NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
  • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
  • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
  • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
  • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
  • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
  • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
  • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
  • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
  • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
  • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
    The British Society for Ecological Medicine:
    "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
    Respect human life!"

    (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


    Nieuwsbrief

    Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


    Interessante links
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op YouTube
  • Stop de Oven vzw
  • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
  • Recover Energy
  • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
  • Ovenbodig (Beringen)
  • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
  • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
  • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
    Zoeken in blog

    Foto
    Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


    Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

    20-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieueffectenrapport Recover Energy goedgekeurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid keurde op maandag 4 juli 2011 het milieueffectenrapport voor de omstreden afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas goed. Door de vakantieperiode geraakte het nieuws pas vorige week bekend. Met deze goedkeuring kan de afvalfirma nu een milieuvergunningsaanvraag indienen bij de provincie Vlaams-Brabant. Algemeen wordt verwacht dat dit vrij snel zal gebeuren.

    Het goedkeuringsverslag van de Vlaamse administratie en de niet-technische samenvatting van het milieueffectenrapport (MER) van Recover Energy vind je onderaan dit artikel in bijlage.

    Het is bizar dat ondanks de massale tegenkanting van duizenden omwonenden, het njet van zowat alle lokale politieke partijen, de uitdrukkelijke afwijzing van het project door de provincie Vlaams-Brabant én de intentieverklaring van de Vlaamse regering om geen afvalverwerkingsactiviteiten toe te laten aan Kampenhout-Sas, de ovenbouwer zijn plannen toch wil doorzetten. Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt', de organisatie die strijdt voor een gezonde en leefbare woonomgeving in Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek, is verwonderd dat Recover Energy ondanks alle tegenkanting toch volhardt in de boosheid, maar zet met vertrouwen haar strijd tegen de komst van de afvaloven verder.

    Het is duidelijk dat niemand deze oven wil. Toch moeten we op onze hoede zijn. Minister van milieu Joke Schauvliege heeft nog maar net een vergunning verleend voor de bouw van een veel te grote en dus overbodige afvaloven in Houthalen-Helchteren, en ondanks eerdere beloften om de fel omstreden verbrandingsoven van Isvag in Wilrijk te sluiten, werd deze voor nog eens 10 jaar verlengd (zie blog "Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid" van 30 juni 2011). Heeft de minister eigenlijk al eens met de familieleden van de aan kanker overleden Isvag-slachtoffers gepraat? En weet zij eigenlijk dat er nu al meer capaciteit is in de Vlaamse afvalovens dan er afval in Vlaanderen geproduceerd wordt? We hopen dat de minister voldoende gezond verstand heeft om in Kampenhout niet dezelfde flater te begaan als in Houthalen en Wilrijk.
     
    In Kampenhout zijn er bovendien nog andere argumenten die pleiten tegen de bouw van een nieuwe vuilverbrander. De geplande lokatie aan één van de drukste kruispunten in Oost-Brabant zal de huidige fileproblemen in de regio nog verergeren. Hoe gaat Recover Energy dit uitleggen aan de duizenden pendelaars die hier dagelijks passeren? Het MER minimaliseert de mobiliteitsproblemen en voorziet dus ook geen oplossing.
     
    'Kampenhout-Sas Ademt' zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de omgeving van het sas in de eerste plaats een woongemeenschap met landelijk en recreatief karakter blijft, en geen uitwijkplaats voor vervuilende of andere ongewenste industrie. De nieuwe containerhal op de Haachtstesteenweg kunnen we niet meer stoppen (zie blog "Eerste gevolgen van economisch knooppunt al na enkele maanden zichtbaar" van 17 juni 2011). Het extra vrachtverkeer dat dit meebrengt en de bijkomende files moeten we zonder enige vorm van inspraak slikken. Maar een kankerverwekkende afvaloven of andere vervuilende industrie kan er echt niet meer bij. Het MER zegt zelf dat er onvoldoende informatie is om de gezondheidseffecten in te schatten. Dus stelt Recover Energy voor om eerst de oven te bouwen en later het aantel kankers te tellen om dan eventueel maatregelen te treffen, wanneer het te laat is. We hebben in Wilrijk gezien tot wat dat leidt. Hebben zij dan nooit gehoord van het voorzorgsprincipe? Dit is totaal onaanvaardbaar. We willen dan ook iedereen oproepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen het afleveren van een milieuvergunning aan Recover Energy. We brengen u op de hoogte zodra we weten wanneer deze inspraakperiode van 30 dagen aanbreekt, maar wellicht zal dat nog voor het einde van 2011 zijn.


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Verbrandingsoven wordt 'toeristische attractie'

    Gazet van Antwerpen:  Vlaanderen keurt milieueffectenrapport voor oven goed

    Ring TV:  MER verbrandingsoven Kampenhout

    ROB TV:  Rapport verbrandingsoven goedgekeurd


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron: Ring TV

    Bijlagen:
    Goedkeuringsverslag MER Recover Energy.pdf (163.5 KB)   
    Samenvatting MER Recover Energy.pdf (3.3 MB)   

    20-07-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Recover Energy
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant, LNE, milieuvergunning, milieueffectenrapport, MER, Johan Boon, Jean Meeus, Joke Schauvliege
    >> Reageer (1)
    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vergunning voor 100.000 ton extra afvalverbranding

    Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een vergunning verleend aan de verbrandingsovens van Bionerga in Houthalen-Helchteren en de vergunning voor ISVAG in Wilrijk verlengd. Bijkomende afvalovens staan de transitie naar een duurzaam materialenbeheer in de weg voor minstens 20 jaar; de duur van de verleende vergunning voor Bionerga.

    Je kunt materialen niet tegelijkertijd hoogwaardig recycleren én ze ook verbranden. Schauvliege slaagt er blijkbaar niet in te kiezen. Bond Beter Leefmilieu onderzoekt welke juridische stappen ze kan ondernemen tegen deze foute beslissing.

    Projecten

    De afvalmarkt verandert zeer snel. In 2009 moest de overheid een stortverbod opleggen omdat de afvalverbrandingscapaciteit niet volledig benut werd. Toch baseert minister Schauvliege zich op het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Afvalstoffen. De gegevens waarop het uitvoeringsplan zich baseerde, dateren van 2005-2006.

    In lijn met het Uitvoeringsplan toetste de OVAM in 2010 de capaciteitsplanning aan de huidige context (zowel voor als tijdens de economische crisis). In beide gevallen besloot de OVAM dat er een  te veel capaciteit voor afvalverbranding bestaat in Vlaanderen.

    Bijkomende afvalverbrandingscapaciteit zal dus enkel de bestaande overcapaciteit in Vlaanderen nog verder vergroten. Dit zal de kostprijs voor het verbranden van afval doen dalen. Het gevolg hiervan is dat hoogwaardige recyclage economisch minder interessant wordt, wat de druk op een duurzaam materialenbeheer nog verder vergroot.

    Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie plaatste minister Schauvliege duurzaam materialenbeheer op de Europese agenda. Ook in Vlaanderen verdedigde ze een ambitieus materialenbeleid.  Dit beleid zal er voor zorgen dat er minder afval overblijft om te verbranden. Hiermee houdt minister Schauvliege geen rekening. Ze bekijkt enkel hoeveel afval er in 2010 gestort werd. Het verleden zegt echter niets over de hoeveelheid afval die er in de toekomst zal zijn.

    Geografische spreiding

    Schauvliege argumenteert dat ze zorgt voor een betere geografische spreiding van afvalverbrandingscapaciteit. Dan moet ze ook de moed hebben bestaande installaties op andere locaties te sluiten. Ze verlengt nu ook de vergunning voor de ISVAG-oven in Wilrijk. Dit zorgt niet voor een betere spreiding van de bestaande afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen.

    Ontoereikende energie-efficiëntie

    Een ander belangrijk element is de ontoereikende energie-efficiëntie van de geplande Bionerga installatie. De focus ligt op elektriciteitsproductie, met behoud van de huidige beperkte warmteafzet. De mogelijkheid om bijkomende significante warmteafzet te ontwikkelen is op de bestaande site praktisch onbestaande. De inplanting van de gekozen site kan dus onmogelijk het potentieel aan warmteafzet dat een dergelijke installatie inhoudt, waarmaken. Gezien de lange termijn impact van een dergelijk project op de energiehuishouding van de regio, is dit absoluut een gemiste kans voor Limburg, dat in 2020 CO2-neutraal wil zijn.

    Nog meer vergunningen?

    De beslissing om de afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen op te drijven, komt er nauwelijks vijf dagen na de goedkeuring van het Materialendecreet. Over dit decreet zegt minister Schauvliege: "Met dit Materialendecreet leggen we de basis voor de overgang van afvalbeleid naar duurzaam materialenbeleid. We moeten de materiaalkringlopen maximaal sluiten. Afval moet grondstof worden voor nieuwe producten. Dit reikt verder dan Vlaanderen, maar Vlaanderen wil daarin een leidende rol spelen." Bond Beter Leefmilieu merkt op dat de goedkeuring van de vergunningen voor Bionerga en ISVAG de geloofwaardigheid van dit duurzaam materialenbeleid volledig uitholt.

    Bond Beter Leefmilieu hoopt alleszins dat Schauvliege deze foute beslissing niet herhaalt wanneer ze beslist over de vergunningsaanvragen voor twee andere projecten voor bijkomende afvalverbrandingsovens, Indaver Beveren en Recover Energy Kampenhout.

    Extra info lopende vergunningsaanvragen

    Indaver Beveren
    plant de bouw van een bijkomende installatie die 220.000 ton laag calorisch (10GJ/ton) afval zal verwerken. Zo zou dit buitenlandse bedrijf een marktaandeel van afvalverbranding in Vlaanderen bereiken van ongeveer 50%. De Beveren site zou als resultaat in totaal meer dan een miljoen ton afval verbranden. De mobiliteitsimpact van dergelijke site - ongeveer 100.000 vrachtwagenbewegingen per jaar - op de verkeerssituatie rond Antwerpen valt niet te verwaarlozen, vooral indien in de toekomst het vrachtverkeer uit de Kennedytunnel zou geweerd worden.

    Recover Energy plant in Kampenhout de bouw van een afvaloven met capaciteit voor 150.000 ton afval. Het bedrijf heeft in de loop van hun projectvoorbereiding het soort afvalstromen dat er verbrand zouden worden sterk gewijzigd. Dit wijst op een zwakke onderbouw en een eerder eco-opportunistisch verhaal van "groene energie" opwekking.

    Bron: Bond Beter Leefmilieu


    Zie ook:

    Persmededeling Joke Schauvliege (CD&V):  Vlaamse Regering: Vergunning voor Bionerga en ISVAG bevestigd

    De Tijd:  Joke Schauvliege breidt verbrandingscapaciteit in Vlaanderen uit

    MSN Nieuws:  Extra verbrandingscapaciteit haaks op ambitie rond duurzaam materialenbeheer

    Het Belang van Limburg:  Milieuvergunning voor afvaloven van 200.000 ton in Houthalen

    30-06-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalbeleid, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, Indaver, Beveren, Bionerga, Houthalen-Helchteren, ISVAG, Wilrijk, OVAM, BBL, Bond Beter Leefmilieu, Joke Schauvliege
    >> Reageer (0)
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gevolgen van economisch knooppunt al na enkele maanden zichtbaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U hebt het ongetwijfeld al opgemerkt op de Haachtsesteenweg bij het binnenrijden van Haacht, aan de rechterkant vlak naast Artoos: de opvallende rode constructie in aanbouw die een heel stuk boven alle andere gebouwen uitsteekt. Wat zijn ze daar in godsnaam aan het bouwen?

    Welnu, het gaat over een containerhal met een oppervlakte van 2.600 m² en een hoogte van 17.8 m waar in totaal 620 zeecontainers van het type 20 ft (6.1 meter lang, 2.4 m breed en 2.6 m hoog, zie foto hieronder) kunnen opgeslagen worden, 5 containers boven op elkaar. Daarnaast biedt het gebouw nog plaats voor de opslag van personenwagens, aanhangwagens, trekkers en heftrucks. Verder komt er een bovengrondse brandstoftank voor de stockage van 20.000 liter diesel. Voor het laden en lossen van deze 620 containers komt er een volautomatische kraanbaan. Kostprijs van dit alles: 1.9 miljoen euro.

    Deze gigantische containerhal wordt gebouwd voor AGS Coussaert (www.ags-demenagement.com), een bedrijf met 119 vestigingen in meer dan 73 landen dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen voor de privé- en bedrijfsmarkt. De Belgische vestiging van AGS Coussaert is gelegen in Brussel.

    Wat u en ik wellicht nog het meeste zal verbazen, is waarom een dergelijk bedrijf zijn containers komt stockeren in Kampenhout en niet, pakweg, in de haven van Antwerpen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit alles te maken met de plannen van een aantal politici om van Kampenhout-Sas een logistiek knooppunt te maken. De eerste gevolgen van het "bijzonder economisch knooppunt", dat begin dit jaar door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, zijn dus al zeer snel voelbaar. Waar kunnen we ons nog allemaal aan verwachten?

    Verder kunnen we ons ook ernstige bedenkingen maken bij de gevolgen voor de mobiliteit op de N21. Ter hoogte van deze containerhal staat het verkeer elke morgen en avond nu al volledig stil. Het zal er niet op beteren.

    Pikant detail: de bouwvergunning voor dit gevaarte werd in eerste instantie door de gemeente Kampenhout geweigerd, wegens te groot (het gebouw voldoet bv. niet aan de regel die zegt dat een bouwwerk niet boven een denkbeeldige lijn van 45° mag uitsteken te tellen vanaf de perceelsgrens) en niet compatibel met de ruimtelijke ordening (een dergelijke constructie verstoort het huidig landschappelijk karakter, zeg maar). Het bedrijf stapte dan maar naar de provincie Vlaams-Brabant waar de bestendige deputatie in beroep tóch nog een bouwvergunning afleverde. En we weten allemaal welke bekende politicus uit Boortmeerbeek op provinciaal niveau verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening.


    17-06-2011 om 15:25 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, industrie, logistiek, AGS Coussaert, verhuizingen, containerhal, bouwvergunning, stedenbouw, ruimtelijke ordening, bouwvergunning, bestendige deputatie, Vlaams-Brabant
    >> Reageer (0)
    17-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hevige brand bij afval- en recyclagebedrijf Celis
    Bij het afval- en recyclagebedrijf AC Recycling (Celis) aan Kampenhout-Sas woedt een hevige brand. De hulpdiensten zijn druk in de weer. De perimeter rond het bedrijf werd afgezet voor alle verkeer.

    De brand ontstond om iets over 19 uur in het afvalgedeelte van Celis. De brandweerkorpsen van Leuven en Mechelen kwamen ter plekke. Er zouden geen gewonden zijn.

    Gezien de omvang van de brand zijn de brandweerkorpsen genoodzaakt nog uren na te blussen. De directie wil de 150 werknemers van het bedrijf zo snel mogelijk weer aan de slag. De kans dat een aantal onder hen een tijdje technisch werkloos zal zijn, wordt morgen bekeken.

    De brandweer zegt dat er door de brand geen toxische stoffen vrij kwamen.

    Bron: Het Nieuwsblad








    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Afvalloods in lichterlaaie

    Het Nieuwsblad:  Resem milieuklachten na brand aan het Sas

    Het Laatste Nieuws:  Zware brand in afvalverwerkend bedrijf in Kampenhout

    17-05-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Celis
    Tags:Kampenhout, Haacht, Haacht-Station, Kampenhout-Sas, Industriestraat, industriezone, André Celis, AC Recycling, afvalbedrijf, afvalverwerking, recyclage, afval, brand, zelfontbranding, rookschade
    >> Reageer (0)
    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie keurt voorontwerp Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant goed
    De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant keurde op 3 mei 2011 het voorontwerp van addendum goed voor de actualisatie en de gedeeltelijke herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB). Eerder werd hiervoor ook al de intentieverklaring goedgekeurd (zie blog van 9 februari 2011). Voor het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas werd opgenomen dat bedrijven voor afvalverbranding worden uitgesloten. Dit resultaat is mede te danken aan de vele campagnes van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" gedurende het laatste anderhalf jaar.

    Het voorontwerp voor de herziening van het RSVB specifieert meer bepaald: "Verbrandingsinrichtingen en installaties zijn uitgesloten. Terugwinnen (recyclage of verwerking) van grondstoffen uit afvalstoffen en het inzetten ervan in een productieproces binnen hetzelfde bedrijf als gehele of gedeeltelijke vervanging van primaire grondstoffen blijft wel mogelijk (i.e. verwerking tot secundaire grondstoffen)."

    Wat betekent dit nu voor de afvalverbrandingsoven van Recover Energy? Een aanpassing van het RSVB alleen volstaat niet om een milieuvergunning voor de verbrandingsoven te weigeren. Daarvoor is een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) nodig. De provincie werkt momenteel zo'n PRUP uit, dat logischerwijze de principes van het RSVB zou moeten volgen. De voorlopige vaststelling van dit PRUP is voorzien begin 2012. Vanaf dan kan men op basis van dit PRUP een milieuvergunning voor de oven weigeren.

    Het is dan ook logisch dat Recover Energy zenuwachtig wordt. In een mededeling in verschillende kranten beschuldigt woordvoerder Johan Boon de bestendige deputatie van electorale berekening en politieke onkunde. Meer nog: het verhinderen van afvalverbranding is volgens Recover Energy een zware slag voor het milieu. Want geen oven aan het kanaal betekent massa's vervoer van afval over de weg. De redenering van Recover Energy raakt natuurlijk kant noch wal. Er dreigt in Vlaanderen een overcapaciteit voor het verbranden van huishoudelijk afval. Nieuwe ovens zullen vooral draaien op industrieel afval, vaak van buiten de grenzen. Een oven in Kampenhout betekent dus alleen meer overlast en gevaar voor de gezondheid van de omwonenden. Intussen beweert Johan Boon dat het mieueffectenrapport heel kortelings zal voorgelegd worden aan de provincie. We zijn benieuwd. Is dit misschien een laatste stuiptrekking van Recover Energy of zit er meer achter?


    Zie ook:

    Persbericht provincie Vlaams-Brabant:  Plannen verbrandingsoven Kampenhout definitief opgeborgen

    Het Nieuwsblad:  Geen verbrandingsoven aan het sas

    De Standaard:  Geen verbrandingsoven aan het sas

    Gazet van Antwerpen:  Deputatie keurt afvalverbrandingsoven af


    Bron: Het Nieuwsblad


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Bron
    : De Standaard

    Bron: De Streekkrant

    Bron: Passe-Partout

    05-05-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, milieuvergunning, MER, Johan Boon, Julien Dekeyser
    >> Reageer (0)
    04-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brand in IMOG verbrandingsoven in Harelbeke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 3 april 2011 heeft het gebrand in de afvalverbrandingsoven van IMOG in Harelbeke. Het was even voor 19.30 uur toen de brand werd ontdekt door werknemers van IMOG. Vermoedelijk lag zelfontbranding aan de basis.

    Gezien de oven een tweetal weken niet actief was door onderhoudswerkzaamheden, werd al het aangevoerde vuil verzameld in de vuilkuil van de verbrandingsoven. Daardoor is de temperatuur vermoedelijk zodanig gestegen dat het afval spontaan vuur vatte. De rookpluim was goed te zien. De brandweer van Harelbeke was vlug ter plaatse en haalde water uit de speciaal daartoe aangelegde vijver. Het blussen lukte aanvankelijk niet zo makkelijk. De bluswerkzaamheden zullen vermoedelijk nog enkele dagen in beslag nemen.

    "Voor de omgeving was er in feite niets aan de gang", verzekert Koen Delie, directeur Externe Zaken. "Er kwam niets giftigs vrij." Burgemeester Rita Beyaert (CD&V) kwam zich ter plekke vergewissen van de toestand en ook enkele kijklustigen kwamen de grote rookontwikkeling bekijken.

    Bron: Focus-WTV

    04-04-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Overige
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, IMOG, Harelbeke, brand, zelfontbranding, Recover Energy, Kampenhout-Sas
    >> Reageer (0)
    30-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brits megacontract voor Belgische ovenbouwer Keppel Seghers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ingenieursbedrijf Keppel Seghers uit Willebroek, dat ook de mogelijke bouw zou realiseren van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas, heeft een overeenkomst gesloten voor de tweede fase van de bouw van een gigantische verbrandingsoven voor huisvuil in Runcorn, gelegen in de rand van de Britse stad Manchester.
     
    Met het project zou een investering zijn gemoeid van 187,3 miljoen euro. De installatie zou een verwerkingscapaciteit van 1,3 miljoen ton restafval per jaar krijgen, bijna 9 keer zo veel als de oven die Recover Energy in Kampenhout wil bouwen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Prisma-technologie van Keppel Seghers. Bij het verbranden van het afval wordt daardoor de vrijgekomen warmte omgezet in energie. Volgens de firma uit Willebroek zou dat voldoende energie moeten genereren om 200.000 gezinnen van stroom te voorzien. Keppel Seghers, eigendom van het Singaporese Keppel, had ook al de eerste fase van het contract toegewezen gekregen. Samen hebben de twee contracten een waarde van ongeveer 440 miljoen euro.

    Tegen de afvalverbrandingsoven in Runcorn, die uitgebaat wordt door chemiereus Ineos ChlorVinyls, wordt al jaren heftig strijd gevoerd door verschillende actiegroepen zoals "HAGATI" (Halton Action Group Against the Incinerator), "No Incinerator in Runcorn!" en "UK Without Incineration".

    Bron: Express.be

    30-03-2011 om 22:04 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, huisvuil, warmterecuperatie, Keppel Seghers, Ineos, Runcorn, Manchester, Engeland, Hagati, Recover Energy, Kampenhout-Sas
    >> Reageer (0)
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen milieuvervuilende bedrijven meer aan Kampenhout-Sas?


    Volgens Julien Dekeyser zal geen enkel milieuvervuilend bedrijf - en dus ook geen verbrandingsoven - zich in de toekomst nog kunnen vestigen in de regio rond Kampenhout-Sas, noch in het noordelijke gedeelte, noch in het zuidelijke gedeelte. We hopen natuurlijk dat hij gelijk krijgt, maar we blijven toch voorzichtig. Reportage op Ring TV van 8 februari 2011.

    14-02-2011 om 10:49 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, milieu, milieuvervuiling, Julien Dekeyser, Bert Francois
    >> Reageer (0)
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie neemt stappen tegen de komst van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
    Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt', dat in het voorjaar van 2010 meer dan 1.000 bezwaarschriften van bezorgde inwoners indiende om te protesteren tegen de plannen van de Vlaamse regering om via een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) Kampenhout-Sas aan te duiden als 'bijzonder economisch knooppunt', is verheugd dat de provincie eindelijk oor heeft voor de bezwaren van de omwonenden. Via een aanpassing van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB) zou de provincie nu willen verhinderen dat er nog meer vervuilende industrie naar deze regio komt, en meer in het bijzonder dat er geen afvalverbrandingsoven kan gebouwd worden ten zuiden van het kanaal Leuven-Mechelen.

    Uiteraard verwelkomt 'Kampenhout-Sas Ademt' dit initiatief. Alleen vinden wij het jammer dat dit besluit niet genomen werd door de bevoegde Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters. De minister volgt over de ganse lijn het advies van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO) voor het al dan niet weerhouden van de verschillende nieuwe economische knooppunten in Vlaanderen, behalve voor Kampenhout-Sas. Dit is onbegrijpelijk en onlogisch. Zeker als je weet dat twee derde van alle bezwaarschriften die in heel Vlaanderen ingediend werden, betrekking hadden op de situatie in Kampenhout. De Vlaamse regering had de uitbreiding van economische activiteit moeten beperken tot de bestaande industriezones aan Kampenhout-Sas en ook moeten beperken tot niet-vervuilende industrie.

    Verder wensen wij te benadrukken dat de intentieverklaring van de provincie (zie persmededeling) nog maar het begin is van een hele procedure. En daar kan nog vanalles fout lopen. Bovendien kan de afvalverbrandingsfirma nog altijd beroep aantekenen bij de minister.

    Tenslotte hopen wij dat de provincie ALLE vervuilende industrie (Klasse I) zal weren, niet alleen een verbrandingsoven. Kampenhout-Sas en omgeving is in de eerste plaats een woon- en leefomgeving met tal van woonwijken, scholen, sport- en speelpleinen. Wij zijn helemaal niet tegen economische groei en jobcreatie in onze regio, maar zware industrie die een gevaar inhoudt voor de gezondheid van onze kinderen hoort hier niet thuis. Zeker niet als het gaat om een totaal overbodige afvaloven die bovendien nauwelijks voor bijkomende werkgelegenheid zou zorgen.

    Wij blijven dit dossier op de voet opvolgen.


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  Actiecomité verheugd over standpunt deputatie

    Het Nieuwsblad:  Groen! vraagt verduidelijking over afvalverbrandingsoven

    Het Nieuwsblad:  Provincie kant zich tegen afvalverbrandingsoven

    De Standaard:  Provincie tegen komst oven

    Het Laatste Nieuws:  Provincie wil geen verbrandingsoven in Kampenhout

    ROBnet.be:  Provincie kant zich tegen verbrandingsoven

    De Morgen:  Provincie wil geen verbrandingsoven in Kampenhout

    Gazet van Antwerpen:  Provincie tegen verbrandingsoven in Kampenhout-Sas



    Bron: De Streekkrant


    Bron: Het Nieuwsblad

    Bijlagen:
    Persbericht provincie Vlaams-Brabant van 7 februari 2011.pdf (49.2 KB)   

    09-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, Philippe Muyters, SARO, Julien Dekeyser
    >> Reageer (0)
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komst verbrandingsoven nog steeds mogelijk
    Artikel in Het Laatste Nieuws van 5 februari 2011 naar aanleiding van de parlementaire vraag van Peter Reekmans (LDD) aan Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters over de interpretatie van de herzieningstekst van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Ter verduidelijking dient er wel bij vermeld te worden dat dit los staat van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant, waarvoor nu ook de eerste stappen gezet zijn (zie blog van 3 februari 2011).


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Zie ook:

    PeterReekmans.be:  Komst verbrandingsoven in Kampenhout nog steeds mogelijk

    Groen! Kampenhout:  Hocus Pocus met plannen afvalverbrandingsoven Kampenhout-Sas

    07-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, LDD, Peter Reekmans, Karin Jiroflée, Philippe Muyters
    >> Reageer (0)
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalverbrandingsoven Kampenhout-Sas steeds onwaarschijnlijker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Provincie keurt startnota herziening Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant goed

    Vandaag (3 februari) keurde de bestendige deputatie de startnota goed voor de actualisatie en de beperkte herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB). Die actualisatie was nodig n.a.v. de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen op 17 december. Met deze startnota geeft de provincie het startschot van een planproces dat in de loop van 2012 moet leiden tot een definitief addendum op het RSVB.

    De goedkeuring van de startnota van het RSVB is een stap vooruit in de strijd tegen de verbrandingsoven in Kampenhout-Sas. De startnota stelt immers expliciet dat in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas afvalverwerkingsactiviteiten worden uitgesloten. Hierbij maakt men geen onderscheid tussen de noordelijke en de zuidelijke kanaaloever. De verwarring die ontstond n.a.v. de beslissing van de Vlaamse regering op 17 december wordt zo vermeden.

    Toch blijft voorzichtigheid geboden. Het (aangepast) RSVB geeft krachtlijnen voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in de provincie, maar volstaat niet om een vergunning te weigeren. Een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) daarentegen, kan hiervoor wel aangewend worden.

    Het PRUP voor het bijzonder economisch knooppunt is momenteel in voorbereiding. Wanneer dit PRUP de krachtlijnen uit het aangepast RSVB volgt - wat evident lijkt - komt Recover Energy in nauwe schoentjes.

    Als alles volgens plan verloopt stelt de provincieraad dit najaar dit PRUP voorlopig vast. Vanaf dan kan men op basis van dit PRUP vergunningen weigeren. Het einde van de nachtmerrie lijkt in zicht.

    Bron: Persbericht Karin Jiroflée, gedeputeerde Vlaams-Brabant (SP.A)

    Bijlagen:
    110120-IST-PRJ-RSVB-Startnota.pdf (42.6 KB)   

    03-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant , RSVB, Ruimtelijk Uitvoeringsplan, PRUP, economisch knooppunt, Karin Jiroflée
    >> Reageer (0)
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw emissieoverschrijdingen in verbrandingsoven Knokke-Heist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de halfjaarlijkse evaluatie van de afvalverbrandingsoven van Dalkia aan de Sluisstraat in Knokke-Heist werden de emissiewaarden van de verbrandingsgassen onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de oven meestal binnen de regels opereert, maar toch werden ook deze keer weer overschrijdingen vastgesteld.

    Tussen 1 mei en 31 oktober 2010 werden dagelijks waterstofchloride (HCl), zwaveldioxide (SO2), koolstofmonoxide (CO), stikstofoxiden (NOx) en stofdeeltjes gemeten. Er vielen 2 afwijkingen te melden: in september 2010 lag de oven gedurende een 3-tal weken stil voor onderhoudswerk. De heropstart ging gepaard met een overschrijding van de norm voor koolstofmonoxide gedurende één meetdag begin oktober. Koolstofmonoxide is een uiterst gevaarlijk, kleurloos, reukloos en giftig gas dat vrijkomt door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Verder werd er nog één overschrijding gemeld van de norm voor waterstofchloride wegens een algemene kortsluiting op de doorlaatklep van de bicarbonaatsilo's.

    De overschrijdingen moeten volgens de uitbater overigens geen bezorgdheid opwekken bij de bevolking: "Ondanks de pieken, die duidelijke oorzaken hadden, werkte de oven gemiddeld ruim binnen de wettelijke grenzen."

    Begin 2009 was er in de afvalverbrandingsoven in Knokke-Heist ook al een ernstig probleem met de uitstootgassen. Er werd toen niet minder dan 30 keer een te hoge uitstoot van koolstofmonoxide gemeten. Dat gebeurde gedurende 9 dagen in januari en 21 dagen in februari 2009. In die maand werd zelfs de maandnorm voor de uitstoot van CO-gassen overschreden. Volgens de gemeentelijke milieudienst van Knokke-Heist was deze stijging meer bepaald het gevolg van de kwaliteit van het aangevoerde afval. "Soms wordt afval aangevoerd dat niet onmiddellijk wordt verwacht, zoals grote stukken beton of metaal. Dat zorgt dan voor meer CO."

    Om de 14 dagen wordt ook de dioxine-uitstoot gemeten. Die bleef de laatste tijd wel steeds onder de norm, met uitzondering van een piek in de tweede helft van september 2008.

    Bronnen: belga/edp, Stadsomroep.com

    26-01-2011 om 17:12 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Overige
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Dalkia, Knokke, Knokke-Heist, West-Vlaanderen, koolstofmonoxide, CO, waterstofchloride, HCl, dioxine, uitstootgassen, emissiegassen, emissiewaarden, overschrijding norm
    >> Reageer (0)
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier afvaloven Houthalen bijna rond

    Bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zijn zes bezwaren binnengekomen tegen de milieuvergunning voor een nieuwe afvaloven in Houthalen-Helchteren. Bionerga had van het provinciebestuur een milieuvergunning gekregen voor de bouw en exploitatie van een 'afvalenergiecentrale' die aangedreven wordt met Limburgs huishoudelijk restafval, met een capaciteit van 200.000 ton in plaats van de eerder aangevraagde 290.000 ton.

    De provincie gaf die milieuvergunning eind november, bezwaren indienen kon tot kerstavond. De minister zal tegen eind mei haar beslissing nemen.

    Is dat laat? "Nee, het is wel gebruikelijk dat een minister zes maanden de tijd neemt voor zo’n beslissing", zegt Philip Peeters van Bionerga. "We hebben daar in onze timing ook rekening mee gehouden. We hopen in de eerste helft van 2012 te starten met de bouw zodat we tegen eind 2013 operationeel zijn."

    Behalve de milieuvergunning is er nog een bouwvergunning nodig. "We gaan wachten op de minister alvorens die aan te vragen, zodat we rekening kunnen houden met eventuele opmerkingen." Denken ze dat ze die vergunning ook krijgen? "Ja, we zien geen enkele reden waarom we die niet zouden krijgen."

    Milieupact

    Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren had enkele weken geleden al een milieupact gesloten met de afvalmaatschappij Bionerga. Voor hen stopt hiermee alvast de discussie rond de milieuvergunning.

    Houthalen-Helchteren heeft zich altijd verzet tegen de nieuwe milieuvergunning. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) schreef in de zomervakantie nog een boekje tegen de komst van Bionerga. "Als gemeente zagen wij liever een capaciteit van 150.000 ton, maar wij leggen ons neer bij de beslissing van de provincie", zegt Yzermans. "Daarom zijn we in dialoog getreden met Bionerga en hebben we een milieupact afgesloten."

    In het milieupact staat onder meer dat de technische experts van de gemeente betrokken worden bij de realisatie van de installatie. De experts zullen samen met Bionerga in een technisch platform zetelen. In dat platform zal jaarlijks de herkomst en de samenstelling van de verwerkte volumes besproken worden. "Er is ook afgesproken dat Bionerga de best mogelijke zuiveringstechnieken zal gebruiken."

    Bij de bouw van de nieuwe afvalverbrandingsoven moet Bionerga er ook naar streven om de impact op de omgeving te minimaliseren. De afvalmaatschappij zal op vraag van het actiecomité 'Limburg Adembenemend' ook meewerken aan een grootschalig gezondheidsonderzoek. Er komt ook een ‘Toezichtscommissie Milieu' waar het gemeentebestuur, het maatschappelijk middenveld, buurtvertegenwoordigers en buurgemeenten informatie zullen krijgen rond de situatie van Bionerga.

    "We zullen ook een milieubelasting heffen met terugwerkende kracht", zegt burgemeester Yzermans. "Van zodra de oven vol zit, zal ons dat 300.000 euro per jaar opleveren."

    Bronnenwww.nieuwsblad.be, www.hbvl.be


    20-01-2011 om 17:03 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Bionerga
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, Bionerga, Philip Peeters, Limburg Adembenemend, Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, Joke Schauvliege, milieuvergunning, milieupact, bezwaarschrift
    >> Reageer (0)
    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalverbrandingsoven ontploft: 1 dode en 1 zwaargewonde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dinsdag 11 januari is in het Engelse Rotherham een man overleden en een andere ernstig gewond na een explosie in een afvalverbrandingsoven. De politie van South Yorkshire zei dat de ontploffing een groot gat heeft geslagen in de muur van de fabriek. Een 42-jarige werknemer werd per helicopter overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later overleed. En een andere 45-jarige man liep zware verwondingen op. De fabriek werd onmiddellijk stilgelegd.

    Een woordvoerder van afvalverwerkingsfirma Sterecycle verklaarde dat er een grondig onderzoek zal gevoerd worden naar de oorzaken van de onploffing.

    Een ooggetuige verklaarde op BBC Radio dat hij met zijn wagen aan het rijden was toen "een gedeelte van het gebouw ontplofte en op de straat terechtkwam".

    "De ontploffing blies de volledige zijkant van het gebouw weg", zei hij. "Zwarte brokstukken lagen over heel de straat verspreid. Tien seconden later en ik had er middenin gezeten."

    De straat werd gedurende drie uur afgesloten. De politie zei dat de explosie ook een aantal wagens had beschadigd die aan de overkant van de straat geparkeerd stonden.

    Afvalverwerkingsfirma Stereycle had in februari 2010 nog een financiering van £ 10 miljoen aangegaan om de capaciteit van de afvaloven in Rotherham te verdubbelen van 100.000 ton per jaar naar 200.000 ton.

    Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt", dat zich verzet tegen de mogelijke bouw van een afvalverbrandingsoven in het Vlaams-Brabantse Kampenhout, pleit al meer dan 2 jaar dat het onverantwoord is om gevaarlijke industriële installaties te vestigen in de onmiddellijke nabijheid van woonwijken en scholen.

    Bron: BBC News

    12-01-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, ontploffing, explosie, brand, BBC, Rotherham, South Yorkshire, Engeland, Sterecycle, Recover Energy, Kampenhout-Sas
    >> Reageer (0)
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbewoners Isvag verbrandingsoven in beroep tegen verlenging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het actiecomité 'De Pijp Uit', dat ijvert voor het sluiten van de Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk, roept de buurtbewoners op om in beroep te gaan tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen. Die besliste eind november om de milieuvergunning voor de afvalverbrandingsoven met tien jaar te verlengen.

    "Een eerste beroep bij de deputatie heeft niets opgeleverd", zegt Jan Wanten, voorzitter van de actiegroep 'De Pijp Uit'. ‘Een volgende stap is om in beroep te gaan bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ik heb de buurtbewoners een e-mail gestuurd met een link naar onze website, waar alle nodige documenten staan om een beroep te kunnen indienen.' (www.depijpuit.be)

    Bron: www.standaard.be

    03-01-2011 om 22:09 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Isvag
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, beroep, dioxine, De Pijp Uit, Jan Wanten
    >> Reageer (0)
    29-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen licht voor nieuw industrieterrein aan Kampenhout-Sas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Burgemeesters Michel Baert (Open VLD) van Boortmeerbeek en Jean Meeus (CD&V) van Kampenhout zijn blij met de komst van het nieuw industrieterrein aan Kampenhout-Sas. Voorwaar een prachtig kerstcadeau: nog meer zwaar verkeer en files aan 't Sas, nog meer sluipverkeer langs de omliggende woonwijken, nog meer CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling, nog meer risico op overstroming in de omliggende straten door de steeds toenemende asfaltering (zie de waterellende van vorige november), opnieuw een stuk minder schaarse open ruimte die ons nog rest, met alle negatieve gevolgen voor fauna en flora. Bovendien is er geen enkele garantie over het soort industrie dat op dit nieuw industrieterrein toegelaten wordt: zullen de fabrieken die zich hier komen vestigen nog meer milieuvervuiling, lawaaihinder, geurhinder en andere overlast veroorzaken?

    Wat dit alles nog schrijnender maakt, is dat terwijl de Vlaamse regering beslist om nog eens 40 ha Vlaams-Brabants groen op te offeren en om te vormen tot industriezone waarvan de behoefte op zijn minst zeer twijfelachtig te noemen valt, er vlak naast de betreffende grond niet minder dan 10 ha bestaand industrieterrein te koop staat, een oppervlakte zo groot als 20 voetbalvelden! Zouden we niet beter eerst werk maken van een optimale benutting van de beschikbare bedrijventerreinen alvorens dwaze beslissingen te nemen die onvermijdelijk leiden tot een algemene achteruitgang van de leefbaarheid van onze gemeenschap en waartegen zo goed als de hele bevolking gekant is?


    Foto: Kampenhout-Sas Ademt


    Bron: Het Laatste Nieuws


    Opmerking op het artikel in Het Laatste Nieuws

    In de definitieve tekst die door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, staat nergens vermeld dat Klasse I bedrijven (de meest vervuilende) zich niet mogen vestigen op het nieuw industrieterrein ten noorden van het kanaal. Er staat enkel vermeld dat afvalverwerkende activiteiten op deze plaats niet toegelaten worden. Maar voor de rest is er wel alles mogelijk, dus ook vervuilende industrie.

    -- Bert Francois

    29-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, Recover Energy, Kampenhout, Boortmeerbeek, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, Vlaamse regering, industrieterrein, industriegebied, Michel Baert, Jean Meeus, luchtvervuiling, milieu
    >> Reageer (0)
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse regering sluit komst van afvaloven aan Kampenhout-Sas niet uit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Vlaamse regering heeft bij monde van bevoegd minister Philippe Muyters en na vragen van Vlaams Volksvertegenwoordigers Gwenny De Vroe (Open VLD) en Hermes Sanctorum (Groen!) bevestigd dat de tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) die ze heeft goedgekeurd, de komst van een nieuwe afvaloven in Kampenhout-Sas niet uitsluit. Vlaams volksvertegenwoordigers Hermes Sanctorum en Gwenny De Vroe betreuren dit, maar erkennen toch dat de Vlaamse meerderheid van CD&V, SP.A en N-VA hiermee eindelijk duidelijkheid verschaft.

    Minister Muyters erkende in het Vlaams parlement dat de berichtgeving in de media dat de geplande afvaloven op de zuidelijke oever van het kanaal aan het industrieterrein Kampenhout-Sas door de tweede herziening van het RSV er niet zal komen, foutief is. Muyters bevestigde dat de regeringsbeslissing de komst van de oven niet uitsluit.

    Gwenny De Vroe: 'Ik betreur de onzorgvuldige communicatie van de Vlaamse regering. Die heeft ertoe geleid dat de betrokken inwoners eerst vernamen dat de oven er niet komt, om later te moeten horen dat de beslissing om ten noorden van het kanaal geen afvalverwerkende activiteiten toe te staan, niet van toepassing is op de afvaloven die een boogscheut verder op de zuidoever van het kanaal is gepland.'

    Gwenny De Vroe vroeg Muyters om in de toekomst, als het dossier van de oven na beroepsprocedures bij de Vlaamse regering terechtkomt, dezelfde houding aan te nemen en ook op de zuidoever afvalverwerkende activiteiten niet toe te laten.

    Hermes Sanctorum: 'Erg is ook dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de mond vol heeft van duurzaam materialenbeheer, maar intussen geen beslissing neemt inzake de overcapaciteit van verbrandingsovens. Ondertussen worden wel vergunningen toegekend of verlengd van afvalverbrandingsinstallaties. De Vlaamse regering blijft maar de kansen missen om inzake de afvalproblematiek duidelijke keuzen te maken.'

    Bron: persbericht Open VLD/Groen!


    Lees hier het verslag van het debat op vrijdag 23 december in het Vlaams parlement over de afvaloven van Kampenhout-Sas.


    Zie ook:

    ROBnet.be:  Misschien toch verbrandingsoven

    23-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, Vlaams parlement, Open VLD, Gwenny De Vroe, Groen!, Hermes Sanctorum
    >> Reageer (0)
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open VLD: Vlaamse regering spuit mist over verbrandingsoven Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Trekt de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), vorige vrijdag door de Vlaamse regering goedgekeurd, nu al dan niet een streep door de plannen voor een nieuwe verbrandingsoven in Kampenhout-Sas? Volgens sommige regeringspartijen wel, volgens anderen niet. ‘Het wordt hoog tijd dat de Vlaamse regering ophoudt mist te spuiten over iets waar zoveel mensen in onze streek wakker van liggen als de nieuwe verbrandingsoven in Kampenhout-Sas’, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe.

    Zaterdag berichtten verschillende media en politici van SP.A dat de herziening van het RSV de bouw van de geplande verbrandingsoven met een capaciteit van 150.000 ton onmogelijk maakt. Het nieuwe RSV bepaalt immers dat afvalverwerkende activiteiten uitgesloten zijn in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. Maar de woordvoerder van bevoegd minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters, wou dit goede nieuws voor de inwoners van onze streek niet bevestigen.

    Bij nader toezien blijkt de Vlaamse regering een erg gecompliceerde en voor interpretatie vatbare beslissing te hebben genomen. In de samenvatting van het RSV staat inderdaad dat afvalverwerking in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas wordt uitgesloten. Maar in de eigenlijke tekst van het RSV wordt een onderscheid gemaakt tussen het noorden van het Kanaal en het zuiden. Enkel in het noorden sluit de tekst expliciet afvalverwerking uit. Over het zuiden wordt enkel gezegd dat nieuwe "ontwikkelingen" niet toegestaan worden. De plannen voor de verbrandingsoven situeren zich op de zuidelijke oever, op een terrein dat al deel uitmaakt van het industrieterrein en dus niet op een uitbreiding van het industrieterrein waarvoor enkel ten noorden van het kanaal afvalverwerking duidelijk wordt uitgesloten.

    'Dit is echt een warrige besluitvorming', meent Gwenny De Vroe. 'Het stoort me enorm dat de Vlaamse regering in zo’n gevoelige dossiers niet slaagt om klaar en duidelijk beslissingen te nemen. En dat er daarna door de regeringspartijen diametraal tegengestelde standpunten worden ingenomen. Ik eis daarom nog deze week duidelijkheid van de bevoegde minister. Is de oven nu dood en begraven of niet?'

    Bron: www.politics.be



    Bron: Passe-Partout


    Zie ook:

    Het Nieuwsblad:  De Vroe eist duidelijkheid over verbrandingsoven

    21-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, Open VLD, Gwenny De Vroe
    >> Reageer (0)
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote twijfel en argwaan bij beslissing over RSV
    Artikel uit De Zondag van 19 december 2010. We moeten hierbij evenwel een zeer belangrijke opmerking maken: ondanks eerdere berichten staat in de definitieve tekst van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen NERGENS vermeld dat bedrijven van Klasse I (de meest schadelijke) niet toegelaten worden op het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. Wat de afvaloven betreft, blijkt de goedgekeurde tekst bovendien zeer dubbelzinnig, waarmee het helemaal nog niet zeker is dat een afvaloven op de huidige voorziene lokatie (ter hoogte van de Renault-garage) niet mogelijk is. In het slechtste geval hebben we dus een verbrandingsoven én 40 ha milieubelastende industrie aan ons been. Uiteraard zullen we dit niet zomaar zonder slag of stoot aanvaarden. De komende dagen (en weken) zullen hopelijk wat meer duidelijkheid brengen, maar een lange juridische procedureslag ligt nu al in het verschiet.


    Bron: De Zondag


    Zie ook:

    ROBnet.be:  Onduidelijkheid over verbrandingsoven

    Stop de Oven: 
    Is de oven op Kampenhout-Sas écht gestopt?
     

    Bijlagen:
    BVR Herziening RSV 20101217.pdf (1 MB)   

    20-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, bezwaarschrift, milieu, mobiliteit, gezondheid
    >> Reageer (0)
    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak Vlaamse Regering i.v.m. Kampenhout-Sas: een tsjevenstreek?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Vlaamse Regering heeft de herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen goedgekeurd. Inclusief de uitbreiding van de industriegronden aan Kampenhout-Sas, ten noorden van het kanaal Leuven-Mechelen.

    In essentie werd enkel de uitbreiding van de industrieterreinen goedgekeurd

    Zo wordt dat gebied een ‘bijzonder economisch knooppunt’. Projectontwikkelaars en intercommunales krijgen zo bijkomend 40ha grond in de schoot geworpen. Voor industriële activiteit. Deze beslissing gaat regelrecht in tegen het advies van de SARO (Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening) en tegen de honderden bezwaarschriften die werden ingediend.

    De Vlaamse Regering verklaarde ook dat er op het economisch knooppunt geen plaats is voor activiteiten in verband met afvalverwerking... .

    Dat klinkt goed... maar de bestaande plannen voor de afvalverbrandingsoven situeren zich net ten zuiden van het kanaal, en net buiten het nieuwe ‘economische knooppunt’.

    Tsjevenstreek?

    Zou het hier dus gaan om een tsjevenstreek waarbij de uitspraak over afvalverwerking wordt gebruikt als glijmiddel om de uitbreiding van industriegronden ten noorden van Kampenhout-Sas beter verteerbaar te maken? Terwijl die uitspraak ten gronde niets verandert aan de bestaande plannen? Ik hoop dat ik me vergis.

    Groen! zal om verduidelijking vragen in het Vlaamse Parlement.

    19-12-2010 om 11:20 geschreven door Erik Torbeyns  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, Vlaamse regering, SARO, Groen!, Erik Torbeyns
    >> Reageer (0)


    STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
    Foto

    Kampenhout-Sas Ademt op

    Institut de Veille Sanitaire:
    "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
    ministerie van Volksgezondheid)

    Categorieën
  • Afval & Gezondheid (7)
  • Afvalverbranding (13)
  • Celis (4)
  • Kampenhout-Sas (42)
  • Mafrans (6)
  • Milieu: Overige (0)
  • Ovens: Bionerga (13)
  • Ovens: Isvag (5)
  • Ovens: Overige (7)
  • Recover Energy (35)
  • Sneltram (6)
  • Tildonk Sas (3)
  • Van Gansewinkel (5)

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 20/12-26/12 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 10/08-16/08 2020
  • 10/09-16/09 2018
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/01-01/02 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 01/01-07/01 2001
  • 25/12-31/12 2000

    Foto

    Foto

    Delen


    (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs