Allerlei Gevoelens
alle gevoelens, groot of klein, ze zullen er altijd zijn
Inhoud blog
  • rouw
  • zelfmoord
  • wraak
  • lust
  • eenzaamheid
  • woede
  • gedichtje emoties
  • blij, tevreden
  • innerlijke pijn
  • angst
  • liefde
    welkom op mijn blog!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Startpagina !

     

    Laatste commentaren
  • nou nou heel mooi (vicwils)
        op rouw
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    rouw (van Germ. hrouwen, verwant met Eng. sorrow en Sanskrit karuna) ontstaat als reactie op het verlies van iemand die een grote betekenis had in het leven van de nabestaande. De pijn van dat gemis is de ‘prijs’ die men betaalt voor de band met de overledene. Rouwenden moeten hun leven opnieuw afstemmen, de geliefde persoon is immers voorgoed weg. Rouwen is om die reden een proces van aanpassen. Hoe lang het rouwproces duurt, is voor iedereen verschillend.

    Iedereen maakt ingrijpende verliezen mee: niet alleen door de dood maar ook door het leven. Verlies van het werk, van een huwelijk, van vriendschap, van gezondheid zijn voorbeelden van betekenisvolle verliezen. Ook de verliezen die wij ervaren door de natuurlijke loop van het leven, zoals wanneer de kinderen het ouderlijk huis verlaten, het nooit weerzien van goede vrienden of bij het afsluiten van het arbeidzame leven, kunnen ingrijpend zijn. Eén van de ingrijpendste verliezen waarvoor een mens zich geplaatst ziet is het verlies van een dierbare door overlijden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    31-08-2008, 13:14 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zelfmoord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen zelfmoord, zelfdoding of suïside (latijn: suicidium, van 'se' = zich en 'caedere' = doden) is de benaming voor het opzettelijk beëindigen van het eigen leven. Het is verschillend van euthanasie, waarbij het eigen leven op eigen verzoek door een ander wordt beëindigd.

    Zelfmoord is een niet te verwaarlozen doodsoorzaak in de overlijdensstatistiek.In nederland plegen gemiddeld 1600 mensen per jaar zelfmoord, dat zijn er ongeveer twee maal zoveel als er slachtoffers vallen in het verkeer. Elk jaar voelen ruim 400.000 mensen zich in Nederland zo wanhopig dat zij zelfmoord overwegen; bijna een kwart onderneemt daarvan ook daadwerkelijk een poging. Dit komt neer op een slagingspercentage van nog geen twee procent. In belgië is zelfmoord de tweede meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge mannen van 20 tot 24 jaar en de derde doodsoorzaak bij jonge vrouwen van die leeftijd. In de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar is zelfmoord zelfs de eerste doodsoorzaak. In 2004 beroofden 106 Belgen zich van het leven door voor een trein te springen. In 2003 waren dit er nog 88. Elke dag ontnemen zeven Belgen zich het leven (wat neerkomt op 2500 mensen per jaar). Hiermee is zelfmoord in België aanzienlijk vaker aan de orde dan in Nederland. Ongeveer 2 % van alle overlijdens in België is het gevolg van zelfmoord, bijna 3 % van alle mannelijke overlijdens en iets meer dan 1 % van de vrouwelijke overlijdens. vlaanderen noteert met 3 zelfdodingen per dag het tweede hoogste cijfer binnen de europese unie.

    Met de uitdrukking 'poging tot zelfmoord' (tentamen suicidii TS) wordt vooral bedoeld de 'niet geslaagde' poging, inclusief soortgelijke handelingen waarbij het niet echt de wens van het slachtoffer is om te overlijden; soms gaat het om een kreet om hulp, of om een manier om anderen zich schuldig te laten voelen en zo tot iets te bewegen. Deze beide vormen van poging tot zelfmoord, waartussen de grens niet scherp is, komen vele malen vaker voor dan de 'geslaagde' zelfmoord. Mensen met deze neiging noemt men in de psychatrie ook wel parasuïcidiaal. Veel mensen die uiteindelijk door zelfmoord overlijden, hebben daaraan voorafgaand al eerder pogingen tot zelfmoord gedaan. Ook kan een poging van iemand die niet werkelijk wil overlijden, wel eens onbedoeld slagen.

    Soms is zelfmoord echter een weloverwogen daad.

    • hermann gorïng en heinrich himmler pleegden zelfmoord om aan de doodstraf en verantwoordelijkheid te ontkomen.
    • Leden van geheime organisaties en spionnen plegen zelfmoord als ze in handen van de vijand vallen, zodat ze niet (met marteling) gedwongen worden geheimen prijs te geven (en uiteindelijk toch gedood worden). Ze hebben daartoe vaak al een zelfmoordpil in de standaarduitrusting.
    • Zware criminelen in het algemeen plegen bij ontdekking soms zelfmoord om aan (levenslange) gevangenisstraf te ontkomen.
    • In mei 1940 en daarna pleegden veel joden weloverwogen zelfmoord om aan de jodenvervolgingen te ontkomen. De geëngageerde schrijver menno ter braak, voorvechter van democratie, vergiftigde zichzelf aan de vooravond van de nazibezetting van Nederland op 14 mei 1940 
    • Gedurende de Tweede Wereldoorlog pleegden verschillende verzetsmensen na arrestatie zelfmoord om te voorkomen dat ze na marteling zouden doorslaan en hun kameraden verraden. Voorbeelden daarvan zijn de communisten gerrit kastein, die op het binnenhof uit het raam sprong, en sally dormits, de leider van de nederlandse volksmilitie die zich een kogel door het hoofd schoot.

    Tenslotte is zelfdoding een alternatief van euthanasie; hoogbejaarden die elk perspectief van hun leven en al hun vrienden hebben verloren, maar lichamelijk nog goed gezond zijn, en daarom geen recht op euthanasie hebben, kunnen hun toevlucht nemen tot zelfmoord, al of niet met hulp van een arts. De zelfdoding van oud-PvdA-senator edward brongersma was een van de eerste die wat dit betreft de aandacht trok (1998).


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    31-08-2008, 13:11 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wraak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    wraak is vergelding van onrecht of leed.

    Wraak wordt door sommigen als een ongepaste emotie gezien, omdat het niet rationeel zou zijn. Anderen beschouwen wraak als een oeroude menselijke reactie op aangedaan onrecht. Wraak is, evenals strafrecht, geen sanctie die onrecht of leed weer goed maakt. Integendeel: voor het veroorzaken van het onrecht of leed wordt extra leed bij de dader veroorzaakt. Dit kan verbaal (een belediging pareren met een andere belediging), fysiek (een muilpeer, een pak slaag), via de overheid (aangifte bij de politie, strafzaak, civiele zaak), of op tal van andere geoorloofde of ongeoorloofde manieren.

    De strafmaat bij een bepaald misdrijf komt van oorsprong voort uit gevoelens van wraak: het gevoel dat bij een bepaalde misdaad een bepaalde straf hoort. Niet het slachtoffer maar de overheid zal in dit geval vergelden. Wel kan het slachtoffer of zijn familie in beroep gaan, als de overheid het misdrijf niet wil vervolgen (sepot).

    Oorspronkelijk werd het "oog om oog, tand om tand" beginsel letterlijk toegepast: wie onrecht was aangedaan mocht dit zelf vergelden, en wel met precies hetzelfde onrecht. Ook bloedwraak kwam in oudere samenlevingen voor, en vinden we nog steeds in sommige delen van de wereld. Bloedwraak vormde meestal de vergelding van een moord of soms ook wel van een ongeluk. Vergelding van extreem gezichtsverlies of familieschande wordt eerwraak genoemd. Soms mochten ook andere leden van de stam of familie van de dader worden gedood: groepswraak. Men sprak ook wel van sippenhaftung. In de meeste beschaafdere samenleving heeft de overheid echter het geweldsmonopolie, en mag alleen de overheid strafmaatregelen of dwang toepassen. Dit was meestal om een eindeloze spiraal van wraak en wederwraak te voorkomen. Zie ook vete.

    Wraak wordt wel zoet genoemd, als iemand kan bewijzen dat hij tegen de heersende opvattingen gelijk krijgt. Over het algemeen zal wraakneming in de Nederlandse maatschappij niet gewaardeerd worden en bij wet is het zelfs strafbaar gesteld.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-08-2008, 12:54 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lust
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    lust is het verlangen om een behoefte te bevredigen. Van origine werd dit woord in het Nederlands gebruikt voor een breed scala aan behoeften. Aan het begin van de 21ste eeuw wordt het woord echter voornamelijk nog gebruikt met betrekking tot seksualiteit. Lust wordt dan gebruikt om het verlangen naar seksuele intimiteit aan te duiden. Wanneer de lust betrekking heeft op iets anders wordt het woord waar het omgaat er dikwijls voorgeplaatst, zoals bij eetlust. In het Duits kent men het woord "lust" op zichzelf staand nog wel een meer algemene betekenis toe, en betekent het zoiets als "ergens bijzonder veel zin in hebben".

    Een verzamelnaam voor de verschillende vormen van lust is lustgevoelens, waarbij onlust de tegenhanger is. Lust is terug te vinden in de literatuur en wetenschap. Zo heeft sigmund freud in het jaar 1905 geschreven over seksueel lustgedrag bij kinderen.

