André Demedtsjaar 2012
Blog over alle activiteiten van het André Demedtsjaar 2012 (najaar 2012 - voorjaar 2013).
30-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwpoort herdenkt zijn ereburger André Demedts
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dinsdag 2 oktober 2012 om 14.30 u.  geeft Jooris Van Hulle op uitnodiging van de plaatselijke Davidsfonds-afdeling  een lezing in het cultuurhuis te Nieuwpoort over het leven en werk van André Demedts.  Daarmee herdenkt Nieuwpoort nogmaals zijn ereburger 20 jaar na zijn overlijden op 4 november 1992. André Demedts (1906-1992) was jarenlang gastspreker tijdens de Frans-Vlaamse veertiendaagse in Nieuwpoort en werd in 1986 n.a.v. de 12de veertiendaagse door toenmalig burgemeester Georrges Mommerency uitgeroepen tot ereburger van Nieuwpoort. Eerder dit jaar van 5 april tot 2 mei was er al een tentoonstelling over André Demedts in de bibliotheek van Nieuwpoort met foto’s en documenten uit de privécollectie van Etienne Desaever.

Demedts schreef een omvangrijk oeuvre bijeen, zowel wat het aantal publicaties betreft als de verschillende literaire genres erin vertegenwoordigd: romans, verhalen, toneel, jeugdboeken, monografieën, kritische bijdragen en poëzie. Jooris VAN HULLE volgt het spoor dat Demedts heeft getrokken als auteur én als volksopvoeder en tekent ook een beeld van de mens Demedts.

lezing en congres, lezing of gesprek :  Aanvang: 14.30 u.

Waar : Cultuurhuis , Hoogstraat 2, 8620 Nieuwpoort

Toegang: € 4, koffie inbegrepen. Leden Davidsfonds: € 3. Cultuurabonnement geldig.

Info: M. Brysbaert – T 058 23 59 97

30-09-2012 om 00:00 geschreven door bernard  


25-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijver-landbouwer inspireert jongeren

Onder deze titel verscheen vorige zaterdag 22 september 2012 een bijdrage over André Demedts in de regionale bladzijden van het Nieuwsblad. De veelzijdigheid van André Demedts was uiteraard breder dan schrijver-landbouwer, maar hij inspireert duidelijk ook nu nog de jongeren. Auteur van het krantenartikel is Frank Meurisse.

ANDRÉ DEMEDTS OVERLEED 20 JAAR GELEDEN

Schrijver-landbouwer inspireert jongeren

Lode Beck (zittend) en Carlos Pauwels aan het bureau van hun oude vriend, die ook nu nog jongeren zoals Alexander De Moor en Bert De Smet inspireert

WIELSBEKE - De landbouwer André Demedts leerde zichzelf schrijven en ontpopte zich tot een inspirerend man voor jongeren, zowel toen hij leefde als ook nu nog. Hij wordt het komende jaar herdacht met tal van activiteiten.

Het herdenkingsjaar van André Demedts is van start gegaan met geleide bezoeken aan het André Demedtshuis. De uitgelezen locatie om de herinnering aan de schrijver-dichter levend te houden, hoewel hij er nooit gewoond heeft. Het huis kwam wel ter sprake in zijn romans.

‘André Demedts werd geboren op een hofstee hier in Sint-Baafs-Vijve’, herinneren Lode Beck en Carlos Pauwels zich. De twee hebben Demedts heel goed gekend. ‘In het Jaar van het Dorp in 1978 werd beslist het huis naast de kerk als Demedtshuis in te richten: een expositieruimte voor jong talent met een hoekje met werk van Demedts zelf’, zeggen ze.

Het pand doet nog steeds dienst als expositieruimte en er is een museum over leven en werk van Demedts. Zijn bureau werd zelfs naar hier verhuisd. ‘Binnenkort wordt er ook nog een audiovisueel luik aan de tentoonstelling toegevoegd’, zegt Bert De Smet. De twintiger vormt samen met onder meer Alexander De Moor de jongere generatie die inspiratie vindt in de figuur van Demedts en de herinnering aan de schrijver-dichter levendig wil houden.

‘Ik heb hem niet persoonlijk gekend’, zegt De Smet. ‘Ik was te jong. Maar uit balorigheid ben ik zijn werk gaan lezen en heb ik mij verdiept in zijn doen en laten. Mijn leeftijdsgenoten vonden hem een stoffige figuur, maar hij is zoveel meer. In zijn tijd al wist hij jongeren te inspireren. Hij gaf een voorzet en bood anderen de kans om het idee verder uit te werken. Zo is Ons Erfdeel ontstaan.’

Volgens Pauwels en Beck was André Demedts een heel aimabel man. Een weemoedig iemand, een dromer, maar wel met een eigen overtuiging, terwijl hij toch openstond voor de mening van anderen. Demedts was een selfmade man. Na 17 jaar te werken als landbouwer ging hij aan de slag als leraar en later schopte hij het tot directeur van de toenmalige BRT West-Vlaanderen, Radio Kortrijk. Hij overleed in 1992 op zijn ziekbed.



25-09-2012 om 00:00 geschreven door bernard  


18-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw André Demedtsjaar [persbericht]
Nieuw André Demedtsjaar
Schrijver-cultuurpoliticus André Demedts 20 jaar overleden 
Persbericht

In 2012 is schrijver en cultuurpromotor André Demedts 20 jaar overleden. Naar aanleiding daarvan organiseren enkele jonge vrijwilligers een heus André Demedtsjaar. Op het programma staan flink wat activiteiten en publicaties, die de schrijver-dichter en Bekende Vlaming avant la lettre op een frisse en eigentijdse manier belichten.

André Demedts (1906-1992) was een eenvoudige boerenzoon die door zelfstudie na 17 jaar selfmade boer-zijn opklom tot leraar Nederlands en zelfs directeur van BRT West-Vlaanderen (Radio Kortrijk). Hij was schrijver-dichter van een indrukwekkende lijst streekromans (o.a. romantetralogie De eer van ons volk en repressieroman De levenden en de doden) en gedichten. André Demedts werd vooral belangrijk als cultuurpromotor: hij stichtte en lag aan de basis van o.a. het Komitee voor Frans-Vlaanderen, Ons Erfdeel, Kunsttijdschrift Vlaanderen en Festival van Vlaanderen, naast vele andere (grensoverschrijdende) initiatieven. Zijn speerpunt was de samenwerking tussen Vlaanderen, Nederland, Frans-Vlaanderen en Zuid-Afrika. Demedts werkte ook mee aan het Zuid-Afrikaanse Tydskrif vir Letterkunde, Dietsche Warande & Belfort en De Standaard der Letteren. Als literair recensent lanceerde hij vele jonge schrijvers met zijn positieve besprekingen. Hij was ereburger van Sint-Baafs-Vijve, Waregem en Nieuwpoort. Demedts kreeg bovendien ook verschillende eretekens. In 1970 krijg hij zijn eigen prijs, de André Demedtsprijs van de Marnixring, in 1983 zijn eigen cultuur- en kunstencentrum in Sint-Baafs-Vijve.

Op het programma staan onder andere een exclusieve inkijk in het André Demedtsmuseum voor de Davidsfonds-bestuursleden uit de regio Gaverland (20 september 2012), een lezing over leven en werk van Demedts door literair recensent Jooris van Hulle voor Davidsfonds Nieuwpoort (2 oktober 2012), de tentoonstelling Dheedene bij Demedts in het André Demedtshuis met werken van Zultse kunstenaar Georges Dheedene (vanaf 5 oktober 2012), de 65ste Frans-Vlaamse Cultuurdag in Waregem en Sint-Baafs-Vijve (28 oktober 2012) en een heus Demedtsweekend (3-4 november 2012). De aftrap van het weekend gebeurt met Demedts doorgelicht, een panelgesprek met Jozef Deleu (Ons Erfdeel), Jooris Van Hulle, Patrick Lateur en Frans-Vlaming Jacques Fermaut, daarna volgt de opening van Demedts 2.0, een nieuw audiovisueel luik bij het André Demedtsmuseum, de tentoonstelling 5 voor 8. Kunst rond Demedts, een expositie van 20 kunstenaars die rond Demedts werken en de heropening van het vernieuwde André Demedtswandelpad, dat gloednieuwe permanente infoborden krijgt. In november is André Demedts de auteur in de kijker in de bibliotheek van Harelbeke, met een mooie tentoonstelling als resultaat.

Alle info over het André Demedtsjaar vind je via www.facebook.com/andredemedts, www.bloggen.be/andredemedtsjaar2012. Je kan het André Demedtsjaar ook volgen via www.twitter.com/ADemedts. Het programma vind je via deze link.

---------------------------------------

Het André Demedtsjaar 2012 is een organisatie van vzw André Demedtshuis en Werkgroep André Demedtsmuseum, in samenwerking met Davidsfonds Gaverland, Davidsfonds Nieuwpoort, Stichting Georges Dheedene, Komitee voor Frans-Vlaanderen, Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve, Erfgoedwerkgroep Wielsbeke, Juliaan Claerhout-kring Wielsbeke, gemeente Wielsbeke, gemeente Wakken, provincie West-Vlaanderen, VRT, Rijksarchief Kortrijk en de bibliotheek van Harelbeke. De beperkte vrijwilligersstuurgroep bestaat uit de drie jonge voortrekkers Alexander Demoor, Bert De Smet (de 26-jarige coördinator) en Nick Krekelbergh; Franck De Munster en Dominiek Wemel (vzw André Demedtshuis), Marc Crabeels en Georges Vermaut (Heilig-Hartcollege Waregem); Dirk Verbeke (Komitee voor Frans-Vlaanderen); Dirk Van Assche (Ons Erfdeel) en Bernard Delange (André Demedtsjaar 2006). Samen proberen ze zoveel mogelijk mensen en organisaties warm te maken om deel te nemen aan het Demedtsjaar 2012. Het is de bedoeling om met een open, frisse en eigentijdse geest de schrijver-cultuurpoliticus via een mix van activiteiten en publicaties terug onder de aandacht brengen.

