Inhoud blog
  • Nieuw project.
  • find me on Facebook!
  • OKAN-leerlingen
  • Teleurgesteld in 'onze' samenleving.
  • Uit Monastir
    Zoeken in blog

    Alle kleuren van de regenboog
    Opzoek naar de diversiteit in België
    Hallo iedereen, Ik ben Justine, een studente toegepaste psychologie en ben in de ban van diversiteit. Ik zal het in mijn blog hebben over allochtonen en kleurlingen, dit met de bedoeling de stereotiepe beelden zoveel mogelijk weg te werken. Ik heb met mensen van verschillende culturen en religies gesproken zodat ik met hun levensgetuigenis mensen kan overtuigen dat stereotiepe beelden verkeerd zijn en dat zij ook maar een mens zoals een ander zijn. Heel veel mensen weten niet wat hun levensverhaal is en wat ze hier doen, zo worden ze vaak meteen bestempeld. Laat gerust een reactie achter met uw mening of tips! --> VOOR ALLE DUIDELIJKHEID : ik ben hier niet om goede grammaticale verhalen te schrijven. Het gaat hier enkel om de inhoud!#ikbengeenschrijfster
    31-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw project.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bijna een jaar heeft mijn blog stil gelegen, maar ik niet. 

    Vorig jaar besloot ik om een nieuw project te starten. Heel lang heb ik hier niet over moeten nadenken. Ik was al een tijdje in de ban van  breien, maar had nooit het doel om af te werken waar ik mee begon. 
    Dus zei ik tegen mezelf dat ik iemand warm kon houden met elke sjaal die ik breide. Helaas gaat breien niet snel en neemt het veel tijd in beslag, dus deed ik een warme oproep voor een inzamelactie. 
    Vele mensen zeiden gedurende het jaar dat het een mooi initiatief was, maar ze hadden er weinig vertrouwen in dat het zou slagen. 

    Bij deze kan ik zeggen dat ik (samen met een partner in crime, zie foto) gisteren met goede moed naar Brussel ben gegaan om onze zelfgemaakte sjaals en een paar mutsen uit te delen. Ik kan het op dit moment nog niet onder woorden brengen wat ik voel en hoe ik het heb beleefd.
    Zoveel mooie mensen heb ik leren kennen, die één voor één een schrijnend verhaal hebben. 

    Eén iets kan ik wel al kwijt,

    Of het nu je eigen schuld is (door een domme fout), of niet... niemand verdient het om op straat te leven, in de kou en met honger. 

    31-10-2016 om 11:25 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    23-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.find me on Facebook!
    https://www.facebook.com/diversiteitinBelgie/?ref=hl

    23-02-2016 om 14:42 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OKAN-leerlingen
    OKAN : onthaalklas voor anderstalige jongeren van niet-Belgische of niet-Nederlandse nationaliteit die pas aankomen in het land en het Nederlands onvoldoende beheersen.

    Mijn kennismaking en ervaring met OKAN-leerlingen

    We trokken het centrum van Kortrijk in, om er met de OKAN-leerlingen een stadsspel te spelen. We werden door onze nieuwe ‘identiteit’ in groepjes onderverdeeld en kregen per groepje twee OKAN-leerlingen toegewezen. Ik vond dit al een leuke manier van opdeling, omdat niemand elkaar kende. Wij kregen twee meisjes in ons groepje. Het ene meisje kwam uit Spanje en het andere meisje uit Congo. Beide waren ze hier nog maar een paar maand. Het was de bedoeling dat we met hen naar bepaalde winkels gingen en hun daar opdrachten lieten doen. Zo moesten ze in het Nederlands dingen vragen aan de verkoopsters. Ze vroegen wat ze verkochten, of ze het graag deden, wat hun hobby’s zijn, … . Ook moesten ze vragen oplossen waarvan ze het antwoord enkel wisten door rond te kijken in de winkel. Het meisje uit Spanje was heel beschaamd en had het in het begin ook moeilijk. Ze durfde niet te spreken, ze sprak heel stil en verstond ons amper. Op het einde van het spel waren we dan ook verschoten hoe het meisje was open gebloeid. Het meisje uit Congo was vanaf het begin heel open, sociaal en beleefd. Na een tijdje merkten we hoe vlot het ging voor het meisje uit Congo en zeiden we tegen de twee meisjes dat ze eens alleen een winkel moesten binnengaan. Op die manier konden we zien hoever ze al stonden op gebied van durf. Ze moesten zelf uitleggen wat ze hier in de stad deden en wat hun opdracht was. Na de geslaagde opdracht voelden wij ons heel trots dat de meisjes het zo goed gedaan hadden, en dat ze elk op hun eigen manier waren open gebloeid.

