiviteit op leren.nl.
  Meer over agressie vind je in de online cursus Omgaan met agressie, ook op leren.nl.
  Assertief door krachtige lichaamstaal.
  Lees een persoonlijk relaas van iemand die vanwege een burn-out wel assertiever můest worden.
  Aanbevolen boeken
  Peeters, Sen K. Klumpers, Leven met assertiviteitsproblemen, Bohn Stafleu Van Loghum, 2003
  Vroeger was bescheidenheid een deugd, en dat is het natuurlijk nog steeds. Maar het is vaak ook nodig voor jezelf op te kunnen komen en je eigen ruimte te bewaken. Dit boekje beschrijft de manieren om op de juiste wijze voor jezelf op te komen.


  Smith, M. J., Als ik nee zeg, voel ik mij schuldig, Ambo, 1999.
  Een echte klassieker uit 1975, interessant voor mensen die subassertief gedrag vertonen. Dit boek geeft tips over nee te zeggen, zonder je daar rot over te voelen. Belangrijk bij assertief gedrag, is dat je beseft dat je kunt kiezen. Daar gaat dan ook veel aandacht naar uit.


  Steward, W., Bouw aan je zelfvertrouwen, Deltas, 2003
  Om assertief te zijn, moet je ook geloven in jezelf en jezelf de moeite waard vinden. Dat is de basis. Dit boek bevat praktische tips en oefeningen om je zelfvertrouwen op te vijzelen. Reken maar dat assertief zijn makkelijker gaat als je vol zelfvertrouwen door het leven stapt.


  Ehrhardt, Ute, Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal. Waarom lief zijn vrouwen geen stap verder brengt, Rainbow Pocket, 1995


  Speciaal voor dames die nog te veel verwachten van een subassertieve opstelling. Hang het op de wc en lees af en toe een stukje. Vooral fijn als je net een vervelend gesprek hebt gehad waarbij je je hebt laten overbluffen. Ehrhardt rekent af met vooroordelen als: vrouwen moeten ook dienstbaar zijn als ze leiding geven, vrouwen wedijveren niet, macht bederft je karakter... Af en toe eens flink kwaad zijn is helemaal prima!

  22-06-2009, 08:55 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aromatherapie
  http://www.mooienmachtig.nl/index2.php

  22-06-2009, 08:54 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als een andere ziel je niet herkend

  http://reincarnatie.startpagina.nl/prikbord/5948121/wat-als-een-ziel-je-niet-herkend/quote


  Frappant

  22-06-2009, 08:53 geschreven door AngelWings  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Foto

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • Goedendag (grant)
      op Opbouw weerstand tegen griep
 • Bevestiging van bijna dood ervaring (Rob)
      op Bijna-doodbezoeken begrijpen
 • Antwoord (AngelWings)
      op Bandstemmen
 • Jou maandhoroscoop (Sebas)
      op NUMEROLOGY
 • Een onderzoek naar de werking van de hersenen (Roeline)
      op Bandstemmen

 • Mijn favorieten
 • Fantasy Angelwings
 • Angelwings Orakels
 • Gedichten en korte verhalen
 • Oude blog
 • Orakels startpagina
 • AngelWings Startpagina
 • Mijn youtube films
 • Angelwings design sets deel 1, deel 2 staat vermeld
 • Incredimail
 • Het beste nieuws

   
  Things with Wings


   
  ~*~ Zelf ben ik een 'bezige bij' inzake, Fotobewerkingen, Websites maken,
  Schrijven en Dichten, Avatars, Clubsets & vooral veel Glitters!
   (Ik vind dat heel erg mooi) -
  Schijnt overigens iets Italiaans te zijn heb ik mij laten vertellen,
  en ik heb een Italian tak aan de stamboom hangen :-)
  Dus wat je hier ook vindt het is bijna allemaal bewerkt, en of gemaakt
  of geschreven door mijzelve.
  Uche :P Groetjes AngelWings
   

   
  Grtz AngelWings

  Archief per week
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 08/12-14/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 18/02-24/02 2008

  My new Bling

   


   

   
  Spirituele website AngelWings


  Gedichten & Verhalen AngelWings


  Schrijversclub


  Weblog AngelWings


  Dreams From Brian


  Orakel Startpagina


  Amore et Labore


  MSN startpagina

   
   
   

  Blog als favoriet !

  Een interessant adres?

  Categorieën

  Inhoud blog
 • Pittige kruiden doden kankercellen
 • Archeologie zeer interessante informatie
 • Gezondheidstips
 • Tegen verveling
 • Postkantoor lol

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  patrickzelzate
  www.bloggen.be/patrick

  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
  Forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!