18-09-2012 om 11:58 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


17-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma André Demedtsjaar 2012

De eerste ‘officiële’ activiteit binnen het Demedtsjaar 2012 is een geleid bezoek aan het André Demedtsmuseum en –huis tijdens de gewestvergadering van de afdelingen van Davidsfonds Gaverland. Drie keer per jaar komen de verschillende afdelingen binnen een gewest (bundeling van zo’n 20 à 30 afdelingen) samen. Voorafgaand verzorgt Bert De Smet, coördinator van het Demedtsmuseum, een rondleiding voor alle (aanwezige) Davidsfonds bestuursleden. Praktisch: donderdag 20 september 2012, 19.15 uur, André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve, 19.15 uur. Organisatie: Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve en vzw André Demedtshuis, contact: bert.de.smet@davidsfonds.be

Begin oktober verwelkomt het Davidsfonds in Nieuwpoort recensent Jooris Van Hulle voor een boeiende lezing over André Demedts. Hij volgt het spoor dat Demedts getrokken heeft als auteur én als volksopvoeder en tekent een beeld van de mens Demedts. Praktisch: dinsdag 2 oktober 2012, 14.30 uur, Cultuurhuis, Hoogstraat 2, 8620 Nieuwpoort. Organisatie: Davidsfonds Nieuwpoort, contact: michielbrysbaert@skynet.be

In dezelfde maand vindt er in het André Demedtshuis ook een tentoonstelling plaats van de Zultse kunstenaar Georges Dheedene (1909-1973). ‘Dheedene bij Demedts’ brengt een overzichtstentoonstelling van het werk van Dheedene met speciale aandacht voor twee werken die in het bezit waren van André Demedts zelf: een portret van vader Maurits Demedts en een landelijk tafereel met Den Elsbos op de achtergrond. De vernissage vindt plaats in de Sint-Bavokerk. Tijdens de vernissage brengt de Zultse Academie voor Woord, Muziek en Dans verschillende gedichten en teksten van Demedts. Praktisch: oktober 2012, André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve. Organisatie: vzw André Demedtshuis en Stichting Georges Dheedene, contact: griet.delanghe@wielsbeke.be

De officiële voorstelling van het Wielsbeekse heemkundig jaarboek Leiesprokkels vindt eveneens in oktober plaats, waarin Bert De Smet een overzichtsgeschiedenis schreef van 30 jaar André Demedtshuis, ‘de schrijver-dichter in zijn eigen huis’. Het 33 bladzijden tellend artikel behandelt de belangrijkste activiteiten die in het teken van Demedts stonden: opening Demedtshuis, Demedtsjaar 1986, 10 en 20 jaar Demedtshuis, Demedtsjaar 2006 en heropening Demedtsmuseum (2011). Praktisch: O.C. Vogelsang, Rijksweg 314, 8710 Wielsbeke. Organisatie: Juliaan Claerhout-kring, contact: leiesprokkels@gmail.com. Het Leiesprokkels-Jaarboek 2011-2012 kost 26 euro, info via www.facebook.com/juliaanclaerhoutkring

Wie naar de 65ste Frans-Vlaamse Cultuurdag (ditmaal opnieuw in Waregem) komt, kan in de namiddag genieten van een geleid bezoek (Nederlands of Frans) in het vernieuwde André Demedtshuis en –museum in Sint-Baafs-Vijve. De aanwezigen krijgen dan ook de kans om de tijdelijke tentoonstelling van Georges Dheedene te bezoeken. Misschien is er ook een exclusieve vooruitblik op het gloednieuwe interactieve luik van het Demedtsmuseum mogelijk, waarbij flink wat geluids- en videofragmenten van en over Demedts samengebracht worden. Praktisch: zondag 28 oktober 2012, 15 uur, André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve. Organisatie: vzw André Demedtshuis en Komitee voor Frans-Vlaanderen; contact: bertdesmet86@hotmail.com

Het grootste evenement binnen het Demedtsjaar is een heus Demedts-weekend begin november. Alle activiteiten zijn geconcentreerd rond zondag 4 november 2012, wanneer het exact 20 jaar geleden is dat André Demedts overleden is. Het Demedts-weekend biedt een mix van activiteiten. De aftrap is Demedts doorgelicht, een panelgesprek, op zaterdag 3 november om 17 uur in de Sint-Bavokerk naast het André Demedtshuis. Moderator Patrick Lateur peilt bij Jozef Deleu (Ons Erfdeel, Het Liegend Konijn), Jooris Van Hulle en Frans-Vlaming Jacques Fermaut naar het leven en werk van André Demedts. Aansluitend is er een receptie, met daarna de officiële vernissage (18.30 uur) van Demedts 2.0, het tweede luik van het Demedtsmuseum (interactief touchscreen met video- en geluidsfragmenten van en over Demedts) en de tentoonstelling 5 voor 8. Kunst rond Demedts met werk van verschillende plaatselijke en regionale kunstenaars. Op zondag 4 november is er om 9 uur een herdenkingsmis in de Sint-Bavokerk voor André Demedts met aansluitend een bloemenhulde. Verenigingen of personen die graag een bloemstuk op het graf van Demedts plaatsen tijdens die bloemenhulde zijn van harte welkom na voorafgaand seintje. Na de herdenkingsmis wandelt de Wielsbeekse erfgoedwerkgroep in de voetsporen van Demedts het Demedtswandelpad opnieuw in. Er zullen nieuwe permanente infoborden langs het wandelpad staan, er komt een nieuwe infofolder uit en de deelnemers kunnen op een drietal stopplaatsen genieten van een middagmaal, drank en randanimatie. Het Demedts-weekend eindigt met een koffieconcert van streekgenoot Wouter Vercruysse, een cello solo van Bach tot heden. Praktisch: zaterdag 3 en zondag 4 november 2012, André Demedtshuis en dorpskern, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve. Organisatie: vzw André Demedtshuis, Juliaan Claerhout-kring, Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve, Davidsfonds Ooigem, cultuurdienst Wielsbeke, contact: bertdesmet86@hotmail.com

Tot (voorlopig) slot is er nog een tentoonstelling in de bibliotheek van Harelbeke. Elke maand staat er een auteur centraal in een minitentoonstelling. In november valt die eer te beurt aan André Demedts. De eigen collectie van de bibliotheek wordt aangevuld met stukken uit het archief van vzw André Demedtshuis. Praktisch: hele maand november 2012 tijdens openingsuren te bezoeken, bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke. Organisatie: bibliotheek Harelbeke, contact: martine.vandeputte@harelbeke.be

17-09-2012 om 20:12 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


14-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffieconcerten 2012-2013
Het programma van het nieuwe seizoen van de Koffieconcerten, klassieke concerten van het André Demedtshuis in het prachtige kader van de romaanse Sint-Bavokerk in Sint-Baafs-Vijve, ligt vast. Wees welkom!

PS Hou vooral het weekend van 3-4 november vrij, want dan vindt er een heus Demedtsweekend plaats, naar aanleiding van het 20-jarig overlijden van de schrijver-dichter.










14-09-2012 om 11:07 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


16-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma Koffieconcerten 2012-2013
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het programma voor de koffieconcerten van 2012-2013 is bekend. De koffieconcerten zijn een samenwerking tussen vzw André Demedtshuis en Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve.

Klik op de foto om het programma te bekijken.

16-07-2012 om 20:11 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


11-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen
'Wij zullen hen vernederen die u belagen
en zich verheugen in uw nood;
wij willen voor u het laatste wagen,
en uwe vrijheid zien vóór onze dood.
En geen van ons zal ontwijken,
wat hem zijn hart gebiedt,
noch aarzelen of wijken,
voor armoede of verdriet.
Wij kunnen voor u het zwaarste dragen 
en hongeren lange tijd;
achter het werk, achter het leed der dagen,
zien wij het groeien van uw heerlijkheid,
en dit belet ons moe te zijn of ooit te klagen
om wat zo vaak verloren schijnt in deze strijd,
om al de dingen die aan 't hart ons lagen
en die we om u hebben vaarwel gezeid.
Want door ons lijden en verzaken
wordt uwe waardigheid vergroot,
en schoon en goed willen we u maken
én uwe vrijheid zien vóór onze dood.'

'Vlaanderen', André Demedts

11-07-2012 om 13:58 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


09-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denkend aan André Demedts
'Samenzijn, in vriendschap, onverwoord, 
één zijn in gedachten en één zijn in het woord. 
Van een gevuld en rijp seizoen de zachte naglans zoeken 
onder de late zomerzon en tanend groen 
en rustig-blij de herfst verwachten. 
En even ook de grote vriend bezoeken 
die ligt geborgen onder zerk en gras 
in aarde nog gedrenkt door Leie en vlas. 
Terwijl herinneringen rijzen uit z'n boeken 
hem nu terugzien of het gisteren was. 
Verwijlen bij z'n beeld in scherp profiel 
of, in de gloed van Garciarias 
bij het bureau waarop hij schreef 
in duizendvoud het leven dat het zijne was. 
De stilte horen en de echo van z'n ziel 
in dit z'n land aan de rivier 
met water dat nog blinkt als glas. 
En spellend lezen het gedicht in steen 
waarin z'n geest blijft leven boven stof en as. 
Dan afscheid nemen, woordenloos, 
in vriendschap één, verbonden, onverwoord,
met al wie met ons is en was.' 

Een prachtig gedicht van Luc Verbeke over zijn goede vriend André Demedts. 

Pedro Garciarias: Spaans schilder van lyrisch-abstracte-mythische werken o.m. geïnspireerd door San Juan de la Cruz (1542-1591) en door Guido Gezelle. Hij stelde zijn werken tentoon in het Demedtshuis van 21 augustus tot 21 september 1993. Hij werd bij de opening tijdens de viering van 10 jaar Demedtshuis ingeleid door oud-minister Marc Galle. 

Het gedicht 'Denkend aan André Demedts' werd gepubliceerd in 'Terugblik' (1994) van Luc Verbeke en werd na een bezoek van Rudolf Vandeperre aan het Demedtshuis, het borstbeeld, het in steen gebeiteld gedicht van Demedts 'Lof van mijn land' en tenslotte zijn graf gelegen op het kerkhof achter het Demedtshuis.


09-07-2012 om 00:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


21-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lieve Blancquaert in het André Demedtshuis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Er staat vandaag een mooi artikel over de fototentoonstelling van Lieve Blancquaert in De Streekkrant. Iedereen meer dan welkom om een kijkje te komen nemen. En laat achteraf hier ook even weten wat je ervan vond!

21-06-2012 om 00:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


04-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedtshuis opent vroege zomer
"WIELSBEKE - Half juni start in het André Demedtshuis een tentoonstelling met foto's van Lieve Blanquaert. Daarom zal het terras twee weken vroeger openen dan voorzien. Of de brug naar het Demedtshuis dan al open zal zijn, is nog een vraag. De gemeente hoopt dat het brugje snel kan openen, eventueel op eigen risico, maar een deskundige moet eerst zijn fiat geven."

(Uit Het Nieuwsblad, 4 juni 2012)

04-06-2012 om 09:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


02-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getuigenis van Frans-Vlaming Wido Bourel

Naar aanleiding van het Demedtsjaar 20 jaar na het overlijden van André Demedts geven we u hier nog een getuigenis mee van Frans-Vlaming Wido Bourel. Eind vorig jaar verscheen van deze uit  Kaaster (Caëstre) afkomstige Vlaamse Nederlander ‘Hier, en aan de overkant’, het derde boekje in een reeks waarin ‘Wintertijd in Vlaanderen’ en ‘Een erfenis zonder testament’ vorig jaar nog werden bekroond met de dr. Snellaertprijs. ‘Een erfenis zonder testament’  was ook genomineerd voor de Luc Verbeke-prijs van het Komitee voor Frans-Vlaanderen

André Demedts contacteerde Wido Bourel in 1972 om voor BRT-West-Vlaanderen in de radio-studio te Kortrijk nieuws te brengen over Frans-Vlaanderen.  Op zijn website WIDOPEDIA vonden we een treffende getuigenis over zijn kennismaking met André.
  Wido Bourel

André

Ik leerde André Demedts kennen in 1972. Vanaf toen reed ik regelmatig met de fiets naar Kortrijk. Telkens werd ik in de Condédreef als een koning ontvangen.

Het was André die me voorstelde om voor de toenmalige BRT West-Vlaanderen nieuws te brengen over Frans-Vlaanderen. Ik hield vanaf dan regelmatig een radiopraatje - toen nog in schabouwelijk Nederlands - over Frans-Vlaanderen voor het programma De Zonnewijzer.

Hij introduceerde me ook bij de plaatselijke notabelen. Zo werd ik op een dag onverwachts door hem gestuurd naar een zekere ... Vandekerckove gestuurd om financiële steun voor Frans-Vlaanderen in ontvangst te nemen. Zonder op dat ogenblik te weten wie de man werkelijk was praatte ik een hele namiddag met Michiel Vandekerckhove over onze activiteiten en projecten. Een bezoek om nooit te vergeten.

Toen ik André bekend maakte dat ik één jaar in Vlaanderen wou komen werken om mijn Nederlands te verbeteren, hielp hij me - binnen de maand! - aan een job. Ik kon kiezen tussen werken bij een boomkweker in Roeselare (ik dacht toen nog aan studies tuinarchitectuur ...) of in de boekhandel van de VTB in Antwerpen. Ik koos voor dat laatste en deze stap heeft dan ook mijn verder leven bepaald.

Op een dag gaf ik André toe dat ik zijn literaire oeuvre nog niet kende. Hij antwoordde simpelweg : "Het heeft geen belang". Bij een volgend bezoek gaf hij me dan een blad met de tekst van zijn gedicht De erfenis, door hem stijlvol overgeschreven en ondertekend.

De erfenis

Zij kwamen en namen het land. Zij stalden hun paarden,

zij begrensden met één enkelen blik hun nieuw gebied.

De mannen slaafden, de vrouwen baarden

er was niet één onder hen, die het leven verried.

De wildernis door wind en water gehavend,

het bos en moeras werd een vruchtbaar veld.

De dagen en jaren vergingen, morgen en avond,

men viel op het werk toen de tijd was volteld.

Een ander stond op : zij werkten en zwegen,

zij deden hun zin, zij schikten de wegen,

de eeuwen verliepen, doch hun bruisende bloed

sloeg telkens weer over, hun kracht en hun moed

verstilden tot deernis en liefde voor haar, voor de vrouw,

die hun kinderen dragen en liefhebben wou.

Nu liggen zij stil en gerust in hun aarde gedolven

en ik nam hun alaam, en ik kreeg het gebied.

ik erfde het bloed, voor mij is het golven,

het rijzen en het dalen van land en van groen

tot waar dat mijn blik geen keuren meer ziet.

Voor mij is het stormen, de jeugd en het vuur,

de rijzende zon, het koren dat groeit,

zo lang als ik leef, zo lang als ik duur,

tot dat voor het laatst de hazelaar bloeit.

Tot dat wat ik kreeg mij weer wordt ontnomen

en mijn hart door de dood wordt beklemd;

dan zal hij er zijn, dan zal hij wel komen

wiens helmende lach mijn snik overstemt,

dan erft hij van eeuwen de smart en de tover,

zij worden zijn vreugde, zij worden zijn straf,

te zaam met het recht om onder het lover

te vermolmen tot aarde in ’t eenzame graf.

André Demedts

 
André Demedts en Wido Bourel tijdens de 39e Cultuurdag op 28 september 1986 in Waregem.

Demedts citaat : "Alles is zoals het moet zijn. Ik loop in de voetsporen van mijn voorouders en weldra zullen mijn kinderen langs dezelfde weg gaan. Alles heeft zin, want alles is met alles verbonden. Het heeft geen belang tot wat wij geroepen waren, beslissend is hoe wij aan onze roeping beantwoord hebben"  André Demedts/ De dag voor gisteren/ 1966

http://www.widopedia.eu/andre.html

02-06-2012 om 18:00 geschreven door bernard  


17-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedts haalt knap 42 stemmen in Heldenwedstrijd Erfgoeddag
Erfgoeddag staat dit jaar volledig in het teken van 'helden'. Speciaal daarvoor organiseerde Erfgoeddag een heldenwedstrijd met een publieksprijs. Ook André Demedts werd voorgedragen. Hij haalde knap 42 stemmen via de facebook-pagina, maar moest toch de duimen leggen voor Xena met ruim honderd stemmen. De deelname van Demedts was misschien niet bijzonder succesvol, maar het zorgde er wel voor dat de schrijver-cultuurpromotor in dit André Demedtsjaar opnieuw onder de aandacht kwam. 

Over dat André Demedtsjaar mag je trouwens binnenkort meer informatie verwachten!

17-04-2012 om 20:47 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


02-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demedts kandidaat-held bij nationale heldenwedstrijd Erfgoeddag
André Demedts (1906-1992) is kandidaat-held bij de nationale heldenwedstrijd van Ergoeddag. Erfgoeddag staat dit jaar volledig in het teken van 'helden' en speciaal voor die gelegenheid werd er een heldenwedstrijd uitgeschreven. De schrijver-cultuurpromotor werd geselecteerd op basis van onderstaande motivatietekst:

'ANDRÉ DEMEDTS (1906-1992) | SCHRIJVER-CULTUURPROMOTOR

André Demedts was een simpele boerenzoon die door zelfstudie na 17 jaar boer-zijn opklom tot leraar Nederlands en zelfs directeur van BRT West-Vlaanderen. Hij was schrijver-dichter van een indrukwekkende lijst streekromans en gedichten. André bleek vooral belangrijk als cultuurpromotor: hij stichtte of was inspirator van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, Ons Erfdeel, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Kunsttijdschrift Vlaanderen, naast vele andere (grensoverschrijdende) initiatieven. Zijn speerpunt was de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland/Frans-Vlaanderen, maar evengoed had hij oog voor de samenwerking met andere Nederlandssprekende landen, zoals bv. Suriname en Zuid-Afrika. Door zijn bescheiden en sober karakter is hij nu helaas vergeten, terwijl hij als ‘held’ een onuitwisbare stempel op het literaire en culturele leven in Vlaanderen heeft gedrukt.

