NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
  • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
  • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
  • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
  • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
  • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
  • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
  • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
  • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
  • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
  • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
    The British Society for Ecological Medicine:
    "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
    Respect human life!"

    (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


    Nieuwsbrief

    Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


    Interessante links
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op YouTube
  • Stop de Oven vzw
  • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
  • Recover Energy
  • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
  • Ovenbodig (Beringen)
  • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
  • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
  • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
    Zoeken in blog

    Foto
    Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


    Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

    23-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincieraad keurt PRUP goed dat oven moet tegenhouden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op dinsdag 23 oktober 2012 werd een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de komst van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas. De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde unaniem het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) goed waarin staat dat afvalverwerkingsactiviteiten (en dus ook afvalverbranding) niet toegelaten zijn op de plaats waar Recover Energy de oven wilde bouwen.

    De beslissing van de provincieraad moet nu nog naar minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters ter goedkeuring, maar aangezien de minister 3 maanden geleden al een gunstig advies uitbracht, is dit nog slechts een formaliteit. Wanneer het PRUP in voege treedt, zal er (behoudens beroepsprocedures vanwege Recover Energy) geen afvaloven meer kunnen gebouwd worden op Kampenhout-Sas.

    Op basis waarvan zal de oven dan tegengehouden worden? Voor de bouwvergunning die Recover Energy in februari van dit jaar indiende, komt dit PRUP wellicht te laat. De beslissing hieromtrent wordt immers nog voor het einde van het jaar verwacht. Het PRUP zal wellicht ten vroegste begin volgend jaar in voege treden, en een Ruimtelijk Uitvoeringsplan werkt in principe niet retroactief. Maar daarna moet de ovenbouwer nog een milieuvergunningsaanvraag indienen bij de provincie Vlaams-Brabant. En dat is tot op heden nog altijd niet gebeurd. Als die er komt, zal het PRUP al van kracht zijn en kan de provincie op basis hiervan de milieuvergunning weigeren. Zelfs wanneer Recover Energy daarna naar Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege zou gaan, moet de minister op basis van dit PRUP de eventuele beroepsprocedure van de ovenbouwer afkeuren.

    Goed nieuws dus voor onze strijd tegen de oven. Maar het PRUP heeft ook een belangrijke keerzijde: met de definitieve vaststelling van het "bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas" is ook het nieuwe bedrijventerrein tussen de Oudestraat en de Vekestraat een feit. Hierdoor wordt zo'n 25 ha landbouwgrond getransformeerd in industrieterrein, en dat terwijl er nog een enorme leegstand is op de bestaande bedrijventerreinen van Kampenhout-Sas. Een regelrechte schande, en zoals eerder gezegd (zie blog van 4 juni 2012) is dit wellicht de prijs die moest betaald worden om de afvaloven tegen te houden.

    In de nieuwe en bestaande bedrijvenzones zullen, naast afvalverbrandingsovens, zich ook geen andere zogenaamde "Seveso"-bedrijven (de meest vervuilende) kunnen vestigen. Voor actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" is dit echter niet voldoende. Er is namelijk ook nog de file-problematiek aan het Sas, die nu al tot de meest dramatische in Oost-Brabant behoort. Verder is er de overstromingsgevoeligheid van het gebied en de gevolgen hiervan voor de kwaliteit van het grondwater, de impact op de leefbaarheid voor de omwonenden in de Vekestraat en de Oudestraat, de mogelijke gevolgen voor fauna en flora (wat gebeurt er met het bos ten oosten van de nieuwe bedrijvenzone dat nu als "bufferzone" ingekleurd staat?), enz. Als de afvaloven er dankzij dit PRUP niet komt, is er absoluut reden om te juichen. Maar we zullen er wel een dure afkoopsom voor betaald hebben.


    Bron: De Streekkrant


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Passe-Partout


    Bron: Ring TV


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Provincie maakt komst verbrandingsoven onmogelijk

    23-10-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, PRUP, provincieraad, ruimtelijke ordening, Philippe Muyters, N-VA
    >> Reageer (0)
    07-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat ons gefocust blijven op de strijd tegen de oven, niet tegen elkaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 wordt de laatste dagen zwaar uitgehaald naar bepaalde politieke partijen. Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' distantieert zich van dergelijke lastercampagnes waarbij de strijd tegen de afvaloven misbruikt wordt voor politiek moddergooien, zeker als hierbij onvolledige of zelfs totaal foutieve informatie de wereld wordt ingestuurd met als enige doel schade toe te brengen aan de politieke tegenstander.

    In plaats van elkaar te bekladden, zouden we beter onze pijlen richten naar onze échte tegenstander Recover Energy, want dat is de enige winnaar van dergelijke politieke afrekeningen. In de strijd tegen de afvaloven is het uitermate belangrijk dat we solidair zijn en de krachten bundelen, want de steun van elk van ons, van welke politieke kleur dan ook, is nodig om dit gevaar dat ons allemaal bedreigt en waar we allemaal tegen zijn, voorgoed te stoppen.

    Door al de misleidende informatie van de afgelopen dagen weten velen niet meer wat ze nog moeten geloven. Vandaar een korte stand van zaken:

    Recover Energy heeft een bouwaanvraag voor de afvaloven ingediend bij het Vlaams Gewest. Een gemene truk, want normaal is dit de bevoegdheid van de gemeente, die nu buitenspel gezet wordt. Tegen deze bouwaanvraag werden meer dan 25.000 bezwaarschriften ingediend. Het is de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest die binnen een tweetal maanden zal beslissen over de bouwvergunning. Tegen deze beslissing kan nog klacht ingediend worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Recent werd beweerd dat minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) deze beslissing zou kunnen beinvloeden. Zoals iedereen weet, is het echter wettelijk verboden om politieke druk uit te oefenen op de ambtenarij. Moest dit toch gebeuren, is opnieuw de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevoegd en kan de betrokken minister op het matje geroepen worden en in ernstige situaties zelfs gerechtelijk vervolgd worden.

    Naast een bouwvergunning is er ook een milieuvergunning nodig, die zo mogelijk nog veel belangrijker is gezien de aard van het dossier. Tot hiertoe heeft Recover Energy echter nog steeds geen milieuvergunningsaanvraag ingediend. Zodra dit gebeurt, volgt er terug een openbaar onderzoek waarbij opnieuw bezwaarschriften kunnen ingediend worden. Het is de Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die beslist over het toekennen van de milieuvergunning.

    Ondertussen zijn er ook wettelijke stappen ondernomen om de bouw van de verbrandingsoven onmogelijk te maken in Kampenhout-Sas. Eerst was er de wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waar door minister Muyters bepaald werd dat afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten zijn in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. De verwarring was echter groot toen gezien de definitie van het "bijzonder economisch knooppunt" bleek dat dit enkel betrekking heeft op de zone ten noorden van het kanaal. De site van Recover Energy ligt echter ten zuiden van het kanaal.

    Vervolgens heeft de provincie Vlaams-Brabant een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) gemaakt dat ook betrekking heeft op het gebied ten zuiden van het kanaal, m.a.w. daar waar de verbrandingsoven zou gebouwd worden. Ook voor dit PRUP heeft er een openbaar onderzoek plaatsgevonden. Van groot belang hierbij is het advies van de minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters, want als bevoegd minister moet hij na goedkeuring door de provincieraad dit PRUP bekrachtigen. Minister Muyters bracht op 22 juni 2012 een positief advies uit (zie bijlage), wat concreet betekent dat Muyters hiermee de doodsverklaring voor de afvaloven tekende: wanneer dit PRUP in voege treedt, zal de bouw van een afvalverbrandingsoven in heel het gebied rond Kampenhout-Sas onmogelijk zijn. Aangezien de minister reeds een gunstig advies uitbracht, is het vanzelfsprekend dat hij nadien ook datzelfde PRUP zal bekrachtigen nadat het door de provincieraad is goedgekeurd. Dat zou wellicht nog deze maand gebeuren.

