Het leven in het Duitse dorpje Berndorf/Eifel
Kort overzicht over het reilen en zeilen
Inhoud blog
 • Carnaval… een volksgebeuren
 • Van vakantiewoning naar hoofdwoonplaats
 • Winterimpressionen von Berndorf-Eifel
 • Een herfstwandeling in de Eifelse bossen
 • Berndorf de geboorteplaats van de Eifel-thrillers
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Categorieën
  21-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnaval… een volksgebeuren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In verschillende delen van Duitsland, zoals bijvoorbeeld in de streek van ‘Rijnland Palts’ in het Midden-Eifelgebergte wordt carnaval gevierd. Carnaval (ook wel 'Vastenavond' genoemd) is een van oorsprong katholiek feest. Dit volksfeest, dat ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan ‘Aswoensdag’. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de ‘Vastenavond’. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot en met ‘Pasen’.
  Verneem meer over het carnavalsgebeuren…

  Carnavalsvereniging in Berndorf
  De gemeente Berndorf met een oppervlakte van 9 km² telt voor het ogenblik circa 526 zielen. Deze kleine dorpsgemeenschap telt 11 diverse officiële verenigingen. Eén van deze willen wij u voorstellen. De “Karnevalsverein “Bunnes Alaaf’ Berndorf 1965 e.V.”. Deze werd in 1965 gesticht door Hans Schmitz. Deze carnavalsvereniging telt momenteel 99 steunende leden en kunnen rekenen op 18 actieve leden. Het bestuur onder leiding van Doritha Gross bestaat uit 7 bestuursleden. Al 46 jaar lang wordt in deze kleine dorpsgemeenschap een jaarlijkse carnavalsstoet georganiseerd. Eén van de belangrijkste dorpsgebeurtenissen voor jong en oud. Bijna de ganse dorpelingen stellen zich op langs de weg waar de carnavalstoet langskomt. Zelf inwoners van de omliggende dorpen willen deze gebeurtenis niet missen en komen langs met hun kinderen of kleinkinderen. Voor deze laatste is het natuurlijk een waar festijn van al de snoepwaren die hun dan toegegooid worden. Als steunend lid van deze vereniging aangesproken door het bestuur om voor hun vereniging een nieuwe website te bouwen. Nu de herfstperiode begonnen is heb ik dan uiteindelijk gevolg gegeven aan deze aanvraag. De vernieuwde website van deze carnavalsvereniging kunt u ontdekken door een bezoekje te brengen aan:
  www.karnevalsvereinberndorf.de

  Carnavalsstoet 2011
  Op zondag 6 maart om 14.11’ uur stipt werd ter hoogte van het ‘Gemeindehaus’ de jaarlijkse carnavalsstoet op gang gebracht. Zeven praalwagens werden ingezet begeleid door een groot aantal carnavalsfiguranten die voor de nodige sfeer zorgden. In elke straat waar de stoet langskwam werd royaal snoep naar de kinderen gegooid en werden de volwassen begeleiders getrakteerd op lokaal verwarmend drankje (schnaps). Na deze omgang werd de stoet met haar figuranten en dorpsgemeenschap of bezoekers opgewacht in de feestzaal van het dorpse gemeentehuis. Aldaar werd nog tot de late avonduurtjes doorgevierd. Van deze carnavalsstoet heb ik enkele sfeerbeelden kunnen vastleggen met mijn videocamera. Ontdek deze videoreportage….

  Berndorf Alaaf


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:carnaval, carnavalsstoet, gemeente, dorpje, berndorf, midden, eifelgebergte, vulkaan, eifel, carnavalsvereniging, bunnes, alaaf, 1965, videoreportage, albert de troch
  21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van vakantiewoning naar hoofdwoonplaats
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u waarschijnlijk al zult gemerkt hebben heb ik sinds geruime tijd niets meer gepubliceerd op deze blog. Dit had dan natuurlijk een reden. Eind vorig jaar door echtelijke verwikkelingen met een echtscheiding als gevolg, heeft mijn droomwereldje doen uiteenspatten. Niets om fier over te zijn en heeft deze situatie mij dan ook ettelijke slaaploze nachten en nachtmerries bezorgd. Wat voorzien was als zijnde een vakantiewoning werd deze als enige oplossing dan mijn hoofdwoonplaats. U kunt wel indenken dat door deze onverwachte omschakeling de nodige administratieve stappen moesten ondernomen worden die wat tijd opgeslorpt heeft. Willen of niet men moet erdoor. U kunt dan wel gerust indenken dat ik zeker niet in de beste gemoedstemming was om iets positief te publiceren op huidige blog. Zoals een spreekwoord zegt: “na regen komt er zonneschijn”. Laat het ons dan ook hopen!
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  Tags:berndorf, eifelgebergte, vulkaaneifel, vakantiewoning, hoofdwoonplaats, echtelijke, verwikkelingen, echtscheiding, albert de troch
  21-11-2011, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  23-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterimpressionen von Berndorf-Eifel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Koning Winter gijzelt Europa

  Sinds begin november tot en met bijna eind december 2010 sneeuwde het omzeggens elke dag in het Duitse klein dopje Berndorf in de Eifel. Een record want nog nooit viel er zo vroeg en zo vaak sneeuw. De gevolgen van het gure winterweer zijn nauwelijks te overzien. Sneeuw en ijzel gijzelen niet enkel dit dorpje, maar bijna heel Europa.

  Sneeuwruimen als wintersport

  Al van ’s morgens vroeg en soms drie keer per dag was sneeuwruimen dagelijkse kost. Volgens de lokale inwoners hebben zo veel en zo lang geen sneeuwval meer gehad sinds het jaar1945. De hoofdwegen naar Berndorf blijven tijdens deze sneeuwellende verkeersvrij. Meermaals per dag worden deze sneeuwvrij gemaakt en wordt er zout gestrooid. Een speciale dank aan onze buurman Marco Blonien die door het lokale gemeentebestuur dit jaar aangesteld werd om met zijn bulldozer de sneeuw te ruimen. Dankzij zijn dagelijkse inzet zijn de lokale straten gedurende deze winterperiode sneeuwvrij gebleven.

  Winterimpressies van Berndorf aan de Eifel

  Deze dagelijkse sneeuwval zorgde voor veel verkeersellende voor wie met de auto op de baan moest. Zelfs voor voetgangers was het door de ijzelvorming aartsgevaarlijk. Niettegenstaande zorgde de sneeuw voor sfeervolle winterbeelden. Een dynamische versie van enkele opgenomen winterimpressies (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=E69xUV_uHi8

  Om deze fotoreportage (85 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5422168


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:koning, winter, 2010, dagelijke, sneeuw, sfeerbeelden, berndorf, eifel, fotoreportage, albert de troch, www bloggen be adtberndorf
  23-12-2010, 00:00 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (1)
  20-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een herfstwandeling in de Eifelse bossen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Elk jaar organiseert men de ‘Week van het Bos’. Dit jaar vond deze tussen 10 en 17 oktober 2010 plaats. Een uitgelezen moment om de schoonheid van de bossen in het midden-Eifelgebergte in Duitsland te ontdekken. Franz Schmitz (66), een gepensioneerde vriend uit Berndorf werd voor de gelegenheid onze lokale gids. Deze is sinds augustus dit jaar aangesteld als veldtoezichter. Hij moet toezien dat de maïsvelden die op de bossen uitgeven niet verwoest worden door de wilde zwijnen (everzwijnen). Wilde zwijnen zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. Het zijn alleseters. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel als eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen. Zij eten ook dierlijk voedsel als aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren. Er zijn meldingen dat ook hertenkalveren ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen. Wilde zwijnen komen voornamelijk voor in loofbossen, halfopen landschap en landbouwgebied. De Eifel is dan ook bekend om zijn jachtgronden. Een mooi gebied door de bergen, dalen en bossen.

  Een drie uur durende tocht in de bossen

  Elke dag van de week, behalve dan de zondag bezoekt onze gelegenheidsgids Franz met zijn 4 x 4 terreinauto de omliggende bossen in de streek. Een autotrip van ongeveer drie uur duurt. Een tocht van ongeveer 35 à 40 kilometer door een woud van ongeveer 1.300 hectaren groot. Zodat de omliggende maïsvelden langs de bossen niet verwoest zouden worden door de wilde zwijnen worden deze velden beveiligd en omringd door een elektrische bedrading met lage voltage. Deze veiligheidsmaatregel is voldoende om de wilde zwijnen af te schrikken. Met een speciaal meettoestel kan men uitmeten of de batterijen verbonden aan deze schrikdraad nog voldoende geladen zijn of de draad al dan niet beschadigd is. Waar nodig wordt dan de beschadigde draad of batterij vervangen. Per dag worden zo ongeveer een tiental maïsvelden bezocht. Het is evident dat de verantwoordelijke jagersvereniging die in het aanpalende bos als pacht voor hun jachtterrein hebben, eventueel zouden kunnen opdraaien voor de verwoestingen aangebracht aan de aanpalende maïsvelden. Om dit te vermijden bezoekt onze gids ook een achttal wroetplaatsen die regelmatig bezocht worden door de wilde zwijnen. Onder de omgewoelde houten blokken strooit onze gids dan maïskorrels met hoop dat de wilde zwijnen zich niet gaan voeden in de maïsvelden. Helaas zagen wij tijdens onze rondtrek in de Eifelse bossen niet veel wild. Toch wel; twee jonge hertjes die snel wegvluchtte toen zij ons zagen voorbijrijden. Fascinerende bosgebieden en wondermooie landschappen bewonderen tijdens deze late namiddagtocht is en blijft een mooie herinnering, waarvan wij u toch proberen mee te laten genieten.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze herfstwandeling in de Eifelse bossen kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
  http://www.youtube.com/watch?v=wYBvgFJ2eyM

  Om deze fotoreportage (76 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:
  http://nl.pixum.be/viewalbum/id/5272221


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  Tags:herfst, wandeling, bossen, eifel, jachtterrein, landschap, wilde, zwijnen, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, bloggen be, franz schmitz
  20-10-2010, 17:03 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  08-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf de geboorteplaats van de Eifel-thrillers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In het Duitse midden-Eifelgebergte tussen Hillesheim en Kerpen ligt de gemeente Berndorf. Een dorp met een bijna duizendjarige geschiedenis. Ondanks het bezoek aan dit oord van de Belgische Koning Boudewijn op 12 oktober 1982 ter gelegenheid van Belgische legermanoeuvres, noch het bestaan van de eeuwenoude Romeinse kerk in dit dorp of haar honderdjarige geschiedenis hebben deze aan Berndorf geen wereldbekendheid gegeven. Door een kleine naamsverandering is een inwijkeling is daarin wel gelukt. Michael Preute gebruikte voor zijn eerste Eifel-dedectiveroman de naam van zijn toenmalige woonplaats. Zijn uitgever voegde er de voornaam ‘Jacques’ aan toe en zo is het pseudoniem Jacques Berndorf ontstaan. Dankzij deze romanschrijver, die zich wijdde aan het beschrijven van dit oord, is Berndorf wereldbekend geworden.

  Een duizendjarige geschiedenis

  Berndorf kan wel terugblikken op een lange geschiedenis. Al in het jaar 1121 werd er over dit oord geschreven. De Keulenaar Erzbischof Friedlich I regelde per akte de huishoudelijke verzorging van de Steinfeldkloosters. Berndorf werd hiervoor vrijgesteld van betaling van belasting aan de Bisschop en Deken. Lang voordat deze akte het schriftelijke bewijs van bestaan leverde, kan men bewijzen dat er op berg tussen Hillesheim en Kerpen mensen hebben gewoond. Zo bewijzen de vondst van opgravingen die plaatsvonden in 1935 dat er zich al in het eerste Millennium voor Christus mensen in Berndorf leefden. Daarna volgden de Kelten, Romeinen en de Franken. De pest en melaatsheid hebben ook sporen nagelaten in Berndorf. In 1624 maakten er nog 27 families deel uit van deze dorpsgemeenschap. Zeven jaar later bleven er nog slechts 22 bewoners over die de pest van 1637 overleefd hadden. Door de eeuwen heen en dit tot op heden is er altijd een speciale relatie tussen dorp en de Steinfeldkloosters geweest. Hoewel de dorpsgemeenschap van Berndorf twee kerken beschikt, heeft deze geen eigen priester. De paters uit Steinfeld zijn dan ook graag gezien als ze de zondagsmis komen voorlezen.

  Een bloeiende en levendige gemeente

  Sindsdien zijn de pest en melaatsheid al lang vergeten. De gemeente Berndorf is tegenwoordig een bloeiende, levendige gemeente waar de inwoners en weekendbezoekers zich goed voelen. Deze laatste hebben er toe bijgedragen dat enkele oude huizen grondig gerenoveerd werden. De dorpskern is gehandhaafd gebleven wat het aanzien van de gemeente ten goede komt. De plaatselijke burgemeester Egon Klaes, in functie sinds 1999, is blij met dergelijke initiatieven. “Alleen als we de oude dorpskern behouden en deze niet onmiddellijk uitbreiden aan de rand van de gemeente zal deze blijven voortleven” legt deze uit. Klaes noemt Berndorf een “woondorp” want handel en industrie zijn er schaars. Er bestaat wel een kalksteengroeve, een bouwbedrijf een timmerman en een landbouwer, maar de meeste van de 615 inwoners moeten dagelijks pendelen naar hun werk buiten het dorp. Naast de financiële toewijzing kan de gemeentelijke begroting rekenen op verdere inkomsten. Dankzij de jachtpacht, het gebruiksrecht van de 300 hectaren gemeentebos en de pacht van de Golfclub, die voor 90% op grondgebied van Berndorf ligt, kan het plaatselijke gemeentebestuur rekenen op verdere financiële inkomsten.

  Het dorps- en verenigingsleven

  Het verenigingsleven en dorpsleven spelen zich hoofdzakelijk af in het ‘Gemeindehaus’. Een voormalige school die in 1976 heringericht werd als centrale ontmoetingsplaats voor de plaatselijke inwoners. Een tiental verenigingen is in Berndorf gevestigd zoals de visvereniging, de carnavals, de muziek- dans en zangvereniging of de seniorenvereniging. Al deze verenigingen hebben hun thuishaven en vergader- of feestzaal in deze centrale ontmoetingsplaats. Het ‘Gemeindehaus’ is hier de plaats waar men zich treft en feest. De grote feestzaal kan aan een democratische prijs afgehuurd worden voor allerlei feestgebeuren.

  Toeristische troeven

  Als men van kalmte en rust houdt, graag wandelt of fiets in volle natuur langs oude wegen en kruisen of prachtig verbouwde boerderijen, dan is de gemeente Berndorf in alle opzichten de plaats ‘to be’. Ideaal voor toeristen en gasten die keuze hebben uit meerdere vakantiewoningen of in het ‘Swalbenhof’ kunnen verblijven. Een ander aandachtspunt van het dorpsleven is: ‘Backes Eck’ daar waar vroeger het bakhuis gevestigd was. Stenen openbare bakhuizen waren er wel meer indertijd. Ze dienden vooral als bescherming van de rieten werkhuizen en tegelijkertijd dienden ze als ontmoetingsplaats. Door deze traditie is Backes Eck gelinkt alwaar de wandelaars er hun voeten kunnen afkoelen.

  De kunsthistorische parel van Berndorf is echter de kerk op de “Kirmesberg”. Ze verheft zich boven de stad uit en overziet het hele dorp. Is al vanaf een afstand zichtbaar en dit uit eender welke richting. Wanneer deze kerk juist gebouwd werd is niet duidelijk, maar al in de akte van 1121 is er sprake van. Zelfs vandaag zijn er nog delen van het oude gebouw aanwezig. Tussen 1513 en 1515 werd ze verbouwd en eerst in 1545 kreeg de kerk haar toren. Onweder en bliksem hebben in de loop der jaren voor schade gezorgd. De toestand verslechterde en gaf niet langer genoeg plaats voor het groeiende aantal inwoners. Daarom werd er een nieuwe kerk gebouwd die in 1927 ingezegend werd. De oudere kerk werd tot verval overgelaten zo leek het althans. In de zestigerjaren vroeg de brandweer of ze de kerk niet als oefenterrein mochten gebruiken. Daartoe kwam het niet. In tegendeel van 1961 tot 1965 werd deze kerk grondig een grondige gerenoveerd en is ondertussen de trots van elke inwoner. Een vereniging bekommert zich nu om de kerk en intussen werden de barokke kerkbanken gerestaureerd. Een bezoek van de beide kerken is zeker de moeite waard. Er is veel te ontdekken, zoals de kruisgang, de ‘Narrepütz’ alsook verschillende kruisen. In het dorp Berndorf is er veel te ontdekken en een bezoek zeker de moeite waard.

  Informatiebron: Hilla – maart 2009

  Gemeente Berndorf in beeld

  Een dynamische versie van enkele opgenomen dorps sfeerbeelden (videoverwerking) kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=B5IJ6fcfwew

  Om deze fotoreportage (94 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum via de provider ‘Pixum’ dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5175940

  Bijlagen:
  hilla_1-2009.pdf (6.9 MB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Tags:kalmte, rust, duitse, eifelgebergte, gemeente, berndorf, fotoreportage, albert de troch, adtberndorf, oktober, 2010
  08-10-2010, 14:53 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  21-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een aloude Duitse huwelijkstraditie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Polterabend von Rebecca und Tim

  Enkele dagen na hun huwelijksceremonie organiseerde het jonge koppel Rebecca en Tim Gotten-Fier (zie vorige reportage) een groots dorpsfeest dat men ‘Polterabend’ noemt. De plaats van het gebeuren vond plaats op zaterdagavond 26 juni 2010 aan het ‘Gemeindehaus’ in Berndorf. Een feestgebeuren waarop al hun vrienden, kennissen en familieleden op uitgenodigd waren.

  Scherven brengen geluk

  Polterabend’ is de term voor een zeer oude Duitse bruiloftgewoonte die ontstaan is in 1517. Tijdens dit feest breken de gasten porselein om geluk te brengen tot het huwelijk van het echtpaar. Zoals het oude gezegde: "Scherven brengen geluk" ( in Duits: Scherben bringen Glück) is de basis van deze oude traditie. Deze uitdrukking is afkomstig uit een tijd waarin het woord "scherf" verwees naar de ongebroken kleipotten aardewerk. Traditioneel wordt daarna van de bruid en bruidegom verwacht dat zij samen het allerlei gebroken porselein en alle andere uitgeworpen stukken samen opvegen. Daardoor bewijzen ze dat goed zullen samenwerken in hun verdere huwelijksleven. Natuurlijk worden de aanwezige gasten getrakteerd op de nodige voorziene hapjes en drankjes. Een onvergetelijke gebeurtenis voor het jonge koppel dat tot de late ochtenduurtjes uitliep.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) tijdens deze traditionele ‘Polterabend’ kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=-Jj5ar3vRjw

  Om deze fotoreportage (146 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5001440
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Tags:polterabend, berndorf, eifel, rebecca fier, tim gotten, juni, 2010, fotoreportage, albert de troch
  21-09-2010, 19:59 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  19-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rebecca en Tim stappen uit in het huwelijksbootje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na aankoop van onze vakantiewoning in Berndorf maakten wij al vrij snel kennis met onze nabije buren. Een van deze, een jong koppeltje Rebecca Fier (26) en Tim Gotten (24) besloten om hun zeven jarig samenzijn te officialiseren met een huwelijksplechtigheid. Toen mij gevraagd werd om hun huwelijksfotograaf te zijn vond ik deze uitnodiging een eer en een waar genoegen.

  Maandenlange voorbereiding

  Na maandenlange voorbereiding zoals het vinden van een geschikte zaal, bruidskleding en alles wat er bij een toekomstig huwelijk komt kijken werd ook de huwelijksdatum bepaalt. Het burgerlijk huwelijk, woensdag 24 juni 2010, zou plaatsvinden in een bekend kasteel aan de Moezel, meer bepaald in het ‘Kloster Machern’ in Bernkastel-Kues. Een huwelijksplechtigheid onder intimi, de nabije familieleden met als extra gasten ikzelf als fotograaf en mijn echtgenote.

  Hochzeit von Rebecca und Tim

  Toen de huwelijksdag uiteindelijk aangebroken was vertrokken we al heel vroeg naar Zeltingen-Rachtig. In een hotel aan de waterkant van de Moezel waren kamers gereserveerd voor de genodigden. Het hotel waar we de nacht na het huwelijksfeest konden doorbrengen. De huwelijksplechtigheid zelf zou plaatsvinden om 12 uur stipt in een zaal speciaal ingericht voor deze gelegenheid. Nadat de ambtenaar van burgerlijke stand het jonge bruidspaar de wettelijke bepalingen van de rechten en plichten had voorgelezen, werden de trouwbeloftes afgelegd en trouwringen uitgewisseld, en werden ze officieel mijnheer en mevrouw Gotten. Daarna kreeg het jonge paar hun trouwboekje overhandigd en konden de feestelijkheden starten. Na de huwelijksreceptie in het park van het kasteel mochten de genodigden samen met het jonge bruidspaar aanschuiven aan de feestmaaltijd in het ‘Brauhaus Kloster Machern’. Een speciale dag vol zonneschijn en meer dan tevreden gezichten zal ons nog lang bijblijven. Met deze wensen wij aan het jonge bruidspaar nog vele jaren van huwelijksgeluk, voorspoed en goede gezondheid toe.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele opgenomen sfeerbeelden (videofilmpje) voor en tijdens de huwelijksplechtigheid en feestelijkheden kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=kLsYKWsRO74

  Om deze fotoreportage (173 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum dat u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4996452


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:hochzeit, huwelijk, rebecca fier, tim gotten, berndorf, moezel, kloster, machern, brauhaus, bernkastel kues, fotoreportage, adtberndorf, albert de troch
  19-09-2010, 20:13 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  18-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berndorf feiert Fronleichnam 2010
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De dorpsgemeenschap in Berndorf bestaat overwegend door katholiek gelovigen. Elk jaar wordt in deze gemeente een processie georganiseerd onder de benaming ‘Fronleichnam’ of gekend als zijnde de ‘Corpus Christi processie’. In vier verschillende wijken (de vier windstreken van het dorp) zijn de wijkbewoners druk in de weer om voor deze viering een kapel op te stellen en deze te versieren met een bloementapijt. Een drukte van jewelste en zeker de moeite waard om dit te mogen meemaken. Moeilijk om de opbouw van deze vier wijken op te volgen. Om deze reden wordt de voorkeur gegeven aan de wijk waar we onze vakantiewoning hebben, hetzij deze van de Bergstraβe.

  Fronleichnamprozession of de Corpus Christi processie

  Dit jaar vond de sacramentsdag, of ‘Fronleichnam’ plaats op donderdag 3 juni 2010. Een heel bijzondere kerkelijke feestdag die nog steeds intens wordt gevierd door de katholieken in Duitsland. De viering ‘Fronleichnam’ is een officiële feestdag in de deelstaten Bayern, Baden-Württenberg, Hessen, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen en Saarland. In de andere deelstaten mag de schoolgaande jeugd een vrije dag nemen. Vooral in de katholieke deelstaten versieren de inwoners de straten waar de ‘Fronleichnamprozession’ voorbijkomt met Vaticaanse vlaggen, bloementapijten, beeldjes van Maria en kruisbeelden op de vensterbanken. Tijdens de processie wordt de Heilige hostie (monstrans) meegedragen doorheen gans het dorp. In feite is het feest ‘Corpus Christi’ of het sacrament van de lichamelijke aanwezigheid van Christus ontstaan in het Bisdom van Luik in 1246. Deze werd in 1264 officieel gevierd door paus Urbanus IV door de Bull Transiturus.

  Enkele opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze viering kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.youtube.com/watch?v=Co9gEI2pkm0

  Om deze fotoreportage (108 geselecteerde foto’s) op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt weervinden na aanklikken van onderstaande internetlink:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/4965628


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:fonleichnam, bendorf, eifel, duitsland, fotoreportage, juni, 2010, adtberndorf, albert de troch
  18-09-2010, 20:37 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  14-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hengelwedstrijd voor de jeugd bij de ASV Berndorf
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de vriendschap hengelwedstrijd van vorige zondag organiseerde de ‘Angelsportverein Berndorf ‘ (Eifelgebergte) een hengelwedstrijd voor de jeugd. Deze vond plaats op de visvijver van de vereniging op zondagnamiddag 12 september 2010. In tegenstelling met vorig weekend toen het een prachtig nazomers weertje was, vond deze maal het merendeels van deze hengelwedstrijd plaats onder pletsende regen.

  De regenvlagen konden de jonge vissersfanaten niet weerhouden

  De plenzende regenvlagen konden onze jeugdige vissertjes niet weerhouden. In totaal hebben de 17-tal aanwezige visfanaten 25 forellen en 2 karpers aan de haak kunnen slagen. De laatste opgeviste karper juist voor het einde van de viswedstrijd woog 2 kg 200. Traditiegetrouw worden de gevangen karpers onmiddellijk na hun vangst terug uitgezet in de visvijver. De geviste forellen mogen de jonge vissertjes als buit naar huis meenemen.

  Opgenomen sfeerbeelden

  Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze jeugdige viswedstrijd, kunt u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:
  http://www.youtube.com/watch?v=5keRABrDt4k

  Om deze volledige fotoreportage (53 foto’s), op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum die u kunt ontdekken na aanklikken van onderstaande internetlink:
  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5135606


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Tags:asv, angelsportverein, berndorf, vulkaneifel, jugendangeln, september, 2010, adtberndorf
  14-09-2010, 06:47 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  07-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freundschaftsangeln des ASV Berndorf
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zoals al beschreven in een vorig kort verslag kon men al lezen dat de gemeente Berndorf diverse lokale verenigingen rijk is. Eén van deze is de ‘Angelsportverein Berndorf’ die opgericht werd eind 1982. Deze sportvisserclub telt momenteel een 30-tal actieve leden, waar Viktor Berg de clubvoorzitter van is.

  Voorbereidingen met een gezellig avondfeestje

  Tijdens het weekend van 4 op 5 september 2010 organiseerde de hengelverenging ‘ASV Berndorf’ haar jaarlijkse ‘vriendschap hengelwedstrijd’ in hun lokale visvijver. Zaterdagnamiddag waren al de leden van deze vereniging al druk in de weer om de nodige voorbereidingen te treffen voor de viswedstrijd. In de loop van de week hadden de bestuursleden van deze club al een 140-tal forellen in de visvijver ingezet. Nadat de nodige eet- en drankstandjes werden opgebouwd kon het eerste feestje omstreeks 18 uur al plaatsvinden. Deze gezellige samenkomst onder de benaming van ‘Dämmerschoppen am Angelweiher’ heeft tot in de late nachtuurtjes geduurd. Ongeveer 75 liter bier werd er op enkele uurtjes doorgesluisd. Nogmaals een bewijs dat de ‘Berndorfers’ werkelijk feestvierders zijn in hart en ziel.

  De jaarlijkse vriendschap hengelwedstrijd

  Zondagmorgen omstreeks 7 uur onder een temperatuur van 6°C was de eerste werkploeg (clubleden) al aan de slag om de deelnemers van de viswedstrijd op te vangen. Omstreeks 9 uur ging de viswedstrijd van start. Een 30-tal geïnteresseerden hadden zich voor deze wedstrijd ingeschreven. In feite een familiedag want zij hadden hun kroost meegebracht om te volle van deze zonnige septemberdag te kunnen genieten. De visvijver is bevolkt door forellen en karpers.

  Reactie van de voorzitter

  Volgens een tevreden clubvoorzitter Viktor was dit jaar opnieuw een geslaagd succes. Tijdens deze viswedstrijd werden 63 forellen en 10 karpers opgevist voor een totaal gewicht van 50 kilogram vis.

  Fotoreportage en videomontage

  Enkele opgenomen sfeerbeelden tijdens dit gebeuren kan u ontdekken door onderstaande internetlink aan te klikken:

  http://www.pixum.nl/viewalbum/id/5114888

  Een kleine videomontage van deze sfeerbeelden kan je ontdekken op:

  http://www.youtube.com/watch?v=sBjgZvom-ZQ


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  Tags:freundschaftsangelen, angelsport, verein, berndorf, vulkaneifel, september, 2010, fotoreportage, albert de troch
  07-09-2010, 20:57 geschreven door ADTBERNDORF  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 21/11-27/11 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!