André Demedts heeft ook zijn eigen ‘huis’ in Sint-Baafs-Vijve: het André Demedtshuis en –museum. In 2012 is er bovendien ook een André Demedtsjaar. Alle info via http://www.facebook.com/andredemedts, @demedts2012 (twitter) of http://www.bloggen.be/andredemedtsjaar2012'

De juryprijs is een geldprijs van 200 euro en een persoonlijk heldengedicht van Sasia De Coster. Als André Demedts laureaat wordt, krijgt het gedicht een mooi plaatsje in het André Demedtshuis. Het geld kan goed gebruikt worden voor de vernieuwing van het André Demedtsmuseum. Er is ook een publieksprijs. Stemmen daarvoor kan via de link op www.facebook.com/andredemedts (tot en met 15 april 2012). De uitreiking vindt plaats op dinsdag 17 april in de Beursschouwburg in Brussel. Een kritisch panel met  Dan Hassler-Forest (UvA),  Bruno De Wever (UGent) en Elma Drayer (Trouw, Vrij Nederland, Verwende prinsesjes) neemt onder leiding van Sven Speybrouck een kijkje achter de schermen van het heldendom. Welke onderliggende processen zijn er aan het werk? Welke doelen dient de held? 

02-04-2012 om 13:57 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


28-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedts held van Erfgoeddag?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnenkort vindt de Vlaamse Erfgoeddag plaats (www.erfgoeddag.be). Thema dit jaar is 'helden' en in dat verband lanceerde de coördinatie van Erfgoeddag een wedstrijd waarbij iedereen zijn held mocht insturen. De Coördinatie André Demedtsjaar stuurde Demedts in. De (korte) motivering vind je hieronder:

"André Demedts was een simpele boerenzoon die door zelfstudie na 17 jaar boer-zijn opklom tot leraar Nederlands en zelfs directeur van BRT West-Vlaanderen. Hij was schrijver-dichter van een indrukwekkende lijst streekromans en gedichten. André bleek vooral belangrijk als cultuurpromotor: hij stichtte of was inspirator van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, Ons Erfdeel, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Kunsttijdschrift Vlaanderen, naast vele andere (grensoverschrijdende) initiatieven. Zijn speerpunt was de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland/Frans-Vlaanderen, maar evengoed had hij oog voor de samenwerking met andere Nederlandssprekende landen, zoals bv. Suriname en Zuid-Afrika. Door zijn bescheiden en sober karakter is hij nu helaas vergeten, terwijl hij als ‘held’ een onuitwisbare stempel op het literaire en culturele leven in Vlaanderen heeft gedrukt."

Nu maar duimen dat Demedts dé held van Erfgoeddag wordt!

28-03-2012 om 19:15 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


24-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bibliotheek Nieuwpoort pakt uit met tentoonstelling over Demedts
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussen 5 april en 2 mei loopt er in de bibliotheek van Nieuwpoort een tentoonstelling over André Demedts, ereburger van Nieuwpoort en inspirator van de Frans-Vlaamse Cultuurdagen. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van zijn overlijden presenteert de bibliotheek foto's en documenten uit de privécollectie van Etienne Desaever. Openingsuren en nieuws via http://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/inwoner/cultuur/bibliotheek/nieuws  

24-03-2012 om 00:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


15-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 jaar Louis Paul Boon: Demedts over vroege Boon

Louis Paul Boon zou vandaag 100 jaar geworden zijn. André Demedts omschreef Boon in 1946 als volgt:


"Een jonge sterke kracht, die gedurende den oorlog gedebuteerd heeft, is Louis-Paul Boon. Zijn werk is onder meer dan één oogpunt verrassend. Het gebeurt zelden bij ons, dat door een jong auteur een werk als het zijne wordt geschreven, dat zoo vol ontgoochelende levenskennis, zoo boeiend en ontroerend is, zoo rijk aan feiten en personen, die ieder hun eigen karakter bezitten en hun eigen levensweg verder gaan.


Louis-Paul Boon herinnert tamelijk sterk aan Zola, maar aan een Zola met waziger contouren en minder aandacht voor de persoonlijkheid van den mensch. Hij bezit ongewone schrijversgaven. Dit blijkt niet alleen uit het meesterschap, waarvan opvatting en bouw van zijn romans getuigen; het wordt al evenzeer bewezen door de zelfzekerdheid, waarmede veel bijzonderheden worden voorgesteld, zoodat soms één zinnetje voldoende is om een weidsch tafereel te ontvouwen of de menschelijke ziel in haatvolle diepte te belichten [...] Slechts echte kunstenaars bereiken zoveel met zulke geringe middelen."

15-03-2012 om 00:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


29-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedts vandaag 'held van de dag' bij Erfgoeddag

Vandaag is André Demedts 'held van de dag' bij Erfgoeddag, het jaarlijkse erfgoedevenement dat in 2012 volledig in het teken van 'Helden' staat. Demedts wordt omschreven als een 'culturele allesbrander'. Of zoals Roel Daenen, de coördinator van Erfgoeddag het omschrijft: 's mans werk is inderdaad een ontdekking.' Prachtig! De korte biografie en een mooi tv-fragment van Demedts en Ernest Claes vind je via http://erfgoeddag.faronet.be/nieuws/andre-demedtsjaar-van-de-leie-tot-zuid-afrika 

29-02-2012 om 14:29 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


26-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2012 nieuw herdenkingsjaar André Demedts

In 2012 is André Demedts immers 20 jaar overleden. In dat kader wil de Werkgroep André Demedtsmuseum een nieuw André Demedtsjaar in het leven roepen.

 

André Demedts was een Vlaams schrijver en cultuurpromotor, afkomstig van Sint-Baafs-Vijve. Hij verhuisde later naar Waregem, waar hij leraar was in het Heilig-Hartcollege en daarna naar Kortrijk toen hij directeur van BRT Kortrijk (nu Radio 2 West-Vlaanderen) werd. Demedts schreef onder meer de romantetralogie ‘De eer van ons volk’, de repressieroman ‘De levenden en de doden’ en flink wat pakkende gedichten zoals ‘Lof zij het land’, ‘Gelegenheidsvers’ en ‘Mijn moedertaal’. André engageerde zich in de KAJ en het Vlaamse verenigingsleven. Zo stond hij onder meer aan de wieg van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, cultuurtijdschrift Ons Erfdeel, kunsttijdschrift Vlaanderen en was hij de inspirator van vele culturele instellingen (o.a. Festival van Vlaanderen). Demedts werd in 1966 ereburger van Sint-Baafs-Vijve en in 1986 van Waregem.

 

De ‘Stuurgroep André Demedtsjaar 2012’ doet dan ook graag een warme oproep om als individu of via uw vereniging/organisatie mee te werken aan het André Demedtsjaar, hetzij in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), Waregem, Kortrijk of elders. Bedoeling is om in het najaar van 2012 of het voorjaar van 2013 rond Demedts een activiteit te organiseren of een publicatie te verzorgen. Het is vooral de bedoeling om met een open, frisse en moderne geest de cultuurpromotor-schrijver via een mix van initiatieven terug onder de aandacht te brengen.

 

In de loop van de komende maanden start de digitale communicatie rond het André Demedtsjaar via www.bloggen.be/andredemedtsjaar2012, via Twitter en via Facebook. Suggesties voor en aankondigingen van activiteiten zijn welkom bij coördinator Bert De Smet (0495/14.41.83 of bertdesmet86@hotmail.com). Kennismaken met André Demedts kan via http://blog.seniorennet.be/adjaar.

26-02-2012 om 18:46 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


24-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidiedossier nieuw André Demedtsmuseum naar provincie
Tegen 4 november 2012 wil de Werkgroep Demedtsmuseum een nieuwe fase toevoegen aan het André Demedtsmuseum. Het betreft een audiovisueel luik dat het museum nog toegankelijker en interactiever moet maken. Het is de bedoeling om André Demedts terug 'fysiek' aanwezig te laten zijn in het museum door middel van tv- en geluidsfragmenten. Daarvoor heeft de Werkgroep Demedtsmuseum vandaag een subsidiedossier bij de provincie West-Vlaanderen ingediend omdat de werkgroep niet in staat is het project alleen te dragen. Andere partners in het project zijn o.a. de Juliaan Claerhout-kring (heemkring Wielsbeke, http://www.bloggen.be/juliaanclaerhoutkring), Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve (http://www.wielsbeke-sint-baafs-vijve.davidsfonds.be) en de gemeente Wielsbeke.
Noteer dus alvast het weekend van 4 november 2012 in je agenda, want dan is er heus openingsweekend!

24-02-2012 om 15:16 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


16-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vereniging West-Vlaamse auteurs bestaat halve eeuw
De Vereniging van West-Vlaamse auteurs bestaat een halve eeuw. Ter gelegenheid van die verjaardag geeft de vereniging een nieuwe publicatie uit: 'Bibliotheek van de West-Vlaamse letteren'. Je vindt er onder andere werk van André Demedts. Of zoals het in het Nieuwsblad vermeld staat:

"In die Caleidoscoop van de West-Vlaamse Letteren wordt per jaar, van het stichtingsjaar 1961 tot 2011, een flard proza of een gedicht opgenomen dat een West-Vlaamse schrijver in dat jaar schreef. We vinden er werk van André Demedts en Hugo Claus, maar ook van Jozef Deleu en Willy Spillebeen. In zijn voorwoord schrijft voorzitter Jooris van Hulle: ‘Dat eigen werk krijgt hier de aandacht, in de hoop dat de lezers ertoe aangezet worden verder op ontdekkingstocht te gaan.' "

16-02-2012 om 16:31 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  






Inhoud blog
  • Museumcoördinator Bert Krak van Wielsbeke 2012
  • Museumcoördinator Bert genomineerd als kandidaat-krak van Wielsbeke
  • Wandelen in de voetsporen van Schrijver-Dichter André Demedts
  • André Demedtsweekend 3-4 november 2012
  • Programma André Demedtsweekend
  • André Demedtsweekend (3-4 november 2012)
  • Kunstenaar Georges Dheedene te gast bij Demedts
  • Nieuwpoort herdenkt zijn ereburger André Demedts
  • Schrijver-landbouwer inspireert jongeren
  • Nieuw André Demedtsjaar [persbericht]

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs