1 ei, 1 minuut ondergedompeld in een pan met kokend water
1,5 eetlepel Dijonmosterd
1,5 eetlepel witte wijnazijn
1 dl raapolie
2,5 eetlepel olijfolie
zout en peper uit de molen
1 grote rode ui, in dunne halve ringen
12 langwerpige gele kerstomaatjes, in de lengte gehalveerd
12 kerstomaatjes, gehalveerd
4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en kleingesneden
16 Kalamata-olijven (zwarte Griekse olijven)
Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in circa 10 minuten halfgaar. Giet af, laat afkoelen en snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op en matig vuur en bak de ardappelschijfjes zo'n 10 minuten tot ze gaar zijn keer ze daarbij eenmaal om.
Bestrijd de stukken tonijn met olijfolie. Verjit een zware koekenpan boven een matig tot hoog vuur. Schroei de stukken tonijn aan alle kanten dicht, maar laat ze vanbinnen rauw. De gaartijd hangt af van de dikte, maar meer dan een paar minuten neemt dat niet in beslag. Haal de pan van het vuur.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe. Blancheer de sperziebonen enkele minuten tot ze nog knapperig zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Werk ei, mosterd en azijn door elkaar in een keukenmachine. Voeg, tewijl de motor draait, geleidelijk de beide oliesoorten toe in een dun maar een continu straaltje tot je een romige slasaus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel op kunstzinnige wijze aardappels, tonijn, sperziebonen, uien, beide soorten kerstomaat, ansjovis en olijven over 4 borden en schep er wat van de slasaus over.
8 plakken (250 g) gezouten ham, bv. prosciuto, in dunne reepjes gesneden
100 g zwarte olijven, ontpit
2 theelepels Provencaalse kruiden
geraspte schil van 2 citroenen
grof gemalen zwarte peper
500 g dunne pasta, bv. engelenhaar of capellini
Giet het citroensap in en kommetje, zout licht en voeg de olie langzaam toe al roerend tot je een gebonden vinaigrette hebt. Zet deze apart.
Doe de ham, de olijven , Provencaalse kruiden en citroenrasp in een ondiepe schaal. Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Kook de pasta beetgaar in koken water met wat zout. Giet al . Doe da pasta bij de ham en olijven. Giet de vinaigrette over de pasta. Schep alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de pasta over borden en zorg ervoor dat ham en olijven evenredig verdeeld zijn. Serveer en smakelijk. Drink er een stevige rode wijn bij of probeer eens een pittig bruintje of een Rodenbach erbij.
1 bosje peterselie, enkel de blaadjes, grof gehakt
peper en zout
Voor de tomatensoep
1 eetlepel witte wijnazijn
2 theelepels suiker
2 grote tomaten (pomodore), gevild, minus de zaadjes, klein gehakt
1 l gepureerde tomaten (pasata)
8-12 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
peper en zout
3 dl yoghurt
Voor de versiering
enkele blaadjes peterselie
12 kleine blaadjes basilicum
8 blaadjes munt in reepjes
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, Voeg het citroensap, de groenten, de olijfolie, de gehakte peterselie en peper en zout toe. Roer om. Zet de couscous in de koelkast
Verwarm de azijn en roer er de suiker door tot hij opgelost is. Laat afkoelen. Roer de stukjes tomaat door de gepureerde tomaten en vervolgens de reepjes basilicum en peper en zout. Schenk het azijn-suikermengsel erbij en roer om. Zet de soep in de koelkast.
Verdeel de couscous in het midden van vier soepborden. Schep de soep eromheen. Maak in elk bord een grillige cirkle van goud gekoelde yoghurt. Versier met de apart gehouden blaadjes peterselie en basilicum en de reepjes munt.serveer.
Roer een beslag van bloem, bakpoeder, eieren, melk en zout. Laat het beslag een half uur staan.
Fruit de ui in boter glazig. Voeg wortel en beide soorten champignons toe. Bak ze even mee. Doe de brokjes kip erbij en laat ze 3-4 min. meepruttelen. Roer de zure room erdoor. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Meng de gehakte peterselie door de vulling.
Verhit de olie in een pan. Bak van het beslag vier pannenkoeken. Vul ze met het kipmengsel, rol ze op en leg ze in een beboterde ovenschaal. Leg er stukjes boter op en gratineer de gevulde pannenkoeken ongeveer 15 minuten in een oven van 180-200 ∞C.
Kook de vellen lasagne volgens de gebruiksaanwijzingen beetgaar.
Stoom of kook de broccoliroosjes net gaar. Laat uitlekken en zet ze apart.
Bak de reepjes kip filet in de hete olie in een koeken pan in enkele minuten rondam lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart. Bak knoflook en ui in dezelfdepan tot de ui lichtbruin is. Roer op tijd en stond. Roer passata, tijm, oregano en peper en zout naar smaak door de uien. Laat allesonder af en toe roeren 3-4 minuten pruttelen op middelhoog vuur, tot de saus iets ingedikt is.
Vet een grote ondiep ovenschaal in met boter. Schep de helft van de tomatensaus in de ovenschaal. Lag er een laagje lasagnevellen op, en vervolgens de helft van de kip en de broccoliroosjes. Verdeel de helft van de roomkaas en de helft vande Parmezaan erover. Leeg weerom een laagje lasagnevellen en bedek met de rest van de tomatensaus, de kip, de broccoli en de roomkaas. Dek het geel af met laag lasagnevellen.
Verdeel de plakken mozzarella over de lasagne en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.. Bak de lasagne 30-35 minuten in een oven van 180 ∞C, tot hij een goudkleurig korstje heeft.
1 eetlepel fijngehakte verse kervel of bladpeterselie
zout
zwarte peper uit de molen
Snijd de aspergepunten op 6 cm af en blancheer ze 5-6 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat uitlekken. Snijd elke aspergepunt in 2-3 stukken. Zet apart.
Snijd de houtige uiteinden, indien die er zijn, van de asperges en hak ze in stukken van 1cm. Bak de ringetjes lente-ui 5-8 minuten in hete boter of olijfolie op een laag vuur tot ze zacht zijn, maar nog niet gekleurd. Bestrooi met bloem en roer goed door. Laat de bloem 3-4 minuten garen zonder deksel ; roer op tijd en stond.
Voeg bouillon of water toe, breng aan de kook onder regelmatig roeren, draai het vuur laag en laat de soep dertig minuten koken. Kruid met zout en zwarte peper uit de molen naar smaak. Pureer de soep in een keukenmachine. Zeef de soep om eventuele vezels te vewijderen. Laat afkoelen.
Roer de aspergepunten, het grootste deel van de room en de kervel of bladpeterselie door de soep. Zet de soep in de koelkast.
Roer de soep door voor het opdienen, schep ze in diepe borden en garneer ze met een scheut overgehouden room.
Blancheer de broccoliroosjeroosjes 2 minuten in kokend water. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en zet apart.
Verhit de boter in een pan en fruit de rondjes prei onder regelmatig roeren. Schep er de uitgelekte broccoli,de tomaten, de slagroom en de gerookte zalm door en laat onder af en toe omscheppen doorwarmen. Leg een deksel op de pan en neem ze van het vuur.
Ondertussen zijn ook de farfalle in gezouten kokend water beetgaar gekookt. Giet de pasta af en doe ze terug in de pan of in een voorverwarmde schaal. Schep ze om met de zalmsaus. Maal er wat zwarte peper over en dien onmiddelijk op.
Tom wint proces over zonnepanelen, samen met de PVDA
Onderteken de petitie en win per gezin 72.
Beste,
Ik heb goed nieuws! Dat wij allemaal 72 euro extra moeten betalen voor de zonnepanelen van grote bedrijven en banken is onwettelijk. Dat heeft het Brusselse Hof van Beroep beslist. We krijgen dus gelijk! Maar of en wanneer we ons geld terugkrijgen, is nog niet duidelijk. Daarover volgt later nog een uitspraak. Meer uitleg in deze reportage van VTM.
Wij zitten ondertussen niet stil. Met een nieuwe email-actie willen we extra druk zetten op de Vlaamse regering. Lees meer hieronder en doe mee!
Alvast bedankt,
Tom De Meester
Actie | 'Freya, we willen ons geld terug!'
We hebben het zonnepanelenproces gewonnen. En we gaan door tot iedereen zijn geld terugkrijgt. Ondertussen starten we een nieuwe email-actie. We eisen dat de Vlaamse regering de kosten voor zonnepanelen definitief uit onze energiefactuur haalt. In plaats van de gewone gezinnen op kosten te jagen, moet Electrabel de rekening betalen! Wij hebben voor u een e-mail klaar staan naar minister van Energie Freya Vanden Bossche (sp.a), minister-president Kris Peeters (CD&V) en vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Doe mee! U kunt de mail versturen met een eenvoudige druk op de knop.
Het zonnepanelenproces: antwoord op de meest gestelde vragen
Het zonnepanelenproces: antwoord op de meest gestelde vragen.
Wij, Hilde en mezelf wonen hier nu, in de Paleiswijk anderhalf jaar... en we moeten toegeven dat er meer en meer verkeer door onze (sluip)straten voorbij komt.
Enkele maanden geleden werd er een buurtcomité opgericht om de verkeersoverlast aan te pakken.
Heeft het te maken met de verkiezingen? Er is een buurtvergadering op maandag 2 juli om 19.30 in de polyvalente zaal in het Nieuw Gerechtsgebouw - Beheersstraat 41 te Kortrijk (en voor ons juist om de hoek).
PVDA krijgt over de hele lijn gelijk in zonnepanelenproces
PVDA krijgt over de hele lijn gelijk in zonnepanelenproces
Vanmorgen deed het hof van beroep in Brussel uitspraak in het zogenaamde zonnepanelenproces. De rechter gaf de PVDA inhoudelijk en juridisch over de hele lijn gelijk in de zaak die de partij aanspande tegen de verhoging van de distributienettarieven. Het hof van beroep oordeelt dat de beslissing over de prijsverhoging die vorig jaar is doorgevoerd, moet worden geannuleerd.
Het hof van beroep verklaarde zich wel onbevoegd om te oordelen of ook de concrete gevolgen van de beslissingen moeten worden tenietgedaan.
Het hof verklaart zich bevoegd om de beslissing van de CREG te vernietigen, legt Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA, uit, maar het hof zegt dat het misschien niet bevoegd is om de prijsverhoging zelf terug te draaien. Om daarover uitsluitsel te geven, stelt het hof van beroep een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof, alvorens een definitieve uitspraak te doen.
We krijgen in elk geval principieel gelijk, zegt De Meester. Het is nu wel nog even wachten om te zien of en wanneer iedereen zijn geld kan terugvragen.
De PVDA is verheugd met de principiële uitspraak. De linkse partij vraagt dat de netbeheerders Eandis en Infrax hun conclusies trekken en de tarieven nu al aanpassen. We vragen ook aan de Vlaamse regering dat ze de kosten van de zonnepanelen niet langer doorrekent aan de consument, maar door Electrabel laat betalen, besluit de energiespecialist van de PVDA.
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en fruit daarin ui, selderij en wortel op matig vuur tot de ui glazig is. Roer op tijd en stond. Doe het laurierblad, de wijn, de groentebouillon, de tomaten en de passata in de pan en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles 15 minuten pruttelen.
Voeg de bonen toe en laat ze warm worden in de soep. Zwier dan de pasta erbij, breng opnieuw aan de kook en laat de pasta beetgaar worden. Breng op smaak met peper en zout. Doe de spinazie in de soep en laat alles nog twee minuten koken. Dien de soep op in voorverwarmde soepkommen en geef er de geraspte Parmezaaan bij.
Andere bonensoorten of zelfs kikkererwten kunnen voor deze soep gebruikt worden.
De soep kan verrijkt worden met stukjes gekookte pittige worst of stukjes bros gebakken ontbijspek of bacon. VegetariÎrs kunnen daarvoor gebakken, gerookte of gemarineerde tahoe toevoegen. Deze verrijking van de soep doe je wanneer de pasta beetgaar gekookt is.
1 komkommer, geschild, van zaad ontdaan, in grove stukken
1 kleine ui, gevierendeeld
30 g verse koriander of bladpeterselie, fijngehakt
0,5 l kippenbouillon
zout
witte peper uit de molen
3 sneden witbrood, in dobbelsteentjes gesneden
30 g boter
2 teentjes look, fijngesneden of uit de knijper
mild paprikapoeder
cayennepeper
2 rijpe avocado's, geschild, in grove stukken
Doe de stukken avocado in een keukenmachine zodra je ze in grove stukken gesneden hebt.. Giet er meteen het limoensap over. voeg komkommer en ui toe. Pureer de groenten tot een gladde massa.
Doe de puree over in een kom en roer er koriander en bladpeterselie door, vervolgens de kippenbouillon. Kruid met zout en flink veel peper. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast.
Bak de dobbelsteentjes witbrood rondom bruin in boter. Voeg de look toe en roer om. Bestrooi de cro˚tons met zout, peper, mild paprikapoeder en cayennepeper doe ze over in een kommetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schep de soep goed om en verdeel ze over vier (gekoelde) kommetjes. Bestrooi met de soldaatjes en serveer.
Bondig, scherp en politiek onafhankelijk. Over Kortrijk en de dolle avonturen van zijn inwoners, politici en anderen. Bepaalde posts kunnen mogelijk een loopje nemen met de alledaagse Kortrijkse werkelijkheid. Suggesties, goede ideeën of - dedju toch - klachten vanwege overlast? Contacteer ons via kortrijkscheefbekeken at hotmail dot com.