    Er was één iets dat ons teleurstelde. Op een bepaald moment gingen we een winkel binnen en legden we de opdracht uit aan de verkopers. Voor het Spaanse meisje nog haar vragen kon stellen, was de verkoopster haar al voor met de antwoorden. De verkoopster nam de stylo van het meisje af, om zo haar antwoorden rapper te kunnen noteren.

    De trots die we voelden op het einde van de opdracht verstopte de teleurstelling van de verkoopster. We gingen met alleen maar leuke herinneringen van de dag terug naar onze hostel.

    23-02-2016 om 09:41 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    02-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teleurgesteld in 'onze' samenleving.
    Aan de mensen met vreselijk racistische en egoïstische uitspraken over vluchtelingen.

    'Vluchtelingen komen enkel voor ons geld.'
    'Pas op voor de toekomst van onze kinderen.'
    'Het zijn aanranders.'
    '...'

    Er zitten overal rotte appels tussen. In België leven er ook verkrachters, misdadigers en moordenaars. 
    Heb je al eens gedacht aan de toekomst van de kinderen die mee vluchten?
    Volledige gezinnen, families die een nieuw leven proberen te vinden, een thuis zoeken... ze zien hun familieleden verdrinken, verhongeren of doodvriezen. 
    Stel je eens in hun plaats, vóór je zo'n uitspraak maakt.
    Wat zou jij doen als je met je gezin in een oorlogsgebied woont? 

    02-02-2016 om 11:01 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    15-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit Monastir
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is Sinda.

    Sinda is een 41 jairge vrouw afkomstig uit Monastir, Tunesië. Ze is een moslima die 5x per dag gaat bidden, ze doet mee aan de ramadan, maar ze vertelt dat ze geen hoofddoek draagt.

    Sinda is weggegaan uit Tunesië, omdat ze haar man had leren kennen. Haar man is een vriend van haar neef en is een Belg. Ondertussen  woont Sinda al 17 jaar in België en haar familie woont nog steeds in Tunesië.

    Ze vertelt hier kort over.

    'Ik heb mijn man leren kennen in 1996 in Tunesië (Monastir),hij heeft zich toen ook bekeerd tot de islam. In juli 1988 zijn we getrouwd en in november 1998 zijn we naar België verhuisd. Ik heb jammer genoeg iedereen van mijn familie moeten achterlaten,het was moeilijk maar ik ging wel vaak terug naar Tunesië. Na 2 jaar is onze oudste dochter geboren en 2 jaar nadien kwam onze jongste dochter ter wereld.

    Met het ouder worden is het gemis naar mijn thuisland steeds groter geworden, maar gelukkig gaan mijn kinderen en ik elke zomer naar Tunesië op reis. Zo kunnen we onze zomer daar spenderen met mijn familie en vrienden.

    Ik heb geen aanpassingsproblemen gehad bij mijn aankomst in België. Mijn schoonfamilie heeft mij meteen met open armen ontvangen. Ik heb hier nu vast werk en mijn kinderen kunnen elke dag naar school gaan.'

    Wat heb je precies gedaan bij je aankomst in België?

    'In het begin ben ik begonnen met het volgen van Nederlandse avondschool. Dit heb ik 2 keer per week, een anderhalf jaar lang gedaan. Het was voor mij niet moeilijk te leren, omdat ik thuis ook in het Nederlands met mijn man en mijn schoonfamilie moest spreken. Wanneer mijn kinderen oud genoeg waren om naar school te gaan, ben ik beginnen werken. Ik werk nu in een tuin-hobby winkel.'

