Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
  • Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
  • Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
  • Op stap met de Berndorfse Senioren
  • Lina heeft mij verlaten!
  • Carnaval… een volksgebeuren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een aloude Duitse huwelijkstraditie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Polterabend von Rebecca und Tim

    Enkele dagen na hun huwelijksceremonie organiseerde het jonge koppel Rebecca en Tim Gotten-Fier (zie vorige reportage) een groots dorpsfeest dat men ‘Polterabend’ noemt. De plaats van het gebeuren vond plaats op zaterdagavond 26 juni 2010 aan het ‘Gemeindehaus’ in Berndorf. Een feestgebeuren waarop al hun vrienden, kennissen en familieleden op uitgenodigd waren.

    Scherven brengen geluk

    ‘Polterabend’ is de term voor een zeer oude Duitse bruiloftgewoonte die ontstaan is in 1517. Tijdens dit feest breken de gasten porselein om geluk te brengen tot het huwelijk van het echtpaar. Zoals het oude gezegde: "Scherven brengen geluk" ( in Duits: Scherben bringen Glück) is de basis van deze oude traditie. Deze uitdrukking is afkomstig uit een tijd waarin het woord "scherf" verwees naar de ongebroken kleipotten aardewerk. Traditioneel wordt daarna van de bruid en bruidegom verwacht dat zij samen het allerlei gebroken porselein en alle andere uitgeworpen stukken samen opvegen. Daardoor bewijzen ze dat goed zullen samenwerken in hun verdere huwelijksleven. Natuurlijk worden de aanwezige gasten getrakteerd op de nodige voorziene hapjes en drankjes. Een onvergetelijke gebeurtenis voor het jonge koppel dat tot de late ochtenduurtjes uitliep.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) tijdens deze traditionele ‘Polterabend’ kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=-Jj5ar3vRjw

    Om deze fotoreportage (146 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5001440
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Tags:polterabend, berndorf, eifel, rebecca fier, tim gotten, juni, 2010, fotoreportage, albert de troch
    21-09-2010, 19:59 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rebecca en Tim stappen uit in het huwelijksbootje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na aankoop van onze vakantiewoning in Berndorf maakten wij al vrij snel kennis met onze nabije buren. Een van deze, een jong koppeltje Rebecca Fier (26) en Tim Gotten (24) besloten om hun zeven jarig samenzijn te officialiseren met een huwelijksplechtigheid. Toen mij gevraagd werd om hun huwelijksfotograaf te zijn vond ik deze uitnodiging een eer en een waar genoegen.

    Maandenlange voorbereiding

    Na maandenlange voorbereiding zoals het vinden van een geschikte zaal, bruidskleding en alles wat er bij een toekomstig huwelijk komt kijken werd ook de huwelijksdatum bepaalt. Het burgerlijk huwelijk, woensdag 24 juni 2010, zou plaatsvinden in een bekend kasteel aan de Moezel, meer bepaald in het ‘Kloster Machern’ in Bernkastel-Kues. Een huwelijksplechtigheid onder intimi, de nabije familieleden met als extra gasten ikzelf als fotograaf en mijn echtgenote.

    Hochzeit von Rebecca und Tim

    Toen de huwelijksdag uiteindelijk aangebroken was vertrokken we al heel vroeg naar Zeltingen-Rachtig. In een hotel aan de waterkant van de Moezel waren kamers gereserveerd voor de genodigden. Het hotel waar we de nacht na het huwelijksfeest konden doorbrengen. De huwelijksplechtigheid zelf zou plaatsvinden om 12 uur stipt in een zaal speciaal ingericht voor deze gelegenheid. Nadat de ambtenaar van burgerlijke stand het jonge bruidspaar de wettelijke bepalingen van de rechten en plichten had voorgelezen, werden de trouwbeloftes afgelegd en trouwringen uitgewisseld, en werden ze officieel mijnheer en mevrouw Gotten. Daarna kreeg het jonge paar hun trouwboekje overhandigd en konden de feestelijkheden starten. Na de huwelijksreceptie in het park van het kasteel mochten de genodigden samen met het jonge bruidspaar aanschuiven aan de feestmaaltijd in het ‘Brauhaus Kloster Machern’. Een speciale dag vol zonneschijn en meer dan tevreden gezichten zal ons nog lang bijblijven. Met deze wensen wij aan het jonge bruidspaar nog vele jaren van huwelijksgeluk, voorspoed en goede gezondheid toe.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) voor en tijdens de huwelijksplechtigheid en feestelijkheden kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=kLsYKWsRO74

    Om deze fotoreportage (173 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4996452


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:hochzeit, huwelijk, rebecca fier, tim gotten, berndorf, moezel, kloster, machern, brauhaus, bernkastel kues, fotoreportage, adtberndorf, albert de troch
    19-09-2010, 20:13 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf feiert Fronleichnam 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De dorpsgemeenschap in Berndorf bestaat overwegend door katholiek gelovigen. Elk jaar wordt in deze gemeente een processie georganiseerd onder de benaming ‘Fronleichnam’ of gekend als zijnde de ‘Corpus Christi processie’. In vier verschillende wijken (de vier windstreken van het dorp) zijn de wijkbewoners druk in de weer om voor deze viering een kapel op te stellen en deze te versieren met een bloementapijt. Een drukte van jewelste en zeker de moeite waard om dit te mogen meemaken. Moeilijk om de opbouw van deze vier wijken op te volgen. Om deze reden wordt de voorkeur gegeven aan de wijk waar we onze vakantiewoning hebben, hetzij deze van de Bergstraβe.

    Fronleichnamprozession of de Corpus Christi processie

    Dit jaar vond de sacramentsdag, of ‘Fronleichnam’ plaats op donderdag 3 juni 2010. Een heel bijzondere kerkelijke feestdag die nog steeds intens wordt gevierd door de katholieken in Duitsland. De viering ‘Fronleichnam’ is een officiële feestdag in de deelstaten Bayern, Baden-Württenberg, Hessen, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen en Saarland. In de andere deelstaten mag de schoolgaande jeugd een vrije dag nemen. Vooral in de katholieke deelstaten versieren de inwoners de straten waar de ‘Fronleichnamprozession’ voorbijkomt met Vaticaanse vlaggen, bloementapijten, beeldjes van Maria en kruisbeelden op de vensterbanken. Tijdens de processie wordt de Heilige hostie (monstrans) meegedragen doorheen gans het dorp. In feite is het feest ‘Corpus Christi’ of het sacrament van de lichamelijke aanwezigheid van Christus ontstaan in het Bisdom van Luik in 1246. Deze werd in 1264 officieel gevierd door paus Urbanus IV door de Bull Transiturus.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze viering kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=Co9gEI2pkm0

    Om deze fotoreportage (108 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4965628


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:fonleichnam, bendorf, eifel, duitsland, fotoreportage, juni, 2010, adtberndorf, albert de troch
    18-09-2010, 20:37 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hengelwedstrijd voor de jeugd bij de ASV Berndorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de vriendschap hengelwedstrijd van vorige zondag organiseerde de ‘Angelsportverein Berndorf ‘ (Eifelgebergte) een hengelwedstrijd voor de jeugd. Deze vond plaats op de visvijver van de vereniging op zondagnamiddag 12 september 2010. In tegenstelling met vorig weekend toen het een prachtig nazomers weertje was, vond deze maal het merendeels van deze hengelwedstrijd plaats onder pletsende regen.

    De regenvlagen konden de jonge vissersfanaten niet weerhouden

    De plenzende regenvlagen konden onze jeugdige vissertjes niet weerhouden. In totaal hebben de 17-tal aanwezige visfanaten 25 forellen en 2 karpers aan de haak kunnen slagen. De laatste opgeviste karper juist voor het einde van de viswedstrijd woog 2 kg 200. Traditiegetrouw worden de gevangen karpers onmiddellijk na hun vangst terug uitgezet in de visvijver. De geviste forellen mogen de jonge vissertjes als buit naar huis meenemen.

    Opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze jeugdige viswedstrijd, kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
    http://www.youtube.com/watch?v=5keRABrDt4k

    Om deze volledige fotoreportage (53 foto’s), op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt ontdekken na aanklikken van onderstaande internetlink:
    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5135606


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Tags:asv, angelsportverein, berndorf, vulkaneifel, jugendangeln, september, 2010, adtberndorf
    14-09-2010, 06:47 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freundschaftsangeln des ASV Berndorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals al beschreven in een vorig kort verslag kon men al lezen dat de gemeente Berndorf diverse lokale verenigingen rijk is. Eén van deze is de ‘Angelsportverein Berndorf’ die opgericht werd eind 1982. Deze sportvisserclub telt momenteel een 30-tal actieve leden, waar Viktor Berg de clubvoorzitter van is.

    Voorbereidingen met een gezellig avondfeestje

    Tijdens het weekend van 4 op 5 september 2010 organiseerde de hengelverenging ‘ASV Berndorf’ haar jaarlijkse ‘vriendschap hengelwedstrijd’ in hun lokale visvijver. Zaterdagnamiddag waren al de leden van deze vereniging al druk in de weer om de nodige voorbereidingen te treffen voor de viswedstrijd. In de loop van de week hadden de bestuursleden van deze club al een 140-tal forellen in de visvijver ingezet. Nadat de nodige eet- en drankstandjes werden opgebouwd kon het eerste feestje omstreeks 18 uur al plaatsvinden. Deze gezellige samenkomst onder de benaming van ‘Dämmerschoppen am Angelweiher’ heeft tot in de late nachtuurtjes geduurd. Ongeveer 75 liter bier werd er op enkele uurtjes doorgesluisd. Nogmaals een bewijs dat de ‘Berndorfers’ werkelijk feestvierders zijn in hart en ziel.

    De jaarlijkse vriendschap hengelwedstrijd

    Zondagmorgen omstreeks 7 uur onder een temperatuur van 6°C was de eerste werkploeg (clubleden) al aan de slag om de deelnemers van de viswedstrijd op te vangen. Omstreeks 9 uur ging de viswedstrijd van start. Een 30-tal geïnteresseerden hadden zich voor deze wedstrijd ingeschreven. In feite een familiedag want zij hadden hun kroost meegebracht om te volle van deze zonnige septemberdag te kunnen genieten. De visvijver is bevolkt door forellen en karpers.

    Reactie van de voorzitter

    Volgens een tevreden clubvoorzitter Viktor was dit jaar opnieuw een geslaagd succes. Tijdens deze viswedstrijd werden 63 forellen en 10 karpers opgevist voor een totaal gewicht van 50 kilogram vis.

    Fotoreportage en videomontage

    Enkele opgenomen sfeerbeelden tijdens dit gebeuren kan u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5114888

    Een kleine videomontage van deze sfeerbeelden kan je ontdekken op:

    http://www.youtube.com/watch?v=sBjgZvom-ZQ


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Tags:freundschaftsangelen, angelsport, verein, berndorf, vulkaneifel, september, 2010, fotoreportage, albert de troch
    07-09-2010, 20:57 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    30-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf… een plaats die kalmte en rust uitstraalt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze vakantiewoning in het Duitse Eifelgebergte ligt tussen Aachen en Trier. Een 45-tal kilometer over de Belgische grens. Vertrekkende vanuit Niel aan de Rupel een 254-tal kilometers verwijderd. Via de A12 richting Brussel en van daaruit via de E19 richting Luik om daarna richting Saarbrucken te nemen. Eenmaal de Duitse grens overschreden rijdt men richting Prum, daarna richting Geroldstein en slaat men ten slotte af naar Hillesheim. Vanaf daar heeft men nog twee kilometer te rijden om Berndorf te bereiken. In totaal een rit van een kleine drie uur rijden. Het hoofdgedeelte van deze rit langs goed onderhouden en aangename autowegen. Onderweg kan men al genieten van het prachtige heuvelachtige landschap dat het Eifelgebergte aan te bieden heeft.

    „Willenkommen in der Gemeinde Berndorf“

    De gemeente Berndorf dat midden in het Eifelgebergte ligt, is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (in het Duits Rheinland-Pfalz) en maakt deel uit van het district Vulkaneifel. Dit klein typische Eifeldorpje met een oppervlakte van 9,14 km² telt momenteel 617 inwoners en is een ‘Ortsgemeinde’ deeluitmakende van de ‘Verbandsgemeinde’ Hillesheim. De gemeente wordt beleid door burgemeester Egon Klaes. Het dorpje heeft geen winkels, restaurants of drankslijterijen. Geen nood echter voor de dorpsgemeenschap. In het nabije stadje Hillesheim op twee kilometer verwijderd vind men allerlei groothandelszaken waar men een beetje van alles kan weervinden en aankopen. Deze kleine gemeenschap, die hoofdzakelijk katholiek gelovig zijn, beschikt over een grote kerkgemeenschap en heeft verschillende verenigingen zoals een kerkkoor, een lokale voetbalploeg, muziekvereniging, dansgroep, hengelsport- en carnavalsvereniging. Het dorp kan rekenen op een brandweerantenne samengesteld door vrijwillige brandweermannen. Enkele verenigingen zullen in een toekomstig verslag aan bod komen. Om meer te vernemen over deze gemeente klik op onderstaande internetlink:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Berndorf,_Rhineland-Palatinate

     

    Ontspannen en genieten in het Eifelgebergte

    Het dorpje Berndorf dat in het hart van de Eifel ligt, is een landschappelijk gebied met glooiende hellingen. De ‘Vulkaaneifel’ dat in lang vervlogen tijden is ontstaan wordt sindsdien door vele natuurliefhebbers al vele jaren geliefd voor zijn wandelgebied. Wat het klimaat betreft kan men deze een beetje vergelijken met deze die men in de Belgische Ardennen kan ondervinden. Klaarblijkelijk lijkt dit kleine dorpje van een microklimaat te genieten. Wanneer men in de grootsteden stikt onder een hittegolf kan men hier genieten van de zachte berglucht. In het algemeen wanneer het overal rond Berndorf regent vallen er hier maar enkele druppels regenwater. Ten slotte wie van de golfsport houdt kan in Berndorf ook aan zijn trekken komen. Hij of zij kan er zich uitleven in de plaatselijke ‘Eifel Golf Club’ die momenteel over 18 holes beschikt. Deze golfclub is een paradijs voor zowel de golfer en de natuurliefhebber. Verneem meer over deze golfclub en klik op onderstaande internetlink:
    http://www.golf3.vulkanspace.de/

    Een beroemde Duitse romanschrijver

    Een schrijver die het dorpje Berndorf wereldbekend maakte is zeker Michael Preute. Geboren op 22 oktober 1936 in Duisberg woonde tot een paar jaar geleden in Berndorf. Was sinds 1968 als journalist actief als politieverslaggever. Werd daarna hoofdredacteur en eindredacteur bij verschillende uitgeverijen. Was bijzonder actief in conflictgebieden voor "Spiegel" en "Star". Daarna ging hij aan de slag als freelance schrijver en publiceerde in 1989 onder het pseudoniem Jacques Berndorf zijn eerste misdaadthriller. Daarna heeft hij een zeer succesvolle reeks geschreven die zich afspeelt in de Eifel en de misdaadcultuur over de grenzen heen. In de Berndorfse bossen kan men nog steeds de ‘Eifel Krimi Wanderweg’ volgen waar vernoemde auteur waarschijnlijk zijn inspiratie haalde. Verneem meer over deze bekende romanschrijver door onderstaande internetlink aan te klikken:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Jacques_Berndorf

    Bijlagen:
    adt_berndorf_07.JPG (354.3 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Tags:berndorf, kalmte, rust, beschrijving, eifelgebergte, vulkaaneifel, misdaadthriller, jacques berndorf,
    30-08-2010, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 13/10-19/10 2014
  • 21/11-27/11 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs