Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • Actiedag ACOD
  • Actiedag ACOD
  • Verwendag senioren ACOD 17
  • verwendag senioren ACOD 2
  • verwendag senioren acod 3
  • ACOD senoiren verwendag 17
  • fotoverslag Milieuboot Kortrijk - Menen
  • De onzin van privatiseren
  • Manifiesta 2017
  • Milieuboot
  • “Nu hij er niet meer is, zullen we pas echt zijn waarde beseffen”.
  • Georges De Clerck 1
  • Georges 2
  • Vermeylenfons Kortrijk - beginperiode
  • Jemen, steun uit Kortrijk!
  • Benefiet Jemen!
  • Kortrijk steunt Jemen,...
  • volwaardig pensioen!
  • Voor een waardig pensioen!
  • Voor ons pensioen!
  • Uitstap met TXTH naar Heuvelland
  • uitstap Heuvelland met TXTH
  • 1 mei 2017: sfeer
  • 1 Mei 17: sfeer (2)
  • 1 Mei 2017: The Kids!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    waariskerlijne
    www.bloggen.be/waarisk
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggingclubmelsen
    www.bloggen.be/jogging
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enige salade bij de bbq 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enige salades bij de barbecue : the sequel

       Toen Ernesto Guevara de la Serna terugkeerde van zijn rondritje per moto door Zuid Amerika werd hij door zijn familie onthaald op een Argentijnse barbecue.   Men kent er de 'Asado al asador', waarbij het hele karkas van het dier in de 'asador', een soort dubbel rooster, schuin boven een groots houtskoolvuur geplaatst wordt en de 'Asado a la parilla', waarbij de stukken vlees, net zoals bij ons, op een rooster boven houtskool gegrild worden.  Het vlees verhuist van de grill naar de 'brasero', een grill boven een metalen doos met gloeiende houtskool, om het vlees warm te houden.  Men geeft er (stok)brood bij en gemengde salade.  Soms legt de 'parillero' groenten zoals aardappelen, maÔskolven, ui en aubergine, bestreken met olijfolie en bestrooid met zout op de 'parilla' gelegd.  De sausen 'chimichuri' en 'salsa criolla' zijn hierbij ontontbeerlijk.  Ja, op het feestje dat Ernesto Rafael Guevara Lynch en Celia de la Serna gaven voor hun zoon, zal het best gezellig geweest zijn, alhoewel biograaf Jean Cormier noteert : "Er is Mendozawijn, en om het feest compleet te maken is er matÈ in zijn uit CÚrdoba meegebrachte zilveren bombilla, waarin zijn naam gegraveerd staat.  Ze luisteren allemaal naar zijn reisverslag, ook al zwakt hij de meest shockerende details wat af.  In de ogen van zijn publiek staat trots te lezen, maar ook ongemakkelijkheid, een nauwelijks waarneembare ongerustheid.  Hij is niet meer dezelfde."

    Chimichuri de azafr·n
    Saffraanchimichuri

    1 rode ui, zeer fijngesneden / 3 teentjes knoflook, zeer fijngesneden / 5 eetlepels fijngesneden peterselie / 1/2 theelepel fijngewreven saffraan / 2 eetlepels citroensap / 1 eetlepel verse tijm / 2,5 dl olijfolie extra vergine / 1,5 dl witte azijn / 2 theelepels zout / 1 theelepel grof gemalen peper

       Meng de fijngewreven saffraan met het citroensap en laat dit ongeveer een kwartier rusten.  Meng alle ingrediÎnten voor de saus in een aardewerken, porseleinen of glazen pot.  Laat de afgedekte pot 24 uur op kamertemperatuur staan vooraleer op te dienen bij het geroosterde vlees.

    Chimichuri picante

    2 rode uien, zeer fijn gesneden / 4 teentjes look, zeer fijngesneden / 2 tomaten, klein gesneden / 2 groene Spaanse pepertjes, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt / 5 eetlepels fijngesneden peterselie / 2,5 dl olijfolie extra vergine / 1,5 dl witte azijn / 2 theelepels zout / 1 theelepel grof gemalen peper

       Doe net zoals in het voorgaande recept, maar laat het zinnetje met de saffraan achterwege.

    Salsa criolla picante

    2 uien, fijn gesnipperd / 3 teentjes look, fijn gesnipperd / 2 tomaten, gepeld, ontpit, in smalle reepjes /2 rode paprika's, ontdaan van zaadlijsten en zaad, fijngesneden /2,5 dl (olijf)olie / 1 eetlepel gedroogde gemalen Spaanse peper / 1 eetlepel chilipoeder of cayennepeper / 1 theelepel gemalen komijn / 1 theelepel oregano / zout naar smaak

       Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde uien ongeveer 3 minuten.  Voeg de overige ingrediÎnten toe en laat alles nog 3 minuten sudderen.

    Ensalada mixta

    1 krop sla, in grove stukken / 2 tomaten, in partjes / 1 middelgrote ui, in ringen / 1 komkommer, in dunne schijfjes / 1 rode paprika, zonder de zaadjes en de zaadlijsten, in smalle reepjes / 1 wortel, in julienne gesneden /  1 bosje radijzen, de radijzen doormidden gesneden / 1 lente-uitje, in dunne ringetjes gesneden / 50 g waterkers, dikke stelen verwijderd, goed gewassen en drooggedept

       Doe alle ingrediÎnten in een kom, hussel ze zachtjes dooreen en dien op.  Geef er aderezo para ensalada cruda bij, een vinaigrette gemaakt met 3 eetlepels (olijf)olie, 1 eetlepel rodewijnazijn, versgemalen zwarte peper en zout.

    Ensalada de rabanitos
    Radijssalade

    150 g zeer verse radijsblaadjes, zeer goed gewassen en drooggedept, in smalle reepjes gesneden /  1 tomaat, in partjes / 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes / 1 kleine ui, ragfijn gesneden

       Doe alle ingrediÎnten  in een slakom, meng ze dooreen, dien op en geef er de hierboven beschreven aderezo bij.

       Nogmaals, waterkers en zeker radijzenloof moeten goed gewassen worden : er hangt meer aarde aan dan je zou denken.  Het radijzenloof mag niet in het minst verlept zijn.



       



         

    25-07-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persmededing vakbonden openbare diensten - neen tegen Di Rupo!

    Gemeenschappelijk vakbondsfront zal aangekondigde ingrepen in overheidspensioenen bekampen

     ACOD - ACV - VSOA

    Het gemeenschappelijke front van de vakbonden van het overheidspersoneel, heeft met grote verwondering en afkeer kennis genomen van de persberichten die aangeven dat de formateur ingrepen in de overheidspensioenen zal voorstellen.

    Volgens de persberichten zou het zowel gaan om de wijziging van de berekening van het pensioen op basis van de wedde gedurende de 10 laatste jaren, terwijl dat nu gebeurt op basis van de laatste 5 jaar, als om het op de helling plaatsen van de perequatie.

    Het gemeenschappelijk front verwerpt deze manier van aanpakken. De perequatie van de overheidspensioenen gebeurt nu om de twee jaar. Als de uitgaven voor de overheidspensioenen toenemen, is dat vooral het gevolg van een toename van het aantal gepensioneerden. Blijkbaar wil men dat compenseren door het bedrag van de pensioenen te verminderen.

    Dat komt gewoon neer op pure sociale afbraak.

    Het wijzigen van de berekeningsmethode van de pensioenen komt neer op het in vraag stellen van het principe van het uitgesteld loon, dat aan de grondslag ligt van de overheidspensioenen: bij gelijke kwalificaties is het personeel in de overheidssector minder goed verloond dan zijn collega in het bedrijfsleven. Ook is het niet logisch dat men zou ingrijpen in de perequatie, terwijl men net ook voor de werknemerspensioenen alles in het werk stelt om te komen tot een welvaartskoppeling. Het is helemaal niet juist het voor te stellen alsof de openbare sector geniet van overdreven hoge voordelen of pensioenen.

    De berekening van de overheidspensioenen moet dus verder gebeuren op basis van het loon in de laatste 5 jaar, zoals dat beter ook het geval zou zijn in de privé sector.

    Het stelsel van de overheidspensioenen is een goede regeling. Niet de overheidspensioenen zijn te hoog, maar de wettelijke pensioenen van het algemeen werknemersstelsel zijn te laag. Dat wordt zelfs erkend op Europees niveau en kan je afleiden uit de statistieken; niet voor niets hebben gepensioneerden een groot armoederisico.

    We vragen met aandrang dat men van politieke kant terug komt op die voorstellen.

    De openbare sector wordt blijkbaar op alle fronten tegelijk aangevallen.

    Spectaculaire verminderingen van werkingsmiddelen worden aangekondigd, overal in Europa, maar ook in ons land, waardoor de dienstverlening aan de burger in het gedrang zal komen. Op die zelfde manier worden onaanvaardbare verminderingen van de tewerkstelling aangekondigd, terwijl de recente ervaringen naar aanleiding van de crisis leert dat de openbare sector net toeliet de sociaal negatieve gevolgen van de economische crisis op te vangen. Hoe kan men komen tot een coherent sociaal en democratisch systeem, zonder sterke openbare sector? Blijkbaar wil men vandaag de openbare sector aanpakken als antwoord op de economische en andere problemen. Meer nog, uit de voorstellen zou ook blijken dat de index verder onder druk staat. Samen met problemen rond de pensioenen kan dat alleen maar leiden tot zware sociale conflicten.

    Het gemeenschappelijk front roept de formateur op, de gewraakte en sociaal onrechtvaardige voorstellen te schrappen in z’n discussienota. Mocht bij de bekendmaking van de nota, dinsdag, blijken dat dit niet gebeurt, dan heeft het gemeenschappelijk front beslist, nu reeds een brede sensibiliseringcampagne bij het personeel in de openbare sector op te starten, om deze aanpak energiek aan te klagen en te bekampen.

     

    Voor ACOD Chris Reniers

    Voor CGSP Alain Lambert

    Voor FCSOD Luc Hamelinck

    Voor VSOA Jan Eyndels

    04-07-2011 om 22:51 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salade bij bbq 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is een beetje komkommertijd (op het moment van dit schrijven weten ze nog altijd niet welke virus de komkommers een slechte naam geven), dus het is zomer en nu en dan tijd om een stukje vlees, vis of vegie op de rooster te leggen.

    Natuurlijk een bbq, daar moet salade bij... hieronder volgen tips.

    De volgende verschijnen op 25.07 en op 01.08.2011.

    Smakelijk en goed verlof, en geniet van de salades van Johan.

    Frank,

     



    Enige salades bij de barbecue.

       Wie een salade wil maken met sla weet niet wat eerst te kiezen.  Naast de klassieke kropsla, wordt de geÔnteresseerde koper om de oren geslagen met groene en rode eikenbladsla, lollo bianco - die groen is - en lollo rosso, radicchio en ijbergsla.  Deze laatste is wegens zijn knapperigheid een buitenbeentje.  Krulandijvie, veldsla, jonge spinazie, waterkers en rucola, alias raketkruid, vergroten het assortiment.  Het staat iedereen vrij deze soorten naar hartelust te combineren en er mayonaise, vinaigrette of een andere slasaus bij te geven.
       Dan is er nog de tomaat, in vele kleuren en formaten.   Net zoals bij de sla zijn de tomaten die in volle grond gekweekt worden de smakelijkste.  De verfoeilijke hydrocultuur, die in ons landje helaas al te veel toegepast wordt, zorgt enkel voor vruchten die voornamelijk uit water bestaan.   Bekommer je bij de aankoop van tomaten vooral niet om het uiterlijk ervan.  Een tomaat met een uitstulpende buil is even lekker als een bolronde.  Overigens worden de beste tomaten in blik gestopt.  De Europese klant is zodanig bewerkt door de reclame dat hij gewoon geworden is dat alle tomaten even groot en rond zijn.   Het gevolg daarvan is dat alle 'misvormde' tomaten naar de conservenfabriek gedeporteerd worden.  Toevallig zijn dat de lekkertste.  Een vleestomaat, de zogenaamde bonktomaat is zelden te vinden, tenzij bij de verkoper van tomaten uit volle grond.  Alleszins te proberen zijn de Italiaanse Cuore de Buo, hier verkocht als ceur de boeuf of osseharten.  Een tomaat lust nogal gauw een gesneden uitje, wat gesnipperde bieslook en enkele gescheurde blaadjes basilicum.  Mayonaise en vinaigrette gaan er ook goed bij.
       Voor wie avontuurlijk aangelegd is en een en ander wil proberen, volgen hier enkele salades.

    Oosterse koolsalade
    Voor 8 personen

    1/2 savooiekool, zonder nerven, in dunne sliertjes
    1/2 rodekool, in dunne sliertjes
    2 wortels, in julienne gesneden
    1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in dunne reepjes
    1 gele paprika, idem dito
    8 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    3 sjalotjes gesnipperd
    30 g gehakte verse korianderblaadjes
    2 theelepels zout
    1 theelepel versgemalen zwarte peper
    Voor de slasaus 
    het sap van 2 limoenen
    1 eetlepel sojasaus
    1,5 eetlepel fijngesneden verse gemberwortel
    1 kleine rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngehakt
    1 eetlepel vloeibare honing
    1 eetlepel sesamolie
    1,25 dl arachideolie

         Doe alle groenten in een slakom en breng op smaak met koriander, zout en peper.  Meng alle ingrediÎnten voor de slasaus.  Een mooie truc hiervoor is alles in een potje met schroefdeksel te doen.  Schroef het deksel erop, schudt enige tijd krachtig en klaar is Kees.  Giet de slasaus over de sla en schep alles luchtig om.

    Hete en zure komkommer uit Szechuan

    1 komkommer
    1 theelepel zout
    2 eetlepels suiker
    2 eetlepels azijn
    1 eetlepel chili-olie

       Snijd de komkommer in de lengte in twee en snijd elke helft in repen ter  grootte van Engelse frieten ; die zijn twee keer zo dik als onze frieten.  Doe de stukken komkommer in een vergiet en bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten staan.  Spoel ze af onder de koude kraan, laat uitlekken en dep ze droog, waarbij je op elk stukje zacht drukt om ze zacht te maken.  Een andere manier om ze zacht te maken is elk stuk een tikje te geven met de zijkant van een koksmes.
       Doe de stukjes komkommer in een schaal.  Verdeel de suiker erover.  Besprenkel net voor het opdienen met zout en peper.

    Ensalade con Roquefort

    1-2 kropjes kropsla, uiteen gehaald
    1 hardgekookt ei, grof gehakt
    25 g serranoham, in reepjes gesneden
    voor de slasaus
    2 eetlepels Roquefort, verkruimeld
    2 eetlepels slagroom
    2 eetlepels witte wijnazijn
    6-8 eetlepels olijfolie
    zwarte peper uit de molen
    een mespunt heet paprikapoeder

       Doe de slabladen in een slakom.   Klop Roquefort, slagroom en azijn door elkaar.  Roer beetje bij beetje de olie erdoor.  Breng op smaak met peper en paprikapoeder.  Giet de slasaus over de slablaadjes en garneer met grof gehakt ei en reepjes serranoham. 

    01-07-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link
  • bezoekje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!