    Heb je nog specifieke toekomstplannen?

    'Wanneer mijn man en ik met pensioen zijn, zou ik graag terug naar Tunesië verhuizen. Mijn kinderen mogen kiezen of ze meegaan of niet.'


    Met deze mooie toekomstplannen sloten we ons gesprek af. Smile

    15-12-2015 om 18:22 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    14-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige ervaring!
    Vorige maand heb ik een fantastische ervaring mogen meemaken. 

    Ik ben een week naar Kortrijk gegaan, om daar de diversiteit op te snuiven. Eén van die dagen heb ik een bezoek gebracht aan 'De Som'. De Som is een centrum voor inburgering. Ik heb hier mogen kiezen om iets mee te volgen en koos voor een Arabische les. 

    Vooraleer de les begon heb ik kennis gemaakt met de leraar. Hij vertelde me hoe de les in elkaar zat en zei me wat ik kon verwachten. In de Arabische les wordt enkel Arabisch gesproken. Je kan het vergelijken met een les Franse literatuur bij ons. We leren over Frankrijk, maar in het Nederlands. 
    In de les zouden we Nederlandstalige filmpjes te zien krijgen met Arabische ondertiteling. Daarna moesten de 'leerlingen' in groepjes verdeeld, bepaalde opdrachten maken en deze uitschrijven. Uiteindelijk hangt hij alle resultaten aan de muur.
    Er hingen ook nog andere dingen aan de muur. Grote bladen met hun acties en hun doelen, wat ze moeten doen om te bereiken wat ze willen bereiken.

    Net voor de les begon mocht ik al plaats nemen aan één van de tafels waar al een groepje zat. Wanneer de anderen binnen kwamen keken ze me eerst wat raar en verbaasd aan. Ik stelde me meteen voor en vroeg ook hun namen. Ik had de indruk dat ze in het begin wat op hun hoede waren, maar naarmate ik hen dingen vroeg kwamen ze ook wat los tegenover mij. 
    Ze vroegen me of ik uitleg wilde over wat er allemaal in de les werd gezegd en die hebben ze me dan ook gegeven. Ik kon hun helpen door in het Nederlands te zeggen wat ik gezien had in de filmpjes, maar ik was ook benieuwd naar wat zij onder elkaar allemaal vertelden. Ik vroeg hen een paar Arabische woordjes en ik zag ze zo helemaal openbloeien. Ze hadden het niet verwacht dat ik, een Nederlandstalige, hen Arabische woorden zou vragen. 

    In de pauze moest ik jammer genoeg al weggaan en vroegen ze naar wat ik van de les vond. 

    Mijn antwoord was : 'Ik vond het fantastisch! Jullie zijn allemaal zo vriendelijk. Ik begrijp nu ook hoe een anderstalig iemand zich moet voelen wanneer hij/zij terecht komt in een klas bij ons. Ik vond dit een fantastische ervaring en wil jullie bedanken om mij zo goed op te nemen in jullie sfeer. Jullie kennen mij niet en hebben mij meteen geholpen wanneer ik jullie niet verstond.'

    Zij vertelden mij dat ze het heel fijn vonden dat er mensen zijn die interesse tonen in wat zij leren en wat ze doen.

    Als je de kans hebt om zo'n les mee te volgen, aarzel dan zeker niet! Onze ogen worden geopend en bepaalde vragen die je hebt worden beantwoord, en voor hun is het leuk dat er interesse getoond wordt. Very Happy
     






    14-12-2015 om 21:47 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    03-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hong Kong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb deze keer het genoegen gekregen Haissi te mogen interviewen. Haissi is een vrouw van 38 en afkomstig van China, Hong Kong.

    Kan je ons vertellen waarom je naar België bent gekomen?
    'Mijn papa wou onafhankelijk zijn en een stukje van de wereld zien. Hij wist niet wat te doen, want hij wilde niet in het bedrijf van zijn vader stappen. Zo is hij erop gekomen om naar Europa te komen. Hij heeft uiteindelijk voor België gekozen omdat het hier niet zo druk en aangenaam vertoeven is.'

