Carbonades Flamandes
Vlaamse Stoverij
(Bienvenue chez les Ch'tis)
voor 4 personen
1,4 kg rundstoofvlees, in grote teerlingen
100 g smout
3 eetlepels bloem
300 g gehakte ui
3 eetlepels azijn
1 l bruin bier
0,5 l water
3 eetlepels bruine kristalsuiker
4 sneetjes peperkoek, verkruimeld
blaadje laurier
takje tijm
2 kruidnagels
zout
Verhit het smout in een ruime pan en bak daarin de stukken vlees rondom aan, zo'n 4 minuten per kant, tot het bruin kleurt. Bestrooi met zout en de bloem. Roer om. Meng de fijngehakte ui erdoor en laat alles 5 minuten bakken. Doe de azijn erbij. Giet bier en water erover. Breng aan de kook. Voeg bij de eerste borreling de peperkoekkruimels, tijm, laurier en 2 kruidnageld toe. Laat de stoverij op een zacht vuur pruttelen gedurende 2u30 - 3u.
Dien op in de pan - om de warmte de bewaren - en geef er gekookte aardappelen of pasta bij.
01-10-2011 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|