Groene aspergesoep
voor 4 personen
900 g verse groene asperges
4 eetlepels boter of olijfolie
175 g lente-ui, in ringetjes
3 etlepels bloem
1,5 l kippenbouillon of water
1,2 dl room
1 eetlepel fijngehakte verse kervel of bladpeterselie
zout
zwarte peper uit de molen
Snijd de aspergepunten op 6 cm af en blancheer ze 5-6 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat uitlekken. Snijd elke aspergepunt in 2-3 stukken. Zet apart.
Snijd de houtige uiteinden, indien die er zijn, van de asperges en hak ze in stukken van 1cm. Bak de ringetjes lente-ui 5-8 minuten in hete boter of olijfolie op een laag vuur tot ze zacht zijn, maar nog niet gekleurd. Bestrooi met bloem en roer goed door. Laat de bloem 3-4 minuten garen zonder deksel ; roer op tijd en stond.
Voeg bouillon of water toe, breng aan de kook onder regelmatig roeren, draai het vuur laag en laat de soep dertig minuten koken. Kruid met zout en zwarte peper uit de molen naar smaak. Pureer de soep in een keukenmachine. Zeef de soep om eventuele vezels te vewijderen. Laat afkoelen.
Roer de aspergepunten, het grootste deel van de room en de kervel of bladpeterselie door de soep. Zet de soep in de koelkast.
Roer de soep door voor het opdienen, schep ze in diepe borden en garneer ze met een scheut overgehouden room.
|