Adriaan Bontebal
Foto

Zoeken in blog


links
 • Bontebals foto's
 • alfred birney
 • casper beaumont - muziek
 • de haag in foto's
 • Elin Neumann
 • ellen van toor
 • erik vlaksteeter
 • hagazine, niek 't hart
 • jimmy tigges

 • herman rijs - foto's
 • architectuurplaatjes
 • john dear mowing club
 • julius pasgeld
 • kleintje muurkrant
 • konfrontatie digitaal
 • lester - supermarination
 • marijn de vries - fietsen
 • papieren man

 • raarlems dagklad
 • stad der steden - hofstijl
 • stad der steden - de haag direct
 • ralf vanuit japan
 • speld, satire
 • stichting skepsis
 • theo van rijn (nieuw!)
 • vogeldagboek van Adri

  A man is happiest when there is a balance between his needs and his possessions - Trevanian, Shibumi
  08-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.He's not drunk, he's scottish

  Hoe ik er opkom weet ik niet, daar heb ik vaker last van, een goede eigenschap als je dagelijks een log wil schrijven, zo is er niets, zo kom je zo maar op iets, maar ik heb een aantal keren in een jury gezeten, waar het literair gedoe betrof, een keer of vier, bij de eerste keer al ontdekte ik dat het niets voor mij is, andermans werk te beoordelen, maar ik heb het toch nog drie keer gedaan, ik begrijp soms mijn eigen handelen niet, het is leuk en spannend om Adriaan Bontebal te zijn, bij tijd en wijle, en bij twee van de gelegenheden was het iemand die ik kende, om niet te zeggen een vriend, die de prijs in de wacht sleepte. Om de twee heren waarom het hier gaat hun warme gevoelens jegens mij te ontnemen: het is nooit vriendjespolitiek geweest. Steeds heb ik mijn stem gegeven aan wat ik het beste vond; ik heb geen spijt, de jaren daarna hebben mijn gelijk bewezen.

  Ook, zoals vaak, het volgende heb ik, denk ik, weleens geschreven: ik heb een stuitend gebrek aan ambitie. Wat mijn schrijven betreft: een aantal jaren achtereen heb ik met mijn gedichten en verhaaltjes op podia gestaan in elke uithoek van het land, en daartussen. Meer dan duizend maal. Ik heb veel op de radio gedaan, met als hoogtepunt een tijdlang iedere maand een nieuw verhaal in De Avonden, met Wim Brands en Wim Noordhoek. Dingen op tv gedaan. In bladen gepubliceerd (ik heb samen met Jane Seymour in de Playboy gestaan, dat wil zeggen in hetzelfde nummer, dat wil zeggen ik met woorden.) Nooit heb ik het idee gehad: laat ik eens wereldberoemd in Nederland worden. Een stuitend gebrek aan ambitie. Met mijn schrijven heb ik altijd en nog steeds alleen maar mijn eigen zin gedaan: als ik het maar naar mijn zin heb. Wat is de zin van het leven? Zorgen dat je doet waar je binnen de perken zin in hebt. De meeste lol haal ik momenteel uit mijn weblog. Natuurlijk schrijf ik meer, voornamelijk verhalen, en die staan ergens op mijn harde schijf. Het is nog te weinig/niet goed genoeg voor een bundel. Laatst dacht ik: stel nou dat je, door een ziekte of zo, weet ik veel, een idee hebt wanneer je ongeveer dood zal gaan, wat doe je nog? Wat ik zal doen is, wanneer de tijd naakt, mijn pc aanzetten en al die verhalen, gedichten ook, wissen. Dan verzamel ik alles dat ik op papier heb: aantekeningen, ongepubliceerde verhalen en gedichten en stook een fikkie voor mijn deur. Alles is ijdelheid, misschien ook dit.

  Met welke woorden eindigt de compositie Several species of small furry animals gathered together in a cave and grooving with a Pict (1969) van Pink Floyd? Het kwam als quizvraag in me op (4/1) toen ik de lp Ummagumma weer draaide en me herinnerde dat ik die woorden jarenlang verkeerd heb verstaan. Verkeerd? Het zal meer wishful thinking zijn geweest. Er klinkt de stem van een man in een dialekt, Schots denk ik. Ik heb een tijdlang verstaan: 'and the wind cried Mary'. Een begrijpelijke fout voor wie de fout begrijpt. Lees hier de echte tekst. Lees vooral ook regel zes!
      In de reacties onder deze tekst meldt onder andere iemand dat er een dronken man te horen is. Een ander reageert met: 'He's not drunk, he's scottish. Anyways, he's not scottish either, it's Roger Waters doing his best scot impression.' I rest my case.

  Het heelal dijt uit, met steeds grotere snelheid zeggen de geleerden. Maar waarbinnen dijt het heelal uit? En als ik bij oneindig één optel, is dat toch veel oneindiger?

  Reageer (1)

  07-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krinklende winklende waterding (met 't zwarte kabotseken aan)

  Voor de goede orde en nogmaals: alleen een reactie op deze weblog insturen als het een reactie op deze weblog betreft. Dat klinkt logisch, hè. Voor andere zaken is er email: bontebal@bart.nl

  Een traumatische ervaring, zo mag je het wel noemen. Of het mijn leven heeft getekend? Daar ben ik nog niet uit. De kans is groot, ik was tenslotte pas ruim acht maanden oud, een leeftijd waarop ieder kind ervaringen opdoet die de rest van het leven tekenen. In je prille jeugd word je gevormd. Laten we er geen doekjes om winden: ik ben uitgegroeid tot een merkwaardige man. Eigengereid en teruggetrokken. Die gebeurtenis? De Watersnoodramp, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Ben Sombogaart heeft er onlangs (2009) nog een mooie film over gemaakt: De Storm. Met de wonderschone Sylvia Hoeks in de hoofdrol.
      Of het stormde die nacht! De rammelbeestjes boven mijn bedje leidden een geheel eigen leven. En ik maar lachen, want zo was ik geconditioneerd: als de beestjes rammelen moet het kind lachen. Lachte het kind niet, zat het met een probleem. Tegenwoordig wordt er onverwijld een kinderpsycholoog of het plaatselijke medium bij geroepen, maar in die tijd betekende afwijkend gedrag overbiddelijk een tehuis. Of gesticht, wat een meer gangbare benaming was.
      Als de rammelbeestjes tijdens een storm binnenshuis rammelen, doe je het raam toch dicht zou je zeggen. Maar daar lag het niet aan. Het hele huis kreunde, steunde en zwabberde: we woonden op een woonboot in een nu volgebouwde polder op het oude dorp. De ark dreigde te worden losgeslagen van de trossen. We zouden in vliegende vaart de sloot zijn uitgestoomd om vervolgens op een van de oevers van de Vliet, het Rijn-Schiekanaal, te pletter te slaan.
      We waren in die tijd nog met zijn vijven: Pa en Ma, mijn oudste zus R., ik en de herdershond Kazan. In later jaren hebben we nooit meer een hond gehad, maar er zijn nog zeven kinderen bijgekomen, dat vergoedt veel. In feite waren we tijdens de storm met zijn vieren, want Pa hield met wat collega's de pakhuizen van zijn baas in de gaten, een grote zaadteler. Midden in de nacht is hij even thuisgekomen: we werden geëvacueerd. Zus en ik werden in een deken gewikkeld en door storm en regen zijn we naar Oma gelopen, die een stevig huis op de wal had. Ik werd gedragen; het zou sowieso nog ruim twee jaar duren eer ik mijn eerste stapjes zette.
      Dat kwam gisteren allemaal weer boven bij de berichten over de wateroverlast en de ontruiming van de Groningse dorpen Wottersum en Wittemierum. Geloof me: zoiets draagt een kind zijn hele leven met zich mee.

  Reageer (4)

  06-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Progressief vs degeneratief

  Heb je het nog meegekregen? De wetenschap kent twee soorten theoriën: progressieve en degeneratieve. De eerste, in mijn woorden: Iemand formuleert een theorie en vervolgens worden er allerlei zaken ontdekt die de theorie aanvullen. Een duidelijk voorbeeld is de evolutietheorie. In de loop der tijd zijn er steeds nieuwe inzichten gekomen, waarnemingen en toetsbare voorspellingen gedaan die de theorie onderstrepen en verder invullen. De evolutietheorie staat inmiddels als een huis.
      Voorbeeld van een degeneratieve theorie is de leer dat er een god bestaat. Voor velen is het werkelijkheid, maar het blijft een onhoudbare theorie. Zoals ik eerder zei: hij heeft nog nooit bij Matthijs draait door gezeten. Zelfs niet bij Knevel en Van de Brink, een duo dat toch in dezelfde bedrijfstak zit. De theorie omtrent god krijgt de een na de andere bijstelling die nodig is om god te laten voortbestaan. Door ontwikkelingen in de geologie, de astrologie, de neurologie enzovoorts enzoverder. Echt, hij is het niet die zorgt voor donder en bliksem. Kortom, een degeneratieve theorie is gelul.
      Er bestaat echt geen god. Als je er toch in gelooft, als je er steun bij vindt: prima. Wat en hoe de godgelovigen denken wordt ons dagelijks op tv verteld, door daartoe opgerichte omroepen. Het zit er bij ons ingebakken: 'zo waarlijk helpe mij god almachtig.' Dat een beroep op god, de eed, een getuige ineens betrouwbaarder maakt. In tegendeel zou ik zeggen. Op deze plek wil ik laten horen dat er ook mensen zijn die er heel anders over denken. Ik bijvoorbeeld, maar velen met mij.
      En de bijbel? Een boek waarin staat dat een man niet van een man mag houden? Dat nog veel meer discriminerende regels voorschrijft? Dat moet wel een abject boek zijn.

  Hoewel ik vaak het woord 'ik' gebruik, gaat deze weblog niet over mij. Het is eerder de figuur Bontebal die figureert. Persoonlijke ontboezemingen zijn meer iets voor andere weblogs, weblogs van anderen. Het schijnt dat twitter ook zo'n medium is: ik ken het niet, ik lees erover. Toch, als ik het over mijn katten heb ben ik wel heel persoonlijk. Hoe dat zo? Het is zo egoïstisch om verhalen over beesten voor jezelf te houden.

  Soms zit het mee, soms zit het tegen. Erg tegen. Zoals. Dat Maxime Verhagen ineens met de verklaring komt dat hij geen lijsttrekker wordt. Dat kan toch niet?!? Hij is op zijn plek gezet om het CDA naar de knoppen te helpen. Geheel ten overvloede kreeg hij de raad zich te gedragen als een gluiperd. Alsof je tegen een kat zegt: wees maar kat. Hij zit goed op schema, hij heeft zijn best gedaan. Het CDA behoort inmiddels tot de duistere groep van splinterpartijen. Zou Maxime er nog enkele jaren zijn schouders onder te zetten, gaat het CDA met stille trom naar de voetnoten van de geschiedenisboeken. Maar helaas, het rotjoch houdt het voor gezien. Er is nog hoop, vrienden, er is nog hoop. Die hoop heet Henk Bleker. Als die lijsttrekker wordt is de klus in een floep en een zucht geklaard. Henk is anders dan Maxime, maar Henk is goed!

  Als jij en je moeder mee willen naar Angola kan dat.

  Reageer (2)

  05-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even katten

  Weet je. Per seconde wijzer is een geinige quiz, ik kijk ook iedere keer. Leuke presentator ook, Kees Driehuis. Hou me ten goede: misschien is hij in de persoonlijke omgang een plaag, maar als quizmaster is-ie gezellig. Driehuis is overigens een dorp, onder de rook (letterlijk) van Velzen, met de bekende begraafplaats annex crematorium Westerveld. Ik ben er één keer geweest om mijn uitgever, Jos Knipscheer, uit te varen. De begraafplaats kreeg landelijke bekendheid toen Pim Fortuyn er in 2002 tijdelijk werd begraven, Fortuyn is in Driehuis geboren. Hij is later toch in Italië begraven? Verder liggen er onder andere Boudewijn Büch, Eduard Douwes Dekker, Lodewijk van Deyssel, Anthony Fokker en Rosa Spier.
      Per seconde wijzer. De deelnemer krijgt telkens negen vragen over een bepaald onderwerp. Als dat toevallig een onderwerp is dat je niet goed ligt, waar je weinig van af weet, dat overkomt mij soms, zit je met de mond vol tanden, doe je even voor spek en bonen mee. Daarom hou ik meer van Twee voor twaalf en met Het mes op tafel. Daar zijn de vragen steeds heel divers en aan het eind heb ik meestal een behoorlijke score. Wat Twee voor twaalf betreft: zonder naslagwerken (dat zoeken we even op.) Mijn pc en de diverse naslagwerken staan boven, op mijn slaapkamer/kantoor. Ik doe het dus helemaal met losse handjes. Ik kom hier op, doordat er een artikeltje over Twee voor twaalf in de Krant staat. Weet je nog, de oude presentator? Joop Koopman, meneer Joop Koopman. Onder andere raadgever van Youp van 't Hek en Wim Kan. Onlangs overleden. Uitgevaren op Driehuis? Geen idee.
      Dan nog even dit. Mijn katten krijgen alle liefde en soms meer aandacht dan, voor hen, wenselijk is. Kortom: ze hebben het goed hier. Zoals dat betaamt heb ik geen voorkeur, ze zijn me alle zes even lief. Hoewel, Hanks? Hanks is de jongste en een beetje zorgenkind. Schichtig; ik heb haar nog steeds niet mogen aaien. Dat probeer ik dan ook niet, maar ik klets haar iedere dag de oren van de kop. Om haar toch een veilig en welkom gevoel te geven.
      Dan is daar Skitty. Dat is een zeer zelfstandige dame. In het voorbijgaan geef ik haar altijd een aai over de bol, die ze steeds wat nuffig accepteert. Gisteravond kwam ze in bed naast me liggen. Toen ben ik haar eens uitgebreid gaan aaien. Joh, ze lust er wel pap van, dat wist ik niet. Na een uur heb ik tegen haar moeten zeggen: nou is het wel weer even genoeg. Dat was het voor haar niet, maar ze had zich erbij neer te leggen.
      Voor de zoveelste keer: is er leven mogenlijk zonder kat? Nee!

  Reageer (0)

  04-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogger/postbesteller

  Het is wel handig dat er Google is – er schijnen nog meer zoekmachines te zijn – maar je kan nauwelijks nog voor de lol een raadseltje opgeven. In een floep en een klik is vaak het antwoord te vinden. Toch wil ik het nog een keer proberen. Doe je zelf en mij een plezier en probeer het antwoord zonder Google te vinden. Als je uiteindelijk toch het antwoord googlet moet het het maar niet als reactie inzenden. Want dat is flauw. Bij geen goede oplossing van een lezer, geef ik zelf binnenkort het antwoord. Komt-ie.
      Met welke woorden eindigt de compositie Several species of small furry animals gathered together in a cave and grooving with an Pict (1969) van Pink Floyd. Het is het laatste stuk van kant 3 van de dubbel-lp Ummagumma.
      Had ik dit weleens verteld? Tijdens het intens beluisteren van Ummagumma ben ik voor het eerst van mijn leven knetterstoned geworden. Let wel: ik had niets gerookt of geslikt of anderszins - in die tijd blowde ik sowieso nog niet, dat is pas later gekomen – het was puur de muziek die mij in die toestand bracht. Hoe vind je dat voor een jongen die is opgegroeid met Rudolf Schock, Marika Rökk en andere hoogtepunten van het dieptepunt dat operette heet? De piepknor jazz sprak mij ook meteen aan. Vreemd.

  Van vriend G.J. kreeg ik een eenvoudige doch prachtige collage. Zo noem je dat, dacht ik: een collage. Twee boombladeren geplakt op een stevig wit A4tje. Onder het ene blad staat in potlood Sjanghai dec '11, onder het andere Den Haag dec '12. Dat Haagse blad is opgeraapt op de Groothertoginnenlaan, het Chinese blad komt uit het Huaihai Park (north gate). Het zijn bladeren van de Ginkgo biloba, my magic tree!

  Het postbedrijf, ik ben de naam even kwijt, zoekt parttime krachten. De vaste krachten zijn op straat gegooid of hebben een uitgekleed contact gekregen. Je bent dus bunkerbouwer als je zo'n parttime baan aanneemt. Maar toch, er moet brood op de plank. In advertenties bieden ze leuke combinaties. Zoals daar zijn moeder/postbesteller, student/postbesteller. Zelf opteer ik voor pianist/postbesteller. Dan graag met een piano in bruikleen, noten lezen kan ik al.

  Reageer (0)

  03-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe fundamentalisten

  Echte tollerantie stelt intollerantie tegenover intollerantie. Om meteen door te gaan met vrijheid, want dat zit in hetzelfde pakket. Vrijheid is altijd vrijheid met beperkingen. Jouw vrijheid eindigt zodra de vrijheid van een ander in het geding komt. Als jij er plezier in hebt om op zolder met treintjes te spelen: ga je gang. Maar als jij er zin in hebt om eens fijn op een zaterdagmiddag een automatisch wapen leeg te schieten in een druk winkelcentrum... Enfin, uitersten maken de zaak duidelijk.
      Een heikele vrijheid is de vrijheid van godsdienst. Dat ligt voornamelijk aan de gelovigen zelf. Daar zitten lieden en voorlieden tussen die met die vrijheid in de hand zich alles menen te kunnen permitteren. Die menen de normen, waarden en regels van hun religie ook anderen op te kunnen leggen. In ons land zie dat dat bijvoorbeeld bij medisch-ethische kwesties. Christen-politici schieten in een stuip als euthanasie, abortus, discriminerende ambtenaren en andere zaken aan de orde zijn. Ze proberen al dan niet met de bijbel in de hand wetgeving te beïnvloeden. Het lullige is dat zij door coalitiebelangen vaak nog (enigszins) hun zin krijgen ook. Euthanasie? Het is 'god' die over leven en dood beslist, menen zij. O ja? Dat moet jij dan weten, handhaaf het vooral als een van de spelregels van je club, maar ik denk daar heel anders over. Dát is mijn vrijheid.
      Het ergst zijn de hardcore gelovigen. Het is, tussen haakjes, heel typisch. Als er wordt gesproken over heel enge christenen of joden valt meestal de term: orthodox. Gaat het over andere religies heet het ineens fundamentalistisch. De laatste tijd zijn fundamentalistische joden in Israël nogal onfris in het nieuws. Zo haalde eind december een jonge vrouw de voorpagina's, omdat ze door orthodoxen werd gedwongen achterin een stadsbus plaats te nemen, en dat weigerde. Er is politie aan te pas moeten komen om haar haar plaats te laten behouden. Eind december werden we geconfronteerd met de achtjarige Naama uit Beit Sjemesj, die vertelde bang te zijn om naar school te gaan. Onderweg was ze meerdere malen bedreigd door ultra-orthodoxe joden, voor hoer en bastaard uitgescholden en bespuugd. Ze zou zich niet gepast kleden. Al zou het meiske in minirok en met een blote navel naar school gaan, hebben die baardapen er nog geen reet mee te maken, maar het kind, zelf van orthodoxe huize ging ook nog eens vreselijk kuis gekleed.
      Nu zijn de baardapen kwaad omdat er commentaar op hun handelen is. Hun vrijheid van godsdienst staat op het spel. De lijpo's. Zelf intollerant tegenover anders- en niet-gelovigen. Zelf de vrijheden van anderen met voeten tredend: het zijn voornamelijk orthodoxe joden die stukken bezet gebied annexeren, de zogenaamde kolonisten.
      Je hebt ze ook aan mijn kant van het universum. Dan zijn het geen gelovigen maar idealisten. Hoedt u voor idealisten. Ze zijn net zo erg. A one track mind noemen de Engelsen het treffend. Het brein op één spoor dat constant wordt bereden. Het ideaal komt in elk gesprek naar voren, als het hele gesprek er al niet door beheerst wordt. Idealisten zijn mensen die slechts één ideaal kennen en alles moet daarvoor wijken. Een beetje idealist zal je vertellen dat-ie meer idealen heeft, maar op de vraag: nou, zeg het maar, komt een lijst van zaken die allemaal onder hetzelfde ideaal vallen.

  En? Geert? Denk-ie? Moeten ze daar in Israel, jouw geliefde Israel, een pijpekrullen/baarden/hoedenbelasting invoeren? Dat we het lorreboerentax noemen?

  De Krant meldt dat Willem Holleeder eind deze maand vrijkomt. Wie zal hem als eerste hebben: Waus & Pitteman, Matthijs Draait Door, Knevel en Van de Brink of toch Nieuwsuur? RTL-Boulevard? Plaats nu je weddenschappen.

  Reageer (0)

  02-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.As best as best can be

  Ook dit jaar zal ik weer (bijna) dagelijks preken voor eigen parochie. De linkse parochie, hoewel rechtse mensen en middenmoters niet ophouden te verklaren dat je in deze tijd niet meer van links of rechts kunt spreken. Ik ben links, zit in de anarchistische hoek. De eigen parochie: het is tof dagelijks even bij elkaar te komen. Wereldverbeteraars? De wereld kunnen we niet veranderen, hooguit zo nu en dan wat opschudden. Zo lang er continue zo veel mogelijk geld moet worden verdiend, voor heel weinig zakken, zal de wereld er alleen maar verder op achteruitgaan. Wees goed op het persoonlijk vlak, dan zit je al bijna op de top van je kunnen. Schaam je er niet voor. (Merk je dat ik echt een oude man ben?)

  Dingen die me boven de pet gaan, de saga. Onlangs hoorde ik dat er in de vensterbanken van mijn huisje asbest is verwerkt. Mooi is dat. Een mens zou er een enge ziekte aan kunnen overhouden. Hier is asbestcement gebruikt. 'In deze toepassing zijn de vezels stevig en komen ze niet vrij zolang het materiaal in goede staat en onbeschadigd is.' Aldus een bron. Het wordt afgeraden het spul te bewerken: breken, zagen, er een hap uit nemen, want dan gaan de vezels op de loop. Dat was ik ook niet van plan. So far so lalala. Maar of die vensterbanken in goede staat zijn? Ze liggen er al sinds de renovatie van het hofje in 1987.
      In die tijd was het gevaar van asbest al lang en breed en klip en klaar bekend. Welke Jolige Jodocus haalt het dan in zijn rare hoofd het spul toch te gebruiken? Ik maak altijd een onderscheid in onderklassen: je hebt mensen en fietsbellen, maar fietsbel is een te aardige benaming voor deze Jodocus. Als er ooit iets engs bij mij wordt geconstateerd, stop ik subiet met het betalen van huur. Dat zal ze leren. Hoop ik dan maar. Stukje geschiedenis?
      In Nederland waarschuwde de Arbeidsinspectie al in de jaren '30 voor de gezondheidsgevaren van asbest. In de jaren '60 deed de bedrijfsarts J. Stumphius onderzoek naar de effecten van het gebruik van asbest als isolatiemateriaal bij scheepswerf De Schelde. Hij toonde aan dat werken met asbest kan leiden tot mesothelioom, een zeldzame, maar dodelijke vorm van kanker van het long- of buikvlies. Hij promoveerde in 1969 op dit onderzoek, dat werd gepubliceerd onder de titel Asbest in de bedrijfsvoering. In dit boek waarschuwde hij voor de enorme gevaren en riep hij de Nederlandse overheid op maatregelen te nemen. Pas 15 jaar (!) na bekend worden van de resultaten van het onderzoek, in 1993, werd de toepassing van asbest in andere vormen niet langer toegestaan.
      En dan verwerkt die Jolige Jodocus in 1987 het spul toch in woonhuizen. Wat een prutser.
      We leren van de lessen, schade en schande en zo. O ja? Onlangs is de Arbeidsinspectie weer met een rapport gekomen. Dat doen ze daar goed, rapporten produceren. Conclusie: de situatie bij veel aannemers en slopers die asbest verwijderen is zorgwekkend. Voorbeeld. Op 400 locaties van asbestsaneerders die eerder de fout ingingen, bleek het onlangs in tweederde van de gevallen nog steeds  mis. Er struinen nogal wat klungelaars rond in dit land. Power to the fietsbellen!
   
  Geloof in de goedheid van de mens? Dé mens? Nou, nee. Het is wel zo dat je merkt dat, als je jezelf wat soepel opstelt, er veel meer aardige mensen blijken te zijn dan klootzakken. Maar dé mens? Zet ze in een groep en er komt rottigheid.

  Heb je ook gezien hoe Gregor Schlierenzauer (dixit Bordewijk, meester Bint) de overwinning heeft behaald in Garmisch-Partenkirchen? Eén van de wedstrijden in het Vierschansentoernee? Ik niet. Qua sport op tv, qua sport überhaupt, interesseert me alleen wielrennen. Maar daarvan zie ik dan ook alles dat wordt uitgezonden.

  Reageer (0)

  Inhoud blog
 • Recensie 'Tot hier en niet verder' Volkskrant 10 november 2012
 • Beelden van memorial en laatste bundel
 • Memorial Adriaan Bontebal - 23 september 2012 De Regentes
 • Laatste bundel en Memorial
 • 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
 • Herplaatsing poëzietegel in Den Haag
 • Herinnering aan Adriaan - door Boskater
 • Bergman & Bontebal - Henny Kok
 • De koning van het kleine verhaal - Alexander Franken
 • Second best - Theo van Rijn
 • Laatste bundel Adriaan
 • Bontebal - Jimmy Tigges
 • Aad's lach - Jan Dobbe
 • Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
 • Weer een vrijdags kliekje

  Laatste commentaren
 • Reactie op bericht Rikje Maria Ruiter (Theo)
      op 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
 • Tot hier en niet verder (Rikje Maria Ruiter)
      op 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
 • Reactie op Theo (Theo)
      op Laatste bundel Adriaan
 • Bontebal (theo kemmeren)
      op Laatste bundel Adriaan
 • Aads lach (Jan Dobbe)
      op Weer een vrijdags kliekje
 • Lijkt me leuker als (Ab)
      op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
 • Link (Theo)
      op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
 • Lezen (Ab van der Burg)
      op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
 • Afscheid (ev)
      op Weer een vrijdags kliekje
 • Boskater (Boskater)
      op Weer een vrijdags kliekje

 • Archief per week
 • 05/11-11/11 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 24/12-30/12 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 26/12-01/01 2012
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!