    Een theorie van de psycholoog abraham maslow geeft aan dat er verschillende behoeftenniveaus zijn. Deze theorie wordt de piramide van maslow genoemd. Een mens zal zich eerst in zijn biologische of materiële behoeften moeten voorzien en vervolgens streven naar bevrediging van immateriële behoeften.

    In de rooms-khatolieke kerk wordt "lust" aangeduid als de derde van de zeven hoofdzonden. Ook hierbij gaat het om seksuele lust. Een positieve benadering van 'lust' komt binnen het christendom óók voor. Zo luidt de eerste regel van psalm 25, een in ietwat verouderd taalgebruik geschreven kerklied dat in sommige gereformeerde kerken gezongen wordt, "Wie heeft lust de Heer te vrezen?" wat zoiets betekent als "wie schept er behagen in om de wil van God te doen?"


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-08-2008, 12:50 geschreven door panda  
    30-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eenzaamheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    eenzaamheid is het gevoel dat je alleen bent, van geïsoleerd zijn van 'de anderen'. Onderzoekers omschrijven eenzaamheid als: het ervaren verschil tussen gewenste en aanwezige contacten. Op deze definitie is het meeste onderzoek naar het voorkomen van eenzaamheid gebaseerd. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen sociale en emotionele eenzaamheid (Weiss), tussen situationele en duurzame eenzaamheid (Stevens).

    De meeste mensen die eenzaamheid beschrijven noemen het een gevoel van verdriet, van leegte. Veel mensen die eenzaamheid ervaren, hebben dat de eerste keer ondervonden doordat ze gescheiden werden van hun ouders of verzorgers. Het gevoel van machteloosheid dat daarbij optrad blijft gekoppeld aan het gevoel van eenzaamheid. Dat maakt dat eenzaamheid hardnekkig is: mensen voelen zich (ten onrechte) niet bij machte hun situatie en hun emoties te veranderen. Het kan ertoe leiden dat iemand het leven zo inricht, dat die gevoelens worden vermeden, door het vermijden van contacten met anderen. Contact maken is dan zeer bedreigend, en hier moet dan ook de oplossing voor eenzaamheid niet worden gezocht.

    Verstoringen in het levenspatroon vormen vaak de trigger tot het ervaren van eenzaamheid. Te denken valt aan ander werk, beëindigen van een relatie, het krijgen van een kind. Ook verstoring van het levenspatroon op zeer jonge leeftijd (bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, ontoereikende ouders) hoort hiertoe. Wie er niet in slaagt weer een bevredigend levenspatroon te vormen kan een gevoel van eenzaamheid houden. Als dat gevoel op jonge leeftijd is ontstaan kan men denken dat iemand een 'eenzame persoonlijkheid' heeft. Een persoonlijkheid is echter veranderend in de tijd, dus het is onterecht iemand een etiket van 'eenzame persoonlijkheid' op te plakken.

    Wanneer een situatie als sterk beladen wordt ervaren dus als boos, bang, verdrietig, machteloos en je niet meer weet wat je moet, kunt, mag, wilt of het antwoord niet meer in de regels kunt vinden ontstaat er een impasse die kan uit monden in eenzaamheid. Als er niemand is die je verstaat of begrijpt bestaat de kans dat je je afsluit en los komt van je beleving. Je geeft dan geen taal aan je beleving en de ervaring wordt naar het onbewuste verplaatst. Het is de behoefte aan een andere invulling van het leven.

    Wie last heeft van eenzaamheid hoeft zeker niet geïsoleerd te zijn. Eenzaamheid is een gevoel, geen situatie. Alleen zijn hoeft niet te betekenen dat men zich alleen voelt. Maar het verschijnsel dat mensen alleen zijn en zich alleen voelen, neemt in onze maatschappij toe. Het komt onder mensen van alle leeftijden voor. In Nederland zou vier tot 22% van de ouderen geregeld of vaak last hebben van eenzaamheid (1997). Onderzoek uit 2004 geeft aan dat grofweg één van de vier Nederlanders zichzelf (soms) eenzaam noemt. Opvallend daarbij is de relatief hoge scores in de leeftijdsgroep van dertig- tot vijfenveertig-jarigen.

    Tal van factoren zoals lichamelijke gezondheid, sociale vaardigheden en competenties, de leefsituatie, leefomgeving, levensgebeurtenissen, persoonlijkheidsfactoren en sociaal netwerk hangen samen met eenzaamheid. Deze staan in relatie met enerzijds de inhoud van relaties die men nu heeft en deze die men zou wensen. Wanneer hierin geen evenwicht is, ontstaat eenzaamheid.

    Langdurige eenzaamheid is ongezond (al kunnen de meningen bij sommigen hierover verdeeld zijn, bv. onder autisten). Aangetoond is dat mensen die last hebben van eenzaamheid een verminderde afweer hebben. Eenzaamheid wordt in verband gebracht met verschillende ziektebeelden, waarvan de meest opvallende depressie is.

    Vooral doordat veel mensen zelf het idee hebben machteloos te zijn, is het soms lastig om iets aan eenzaamheid te doen. Het erkennen dat het probleem bestaat is voor het individu noodzakelijk voor succesvolle interventie.

    Mogelijke interventies bij eenzaamheid variëren van huisbezoek, cursussen/gespreksvormen/therapie, ontmoetingsvormen tot woon-zorgvormen (in een groep wonen). Voor volwassenen zijn in Nederland cursussen beschikbaar. Ook in het voortgezet onderwijs kan eenzaamheid een probleem opleveren. Ook daarvoor zijn cursussen voorhanden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-08-2008, 13:02 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "territorium" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden. Woede zet dus aan tot agressie (of gaat ermee samen), van de persoon zelf of van zijn of haar groepsgenoten. Woede kan zich uiten in woorden (schelden, schreeuwen) of in daden in de vorm van fysiek geweld (slaan, schoppen, handtastelijkheden) of het gebruik van wapens.

    Op een andere manier beschouwd is woede de gevoelscomponent van agressie, een onderdeel van de stressreactie die bij alle dieren optreedt: een waargenomen bedreiging roept een tegenreactie op, die op zijn beurt bedreigend is en kan uitmonden in geweld.

    Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ergernis, geprikkeldheid of irritatie Gematigde vormen met de termen boosheid, kwaadheid en toorn. En sterkere vormen met driftbuien, woedeaanvallen, eruptio of razernij. Als iemand zijn woede niet laat blijken, terwijl hij wel kwaad is, is er sprake van opgekropte woede

    Welke vorm van woede er optreedt hangt niet alleen af van de sterkte van de prikkel en van het karakter van de persoon, maar ook van diens algehele toestand. Toestanden die de prikkelbaarheid van een persoon kunnen verhogen zijn: vermoeidheid, honger, pijn, ziekte, seksuele frustratie, en het gebruik - of de onthouding - van drugs. Ook hormonale veranderingen zoals bij PMS, menopauze of een manische episode kunnen de prikkelbaarheid verhogen.

    Iemand die boos is kan deze woede op een wilde en ongerichte manier uiten, zoals met schreeuwen of slaan, maar kan ook gericht een conflict aangaan en proberen de bedreiging of de obstakels uit de weg te ruimen. De boosheid kan echter ook worden ingehouden en opgepot. Ook kan de boosheid op niet-conflictueuze wijze worden geuit. Als iemand zijn woede over langere tijd op subtiele wijze laat blijken en hierbij directe conflicten uit de weg gaat, spreekt men wel van passief-agressief gedrag.

    Als woede gepaard gaat met agressie (fysiek of verbaal) kan deze gericht zijn tegen andere personen, organisaties of soms voorwerpen (bijvoorbeeld computeragressie). Ook kan de woede gericht zijn op de eigen persoon, bijvoorbeeld als hij of zij meent iets onverstandigs of slechts gedaan te hebben.

    In de klassieke filosofie werd reeds geschreven over woede door de Griekse wijsgeer Aristoteles en door de Romeinse stoicijn seneca, die daaraan zijn verhandeling 'De ira' ('Over de woede') wijdde.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-08-2008, 00:00 geschreven door panda  
    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedichtje emoties
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    daarstraks was ik op een heleboel blogjes aan het kijken om er mijn favo's uit te kiezen, en opeens zie ik op het blogje van Carla (rebelleke) een heeeeeel mooi gedichtje staan dat heel goed bij mijn blognaam past. en toen ik het vroeg mocht het meteen, dus nog eens bedankt rebelleke voor het mooie gedichtje!!! haar blognaam staat eronder, neem eens een kijkje.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    28-08-2008, 19:45 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blij, tevreden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blije, tevreden mensen die positief in het leven staan, zijn niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Daarvoor heeft Brits onderzoek wetenschappelijk bewijs geleverd. Er blijkt namelijk een biologisch verband te bestaan tussen het cortisolniveau in het lichaam en de mate van tevredenheid en geluk. Cortisol is een stresshormoon, waarvan al langer bekend staat dat het leidt tot hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en een lagere immuniteit. De vorsers onderzochten speekselstalen van bijna 3000 mannen en vrouwen en bepaalden zo hun cortisolniveau. Dat bleek aanzienlijk lager te zijn bij de mannen en vrouwen die tevreden en welgezind door het leven gingen dan bij hun somberdere leeftijdsgenoten. En hoe minder cortisol, hoe beter je gezondheid en je weerstand. Zet dus die roze bril maar op!

    hier nog wat uitspraken over geluk en tevredenheid:

    Het ware geluk moet je verdienen. Het mag niet louter een kwestie zijn van … geluk.
    -Fliegende Blätter
    -Het geluk is een bal waar je achteraan loopt zolang hij voortrolt, en die je wegtrapt wanneer hij blijft liggen.
    Mme De Puisieux
    -Het geluk is zo broos dat je, alleen al door erover te praten, gevaar loopt het te verliezen.
     Jules Lemaître
    -Wie moeilijkheden zoekt, vindt ze meestal wel.
    Engels spreekwoord
    -Geluk is als een vlinder die wegvliegt wanneer je hem achternazit.
    Maar wanneer je stil bent, komt hij op je schouder zitten.
    Nathaniel Hawthorne
    -Geluk is niet makkelijk te verwerven:
    je vindt het moeilijk in jezelf en je vindt het helemaal niet elders.
    Nicolas Chamfort
    -Geluk is als een prachtige zonsondergang: hij is er voor iedereen, maar de meeste mensen kijken de andere kant uit en zien hem niet.
    Mark Twain
    -Te ontevreden zijn over zichzelf is een zwakheid, te tevreden een dwaasheid.
    Madame De Sablé
    -Bloemen vindt je langs iedere weg, maar niet iedereen kan er een krans van vlechten.
    Anastasius Grü
    -Een bescheiden geluk is het beste geluk.
    Fontane
    -De werkelijke naam voor geluk is: tevredenheid.
    Henri-Frédéric Amiel
    -Het echte geluk kost weinig. Als het veel kost, is het niet van de goede soort.
    François de Chateaubriand
    -Geluk alleen maakt niet gelukkig.
    Jan Greshoft
    -Muziek is meer dan alleen maar Bach of Beethoven. Muziek is een blikopener van de ziel. Je wordt er heel rustig van, je denkt dat er een veilig dak boven je bestaan zit.
    Henry Miller
    -De grootste leugen op deze planeet:
    "Als ik krijg wat ik verlang, zal ik gelukkig zijn."
    Robert Anthony
    -Ons eigen geluk schijnt ons altijd kleiner dan het geluk van een ander.
    En ons ongeluk schijnt ons altijd groter dan het ongeluk van een ander.
    Jean de Boisson
    -Het ongeluk van veel mensen bestaat erin dat zij nooit het ongeluk hebben leren kennen.
    Peter Sirius
    -Om het geluk in de liefde te leren kennen moet je, zonder blind te zijn, je ogen weten te sluiten.
    Marcel Achard
    -De overwinning gaat naar wie alles op een rijtje heeft.
    De mensen noemen dit geluk.
    Roald Amundsen
    -Het gaat met geluk net als met je bril: je zoekt hem terwijl hij op je neus staat.
    Fliegende Blätter
    -De wereld is zoals een spiegel: kijk er boos in en hij kijkt boos terug; lach ernaar en hij lacht terug.
    Loard Samuel
    -Tevredenheid is als de steen der wijzen
    die alles wat hij aanraakt in goud verandert.
    Benjamin Franklin
    -De mens heeft slechts weinig nodig
    en dat weinige niet eens lang.
    Edward Young
    -Geluk vind je pas wanneer je je kunt vrijmaken van alles wat je afleidt.
    Saul Bellow
    -De ware meester is hij die toont dat hij kan omgaan met beperkingen.
    Johann Wolfgang Goethe
    -Je moet tevreden zijn met wat je hebt
    en ontevreden met wat je bent.
    Jean de Boisson
    -Geld heeft nog niemand rijk gemaakt.
    Xenophon
    -Het geluk is als een echo: het antwoordt je, maar het komt niet naar je toe.
    Carmen Sylva
    -De pessimist klaagt over de wind; de optimist denkt dat hij wel zal draaien; de realist stelt de zeilen bij.
    William Arthur Ward
    -We moeten van het geluk genieten wanneer we het hebben, net zoals we genieten van de vruchten in het seizoen.
    Epictetus
    -We moeten niet allemaal beschikken over een wereldschokkend talent.
    Gezond verstand en liefde volstaan.
    Myrtle Auvil
    -Het geluk lacht hen toe die het niet achternazitten.
    Abi-Taleb
    -Ook al trek je de wereld rond om het schone te vinden, als je het niet in jezelf draagt, dan vindt je het nooit.
    Ralph Waldo Emerson
    -De oorzaak van je leed ken je maar al te goed, maar naar de oorzaak van je geluk moet je dikwijkls lang zoeken.
    Sully Preudhomme
    -Zonder gezelschap is geluk onmogelijk.
    Seneca
    -Er zijn weinig dingen waarmee je in het leven zoveel goed kunt doen als met eenvoudige vrolijkheid.
    Allard Pierson
    -Niet alle mensen hebben dezelfde vatbaarheid voor geluk; net als niet alle gronden dezelfde oogst. Geven.
    René de Chateaubriand
    -Het zekerste middel om niet erg ongelukkig te worden is niet te verlangen erg gelukkig te zijn.
    Arthur Schopenhauer
    -Hoe vaak droomt een mens niet van toekomstig geluk en verslaapt hijhet huidige.
    Ignatius Cornova
    -Het geluk bestaat erin te verlangen naar wat men heeft.
    Gaby vanden Berghe
    -Voor wie sterk is, zijn geluk en ongeluk als de rechter- en linkerhand.
    Hij gebruik ze beide.
    Catharina van Siëna
    -Sta een ogenblik stil,
    je vlucht gaat te snel.
    Johann Wolfgang von Goethe
    -Het geluk behoort toe aan wie tevreden is.
    Aristoteles
    -Wijsheid is meer vreugde beleven aan tien vogels in de lucht dan één in de hand.
    Julien de Valckenaere
    -Veel mensen die gelukkig zijn, verlangen naar nog meer geluk.
    Dat is hun ongeluk.
    G. Van Acker
    -Sommige mensen houden zo van het ongeluk dat ze het halverwege tegemoet gaan.
    Douglas Jerrold
    -Tracht gelukkig te worden met wat je nu ongelukkig maakt.
    L. Lambert
    -Geluk wordt samengesteld uit vermeden ongeluk.
    Alphonse Karr
    -Ik heb het geluk gekend in mijn leven,
    maar het is dat niet wat me gelukkig gemaakt heeft.
    Jules Renard
    -Ongeluk: de pechstrook van het geluk.
    Jan van den Bossche
    -Probeer gewoon maar gelukkig te zijn.
    Ongeluk begint met de drang om gelukkig te zijn.
    Sam Levenson
    -Wie het ongeluk vreest,
    is niet rijp voor het geluk.
    Maurice Roelants
    -Ongeluk verandert in geluk
    als je het aanvaardt.
    Herman Hesse
    -De afwezigheid van ongeluk
    is al bijna geluk.
    Jacques Normand
    -Met zijn tweeën ongelukkig zijn
    om dezelfde reden is eigenlijk
    een vorm van geluk.
    Françoise Dorin
    -Geluk is wat je er op een bepaald
    ogenblik onder verstaat.
    W.T.Schippers.
    -Je wordt rijk door jezelf te geven.
    Sarah Bernhardt
    -Wie zijn geluk niet kent,
    leeft ongelukkig in rijk bezit.
    Joost van den Vondel
    -Je hebt twee manieren om rijk te zijn:
    je inkomosten optrekken tot het niveau
    van je verlangens of je verlangens
    verlagen tot het niveau van je inkomsten.
    Alphonse Karr
    -Als er geen winter bestond,
    zou de lente niet zo prettig zijn;
    als we niet af en toe tegenslag hadden,
    zou voorspoed niet zo welkom zijn.
    Anne Bradstreet
    -Als de hemel betrokken is, laat dan
    je goede humeur de zon vervangen.
    Mme De Pressensé
    -Wie gelukkig is, voelt de wereld in
    ruimte en tijd groot,diep en
    ontuitputtelijk. Wie gelukkig is,
    Leeft in een wereld van mogelijkheden.
    Leo Apostel
    -Bij tegenslag heb je niet het recht om te
    zeggen: ‘Waarom moet dit mij overkomen?’
    Tenzij jij je delzelfde vraag stelt
    wanneer je geluk hebt.
    Philip S. Bernstein
    -De ene mens draagt zijn ongeluk
    als een veertje, de andere sleept
    zijn geluk voort als een zware last.
    Fliegende Blätter
    -Vraag niet:’Wat is de zin van het
    leven?’,maar’Heb ik zin in het leven?’.
    Jac. Van Hattum
    -Ik denk niet aan alle ellende,
    maar aan alle moois dat er nog is.
    Anne Frank
    -Het ongeluk is vaak slechts de weg die
    het geluk inslaat om ons te bereiken.
    Fliegende Blätter
    -Als je niet hebt waarvan je houdt,
    hou dan van wat je hebt.
    Roger de Bussy-Rabutin
    -Mensen die evenwichtig zijn, hebben
    geen ambitie nodig om gelukkig te zijn.
    Amanda Filipacchi
    -Niemand heeft zoveel geluk
    dat hij ermee kan spelen.
    William Butler Yeats
    -Gelukkig ben je wanneer wat je denkt,
    wat je zegt en wat je doet met elkaar
    overeenstemmen.
    Mahatma Gandhi
    -Het is met het geluk als met een horloge:
    De minst ingewikkelde zijn die
    waarmee weinig verkeerd loopt.
    Nicolas Chamfort
    -Van wat je krijgt, kan je bestaan,
    maar van wat je geeft, kan je leven
    Arthur Ashe
    -Wie gelukkig wil zijn, moet het
    niet te veel willen worden
    William Moore
    -Gelukkig zijn is iets hebben
    om naar uit te kijken.
    Allan K.Chalmers
    -De beste manier om te betalen voor
    een mooi moment is ervan te genieten
    Richard Bach
    -Leven ,liefde en lachen, dat zijn
    onbetaalbare geschenkenom te geven.
    Phyllis Campbell Dryden
    -Iets ondernemen maakt je niet altijd
    gelukkig, maar je kunt niet gelukkig
    zijn als je niets onderneemt.
    Benjamin Disraëli
    -Alleen dankbare mensen
    kunnen gelukkig zijn.
    Charles Tschopp


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-08-2008, 14:35 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.innerlijke pijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen innerlijke pijn is de slopendste pijn die er bestaat. innerlijke pijn snijdt door het lichaam, en vooral door het hart. het is gewoonweg verschrikkelijk. het is zelfs zo ondragelijk, dat mensen vanalles beginnen te doen om die innerlijke pijn maar te stoppen, al is het maar voor even. ze snijden zichzelf, drukken sigaretten uit op hun lichaam en nog van die pijnlijke dingen, allemaal om die innerlijke pijn maar even te stoppen. van innerlijke pijn worden ook veel mensen depressief. wat veroorzaakt innerlijke pijn? dat kan door vanalles zijn. een slechte jeugd, gepest worden, een dierbare verliezen... en natuurlijk zijn er een heleboel graden in innerlijke pijn. soms heb je ook innerlijke pijn van gewoon een echte baaldag. na zo'n baaldag kan je dan ook opeens heel triest worden, maar na een avondje trieste muziek, een stevige huilbui en een heleboel zelfmedelijden is dat meestal al wel over. dat is niet het geval bij de echte, snijdende innerlijke pijn. dat gaat niet in één-twee-drie over. soms gaat het zelfs NOOIT over. de mensen die de hoogste graag van innerlijke pijn hebben, hebben echt hulp nodig. maar helaas, soms zit de pijn al zo diep dat hij niet meer weg kan. dan is er geen therapie, geen goed gesprek of geen stevige huilbui die de pijn weg laat gaan. en dat weten ze zelf ook. maar, denken ze dan, er is één oplossing die echt helpt. alleen een hoog gebouw, een auto en een boom, een gifpil of een diep bad helpt. dan is de pijn in één klap verdwenen. triest.

    heb jij ook last van die diepe, innerlijke pijn? denk je dat niemand je kan helpen? het is misschien nog niet te laat om de pijn weg te halen! dit helpt misschien:

    stichting korrelatie (op werkdagen van 9.00 tot 22.00 uur voor hulp, info en advies op allerlei gebied van gezondheid en welzijn): 0900-1450 of e-mailen naar: vraag@korrelatie.nl
    jongerentelefoon: 078-15 14 13 (voor als je wilt praten, anoniem)
    bureau jeugdzorg: 0900-200 30 04 (biedt hulp bij allerlei soorten problemen, ook als je thuis weg wilt)
    www.inpetto-jeugddienst.be (alles over het welzijn van jongeren)
    www.kjt.org (site kinder- en jongerentelefoon, voor vragen en info)
    www.jac.be (jongeren advies centrum voor hulp en info; met adressen van alle centra in vlaanderen)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    28-08-2008, 01:40 geschreven door panda  
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.angst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen iedereen heeft er last van. er zijn een heleboel angsten, van de angst voor spinnen naar de angst voor te plassen. angst is heel vervelend, maar wel noodzakelijk. stel je maar eens iemand voor die geen angst heeft voor overdreven snelheid, voor hoogtes of voor gevaarlijke dieren. die persoon zal niet lang leven! maar datveranderd natuurlijk niets aan het feit dat sommige angsten heel vervelend zijn. neem nu vlinderangst. het is logisch dat een grommende pitbull je de stuipen op het lijf jaagt, maar een fladderend vlindertje? het klinkt onwaarschijnlijk, maar het komt meer voor dan je denkt. "ik ben niet bang voor slangen of spinnen, maar vlinders hebben gewoon iets griezeligs." zei actrice Nicole Kidman ooit in people magazine. hier zijn nog wat voorbeelden van angsten:

    geluidsfobie: bang voor geluid
    smetvrees: bang zijn voor bacteriën
    trilangst: trillen als je bang bent
    roltrapangst: de roltrap niet opdurven
    ablutofobie: angst om te wassen
    bibliofobie: boekenangst
    caligynefobie: angst voor mooie vrouwen
    dendrofobie: bomenangst
    eosofobie: angst voor daglicht
    francofobie: angst voor fransen
    gamofobie: trouwangst
    hydrofobie: waterangst
    lofobie: vergiftegingsangst
    japanofobie: angst voor japanners
    kinesofobie: bewegingsangst
    lunafobie: angst voor de maan
    mageirocofobie: kookangst
    neofobie: angst voor alles wat nieuw is
    ouranofobie: angst voor de hemel
    panofobie: angst voor bang te zijn
    radiofobie: angst voor straling
    somnifobie: slaapangst
    telephonofobie: angst om te bellen
    urofobie: plasangst
    vestifobie: angst voor kleding
    wiccafobie: angst voor heksen
    xanthofobie: angst voor het woord of de kleur geel
    zoofobie: angst voor dieren

    herken je een (of meerdere) angsten? hier zijn wat sites voor je te helpen:

    www.fobiechat.nl: op deze website kunnen mensen met elkaar chatten over fobieën.
    www.ipzo.com: voor professionele hulp bij angst.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    27-08-2008, 22:55 geschreven door panda  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.liefde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waarom is hartstochtelijke liefde niet voor eeuwig? hoe is het mogelijk dat iemand die we een jaar geleden mooi vonden ons nu niets meer doet? de persoon voor wie je genegenheid voelde kan niet veel veranderd zijn. zijn ogen zijn nog steeds hetzelfde. zijn stem heeft nog altijd die hese klank, maar nu opeens irriteert dat vooral. onderzoek overal ter wereld bevestigt dat passie gewoonlijk uitdooft. geen wonder dat sommige culturen het voor waanzin houden een levensgezel te kiezen op grond van iets zo vluchtigs. Helen Fisher oppert dat de scheidingspiek vier jaar na het begin van een relatie mogelijk tijdens de evolutie is ontstaan omdat vier jaar ongeveer de tijdsduur is om een kind door de kleutertijd heen te loodsen. dat stormachtige gevoel dat passie heet blijkt ook nut te hebben: geslachtsgemeenschap alleen is niet voldoende, we hebben ook een dosis passie nodig voor de eerste stadia van de opvoeding. gevoelens van gehechtheid nemen het vervolgens over en creëren een band waarbinnen een hulpeloos kind kan opgroeien. als de baby eenmaal van de borst is, kan hij worden ondergebracht bij een zus, een tante of bij vrienden. beide ouders zijn dan weer vrij om een partner te zoeken en een volgende kind op de wereld te zetten. in biologische termen is de verklaring voor het verdwijnen van het romantische liefdesgevoel mogelijk te vinden in de wijze waarop onze hersenen reageren op de met passie gepaarde gaande repeterende dopamine - uitbarstingen. aanvankelijk geven die ons vleugels, maar net als bij cocaïne treedt er gewenning op: de hersenen passen zich aan de buitensporige roes die de drug veroorzaakt aan. mogelijk worden de zenuwcellen ongevoelig en hebben ze voor dezelfde roes steeds hogere dosis nodig. misschien is het maar goed ook dat de romantiek als een nachtkaars uitgaat. als de door romantische gevoelens gemodificeerde chemische toestand lijkt op die bij geestenzieken of drugsverslaafden, zou een te lange blootstelling misschien kunnen leiden tot psychologische schade.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (17 Stemmen)
    27-08-2008, 20:53 geschreven door panda  
    Archief per week
  • 25/08-31/08 2008
    een goed verhaal, opmerking over een gevoel? mail het me!

    heb je een goed verhaal of een opmerking over een specifiek gevoel? mail het me! schrijf je naam erbij, anders kan het niet op de site komen!

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Rondvraag / Poll
    wat was/is uw lievelingsvak op school?
    wiskunde
    nederlands
    frans
    engels
    biologie
    aarderijkskunde
    moraal/godsdienst
    turnen
    tekenen
    andere (speeltijd niet meegeteld)
    Bekijk resultaat

    Een interessant adres?
    Dropbox

    Hallo! Wil je bij mij iets 'droppen'? Graag! Drop nu snel!

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs