Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • LP Boon - tentoonstelling - Achturenhuis -
  • Spaanse burgeroorlog
  • bruggepensioneerden eco watcher... deel 154
  • Corona wat?
  • Kafka, gedicht voor 'ik Caroline'
  • De toestand is hopeloos, maar niet enstig!
  • ambtenaren in de frontlinie tegen.... Corona!
  • Corona - stopzetting Achturencultuur
  • Ik Caroline!
  • Opinie: Engagement of Meritocratie?
  • Arm maar proper deel 144
  • sport is de spiegel van de maatschappij - deel 143
  • Nieuwjaar 20 PVDA Kortrijk
  • KWARTDRAAI LINKS (deel 140)
  • voorsmaakje van achturencultuur
  • kwartdraai links 135
  • kwartdraai links 134
  • kwartdraai links deel 133
  • Kwartdraai links 22 nov 19
  • .De bruggepensioneerde economiewatcher( 15 November 2019)
  • KWARTDRAAAI LINKS (deel 127)
  • Amougies 50 jaar geleden... getuigenis
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    martin2016
    www.bloggen.be/martin2
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    peuters_en_knutselen
    www.bloggen.be/peuters
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    22-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manifiesta 2013 - fotoverslag 4
















    22-09-2013 om 23:48 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    02-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maniefiesta Bredene
    Maniefiesta Bredene

    ook weer dit jaar....

    foto's: 2 en 3/socfo/frankmulleman





    02-09-2013 om 23:49 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.my pension on tour!

    My Pension on tour!


    ook in Kortrijk, Ieper, Veurne en Brugge.... en nog veel plaatsen in Belgenland!

    waar? klik hier!

    vooraf inschrijven is een must!








    02-09-2013 om 22:40 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de maand: Kip Marseille
    Kip Marseille
    Voor 4 personen

    1 flinke braadkip (poularde) in stukken verdeeld
    zout
    bloem
    3 eetlepels olijfolie
    1 eetlepel boter
    250 g champignons, in plakjes
    2 grote tomaten, gevild, in parten
    1 teentje knoflook, gesnipperd
    snufje tijm
    snufje rosmarijn
    1 glas witte wijn
    1 glas kippen- of groentebouillon
    12 groene olijven

    Bestrooi de stukken kip met weinig zout en haal ze door wat bloem.  Klop overtollige bloem af.  Braad de stukken kip op hoog vuur in olie en boter aan.  Keer de stukken regelmatig.  Temper na een kwartier het vuur.  Voeg champignons, tomaten, look, tijm en rosmarijn toe en na 2 minuten bakken de witte wijn en de iets voorverwarmde bouillon.  Leg een deksel op de pan en laat de stukken kip 45 minuten stoven.  Voeg dan de olijven toe en laat nog 15 minuten stoven.  Serveer met rijst of macaroni.

    01-09-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    15-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venusschelpen met spaghetti.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Venusschelpen met spaghetti.

    Het verlof is voor de meesten voorbij, ook voor de redactie van 'Achturencultuur'. Om in de sfeer van de vakantie te blijven plaatste onze meesterkok Johan, gisteren, een parodie op mosselen....

    Vandaag is het mijn beurt... Venusschelpen met noodless, zeevruchten.

    Nodig:

    • spaghetti
    • venusschelpen (of andere zeevruchten met schelp)
    • witte wijn
    • olijfolie
    • veel look
    • peterselie
    • sjalot
    • tomaat
    • kruiden: vers gehakte peterselie, thijm, currie, karkoema (of geelwortel), pilipili of andere sterke rode pepers....

    De schelpen eerst wassen in water, best zout toevoegen.

    De spaghetti koken volgens de aanwijzing;

    In de olijfolie de look en sjalot stoven, dan de diverse kruiden en tomaat toevoegen... Blijf in de pot kijken... en op het gepaste moment de venusschelpen toevoegen en dan blussen met witte wijn.

    Smakelijk,

    Frank,






    15-08-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    14-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de maand: Mosselen op...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mosseltjes

    Overspoeld door een tsunami van kookboeken allerhande - in de boekenhandel zijn de kookboeken talrijker dan de dichtbundels - kreeg ik in zo'n winkel van bedrukt papier een werkstuk over mosselen in het figuurlijke oog.  Toch eerst eens kijken wat er thuis in de kookbibliotheek zit.
    'Maitre cuisinier' Prosper Montagnè weet ons een en ander te vertellen over dit tweekleppige weekdier.  Meestal wordt het bereid als 'moules à la marinière' : matrozenmosselen of mosselen van de zeeman.

    Boter
    Een ferme opgehoopte eetlepel sjalot
    1-2 takjes peterselie
    1 takje tijm
    1/4 laurierblad
    2 liter panklare schoongemaakte mosselen
    Boter in blokjes
    2 dl droge witte wijn

       Onze Prosper vet eerst een sauteerpan in met boter en doet er dan de ferme eetlepel sjalot in; de takjes peterselie en tijm en het kwart blaadje laurier.  Daarop legt hij de mosselen waarover hij twee eetlepels boter in blokjes verdeelt.  Na het overgieten met de witte wijn, kan nog enige malen aan de witte pepermolen gedraaid worden - het toevoegen van peper betitelt MontagnÈ reeds als 'autre mÈthode'.  Zet de sautoir met deksel erop op een heftig vuur.  De mosselen zijn klaar zodra ze open zijn : verwijder ze meteen van de hittebron en breng ze naar de eters ; laat ze vooral niet te lang op het vuur staan en veranderen in een rubberen bandenfabriek.


       Volgens mij kunnen ze zo op tafel komen, maar een maÓtre cuisinier heeft meer in zijn mars.  Hij houdt de mosslen, na het verwijderen van een schelphelft bij elk, in een timbaaltje warm, verwijdert peterselie, tijm en laurier, roert nog drie eetlepels boter in blokjes door het kookvocht en giet dit over de mosselen. Volgens de reeds genoemde andere manier kan ook nog twee eetlepels visfonds en een scheutje citroensap door de 'cuisson' (het kookvocht) geroerd worden. (Taalkundig gezien is cuisson eigenlijk hetzelfde als 'dinges'.)


       Voor Hongaarse mosselen bereid je matrozenmosselen en doe je 100 g in boter gefruite fijngesneden ui gekruid met paprika bij het kookvocht edoch vervang je de paprika door kerriepoeder dan hebben de mosselen plots de Indische nationaliteit.
       Prosper MontagnÈ eindigt met mosselsoep, eveneens eenvoudig van bereiding.  Zeef het kookvocht van de mosselen en gebruikdat om een 'witte saus' (blanke roux : boter + bloem, etc.) te maken.  Deze veloutÈ kan verrijkt worden met room en/of boter.


       In Thailand doet men eerst 3 gehakte stengels citroengras, 5 gehakte sjalotjes, 20 g basilicum, 4 groene chilipepers in stukjes gesneden, 2 eetlepels vissaus (nam pla of nuoc mam) en twee eetlepels limoensap in een wok en worden de mosselen daarop gestoomd onder deksel. 

      In Maleisië worden eerst 4 rode Spaanse pepertjes, zonder de pitjes, 4 fijngehakte sjalotjes en een gevierendeeld teentje look in een vijzel fijngestampt en met 2 plakjes tamarinde, 2 takjes basilicum, een gekneusde stengel citroengras, 1 eetlepel suiker, wat zout (!?) en 1 l water in een wadjan (dat is ook een wok) gedaan en op het vuur gezet. 

      In Indonesië maakt men een 'marinade' van een losgeklopt ei met peper en zout waarin de gare mosselen 15 minuutjes gemarineerd worden en vervolgens in een koekenpan (bijna een wok) gebakken worden in hete olie tot ze goudgeel zijn.  In Uruguay worden stukjes champignon 5 minuten in boter gebakken, bestrooid met wat bloem, zo'n 4 eetlepels, en wanneer alles goed omgeroerd wordt kan een saus gemaakt worden door beetje bij beetje het kookvocht van de mosselen erbij de mengen.  Kookt het sausje, laat het dan al roerend indikken en breng op smaak met 2 eetlepels cognac, het sap van 1 citroen en wat geraspte muskaatnoot.  Dan gaat traag en steeds roerend de room erbij en tenslotte de mosselen die in de saus warm worden, zonder ze nog te laten koken.


      Zelf kook ik mosselen graag op een bedje van gesneden preiwit, gehakte ui en look, dit alles eerst gefruit in boter tot de ui glazig is.  Brood, wit of bruin, hoort erbij : dat is alleszins gemakkelijker dan frietjes om het vocht op te deppen.

    Johan,

    foto: socfo/frankmulleman - mosselen op Manifiesta





       

    14-08-2013 om 22:56 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    08-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monique Vanhooren
    Monique was militant van ACOD LRB en de stille motor achter Linx+, vooral die van Marke.

    Namens Achturencultuur en ACOD Kortrijk, oprechte deelneming,



    08-08-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    08-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marc Deroo
    Kd Marc is overleden.

    Hij was militant bij ACOD Overheidsdiensten.

    Namens ACOD en Achturencultuur de innige deelneming voor de familie.






    08-07-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    17-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Privaat Busje komt zo....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat is privatisering in de praktijk....

    Onderwerp: ACOD Blogt - Busje komt zo

     

    Beste


    Gelieve nota te nemen van bijgevoegde blog van Karel Stessens (link)

     

    Busje komt zo?

     

    Toen ik in de voorstellen van Gwendolyn Rutten in “De geëngageerde burger” doorbladerde, viel mijn oog op de volgende passage op p. 107: “Ook het besturen van een busmaatschappij als De Lijn is geen overheidstaak …”De reden daarvoor ontgaat me. Misschien ligt het aan de haast waarmee dit document geschreven werd, aan het gebrek aan kennis van het bedrijf of aan de bedoeling de (liberale) privébedrijven voort te trekken. Over wat er met de tram aan de kust, in Gent of in Antwerpen moet gebeuren, blijft Rutten trouwens stil.

     

    Ik kon niet anders dan terugdenken aan een periode 60 jaar geleden. Toen organiseerden twee privébedrijven in Gent en Antwerpen het openbaar vervoer voor beiden steden. Verder was er de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen die in kleinere steden en het platteland voorzag van trams en bussen. Op een bepaald moment konden de privébedrijven het niet meer aan. De overheid moest met vers geld bijspringen. Zo ontstonden de MIVA en de MIVG (Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Antwerpen/Gent). De structuur van de maatschappijen bepaalde dat de privé oude gebouwen en afgeleefde voertuigen inbracht en daarvoor preferente aandelen kreeg (4,5% jaarlijks dividend) en 1% voor de intellectuele inbreng op de bruto-ontvangsten.  Bij de invoering van de BTW in 1973 werd deze 1% ook op daarop berekend.

     

    Pas in de jaren ’70 kocht Jos Chabert de privé uit omdat dit niet meer te dragen was. Tot bij de staatshervorming van 1989 kenden we de MIVA,  MIVG en de NMVB als zuivere openbare bedrijven. Om de staatshervorming van 1989 toch wat inhoud te geven – en vooral om het hoofdstedelijk gewest Brussel een voldoende groot financieel pakket te geven – werd door de Toshibaboys het vervoer geregionaliseerd en ontstonden De Lijn, de MIVB en de TEC.

     

    Voor wat De Lijn betreft moet je weten dat de helft van de buslijnen uitgebaat wordt door privébedrijven – de ‘pachters’. Vandaag stellen we vast dat het aantal busondernemingen zienderogen slinkt omdat de bedrijfsleiders hun zaak verkopen aan grote Europese ondernemingen. Als deze trend zich verder zet zal het openbaar vervoer in Vlaanderen steeds meer evolueren naar een privaat monopolie. Met de voorstellen van Rutten wordt dit nog versneld en heeft de gebruiker totaal niets meer in de pap te brokken.

     

    Karel Stessens – voorzitter – 17 juni 2013

     

    www.acodblogt.be

     

    17-06-2013 om 21:38 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    04-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe durven ze! Nu op Knack.tv deel 1
    Hoe durven ze! Nu op Knack.tv

    Zou het kunnen dat de supermarkten maar voor twee dagen voorraad hebben?

    Ga een kijkje nemen naar Knack.tv

    04-06-2013 om 00:09 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse frietkoten in Courtrai.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlaamse frietkoten in Courtrai.

     

    Enfin, dit kan toch niet dat een Kortrijkzaan, nadat hij een beetje gaan sporten is in het parc St Georges, op weg naar het Astridpark (het armenpark) een frietje wil stekken aan de nieuwe frituur ‘Grand Place’, en dan oog in oog staat met de vroegere Grand Bazar. Gelukkig is dit laatste voor een stuk veranderd in Delvaux.

     

    Toen je nog de tram kon nemen, het is ook van voor mijn tijd hoor, aan het parc St Georges naar de Mont-à-Leux, oei in het andere landsgedeelde en op de grens met Frankrijk…. Ja, de  levensgenieters gingen een pintje drinken in de Faubourg de Tournai om er de tram te nemen. Met klanten aan de toog voor de tram, richting het zuidwesten, staken ze toch de vlag uit… en zo stopte de tram!

     

    Toen Jan Breydel, en zijn gevolg, in 1302 naar Kortrijk kwamen stopten ze ongetwijfeld in de ‘Faubourg de Bruges’, eerst nog een pintje drinken (de bioplaneet was toen nog een garage zeker!) om dan samen met de Waalse vrienden, je weet wel die van Gwijde van Namen, de Fransman een tikje te geven… een tikje was het wel want enkele jaren later, na de tik die de Vlamingen kregen in West-Rozebeke was Kortrijk zijn stadsrechten kwijt en ook zijn kasteelke, dus… jarenlange armoede!

     

    Maar we zijn aan het afdwalen van het onderwerp. De helft van de handelszaken op ‘onze’ markt hebben Franse namen. Neem nu de gesloten ‘Magnum’… nu een Japanse zaak in handen van een Nepalees, wie gaat nu naar de ‘Bar des Amis’ terwijl iedereen dit kent als het Salonkske, hoe kan je nu in je hoofd steken – figuurlijk en letterlijk – om een croissant als ontbijt te eten in ‘paindemi,’.  Of een koffie, keuze uit een menukaart ervan, in de Viva Sara… en dan moet je weten dat al die koffie en thee slechte invloeden geven aan de Vlamske Cultuur… dit is import hoor! De Royale, ooit een cinema, en nu terug een café met die naam, recht tegenover de ‘Grand Café’ (nu Cantate)… en zo kunnen we blijven verder doen!

     

    Bij mijn weten is er in K-town geen schepen van Vlaamse Zaken, en dit is zeker niet nodig!…. En meer moet dit niet zijn hoor, als de vol-au-vent maar past met een frietje. En natuurlijk een Picon-au-vin-blanc als apero.


    Frank,

     

     

     

     

     

     

     

     

    30-05-2013 om 02:41 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    12-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandmenu: zalm papillot met asperges
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    zalm papillot met asperges


    Op de eerste mei had onze huiskok, Johan, een baaldag… en terecht hoor! De dag ervoor roerde hij niet meer in potten, de dag erna, was hij nog aan het uitrusten van tenten opzetten en afbreken…. gezien zijn leeftijd en engagement moet hij een beetje rusten.


    Dus neemt een andere redacteur/fotograag/ook versleten van de eerste mei een stukje (of twee over).


    zalm papillot met asperges


    nodig:

    - zalm natuurlijk, of een andere vis,

    - een scheut witte wijn 

    - tomaat klein gesneden

    - paprika klen gesneden

    - look 

    - uien, in mijn geval laisekes

    - citroen of citroenkruid

    - kruiden met peper, koreander en wat je maar in huis hebt

    - of nog iets anders….


    - asperges


    - rijst of aardappel of brood of deegwaren


    - voor de saus: deze keer voor een lichte saus met producten uit Wevelgem (soja van Alpro)

    - wijn wit



    Bereiding:


    Maak de papillot. Hoe? Genoeg, liefst dubbel, aluminiumfolie, neem de zalm, voeg de tomaat, rode peper, look, ajuin, citroen kuid erbij… en dan nog verder uw keuze! Dus maak een omslag ermee.

    Voor het afdekken van de folie nog een scheut witte droge wijn bijvoegen. 

    Plaats de zalmfilets, of een andere vis, in de oven - warmelucht - voor een 30 tot 35 min. 


    Kook de asperges. Natuurlijk moet je buitenste 'vellekes' eerst verwijden en de harde stukken van het uiteinde. Ik gebruik een stoomoven, dus voor mij is het een 12 minuten. Bij het koken in de stoomoven doe ik er nog een hoop verse kruiden op hoor,


    Voor het sausje: normaal gezien eet iedere aspergeliefhebber er tenminste een gekookt ei bij…. jammer, ik hou niet van gekookte kippen voor hun geboorte. Dus is het iets met saus op basis van soja.


    In een pan een beetje ui, geplette look, kruiden naar goesting - voor mij een eetlepel curry - en het geheel stoven. Soja-melk bijvoegen, om het op te dikken, een beetje bloem en boter, en natuurlijk een goeie scheut witte wijn. Roeren is de de boodschap!


    Het is simpel, je kan er iedere weg mee op…. en vooral het is 'wreed lekker' (volgens Hilde). Dus….


    Frank







    Bijlagen:
    zalmpappilotte.jpg (7.5 KB)   

    12-05-2013 om 01:34 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    11-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Achturencultuur naar de Brunfauts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met Achturencultuur naar de Brunfauts

    zie hierbij...

    meer info op 0486 674454

    11-05-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    05-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei festival Kortrijk


    1 mei-toespraak ABVV T.K.D. Kortrijk-Menen | Menen 2013


    Kameraden, beste vrienden,

    En voor de gelegenheid ook: Mijnheren Karel Van Eetvelt en Geert Noels, die het nodig achten hun mening te ventileren over hoe het ABVV moet functioneren… en Mijnheer Fa Quix, van de textielbazenbond, die graag olieën op vuren giet…

    1 mei is niet alleen onze feestdag, het is ook een strijddag. Meer dan ooit!

    De economische en financiële crisis is bijlange nog niet voorbij. Ze is, naar ons aanvoelen, zelfs nog niet op haar hoogtepunt.

    Ook hier in Menen wordt ze aan de lijve ondervonden! Na de definitieve sluiting van Tyber in mei vorig jaar, verloren uiteindelijk 130 textielwerknemers hun werk. Met de thans aangekondigde herstructureringsplannen bij Cappelle, dreigen nog eens 33 jobs verloren te gaan.

    En dan spreken we enkel over de meest in het oog springende dossiers. Hoeveel individuele ontslagen er in andere, kleinere bedrijven vielen, daar hebben we het raden naar.

    Wat we wel weten is dat de werkloosheid in deze mooie, rooie stad spectaculair aan het stijgen is!

    Tussen maart 2012 en maart 2013 steeg de werkloosheid in Menen met maar liefst 11%.  Bij de mannen alleen spreken we zelfs over een stijging met 19,8%. 1.195 Menenaars zitten vandaag zonder werk!

    En het beeld bij de -25 jarigen is zowaar nog somberder: Hun werkloosheid steeg hier in Menen met 21,5%!

    De toekomst kleurt op vandaag nog erg donker. Ze ziet er zeer onzeker uit.

    Een samenwerking met alle socialistische en progressieve krachten, op alle niveaus, dringt zicht op.

    Het is geen kwestie van vertrouwen alleen. Het is ook een kwestie van daadkracht!

    Vertrouwen …

    vertrouwen is ook voor Europa hét sleutelwoord om uit deze crisis te geraken. Maar wie heeft er nog vertrouwen in een beleid van blind besparen en hervormen?

    Niemand Kameraden!

    Want dat beleid van blinde besparingen is compleet mislukt.

    Zowel economisch als sociaal.

    De motor van de economie slaat niet aan als je de koopkracht afneemt van de gewone man. Integendeel! De cijfers bewijzen dat het alleen maar de ongelijkheid vergroot en doet groeien!

    Niet alleen hier in Menen, maar overal in Europa is de werkloosheid exuberant gestegen! 26 miljoen Europeanen zitten vandaag zonder werk. Eén jongere op vijf heeft geen job. Meer dan 120 miljoen Europeanen leeft onder of dichtbij de armoedegrens. Dat is dus één op vier. In België is dat niet veel beter: één op vijf. Een ongeziene én beschamende naoorlogse catastrofe!!!

    Kameraden, de aanhangers van de besparingswoede staan met de billen bloot. Is dit de samenleving die ze willen?

    • Willen ze nu echt onze gezondheidszorg afbouwen?
    • Willen ze echt de automatische indexering afschaffen?
    • Willen ze de pensioenen en werkloosheidsuitkeringen nog verder verlagen?
    • Willen ze de lonen veel langer dan 3 jaar blokkeren?
    • Willen ze blijvend jacht maken op werklozen terwijl er tegelijk massale afdankingen gebeuren en waardige jobs zo goed als onvindbaar zijn?
    • Willen ze de openbare diensten nog verder afbouwen met het verminderen van het ambtenarenkorps en de publieke voorzieningen, waar we nochtans allemaal, en vooral de sociaal zwakkeren, gebruik van maken?

    Kortom, willen ze nog meer mensen in de armoede storten?

    Kameraden,

    door aan zelfverminking te doen, geraken we niet uit de crisis!

    Neen, met minder sociale bescherming, lagere lonen en meer flexibiliteit komen we er écht niet uit!

     

    Het afbreken van sociale rechten moet stoppen!

    Werknemers zijn de échte motor van de economie,

    zowel als producent als als consument!

    Wij zijn geen kost die je zo laag en flexibel mogelijk moet houden.

    Wij verwachten dat men lessen trekt en alternatieven uitvoert.

    Steeds meer politici, economen en zogezegde deskundigen geven nu toe dat ze de averechtse impact van bezuinigingen op de groei zwaar onderschat hebben.

    Maar waar wacht men dan op om het over een andere boeg te gooien?

    • De staatsschuld? Ja, schulden moeten afgelost worden, maar dit doe je op langere termijn, anders vernietig je de economische groei en verhoog je de werkloosheid en de armoede.
    • Onze internationale concurrentiepositie? Ja, onze concurrentiekracht moet verbeterd worden, maar niet via de loonkosten, niet door onze lonen te verlagen! Wél door zwaar in te zetten op onderzoek en ontwikkeling, op vorming van werknemers, op onderwijs op alle niveaus en op de uitbouw van de juiste economische en sociale infrastructuur.

    Om uit de crisis te geraken moeten we onze troeven uitspelen en versterken. Daarom moeten we onze beschermingsmechanismen behouden en verbeteren. Het zijn net die mechanismen die ervoor zorgen dat we de crisis voorlopig beter doorstaan dan Griekenland, Spanje, Italië, Cyprus, Ierland, Portugal, enz…

    Beschermingsmechanismen zoals het minimumloon, het stelsel van tijdelijke werkloosheid, de automatische indexering van onze lonen en sociale uitkeringen, de doeltreffende féderale sociale zekerheid en onze openbare diensten.

    Ik hoor het je al afvragen… “Maar is daar wel geld voor?”

    Wel Kameraden, ga deze zomer eens rondkuieren in de jachthavens van St-Tropez en consoorten, en besluit samen met ons dat er wél degelijk genoeg geld is!

    Er is genoeg geld, op één voorwaarde: ALS we de fiscaliteit hervormen!

    Niet door MEER, maar door BETER te belasten!

    Door vooral rechtvaardiger te belasten,

    en versta daaronder: door de inkomens uit kapitaal en vermogen meer te laten bijdragen aan het algemeen belang en welzijn!

    Daarom Kameraden, heeft het ABVV een actieplan ontwikkeld. En dat actieplan heeft duidelijke objectieven:

    • Koopkracht door het behoud van onze  automatische index en verhoging van de minimumlonen.
    • Jobs en sociale bescherming door het voeren van een echte, duurzame relance-politiek gebaseerd op een rechtvaardige fiscaliteit.
    • Wegwerken van de discriminatie tussen arbeiders en bedienden.

    Wij eisen respect voor ALLE werknemers. Man, vrouw, aan’t werk of op zoek naar werk, hoog- of laaggeschoold, arbeider of bediende.

    ALLE werknemers hebben recht op een kwaliteitsvolle job, waardig werk, een goed contract.

    De verschillen tussen arbeiders en bedienden zijn onrechtvaardig. Ze moeten worden afgeschaft. De hoogste rechtbank van dit land heeft dit terecht vooropgesteld.

    Maar dit betekent niet dat de sociale bescherming moet afgebouwd worden!

    De kassierster in de supermarkt die een bediendestatuut heeft, moet geen bescherming afstaan zodat haar man, slager met een arbeidersstatuut in dezelfde supermarkt, meer bescherming kan krijgen. Zo werkt het niet. De gelijkstelling moet naar boven toe gebeuren.

    Kameraden,

    bedrijven krijgen jaarlijks zo’n 15 miljard belastingvermindering cadeau.

    Zomaar…. Zonder enige garantie dat ze hiermee jobs in stand houden of creëren.

    Dit kan zo niet langer! Overheidssteun moet altijd gekoppeld zijn aan voorwaarden. Want terwijl de verschillende vestigingen van multinationals elkaar de miljarden doorspelen, worden de werknemers uitgeperst als citroenen en worden onze lonen bevroren.

    • Stàrt met een rechtvaardige fiscaliteit: minder belastingen op arbeid, meer belastingen op kapitaal.
    • Stop de fiscale cadeaus aan bedrijven.
    • Stop het wegvloeien van het kapitaal naar fiscale paradijzen.
    • Stop het beleid dat de grote vermogens zonder boe of ba onder de radar van de fiscus laat passeren.

    Ons land is een fiscale hel voor de werkenden, een paradijs voor het grootkapitaal, en een magneet voor fiscale luxevluchtelingen die maar al te goed snappen dat ons land een paradijs is voor wie geld verdient met geld.

    Terwijl de kleine en de middeninkomens nu de zwaarste belastingen betalen, ontsnappen de grote vermogens en de grote bedrijven aan de fiscus. Dit moet veranderen!  

    Wij kunnen de miljarden die een écht rechtvaardige fiscaliteit zou opbrengen, goed, héél goed gebruiken.

     

    We roepen en blijven roepen :

    • Om het bankgeheim volledig af te schaffen, anders blijft de zon schijnen boven de belastingparadijzen 
    • om een vermogenskadaster op te stellen, zodat de overheid zicht heeft op het grote geld 
    • Om een taks op beursmeerwaarden en financiële transacties in te voeren 
    • om een minimumvennootschapsbelasting vast te leggen, zodat ook multinationals hun deel betalen
    • En last but not least: om het geld te halen waar het zit, want onze zakken zijn leeg!

     

    Dàt verwachten wij van een regering die zichzelf de meest linkse van Europa noemt. Want nu draaien wij op voor de belastingen die de rijken niet betalen.  

    Kameraden, we mogen niet berusten in deze situatie! Ons land wordt door niemand gedwongen om een belastingparadijs voor de rijken te zijn! Zelfs niet door Europa!

    Laat ons breken met het verleden.  En we moeten eerlijk bekennen: met kameraad John Crombez zetten we stappen in die richting en daarom verdient hij onze steun en medewerking.

    Laten we samen partij en vakbond één vuist maken voor een andere, meer rechtvaardige samenleving! Ook na de verkiezingen in 2014 hebben we daar recht op.

    Samen voor waardig werk, samen voor een leefbare wereld!

    Samen sterk!  Leve 1 mei!






















    05-05-2013 om 02:03 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's 1 Mei 13


















    05-05-2013 om 01:53 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's 1 Mei 13


















    05-05-2013 om 01:50 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's 1 Mei 13












    05-05-2013 om 01:46 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandmenu: baaldag op 1 mei.
    Baaldag

    Vandaag bericht gekregen van de huiskok. 'Vandaag, ook op mijn feestdag, neem ik een baaldag! Dus geen recept maar ik ga genieten van een BBQ op één mei.

    Tot volgende maand!

    foto's: socfo/frankmulleman



    01-05-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 Mei 2013: terug een overzicht van Achturencultuur.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 Mei 2013: terug een overzicht van Achturencultuur.


    Vandaag is het terug een hoogdag voor Achturencultuur, 1 Mei =  dag van de arbeid.


    Verleden jaar, juist een jaar geleden, zat de sfeer er goed in met toch wel een geslaagd festival en BBQ en vooral een eerste editie van de modderkoers rond Kortrijk.


    Crisis = aktie


    Verleden jaar was de nieuwjaarsbrief een overzicht aan de hand van foto's. Dit jaar kan met die ene foto het jaar samenvatten!


    Al een tijdje waren de pensioenambtenaren aan het strijden voor meer man/vrouwkracht binnen de RVP en dit tegen de toenmalige pensioenminister Q uit K. Aan verdere actie's geen tekort… op 14 september toont ABVV met een betoging in Brussel zijn spierballen voor meer koopkracht, November was terug een drukke maand, Verlimas hier in de stad staakte - niet voor geld - maar voor geen afdankingen, grote betoging in Genk door de sluiting van Ford en enkele dagen later was ik te gast in Lille voor een Euro-manif. 

    De federale ambtenaren zijn nog altijd niet gerust met de plannen van Bogaert en ze trokken met 10 000 naar de Koningsstraat in Brussel. 

    Het is crisis en zo nog een beetje betogingen… 21/02/13 en de straten in Brussel zijn in handen van de bonden, een maand later is er (terug) een Euro-manif.


    Kortrijk, er gebeurd hier nooit niks!


    Juni 2012. Dan krijgt Marc Lemaitre in zijn zwembad een mooie kader, van en over Kortrijk , uit de handen van burgemeester Stefaan Declerck. Marc is dan al 25 jaar gemeenteraadslid.  Wie had ooit gedacht dat deze burgemeester  enkele maanden later een upper-cut zou krijgen door hoogmoed? Of zou het toch geweest zijn door het prachtige optreden van 'Vive la Sociale' in Marke?

    De stadscoalitie wil ook een 100 ambtenaren minder. 'Vive la Sociale' hoorden sommigen niet in hun bureau op het stadhuis!


    Jammergenoeg moest het sociaal restaurant 'Het Textielhuis' zijn deuren sluiten in juli 2012.


    Sinds enkele dagen  geleden is het Buda-eiland een Kaai-mania…. dank zij de betoging van ABVV op 25/04/13 en dit voor een rechtvaardig eiland, zijn fiscaliteit en zijn statuut arbeider/bediende.


    En ja, wie weet dit nog? Ietsje meer dan 30 jaar geleden was de grootste betoging ooit in België! De Vredesmars.


    Frank,









    01-05-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    29-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastamenu:Spaghetti met noten en kruiden
    Spaghetti met noten en kruiden


    Voor 6 personen

    450 g spaghetti
    40 g geraspte pecorino
    1 teentje knoflook, fijngehakt
    40 g basilicum, fijngehakt
    40 g peterselieblaadjes, fijngehakt
    25 g gepelde walnoten
    1 kopje vleesbouillon
    2 eetlepels olijfolie, extra vergine
    zout

    Stamp walnoten, fijngehakte knoflook, basilicum en peterselie, met de pecorino fijn in een vijzel.  Schenk dfe olijfolie en de vleesbouillon bij de kruidenpuree en meng tot een smeuÔge pesto.  Warm de pesto enkele minuten in een koekenpan.  Kook ondertussen de spaghetti in ruim gezouten water gaar en giet af.  Laat uitlekken.  Meng de pesto door de spaghetti en serveer.

    29-04-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogmaatje
  • hallo
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs