Ropa Vieja
Oude Kleren
Voor 6 personen
1,5 kg soepvlees
1 wortel, geschraapt, in plakjes
1 raap, geschild, in blokjes
1 prei, gehakt
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
1 teentje look, gehakt
1 groene paprika, minus zaad en zaadlijsten, gehakt
1 vers rood of groen Spaans pepertje, minus zaad en zaadlijsten, fijngehakt
500 g vlees- of bonktomaten, gepeld, gehakt
1 laurierblad
1/8 theelepel gemalen kaneel
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
zout en peper uit de molen
2 opgelegde rode pepertjes, gehakt
1 eetlepel kappertjes, desgewenst
Zet het soepvlees met wortel, raap en prei op het vuur in zoveel water dat alles onder staat. Breng aan de kook en laat alles zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is. Dat duurt zon anderhalf uur. Laat afkoelen. Haal het vlees uit de bouillon en haal het uit elkaar tot het lijkt op de naam van het recept, oude kleren. Houd de bouillon apart.
Verhit de olie in een grote, zware pan en fruit daarin ui, look, groene paprika en Spaans pepertje tot de ui zacht en glazig is. Doe de tomaten, het laurierblad, kaneel, kruidnagel, zout en peper erbij. Laat dit alles koken tot de saus goed ingekookt is. Voeg 0,5 l van de bouillon toe. Doe de oude kleren in de pan samen met de gehakte opgelegde rode pepertjes. Laat dit nog 5 minuten mee sudderen. Voeg indien gewenst de kappertjes toe. Het vlees moet nu drijven in een overvloedige saus, die met broodkruim kan gebonden worden. Dien op met driehoekjes geroosterd brood.
Dit is een Cubaans gerecht en uiteraard gebruiken we hier de lettertypes die door de Granma gebruikt worden. Hasta la victoria siempre !
31-08-2009 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|