Adriaan Bontebal
Foto

Zoeken in blog


links
  • Bontebals foto's
  • alfred birney
  • casper beaumont - muziek
  • de haag in foto's
  • Elin Neumann
  • ellen van toor
  • erik vlaksteeter
  • hagazine, niek 't hart
  • jimmy tigges

  • herman rijs - foto's
  • architectuurplaatjes
  • john dear mowing club
  • julius pasgeld
  • kleintje muurkrant
  • konfrontatie digitaal
  • lester - supermarination
  • marijn de vries - fietsen
  • papieren man

  • raarlems dagklad
  • stad der steden - hofstijl
  • stad der steden - de haag direct
  • ralf vanuit japan
  • speld, satire
  • stichting skepsis
  • theo van rijn (nieuw!)
  • vogeldagboek van Adri

    A man is happiest when there is a balance between his needs and his possessions - Trevanian, Shibumi
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recensie 'Tot hier en niet verder' Volkskrant 10 november 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een mooie recensie over zijn schrijven waar Adriaan vast erg blij mee zou zijn geweest!


    27-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beelden van memorial en laatste bundel
    Voor wie er niet bij heeft kunnen zijn of het nog eens wil bekijken, staat er een registratie/montage van de Memorial op You Tube: http://youtu.be/BGrjuXSLJjc 

    De bundel Tot hier en niet verder ~ een leven in woorden is vanaf vandaag overal verkrijgbaar en ook in de webwinkel van uitgeverij Letterrijn: http://www.letterrijn.nl/Webshop.aspx Een eventueel batig saldo zal, ter herinnering aan Aad/Adriaan, gestoken worden in het kersverse Haagse fonds van de uitgeverij.


    01-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Memorial Adriaan Bontebal - 23 september 2012 De Regentes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste bundel en Memorial
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 23 september aanstaande zal bij de Memorial Adriaan Bontebal in De Regentes te Den Haag voor het eerst de bundel Tot hier en niet verder ~ een leven in woorden te koop zijn. Deze 196 pagina's grote bundel bevat een selectie van eerder in diverse bundels verschenen werk, een aantal niet eerder gepubliceerde gedichten en verhalen en een beperkt aantal van Adriaan's blogs.
    Je kunt ook alvast een exemplaar bestellen voor € 15,-. Stuur dan een mail naar verhalenvertellers@live.nl De bundel, met de door Melle de Boer gemaakte cover, zal dan na betaling op 22 september op de post gaan.
    De netto opbrengst van de bundel zal o.a. gebruikt worden voor het inrichten van een Haags fonds bij uitgeverij LetterRijn. Het is de bedoeling om daarmee Haagse schrijvers te stimuleren en onder de aandacht van een groter publiek te brengen.


    Tags:Adriaan Bontebal,Tot hier en niet verder
    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'

    Toen mijn oudste broer in januari zijn vernietigende diagnose van terminale kanker gesteld kreeg en de resterende levensverwachting nog hooguit negen maanden bleek te zijn, wilde hij graag nog een laatste bundel uitbrengen. We maakten afspraken voor het moment dat hij óf een van zijn voormalige uitgevers niet bereid kon krijgen dit laatste werk uit te geven óf hij er zelf niet meer in zou slagen het boek nog samen te stellen.

    Op 11 februari overleed mijn broer Aad en daarmee ook de schrijver Adriaan Bontebal zonder een eerste aanzet tot het selecteren van de teksten voor de laatste bundel te hebben kunnen geven. Wel had hij met de bevriende muzikant/kunstenaar Melle de Boer al afgesproken dat deze het ontwerp van de cover zou gaan doen. Melle, op zijn beurt, heeft voor de vormgeving Robert Muda bereid gevonden om aan de vormgeving van de bundel te werken.

    De voorbije periode heb ik contacten gelegd met o.a.  ‘In de Knipscheer’ en ‘De Nieuwe Haagsche’ om toestemming te verkrijgen tot het publiceren van delen van eerder door deze uitgevers gepubliceerde bundels te mogen gebruiken. Nu ik die toestemming heb, ben ik afgelopen vrijdag gestart met het selecteren van gedichten en verhalen uit eerdere publicaties. Ook zoek ik op beide nagelaten computers naar niet eerder gepubliceerde verhalen. Zo zal er in september een laatste bundel van mijn broer verschijnen via mijn eigen uitgeverij LetterRijn. Het boek zal een chronologisch overzicht van een deel van het werk van Adriaan bevatten en daarnaast nooit eerder verschenen gedichten/verhalen.

    De titel van de bundel zal worden:  ‘Tot hier en niet verder’ met als ondertitel ‘een leven in woorden’. De verschijningsdatum zal samenvallen met de ‘Memorial Adriaan Bontebal’ op 23 september 2012 in ‘De Regentes’ te Den Haag.

     


    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herplaatsing poëzietegel in Den Haag
    Op donderdag 24 mei aanstaande wordt om 14:00 de eerder verdwenen poëzietegel van Adriaan Bontebal met een korte officiële plechtigheid herplaatst op de hoek van Spui/Lange Poten. De oude tegel dook weer op terwijl er een nieuwe was besteld en daarom zal deze worden overhandigd aan Adriaan's broer, Theo van Rijn.


    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnering aan Adriaan - door Boskater

    Dan belde ik hem, nam hij de telefoon maar weer eens niet aan, wellicht bang voor vervelende mensen of gewoon geen zin. Blijkbaar net zo eigenzinnig als ik.
    Jaartje of acht geleden slingerde ik maar eens wat geschrijf het www op, heer Adriaan reageerde vrijwel direkt.
    Ik hield mijn blog gesloten, maar een enkeling gaf ik de kans om openlijk te reageren, de reactie van heer Adriaan was altijd welkom. Niet altijd even aardig of vrolijk, maar wel oprecht.
    Ik noem hem heer Adriaan omdat hij zich naar mij toe altijd als een heer opgesteld heeft. Nooit flauw, dubbelzinnig gedoe, nooit onder de gordel.
    Nee, hij wilde geen vader worden, maar hij heeft zich in de afgelopen acht jaar wel bekommerd om mijn dochter, haar wel en wee gingen hem zeer ter harte, ik kon als alleenstaande moeder mijn hart altijd uitstorten, hij had meestal wel vaderlijk advies paraat. Zelfs in de laatste weken van januari was hij nog uitermate opgetogen over haar plotselinge succes in de modellenwereld.
    Ik ben een keertje bij hem in zijn kleine paleisje op bezoek geweest, net als hij bij mij. Ik weet wat dat destijds voor hem betekende en voor mij als herinnering zeer waardevol.
    In de middag naar Scheveningen met een taxi, broodje haring eten aan het strand, terug, opgevouwen en wel in de stadstuktuk.
    In de laatste weken van zijn leven nam hij de telefoon altijd aan, misschien uit nieuwsgierigheid, ik weet het niet, hij wist dat ik gratis kon bellen, dus we spraken elkaar vrijwel dagelijks.
    De gesprekjes werden steeds korter, maar nog altijd belangrijker dan te vertellen hoe het met hem ging, was zijn vraag naar hoe het met mij ging.
    Ik mis hem in de mail, blog en aan de telefoon.
     
    Boskater


    27-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bergman & Bontebal - Henny Kok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Twee aardige jongens

    'Aan het fluiten, Bal? Why?' 'Ik ben vandaag zo vrolijk.' 'Ben ik niet van jou gewend. Komt dat?' 'Zal ik je vertellen. Heb je even?'
        Vroeg in de ochtend, het was net half elf, werd ik wakker gebeld. 'Hé, joh, je staat er in.' Het eerste woord was voldoende de stem te herkennen: Bergman! Mijn dag kon niet meer stuk (hoewel, het blijft oppassen.) De oude bard en ik zijn geestverwanten. Beiden uit de Zuid-Hollandse klei getrokken, beiden eigenzinnig waar het dichten betreft. En niet alleen daar. We koesteren het adagium van Rilke, dat gedichten geen emoties zijn, maar ervaringen. (Heeft Rilke dit gezegd? Ik zal er zijn Brieven aan de jonge dichter nog eens op nalezen.) Daarom is Bergman niet alleen blij voor me, hij vindt het ook terecht dat ik de Dikke Komrij heb gehaald. Zelf staat hij reeds vanaf de eerste editie in deze bijbel.
        De bundel Modus Vivendi, zijn eersteling, verscheen in mijn geboortejaar. Dat is toen aan me voorbijgegaan. Pas jaren later ontmoetten we elkaar, op de Zondichtmiddagen, hier in de hofstad. Vaak hebben we er voorgedragen, om niet te zeggen: te vaak. De weinige troost die we er vonden lag in elkaars gezelschap, èn elkaars woorden niet te vergeten.
    (5 Februari 2004, http://users.bart.nl/~bontebal/)

    Zomer 2009, Aart Kok & Jo van Leeuwen zijn inmiddels overleden.
    Op keuken, badkamer & toilet na staat hun vijfkamerflat in de Heiloostraat nog vol boekenkasten, vaak met dubbele rijen. Na een selectie van veertien strekkende meter - meer kan ik thuis niet kwijt -  blijven er zo’n 6000 titels over.
    Ik stuur een brief naar de Haagse Dichters Bontebal, Huizinga & Stek en bel twee Schiedamse vrienden: “er is een probleem en jullie kunnen mij daar bij helpen”.

    Na de inleidende praatjes, borrels & hapjes schudden de genodigden alle schroom van zich af. Al snel staat in elke kamer wel iemand – al dan niet op een trapleer - te bladeren, te mompelen of te stapelen. Ik maak ondertussen wat foto’s.

    De volgende dag mailt Aad me:
    “Hé Henny,

    Bedankt voor de foto

    ik stuurde hem door aan een vriendin en ze schreef terug: wat ben je toch mooi

    ze heeft geen smaak, maar verder is ze wel aardig

    ik hou bijna dagelijks een weblog bij: www.adriaanbontebal.web-log.nl

    vandaag een kort verslag van gisteren

    natuurlijk ben ik ontzettend blij met de boeken

    maar het was vooral heel gezellig

    dank en groet, Aad”


    Hij vond het jammer dat Albert Huizinga er niet bij kon zijn. Ik ook. De zondag erop zit hij weer op zijn praatstoel, nu met Albert & Ineke. Als het busje naar de Paulus Potterstraat arriveert, ga ik maar even met hem mee naar beneden om te helpen dragen; hij heeft toch nog twee tassen weten te vullen.
    (Hoe gezellig ook, het zet niet echt zoden aan de dijk. Uiteindelijk wordt de overgebleven voorraad opgehaald om gebruikt te worden bij de verfilming van Tirza.)

    Wanneer Aad voor de tweede  maal in acht dagen vanuit de Heiloostraat naar het Hofje vertrekt - “Hé goser, we zien mekaar wel weer”- nemen we lachend afscheid.

    Voor het Haags Dichtersgilde brengt Aad met een filmpje een saluut aan mijn vader.
    Samen met Harry Zevenbergen gaat hij op Oud Eik en Duinen op zoek naar zijn zerk en steekt van wal: “actie-radius”
    Wanneer het resultaat eenmaal op “jouwbuis” staat rest Aad nog één vraag:
     “vertel me nu: waarom staat zijn naam niet op de steen?”
    Tja Aad, de bedoeling was goed maar je stond bij het verkeerde graf.
    “Man!
    Ik dacht de plek nog te weten waar we hem hebben achtergelaten”
    Op Aad’s  weblog reageert Ralf vanuit Japan: “Bergman had er ongetwijfeld de humor van kunnen inzien en voor het Dichtersgilde is het een prachtig verhaal”.
    De clip is te zien op http://dichtersgilde.nl/projecten/eerbetoon-dode-haagse-dichters/

    September 1990 wordt literatuur minnend Den Haag Branoul in gelokt met de wervende tekst “…..nemen de beide Haagse schrijvers ondanks alle overeenkomsten voldoende poëzie, proza en persoonlijkheid mee om in niets op elkaar te lijken. Een avond Haagse humor”.

    Ik vond een gedicht van de 1 & een stukje proza van de ander en plakte die aan elkaar.

    Dichtersavondjes
    Zij slepen zich vaak voort
    als de crematieviering
    van een minder geliefd
    familielid
    waarbij zelfs de kist
    het verdomd
    vlam te vatten
    De viool krast, de piano rammelt, de man weet niet wat hij zegt, zijn vrouw vereert hem.
    Naast mij zit Adriaan Bontebal zijn ongenoegen weg te mompelen. Hij schuift mij een consumptiebon toe. Klote, staat erop. Ik knik.

    Bron
    Bontebal : Poetry Plugged, uit Overleven, met het oorsmeer in de ketting, pag. 29
    Bergman : uit Nagelaten Werk, Bevond van zaken, Drukkunst, pag183


    Henny Kok


    26-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koning van het kleine verhaal - Alexander Franken

    Twee zondagen geleden is het alweer. Bijna drie. Dat ik las dat Adriaan Bontebal ofwel Aad (volgens intimi) ofwel Het Geval Bontebal (volgens hemzelf) was overleden. Ik had reden te twijfelen of het bericht waar was. De berichtgever kende ik als een niet bepaald goede vriend van Adriaan. Maar ik was er een tijd uit. Vervreemd van de perikelen in de Haagse schrijverswereld. Tijden veranderen. Vriendschappen vallen uiteen of worden weer gelijmd als je even niet oplet. Ik zocht naar bevestiging. Dat het om een misplaatste kutgrap ging. Maar ik vond nix. Ja een overlijdensbericht op de weblog van Adriaan’s broer. Het was dus echt waar. Het was dus, verdomme, echt waar. De man die maar een paar zinnen nodig had om tot de vaak hilarische kern van een bestaan te komen bestond meer. Op zijn blog had hij kort daarvoor nog geschreven. De laatste zin “We weten toch: er zijn nog graaiers als wij er niet meer zijn”. Adriaan Bontebal kende ik als schrijver / performer. Als mens kende ik hem minder goed. Hij hoorde voor mij tot de elite waar een sterveling als ik zich niet aan opdringt.

    De eerste keer dat ik Adriaan ontmoette was in het Haagse cultuurcafé De Bordelaise. Een vriendin van me organiseerde daar een evenement onder de naam Poetryjam en ik zou er, voor het eerst, met mijn liedjes optreden. Er kwamen ook wat muzikale vrienden en bekenden van me, wat reden was voor de nodige zenuwachtigheid. Mijn optreden ging zoals eerste optredens gaan. Onzeker, beetje rommelig, kon slechter, maar het kon ook heel veel beter. Na afloop probeerde ik me uit de voeten te maken. Bang. Voor commentaar of nog erger. Net voor ik de uitgang kon bereiken werd ik staande gehouden door een man met lang haar. Het was Adriaan. Dé Adriaan Bontebal. Hij greep me vast. Keek me door een bril doordringend aan. En terwijl ik dacht dat mijn seconden als kunstenmaker waren geteld, sprak hij. Heel zacht, heel vriendelijk: ‘Mooi man, wat je doet, kom je even bij ons zitten?’. We zaten, we spraken, we dronken en ik leerde die avond. Over hoe je door moet zetten, over hoe je weg moet laten, over hoe je inspireert en over hoe je, als je door nagenoeg iedereen heel goed gevonden wordt, toch ook een aardig en betrokken mens kunt blijven.

    De koning van het kleine verhaal is dood. Hij bleef kinderloos.


    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Second best - Theo van Rijn

    Broer Aad was een echte ‘womanizer’ en het was dan ook niet verwonderlijk dat ik afgelopen vrijdag bij zijn uitvaart minimaal vier van zijn voormalige relaties langs de kist heb zien lopen. Het fenomeen broer en vrouwen leverde mij tijdens zijn ziek zijn een grappig geheim op. Iets waarover ik hem absoluut niets mocht vertellen en dat heeft me verdomd veel moeite gekost.

    Het zal een kwart eeuw geleden geweest zijn toen mijn in Nijverdal woonachtige vriendin én in het Haagse woonde én in een jongerencentrum werkte. Op een van de avonden waarop zij werkte, werd er een literaire avond georganiseerd. Mijn broer timmerde in die tijd druk aan de weg met zijn voordrachten en stond ook bij die gelegenheid op de programmaposter. De avond kabbelde literair verantwoord naar zijn einde en hij genoot van het optreden en zijn biertje.

    Na afloop liep hij mijn huidige vriendin tegen het bevallige lijf en versierder als hij was, waagde hij ook bij haar een poging. Met een
    “Weet jij wel dat je de mooiste ogen hebt, die ik ooit heb gezien,” legde hij in een klap zijn versiertruc op tafel. Het slachtoffer in spe antwoordde gevat, daarbij refererend aan het meisje waar broer vlak daarvoor mee had staan te praten,
    “Dat heb je haar zeker ook net verteld?” Betrapte broer ontkende dit stellig en droop af.

    Toen ik ergens in de afgelopen weken, voor het eerst met mijn vriendin, bij hem op bezoek ging, was dat in deze wetenschap. Ik was benieuwd of er enige herkenning zou zijn en wachtte rustig en met een heimelijk stukje vermaak stelde ik haar voor. Er was geen sprake van toneelspel toen hij kennis maakte met haar. Hij herkende haar niet en het was een genoeglijke middag.  Na afloop mailde broer nog over het genoegen van de kennismaking en geen woord over die mooie ogen.

    Toen mijn broer twee weken geleden op de  zaterdag overleed, heeft mijn vriendin nog een tijdje op de rand van zijn bed gezeten. Het was een wrang soort ‘second best’ en hij heeft het helaas niet meer meegekregen.


    Inhoud blog
  • Recensie 'Tot hier en niet verder' Volkskrant 10 november 2012
  • Beelden van memorial en laatste bundel
  • Memorial Adriaan Bontebal - 23 september 2012 De Regentes
  • Laatste bundel en Memorial
  • 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
  • Herplaatsing poëzietegel in Den Haag
  • Herinnering aan Adriaan - door Boskater
  • Bergman & Bontebal - Henny Kok
  • De koning van het kleine verhaal - Alexander Franken
  • Second best - Theo van Rijn
  • Laatste bundel Adriaan
  • Bontebal - Jimmy Tigges
  • Aad's lach - Jan Dobbe
  • Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Weer een vrijdags kliekje

    Laatste commentaren
  • Tot hier en niet verder (Rikje Maria Ruiter)
        op 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
  • Reactie op Theo (Theo)
        op Laatste bundel Adriaan
  • Bontebal (theo kemmeren)
        op Laatste bundel Adriaan
  • Aads lach (Jan Dobbe)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Lijkt me leuker als (Ab)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Link (Theo)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Lezen (Ab van der Burg)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Afscheid (ev)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Boskater (Boskater)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Boskater (Boskater)
        op Weer een vrijdags kliekje

  • Archief per week
  • 05/11-11/11 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!