Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
  • Dorfsflohmarkt Berndorf (Eifel) - Anno 2017
  • Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
  • Op stap met de Berndorfse Senioren
  • Lina heeft mij verlaten!
  • Carnaval… een volksgebeuren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    04-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Koning Boudewijn te gast in Berndorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naar aanleiding mijn vorige publicatie "Op stap met de Berndorfse senioren" is deze onderstaande informatie ook de moeite waard om te publiceren en zeker een aanvulling.

    In de loop van de maand mei 2009 kocht ik de woning in Berndorf. Deze is sindsdien mijn woonplaats geworden. Toen al kon ik van verschillende lokale oudere inwoners vernemen dat in het verleden de Belgische Koning Boudewijn hun dorp had bezocht. Dit bezoek zou plaatsgevonden hebben tijdens legeroefeningen die in de regio plaatsvonden. Mijn interesse was als gewezen verslaggever dan ook onmiddellijk gewekt. Een perfect onderwerp om te publiceren in mijn persoonlijke blog. Na veel rondvragen en opzoekingen gedaan door middel van het digitale wereldje kon ik niet de minste informatie terugvinden over dit koninklijk bezoek aan ons dorpje in de Duitse Eifel.

    Korte biografie over Boudewijn van België

    Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf, geboren te Brussel op 7 september 1930 en overleden te Playa Granada (Montril) op 31 juli 1993, regeerde als Koning der Belgen van 1951 tot 1993.. Infobron: Wikipedia - http://rich_link

    Een stuk verre Belgische militaire geschiedenis

    BSD is de naam voor de Belgische Strijdkrachten Duitsland na de Tweede Wereldoorlog; maar het werd ook de naam van het gebied waarin de strijdkrachten gelegerd waren, men verbleef in de BSD. In dit gebied in het toenmalige West-Duitsland werd, op verzoek van de Belgische regering, in de zone van de Britse bezetter een Belgische bezettingsmacht gelegerd. Zo werd een hele zone tussen Aken, Keulen, Soest, Siegen en Kassel, grotendeels in Noordrijn-Westfalen door het Belgische leger gecontroleerd. Ook in Bonn was een garnizoen gevestigd tot aan de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland op 23 mei 1949. Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht en op 9 mei 1955 werd de Bondsrepubliek Duitsland een NAVO-partner. De Sovjet-Unie met zijn Warschaupact, opgericht op 14 mei 1955, waaronder de DDR, was ondertussen de nieuwe gezamenlijke vijand geworden. Vandaar de naam van "Koude Oorlog". Van een Belgische bezettingsmacht was toen al lang geen sprake meer; er werd nu met de Duitsers samengewerkt in NAVO-verband, vermits nu ook de Bondsrepubliek er deel van uitmaakte. Dit gebied werd ook wel de 10e provincie van België genoemd. Er woonden tienduizenden Belgen met hun gezin. Begin jaren vijftig waren er 40.000 militairen gelegerd. Begin jaren negentig was hun aantal teruggebracht tot ongeveer 25.000. Naar aanleiding van de legerhervormingen in België werd de krijgsmacht in Duitsland daarna verder afgebouwd. De laatste kazerne in Troisdorf-Spich werd in juni 2004 verlaten. Er zijn wel nog enkele Belgen in NAVO-verband actief in de Britse kazerne van Mönchengladbach.

    Eindelijk meer informatie over dit Koninklijk bezoek

    Zoals een goede amateurverslaggever beaamt liet dit onderwerp mij niet los. Op regelmatige tijdstippen op zoek naar informatie kwam ik uiteindelijk te weten dat er destijds in de gemeentelijke feestzaal een herdenkingsplaat over dit Belgisch Koninklijk bezoek had opgehangen. Heb dan natuurlijk onmiddellijk dorpsburgemeester Egon KLAES gecontacteerd die mij beloofde de nodige opzoekingen te verrichten in de gemeentelijke archieven. Na maandenlang aandringen bij onze lokale burgemeester kwam deze mij uiteindelijk bezoeken met in zijn handen de bronzen gedenkplaat alsook het Heimatjarhbuch 1984 van Kreis Daun – Vulkaneifel – lees pagina 76 die hij in de kelder waar de gemeentelijke archieven worden bewaard had teruggevonden. Deze bronzen herdenkingsplaat vermeldt de datum van 11 oktober 1982. Met deze gegevens kon ik natuurlijk verder werken. De diverse lokale kranten en tijdschriften die ik daarna contacteerde brachten geen enkel resultaat op. Uiteindelijk na contact opgenomen te hebben met het Stadsarchief van Trier kreeg ik via post een krantenartikel toegestuurd gepubliceerd door de Trierischer Volksfreund.

    Vertaling van dit krantenartikel

    In dit krantenartikel kan men lezen dat Koning Boudewijn de Belgische troepen in Duitsland kwam bezoeken die op manoeuvre waren in het district Bitburg-Prüm en Daun. De Belgische Koning die begeleid was door de hoogste Belgische militaire instanties landde met een militaire helikopter van het Belgisch Leger in Schönfeld waar de Belgische Strijdkrachten op manoeuvre waren tussen Olzheim en Langenfeld. Tijdens dit bezoek liet hij zich daar door de ingezette troepen uitleg verschaffen over het verloop van de militaire operaties. Aansluitend reed een grote autocolonne naar de plaats waar de middagpauze zou plaatsvinden, hetzij in Berndorf. Na de middag werd het manoeuvregebied in Wallersheim en Salverath (Uersfelder Hof) bezocht.

    Tegenstrijdigheid met de lokale informatie over dit bezoek

    Ondertussen kon ik ook vernemen van diverse dorpsgenoten uit Berndorf, die dit bezoek persoonlijk hebben meegemaakt, dat Koning Boudewijn, gekleed met het militaire uniform van opperbevelhebber van de Belgische Strijdkrachten, op maandag voormiddag 11 oktober 1982, tijdens legermanoeuvres waaraan de Belgische strijdkrachten in Duitsland deelnamen, met een legerhelikopter geland was in de weide (actuele gemeentelijke speelplein) ter hoogte van het gemeentehuis. Op deze weide stond een veldhospitaal opgesteld. Het gemeentehuis van Berndorf zelf diende als tijdelijk hoofdkwartier van de Belgische deelnemende strijdkrachten en als officiersmess. Dit niet alledaags bezoek van de Belgische Koning tijdens de herfstmanoeuvres waaraan ongeveer een 12.000-tal Belgische en een 100-tal Duitse soldaten deelnamen ging dan niet onopgemerkt voorbij en sterkte de moraal van de deelnemende Belgische militaire troepen.

    Ontvangst door de lokale notabelen

    Na een gezamenlijke lunch in de officiersmess in het manoeuvrehoofdkwartier vond een officiële ontvangst plaats met de lokale notabelen. Koning Boudewijn werd door de lokale burgemeesters van Berndorf, Hillesheim, Pilzen en de lokale districtshoofden begroet. Volgens de lokale pers was de Belgische Koning verheugd over de hartelijke ontvangst en gastvrijheid van de Eifelbevolking. Als aandenken kreeg de Belgische vorst van de lokale districtshoofden een gietijzeren beeltenis van de patroonheilige Christopherus aangeboden.. Infobron: http://rich_link


    Archiefbeelden

    Dankzij de bereidwillige medewerking van onze lokale dorpsburgemeester Egon KLAES en de medewerking van de dienst Stadsarchief Trier kon ik deze gebeurtenis beschrijven, waarvoor mijn oprechte dank. Een aantal beeldopnamen van de aangehaalde archiefstukken kan u terugvinden door onderstaande internetlink aan te klikken.

    https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7311740


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Belgische Koning Boudewijn, bezoekt Berndorf, archiefbeeld, gemeente, reportage, Albert De Troch
    04-10-2016, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    03-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap met de Berndorfse Senioren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elk jaar organiseert het gemeentebestuur van Berndorf (Landkreis Vulkaneifel) onder leiding van dorpsburgemeester Egon KLAES een seniorenontmoeting. Elke senior vanaf zijn 65ste verjaardag tot en met… jaar is er hartelijk op uitgenodigd. Het ene jaar gebeurt deze samenkomst in de gemeentelijke feestzaal en het andere jaar wordt er een uitstap georganiseerd. Dit jaar werd een uitstap gepland naar de NS-Ordenburg Vogelsang. Een toeristische, educatieve en culturele bestemming gevestigd in de Duitse Noord Eifel (Nordrhein-Westfalen) vlak bij de Belgische grens.

    Op reis met onze senioren…

    Woensdagmorgen 28 september 2016 omstreeks 09.45 uur was het verzamelen geblazen aan de bushalte (Pastor – Furmannstr.) in Berndorf. Ter plaatse wachtten 57 deelnemers op hun reisbus. Gezien de grote opkomst van onze Berndorfse senioren moesten er twee bussen ingezet worden, een grote en kleinere bus. Omstreeks 10 uur was het vertreksein richting Monschau/Mützenich gegeven en vertrokken we onder leiding van onze reisleider en dorpsburgemeester Egon Klaes. Een reis van ongeveer 75 kilometer via landwegen. Onderweg waren wondermooie landschappen te bewonderen.

    Aankomst tussenstap Monschau/Mützenich

    Aankomst om 11u15 op de parking van het Gästehaus Zum Stehling, uitgebaat door Marc Roeben (www.zum-stehling.de) waar het middageten besteld was door onze reisleider. Eerst nog snel een groepsfoto en dan naar het gereserveerde restaurant voor een smakelijke “njam njam” of beter gezegd een stevig middagmaal met alles erop en eraan.

    Eindbestemming VOGELSANG IP – Internationaler Platz

    Na onze buikjes verzadigd te hebben werd verzamelen geblazen om ons terug naar onze reisbussen te begeven. Om 13u30 was het vertreksein om ons naar onze eindbestemming in Schleiden te brengen. Onze buschauffeur Dieter (grote bus) leidde ons opnieuw als een echte virtuoos via landwegen richting einddoel van onze reis, hetzij naar de Ordensburg Vogelsang. Na een korte reis van ongeveer 19 kilometer of 35 minuten rijden hadden wij het einddoel bereikt om 14u05. Toen wij vanmorgen ons klein Eifelse dorpje verlieten waren de weeromstandigheden grijs, bewolkt en fris. Bij onze aankomst werden wij verwelkomd door een hartverwarmend zonnetje.

    Korte historische beschrijving van het Forum Vogelsang IP

    In de Duitse Eifel ligt het voormalig militair oefenterrein Kamp Vogelsang een restant uit de Nazi-tijd. De gebouwen rond het Adlerhof, een erfstuk van het voormalige NS-Ordenburg Vogelsang, is 110 vierkante kilometer groot en is gelegen in een werkelijk weergaloze mooie natuur. Na de val van het Deutsche Reich onder Adolph HITLER, werd deze voormalige eliteschool van de Nazi’s gebruikt als Camp Vogelsang. Eerst door de Britse bezettingstroepen en daarna als militair oefenterrein voor de Belgische Strijdkrachten.

    Rondleiding door een Belgische en meer dan ervaren gids

    Normaal gezien was een rondleiding voorzien voor onze reisgroep om 14u00 precies. Natuurlijk hebben wij met senioren van alle leeftijden te maken en waren we niet op tijd op de afspraak. Na enig zoekwerk hadden wij uiteindelijk onze gidsen omstreeks 14u20 aangetroffen. Gezien ons aantal werden wij opgesplitst in twee groepen. De grootste groep kreeg de heer Jean-Marie MALAISE toegewezen. Een oud-commandant op pensioen van de Belgische Strijdkrachten, die meer dan waarschijnlijk het grootste deel van zijn militaire loopbaan in ‘Vogelsang’ heeft doorgebracht. Via onze gids Jean-Marie, een gedreven verteller, konden wij vernemen dat het voormalige domein na de Tweede Wereldoorlog tijdens de Koude Oorlog van 1946 tot 2005 het centrum was voor militair gebruik. Tot eind 2005 werd dit domein gebruikt als oefenterrein door de Belgische strijdkrachten.

    “Ordensburg Vogelsang” en haar voorgeschiedenis

    De NS-Ordensburg Vogelsang, waarvan het begrip ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur van de toenmalige NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeidspartij) in de Duitse Eifel, vlak bij de Belgische grens, is een voormalig opleidingskamp, dat gebouwd is tussen 1934 en 1936 naar het ontwerp van Clemens KLOTZ. De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij was de partij die op 24 februari 1920 ontstond uit de Duitse Arbeidspartij (DAP). De NSDAP had als politieke ideologie het nationaal socialisme, een mix van extreem rechtse en extreem racistische denkbeelden, met als boegbeeld Adolph Hitler. De partij kwam in 1933 in Duitsland aan de macht met het behulp van propaganda die appelleerde aan het ressentiment onder de Duitse bevolking en door terreur tegen en intimidatie van politieke tegenstanders. Tot de eerste regeringsdaden behoorden de beknotting van de vrijheid van meningsuiting en het verbieden van andere politieke partijen.

    Het begrip Ordensburg

    Het begrip Ordensburg ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur, om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven. Tot in 1939 werden in Vogelsang vijfhonderd SA’ers (Ordenjunkers) opgeleid, onder andere in rassenfilosofie en lichamelijke opvoeding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht. In 2006 werd dit megalomanisch complex (om niet te zeggen gebouwd door grootheidswaanzin of waanzinnigheid) als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek en verder ontwikkeld als zijnde de Internationale Plaats voor tolerantie, vriendelijkheid en het gemeenzaam met elkaar leren om gaan. Zodat de geschiedenis zich in de toekomst zich niet meer herhaalt. Sinds 2012 word het nieuwe Forum Vogelsang IP een meer dan interessante bestemming voor al die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en die van natuur houden. Voor meer informatie kan u steeds bezoekje brengen aan www.vogelsang-ip.de.

    Einde van de rondleiding en tijd voor een hapje en drankje

    De rondleiding die iets meer dan een dik anderhalf uur in beslag nam en waarbij iedere deelnemer aan de lippen hing van onze gids werd beëindigd omstreeks 15u50. Alle deelnemers verzamelenden zich weer in het Vogelsang Gastronomie, hetzij Panorama-Restaurant dat een prachtig uitzicht biedt over de omgevende natuurlandschappen. Daar kon iedereen bekomen van wat hij gezien had en aan informatie bekomen had door de aangewezen gidsen. Onze reisleider Egon had daar voor koffie en gebakjes gezorgd. Er was zelfs nog tijd voorzien voor degenen die het plaatselijke museum wilden bezoeken. Iets voor 17u00 was het weer verzamelen geblazen op de parking waar onze buschauffeurs ons opwachtten.

    Terugreis richting Berndorf en bedenkingen van de opsteller

    Iets voor 17u20 werd de terugreis aangevat richting thuisfront, hetzij een busreis van 55 kilometers. Tijdens deze kon men zich even bezinnen over wat wij tijdens deze dag gezien en vernomen hadden dank zij onze plaatselijke gidsen. Persoonlijk heeft dit bezoek doen mij nadenken en concluderen dat de mensheid niets geleerd heeft over de diverse verschrikkingen die zich in het verleden en nog steeds voordoen. Tot heden Anno 2016 lijkt onze wereldse geschiedenis zich nog steeds te herhalen. Bedenk maar wat er thans afspeelt in een bekend moslimland deel uitmakende van de NATO. Wat zich voordoet in de Syrische burgeroorlog, Noord-Korea, Congo-Kinshasa en andere landen waar de gezagvoerders hun eigen landgenoten laten afslachten. De geschiedenis lijkt zich maar steeds te herhalen… Onbegrijpelijke wreedheden begaan door wellustige grootheidswaanzinnige zo gezegde ‘leiders’ die enkel begaan zijn met hun eigen ‘ego’ en voor wie enkel macht en geld telt. Thuiskomst in Berndorf om  18.20’ uur.

    Met oprechte dank aan de organisator Egon KLAES en onze gidsen ter plaatse. Meer bepaald aan Jean-Marie MALAISE, voor zijn professionalisme en zijn inzet met hart en ziel. Zeker mogen wij onze buschauffeurs niet vergeten die ons behouden heen en weer gebracht hebben.

    Beeldreportage en korte videomontage

    Over deze meer dan interessante en leerrijke reis kan men de fotoreportage hierover ontdekken (84 beeldbestanden) opgeslagen bij Pixum, directe Internetlink https://nl.pixum.be/mijn-fotos/album/7310531  Van deze werd een videomontage gemaakt bij YouTube en kan men ontdekken door een bezoekje te brengen via volgende internetlink https://www.youtube.com/watch?v=n9xEclBg7NI&feature=youtu.be ... Veel kijkplezier gewenst.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Tags:groepsreis, berndorfse, senioren, vulkaaneifel, gemeente, berndorf, vogelsang, fotoreportage, videomontage, albert de troch
    03-10-2016, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    16-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lina heeft mij verlaten!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn lieve compagnon Lina heeft mij verlaten!

    Woensdagmorgen 13 augustus 2014 is mijn trouwe en lieve viervoeter Lina op de bonte kleuren van de regenboog naar het hondenparadijs opgestegen. Bijna drie jaar lang heeft zij mijn leven gedeeld en mijn gevoel van eenzaamheid verzacht. Haar aanwezigheid gaf weer een doel aan mijn dagelijks leventje. Haar gelukkig maken werd mijn hoofddoel. Haar fonkelde koolzwarte oogjes en flapperende oortjes was haar communicatiemiddel. Zo straalde zij haar geluk en toonde haar dankbaarheid uit over dat ik haar opgenomen had in mijn leven. Sinds begin van ons samenleven week zij geen enkel moment af van mijn zijde. Waar ik mij ook verplaatste was zij aanwezig. Het was alsof zij verlatingsangst had. Een gevoel dat mij persoonlijk heel bekent overkomt. Als ik haar toch even moest verlaten, om bijvoorbeeld inkopen te doen, was het steeds een groot feest als ik terug kwam. Men kon door haar uitlatingen van vreugde uitmaken het verwijt “waarom heb je mij niet meegenomen”. Zelfs wanneer ik met haar ging wandelen week zij geen enkel moment af van mijn zijde. Zij hield na enkele stappen steeds oogcontact met mij. Misschien had zij schrik dat zij mij onderweg zou verliezen en niet meer zou terugvinden. Haar oogjes weerspiegelde trouwheid en medeleven. Zij was een trouwe vriendin. Een levenscompagnon met een klein hondenhartje vol onvoorwaardelijk liefde en onbaatzuchtige genegenheid. Niets dan prachtige herinneringen heeft zij mij en iedereen die haar kenden achtergelaten. Geen woorden kunnen mijn gevoelens beschrijven hoe ik haar mis. Voor de zoveelste maal in mijn levensbestaan verlies ik mijn hart van wie ik het meeste hield?

    Korte voorgeschiedenis

    Toen ik jaren geleden mijn vorige trouwe compagnon Dolly die zeventien jaar lang mijn leven had gedeeld en in mijn armen gestorven is, had ik gezworen dat ik mij nooit meer zou binden aan een diertje. Als men deze verliest doet dit te veel hartpijn. Dat wou ik mij in de toekomst besparen. In het leven mag men nooit zeggen "nooit meer". Na mijn op ruststelling ben ik door familiale omstandigheden uitgeweken naar het buitenland. Meer bepaald naar Duitsland aan de Eifel. Bij aanvang houdt men zich bezig met het verbeteren en aanpassen van zijn woonomgeving. Het gemis mijn leven te delen werd met de dag zwaarder en zwaarder. Geen nuttige doelstellingen meer en niemand met wie men het leven kon delen. In de loop van de maand oktober 2011 stuurde één van mijn directe buurmensen mij een internetlink van het dierenasiel in Mayen (D). Zij had de hond (teefje) gevonden dat perfect bij mij zou kunnen passen. Na betreffende webpagina bezocht te hebben en na lang wikken en wegen besloot ik toch maar op 20 oktober 2011 het dierenasiel in Mayen een bezoekje te brengen. Om mij persoonlijk te vergewissen of de beschrijving op hun website wel degelijk overeenstemde met de hond die op de foto al mijn hart had veroverd. Zij geleek inderdaad een beetje op mij. Rond en rustig. Haar juiste leeftijd kon niemand ter plaatse en later de geraadpleegde dierenartsen met juistheid bepalen. Eerlijk gezegd was dit voor mij niet belangrijk. Volgens mijn persoonlijke ervaring, zonder de dierenartsen in vraag te stellen, was toen al mijn zeker dat mijn lievelingsdiertje ouder was dan 10 jaar. Haar verdere levensbestaan wou ik absoluut met haar delen. Heb ter plaatse, zonder veel na te denken, het contract ondertekent dat ik de verantwoordelijkheid overnam voor haar verdere levensbestaan. Toen ik haar Europees dierenpaspoort overhandigd kreeg kon vaststellen dat zij geëxporteerd werd uit Roemenië en dat haar oorspronkelijke naam Georgia was. Hier in Duitsland had men haar de naam van LINA toegewezen (het waarom begrijp ik nog steeds niet). Was mij ook niet belangrijk. Na een weekje had ik haar hartje en had zij volledig mijn hart veroverd. Weet spijtig genoeg niet het minste over haar verleden. Iets minder dan 3 jaar heb ik haar, hoop ik toch, haar nog een gelukkig leventje kunnen schenken. Zij Lina, mijn enige toeverlaat, die ik het meeste kon vertrouwen. De onvoorwaardelijke dierenliefde heeft zij mij tot haar einde toe geschonken, iets wat ik bij weinig mensen heb kunnen terugvinden.

    Het heeft niet mogen wezen

    Begin juni van dit jaar stelde ik vast van mijn hondje, lievelingsvriendin en toeverlaat Lina een gezwel had ter hoogte van haar keel. Gezwel dat zich met de dagen verergerde. Heb onmiddellijk contact opgenomen met de dierenarts in Junkerath (D). Bloedproef werd opgenomen, en daar bleef het bij. Bloedwaarden bleken normaal te zijn en naar meer informatie kon ik maar raden. Mijn viervoetige vrienden was mij belangrijk. Dus niet tevreden met de onprofessionele uitleg van de dierenarts uit Junkerrath (D) ging ik op zoek naar een andere dierenarts. Op aanraden van mijn lokale vrienden nam ik contact op met de dierenarts in St. Vith (België). Toen ik deze dierenarts op 27 juni consulteerde was haar diagnose dat mijn hondje zwaar ziek was. Het enige dat kans maakte haar leven te verlengen was dat zij een chemotherapie zou volgen. Na een nacht wikken en wegen nam ik volgende morgen een beslissing. Wat het ook mogen kosten, alles zou ik inzetten om mijn Lina te redden zolang de therapie haar niet deed lijden. Vanaf dan reed ik wekelijks op en af naar het UC van Luik alwaar mijn lievelingshond de chemokuur onderging. Oorspronkelijk sloeg deze kuur goed aan. Lina leek met de dag er boven op te komen. Haar gedragingen waren levenslustig en zij leek niet te lijden onder deze zware chemokuur. Plots ging het snel bergaf Op woensdag 12 augustus 2014 werd ik ’s Nachts omstreeks 03.30’ uur wakker met een voorgevoel dat er iets niet klopte. Mijn trouwe lieve viervoeter Lina lag op het tapijtje naast mijn bed. Normaal betreedt zij nooit mijn slaapkamer, behalve wanneer er onweer was en ik haar dan moest geruststellen. Onmiddellijk kon ik vaststellen dat zij niet in haar normale doen was en er iets niet klopte met haar. Aangezien haar behandelde dierenarts in St. Vith (België) haar niet onmiddellijk kon ontvangen heb ik mijn lieve levensvriendin maar dezelfde dag tijdens het middaguur kunnen overbrengen. De dierenarts kon enkel vaststellen dat mijn viervoetige compagnon hoge koorts had, namelijk bijna 41°. Na haar een nodige kalmerende injectie ingespoten te hebben kreeg ik te horen dat het wenselijk was haar ter observatie achter te laten. Met enorme droefheid en hartpijn heb ik haar voor de eerste maal sinds zij mijn leven deelde moeten achterlaten goed beseffende dat het meer dan waarschijnlijk was dat ik haar nog levend zou terugzien. Mijn voorgevoel heeft zich de volgende morgen bewaarheid. Omstreeks 8 uur kreeg ik het droevige bericht van haar behandelde dierenarts dat het heel slecht ging met mijn lieve Lina. Zoals voorzien was het enige middel om haar niet verder te laten lijden, haar te laten inslapen. Drie jaar lang heeft zij mij door haar aanwezigheid weer een doel gegeven aan mijn leven. Zij was lief en attentievol. Een betere trouwe viervoetige levenscompagnon kon ik mij niet wensen. Het gemis van mijn trouwe Lina is enorm. Thans is haar ziel via een kleurrijke regenboog naar het hondenparadijs opgestegen en is zij daar gelukkig. Nooit zal ik haar kunnen vergeten!

    Vaarwel LINA

    Bijlagen:
    lina_2011_2014_bis.jpg (486.1 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Tags:adtberndorf, lina, gestorven, hondenhemel, tumor, chemontherapie, 2014
    16-10-2014, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (1)
    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnaval… een volksgebeuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In verschillende delen van Duitsland, zoals bijvoorbeeld in de streek van ‘Rijnland Palts’ in het Midden-Eifelgebergte wordt carnaval gevierd. Carnaval (ook wel 'Vastenavond' genoemd) is een van oorsprong katholiek feest. Dit volksfeest, dat ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan ‘Aswoensdag’. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de ‘Vastenavond’. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot en met ‘Pasen’.
    Verneem meer over het carnavalsgebeuren…

    Carnavalsvereniging in Berndorf
    De gemeente Berndorf met een oppervlakte van 9 km² telt voor het ogenblik circa 526 zielen. Deze kleine dorpsgemeenschap telt 11 diverse officiële verenigingen. Eén van deze willen wij u voorstellen. De “Karnevalsverein “Bunnes Alaaf’ Berndorf 1965 e.V.”. Deze werd in 1965 gesticht door Hans Schmitz. Deze carnavalsvereniging telt momenteel 99 steunende leden en kunnen rekenen op 18 actieve leden. Het bestuur onder leiding van Doritha Gross bestaat uit 7 bestuursleden. Al 46 jaar lang wordt in deze kleine dorpsgemeenschap een jaarlijkse carnavalsstoet georganiseerd. Eén van de belangrijkste dorpsgebeurtenissen voor jong en oud. Bijna de ganse dorpelingen stellen zich op langs de weg waar de carnavalstoet langskomt. Zelf inwoners van de omliggende dorpen willen deze gebeurtenis niet missen en komen langs met hun kinderen of kleinkinderen. Voor deze laatste is het natuurlijk een waar festijn van al de snoepwaren die hun dan toegegooid worden. Als steunend lid van deze vereniging aangesproken door het bestuur om voor hun vereniging een nieuwe website te bouwen. Nu de herfstperiode begonnen is heb ik dan uiteindelijk gevolg gegeven aan deze aanvraag. De vernieuwde website van deze carnavalsvereniging kunt u ontdekken door een bezoekje te brengen aan:
    www.karnevalsvereinberndorf.de

    Carnavalsstoet 2011
    Op zondag 6 maart om 14.11’ uur stipt werd ter hoogte van het ‘Gemeindehaus’ de jaarlijkse carnavalsstoet op gang gebracht. Zeven praalwagens werden ingezet begeleid door een groot aantal carnavalsfiguranten die voor de nodige sfeer zorgden. In elke straat waar de stoet langskwam werd royaal snoep naar de kinderen gegooid en werden de volwassen begeleiders getrakteerd op lokaal verwarmend drankje (schnaps). Na deze omgang werd de stoet met haar figuranten en dorpsgemeenschap of bezoekers opgewacht in de feestzaal van het dorpse gemeentehuis. Aldaar werd nog tot de late avonduurtjes doorgevierd. Van deze carnavalsstoet heb ik enkele sfeerbeelden kunnen vastleggen met mijn videocamera. Ontdek deze videoreportage….

    Berndorf Alaaf


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:carnaval, carnavalsstoet, gemeente, dorpje, berndorf, midden, eifelgebergte, vulkaan, eifel, carnavalsvereniging, bunnes, alaaf, 1965, videoreportage, albert de troch
    21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van vakantiewoning naar hoofdwoonplaats
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u waarschijnlijk al zult gemerkt hebben heb ik sinds geruime tijd niets meer gepubliceerd op deze blog. Dit had dan natuurlijk een reden. Eind vorig jaar door echtelijke verwikkelingen met een echtscheiding als gevolg, heeft mijn droomwereldje doen uiteenspatten. Niets om fier over te zijn en heeft deze situatie mij dan ook ettelijke slaaploze nachten en nachtmerries bezorgd. Wat voorzien was als zijnde een vakantiewoning werd deze als enige oplossing dan mijn hoofdwoonplaats. U kunt wel indenken dat door deze onverwachte omschakeling de nodige administratieve stappen moesten ondernomen worden die wat tijd opgeslorpt heeft. Willen of niet men moet erdoor. U kunt dan wel gerust indenken dat ik zeker niet in de beste gemoedstemming was om iets positief te publiceren op huidige blog. Zoals een spreekwoord zegt: “na regen komt er zonneschijn”. Laat het ons dan ook hopen!
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Tags:berndorf, eifelgebergte, vulkaaneifel, vakantiewoning, hoofdwoonplaats, echtelijke, verwikkelingen, echtscheiding, albert de troch
    21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterimpressionen von Berndorf-Eifel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koning Winter gijzelt Europa

    Sinds begin november tot en met bijna eind december 2010 sneeuwde het omzeggens elke dag in het Duitse klein dopje Berndorf in de Eifel. Een record want nog nooit viel er zo vroeg en zo vaak sneeuw. De gevolgen van het gure winterweer zijn nauwelijks te overzien. Sneeuw en ijzel gijzelen niet enkel dit dorpje, maar bijna heel Europa.

    Sneeuwruimen als wintersport

    Al van ’s morgens vroeg en soms drie keer per dag was sneeuwruimen dagelijkse kost. Volgens de lokale inwoners hebben zo veel en zo lang geen sneeuwval meer gehad sinds het jaar1945. De hoofdwegen naar Berndorf blijven tijdens deze sneeuwellende verkeersvrij. Meermaals per dag worden deze sneeuwvrij gemaakt en wordt er zout gestrooid. Een speciale dank aan onze buurman Marco Blonien die door het lokale gemeentebestuur dit jaar aangesteld werd om met zijn bulldozer de sneeuw te ruimen. Dankzij zijn dagelijkse inzet zijn de lokale straten gedurende deze winterperiode sneeuwvrij gebleven.

    Winterimpressies van Berndorf aan de Eifel

    Deze dagelijkse sneeuwval zorgde voor veel verkeersellende voor wie met de auto op de baan moest. Zelfs voor voetgangers was het door de ijzelvorming aartsgevaarlijk. Niettegenstaande zorgde de sneeuw voor sfeervolle winterbeelden. Een dynamische versie van enkele opgenomen winterimpressies (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=E69xUV_uHi8

    Om deze fotoreportage (85 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5422168


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:koning, winter, 2010, dagelijke, sneeuw, sfeerbeelden, berndorf, eifel, fotoreportage, albert de troch, www bloggen be adtberndorf
    23-12-2010, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (1)
    20-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een herfstwandeling in de Eifelse bossen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elk jaar organiseert men de ‘Week van het Bos’. Dit jaar vond deze tussen 10 en 17 oktober 2010 plaats. Een uitgelezen moment om de schoonheid van de bossen in het midden-Eifelgebergte in Duitsland te ontdekken. Franz Schmitz (66), een gepensioneerde vriend uit Berndorf werd voor de gelegenheid onze lokale gids. Deze is sinds augustus dit jaar aangesteld als veldtoezichter. Hij moet toezien dat de maïsvelden die op de bossen uitgeven niet verwoest worden door de wilde zwijnen (everzwijnen). Wilde zwijnen zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. Het zijn alleseters. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel als eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen. Zij eten ook dierlijk voedsel als aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren. Er zijn meldingen dat ook hertenkalveren ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen. Wilde zwijnen komen voornamelijk voor in loofbossen, halfopen landschap en landbouwgebied. De Eifel is dan ook bekend om zijn jachtgronden. Een mooi gebied door de bergen, dalen en bossen.

    Een drie uur durende tocht in de bossen

    Elke dag van de week, behalve dan de zondag bezoekt onze gelegenheidsgids Franz met zijn 4 x 4 terreinauto de omliggende bossen in de streek. Een autotrip van ongeveer drie uur duurt. Een tocht van ongeveer 35 à 40 kilometer door een woud van ongeveer 1.300 hectaren groot. Zodat de omliggende maïsvelden langs de bossen niet verwoest zouden worden door de wilde zwijnen worden deze velden beveiligd en omringd door een elektrische bedrading met lage voltage. Deze veiligheidsmaatregel is voldoende om de wilde zwijnen af te schrikken. Met een speciaal meettoestel kan men uitmeten of de batterijen verbonden aan deze schrikdraad nog voldoende geladen zijn of de draad al dan niet beschadigd is. Waar nodig wordt dan de beschadigde draad of batterij vervangen. Per dag worden zo ongeveer een tiental maïsvelden bezocht. Het is evident dat de verantwoordelijke jagersvereniging die in het aanpalende bos als pacht voor hun jachtterrein hebben, eventueel zouden kunnen opdraaien voor de verwoestingen aangebracht aan de aanpalende maïsvelden. Om dit te vermijden bezoekt onze gids ook een achttal wroetplaatsen die regelmatig bezocht worden door de wilde zwijnen. Onder de omgewoelde houten blokken strooit onze gids dan maïskorrels met hoop dat de wilde zwijnen zich niet gaan voeden in de maïsvelden. Helaas zagen wij tijdens onze rondtrek in de Eifelse bossen niet veel wild. Toch wel; twee jonge hertjes die snel wegvluchtte toen zij ons zagen voorbijrijden. Fascinerende bosgebieden en wondermooie landschappen bewonderen tijdens deze late namiddagtocht is en blijft een mooie herinnering, waarvan wij u toch proberen mee te laten genieten.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze herfstwandeling in de Eifelse bossen kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
    http://www.youtube.com/watch?v=wYBvgFJ2eyM

    Om deze fotoreportage (76 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:
    http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5272221


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Tags:herfst, wandeling, bossen, eifel, jachtterrein, landschap, wilde, zwijnen, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, bloggen be, franz schmitz
    20-10-2010, 17:03 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    08-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf de geboorteplaats van de Eifel-thrillers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Duitse midden-Eifelgebergte tussen Hillesheim en Kerpen ligt de gemeente Berndorf. Een dorp met een bijna duizendjarige geschiedenis. Ondanks het bezoek aan dit oord van de Belgische Koning Boudewijn op 12 oktober 1982 ter gelegenheid van Belgische legermanoeuvres, noch het bestaan van de eeuwenoude Romeinse kerk in dit dorp of haar honderdjarige geschiedenis hebben deze aan Berndorf geen wereldbekendheid gegeven. Door een kleine naamsverandering is een inwijkeling is daarin wel gelukt. Michael Preute gebruikte voor zijn eerste Eifel-dedectiveroman de naam van zijn toenmalige woonplaats. Zijn uitgever voegde er de voornaam ‘Jacques’ aan toe en zo is het pseudoniem Jacques Berndorf ontstaan. Dankzij deze romanschrijver, die zich wijdde aan het beschrijven van dit oord, is Berndorf wereldbekend geworden.

    Een duizendjarige geschiedenis

    Berndorf kan wel terugblikken op een lange geschiedenis. Al in het jaar 1121 werd er over dit oord geschreven. De Keulenaar Erzbischof Friedlich I regelde per akte de huishoudelijke verzorging van de Steinfeldkloosters. Berndorf werd hiervoor vrijgesteld van betaling van belasting aan de Bisschop en Deken. Lang voordat deze akte het schriftelijke bewijs van bestaan leverde, kan men bewijzen dat er op berg tussen Hillesheim en Kerpen mensen hebben gewoond. Zo bewijzen de vondst van opgravingen die plaatsvonden in 1935 dat er zich al in het eerste Millennium voor Christus mensen in Berndorf leefden. Daarna volgden de Kelten, Romeinen en de Franken. De pest en melaatsheid hebben ook sporen nagelaten in Berndorf. In 1624 maakten er nog 27 families deel uit van deze dorpsgemeenschap. Zeven jaar later bleven er nog slechts 22 bewoners over die de pest van 1637 overleefd hadden. Door de eeuwen heen en dit tot op heden is er altijd een speciale relatie tussen dorp en de Steinfeldkloosters geweest. Hoewel de dorpsgemeenschap van Berndorf twee kerken beschikt, heeft deze geen eigen priester. De paters uit Steinfeld zijn dan ook graag gezien als ze de zondagsmis komen voorlezen.

    Een bloeiende en levendige gemeente

    Sindsdien zijn de pest en melaatsheid al lang vergeten. De gemeente Berndorf is tegenwoordig een bloeiende, levendige gemeente waar de inwoners en weekendbezoekers zich goed voelen. Deze laatste hebben er toe bijgedragen dat enkele oude huizen grondig gerenoveerd werden. De dorpskern is gehandhaafd gebleven wat het aanzien van de gemeente ten goede komt. De plaatselijke burgemeester Egon Klaes, in functie sinds 1999, is blij met dergelijke initiatieven. “Alleen als we de oude dorpskern behouden en deze niet onmiddellijk uitbreiden aan de rand van de gemeente zal deze blijven voortleven” legt deze uit. Klaes noemt Berndorf een “woondorp” want handel en industrie zijn er schaars. Er bestaat wel een kalksteengroeve, een bouwbedrijf een timmerman en een landbouwer, maar de meeste van de 615 inwoners moeten dagelijks pendelen naar hun werk buiten het dorp. Naast de financiële toewijzing kan de gemeentelijke begroting rekenen op verdere inkomsten. Dankzij de jachtpacht, het gebruiksrecht van de 300 hectaren gemeentebos en de pacht van de Golfclub, die voor 90% op grondgebied van Berndorf ligt, kan het plaatselijke gemeentebestuur rekenen op verdere financiële inkomsten.

    Het dorps- en verenigingsleven

    Het verenigingsleven en dorpsleven spelen zich hoofdzakelijk af in het ‘Gemeindehaus’. Een voormalige school die in 1976 heringericht werd als centrale ontmoetingsplaats voor de plaatselijke inwoners. Een tiental verenigingen is in Berndorf gevestigd zoals de visvereniging, de carnavals, de muziek- dans en zangvereniging of de seniorenvereniging. Al deze verenigingen hebben hun thuishaven en vergader- of feestzaal in deze centrale ontmoetingsplaats. Het ‘Gemeindehaus’ is hier de plaats waar men zich treft en feest. De grote feestzaal kan aan een democratische prijs afgehuurd worden voor allerlei feestgebeuren.

    Toeristische troeven

    Als men van kalmte en rust houdt, graag wandelt of fiets in volle natuur langs oude wegen en kruisen of prachtig verbouwde boerderijen, dan is de gemeente Berndorf in alle opzichten de plaats ‘to be’. Ideaal voor toeristen en gasten die keuze hebben uit meerdere vakantiewoningen of in het ‘Swalbenhof’ kunnen verblijven. Een ander aandachtspunt van het dorpsleven is: ‘Backes Eck’ daar waar vroeger het bakhuis gevestigd was. Stenen openbare bakhuizen waren er wel meer indertijd. Ze dienden vooral als bescherming van de rieten werkhuizen en tegelijkertijd dienden ze als ontmoetingsplaats. Door deze traditie is Backes Eck gelinkt alwaar de wandelaars er hun voeten kunnen afkoelen.

    De kunsthistorische parel van Berndorf is echter de kerk op de “Kirmesberg”. Ze verheft zich boven de stad uit en overziet het hele dorp. Is al vanaf een afstand zichtbaar en dit uit eender welke richting. Wanneer deze kerk juist gebouwd werd is niet duidelijk, maar al in de akte van 1121 is er sprake van. Zelfs vandaag zijn er nog delen van het oude gebouw aanwezig. Tussen 1513 en 1515 werd ze verbouwd en eerst in 1545 kreeg de kerk haar toren. Onweder en bliksem hebben in de loop der jaren voor schade gezorgd. De toestand verslechterde en gaf niet langer genoeg plaats voor het groeiende aantal inwoners. Daarom werd er een nieuwe kerk gebouwd die in 1927 ingezegend werd. De oudere kerk werd tot verval overgelaten zo leek het althans. In de zestigerjaren vroeg de brandweer of ze de kerk niet als oefenterrein mochten gebruiken. Daartoe kwam het niet. In tegendeel van 1961 tot 1965 werd deze kerk grondig een grondige gerenoveerd en is ondertussen de trots van elke inwoner. Een vereniging bekommert zich nu om de kerk en intussen werden de barokke kerkbanken gerestaureerd. Een bezoek van de beide kerken is zeker de moeite waard. Er is veel te ontdekken, zoals de kruisgang, de ‘Narrepütz’ alsook verschillende kruisen. In het dorp Berndorf is er veel te ontdekken en een bezoek zeker de moeite waard.

    Informatiebron: Hilla – maart 2009

    Gemeente Berndorf in beeld

    Een dynamische versie van enkele opgenomen dorps sfeerbeelden (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=B5IJ6fcfwew

    Om deze fotoreportage (94 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5175940

    Bijlagen:
    hilla_1-2009.pdf (6.9 MB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Tags:kalmte, rust, duitse, eifelgebergte, gemeente, berndorf, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, oktober, 2010
    08-10-2010, 14:53 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een aloude Duitse huwelijkstraditie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Polterabend von Rebecca und Tim

    Enkele dagen na hun huwelijksceremonie organiseerde het jonge koppel Rebecca en Tim Gotten-Fier (zie vorige reportage) een groots dorpsfeest dat men ‘Polterabend’ noemt. De plaats van het gebeuren vond plaats op zaterdagavond 26 juni 2010 aan het ‘Gemeindehaus’ in Berndorf. Een feestgebeuren waarop al hun vrienden, kennissen en familieleden op uitgenodigd waren.

    Scherven brengen geluk

    ‘Polterabend’ is de term voor een zeer oude Duitse bruiloftgewoonte die ontstaan is in 1517. Tijdens dit feest breken de gasten porselein om geluk te brengen tot het huwelijk van het echtpaar. Zoals het oude gezegde: "Scherven brengen geluk" ( in Duits: Scherben bringen Glück) is de basis van deze oude traditie. Deze uitdrukking is afkomstig uit een tijd waarin het woord "scherf" verwees naar de ongebroken kleipotten aardewerk. Traditioneel wordt daarna van de bruid en bruidegom verwacht dat zij samen het allerlei gebroken porselein en alle andere uitgeworpen stukken samen opvegen. Daardoor bewijzen ze dat goed zullen samenwerken in hun verdere huwelijksleven. Natuurlijk worden de aanwezige gasten getrakteerd op de nodige voorziene hapjes en drankjes. Een onvergetelijke gebeurtenis voor het jonge koppel dat tot de late ochtenduurtjes uitliep.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) tijdens deze traditionele ‘Polterabend’ kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=-Jj5ar3vRjw

    Om deze fotoreportage (146 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5001440
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Tags:polterabend, berndorf, eifel, rebecca fier, tim gotten, juni, 2010, fotoreportage, albert de troch
    21-09-2010, 19:59 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rebecca en Tim stappen uit in het huwelijksbootje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na aankoop van onze vakantiewoning in Berndorf maakten wij al vrij snel kennis met onze nabije buren. Een van deze, een jong koppeltje Rebecca Fier (26) en Tim Gotten (24) besloten om hun zeven jarig samenzijn te officialiseren met een huwelijksplechtigheid. Toen mij gevraagd werd om hun huwelijksfotograaf te zijn vond ik deze uitnodiging een eer en een waar genoegen.

    Maandenlange voorbereiding

    Na maandenlange voorbereiding zoals het vinden van een geschikte zaal, bruidskleding en alles wat er bij een toekomstig huwelijk komt kijken werd ook de huwelijksdatum bepaalt. Het burgerlijk huwelijk, woensdag 24 juni 2010, zou plaatsvinden in een bekend kasteel aan de Moezel, meer bepaald in het ‘Kloster Machern’ in Bernkastel-Kues. Een huwelijksplechtigheid onder intimi, de nabije familieleden met als extra gasten ikzelf als fotograaf en mijn echtgenote.

    Hochzeit von Rebecca und Tim

    Toen de huwelijksdag uiteindelijk aangebroken was vertrokken we al heel vroeg naar Zeltingen-Rachtig. In een hotel aan de waterkant van de Moezel waren kamers gereserveerd voor de genodigden. Het hotel waar we de nacht na het huwelijksfeest konden doorbrengen. De huwelijksplechtigheid zelf zou plaatsvinden om 12 uur stipt in een zaal speciaal ingericht voor deze gelegenheid. Nadat de ambtenaar van burgerlijke stand het jonge bruidspaar de wettelijke bepalingen van de rechten en plichten had voorgelezen, werden de trouwbeloftes afgelegd en trouwringen uitgewisseld, en werden ze officieel mijnheer en mevrouw Gotten. Daarna kreeg het jonge paar hun trouwboekje overhandigd en konden de feestelijkheden starten. Na de huwelijksreceptie in het park van het kasteel mochten de genodigden samen met het jonge bruidspaar aanschuiven aan de feestmaaltijd in het ‘Brauhaus Kloster Machern’. Een speciale dag vol zonneschijn en meer dan tevreden gezichten zal ons nog lang bijblijven. Met deze wensen wij aan het jonge bruidspaar nog vele jaren van huwelijksgeluk, voorspoed en goede gezondheid toe.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) voor en tijdens de huwelijksplechtigheid en feestelijkheden kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=kLsYKWsRO74

    Om deze fotoreportage (173 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4996452


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:hochzeit, huwelijk, rebecca fier, tim gotten, berndorf, moezel, kloster, machern, brauhaus, bernkastel kues, fotoreportage, adtberndorf, albert de troch
    19-09-2010, 20:13 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf feiert Fronleichnam 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De dorpsgemeenschap in Berndorf bestaat overwegend door katholiek gelovigen. Elk jaar wordt in deze gemeente een processie georganiseerd onder de benaming ‘Fronleichnam’ of gekend als zijnde de ‘Corpus Christi processie’. In vier verschillende wijken (de vier windstreken van het dorp) zijn de wijkbewoners druk in de weer om voor deze viering een kapel op te stellen en deze te versieren met een bloementapijt. Een drukte van jewelste en zeker de moeite waard om dit te mogen meemaken. Moeilijk om de opbouw van deze vier wijken op te volgen. Om deze reden wordt de voorkeur gegeven aan de wijk waar we onze vakantiewoning hebben, hetzij deze van de Bergstraβe.

    Fronleichnamprozession of de Corpus Christi processie

    Dit jaar vond de sacramentsdag, of ‘Fronleichnam’ plaats op donderdag 3 juni 2010. Een heel bijzondere kerkelijke feestdag die nog steeds intens wordt gevierd door de katholieken in Duitsland. De viering ‘Fronleichnam’ is een officiële feestdag in de deelstaten Bayern, Baden-Württenberg, Hessen, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen en Saarland. In de andere deelstaten mag de schoolgaande jeugd een vrije dag nemen. Vooral in de katholieke deelstaten versieren de inwoners de straten waar de ‘Fronleichnamprozession’ voorbijkomt met Vaticaanse vlaggen, bloementapijten, beeldjes van Maria en kruisbeelden op de vensterbanken. Tijdens de processie wordt de Heilige hostie (monstrans) meegedragen doorheen gans het dorp. In feite is het feest ‘Corpus Christi’ of het sacrament van de lichamelijke aanwezigheid van Christus ontstaan in het Bisdom van Luik in 1246. Deze werd in 1264 officieel gevierd door paus Urbanus IV door de Bull Transiturus.

    Enkele opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze viering kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.youtube.com/watch?v=Co9gEI2pkm0

    Om deze fotoreportage (108 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4965628


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:fonleichnam, bendorf, eifel, duitsland, fotoreportage, juni, 2010, adtberndorf, albert de troch
    18-09-2010, 20:37 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hengelwedstrijd voor de jeugd bij de ASV Berndorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de vriendschap hengelwedstrijd van vorige zondag organiseerde de ‘Angelsportverein Berndorf ‘ (Eifelgebergte) een hengelwedstrijd voor de jeugd. Deze vond plaats op de visvijver van de vereniging op zondagnamiddag 12 september 2010. In tegenstelling met vorig weekend toen het een prachtig nazomers weertje was, vond deze maal het merendeels van deze hengelwedstrijd plaats onder pletsende regen.

    De regenvlagen konden de jonge vissersfanaten niet weerhouden

    De plenzende regenvlagen konden onze jeugdige vissertjes niet weerhouden. In totaal hebben de 17-tal aanwezige visfanaten 25 forellen en 2 karpers aan de haak kunnen slagen. De laatste opgeviste karper juist voor het einde van de viswedstrijd woog 2 kg 200. Traditiegetrouw worden de gevangen karpers onmiddellijk na hun vangst terug uitgezet in de visvijver. De geviste forellen mogen de jonge vissertjes als buit naar huis meenemen.

    Opgenomen sfeerbeelden

    Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze jeugdige viswedstrijd, kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
    http://www.youtube.com/watch?v=5keRABrDt4k

    Om deze volledige fotoreportage (53 foto’s), op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt ontdekken na aanklikken van onderstaande internetlink:
    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5135606


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Tags:asv, angelsportverein, berndorf, vulkaneifel, jugendangeln, september, 2010, adtberndorf
    14-09-2010, 06:47 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freundschaftsangeln des ASV Berndorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals al beschreven in een vorig kort verslag kon men al lezen dat de gemeente Berndorf diverse lokale verenigingen rijk is. Eén van deze is de ‘Angelsportverein Berndorf’ die opgericht werd eind 1982. Deze sportvisserclub telt momenteel een 30-tal actieve leden, waar Viktor Berg de clubvoorzitter van is.

    Voorbereidingen met een gezellig avondfeestje

    Tijdens het weekend van 4 op 5 september 2010 organiseerde de hengelverenging ‘ASV Berndorf’ haar jaarlijkse ‘vriendschap hengelwedstrijd’ in hun lokale visvijver. Zaterdagnamiddag waren al de leden van deze vereniging al druk in de weer om de nodige voorbereidingen te treffen voor de viswedstrijd. In de loop van de week hadden de bestuursleden van deze club al een 140-tal forellen in de visvijver ingezet. Nadat de nodige eet- en drankstandjes werden opgebouwd kon het eerste feestje omstreeks 18 uur al plaatsvinden. Deze gezellige samenkomst onder de benaming van ‘Dämmerschoppen am Angelweiher’ heeft tot in de late nachtuurtjes geduurd. Ongeveer 75 liter bier werd er op enkele uurtjes doorgesluisd. Nogmaals een bewijs dat de ‘Berndorfers’ werkelijk feestvierders zijn in hart en ziel.

    De jaarlijkse vriendschap hengelwedstrijd

    Zondagmorgen omstreeks 7 uur onder een temperatuur van 6°C was de eerste werkploeg (clubleden) al aan de slag om de deelnemers van de viswedstrijd op te vangen. Omstreeks 9 uur ging de viswedstrijd van start. Een 30-tal geïnteresseerden hadden zich voor deze wedstrijd ingeschreven. In feite een familiedag want zij hadden hun kroost meegebracht om te volle van deze zonnige septemberdag te kunnen genieten. De visvijver is bevolkt door forellen en karpers.

    Reactie van de voorzitter

    Volgens een tevreden clubvoorzitter Viktor was dit jaar opnieuw een geslaagd succes. Tijdens deze viswedstrijd werden 63 forellen en 10 karpers opgevist voor een totaal gewicht van 50 kilogram vis.

    Fotoreportage en videomontage

    Enkele opgenomen sfeerbeelden tijdens dit gebeuren kan u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

    http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5114888

    Een kleine videomontage van deze sfeerbeelden kan je ontdekken op:

    http://www.youtube.com/watch?v=sBjgZvom-ZQ


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Tags:freundschaftsangelen, angelsport, verein, berndorf, vulkaneifel, september, 2010, fotoreportage, albert de troch
    07-09-2010, 20:57 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    30-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf… een plaats die kalmte en rust uitstraalt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze vakantiewoning in het Duitse Eifelgebergte ligt tussen Aachen en Trier. Een 45-tal kilometer over de Belgische grens. Vertrekkende vanuit Niel aan de Rupel een 254-tal kilometers verwijderd. Via de A12 richting Brussel en van daaruit via de E19 richting Luik om daarna richting Saarbrucken te nemen. Eenmaal de Duitse grens overschreden rijdt men richting Prum, daarna richting Geroldstein en slaat men ten slotte af naar Hillesheim. Vanaf daar heeft men nog twee kilometer te rijden om Berndorf te bereiken. In totaal een rit van een kleine drie uur rijden. Het hoofdgedeelte van deze rit langs goed onderhouden en aangename autowegen. Onderweg kan men al genieten van het prachtige heuvelachtige landschap dat het Eifelgebergte aan te bieden heeft.

    „Willenkommen in der Gemeinde Berndorf“

    De gemeente Berndorf dat midden in het Eifelgebergte ligt, is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (in het Duits Rheinland-Pfalz) en maakt deel uit van het district Vulkaneifel. Dit klein typische Eifeldorpje met een oppervlakte van 9,14 km² telt momenteel 617 inwoners en is een ‘Ortsgemeinde’ deeluitmakende van de ‘Verbandsgemeinde’ Hillesheim. De gemeente wordt beleid door burgemeester Egon Klaes. Het dorpje heeft geen winkels, restaurants of drankslijterijen. Geen nood echter voor de dorpsgemeenschap. In het nabije stadje Hillesheim op twee kilometer verwijderd vind men allerlei groothandelszaken waar men een beetje van alles kan weervinden en aankopen. Deze kleine gemeenschap, die hoofdzakelijk katholiek gelovig zijn, beschikt over een grote kerkgemeenschap en heeft verschillende verenigingen zoals een kerkkoor, een lokale voetbalploeg, muziekvereniging, dansgroep, hengelsport- en carnavalsvereniging. Het dorp kan rekenen op een brandweerantenne samengesteld door vrijwillige brandweermannen. Enkele verenigingen zullen in een toekomstig verslag aan bod komen. Om meer te vernemen over deze gemeente klik op onderstaande internetlink:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Berndorf,_Rhineland-Palatinate

     

    Ontspannen en genieten in het Eifelgebergte

    Het dorpje Berndorf dat in het hart van de Eifel ligt, is een landschappelijk gebied met glooiende hellingen. De ‘Vulkaaneifel’ dat in lang vervlogen tijden is ontstaan wordt sindsdien door vele natuurliefhebbers al vele jaren geliefd voor zijn wandelgebied. Wat het klimaat betreft kan men deze een beetje vergelijken met deze die men in de Belgische Ardennen kan ondervinden. Klaarblijkelijk lijkt dit kleine dorpje van een microklimaat te genieten. Wanneer men in de grootsteden stikt onder een hittegolf kan men hier genieten van de zachte berglucht. In het algemeen wanneer het overal rond Berndorf regent vallen er hier maar enkele druppels regenwater. Ten slotte wie van de golfsport houdt kan in Berndorf ook aan zijn trekken komen. Hij of zij kan er zich uitleven in de plaatselijke ‘Eifel Golf Club’ die momenteel over 18 holes beschikt. Deze golfclub is een paradijs voor zowel de golfer en de natuurliefhebber. Verneem meer over deze golfclub en klik op onderstaande internetlink:
    http://www.golf3.vulkanspace.de/

    Een beroemde Duitse romanschrijver

    Een schrijver die het dorpje Berndorf wereldbekend maakte is zeker Michael Preute. Geboren op 22 oktober 1936 in Duisberg woonde tot een paar jaar geleden in Berndorf. Was sinds 1968 als journalist actief als politieverslaggever. Werd daarna hoofdredacteur en eindredacteur bij verschillende uitgeverijen. Was bijzonder actief in conflictgebieden voor "Spiegel" en "Star". Daarna ging hij aan de slag als freelance schrijver en publiceerde in 1989 onder het pseudoniem Jacques Berndorf zijn eerste misdaadthriller. Daarna heeft hij een zeer succesvolle reeks geschreven die zich afspeelt in de Eifel en de misdaadcultuur over de grenzen heen. In de Berndorfse bossen kan men nog steeds de ‘Eifel Krimi Wanderweg’ volgen waar vernoemde auteur waarschijnlijk zijn inspiratie haalde. Verneem meer over deze bekende romanschrijver door onderstaande internetlink aan te klikken:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Jacques_Berndorf

    Bijlagen:
    adt_berndorf_07.JPG (354.3 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Tags:berndorf, kalmte, rust, beschrijving, eifelgebergte, vulkaaneifel, misdaadthriller, jacques berndorf,
    30-08-2010, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 13/10-19/10 2014
  • 21/11-27/11 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs