Alexander zijn blog
lectuurblog
31-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediagerichte opdracht

Hieronder vind je de tekst dat Loïc en ik hebben gemaakt voor onze mediagerichte opdracht, het radiobericht.


Welkom bij Book Talks met Loïc en Alexander. In deze aflevering zullen we het boek ‘The Martian’ van Andy Weir bespreken.

Het boek gaat over Mark Watney die samen met een groep astronauten Mars gaat verkennen. Mark wordt door zijn groep achtergelaten omdat ze dachten dat hij dood was. Nu hij als enigste overblijft moet hij, met het materiaal dat hij nog overheeft, zien te overleven en communiceren met NASA. In de loop der tijd komt hij allerlei moeilijkheden tegen zoals zijn luchtsluis die breekt en zijn gewassen die kapot gaan als gevolg van die gebroken luchtsluis.

Ja ik moet toegeven dat ik dit concept super vond hoe Mark telkens problemen kreeg met zijn materiaal en thuisbasis maar dat hij alles op een rustige en creatieve manier kon oplossen zoals die keer dat zijn Pathfinder circuit overbelast geraakte en hij geen contact meer had met NASA.

Ik denk dat ik voor beide spreek als ik zeg dat ik de zinsvorming en gebruikte woordenschat perfect vond bij dit boek. De zinnen waren ten eerste niet te lang, er waren niet te veel details zoals ik al vaker heb zien voorkomen in andere boeken en ik moest geen enkele keer een woord opzoeken omdat de woordenschat te moeilijk was. In andere woorden, het boek las dus zeer vlot.

Ik moet hier wel aan toevoegen dat ik het jammer vond dat Mars niet werd voorgesteld zoals de Mars die wij kennen. Dit mindere zorgde voor iets positiefs namelijk dat we ons konden verdiepen in de wereld van Andy Weir en hoe de toekomst in het jaar 2035 er volgens hem uit zal zien. Ook is Andy Weir super in het opbouwen van spanning waardoor je dit boek een echte triller kan noemen.

Wij raden dit boek dus zeker aan voor mensen die van spanning houden en zich eens willen verdiepen in een nieuwe wereld. Als je wilt weten of Mark ooit zal terugkeren naar de aarde moet je dit boek zeker kopen.

31-03-2019, 19:14 Geschreven door Alexander Jonckheere  
Reageren (0)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
26-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn leeservaringsverslag
Ik vond Hondert uur nacht van Anna Woltz een prachtig boek. Dit was een boek dat ik echt naar uit keek om uit te lezen. Ik las elke avond voor een week of twee een aantal hoofdstukken en elke dag keek ik uit om verder te lezen. Zo tof vond ik dit boek, want normaal lees ik niet graag nederlands talige boeken, maar dit boek was anders. 

Het boek gaat over het tiener meisje Emilia die haar vader haat. Haar vader maakt haar leven zeer moeilijk, want hij is de directeur op haar school en hij heeft afgesproken met een meisje van haar school. Iedereen weet hiervan en Emilia kan er niet meer tegen en besluit te vluchten naar New York. Ze maakt haar ouders wijs dat ze naar Duitsland gaat waar een vriendin van de familie woont, maar alles gaat niet zo simpel als ze had verwacht. Wanneer ze toekomt in New York blijkt het dat ze is opgelicht, ze had namelijk via het internet een appartement gehuurd voor en goeie prijs, maar het blijkt verhuurd te zijn door Seth en zijn zusje Abby. Wat later komt ze een dronken jonge man tegen en blijft ze bij hem slapen. Emilia verblijft dan de komende dagen bij Seth en Abby, want nu de orkaan er bijna aankomt moeten ze zich voorbereiden op het slechtse. Jim verblijft ook bij Seth en Abby. De vier kinderen moeten nu proberen de orkaan te overleven.

Natuurlijk zijn er ook een aantal zij verhalen, waaronder Emila die gevoelens heeft voor beide Seth en Jim, Jim die een rebel is en weigert terug te keren naar huis, Abby die Emilia ziet als haar grote zus en nog veel meer. Deze zij verhalen maken dit boek nog eens zoveel beter.

Het thema vond ik interessant. Ik lees altijd graag boeken en kijk ook het liefst series die gaan over mensen die naar de middelbare school gaan. Of het nu gaat over school of niet, dit is mijn favoriet thema in boeken. Ik kon gemakkelijk meeleven met Emilia (Emilia is de protagonist) en haar moeilijke relatie met haar ouders en haar avontuur in New York. Natuurlijk zou ik zelf nooit naar New York vertrekken zonder iemand het te laten weten, maar toch kon ik mij in Emilia haar schoenen zetten.
Ik lees wel vaker boeken met dit thema, het opgroeien in een moeilijk senario. Liefst lees ik wel Engelse boeken dat op school afspelen en een romantisch snuifje bevatten, maar toch las ik dit boek met plezier.

Ik had wel goede verwachtingen voor dit boek en dat komt omdat het thema mij interesseert. Het boek voldeed aan de verwachtingen. Alles van het boek vond ik goed daarom voldeed het aan mijn verwachtingen. Het hoofdverhaal was goed, de zij verhalen (zoals de gevoelens van Emilia en Seth voor elkaar) waren ook zeer interessant, de personages waren magnifiek, de structuur en taalgebruik waren ook perfect voor dit boek. Het boek mocht van mij wel iets langer zijn, want ik zou met plezier nog honderden paginas lezen.

In elk thema gebeurde er wel iets, dus dit boek boeide mij van begin tot eind. De personages waren ook zo goed geschreven en hun karakter evolueerde ook tijdens het verhaal. Jim gaat van rebel en jongen die helemaal alleen in New York is komen wonen om weg te zijn van zijn familie naar iemand die beseft hoe belangerijk familie is. Seth was iemand die moeite had met dingen los te laten en sprak ook moeilijk over zichzelf, maar op het einde van het boek kan hij toch eindelijk accepteren dat zijn vader dood is en word steeds betere vrienden met Emilia. De ouders van Emilia gaan ook door een evolutie, want op het einde van het boek maken ze een beslissing dat ze nooit zouden maken in het begin van het boek.

Dus samngevat heb ik dit boek met plezier gelezen en ik zal zeker nog eens een boek lezen van Anna Woltz

26-01-2019, 18:48 Geschreven door Alexander Jonckheere  
Reageren (0)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
12-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leesautobiografie

Mijn leesautobiografie

Ik lees niet al te graag boeken, maar als ik eens een boek lees, lees ik graag in het Engels. Het is niet dat ik lezen saai vind, ik vind andere dingen gewoon leuker om te doen in mijn vrije tijd. Maar hoe is mijn leeservaring tot nu toe.

 

Kleuter- en kindertijd

Ik werd vroeger soms voorgelezen door mijn mama of oma en dat vond ik tof. Ze lazen me vaak voor uit een boekreeks van Guido van Genechtem genaamd Rikki. De boeken van Rikki staan tot vandaag de dag nog in mijn kamer.
Vroeger was ik nooit echt een fan van sprookjes. Dus werd er ik nooit sprookjes voorgelezen.
Ik keek wel graag naar films, mijn favoriete films waren Cars en Toy Story. Ik heb nu nog een aantal dingen van Toy Story en Cars in mijn kamer en ik wil die blijven sparen. Deze films herkeek ik soms tijdens de basisschool.

 

Basisschool

In de basisschool las ik ook niet al te graag, maar als ik las waren het de boeken van Rikki of de Disney Filmstrip Collectie. Deze twee soorten heb ik super veel gelezen. Sommige zelfs meer dan tien keer en ik zou er een aantal nog eens met plezier lezen.
Vroeger ging ik soms wel een keer naar de bibliotheek, maar daar herinner ik me niet meer zoveel van. Ik weet wel nog dat ik graag naar de kaft keek van boeken.
Tijdens de basisschool begon ik ook Engels te leren door veel Engelse films te kijken of door muziek te luisteren. Toen begon ik Engelse boeken te lezen.

 

Eerste en tweede graad secundair onderwijs

Ik las in deze periode vaak engelstalige boeken in mijn vrije tijd. Ik keek toen ook vaak naar films met Engelse ondertiteling. Als ik een boek las was meestal van de bibliotheek, ik kocht nooit mijn boeken.
Ik heb nooit echt gedichten gelezen, maar er is één gedicht dat mij is bijgebleven. Het gedicht kwam uit het boek The perks of being a wallflower. Ik vond het gedicht zo mooi dat ik het heb opgeschreven en heb opgehangen in mijn kamer.
Ik ging in de eerste graad soms met school naar toneelstukken en musicals gaan kijken en ik vond dat wel eens tof.
Ik las toen al graag boeken die gingen over tieners en middelbare school. Ik weet niet waarom ik dat thema zo mooi vind. Misschien is het omdat ik me snel kan inleven met zo’n verhaal of is het omdat het geloofwaardig is.

 

Heden

Nu lees ik ook het liefst boeken over tieners en de middelbare school. Tijdens de vakantie heb ik een aantal Engelse boeken over dat onderwerp gelezen zoals Thirteen Reasons Why. Ik heb ook naar films gekeken zoals Death Note en voor de zomer heb ik naar Thirteen Reasons Why gekeken. Ik vond het boek mooier dan de serie.
In het loop van dit schooljaar zou ik graag nog boeken lezen zoals Thirteen  Reasons Why, boeken over middelbare school, het zware leven van tieners en zelfmoord. Als ik voor school een boek zou moeten lezen dat ik niet interessant vind zou ik ertegenop zien, maar zou ik het wel uitlezen.

 

Dus ik heb nooit echt al te graag gelezen. Ik doe het nu wel liever dan vroeger en het liefst in het Engels.

 

Mijn top drie boeken:

1.       1. Thirteen Reasons Why – Jay Asher

Ik vond het thema zeer interresant en het las zeer vlot. Ik vond het ook tof om het boek te vergelijken met de serie.

2.       2The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky

Dit boek moest ik vorig jaar lezen voor Engels. Ik vond het ook een tof thema en de film was ook goed.

3.      3. Hate List – Jennifer Brown

Ik las dit boek vorige zomer omdat het mij werd aanbevolen na het lezen van Thirteen Reasons Why. Het was niet zo goed als Thirteen Reasons Why, maar het is wel nog steeds mijn derde favoriete boek ooit.

12-10-2018, 00:00 Geschreven door Alexander Jonckheere  
Reageren (0)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)


Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!