    Betekent dit nu het definitieve einde van de oven? Laat ons hopen, maar zolang het nog niet zover is, moeten we op onze hoede zijn en met man en macht blijven strijden tegen de oven, want het spreekt voor zich dat ook Recover Energy zich niet zomaar zal laten doen en zal trachten om met alle mogelijke rechtsmiddelen toch zijn fel betwiste plannen door te drijven.

    Bijlagen:
    Advies Muyters van 22-06-2012 over PRUP Kampenhout-Sas.pdf (446.2 KB)   

    07-10-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, Vlaams Gewest, Joke Schauvliege, CD&V, Philippe Muyters, N-VA
    >> Reageer (0)
    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beslissing over bouwvergunning oven pas binnen 2 maanden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na enkele maanden stilte is er terug nieuws over de afvaloven: de gemeente Kampenhout heeft aangekondigd dat ze alle bezwaarschriften (zo'n 26.000) heeft geanalyseerd. Er wordt nu gewerkt aan een rapport op basis waarvan de gemeente een advies zal formuleren. Dit zal één van de volgende weken gebeuren.

    De gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest heeft vervolgens 2 maanden de tijd om een beslissing te nemen over het bouwdossier. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet de minister maar de gewestelijke administratie die de beslissing neemt over de bouwvergunning. Tegen deze beslissing is nog wel beroep mogelijk.

    20-09-2012 om 10:31 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw, Vlaams Gewest
    >> Reageer (0)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindeloze wegenwerken + talloze onteigeningen bij komst 25 ha nieuwe industrie aan Kampenhout-Sas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens het milieueffectenrapport (MER), dat in november vorig jaar door de Vlaamse overheid werd goedgekeurd, zal de komst van 25 ha extra industrieterrein aan Kampenhout-Sas "de reeds oververzadigde wegvakken en knooppunten extra belasten met verzadigingsgraden van 160% tot gevolg. Om deze bijkomende verkeersvraag te kunnen opvangen en een vlotte doorstroming te garanderen dient men over te gaan tot de aanleg van een rijbaan met 2x2 rijstroken. Om deze te verwezenlijken dienen er veel onteigeningen te gebeuren langsheen de N26 Leuven-Mechelen".

    Op 13 maart 2012 zette de provincie Vlaams-Brabant het licht op groen voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) dat deze nieuwe bedrijvenzone moet mogelijk maken. Van 26 april tot 25 juni 2012 loopt er een openbaar onderzoek waarin de burgers een bezwaarschrift kunnen indienen tegen de uitbreidingsplannen van de provincie.

    Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" heeft zeer gemengde gevoelens bij dit ruimtelijk uitvoeringsplan. Langs de ene kant zijn wij zeer blij dat de provincie afvalverbranding wil uitsluiten in het hele gebied rond Kampenhout-Sas. Dat zou de komst van de gevreesde afvaloven in de toekomst definitief moeten verhinderen. Langs de andere kant hebben wij de indruk dat zowel de gemeentes als de provincie als tegenprestatie een vrijgeleide willen om deze nieuwe bedrijvenzone van 25 ha uit de grond te kunnen stampen. Wij hebben het nut van zo'n uitbreiding altijd betwist wegens de huidige leegstand van bestaande bedrijfsgebouwen in de regio en de slechte economische vooruitzichten. Bovendien gaf de Dienst Lokaal Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij eerder al een ongunstig advies voor het nieuwe industrieterrein omwille van het overstromingsgevaar.

    Nu blijkt uit het milieueffectenrapport dat de impact op de mobiliteit, die op dit moment al één van de ergste is in Vlaams-Brabant, nog dermate zou verergeren dat de gewestweg tussen Leuven en Mechelen op termijn zou moeten verbreed worden van één naar twee rijstroken. Na de jarenlange werken voor de nieuwe brug over het kanaal en de onophoudelijke werken aan de Haachtsesteenweg, zou dit de zoveelste serie langdurige wegenwerken betekenen op de as N21/N26. Bovendien zouden talloze huizen op de Leuvense/Mechelsesteenweg een stuk van hun voortuin moeten inleveren. De boodschap die we krijgen is echter: wil je niet dat de afvaloven er komt, moet je deze 25 ha er maar bijnemen. Deze houding is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Het is ook onbegrijpelijk dat het PRUP in alle talen zwijgt over de dramatische gevolgen voor de mobiliteit in het milieueffectenrapport. Sommige politici willen dat deze nieuwe bedrijvenzone er ten allen prijze komt, en het dossier van de afvaloven wordt nu als pasmunt gebruikt.

    Op dinsdag 5 juni om 20u organiseert de provincie een informatieavond met een uitgebreide voorstelling van de uitbreidingsplannen en de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze infoavond gaat door op Bedrijvensite De Malt, Leuvensesteenweg 352 te Boortmeerbeek. De toegang is gratis. Allen daarheen!


    Bron: Het Laatste Nieuws

    Bijlagen:
    MER PRUP Kampenhout-Sas (niet-technische samenvatting).pdf (2.1 MB)   

    04-06-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, bijzonder economisch knooppunt, Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, PRUP, MER, industriezone, industrieterrein, Vlaams-Brabant, Vekestraat, Oudestraat, Haachtsesteenweg, N21, Leuvensesteenweg, Mechelsesteenweg, N26, VMM
    >> Reageer (0)
    10-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt Kampenhout pleit voor behoud bos aan Kampenhout-Sas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Natuurpunt Kampenhout is tevreden over het voorstel van de provincie Vlaams-Brabant om aan Kampenhout-Sas de bestaande bosrijke omgeving tussen de Vekestraat, de Oudestraat en de Haachtsesteenweg maximaal te behouden, maar betreurt ten zeerste dat het bos enkel als "bufferzone" wordt omschreven en niet is ingekleurd als volwaardig bosgebied.

    Dat is zo voorzien in het effectenrapport dat werd opgesteld ingevolge het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan "Bijzonder Economisch Knooppunt Kampenhout-Sas", dat een uitbreiding van de industriezone met 25 hectare inhoudt. Het milieueffectenrapport (MER) werd onlangs goedgekeurd door de Vlaamse overheid.

    Volgens Stefan Vandevenne, voorzitter van Natuurpunt Kampenhout, komt dit er op neer dat het bos op een later tijdstip eenvoudig ontbost kan worden en hierdoor dus sterk bedreigd is. Natuurpunt Kampenhout wijst er op dat het bos volgens de Biologische Waarderingskaart bijzonder waardevolle elementen bevat. "De inkleuring als bufferzone is dan ook een gemiste kans om via het Ruimtelijk Uitvoeringsplan het bedreigde bos te regulariseren", zegt Stefan Vandevenne.

    Bron: Het Laatste Nieuws

    10-04-2012 om 17:18 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, bijzonder economisch knooppunt, Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, PRUP, MER, industriezone, ontbossing, bufferzone, Vlaams-Brabant, Vekestraat, Oudestraat, Haachtsesteenweg, Natuurpunt, Stefan Vandevenne
    >> Reageer (0)
    28-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede openbaar onderzoek afvaloven Kampenhout gestart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zaterdag 24 maart is in alle stilte het 2de openbaar onderzoek gestart naar de bouwvergunning voor de afvalverbrandingsoven in Kampenhout. Tijdens het 1ste onderzoek werden meer dan 14.000 bezwaarschriften ingediend, maar door een tactische tegenzet van de ovenbouwer zijn deze ongeldig (zie blog "Nieuwe bouwaanvraag voor verbrandingsoven Kampenhout"), al werd er natuurlijk wel een belangrijk signaal gegeven naar onze beleidsmakers. Niettemin kunnen we dus nu opnieuw beginnen met het inzamelen van bezwaarschriften. Het lijkt een quasi onmogelijke opdracht om het enorme aantal van het 1ste onderzoek te evenaren. Toch moeten we proberen om er zo veel mogelijk bij elkaar te krijgen, willen we ervoor zorgen dat deze oven er nooit komt.

    Het openbaar onderzoek duurt van zaterdag 24 maart 2012 tot en met dinsdag 22 mei 2012.

    Om je te helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift bestaan er verschillende standaard bezwaarschriften. Je kan deze uitprinten, naam en adres toevoegen, handtekening plaatsen, en afgeven op één van de inzamelpunten of aangetekend opsturen naar het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout, Gemeentehuisstraat 16 te 1910 Kampenhout, of persoonlijk afgeven op de dienst stedenbouw tegen ontvangstbewijs, ten laatste op dinsdag 22 mei 2012.

    Bezwaarschrift bouwvergunning afvaloven Recover Energy (Word)

    Bezwaarschrift van Stop de Oven (Pdf)

    Bezwaarschrift van de gemeente Haacht (Pdf)

    Bezwaarschrift van CD&V Vlaams-Brabant (Pdf)

    Bezwaarschrift van Groen! Kampenhout (Word)

    Dit zijn dezelfde model bezwaarschriften als tijdens het 1ste openbaar onderzoek. Heb je thuis of op je computer nog een kopie van het bezwaarschrift dat je toen hebt ingediend, gebruik dan gerust hetzelfde. Zorg wel dat je er een originele handtekening opzet. Je hoeft geen nieuwe argumenten toe te voegen, al mag dat natuurlijk wel. Je vorige bezwaarschrift is immers niet meer geldig! De bedoeling is enkel om hetzelfde document nog een 2de keer te reproduceren en opnieuw in te dienen.

    De bezwaarschriften van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt worden op 2 plaatsen ingezameld:

    - In Kampenhout:  Langestraat 15, 1910 Kampenhout (bij Stefan Vandevenne)

    - In Haacht:  Elleveldweg 8, 3150 Wespelaar (bij Els en Bert)

    We beseffen zeer goed dat het heel frustrerend is om hetzelfde werk van eind vorig jaar nog eens te moeten overdoen. Maar we kunnen niet anders dan de wettelijke procedure te volgen, willen we de oven definitief een halt toeroepen. We roepen dan ook iedereen op om opnieuw een bezwaarschrift te ondertekenen en af te geven op een inzamelpunt van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt of één van de andere organisaties. Wij zorgen er dan voor dat het op een correcte manier wordt ingediend.

    28-03-2012 om 17:37 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw, Vlaams Gewest, RWO, Muyters
    >> Reageer (0)
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Kampenhout-Sas Ademt' in beroep tegen milieuvergunning Van Gansewinkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" heeft op donderdag 8 maart 2012 beroep aangetekend bij Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) tegen de milieuvergunning die de firma Van Gansewinkel toelaat om haar overslagstation aan Kampenhout-Sas gevoelig uit te breiden met onder andere 40 ton asbesthoudend materiaal.
     
    Tegen de uitbreidingsplannen was onlangs nog fel protest gerezen toen aan het licht kwam dat de gemeente Kampenhout in alle stilte een openbaar onderzoek naar de milieuvergunning voerde. In de laatste dagen voor afsluiting van de inspraakprocedure werden toch nog 1.084 bezwaarschriften ingediend. Op heel wat plaatsen werden spontaan initiatieven georganiseerd om protestbrieven in te zamelen.
     
    Een maat voor niets, want in een recordtijd van 2 weken (waarvan 1 week kerstvakantie) na bekendmaking van de resultaten van het openbaar onderzoek, bracht het schepencollege van Kampenhout begin januari een gunstig advies uit. Nochtans gaf de Milieuadviesraad van de gemeente Kampenhout (M.A.R.K.) eerder al een negatief advies. De raad schreef op 24 november 2011: "De buurt, met name bedrijven, scholen, omwonenden en recreatie ervaren de hinder vandaag reeds als aanzienlijk. De Milieuadviesraad adviseert de aangevraagde wijziging van de milieuvergunningsaanvraag in te perken, geen uitbreiding toe te staan en een onberispelijk buurtvriendelijk beheer op te leggen." Dit negatief advies werd enkel gevolgd door schepen van leefmilieu Gwenny De Vroe (Open VLD), die als enige in het schepencollege tegen stemde.
     
    Amper 10 dagen na het advies van de gemeente, besliste ook de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant om de milieuvergunning voor Van Gansewinkel goed te keuren, terwijl diezelfde Deputatie zich juist engageerde om afvalverwerkingsactiviteiten aan Kampenhout-Sas aan banden te leggen en nieuwe initiatieven (zoals de verbrandingsoven) te verbieden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant die dit alles zou moeten formaliseren. Moest deze vergunning voor Van Gansewinkel nog snel door de administratieve molen vooraleer de nieuwe bepalingen van kracht worden?
     
    Uit al onze informatie blijkt dat de vergunning afgesproken spel was. Alle verplichte adviezen waren al uitgebracht nog voor aanvang van het openbaar onderzoek. De publieke inspraakprocedure, nochtans een essentieel democratisch recht van iedere burger, werd enkel nog pro forma gevoerd. Dat er uiteindelijk nog 1.084 bezwaarschriften werden ingediend, was enkel een vervelende bijkomstigheid. Het belette de beslissingsnemers in ieder geval niet om hun wil toch door te drijven.
     
    Het dossier verhuist nu naar de Vlaamse regering waar de minister van leefmilieu zich zal zich moeten uitspreken over het ingediende beroep. We hebben een sterk dossier. Benieuwd of Joke Schauvliege dit zomaar naast zich zal kunnen neerleggen.
     
    Indien de Vlaamse regering het beroep afwijst, bestaat nog altijd de mogelijkheid om naar de Raad van State te stappen.


    Bron: Ring TV


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Kampenhout-Sas in beroep tegen vergunning

    De Standaard:  Beroep tegen milieuvergunning

    Bijlagen:
    Radio 2 nieuwsbericht van 09-03-2012 over beroep tegen milieuvergunning Van Gansewinkel.mp3 (680.2 KB)   

    12-03-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, asbest, asbestplaten, asbestkanker, milieuvergunning, bezwaarschrift, milieuadviesraad, MARK, RSVB, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    06-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.N-VA Kampenhout niet te spreken over milieuvergunning Van Gansewinkel

    Er komen zeer veel reacties op de milieuvergunning die de firma Van Gansewinkel kreeg om haar site aan Kampenhout-Sas uit te breiden met onder andere 40 ton asbesthoudend materiaal. Ook oppositiepartij N-VA Kampenhout is niet te spreken over de beslissing van het gemeentebestuur om zowel de 1.084 bezwaarschriften van omwonenden als het advies van de Milieuadviesraad zomaar naast zich neer te leggen en een gunstig advies te geven voor de uitbreiding van de afvalverwerker.

    N-VA stelt terecht dat verschillende leden van de deputatie van Vlaams-Brabant eerder te kennen hebben gegeven dat het de bedoeling was om alle afvalverwerking op Kampenhout-Sas te bannen nadat de Vlaamse regering bij de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen in 2010 stipuleerde dat in Kampenhout-Sas geen afvalverwerking mag gebeuren. Het is dan ook opmerkelijk dat de deputatie nu zelf zegt dat deze beperkingen niet van toepassing zijn op Van Gansewinkel.


    Bron: Het Laatste Nieuws

    06-02-2012 om 11:04 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, asbest, asbestplaten, asbestkanker, milieuvergunning, bezwaarschrift, milieuadviesraad, MARK, N-VA, RSV
    >> Reageer (0)
    03-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe bouwaanvraag voor verbrandingsoven Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onthutsende nieuwe wending in het dossier rond de afvalverbrandingsoven. Recover Energy diende op 1 februari 2012 een nieuwe bouwaanvraag in en annuleert daarmee de huidige bouwaanvraag, naar eigen zeggen om enkele "teken- en inschattingsfouten" aan te passen op advies van de nv Waterwegen en Zeekanaal. Mogelijk moet er nu een nieuw openbaar onderzoek gehouden worden. Het is nog niet duidelijk of de 14.000 bezwaarschriften die ingediend werden naar aanleiding van de vorige bouwaanvraag nietig verklaard worden of kunnen overgeheveld worden.

    Bij het kabinet van minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters verklaart men alvast dat het van "onbehoorlijk bestuur" zou getuigen als de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid geen rekening zou houden met de bestaande bezwaarschriften. Maar niets is zeker.

    Voor ons is het in ieder geval duidelijk dat het hier om een nieuwe poging gaat van Recover Energy om de duizenden bezwaren van de omwonenden op een listige manier buiten spel te zetten. Het is schandalig dat De Coninck en trawanten zich niets aantrekken van het protest van nagenoeg de hele bevolking. Het enige wat telt is dat ze hun project kunnen realiseren en (veel) geld verdienen op kap van de gezondheid van de omwonenden. De wolf laat zijn ware gelaat zien.

    Naast Johan Boon van Recover Energy zien we nu ook de naam van Elke De Mayer van PR-bureau MindShake opduiken bij onze tegenstanders. Mevrouw De Mayer, we hopen dat u de voorbije nachten goed hebt kunnen slapen, want 14.000 ongeruste mensen hebben dat alvast niet. En daar zal geen enkel public relations-bureau ook maar iets aan kunnen veranderen.


    Zie ook:

    De Standaard:  Exploitant verbrandingsoven zet procedure stop en begint opnieuw

    Het Nieuwsblad:  Verbrandingsoven terug naar af?

    ROB TV:  Nieuwe bouwaanvraag voor verbrandingsoven

    03-02-2012 om 12:17 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Johan Boon, Elke De Mayer, MindShake, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, Jean Meeus
    >> Reageer (0)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie keurt uitbreiding Van Gansewinkel goed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft de omstreden milieuvergunningsaanvraag van de firma Van Gansewinkel goedgekeurd. Door deze vergunning kan de Nederlandse afvalverwerker de capaciteit van haar site aan Kampenhout-Sas gevoelig uitbreiden. Zo mag er nu 40 ton asbesthoudend materiaal, 20 ton C-hout (beschouwd als gevaarlijk afval), 30 ton groenafval en 20 ton keukenafval worden opgeslagen. Ook mag Van Gansewinkel 600 ton houtafval en 350 ton gemengd bedrijfsafval in openlucht vermalen.

    Nochtans was er fel protest tegen de uitbreidingsplannen. Het openbaar onderzoek werd in de grootste stilte en met het absolute wettelijke minimum aan communicatie gevoerd. Toen de plannen toch bekend raakten, verzamelde actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" op enkele dagen tijd meer dan duizend bezwaarschriften. Op heel wat plaatsen werden spontaan initiatieven georganiseerd om protestbrieven in te zamelen.

    Ook de Milieuadviesraad van de gemeente Kampenhout (M.A.R.K.) gaf een negatief advies. De raad schreef op 24 november 2011: "De buurt, met name bedrijven, scholen, omwonenden en recreatie ervaren de hinder vandaag reeds als aanzienlijk. De Milieuadviesraad adviseert de aangevraagde wijziging van de milieuvergunningsaanvraag in te perken, geen uitbreiding toe te staan en een onberispelijk buurtvriendelijk beheer op te leggen." Dit negatief advies werd gevolgd door schepen van leefmilieu Gwenny De Vroe (Open VLD).

    Het is dan ook uitermate verwonderlijk dat burgemeester Jean Meeus (CD&V) samen met de 4 andere CD&V-schepenen van Kampenhout toch een gunstig advies uitbracht, en dit ondanks 1.084 bezwaarschriften van de omwonenden (en wellicht veel meer indien het openbaar onderzoek op een correcte manier zou zijn aangekondigd), ondanks het negatief advies van de Milieuadviesraad en ondanks het negatief advies van de schepen van leefmilieu. Pittig detail: het gunstig advies voor Van Gansewinkel kwam er in dezelfde week waarin de burgemeester met veel enthousiasme de bijna 14.000 bezwaarschriften tegen de bouwvergunning voor de afvaloven van Recover Energy, gepland op amper een steenworp van de site van Van Gansewinkel, in ontvangst nam. Langs de ene kant is men dus tegen de afvalverbrandingsoven, maar langs de andere kant keurt men met met evenveel gemak een aanvraag goed die de afvalberg in Kampenhout nog een stukje hoger maakt.

    Amper 10 dagen later volgt de deputatie van de provincie het advies van de gemeente Kampenhout en verleent een milieuvergunning Klasse 1 die het Van Gansewinkel mogelijk maakt haar uitbreidingsplannen te realiseren. Nochtans engageerde diezelfde deputatie zich om afvalverwerkingsactiviteiten aan Kampenhout-Sas aan banden te leggen en nieuwe initiatieven (zoals de verbrandingsoven) te verbieden. Momenteel loopt er zelfs een openbaar onderzoek voor een wijziging aan het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant die dit alles zou moeten formaliseren. Moest deze vergunning voor Van Gansewinkel nog snel door de administratieve molen vooraleer de nieuwe bepalingen van kracht worden?


    Bron: Ring TV


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Gazet van Antwerpen

    Bron: De Standaard

    Zie ook:

    De Standaard:  Vergunning voor afvalopslag bij Van Gansewinkel

    Het Laatste Nieuws:  Protest houdt vergunning voor uitbreiding asbestopslag Kampenhout niet tegen

    Gazet van Antwerpen:  Afvalstoffenbedrijf Van Gansewinkel mag uitbreiden

    Het Nieuwsblad:  Vergunning voor afvalopslag bij Van Gansewinkel

    De Morgen:  Protest houdt vergunning voor uitbreiding asbestopslag Kampenhout niet tegen

    Express.be:  Milieuvergunning voor uitbreiding overslagstation Van Gansewinkel

    Opslagruimte Nieuws:  Van Gansewinkel krijgt vergunning voor opslag van afval

    23-01-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, asbest, asbestplaten, asbestkanker, milieuvergunning, bezwaarschrift, milieuadviesraad, MARK, Gwenny De Vroe, Jean Meeus
    >> Reageer (0)
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe afvaloven Bionerga wellicht niet in Houthalen maar in Beringen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwe verbrandingsoven van Bionerga komt wellicht niet in Houthalen maar in Beringen, op het industrieterrein Ravenshout. Het afvalverwerkend bedrijf Bionerga onderzoekt samen met Borealis en Dow Chemicals de haalbaarheid van een warmtenet. Als die studie positief uitvalt, verhuist Bionerga de plannen voor een nieuwe afvalverbrander naar Beringen.

    Bionerga heeft voor Houthalen al een milieuvergunning op zak voor de nieuwe installatie die jaarlijks 200.000 ton restafval kan verbranden. Dat is dubbel zoveel dan de huidige oven in Houthalen, die over een paar jaar dichtgaat. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat warmtekoppeling met bedrijven op het bestaande industrieterrein Centrum-Zuid in Houthalen niet haalbaar is.

    In Paal-Beringen, op de grens met Tessenderlo en Ham, heeft Bionerga een site gevonden tussen de chemische bedrijven Dow en Borealis. Met de warmte van het verbrandingsproces kan stroom geleverd aan beide bedrijven. Er wordt ook onderzocht of ook andere bedrijven in de buurt warm water kunnen afnemen.

    Daarnaast produceert de afvalverbrander ook elektriciteit. Volgens de eerste berekeningen zou de nieuwe oven in Beringen bijna dubbel zoveel energie kunnen hergebruiken als in Houthalen. Eind 2012 wordt de studie definitief afgerond en valt de beslissing.

    Bron: www.hbvl.be

    19-01-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Bionerga
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, Bionerga, Limburg, Houthalen-Helchteren, Beringen, Paal, Ravenshout, Borealis, Dow Chemicals, milieuvergunning, Limburg Adembenemend, Ovenbodig, warmtekoppeling
    >> Reageer (0)
    13-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 14.000 bezwaarschriften tegen afvaloven Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Donderdag 12 januari 2012 heeft actiecomité Stop de Oven 12.581 bezwaarschriften tegen de bouwvergunning voor de afvalverbrandingsoven ingediend. Daarmee komt het totaal aantal ingediende bezwaarschriften op bijna 14.000. Burgemeester Jean Meeus van Kampenhout nam de indrukwekkende stapel in ontvangst in het bijzijn van de pers.

    Het openbaar onderzoek duurde 60 dagen en liep van 14 november 2011 tot 12 januari 2012. Het is nu aan de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid om een uitspraak te doen over de bouwaanvraag.

    Met zoveel bezwaarschriften is duidelijk bewezen dat er absoluut geen maatschappelijk draagvlak bestaat voor het project van Recover Energy. Hopelijk volgen de Vlaamse beleidsmakers dan ook de massale oproep van de bevolking en worden de plannen voor deze fel gecontesteerde afvaloven definitief naar de prullenbak verwezen.


    Bron: Ring TV


    Bron: ROB TV


    Zie ook:

    De Standaard:  Dertienduizend brieven tegen verbrandingsoven

    Gazet van Antwerpen:  13.700 bezwaarschriften tegen verbrandingsoven

    Het Nieuwsblad:  Dertienduizend brieven tegen verbrandingsoven

    Het Nieuwsblad:  CD&V tegen komst verbrandingsoven

    13-01-2012 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Johan Boon, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, stedenbouw, Jean Meeus, Stop de Oven
    >> Reageer (0)
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook provincie dient bezwaarschrift in tegen afvaloven Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant dient een bezwaarschrift in tegen de bouwaanvraag van Recover Energy voor een verbrandingsoven. Dat staat te lezen op de website van Karin Jiroflée (sp.a), gedeputeerde en verantwoordelijk voor onder andere gezondheid, onderwijs en sport in Vlaams-Brabant. "Logisch", zegt Jiroflée op haar website, "want de oven gaat regelrecht in tegen de voorschriften van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat momenteel opgemaakt wordt voor Kampenhout-Sas." Maar de provincie haalt nog andere argumenten aan om te bewijzen dat een afvalverbrandingsinstallatie in Kampenhout geen goed idee is.

    De deputatie wijst erop dat er heel wat onduidelijkheid bestaat over de milieu- en gezondheidseffecten: "In feite wordt hier een experiment vooropgesteld met als inzet de gezondheid van de inwoners van de omliggende woongebieden, de in de buurt schoolgaande kinderen en de bezoekers van de direct in de buurt liggende winkelvoorzieningen. [...] Vanuit het voorzorgsprincipe is het onverantwoord om dit soort experimenten op te zetten in een omgeving waar de gezondheid van zoveel mensen in de weegschaal wordt gelegd."

    Verder benadrukt de provincie dat de verbrandingsinstallatie een enorme visuele impact zou hebben op de omgeving. Dit hypothekeert een kwalitatieve ruimtelijke ontwikkeling van de bedrijvenzones én de toeristisch-recreatieve potenties van het kanaal. Tot slot stelt de provincie dat onterecht gebruik gemaakt werd van de bijzondere procedure. Met die bijzondere procedure kan men een bouwaanvraag rechtstreeks indienen bij de Vlaamse overheid in plaats van bij de gemeente.

    Donderdag 12 januari 2012 is de laatste dag dat je bezwaarschriften kan indienen tegen de bouwvergunning voor de controversiële afvaloven. Daarna is het definitief gedaan. Heb je thuis nog ingevulde formulieren liggen of wil je alsnog een bezwaarschrift indienen, dan kan je tot en met woensdag 11 januari terecht op het inzamelpunt van actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' in Haacht (Elleveldweg 8) of Kampenhout (Langestraat 15). Ook de bezwaarschriften van de gemeente Haacht die alle inwoners van Haacht in de bus hebben gekregen, kan je hier afgeven. Via deze link vind je nog andere voorbeelden van bezwaarschriften die je gemakkelijk kan afprinten en ondertekenen. We willen dan ook iedereen oproepen om alsnog zijn of haar stem te laten gelden om de oven in Kampenhout definitief een halt toe te roepen!

    Bron: Karin Jiroflée

    10-01-2012 om 18:57 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Haacht, Kampenhout-Sas, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, Vlaams-Brabant, provincie, deputatie, Karin Jiroflée
    >> Reageer (0)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recover Energy vindt een achterpoortje voor verbrandingsoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat Recover Energy een bouwvergunningsaanvraag indiende voor een klassieke afvalverbrandingsinstallatie vertelden we onlangs al. Geen zinnig mens kan dit begrijpen. Er is immers geen nood aan extra verbrandingscapaciteit, en er bestaat helemaal geen draagvlak voor het project. Noch bij de lokale gemeenschap, noch bij de lokale overheid die over zulke bouwaanvraag zou moeten beslissen. Nu blijkt dat Recover Energy een weg heeft gevonden om de lokale overheid buiten spel te zetten.

    Recover Energy heeft gebruik gemaakt van een administratief achterpoortje in de wetgeving om het lokale niveau te ontlopen. Er bestaat zoiets als de "bijzondere procedure voor werken van algemeen belang", die toelaat de lange weg naar een vergunning gevoelig in te korten door het dossier meteen door de minister van ruimtelijke ordening (of beter: zijn gemachtigd ambtenaar) te laten behandelen. Dit kan echter enkel voor een beperkte lijst van werkzaamheden die in de wetgeving vastgelegd zijn, en daar staat afvalverbranding in elk geval niet tussen.

    Hoe het kan dat de administratie ruimtelijke ordening deze procedure heeft aanvaard voor een afvalverbrandingsinstallatie, is ons een raadsel. De bepaling in de wetgeving die het dichtst bij de aard van het dossier komt, is deze: "de openbare elektrische leidingen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals transformatorstations, installaties voor de productie van elektriciteit, dienstgebouwen en andere". Recover Energy wil inderdaad een stuk energie recupereren uit het verbrandingsproces, maar wie het dossier kent weet dat je al zeer wereldvreemd moet zijn om het project als een energiecentrale te beschouwen.

    Nochtans is het net dat wat Recover Energy beweert op zijn nieuwe website. Je kan er zelfs lezen dat het energetisch rendement tot 100% zal oplopen! Als de energie-experten van dit land dit vernemen, dan bellen ze onmiddellijk het Nobelprijs-comité. Gangbare rendementen voor energiecentrales op basis van verbranding zijn immers slechts 30% (enkel elektriciteit) tot 75% (topklasse installatie met maximale warmterecuperatie). Als de administratie ruimtelijke ordening hier voor gevallen is en de vergunning goedkeurt, dan wacht vast een clash tussen de minister van ruimtelijke ordening en de minister van leefmilieu Joke Schauvliege. Althans, dat zouden wij verwachten. Minister Schauvliege kiest immers resoluut voor een duurzaam materialenbeleid dat uitgaat van afvalpreventie en recyclage. Een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie vermomd als energiecentrale (dat wordt duidelijk als je de website kritisch bekijkt) staat haaks op haar beleid.

    Aangezien we graag goede wil bespeuren bij onze beleidsmakers, zou het natuurlijk ook kunnen dat de administratie de mensen uit Kampenhout en omgeving een plezier wil doen. Door het dossier naar zich toe te trekken, zijn er nauwelijks beroepsmogelijkheden in geval de vergunning geweigerd wordt. Zou het kunnen dat de gewestelijke administratie de vergunning zal weigeren, waardoor het dossier van de overbodige en misleidende afvaloven de facto geschiedenis wordt? We zullen moeten afwachten, maar voor wie de zaak niet vertrouwt: het openbaar onderzoek loopt nog tot 12 januari, en een bezwaarschrift indienen is makkelijk en nuttig. BBL zal alvast niet nalaten dit middel te gebruiken.

    Tot slot nog dit: als dit dossier inderdaad als een werk van algemeen belang beschouwd wordt, waar wachten de aanvragers van hernieuwbare energiecentrales dan nog op om ook van dit trucje gebruik te maken? De hernieuwbare energiedoelstellingen zouden veel sneller gehaald worden op deze manier!

    Bron: Bond Beter Leefmilieu

    03-01-2012 om 17:02 geschreven door Jeroen Gillabel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbeleid, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, BBL, Bond Beter Leefmilieu, Joke Schauvliege, materialenbeleid, Philippe Muyters, ruimtelijke ordening, warmterecuperatie
    >> Reageer (0)
    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.065 bezwaarschriften tegen opslag asbest bij Van Gansewinkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van 10 november tot 9 december 2011 liep in de gemeente Kampenhout een openbaar onderzoek naar een milieuvergunningsaanvraag van de firma Van Gansewinkel om haar vestiging te Kampenhout-Sas gevoelig uit te breiden met onder andere 40 ton asbesthoudend materiaal en ander gevaarlijk afval. Nadat actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" toevallig op de hoogte kwam van dit onderzoek en de media hierover inlichtte, bleven er van de wettelijk voorziene termijn van 30 dagen nog maar amper 3 dagen over om een bezwaarschrift in te dienen tegen de plannen van Van Gansewinkel. Ondanks deze bijzonder korte termijn, hebben de inwoners van Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek massaal gereageerd.

    Een week voor de afsluiting van het onderzoek was er nog geen enkel bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Maar na onze oproep (zie blog "Wordt Kampenhout-Sas een opslagplaats voor asbest?") hebben we op 3 dagen tijd 1.065 bezwaarschriften ingezameld. Bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen om van deze actie een succes te maken. Zo'n enorm aantal hadden we nooit verwacht. Het was een ware stormloop. De omwonenden waren dan ook razend dat er weeral een afvalverwerker wil uitbreiden in een gebied dat omringd is door woonwijken en scholen en nu al te kampen heeft met heel wat overlast. We kunnen alleen maar dromen van het aantal bezwaarschriften dat er zouden ingediend zijn, moesten we de volledige termijn van 30 dagen hebben kunnen benutten. Er zijn trouwens nog tientallen bezwaarschriften ingediend na de afsluitingsdatum die normaal geldig waren geweest indien de mensen voldoende tijd hadden gekregen. Er waren vooral veel reacties uit Haacht. Alhoewel Van Gansewinkel op grondgebied Kampenhout ligt, is alle overlast opnieuw voor de inwoners van Haacht. Net als bij de afvaloven. We waren dan ook met verstomming geslagen toen we hoorden dat de gemeente Haacht niet eens op de hoogte was van het lopende onderzoek, en dit terwijl deze materie juist enorm gevoelig ligt bij de inwoners. Met deze 1.065 bezwaarschriften op 3 dagen tijd hebben de inwoners een zeer krachtig signaal gegeven aan de bestendige deputatie van de provincie dat het genoeg is geweest. Het is nu aan de deputatie om gepast te reageren op deze massale noodkreet en ervoor te zorgen dat Kampenhout-Sas niet de afvalberg van Vlaams-Brabant wordt.

    Diezelfde deputatie heeft alvast de behandelingstermijn van de milieuvergunningsaanvraag van Van Gansewinkel met 2 maanden verlengd tot 25 januari 2012. Ook werden vertegenwoordigers van "Kampenhout-Sas Ademt" uitgenodigd door Van Gansewinkel om toelichting te krijgen over de uitbreidingsplannen. Van Gansewinkel heeft ons verzekerd dat er geen C-hout (zwaar vervuild hout) of elektronisch afval zal vermaald worden, zoals eerder gevreesd werd, ook al is dat niet helemaal duidelijk in de aanvraag. Ze willen wel 600 ton B-hout (gemengd onvervuild en vervuild hout) in open lucht vermalen, wat behoorlijk veel stof zal veroorzaken. Ook de verschillende uitbreidingen blijven een doorn in het oog, zeker de 40 ton asbesthoudend materiaal. Na ons bezoek aan Van Gansewinkel zijn we dan ook van mening dat van een uitbreiding geen sprake kan zijn. Daarvoor is het terrein te klein en te dicht bij woonkernen gelegen die nu al flink wat overlast krijgen in de vorm van geur- en lawaaihinder. Van Gansewinkel is trouwens niet de enige afvalverwerker in deze straat. Alle bijkomende last is daarom al teveel. Verder is ook het brandrisico te hoog. We vragen dan ook aan de deputatie om milderende maatregelen op te leggen om de overlast van de bestaande activiteiten die hervergund worden in de toekomst te verminderen en in ieder geval geen uitbreiding toe te staan. Tenslotte vertelde Van Gansewinkel ons dat zij geen vragende partij zijn voor de afvalverbrandingsoven die Recover Energy wil bouwen op amper 100 meter afstand aan de andere kant van het kanaal. Uiteraard zijn we daar blij om, maar graag hadden we dit bevestigd gezien in een officieel communiqué van de groep Van Gansewinkel.


    Zie ook:

    Ring TV:  1000 bezwaren tegen opslagplaats asbest Kampenhout (Video)

    De Standaard:  Duizend bezwaren tegen asbestopslag

    Het Laatste Nieuws:  Meer dan duizend bezwaarschriften tegen asbestopslag Kampenhout

    Gazet van Antwerpen:  1000 bezwaarschriften tegen asbestopslag

    Het Nieuwsblad:  Meer dan duizend bezwaren tegen afvalverwerking

    De Morgen:  Meer dan duizend bezwaarschriften tegen asbestopslag Kampenhout


    Bron: De Standaard

    Bron: Het Nieuwsblad

    Bron: Het Laatste Nieuws

    22-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, industriezone, asbest, asbestplaten, kanker, asbestkanker, mesothelioom, gezondheid, milieuvergunning, bezwaarschrift
    >> Reageer (0)
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 deelnemers aan protestmars tegen verbrandingsoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de opvallende afwezigheid van nationale nieuwszenders VRT en VTM (zelfs regionale zender ROB was er niet met een eigen camera-ploeg), was de protestmars van zondag 11 december 2011 tegen de bouw van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas een groot succes. Volgens sommige kranten waren er 1.700 deelnemers, volgens de organisatoren 2.500. Wij houden het op een goede 2.000 man. Wat telt is dat er een belangrijk signaal is gegeven dat het sociaal draagvlak tegen de komst van de afvaloven zeer groot is.

    Zowat alle politieke partijen waren zichtbaar aanwezig met hun lokale mandatarissen. Ook de burgemeesters van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek stapten mee op. Het is echter niet op gemeentelijk niveau dat de beslissing over de komst van de oven zal genomen worden. Gelukkig waren er ook provinciale vertegenwoordigers zoals Karin Jiroflée (sp.a), Vlaamse parlementsleden zoals Gwenny De Vroe (Open VLD), Hermes Sanctorum (Groen!) en Tom Dehaene (CD&V), en één nationaal kopstuk, namelijk federaal kamerlid Eva Brems (Groen!).

    Verschillende betogers droegen opschriften bestemd voor Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege. Nu nog hopen dat de boodschap aankomt bij Schauvliege. Het is zij die namelijk de uiteindelijke beslissing zal moeten nemen over het al dan niet toekennen van een milieuvergunning voor de fel gehate afvaloven van Recover Energy.

    Bezwaarschriften tegen de bouwvergunning voor de verbrandingsoven kunnen nog tot 12 januari 2012 ingediend worden op de dienst stedenbouw van de gemeente Kampenhout of op één van de inzamelpunten van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt". Klik hier voor info en modelbezwaarschriften.


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Gazet van Antwerpen


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Zie ook:

    Ring TV:  Protestmars afvaloven Kampenhout (Video)

    Het Nieuwsblad:  Betoging tegen komst verbrandingsoven Kampenhout

    Het Nieuwsblad:  Grote opkomst voor mars tegen verbrandingsoven

    Gazet van Antwerpen:  2.500 betogers tegen plannen voor afvaloven

    De Standaard:  Veel volk op mars tegen verbrandingsoven

    Het Laatste Nieuws:  1.700 mensen betogen tegen verbrandingsoven Kampenhout

    Deredactie.be:  Optocht in Kampenhout tegen verbrandingsoven

    Bijlagen:
    Bezwaarschrift afvalverbrandingsoven Recover Energy (model gemeente Haacht).pdf (197.4 KB)   

    14-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, protest, betoging, demonstratie, Stop de Oven, bouwvergunning, milieuvervuiling, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Protestmars tegen verbrandingsoven op zondag 11 december
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 11 december 2011 vindt er een grote protestmars plaats tegen de plannen van Recover Energy om een afvalverbrandingsoven te bouwen aan Kampenhout-Sas. Start om 13.30 u aan de brouwerij van Haacht. Eindpunt is de witloofveiling aan het rond punt. Het is heel belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn om een duidelijk signaal te geven aan de provinciale en Vlaamse politici dat er al te veel verbrandingsovens zijn in ons land en er dus geen bijkomende afvaloven moet komen, niet in Kampenhout en ook niet ergens anders. Vind je dit zelf ook, kom dan zondag mee betogen! Alle praktische informatie vind je op de website van Stop de Oven: www.stopdeoven.be/komopstraat.

    10-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, protest, betoging, demonstratie, Stop de Oven, bouwvergunning, milieuvervuiling, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    02-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt Kampenhout-Sas een opslagplaats voor asbest? (update)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vallen van de ene verrassing in de andere. Terwijl alle ogen gericht zijn op het openbaar onderzoek van de bouwvergunning voor de afvalverbrandingsoven van Recover Energy, loopt er op dit moment in de gemeente Kampenhout een tweede openbaar onderzoek voor een milieuvergunning Klasse I - dezelfde milieuklasse als voor de afvaloven - van de firma Van Gansewinkel. Dit openbaar onderzoek, dat startte op donderdag 10 november en afloopt op vrijdag 9 december 2011, stond tot enkele dagen geleden zelfs niet eens aangekondigd op de website van de gemeente. Op aandringen van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" werd een kort bericht op de website van Kampenhout gezet dat je hier kan lezen. Bij het lezen van de milieuvergunningsaanvraag vielen we van de ene verbazing in de andere, onder meer toen we zagen dat Van Gansewinkel van plan is om... 40 ton asbesthoudende materialen op te slaan op zijn terrein aan Industriezone 2 op Kampenhout-Sas.

    Asbest, de stille moordenaar

    Asbest is een verzamelnaam voor een reeks vezelachtige mineralen die allen dezelfde eigenschap bezitten: ze splitsen zich in de lengte steeds verder tot uiterst fijne en met het blote oog onzichtbare vezeltjes. Die zijn zo licht, dat ze lang in de lucht blijven zweven en makkelijk ingeademd worden. Het inademen van deze vezels kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals asbestose, longkanker, mesothelioom, pleuritis en larynxkanker (kanker aan het strottenhoofd). Voor het blootstellingsniveau van asbest is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kan dus al gezondheidsschade veroorzaken, al komt kanker doorgaans pas voor na een blootstelling van vele jaren. Een Britse medische studie schat het aantal doden door asbestblootstelling de komende 35 jaar in West-Europa op 500.000.

    Asbest kwam onlangs nog in het nieuws vanwege de veroordeling van de firma Eternit uit Kapelle-op-den-Bos door een Brusselse rechtbank tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de nabestaanden van Françoise Jonckheere die in 2000 overleed ten gevolge van de blootstelling aan asbest. Ook haar man en twee van haar kinderen zijn aan mesothelioom (asbestkanker) overleden. Het gezin woonde tot in 1991 in de buurt van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos. De rechter stelde in zijn vonnis: "Vanaf halverwege de jaren zestig en ten laatste vanaf 1967 was het verband tussen asbest en mesothelioom bekend. Eternit deed sinds dan alles om het verband tussen beide te minimaliseren, te verdoezelen en om wettelijke maatregelen tegen asbest te verhinderen. De firma liet met een ongelooflijk cynisme winstbejag primeren op de volksgezondheid en stelde alles in het werk om de productie van een uiterst giftige stof voort te zetten zonder al te veel bekommernis om de veiligheid van de mensen die er mee werkten".

    Asbest bij Van Gansewinkel in Kampenhout

    Asbest werd in het verleden onder meer gebruikt in golfplaten, rioolbuizen, remblokjes en isolatiemateriaal. Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is het gevaar voor de gezondheid beperkt. Het is pas als deze materialen gemanipuleerd worden (gebroken, verpulverd, ...) dat kleine asbestvezels vrijkomen die zo licht zijn dat ze honderden meters door de lucht zweven en vervolgens ingeademd worden en in de tuinen van de omwonenden terechtkomen.

    Het is dan ook ronduit choqerend dat Van Gansewinkel nog eens 40 ton extra asbesthoudend materiaal wil opslaan op een klein industrieterrein omgeven door woonwijken (het had sinds 2005 al een vergunning om asbesthoudende golfplaten op te slaan). De vergunning voorziet geen milderende maatregelen om emissie van asbestvezels te voorkomen. Er is dan ook geen enkele garantie over de hoeveelheid asbeststof die vrijkomt bij de manipulatie van dit materiaal. Ook op het jaagpad langs het kanaal, vlak achter Van Gansewinkel, waar dagelijks vele wandelaars, joggers en fietsers passeren, zal niemand nog helemaal veilig zijn. Laat ons bovendien ook niet vergeten dat op dit terrein recentelijk al verschillende keren brand is uitgebroken met enorme (giftige) rookontwikkeling tot gevolg.

    Verder is het angstaanjagend dat de gemeente Kampenhout hieraan niet meer ruchtbaarheid geeft dan het absoluut wettelijke minimum, en dat we dit pas vernemen op het moment dat het openbaar onderzoek bijna is afgelopen. Hoe "openbaar" is dit onderzoek dan eigenlijk?

    Nog meer uitbreidingen

    Maar opslag van asbest is niet het enige dat op het verlanglijstje van Van Gansewinkel staat. In de milieuvergunningsaanvraag zien we verder:

    • Op- en overslag van 20 ton dierlijke bijproducten (= keukenafval). Om de geurhinder tegen te gaan, adviseert Van Gansewinkel zijn klanten om geen bedorven keukenafval en etensresten mee te geven bij de ophaling van het afval (dit is geen grap!)
    • Op- en overslag van 20 ton C-hout (zwaar vervuild hout, wordt beschouwd als gevaarlijk afval).
    • Opslag, malen en zeven van 600 ton B-hout (geverfd, gelakt of verlijmd hout). Dit zal behoorlijk wat stof- en lawaaihinder veroorzaken.
    • Op- en overslag van elektronisch afval.
    • Uitbreiding van op- en overslag van groenafval van 5 ton naar 30 ton.
    Dringend bezwaarschrift indienen

    Wil je verhinderen dat er op Kampenhout-Sas, naast een afvalverbrandingsoven, ook nog eens een opslagplaats voor asbesthoudende materialen komt en een hoop andere uitbreidingen die voor overlast en gezondheidsrisico's kunnen zorgen, dan moet je dringend een bezwaarschrift indienen. Je kan één van de twee onderstaande bezwaarschriften uitprinten, naam en adres toevoegen, en je handtekening plaatsen. Uiteraard mag je er ook wijzigingen in aanbrengen of zelf nieuwe punten toevoegen:

    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 1 (kort)

    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 2 (uitgebreid)

    Geef je bezwaarschrift ten laatste op donderdag 8 december 2011 (middernacht) af op één van de onderstaande inzamelpunten:

    - In Kampenhout:  Langestraat 15, 1910 Kampenhout (bij Stefan Vandevenne)

    - In Haacht:  Elleveldweg 8, 3150 Wespelaar (let op voor werken aan de Donkstraat - neem de Grote Baan naar Wespelaar en dan de Elleveldweg)

    We beseffen dat er heel erg weinig tijd over blijft. Aarzel dus niet en help mee om Kampenhout-Sas leefbaar en gezond te houden!


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: De Streekkrant


    Zie ook:

    Ring TV:  Protest tegen asbest-opslagplaats in Kampenhout (Video)

    Het Nieuwsblad:  Van Gansewinkel wil asbest stockeren aan Sas

    Het Nieuwsblad:  Van Gansewinkel wil asbesthoudende materialen opslaan op terreinen te Kampenhout

    Gazet van Antwerpen:  Asbestopslag bij Van Gansewinkel

    De Standaard:  Actie tegen plannen voor asbestopslag

    De Standaard:  Van Gansewinkel wil meer asbest stockeren aan Sas

    Bijlagen:
    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 1.doc (33.5 KB)   
    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 2.doc (49.5 KB)   

    02-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (15 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, asbest, asbestplaten, kanker, asbestkanker, mesothelioom, gezondheid, milieuvergunning, bezwaarschrift
    >> Reageer (0)
    01-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wacht op een verbrandingsoven in Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een lange periode van stilte, heeft het bedrijf Recover Energy dan toch een bouwvergunning aangevraagd om een nieuwe afvalverbrandingsoven te realiseren in Kampenhout. Op zijn zachtst gezegd een vreemde beslissing, want er zit niemand te wachten op dit project.

    Ten eerste is er helemaal geen nood aan extra afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen. Integendeel, er is momenteel een structureel overschot aan verbrandingscapaciteit, goed voor zo’n 75.000 ton per jaar. Bovendien heeft Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege nog maar net extra capaciteit goedgekeurd in Houthalen-Helchteren (zie blog van 30 juni 2011: "Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid"). Elke verdere capaciteitsuitbreiding zal de moeizame inspanningen van overheid en bedrijfsleven om recyclage te bevorderen alleen maar verder ondermijnen. Dat kan ook de minister niet ontkennen.

    Ten tweede is de locatie van het project ongelukkig gekozen. Omgeven door woongebied, langs de verzadigde N26, is het niet meer dan logisch dat er enorme tegenkanting is van zowel omwonenden als lokale politiek. Niemand zit te wachten op extra vrachtwagens, extra fijn stof en andere overlast voor een activiteit die op zich al overbodig is.

    Ten derde is er ook op vlak van ruimtelijke ordening een probleem. In een recente wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen werd de regio rond Kampenhout ingekleurd als bijzonder economisch knooppunt, met de expliciete vermelding dat afvalverbrandingsinstallaties niet toegelaten zijn.

    Iemand met gezond verstand zou dus nooit aan dit project willen beginnen. En toch lijkt de bouw- en containerfirma De Coninck (onder de naam Recover Energy) vastberaden het lange en dure vergunningstraject te willen voortzetten. Na het milieu-effectenrapport volgt nu de bouwaanvraag. In het onwaarschijnlijke geval dat deze wordt goedgekeurd, volgt nog de milieuvergunningsaanvraag. Deze voortgezette inspanningen doen vooral vermoeden dat de geplande verbrandingsactiviteiten zeer lucratief moeten zijn. Als je weet dat de firma De Coninck zelf heel wat bouw- en sloopafval produceert, dan hoeft dit niet te verbazen. Over een eigen oven beschikken om al dat afval gratis kwijt te raken, en er nog geld aan verdienen via de groenestroomcertificaten (er zal immers ook huishoudelijk afval verbrand worden), is natuurlijk ook een vorm van gezond verstand.

    Afvalverbranding is tot nader order een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het niet-recupereerbaar afval te verwerken met minimale impact op mens en omgeving, en met de verplichting tot maximale recuperatie van energie. Tot nader order, want in feite is het niet meer of niet minder dan verspilling van kostbare grondstoffen, met negatieve gevolgen voor het klimaat en kwaliteit van het leefmilieu. Het is dan ook cynisch dat de overheid, via de groenestroomcertificaten, er een zeer economisch interessante bedrijvigheid van maakt voor enkelen. Bond Beter Leefmilieu zal dit blijven aankaarten, onder andere in het kader van de stuurgroep duurzaam materialenbeheer onder impuls van OVAM en minister Joke Schauvliege.

    Intussen kan u, beste lezer, uw gezond verstand laten spreken en duidelijk maken aan de overheid dat het economische eigenbelang van één bedrijf niet opweegt tegen het maatschappelijke belang van ons allemaal. Je kan hier een bezwaarschrift downloaden. Vul je naam in, teken onderaan, en geef het af in één van de inzamelpunten van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt". Niet alleen de omwonenden, maar iedereen is er bij gebaat.

    Bron: Bond Beter Leefmilieu

    01-12-2011 om 00:00 geschreven door Jeroen Gillabel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbeleid, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, BBL, Bond Beter Leefmilieu, Joke Schauvliege, materialenbeleid, Philippe Muyters, ruimtelijke ordening, RSV, OVAM
    >> Reageer (0)
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brava verdwijnt uit Kampenhout, overslagplaats voor goederen in plaats van gebouwen witloofveiling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens goed ingelichte bronnen zou de witloofveiling Brava definitief uit Kampenhout verdwijnen. Dat verklaart meteen waarom Brava zich nooit verzet heeft tegen de komst van de afvaloven. Directeur Fontaine van Coöbra - de fusievenootschap tussen Brava en Greenpartners - beweert dat er in Kampenhout nog altijd witloof zal geveild worden, zei het wel op bepaalde dagen. Enkel op die dagen zal er nog personeel aanwezig zijn, voor de rest zal alle personeel in de andere vestigingen in Zellik en Sint-Katelijne-Waver tewerkgesteld worden. Gaat het hier om een overgangsmaatregel om de inwoners van Kampenhout niet te hard tegen de borst te stoten? Hoe lang gaat Coöbra dat blijven volhouden vooraleer ze de vestiging in Kampenhout helemaal afstoten?

    In de leeggekomen gebouwen aan Kampenhout-Sas komt er een overslagplaats voor goederen. Of gaat het om afval voor de toekomstige oven? In elk geval zal dit ongetwijfeld bijkomend verkeer met zich meebrengen. De volgende stap in de omvorming van Kampenhout-Sas tot een logistiek knooppunt is dus gezet, met alle gevolgen voor de leefbaarheid, mobiliteit en identiteit van het Sas. Wat is men achter onze rug nog allemaal van plan? Met de verdwijning van de witloofveiling verliest de bakermat en het epicentrum van de Belgische witloofteelt één van haar voornaamste troeven...


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Nieuwsblad


    Zie ook:

    Ring TV:  Nieuwe fusieveiling Coöbra (Video)

    Het Nieuwsblad:  Fusie veilingen Brava en Greenpartners heet Coöbra

    Het Laatste Nieuws:  Groenteveilingen Brava en Greenpartners fuseren tot Coöbra

    Gazet van Antwerpen:  Brava en Greenpartners worden Coöbra

    De Morgen:  Groenteveilingen Brava en Greenpartners fuseren tot Coöbra

    22-11-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, witloof, witloofveiling, groenteveiling, Brava, Greenpartners, Coöbra, Filip Fontaine, Josse De Baerdemaeker, economisch knooppunt, industrie, logistiek, overslag
    >> Reageer (0)


    STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
    Foto

    Kampenhout-Sas Ademt op

    Institut de Veille Sanitaire:
    "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
    ministerie van Volksgezondheid)

    Categorieën
  • Afval & Gezondheid (7)
  • Afvalverbranding (13)
  • Celis (4)
  • Kampenhout-Sas (42)
  • Mafrans (6)
  • Milieu: Overige (0)
  • Ovens: Bionerga (13)
  • Ovens: Isvag (5)
  • Ovens: Overige (7)
  • Recover Energy (35)
  • Sneltram (6)
  • Tildonk Sas (3)
  • Van Gansewinkel (5)

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 20/12-26/12 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 10/08-16/08 2020
  • 10/09-16/09 2018
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/01-01/02 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 01/01-07/01 2001
  • 25/12-31/12 2000

    Foto

    Foto

    Delen


    (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs