NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
  • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
  • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
  • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
  • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
  • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
  • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
  • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
  • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
  • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
  • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
    The British Society for Ecological Medicine:
    "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
    Respect human life!"

    (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


    Nieuwsbrief

    Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


    Interessante links
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op YouTube
  • Stop de Oven vzw
  • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
  • Recover Energy
  • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
  • Ovenbodig (Beringen)
  • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
  • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
  • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
    Zoeken in blog

    Foto
    Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


    Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 deelnemers aan protestmars tegen verbrandingsoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de opvallende afwezigheid van nationale nieuwszenders VRT en VTM (zelfs regionale zender ROB was er niet met een eigen camera-ploeg), was de protestmars van zondag 11 december 2011 tegen de bouw van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas een groot succes. Volgens sommige kranten waren er 1.700 deelnemers, volgens de organisatoren 2.500. Wij houden het op een goede 2.000 man. Wat telt is dat er een belangrijk signaal is gegeven dat het sociaal draagvlak tegen de komst van de afvaloven zeer groot is.

    Zowat alle politieke partijen waren zichtbaar aanwezig met hun lokale mandatarissen. Ook de burgemeesters van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek stapten mee op. Het is echter niet op gemeentelijk niveau dat de beslissing over de komst van de oven zal genomen worden. Gelukkig waren er ook provinciale vertegenwoordigers zoals Karin Jiroflée (sp.a), Vlaamse parlementsleden zoals Gwenny De Vroe (Open VLD), Hermes Sanctorum (Groen!) en Tom Dehaene (CD&V), en één nationaal kopstuk, namelijk federaal kamerlid Eva Brems (Groen!).

    Verschillende betogers droegen opschriften bestemd voor Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege. Nu nog hopen dat de boodschap aankomt bij Schauvliege. Het is zij die namelijk de uiteindelijke beslissing zal moeten nemen over het al dan niet toekennen van een milieuvergunning voor de fel gehate afvaloven van Recover Energy.

    Bezwaarschriften tegen de bouwvergunning voor de verbrandingsoven kunnen nog tot 12 januari 2012 ingediend worden op de dienst stedenbouw van de gemeente Kampenhout of op één van de inzamelpunten van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt". Klik hier voor info en modelbezwaarschriften.


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Gazet van Antwerpen


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Zie ook:

    Ring TV:  Protestmars afvaloven Kampenhout (Video)

    Het Nieuwsblad:  Betoging tegen komst verbrandingsoven Kampenhout

    Het Nieuwsblad:  Grote opkomst voor mars tegen verbrandingsoven

    Gazet van Antwerpen:  2.500 betogers tegen plannen voor afvaloven

    De Standaard:  Veel volk op mars tegen verbrandingsoven

    Het Laatste Nieuws:  1.700 mensen betogen tegen verbrandingsoven Kampenhout

    Deredactie.be:  Optocht in Kampenhout tegen verbrandingsoven

    Bijlagen:
    Bezwaarschrift afvalverbrandingsoven Recover Energy (model gemeente Haacht).pdf (197.4 KB)   

    14-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, protest, betoging, demonstratie, Stop de Oven, bouwvergunning, milieuvervuiling, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Protestmars tegen verbrandingsoven op zondag 11 december
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 11 december 2011 vindt er een grote protestmars plaats tegen de plannen van Recover Energy om een afvalverbrandingsoven te bouwen aan Kampenhout-Sas. Start om 13.30 u aan de brouwerij van Haacht. Eindpunt is de witloofveiling aan het rond punt. Het is heel belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn om een duidelijk signaal te geven aan de provinciale en Vlaamse politici dat er al te veel verbrandingsovens zijn in ons land en er dus geen bijkomende afvaloven moet komen, niet in Kampenhout en ook niet ergens anders. Vind je dit zelf ook, kom dan zondag mee betogen! Alle praktische informatie vind je op de website van Stop de Oven: www.stopdeoven.be/komopstraat.

    10-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Haacht, protest, betoging, demonstratie, Stop de Oven, bouwvergunning, milieuvervuiling, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    02-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt Kampenhout-Sas een opslagplaats voor asbest? (update)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vallen van de ene verrassing in de andere. Terwijl alle ogen gericht zijn op het openbaar onderzoek van de bouwvergunning voor de afvalverbrandingsoven van Recover Energy, loopt er op dit moment in de gemeente Kampenhout een tweede openbaar onderzoek voor een milieuvergunning Klasse I - dezelfde milieuklasse als voor de afvaloven - van de firma Van Gansewinkel. Dit openbaar onderzoek, dat startte op donderdag 10 november en afloopt op vrijdag 9 december 2011, stond tot enkele dagen geleden zelfs niet eens aangekondigd op de website van de gemeente. Op aandringen van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" werd een kort bericht op de website van Kampenhout gezet dat je hier kan lezen. Bij het lezen van de milieuvergunningsaanvraag vielen we van de ene verbazing in de andere, onder meer toen we zagen dat Van Gansewinkel van plan is om... 40 ton asbesthoudende materialen op te slaan op zijn terrein aan Industriezone 2 op Kampenhout-Sas.

    Asbest, de stille moordenaar

    Asbest is een verzamelnaam voor een reeks vezelachtige mineralen die allen dezelfde eigenschap bezitten: ze splitsen zich in de lengte steeds verder tot uiterst fijne en met het blote oog onzichtbare vezeltjes. Die zijn zo licht, dat ze lang in de lucht blijven zweven en makkelijk ingeademd worden. Het inademen van deze vezels kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals asbestose, longkanker, mesothelioom, pleuritis en larynxkanker (kanker aan het strottenhoofd). Voor het blootstellingsniveau van asbest is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kan dus al gezondheidsschade veroorzaken, al komt kanker doorgaans pas voor na een blootstelling van vele jaren. Een Britse medische studie schat het aantal doden door asbestblootstelling de komende 35 jaar in West-Europa op 500.000.

    Asbest kwam onlangs nog in het nieuws vanwege de veroordeling van de firma Eternit uit Kapelle-op-den-Bos door een Brusselse rechtbank tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de nabestaanden van Françoise Jonckheere die in 2000 overleed ten gevolge van de blootstelling aan asbest. Ook haar man en twee van haar kinderen zijn aan mesothelioom (asbestkanker) overleden. Het gezin woonde tot in 1991 in de buurt van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos. De rechter stelde in zijn vonnis: "Vanaf halverwege de jaren zestig en ten laatste vanaf 1967 was het verband tussen asbest en mesothelioom bekend. Eternit deed sinds dan alles om het verband tussen beide te minimaliseren, te verdoezelen en om wettelijke maatregelen tegen asbest te verhinderen. De firma liet met een ongelooflijk cynisme winstbejag primeren op de volksgezondheid en stelde alles in het werk om de productie van een uiterst giftige stof voort te zetten zonder al te veel bekommernis om de veiligheid van de mensen die er mee werkten".

    Asbest bij Van Gansewinkel in Kampenhout

    Asbest werd in het verleden onder meer gebruikt in golfplaten, rioolbuizen, remblokjes en isolatiemateriaal. Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is het gevaar voor de gezondheid beperkt. Het is pas als deze materialen gemanipuleerd worden (gebroken, verpulverd, ...) dat kleine asbestvezels vrijkomen die zo licht zijn dat ze honderden meters door de lucht zweven en vervolgens ingeademd worden en in de tuinen van de omwonenden terechtkomen.

    Het is dan ook ronduit choqerend dat Van Gansewinkel nog eens 40 ton extra asbesthoudend materiaal wil opslaan op een klein industrieterrein omgeven door woonwijken (het had sinds 2005 al een vergunning om asbesthoudende golfplaten op te slaan). De vergunning voorziet geen milderende maatregelen om emissie van asbestvezels te voorkomen. Er is dan ook geen enkele garantie over de hoeveelheid asbeststof die vrijkomt bij de manipulatie van dit materiaal. Ook op het jaagpad langs het kanaal, vlak achter Van Gansewinkel, waar dagelijks vele wandelaars, joggers en fietsers passeren, zal niemand nog helemaal veilig zijn. Laat ons bovendien ook niet vergeten dat op dit terrein recentelijk al verschillende keren brand is uitgebroken met enorme (giftige) rookontwikkeling tot gevolg.