    Heb je nog familie wonen in Hong Kong?
    'Ik heb nog familie wonen in Hong Kong, maar ook nog in Amerika en Zweden. Met mijn nichten heb ik nog contact via facebook en als ik naar Hong Kong ga spreken we uiteraard af.'

    Hoe heb jij je Nederlands geleerd wanneer je hier aankwam? Ik veronderstel dat dat helemaal niet simpel moet geweest zijn.
    'De Nederlandse taal heb ik in de kleuterklas geleerd. Het was voor mij inderdaad geen makkelijke taal, want mijn ouders spraken thuis Chinees met mij.'

    Ervaar jij soms last van de stereotiepe beelden die mensen en de media hebben?
    'Voor Chinezen zijn er niet echt stereotiepe beelden. Soms kunnen we wel eens horen dat de Chinezen onmenselijk zijn of dat we geen mensenrechten kennen... Hierdoor voel ik me vaak wel persoonlijk aangesproken. De meeste Chinezen gaan natuurlijk niet akkoord met wat er in China gebeurt. Dat komt van de regering uit, en de Chinese bevolking durft daar niet veel op zeggen.'

    Na dit korte interview wil Haissi ons toch ook nog vertellen hoe hun aankomst hier verliep.
    'Mijn papa is hier eerst aangekomen, en is toen beginnen werken bij een vriend van hem die hier een zaak had. Aangezien hij hier uiteindelijk wou blijven, moest hij investeren in een verblijfsvergunning. Zijn geld was nog in Hong Kong, dus hij was hier eigenlijk illegaal. Het geld dat hij verdiende moest dus gestort worden op de rekening van zijn vriend, en toen begonnen de problemen. Mijn ouders werden door hun zo gezegde vriend afgeperst en opgelicht, waardoor ze heel lang in armoede hebben moeten leven. Het was een heel harde periode voor ons... ik krijg terug tranen in mijn ogen als ik er aan denk. Ze hebben deze periode gelukkig overleefd, jammer genoeg was dat wel met heel wat kleerscheuren. 
    Mijn ouders hebben geen Nederlandstalige lessen gehad. Ze hebben de taal vooral geleerd door het luisteren en nazeggen van wat mensen zeggen. Hun Nederlands is verre van perfect, maar ze kunnen hun voldoende uitdrukken.'

    Na dit moeilijkere stukje getuigenis, hebben we het interview afgesloten.

    03-12-2015 om 21:15 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    29-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vrouw uit Athene
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is Dora. 

    Dora is een jonge vrouw van 37 jaar en is afkomstig uit Griekenland, Athene. Ze is een vrouw met een sterk karakter. Van religie is ze orthodox en ze gaat bijna elke week naar de kerk. Ze vertelt me dat ze haar geloof nooit zou opgeven. Dora woont ondertussen al 6 jaar in België.

    Dora is naar België gekomen voor de crisis begon, in juli 2009. Haar vader zag de crisis aankomen, dus besloot ze naar België te komen om werkzekerheid te hebben. Het begon allemaal door haar neef en zijn vriendin die in Griekenland op reis waren. Later is ze met hen meegegaan naar België.

    Ze heeft in Griekenland haar diploma voor assistent verpleegster gehaald. Haar neef vertelde haar dat ze in België nog veel mensen zochten voor deze functie, dus besloot ze mee te gaan. Haar diploma assistent verpleegster is hier in België geldig als een diploma van zorgkundige. Nu werkt Dora sinds 2012 in een rusthuis.

    Toen Dora hier aankwam, is ze beginnen werken als kamermeisje en ontbijtmeisje in een hotel in Brugge. Later heeft ze ook nog voor een korte periode in een fabriek gewerkt. 

    Haar Nederlands heeft ze geleerd in de avondschool. Dat proces verliep heel traag voor Dora, omdat ze in het hotel altijd Engels kon spreken. De avondschool was voor haar 2 keer per week, en dat was jammer genoeg niet genoeg. Ze had de basis van de Nederlandse taal, maar ze was bang en te beschaamd om in het Nederlands te spreken. Na een tijdje in België te wonen, heeft Dora haar man leren kennen. 'Hij is de beste leraar ooit!' 
    Ze begon met traag te spreken tegen hem, en nu na 4 jaar is haar Nederlands al veel beter.
    Dora vertelde me ook dat ze 3 modules Nederlandse les gevolgd heeft en een vooropleiding voor anderstaligen. Daarna heeft ze nog een opleiding zorgkundige gevolgd.

    Dora en haar man zijn ondertussen al 2 jaar getrouwd en we hebben een dochtertje van 14 maanden oud. Ze zou dus dolgraag een normaal gelukkig leven met hen hebben. Op een dag zou ze met haar gezinnetje graag terug gaan naar Griekenland, waar de zon altijd schijnt.

    Als laatste vroeg ik ook aan Dora of zij last ervaart van de stereotiepe beelden die mensen en de media hebben.
    'Ik heb er geen last van ... misschien is dat omdat ik blank ben. Ik vind wel dat Belgen heel gesloten, vaak boos en soms ook wel egoïstisch kunnen zijn.'

    Met deze laatste vraag sloten we ons gesprek af.

    29-11-2015 om 00:00 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    26-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thais bloed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is het verhaal van Maggy en haar moeder.

    Maggy is 22 jaar, half Thaise en woont in België. Haar moeder is geboren in Thailand, Samuth Sakhon, en is Boeddhistisch.

    Waarom is je moeder van Thailand weggegaan?
    ‘Haar man was gestorven op zee en ze moest 3 kinderen onderhouden. Ze heeft daar wel wat zitten werken, maar dat was niet genoeg om rond te komen. Haar beste vriendin was getrouwd met een Belg, ze hebben kunnen regelen dat ze hier in België een tijdje kon komen wonen om te werken. Dat zou maar een tijdelijke oplossing zijn, maar dan heeft ze na 2 jaar mijn vader leren kennen.’

    Wonen haar drie andere kinderen nu ook in België?
    ‘Nee, zij wonen in Thailand. Mijn halfzus is in augustus 2 weken naar België gekomen op vakantie, maar ze is ondertussen al weer terug naar Thailand. Ik heb 2 broers en 1 zus in Thailand. Mijn oudste broer is jammer genoeg al op 38 jarige leeftijd gestorven.’

    Wat heeft je moeder gedaan bij haar aankomst in België? Hoe heeft ze haar leven hier aangepakt?
    ‘Mijn moeder is bij haar vriendin ingetrokken en is beginnen werken in een Thais restaurant in Oostende. Ze kon daar in de keuken werken, maar na verloop van tijd had ze de Nederlandse taal steeds meer onder de knie en mocht ze ook in de zaal werken. Het geld van haar maandelijkse inkomsten stuurde ze op naar haar moeder in Thailand, want zij zorgde voor mijn moeder haar kinderen. Met dat maandelijkse loon kon ze er voor zorgen dat haar kinderen in Thailand naar school konden gaan. Voor de school in Thailand kan je je blauw betalen, ook al is het maar het lager onderwijs. Als alleenstaande ouder was dat heel moeilijk voor mijn moeder, daarom werkte ze overdag ook nog als kamermeisje in een hotel.’

    Hoe heeft je moeder de Nederlandse taal geleerd?
    ‘Op haar vrije dagen ging ze naar school om lessen te volgen. De dagen dat ze moest werken oefende ze de Nederlandse taal met haar vriendin.’

    Ben jij opgegroeid met de Nederlandse taal?
    ‘Ik ben perfect tweetalig, ik spreek Nederlands en Thais. Thuis spreek ik Thais met mijn moeder. Mijn Nederlands is natuurlijk wel correcter dan mijn Thais, met al die verschillende intonaties … . Mijn moeder haar Nederlands is nu niet meer zo goed, ze is het wat verleerd. Vroeger sprak ze het redelijk goed, maar grapjassen lachten haar uit met haar accent en sindsdien wilde ze het niet meer spreken. Mijn moeder is ondertussen 63 jaar en wil de Nederlandse taal niet meer verder leren. Ze werkt wel nog steeds fulltime in de horeca.’

    Heeft je moeder nog specifieke toekomstplannen?
    ‘Na 30 jaar in België te wonen, zou ze met de tijd graag terug gaan naar Thailand. Ze wil terug bij haar familie zijn. Ik zou misschien wel meegaan… maar dan slechts voor een jaar. Ik probeer elk jaar naar Thailand te gaan, maar ik denk dat het helemaal anders moet zijn om er voor een lange periode te wonen.’

    Ervaart je moeder soms last van stereotiepe beelden die mensen en de media hebben?
    ‘Ja, soms wel. Vroeger waren er veel mensen die met haar accent lachten, of soms gewoon omdat ze een Aziaat is. Mijn moeder trok haar er gelukkig niet zo veel van aan, ze wist dat niet iedereen zo was. Het was natuurlijk niet leuk om dat allemaal aan te horen, maar ze is zo dankbaar dat ze hier mag wonen.’

    Met deze laatste vraag en nog wat na te praten, rondde ik ons gesprek af.

    Als er nog mensen zijn die hun getuigenis kwijt willen, kan je het me altijd laten weten in een reactie of in mijn gastenboek. Wink

     Je kan mij ook vinden op facebook, door in de zoekbalk 'alle kleuren van de regenboog' in te geven.

    LAAT VAN JE HOREN IN ONZE SAMENLEVING!Exclamation 

    26-11-2015 om 15:53 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)
    25-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Senegal naar België
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maak kennis met Demba.

    Demba is 19 jaar en Belg van nationaliteit. Hij is 12 jaar geleden in Senegal vertrokken naar België voor een betere toekomst. 
    In Senegal zag zijn familie geen verdere toekomst omdat er geen werk was en heel slecht onderwijs. 
    Zijn vader heeft de eerste stap naar een betere toekomst gezet, door in de jaren '90 over te vliegen naar België. Wanneer zijn vader hier werk had gevonden en zijn papieren in orde waren, heeft hij Demba ook naar België laten overkomen.
    Zijn moeder is nog steeds in Senegal en komt af en toe eens naar België, zij heeft besloten dat ze niet in België wil wonen. Demba en zijn vader willen later graag terug gaan naar Senegal om daar samen als zelfstandigen te beginnen.

    Wanneer ik Demba vroeg hoe hij zijn Nederlands heeft geleerd, was ik positief verbaasd. Hij is zonder enige Nederlandse taalkennis op een Vlaamse school gestart. Zijn school had een systeem dat ervoor zorgde dat hij een jaar de tijd had om de Nederlands taal, met natuurlijk veel hulp, te beheersen. Na dat jaar was hij er dan ook in geslaagd en sprak hij vlot Nederlands. Nu is hij een trotse student die verkoop studeert.

    Ik stelde hem ook enkele vragen over de daesh en de gebeurtenissen in de wereld.
    Demba zelf is moslim, en vindt de gebeurtenissen in Parijs helemaal niet acceptabel. 'Dit is niet hoe een moslim zich moet gedragen, ook al vinden bepaalde mensen dat het wel zo moet...'

    Ben je bang voor wat er in de wereld gaande is op dit moment?
    'Ik ben niet bang, ik denk dat de media en de politiek samen werken om angst en haat tegen de IS te creëren. Ik sta nog steeds sterk in mijn schoenen en ben niet van plan bepaalde plaatsen te vermijden voor hen.'

    Ervaar jij last van mensen die stereotiepe beelden bij jou gebruiken?
    'Tot nu toe heb ik daar nog geen last van gehad, toch niet dat ik weet. Ik hoop dat dat ook zo blijft!'


    Als er nog mensen zijn die hun getuigenis kwijt willen kan je me het altijd laten weten in een reactie of in mijn gastenboek Wink

    LAAT VAN JE HOREN IN ONZE SAMENLEVING! 

    25-11-2015 om 17:59 geschreven door Justine  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 31/10-06/11 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs