Salade NiÁoise op z'n Australisch
Voor 4 personen
4 nieuwe aardappelen, geschild
zout
1 dl olijfolie
400 g tonijn, in 4 dikke plakken
600 g sperziebonen, afgehald
1 ei, 1 minuut ondergedompeld in een pan met kokend water
1,5 eetlepel Dijonmosterd
1,5 eetlepel witte wijnazijn
1 dl raapolie
2,5 eetlepel olijfolie
zout en peper uit de molen
1 grote rode ui, in dunne halve ringen
12 langwerpige gele kerstomaatjes, in de lengte gehalveerd
12 kerstomaatjes, gehalveerd
4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en kleingesneden
16 Kalamata-olijven (zwarte Griekse olijven)
Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in circa 10 minuten halfgaar. Giet af, laat afkoelen en snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op en matig vuur en bak de ardappelschijfjes zo'n 10 minuten tot ze gaar zijn keer ze daarbij eenmaal om.
Bestrijd de stukken tonijn met olijfolie. Verjit een zware koekenpan boven een matig tot hoog vuur. Schroei de stukken tonijn aan alle kanten dicht, maar laat ze vanbinnen rauw. De gaartijd hangt af van de dikte, maar meer dan een paar minuten neemt dat niet in beslag. Haal de pan van het vuur.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe. Blancheer de sperziebonen enkele minuten tot ze nog knapperig zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Werk ei, mosterd en azijn door elkaar in een keukenmachine. Voeg, tewijl de motor draait, geleidelijk de beide oliesoorten toe in een dun maar een continu straaltje tot je een romige slasaus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel op kunstzinnige wijze aardappels, tonijn, sperziebonen, uien, beide soorten kerstomaat, ansjovis en olijven over 4 borden en schep er wat van de slasaus over.
01-09-2012 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|