    Verder is het angstaanjagend dat de gemeente Kampenhout hieraan niet meer ruchtbaarheid geeft dan het absoluut wettelijke minimum, en dat we dit pas vernemen op het moment dat het openbaar onderzoek bijna is afgelopen. Hoe "openbaar" is dit onderzoek dan eigenlijk?

    Nog meer uitbreidingen

    Maar opslag van asbest is niet het enige dat op het verlanglijstje van Van Gansewinkel staat. In de milieuvergunningsaanvraag zien we verder:

    • Op- en overslag van 20 ton dierlijke bijproducten (= keukenafval). Om de geurhinder tegen te gaan, adviseert Van Gansewinkel zijn klanten om geen bedorven keukenafval en etensresten mee te geven bij de ophaling van het afval (dit is geen grap!)
    • Op- en overslag van 20 ton C-hout (zwaar vervuild hout, wordt beschouwd als gevaarlijk afval).
    • Opslag, malen en zeven van 600 ton B-hout (geverfd, gelakt of verlijmd hout). Dit zal behoorlijk wat stof- en lawaaihinder veroorzaken.
    • Op- en overslag van elektronisch afval.
    • Uitbreiding van op- en overslag van groenafval van 5 ton naar 30 ton.
    Dringend bezwaarschrift indienen

    Wil je verhinderen dat er op Kampenhout-Sas, naast een afvalverbrandingsoven, ook nog eens een opslagplaats voor asbesthoudende materialen komt en een hoop andere uitbreidingen die voor overlast en gezondheidsrisico's kunnen zorgen, dan moet je dringend een bezwaarschrift indienen. Je kan één van de twee onderstaande bezwaarschriften uitprinten, naam en adres toevoegen, en je handtekening plaatsen. Uiteraard mag je er ook wijzigingen in aanbrengen of zelf nieuwe punten toevoegen:

    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 1 (kort)

    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 2 (uitgebreid)

    Geef je bezwaarschrift ten laatste op donderdag 8 december 2011 (middernacht) af op één van de onderstaande inzamelpunten:

    - In Kampenhout:  Langestraat 15, 1910 Kampenhout (bij Stefan Vandevenne)

    - In Haacht:  Elleveldweg 8, 3150 Wespelaar (let op voor werken aan de Donkstraat - neem de Grote Baan naar Wespelaar en dan de Elleveldweg)

    We beseffen dat er heel erg weinig tijd over blijft. Aarzel dus niet en help mee om Kampenhout-Sas leefbaar en gezond te houden!


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: De Streekkrant


    Zie ook:

    Ring TV:  Protest tegen asbest-opslagplaats in Kampenhout (Video)

    Het Nieuwsblad:  Van Gansewinkel wil asbest stockeren aan Sas

    Het Nieuwsblad:  Van Gansewinkel wil asbesthoudende materialen opslaan op terreinen te Kampenhout

    Gazet van Antwerpen:  Asbestopslag bij Van Gansewinkel

    De Standaard:  Actie tegen plannen voor asbestopslag

    De Standaard:  Van Gansewinkel wil meer asbest stockeren aan Sas

    Bijlagen:
    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 1.doc (33.5 KB)   
    Bezwaarschrift milieuvergunning Van Gansewinkel - Model 2.doc (49.5 KB)   

    02-12-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (15 Stemmen)
    Categorie:Van Gansewinkel
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalophaling, afvalverwerking, afvaloven, verbrandingsoven, asbest, asbestplaten, kanker, asbestkanker, mesothelioom, gezondheid, milieuvergunning, bezwaarschrift
    >> Reageer (0)
    01-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wacht op een verbrandingsoven in Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een lange periode van stilte, heeft het bedrijf Recover Energy dan toch een bouwvergunning aangevraagd om een nieuwe afvalverbrandingsoven te realiseren in Kampenhout. Op zijn zachtst gezegd een vreemde beslissing, want er zit niemand te wachten op dit project.

    Ten eerste is er helemaal geen nood aan extra afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen. Integendeel, er is momenteel een structureel overschot aan verbrandingscapaciteit, goed voor zo’n 75.000 ton per jaar. Bovendien heeft Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege nog maar net extra capaciteit goedgekeurd in Houthalen-Helchteren (zie blog van 30 juni 2011: "Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid"). Elke verdere capaciteitsuitbreiding zal de moeizame inspanningen van overheid en bedrijfsleven om recyclage te bevorderen alleen maar verder ondermijnen. Dat kan ook de minister niet ontkennen.

    Ten tweede is de locatie van het project ongelukkig gekozen. Omgeven door woongebied, langs de verzadigde N26, is het niet meer dan logisch dat er enorme tegenkanting is van zowel omwonenden als lokale politiek. Niemand zit te wachten op extra vrachtwagens, extra fijn stof en andere overlast voor een activiteit die op zich al overbodig is.

    Ten derde is er ook op vlak van ruimtelijke ordening een probleem. In een recente wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen werd de regio rond Kampenhout ingekleurd als bijzonder economisch knooppunt, met de expliciete vermelding dat afvalverbrandingsinstallaties niet toegelaten zijn.

    Iemand met gezond verstand zou dus nooit aan dit project willen beginnen. En toch lijkt de bouw- en containerfirma De Coninck (onder de naam Recover Energy) vastberaden het lange en dure vergunningstraject te willen voortzetten. Na het milieu-effectenrapport volgt nu de bouwaanvraag. In het onwaarschijnlijke geval dat deze wordt goedgekeurd, volgt nog de milieuvergunningsaanvraag. Deze voortgezette inspanningen doen vooral vermoeden dat de geplande verbrandingsactiviteiten zeer lucratief moeten zijn. Als je weet dat de firma De Coninck zelf heel wat bouw- en sloopafval produceert, dan hoeft dit niet te verbazen. Over een eigen oven beschikken om al dat afval gratis kwijt te raken, en er nog geld aan verdienen via de groenestroomcertificaten (er zal immers ook huishoudelijk afval verbrand worden), is natuurlijk ook een vorm van gezond verstand.

    Afvalverbranding is tot nader order een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het niet-recupereerbaar afval te verwerken met minimale impact op mens en omgeving, en met de verplichting tot maximale recuperatie van energie. Tot nader order, want in feite is het niet meer of niet minder dan verspilling van kostbare grondstoffen, met negatieve gevolgen voor het klimaat en kwaliteit van het leefmilieu. Het is dan ook cynisch dat de overheid, via de groenestroomcertificaten, er een zeer economisch interessante bedrijvigheid van maakt voor enkelen. Bond Beter Leefmilieu zal dit blijven aankaarten, onder andere in het kader van de stuurgroep duurzaam materialenbeheer onder impuls van OVAM en minister Joke Schauvliege.

    Intussen kan u, beste lezer, uw gezond verstand laten spreken en duidelijk maken aan de overheid dat het economische eigenbelang van één bedrijf niet opweegt tegen het maatschappelijke belang van ons allemaal. Je kan hier een bezwaarschrift downloaden. Vul je naam in, teken onderaan, en geef het af in één van de inzamelpunten van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt". Niet alleen de omwonenden, maar iedereen is er bij gebaat.

    Bron: Bond Beter Leefmilieu

    01-12-2011 om 00:00 geschreven door Jeroen Gillabel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbeleid, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, BBL, Bond Beter Leefmilieu, Joke Schauvliege, materialenbeleid, Philippe Muyters, ruimtelijke ordening, RSV, OVAM
    >> Reageer (0)
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brava verdwijnt uit Kampenhout, overslagplaats voor goederen in plaats van gebouwen witloofveiling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens goed ingelichte bronnen zou de witloofveiling Brava definitief uit Kampenhout verdwijnen. Dat verklaart meteen waarom Brava zich nooit verzet heeft tegen de komst van de afvaloven. Directeur Fontaine van Coöbra - de fusievenootschap tussen Brava en Greenpartners - beweert dat er in Kampenhout nog altijd witloof zal geveild worden, zei het wel op bepaalde dagen. Enkel op die dagen zal er nog personeel aanwezig zijn, voor de rest zal alle personeel in de andere vestigingen in Zellik en Sint-Katelijne-Waver tewerkgesteld worden. Gaat het hier om een overgangsmaatregel om de inwoners van Kampenhout niet te hard tegen de borst te stoten? Hoe lang gaat Coöbra dat blijven volhouden vooraleer ze de vestiging in Kampenhout helemaal afstoten?

    In de leeggekomen gebouwen aan Kampenhout-Sas komt er een overslagplaats voor goederen. Of gaat het om afval voor de toekomstige oven? In elk geval zal dit ongetwijfeld bijkomend verkeer met zich meebrengen. De volgende stap in de omvorming van Kampenhout-Sas tot een logistiek knooppunt is dus gezet, met alle gevolgen voor de leefbaarheid, mobiliteit en identiteit van het Sas. Wat is men achter onze rug nog allemaal van plan? Met de verdwijning van de witloofveiling verliest de bakermat en het epicentrum van de Belgische witloofteelt één van haar voornaamste troeven...


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Nieuwsblad


    Zie ook:

    Ring TV:  Nieuwe fusieveiling Coöbra (Video)

    Het Nieuwsblad:  Fusie veilingen Brava en Greenpartners heet Coöbra

    Het Laatste Nieuws:  Groenteveilingen Brava en Greenpartners fuseren tot Coöbra

    Gazet van Antwerpen:  Brava en Greenpartners worden Coöbra

    De Morgen:  Groenteveilingen Brava en Greenpartners fuseren tot Coöbra

    22-11-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, witloof, witloofveiling, groenteveiling, Brava, Greenpartners, Coöbra, Filip Fontaine, Josse De Baerdemaeker, economisch knooppunt, industrie, logistiek, overslag
    >> Reageer (0)
    14-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openbaar onderzoek bouwvergunning afvaloven start vandaag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het departement RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend erfgoed) van de Vlaamse overheid heeft op donderdag 20 oktober 2011 een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ontvangen van de firma Recover Energy nv voor de bouw van een "afval-energiecentrale" aan Kampenhout-Sas, met andere woorden voor de beruchte afvalverbrandingsoven. Het bouwdossier werd overgemaakt aan de gemeente Kampenhout (de officiële kennisgeving kan je hier lezen) met de vraag om advies uit te brengen over de aanvraag en een openbaar onderzoek te voeren. Tijdens dit openbaar onderzoek kan iedereen het bouwdossier komen inkijken en zijn opmerkingen op de aanvraag schriftelijk overmaken aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kampenhout. De gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid is Luc Goedertier. Je kan deze dienst bereiken op stedenbouwkundigbeleid@rwo.vlaanderen.be. Het openbaar onderzoek duurt 60 dagen.

    Om het inkijken van het volledige bouwdossier vlot te laten verlopen heeft de gemeentelijke stedenbouwkundige dienst van Kampenhout op de 2e verdieping van de burelen van het departement grondgebiedzaken (technische dienst) een ruimte ingericht waar de plannen ophangen. Iedereen heeft de mogelijkheid om deze plannen en de bijbehorende nota’s en documenten te bekijken en zijn opmerkingen te formuleren over het bouwdossier. Het adres is Frederik Wouterslaan 8 te Kampenhout (boven burelen Infrax). Openingsuren zijn elke werkdag van 8u45 tot 11u45 en dinsdagavond van 17u tot 19u45. Voor meer inlichtingen kan je terecht bij Jan Blockmans op 016/65.99.01 of jan.blockmans@kampenhout.vera.be.

    Het openbaar onderzoek duurt van maandag 14 november 2011 tot en met donderdag 12 januari 2012.

    Om je te helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift zijn er verschillende standaard bezwaarschriften in omloop. Je kan deze uitprinten, naam en adres toevoegen, handtekening plaatsen, en afgeven op één van de inzamelpunten of aangetekend opsturen naar het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout, Gemeentehuisstraat 16 te 1910 Kampenhout, of persoonlijk afgeven op de dienst stedenbouw tegen ontvangstbewijs, ten laatste op donderdag 12 januari 2012.

    Bezwaarschrift bouwvergunning afvaloven Recover Energy (Word)

    Bezwaarschrift van Stop de Oven (Pdf)

    Bezwaarschrift van de gemeente Haacht (Pdf)

    Bezwaarschrift van CD&V Vlaams-Brabant (Pdf)

    Bezwaarschrift van Groen! Kampenhout (Word)

    Het beste kan je natuurlijk zelf een bezwaarschrift schrijven met je eigen redenen waarom je tegen een bouwvergunning voor de afvaloven bent, maar je kan ook één van bovenstaande bezwaarschriften gebruiken en in zijn geheel overnemen, of er punten aan toevoegen of weglaten die je zelf al dan niet belangrijk vindt (dit kan enkel bij de bezwaarschriften van Kampenhout-Sas Ademt en Groen! Kampenhout). Hoe meer verschillende en dus unieke bezwaarschriften er zijn, hoe beter!

    De bezwaarschriften van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt worden op 2 plaatsen ingezameld:

    - In Kampenhout:  Langestraat 15, 1910 Kampenhout (bij Stefan Vandevenne)

    - In Haacht:  Elleveldweg 8, 3150 Wespelaar (let op voor werken aan de Donkstraat - neem de Grote Baan naar Wespelaar en dan de Elleveldweg)

    LET OP: In deze fase van de procedure kunnen er enkel bezwaarschriften worden ingediend tegen het verlenen van een bouwvergunning voor de afvaloven (de fabriek zelf dus). Bezwaren tegen de milieuvergunning voor het uitbaten van de afvalverbrandingsoven kunnen pas ingediend worden tijdens een ander openbaar onderzoek dat later zal georganiseerd worden. We houden je op de hoogte wanneer dit 2de onderzoek start.

    Maar zonder bouwvergunning komt er ook geen milieuvergunning. We willen dan ook iedereen oproepen om een bezwaarschrift te ondertekenen en af te geven op een inzamelpunt van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt of één van de andere organisaties. Wij zorgen er dan voor dat het op een correcte manier aan de gemeente wordt overgemaakt. DOEN !!!!


    Bron: Het Laatste Nieuws

    Bijlagen:
    Bezwaarschrift bouwvergunning afvalverbrandingsoven Recover Energy (model Kampenhout-Sas Ademt).doc (43.5 KB)   
    Brief Vlaamse overheid aan Kampenhout over Start Openbaar Onderzoek.pdf (158.7 KB)   

    14-11-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, bezwaarschrift, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw, Vlaams Gewest, RWO
    >> Reageer (0)
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwvergunning Recover Energy ontvankelijk, openbaar onderzoek start binnen 10 dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Recover Energy n.v., de firma die aan Kampenhout-Sas een afvalverbrandingsoven wil bouwen, heeft zoals eerder aangekondigd het gemeentelijk en provinciaal niveau overgeslagen en zijn nieuwe bouwaanvraag rechtstreeks ingediend bij de Vlaamse overheid.

    Het departement RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend erfgoed) heeft deze aanvraag ontvankelijk verklaard en op 4 november 2011 doorgestuurd naar de gemeente Kampenhout. Deze moet nu binnen de 10 dagen een openbaar onderzoek organiseren, dat dus waarschijnlijk op 14 november zal starten. Vanaf die datum kan iedere burger een bezwaarschrift indienen tegen het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning voor de verbrandingsoven. Het is echter niet de gemeente Kampenhout die zal beslissen over het al dan niet toekennen van de bouwvergunning. En in tegenstelling tot berichten in sommige media is het ook niet de Vlaamse Minister, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening of de Vlaamse regering, die een beslissing zal nemen over de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag van Recover Energy.

    De beslissing zal worden genomen door de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid. Een vergelijking met het Uplace-project in Machelen gaat dan ook niet op. Bij Uplace geldt immers het zogenaamde "brownfieldconvenant" waarbij de overheid bepaalde faciliteiten geeft om de herontwikkeling van vervallen en verontreinigde bedrijfsterreinen voor investeerders economisch aantrekkelijk te maken. In het Uplace-dossier werd uitdrukkelijk bepaald dat de Vlaamse regering de beslissing moest nemen. Voor het dossier van de afvalverbrandingsoven van Recover Energy gaat deze regel niet op. Wel blijft het een raadsel waarom het ovendossier op Vlaams niveau ontvankelijk is verklaard, terwijl dit eigenlijk overduidelijk een bevoegdheid van de gemeente Kampenhout is.

    Het openbaar onderzoek duurt 60 dagen. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift volgt.

    05-11-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw, ruimtelijke ordening, RWO
    >> Reageer (0)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is er in deze wereld geen plaats voor afvalverbranding?
    Over de hele wereld wordt campagne gevoerd tegen de schadelijke effecten van afvalverbrandingsovens voor mens en milieu. Hieronder vind je drie korte maar interessante filmpjes gemaakt door "Health Care Without Harm", een internationale coalitie van 473 organisaties uit de gezondheidszorg die in meer dan 50 landen strijdt tegen milieuvervuiling en de schade die dit toebrengt aan de volksgezondheid. De (engelstalige) filmpjes zijn gemaakt voor de markt in Zuidoost-Azië, waar momenteel heel wat projecten voor nieuwe verbrandingsovens op stapel staan, maar zijn net zo goed van toepassing bij ons. Verder vind je in bijlage een interessante wetenschappelijke studie van dezelfde organisatie over de gezondheidseffecten van afvalverbrandingsovens.






    Bron:  Health Care Without Harm - Southeast Asia

    Bijlagen:
    The Health Effects of Waste Incinerators.pdf (7.8 MB)   

    03-11-2011 om 13:15 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Afval & Gezondheid
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, gezondheid, gezondheidsrisico, kanker, kankerverwekkend, milieu, milieuvervuiling, HCWH, GAIA
    >> Reageer (0)
    25-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teveel verbrandingsovens in Vlaanderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) stelt vast dat er in Vlaanderen nu al te veel verbrandingscapaciteit is voor huishoudelijk afval. Bijkomende ovens doen de vraag naar afval alleen maar stijgen. Die overdreven capaciteit voor het verbranden van huishoudelijk afval gaat ten koste van het recycleren. Die tendens tekent zich nu al af. Recycleerbaar afval gaat naar de oven.

    Erik Torbeyns: "De cijfers van Sanctorum zijn sprekend: als alle ovens die een vergunning kregen ook operationeel zullen zijn, dan spreken we van een overcapaciteit van 75.000 ton. Op basis van deze cijfers tekent Groen! bezwaar aan tegen de bouwplannen. Het kan niet dat Vlaanderen buitenlands afval moet importeren om de ovens brandend te houden.

    Van bij het prille begin verzet Groen! Kampenhout zich tegen de bouw van een oven aan Kampenhout-Sas. Het gezond verstand zegt dat je geen afvalverbrandingsoven bouwt op 500 meter van een woonkern. Daarnaast is de druk op Kampenhout-Sas nu al veel te hoog. De aanduiding van het Sas als economisch knooppunt in onze provincie is sowieso al een aanslag op de leefbaarheid, laat staan dat daar ook nog eens het vrachtvervoer voor het voeden van een oven bijkomt.

    Vlamingen zijn kampioenen in het sorteren van afval. Dat bewijst dat mensen wel degelijk een inspanning willen doen voor het milieu. Nu is er een evolutie naar voorkomen van afval. Wat er niet is hoef je niet te sorteren of te verbranden. Producenten en consumenten houden meer en meer rekening met de nabestemming van een product. Die evolutie heeft tot gevolg dat de afvalberg steeds kleiner zal worden, zodat we eerder moeten plannen maken om afvalovens te sluiten in plaats van er te bouwen.

    Bron:  Groen! Kampenhout

    Bijlagen:
    Overzicht overcapaciteit verbrandingsovens.pdf (66.5 KB)   

    25-10-2011 om 19:09 geschreven door Erik Torbeyns  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, overcapaciteit, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, recycleren, Groen!, Erik Torbeyns, Hermes Sanctorum
    >> Reageer (0)
    21-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe verbrandingsoven in Nederland ondanks overvolle afvalmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Nederlandse Roosendaal is een nieuwe afvalverbrandingsoven van 290.000 ton geopend. De centrale "ReEnergy" (wat verdacht veel doet denken aan Recover Energy) werd op woensdag 12 oktober 2011 officieel in gebruik genomen. Nochtans zijn er in Nederland al teveel afvalovens, net als in België. Eigenaar Sita is er echter niet minder trots op. De jongste aanwinst verbrandt een mix van huishoudelijk en industrieel afval en residuen van de eigen sorteerinstallaties. De bouw vergde een investering van ruim € 200 miljoen. Eind 2008 bouwde Sita ook al een afvaloven, de EVI-centrale in Coevorden.

    De projecten laten zien dat Sita, onderdeel van het Franse Suez Environnement, verwikkeld is in een vernieuwings- en uitbreidingsslag in Nederland. Topman Adriaan Visser van Sita Benelux en Duitsland bevestigt dat. De beslissing om fors te investeren werd nog in de hoogtijdagen genomen in 2005 en 2006. Inmiddels zijn de marktomstandigheden wel ingrijpend gewijzigd.

    De lawine aan investeringen wekt immers de indruk dat de afvalmarkt groeit en dat er nog steeds te weinig capaciteit is. Niets is minder waar. Er heerst overcapaciteit en de verwachting is niet dat die snel uit de markt zal verdwijnen. Het volume aan huishoudelijk en industrieel afval krimpt structureel met als gevolg dat de Nederlandse afvalbedrijven een keiharde concurrentiestrijd voeren. Ieder wil zich verzekeren van voldoende aanvoer via langjarige leveringscontracten met gemeenten en andere aanbieders.

    De tarieven voor het inzamelen, scheiden en verwerken van afval liggen op een historisch laag niveau. Kostte de verwerking van een ton afval in 2008 nog zo'n € 100 tot € 125, de prijs is inmiddels gezakt naar € 70 tot € 80.

    En dat plaatst de exploitanten van afvalovens voor problemen. Marktleider Van Gansewinkel Groep moest tal van nieuwe contracten onderhandelen die de afvalverwerker in 2010 alleen al € 80 miljoen verlies aan omzet kostten.

    Om dit te compenseren wordt in Nederland meer en meer afval uit het buitenland ingevoerd. In augustus van dit jaar heeft de Nederlandse koepelorganisatie "Vereniging Afvalbedrijven" nog een deal gesloten voor het verbranden van 248.000 ton afval uit Napels. Het afval zou per schip uit Italië naar Nederland getransporteerd worden.

    België is dezelfde weg aan het opgaan als Nederland. Ook bij ons zijn er al teveel verbrandingsovens om enkel het afval uit eigen land te verwerken. Bijkomende verbrandingscapaciteit zal onvermijdelijk leiden tot invoer van industrieel afval uit het buitenland. Hopelijk begaan de Vlaamse beleidsmakers niet dezelfde stommiteiten als hun collega's uit Nederland en wordt de geplande afvaloven van Recover Energy niet vergund. Zoniet hebben we er het raden naar wiens afval binnenkort in Kampenhout zal verbrand worden. Van één ding kunnen we wel zeker zijn: het zal niet ons eigen afval zijn.

    Bron: Het Financieele Dagblad, eigen berichtgeving


    Zie ook:

    Het Laatste Nieuws:  Nederland verwerkt afvaloverschot uit Napels

    21-10-2011 om 17:39 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, EVI, afvalverbranding, ReEnergy, Roosendaal, Sita, Van Gansewinkel, Vereniging Afvalbedrijven, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, overcapaciteit
    >> Reageer (0)
    14-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recover Energy stapt met bouwaanvraag naar Vlaams Gewest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat het Recover Energy menens is, blijkt uit een opmerkelijk interview in Het Laatste Nieuws van vrijdag 14 oktober 2011 met Johan Boon, projectverantwoordelijke van de firma die in Kampenhout een afvalverbrandingsoven wil bouwen. Daarin verklaart Boon te werken aan een nieuwe bouwaanvraag, nadat de eerste aanvraag op 3 oktober 2011 door het schepencollege van Kampenhout onontvankelijk werd verklaard omdat het dossier op een aantal punten onvolledig was.

    De nieuwe bouwaanvraag zou volgens Boon echter niet meer in Kampenhout ingediend worden, maar rechtstreeks bij het Vlaams Gewest. Volgens de afvalfirma zou het immers om een dossier van "algemeen belang" gaan, aangezien er als bijprodukt van afvalverbranding elektriciteit kan worden opgewekt uit de vrijgekomen warmte. Dit wordt dan weer betwist door Schepen van Stedenbouw en Openbare Werken van Kampenhout Kris Leaerts (CD&V), die benadrukt dat het in de eerste plaats om een afvalverbrandingsoven gaat, iets waarvoor de gemeente wel degelijk bevoegd is.

    Bovendien is de bewering van Johan Boon dat de oven elektriciteit zou leveren aan 33.000 gezinnen en bedrijven, ronduit belachelijk. Feit is dat Recover Energy geen blijf weet met de stoom die vrijkomt bij de verbranding van zijn afval. Deze stoom kan in de vorm van mechanisch-elektrische energie naar het elektriciteitsnet gestuurd worden, maar dat geeft slechts een rendement van 22 à 24%, veel te weinig volgens Europa. Beter zou zijn om de stoom in de vorm van thermische energie aan te wenden om huizen en bedrijven in de buurt te verwarmen. Maar geen enkel bedrijf in de wijde omgeving blijkt bereid om warmte af te nemen van de fel betwiste fabriek, en de kost om de stoom tot bij bestaande ééngezinswoningen te krijgen, is te hoog om rendabel te zijn. En dan moeten er nog voldoende gezinnen bereid gevonden worden om hun huizen te verwarmen met de restwarmte van de afvaloven, en die kans is zo goed als onbestaande.

    Het is duidelijk dat Recover Energy zo snel mogelijk naar het hoogste beleidsniveau wil gaan met zijn dossier, omdat de ovenbouwer weet dat het bij de bevolking, de gemeente en de provincie op enorme weerstand botst. Los van de kwestie wie er nu effectief bevoegd is voor het vergunnen van de bouwaanvraag, is het nog maar de vraag hoe de Vlaamse regering zich zou uitspreken over een vervuilende fabriek, ergens halverwege tussen Leuven en Mechelen.


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: De Streekkrant

    14-10-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw, Kris Leaerts, Vlaams Gewest
    >> Reageer (0)
    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw brand in industriezone Kampenhout-Sas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het lijkt wel een plaag in Industriezone 2 van Kampenhout-Sas. Deze keer was het de beurt aan drukkerij Artoos aan de Oudestraat in Kampenhout. In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober 2011 is er een zware brand uitgebroken in een loods waar drukpersen en vouwmachines stonden opgesteld. Toen de brandweer van de Leuvense voorpost Haacht rond 23 uur arriveerde, sloegen de vlammen al door het dak. Omdat meteen duidelijk was dat het om een bijzonder zware brand ging, werd bijstand gevraagd van de korpsen uit Leuven en Mechelen. Na iets meer dan twee uur had de brandweer het vuur onder controle, al moest er nog wel uren worden nageblust. De schade is vrij groot, maar doordat de brand niet oversloeg, bleven de ruimten waar de grootste drukpersen stonden gevrijwaard.

    Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is groot. De volledige afwerkingsafdeling werd vernield, de andere compartimenten van het gebouw liepen rook- en waterschade op. "Wij hebben nog geen zicht op de oorzaak van de brand", zegt Bart Gijzen van de brandweer van Leuven. Mogelijk is er sprake van nalatigheid. De laatste werknemers zijn vrijdagavond om 22 uur gestopt, een uur later is de brand uitgebroken. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld."

    Na de bijzonder heftige brand met enorme rookontwikkeling in een afvalloods van Celis op dinsdag 17 mei 2011 en eerder in diezelfde loods van Celis op woensdag 13 april 2011, is dit al de derde brand in minder dan een half jaar tijd in in deze toch wel kleine industriezone. Op zaterdag 5 juni 2010 was er ook al een brand bij Celis en het enkele gebouwen verderop gelegen afvalbedrijf Van Gansewinkel is in het recente verleden evenmin door de vlammen gespaard gebleven. Nochtans zouden in deze industriezone enkel "ongevaarlijke" bedrijven mogen staan omwille van de onmiddellijke nabijheid van woonwijken.

    Bovendien ligt de site van de geplande verbrandingsoven van Recover Energy op amper 250 meter in vogelvlucht, enkel gescheiden door het kanaal Leuven-Mechelen. Moest deze afvaloven er ooit komen, weten we dat het brandrisico niet denkbeeldig is. Afvalverbrandingsovens hebben immers geregeld te kampen met spontane zelfontbranding van het opgeslagen afval dat ligt te wachten om de oven in te gaan. Verder is er het risico op een explosie (zie bijvoorbeeld blog van 12 januari 2011 over de ontploffing in de afvaloven van Rotherham in Engeland) dat in het geval van Recover Energy nog verergerd wordt doordat er volgens het goedgekeurd MER-rapport permanent 18.500 kg ammoniak - een bijzonder gevaarlijk goedje - op de site zal opgeslagen worden. Het is dan ook totaal onverantwoord om een dergelijke gevaarlijke fabriek te bouwen temidden van woonwijken. Enkel uit winstbejag wordt met de veiligheid van honderden omwonenden gespeeld. Recover Energy en de initiatiefnemers achter deze firma zouden zich diep moeten schamen.

    Bron: Het Nieuwsblad, eigen berichtgeving


    Bron: Het Nieuwsblad

    10-10-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbedrijf, afvalverwerking, industriezone, Kampenhout, Kampenhout-Sas, brand, Artoos, drukkerij, Celis, Van Gansewinkel, Recover Energy
    >> Reageer (0)
    04-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwvergunning afvaloven niet volledig, Recover Energy betwist bevoegdheid gemeente
    De gemeente Kampenhout heeft de bouwvergunningsaanvraag voor de verbrandingsoven onvolledig verklaard en teruggestuurd. Uitstel dus, maar zeker nog geen afstel. Integendeel. Recover Energy lijkt meer en meer overtuigd te zijn dat het zijn plannen kan doordrukken en betwist nu ook de bevoegdheid van de gemeente Kampenhout over het stedenbouwkundig dossier. Als de firma gelijk krijgt, is het niet Kampenhout maar Leuven dat beslist over de bouwvergunning. En de milieuvergunning wordt naar alle waarschijnlijkheid doorgespeeld naar de Vlaamse regering. De strijd is nog lang niet gestreden.


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Passe-Partout

    04-10-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, vuilverbrander, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw
    >> Reageer (0)
    19-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recover Energy vraagt bouwvergunning aan voor verbrandingsoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op maandag 19 september 2011 heeft de firma Recover Energy (www.recover-energy.be) een bouwvergunning aangevraagd bij de dienst stedenbouw van de gemeente Kampenhout voor de bouw van een afvalverbrandingsoven met een capaciteit van 150.000 ton/jaar op de site van de firma De Coninck n.v. op de Leuvensesteenweg aan Kampenhout-Sas.

    Hiermee is meteen de start gegeven voor de vergunningsprocedure van dit fel omstreden project. Naar alle waarschijnlijkheid zal eerstdaags ook een milieuvergunningsaanvraag worden ingediend bij de provincie Vlaams-Brabant.

    Meer details over de bouwaanvraag brengen we zo snel mogelijk op deze website. Voor verdere info kan je alvast terecht bij de dienst stedenbouw van de gemeente Kampenhout op 016/65.99.02 of per e-mail op stedenbouw@kampenhout.be.


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Ring TV

    19-09-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalenergiecentrale, vuilverbrander, afvalverbranding, Recover Energy, De Coninck, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, bouwvergunning, bouwaanvraag, milieuvergunning, stedenbouw
    >> Reageer (0)
    30-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ierland weigert vergunning voor bouw van afvaloven door het Belgische Indaver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Belgische afvalgroep Indaver, die in het Oost-Vlaamse Doel (bij Beveren) een afvalverbrandingsoven van 383.000 ton uitbaat en een aanvraag heeft ingediend voor een bijkomende ovenlijn met een capaciteit van 200.000 ton per jaar (zie blog van 28 mei 2010 "Indaver: een oven te veel?"), kan in Ierland haar plannen voor de bouw van een afvalverbrandingsoven in het Ierse County Cork opbergen. Na een bitse strijd die 10 jaar aansleepte, besliste de Ierse planningscommissie "An Bord Pleanála" op 10 juni 2011 om de vergunningsaanvraag van Indaver te weigeren.

    Indaver wou in het Ierse plaatsje Ringaskiddy, vlak tegenoven het National Maritime College of Ireland - een school voor scheepvaart- en andere maritieme opleidingen - een verbrandingsoven met een lijn van 100.000 ton voor gevaarlijk afval en een lijn van 100.000 ton voor huishoudelijk afval bouwen. Tegen deze plannen die dateren van april 2001 werd al van in het begin fel geprotesteerd, onder andere door het actiecomité CHASE ('Cork Harbour Alliance for a Safe Environment'). De zaak leidde eerder dit jaar al tot een veroordeling van Ierland door het Europees Hof van Justitie op basis van een klacht van CHASE (lees de uitspraak in zaak C-50/09 hier).

    Met de uitspraak van "An Bord Pleanála" lijkt het doek over de verbrandingsoven van Indaver in het Ierse County Cork dus definitief gevallen. De planningscommissie motiveerde haar weigering onder meer met de volgende redenen:

    - de plannen voor de verbrandingsoven zijn niet compatibel met het afvalbeleid in de regio;
    - de layout en de beperkte oppervlakte van de voorgestelde site is niet geschikt voor de bouw en exploitatie van een afvaloven;
    - het project is niet in overeenstemming met de ruimtelijke planning en duurzame ontwikkeling van het gebied;
    - het project zou schade toebrengen aan de voorzieningen en eigendommen in de omgeving van de site;
    - er is risico op wateroverlast in de straat waar de site zich bevindt en de impact van het verhogen van het straatniveau op de omliggende eigendommen werd onvoldoende onderzocht door de ovenbouwer.

    Bovendien werd Indaver veroordeeld tot het betalen van alle kosten van de vergunningsprocedure voor een bedrag van bijna een half miljoen euro. Het actiecomité CHASE en andere buurtbewoners die klacht hadden ingediend ontvangen een schadevergoeding voor geleden kosten van € 69.000. Je kan de volledige motivering van de vergunningsweigering hier lezen.

    De beslissing van de planningscommissie in Ierland is ook interessant met betrekking tot de plannen van Recover Energy om een verbrandingsoven te bouwen op de Leuvensesteenweg aan Kampenhout-Sas. Sommige van de aangehaalde argumenten zijn namelijk ook bij ons van toepassing. Zo is de site van Recover Energy amper iets meer dan 2 hectare groot voor een afvaloven van 150.000 ton, terwijl een afvaloven van 200.000 ton in Ierland op een terrein van 12 ha groot geweigerd werd "wegens de beperkte oppervlakte van de voorgestelde site". Volgens de Ierse planningscommissie zouden de voorgestelde plannen leiden tot "overontwikkeling van de site". Recover Energy beweert echter dat ze met hun 2,27 ha totale oppervlakte nog ruimte over hebben voor een groene buffer van 0,6 ha én nog eens 0,4 ha voor verdere toekomstige ontwikkeling. Hopelijk ziet de Vlaamse regering de waanzin van dit project in en wordt, net als in Ierland, geen vergunning afgeleverd voor de bouw van deze nutteloze en vervuilende afvaloven in Kampenhout.

    30-08-2011 om 16:20 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Overige
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, WTE, afvalverbranding, Indaver, Doel, Beveren, Ierland, CHASE, Cork, Recover Energy, Kampenhout, milieuvergunning, ruimtelijke planning
    >> Reageer (0)
    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De provincie Vlaams-Brabant en de afvaloven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op maandag 4 juli 2011 keurde de Vlaamse administratie het milieueffectenrapport (MER) voor de fel omstreden afvalverbrandingsoven aan de Leuvensesteenweg in Kampenhout goed. Verwarring en paniekreacties alom, want precies twee maanden eerder kondigde de provincie Vlaams-Brabant in een officiële persmededeling nog aan (lees het bericht hier): "De provincie zet een duidelijk punt achter de discussie over de komst van een afvalverbrandingsoven ter hoogte van Kampenhout-Sas: deze komt er niet!". Wat is er nu eigenlijk juist aan de hand?

    Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen dat de goedkeuring van het milieueffectenrapport een louter technische aangelegenheid is. Het Departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) van de Vlaamse overheid heeft op 10 juni 2008 een aantal punten gepubliceerd die moesten onderzocht worden vooraleer een milieu- en bouwvergunning voor een dergelijke installatie kan afgeleverd worden: de impact van de afvaloven op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de fauna en flora, op het grondwater, op de mobiliteit, enz. Al deze punten zijn onderzocht door een "onafhankelijk" studiebureau (dat wel betaald wordt door de ovenbouwer) en gebundeld in het MER. De goedkeuring van dit MER door het Departement LNE betekent enkel dat het MER "volledig" is, met andere woorden dat alle vereiste punten uit de richtlijnen van 2008 onderzocht zijn. Het houdt geen enkele kwalitatieve beoordeling in. Die gebeurt later door de bestendige deputatie van de provincie bij de beoordeling van de milieuvergunningsaanvraag. En zoals gezegd heeft de provincie al duidelijk laten verstaan dat zij tegen de bouw van de afvalverbrandingsoven is. Ook député Julien Dekeyser heeft zich op TV openlijk tegen de oven gekant (bekijk de nieuwsreportage hier). Het is nu wachten tot Recover Energy een milieuvergunningsaanvraag indient bij de provincie. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

    Indien de bestendige deputatie van Vlaams-Brabant de milieuvergunningsaanvraag afkeurt, kan de ovenbouwer nog altijd in beroep gaan bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege. En die heeft net nog 2 andere vergunningen afgeleverd, namelijk voor de bouw van een nieuwe afvaloven van 200.000 ton voor Bionerga in het Limburgse Houthalen-Helchteren, en voor de verlenging met 10 jaar van de oude afvaloven van ISVAG in Wilrijk (zie blog van 30 juni 2011). Als de minister haar eigen afvalbeleid respecteert, zou ze in principe de vergunning voor een nieuwe oven in Kampenhout moeten weigeren, omdat er anders overcapaciteit dreigt in Vlaanderen. Maar wat Joke Schauvliege zal doen, weten we natuurlijk niet. De tegenstander lobbiet immers ook.

    Ondertussen werkt de provincie Vlaams-Brabant aan een wijziging van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP), dat de bouw van de afvaloven structureel onmogelijk zou moeten maken. Op 3 mei 2011 werd het voorontwerp hiervan goedgekeurd (zie blog van 5 mei 2011). De provincie hoopt het gewijzigde PRUP begin 2012 rond te hebben. Vanaf dan kan op basis van dit PRUP een milieuvergunning voor de oven geweigerd worden. Maar ook dan kan Recover Energy nog altijd in beroep gaan en zelfs naar de Raad van State stappen. Toch is dit volgens ons de beste manier om de oven definitief tegen te houden. Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" dringt er bij de provincie dan ook op aan om de hoogste prioriteit te geven aan de vaststelling van het PRUP dat afvalverbranding in de wijde omgeving rond het sas onmogelijk moet maken.

    En hoe zit het met de bezwaarschriften? Zodra Recover Energy een bouw- en milieuvergunningsaanvraag heeft ingediend (waarschijnlijk gebeurt dit gelijktijdig), moet de gemeente Kampenhout een openbaar onderzoek organiseren. Tijdens deze periode van 30 dagen kan elke burger, organisatie of bedrijf die zich benadeeld voelt, zijn of haar bezwaar uiten tegen de bouw van de oven. Het is het enige officiële inspraakmoment dat je als burger hebt. Wil je zelf je steentje bijdragen en je stem laten gelden, aarzel dan niet om een bezwaarschrift in te dienen. Maar hierover later meer.

    19-08-2011 om 19:10 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, milieuvergunning, milieueffectenrapport, MER, bestendige deputatie, Julien Dekeyser, PRUP, Joke Schauvliege, bezwaarschrift
    >> Reageer (0)
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loods voor 620 zeecontainers in Kampenhout/Haacht
    Artikels in Het Laatste Nieuws (22 juli 2011), Gazet van Antwerpen (30 juli 2011) en De Streekkrant (10 augustus 2011) naar aanleiding van de bouw van een enorme containerhal voor de firma AGS Coussaert op de Haachtsesteenweg op de grens tussen Kampenhout en Haacht. Zie ook blog van 17 juni 2011 op deze website.


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Gazet van Antwerpen


    Bron: De Streekkrant

    02-08-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, industrie, logistiek, AGS Coussaert, verhuizingen, containerhal, bouwvergunning, stedenbouw, ruimtelijke ordening, bouwvergunning, bestendige deputatie, Vlaams-Brabant
    >> Reageer (0)
    20-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieueffectenrapport Recover Energy goedgekeurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid keurde op maandag 4 juli 2011 het milieueffectenrapport voor de omstreden afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas goed. Door de vakantieperiode geraakte het nieuws pas vorige week bekend. Met deze goedkeuring kan de afvalfirma nu een milieuvergunningsaanvraag indienen bij de provincie Vlaams-Brabant. Algemeen wordt verwacht dat dit vrij snel zal gebeuren.

    Het goedkeuringsverslag van de Vlaamse administratie en de niet-technische samenvatting van het milieueffectenrapport (MER) van Recover Energy vind je onderaan dit artikel in bijlage.

    Het is bizar dat ondanks de massale tegenkanting van duizenden omwonenden, het njet van zowat alle lokale politieke partijen, de uitdrukkelijke afwijzing van het project door de provincie Vlaams-Brabant én de intentieverklaring van de Vlaamse regering om geen afvalverwerkingsactiviteiten toe te laten aan Kampenhout-Sas, de ovenbouwer zijn plannen toch wil doorzetten. Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt', de organisatie die strijdt voor een gezonde en leefbare woonomgeving in Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek, is verwonderd dat Recover Energy ondanks alle tegenkanting toch volhardt in de boosheid, maar zet met vertrouwen haar strijd tegen de komst van de afvaloven verder.

    Het is duidelijk dat niemand deze oven wil. Toch moeten we op onze hoede zijn. Minister van milieu Joke Schauvliege heeft nog maar net een vergunning verleend voor de bouw van een veel te grote en dus overbodige afvaloven in Houthalen-Helchteren, en ondanks eerdere beloften om de fel omstreden verbrandingsoven van Isvag in Wilrijk te sluiten, werd deze voor nog eens 10 jaar verlengd (zie blog "Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid" van 30 juni 2011). Heeft de minister eigenlijk al eens met de familieleden van de aan kanker overleden Isvag-slachtoffers gepraat? En weet zij eigenlijk dat er nu al meer capaciteit is in de Vlaamse afvalovens dan er afval in Vlaanderen geproduceerd wordt? We hopen dat de minister voldoende gezond verstand heeft om in Kampenhout niet dezelfde flater te begaan als in Houthalen en Wilrijk.
     
    In Kampenhout zijn er bovendien nog andere argumenten die pleiten tegen de bouw van een nieuwe vuilverbrander. De geplande lokatie aan één van de drukste kruispunten in Oost-Brabant zal de huidige fileproblemen in de regio nog verergeren. Hoe gaat Recover Energy dit uitleggen aan de duizenden pendelaars die hier dagelijks passeren? Het MER minimaliseert de mobiliteitsproblemen en voorziet dus ook geen oplossing.
     
    'Kampenhout-Sas Ademt' zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de omgeving van het sas in de eerste plaats een woongemeenschap met landelijk en recreatief karakter blijft, en geen uitwijkplaats voor vervuilende of andere ongewenste industrie. De nieuwe containerhal op de Haachtstesteenweg kunnen we niet meer stoppen (zie blog "Eerste gevolgen van economisch knooppunt al na enkele maanden zichtbaar" van 17 juni 2011). Het extra vrachtverkeer dat dit meebrengt en de bijkomende files moeten we zonder enige vorm van inspraak slikken. Maar een kankerverwekkende afvaloven of andere vervuilende industrie kan er echt niet meer bij. Het MER zegt zelf dat er onvoldoende informatie is om de gezondheidseffecten in te schatten. Dus stelt Recover Energy voor om eerst de oven te bouwen en later het aantel kankers te tellen om dan eventueel maatregelen te treffen, wanneer het te laat is. We hebben in Wilrijk gezien tot wat dat leidt. Hebben zij dan nooit gehoord van het voorzorgsprincipe? Dit is totaal onaanvaardbaar. We willen dan ook iedereen oproepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen het afleveren van een milieuvergunning aan Recover Energy. We brengen u op de hoogte zodra we weten wanneer deze inspraakperiode van 30 dagen aanbreekt, maar wellicht zal dat nog voor het einde van 2011 zijn.


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Verbrandingsoven wordt 'toeristische attractie'

    Gazet van Antwerpen:  Vlaanderen keurt milieueffectenrapport voor oven goed

    Ring TV:  MER verbrandingsoven Kampenhout

    ROB TV:  Rapport verbrandingsoven goedgekeurd


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Ring TV

    Bijlagen:
    Goedkeuringsverslag MER Recover Energy.pdf (163.5 KB)   
    Samenvatting MER Recover Energy.pdf (3.3 MB)   

    20-07-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, LNE, milieuvergunning, milieueffectenrapport, MER, Johan Boon, Jean Meeus, Joke Schauvliege
    >> Reageer (1)
    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vergunning voor 100.000 ton extra afvalverbranding

    Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een vergunning verleend aan de verbrandingsovens van Bionerga in Houthalen-Helchteren en de vergunning voor ISVAG in Wilrijk verlengd. Bijkomende afvalovens staan de transitie naar een duurzaam materialenbeheer in de weg voor minstens 20 jaar; de duur van de verleende vergunning voor Bionerga.

    Je kunt materialen niet tegelijkertijd hoogwaardig recycleren én ze ook verbranden. Schauvliege slaagt er blijkbaar niet in te kiezen. Bond Beter Leefmilieu onderzoekt welke juridische stappen ze kan ondernemen tegen deze foute beslissing.

    Projecten

    De afvalmarkt verandert zeer snel. In 2009 moest de overheid een stortverbod opleggen omdat de afvalverbrandingscapaciteit niet volledig benut werd. Toch baseert minister Schauvliege zich op het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Afvalstoffen. De gegevens waarop het uitvoeringsplan zich baseerde, dateren van 2005-2006.

    In lijn met het Uitvoeringsplan toetste de OVAM in 2010 de capaciteitsplanning aan de huidige context (zowel voor als tijdens de economische crisis). In beide gevallen besloot de OVAM dat er een  te veel capaciteit voor afvalverbranding bestaat in Vlaanderen.

    Bijkomende afvalverbrandingscapaciteit zal dus enkel de bestaande overcapaciteit in Vlaanderen nog verder vergroten. Dit zal de kostprijs voor het verbranden van afval doen dalen. Het gevolg hiervan is dat hoogwaardige recyclage economisch minder interessant wordt, wat de druk op een duurzaam materialenbeheer nog verder vergroot.

    Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie plaatste minister Schauvliege duurzaam materialenbeheer op de Europese agenda. Ook in Vlaanderen verdedigde ze een ambitieus materialenbeleid.  Dit beleid zal er voor zorgen dat er minder afval overblijft om te verbranden. Hiermee houdt minister Schauvliege geen rekening. Ze bekijkt enkel hoeveel afval er in 2010 gestort werd. Het verleden zegt echter niets over de hoeveelheid afval die er in de toekomst zal zijn.

    Geografische spreiding

    Schauvliege argumenteert dat ze zorgt voor een betere geografische spreiding van afvalverbrandingscapaciteit. Dan moet ze ook de moed hebben bestaande installaties op andere locaties te sluiten. Ze verlengt nu ook de vergunning voor de ISVAG-oven in Wilrijk. Dit zorgt niet voor een betere spreiding van de bestaande afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen.

    Ontoereikende energie-efficiëntie

    Een ander belangrijk element is de ontoereikende energie-efficiëntie van de geplande Bionerga installatie. De focus ligt op elektriciteitsproductie, met behoud van de huidige beperkte warmteafzet. De mogelijkheid om bijkomende significante warmteafzet te ontwikkelen is op de bestaande site praktisch onbestaande. De inplanting van de gekozen site kan dus onmogelijk het potentieel aan warmteafzet dat een dergelijke installatie inhoudt, waarmaken. Gezien de lange termijn impact van een dergelijk project op de energiehuishouding van de regio, is dit absoluut een gemiste kans voor Limburg, dat in 2020 CO2-neutraal wil zijn.

    Nog meer vergunningen?

    De beslissing om de afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen op te drijven, komt er nauwelijks vijf dagen na de goedkeuring van het Materialendecreet. Over dit decreet zegt minister Schauvliege: "Met dit Materialendecreet leggen we de basis voor de overgang van afvalbeleid naar duurzaam materialenbeleid. We moeten de materiaalkringlopen maximaal sluiten. Afval moet grondstof worden voor nieuwe producten. Dit reikt verder dan Vlaanderen, maar Vlaanderen wil daarin een leidende rol spelen." Bond Beter Leefmilieu merkt op dat de goedkeuring van de vergunningen voor Bionerga en ISVAG de geloofwaardigheid van dit duurzaam materialenbeleid volledig uitholt.

    Bond Beter Leefmilieu hoopt alleszins dat Schauvliege deze foute beslissing niet herhaalt wanneer ze beslist over de vergunningsaanvragen voor twee andere projecten voor bijkomende afvalverbrandingsovens, Indaver Beveren en Recover Energy Kampenhout.

    Extra info lopende vergunningsaanvragen

    Indaver Beveren
    plant de bouw van een bijkomende installatie die 220.000 ton laag calorisch (10GJ/ton) afval zal verwerken. Zo zou dit buitenlandse bedrijf een marktaandeel van afvalverbranding in Vlaanderen bereiken van ongeveer 50%. De Beveren site zou als resultaat in totaal meer dan een miljoen ton afval verbranden. De mobiliteitsimpact van dergelijke site - ongeveer 100.000 vrachtwagenbewegingen per jaar - op de verkeerssituatie rond Antwerpen valt niet te verwaarlozen, vooral indien in de toekomst het vrachtverkeer uit de Kennedytunnel zou geweerd worden.

    Recover Energy plant in Kampenhout de bouw van een afvaloven met capaciteit voor 150.000 ton afval. Het bedrijf heeft in de loop van hun projectvoorbereiding het soort afvalstromen dat er verbrand zouden worden sterk gewijzigd. Dit wijst op een zwakke onderbouw en een eerder eco-opportunistisch verhaal van "groene energie" opwekking.

    Bron: Bond Beter Leefmilieu


    Zie ook:

    Persmededeling Joke Schauvliege (CD&V):  Vlaamse Regering: Vergunning voor Bionerga en ISVAG bevestigd

    De Tijd:  Joke Schauvliege breidt verbrandingscapaciteit in Vlaanderen uit

    MSN Nieuws:  Extra verbrandingscapaciteit haaks op ambitie rond duurzaam materialenbeheer

    Het Belang van Limburg:  Milieuvergunning voor afvaloven van 200.000 ton in Houthalen

    30-06-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbeleid, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Indaver, Beveren, Bionerga, Houthalen-Helchteren, ISVAG, Wilrijk, OVAM, BBL, Bond Beter Leefmilieu, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gevolgen van economisch knooppunt al na enkele maanden zichtbaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U hebt het ongetwijfeld al opgemerkt op de Haachtsesteenweg bij het binnenrijden van Haacht, aan de rechterkant vlak naast Artoos: de opvallende rode constructie in aanbouw die een heel stuk boven alle andere gebouwen uitsteekt. Wat zijn ze daar in godsnaam aan het bouwen?

    Welnu, het gaat over een containerhal met een oppervlakte van 2.600 m² en een hoogte van 17.8 m waar in totaal 620 zeecontainers van het type 20 ft (6.1 meter lang, 2.4 m breed en 2.6 m hoog, zie foto hieronder) kunnen opgeslagen worden, 5 containers boven op elkaar. Daarnaast biedt het gebouw nog plaats voor de opslag van personenwagens, aanhangwagens, trekkers en heftrucks. Verder komt er een bovengrondse brandstoftank voor de stockage van 20.000 liter diesel. Voor het laden en lossen van deze 620 containers komt er een volautomatische kraanbaan. Kostprijs van dit alles: 1.9 miljoen euro.

    Deze gigantische containerhal wordt gebouwd voor AGS Coussaert (www.ags-demenagement.com), een bedrijf met 119 vestigingen in meer dan 73 landen dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen voor de privé- en bedrijfsmarkt. De Belgische vestiging van AGS Coussaert is gelegen in Brussel.

    Wat u en ik wellicht nog het meeste zal verbazen, is waarom een dergelijk bedrijf zijn containers komt stockeren in Kampenhout en niet, pakweg, in de haven van Antwerpen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit alles te maken met de plannen van een aantal politici om van Kampenhout-Sas een logistiek knooppunt te maken. De eerste gevolgen van het "bijzonder economisch knooppunt", dat begin dit jaar door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, zijn dus al zeer snel voelbaar. Waar kunnen we ons nog allemaal aan verwachten?

    Verder kunnen we ons ook ernstige bedenkingen maken bij de gevolgen voor de mobiliteit op de N21. Ter hoogte van deze containerhal staat het verkeer elke morgen en avond nu al volledig stil. Het zal er niet op beteren.

    Pikant detail: de bouwvergunning voor dit gevaarte werd in eerste instantie door de gemeente Kampenhout geweigerd, wegens te groot (het gebouw voldoet bv. niet aan de regel die zegt dat een bouwwerk niet boven een denkbeeldige lijn van 45° mag uitsteken te tellen vanaf de perceelsgrens) en niet compatibel met de ruimtelijke ordening (een dergelijke constructie verstoort het huidig landschappelijk karakter, zeg maar). Het bedrijf stapte dan maar naar de provincie Vlaams-Brabant waar de bestendige deputatie in beroep tóch nog een bouwvergunning afleverde. En we weten allemaal welke bekende politicus uit Boortmeerbeek op provinciaal niveau verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening.


    17-06-2011 om 15:25 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, industrie, logistiek, AGS Coussaert, verhuizingen, containerhal, bouwvergunning, stedenbouw, ruimtelijke ordening, bouwvergunning, bestendige deputatie, Vlaams-Brabant
    >> Reageer (0)


    STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
    Foto

    Kampenhout-Sas Ademt op

    Institut de Veille Sanitaire:
    "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
    ministerie van Volksgezondheid)

    Categorieën
  • Afval & Gezondheid (7)
  • Afvalverbranding (13)
  • Celis (4)
  • Kampenhout-Sas (42)
  • Mafrans (6)
  • Milieu: Overige (0)
  • Ovens: Bionerga (13)
  • Ovens: Isvag (5)
  • Ovens: Overige (7)
  • Recover Energy (35)
  • Sneltram (6)
  • Tildonk Sas (3)
  • Van Gansewinkel (5)

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 20/12-26/12 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 10/08-16/08 2020
  • 10/09-16/09 2018
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/01-01/02 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 01/01-07/01 2001
  • 25/12-31/12 2000

    Foto

    Foto

    Delen


    (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs