Blancheer de broccoliroosjeroosjes 2 minuten in kokend water. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en zet apart.
Verhit de boter in een pan en fruit de rondjes prei onder regelmatig roeren. Schep er de uitgelekte broccoli,de tomaten, de slagroom en de gerookte zalm door en laat onder af en toe omscheppen doorwarmen. Leg een deksel op de pan en neem ze van het vuur.
Ondertussen zijn ook de farfalle in gezouten kokend water beetgaar gekookt. Giet de pasta af en doe ze terug in de pan of in een voorverwarmde schaal. Schep ze om met de zalmsaus. Maal er wat zwarte peper over en dien onmiddelijk op.
Tom wint proces over zonnepanelen, samen met de PVDA
Onderteken de petitie en win per gezin 72.
Beste,
Ik heb goed nieuws! Dat wij allemaal 72 euro extra moeten betalen voor de zonnepanelen van grote bedrijven en banken is onwettelijk. Dat heeft het Brusselse Hof van Beroep beslist. We krijgen dus gelijk! Maar of en wanneer we ons geld terugkrijgen, is nog niet duidelijk. Daarover volgt later nog een uitspraak. Meer uitleg in deze reportage van VTM.
Wij zitten ondertussen niet stil. Met een nieuwe email-actie willen we extra druk zetten op de Vlaamse regering. Lees meer hieronder en doe mee!
Alvast bedankt,
Tom De Meester
Actie | 'Freya, we willen ons geld terug!'
We hebben het zonnepanelenproces gewonnen. En we gaan door tot iedereen zijn geld terugkrijgt. Ondertussen starten we een nieuwe email-actie. We eisen dat de Vlaamse regering de kosten voor zonnepanelen definitief uit onze energiefactuur haalt. In plaats van de gewone gezinnen op kosten te jagen, moet Electrabel de rekening betalen! Wij hebben voor u een e-mail klaar staan naar minister van Energie Freya Vanden Bossche (sp.a), minister-president Kris Peeters (CD&V) en vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Doe mee! U kunt de mail versturen met een eenvoudige druk op de knop.
Het zonnepanelenproces: antwoord op de meest gestelde vragen
Het zonnepanelenproces: antwoord op de meest gestelde vragen.
Wij, Hilde en mezelf wonen hier nu, in de Paleiswijk anderhalf jaar... en we moeten toegeven dat er meer en meer verkeer door onze (sluip)straten voorbij komt.
Enkele maanden geleden werd er een buurtcomité opgericht om de verkeersoverlast aan te pakken.
Heeft het te maken met de verkiezingen? Er is een buurtvergadering op maandag 2 juli om 19.30 in de polyvalente zaal in het Nieuw Gerechtsgebouw - Beheersstraat 41 te Kortrijk (en voor ons juist om de hoek).
PVDA krijgt over de hele lijn gelijk in zonnepanelenproces
PVDA krijgt over de hele lijn gelijk in zonnepanelenproces
Vanmorgen deed het hof van beroep in Brussel uitspraak in het zogenaamde zonnepanelenproces. De rechter gaf de PVDA inhoudelijk en juridisch over de hele lijn gelijk in de zaak die de partij aanspande tegen de verhoging van de distributienettarieven. Het hof van beroep oordeelt dat de beslissing over de prijsverhoging die vorig jaar is doorgevoerd, moet worden geannuleerd.
Het hof van beroep verklaarde zich wel onbevoegd om te oordelen of ook de concrete gevolgen van de beslissingen moeten worden tenietgedaan.
Het hof verklaart zich bevoegd om de beslissing van de CREG te vernietigen, legt Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA, uit, maar het hof zegt dat het misschien niet bevoegd is om de prijsverhoging zelf terug te draaien. Om daarover uitsluitsel te geven, stelt het hof van beroep een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof, alvorens een definitieve uitspraak te doen.
We krijgen in elk geval principieel gelijk, zegt De Meester. Het is nu wel nog even wachten om te zien of en wanneer iedereen zijn geld kan terugvragen.
De PVDA is verheugd met de principiële uitspraak. De linkse partij vraagt dat de netbeheerders Eandis en Infrax hun conclusies trekken en de tarieven nu al aanpassen. We vragen ook aan de Vlaamse regering dat ze de kosten van de zonnepanelen niet langer doorrekent aan de consument, maar door Electrabel laat betalen, besluit de energiespecialist van de PVDA.
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en fruit daarin ui, selderij en wortel op matig vuur tot de ui glazig is. Roer op tijd en stond. Doe het laurierblad, de wijn, de groentebouillon, de tomaten en de passata in de pan en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles 15 minuten pruttelen.
Voeg de bonen toe en laat ze warm worden in de soep. Zwier dan de pasta erbij, breng opnieuw aan de kook en laat de pasta beetgaar worden. Breng op smaak met peper en zout. Doe de spinazie in de soep en laat alles nog twee minuten koken. Dien de soep op in voorverwarmde soepkommen en geef er de geraspte Parmezaaan bij.
Andere bonensoorten of zelfs kikkererwten kunnen voor deze soep gebruikt worden.
De soep kan verrijkt worden met stukjes gekookte pittige worst of stukjes bros gebakken ontbijspek of bacon. VegetariÎrs kunnen daarvoor gebakken, gerookte of gemarineerde tahoe toevoegen. Deze verrijking van de soep doe je wanneer de pasta beetgaar gekookt is.
1 komkommer, geschild, van zaad ontdaan, in grove stukken
1 kleine ui, gevierendeeld
30 g verse koriander of bladpeterselie, fijngehakt
0,5 l kippenbouillon
zout
witte peper uit de molen
3 sneden witbrood, in dobbelsteentjes gesneden
30 g boter
2 teentjes look, fijngesneden of uit de knijper
mild paprikapoeder
cayennepeper
2 rijpe avocado's, geschild, in grove stukken
Doe de stukken avocado in een keukenmachine zodra je ze in grove stukken gesneden hebt.. Giet er meteen het limoensap over. voeg komkommer en ui toe. Pureer de groenten tot een gladde massa.
Doe de puree over in een kom en roer er koriander en bladpeterselie door, vervolgens de kippenbouillon. Kruid met zout en flink veel peper. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast.
Bak de dobbelsteentjes witbrood rondom bruin in boter. Voeg de look toe en roer om. Bestrooi de cro˚tons met zout, peper, mild paprikapoeder en cayennepeper doe ze over in een kommetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schep de soep goed om en verdeel ze over vier (gekoelde) kommetjes. Bestrooi met de soldaatjes en serveer.
Bondig, scherp en politiek onafhankelijk. Over Kortrijk en de dolle avonturen van zijn inwoners, politici en anderen. Bepaalde posts kunnen mogelijk een loopje nemen met de alledaagse Kortrijkse werkelijkheid. Suggesties, goede ideeën of - dedju toch - klachten vanwege overlast? Contacteer ons via kortrijkscheefbekeken at hotmail dot com.
Een lezer van Achturencultuur wil dit recept delen. Bedankt Frank Debusschere.
1 rode paprika 1 groene 80gr.gemengde olijven 4 eieren 200gr.boter 250gr.zelfrijzende bloem 1 theelepel salie, thijm of basilicum naar smaak peper en zout
Meng de eieren met de bloem en kruid met peper en zout. Snij de paprika, olijven feta in blokjes. Meng de deeg en de groenten. Smeer de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 40 minuten op 180 graden. Smakelijk Frank debusschere
Week de mie enkele uren vooraf in een grote kom met ruim koud water; De mie is gebruiksklaar wanneer hij in volume verdubbeld is. Laat terdege uitlekken in een zeef of vergiet met kleine gaatjes.
Snijd de biefstuk dwars op de draad in dunne plakjes. De gaat gemakkelijker wanneer het vlees een hals uurtje in de diepvries legt zodat het stevig maar nog niet bevroren is. Laat het vlees in dit geval weer op kamertemperatuur komen. Meng sojasaus, eiwit, maÔzena, suiker en peper en zout. Doe de plakjes biefstuk erbij, zorg dat ze met de marinadse bedekt zijn en laat een 20 minuutjes marineren.
Verhit 1,5 eetlepel van de olie in een wok of grote koekenpan. Doe de helft van de mie met een mespuntje zout erein en roerbak 2 minuten. Doe de mie over in een kom. Bereid de rest van de mie op dezelfde manier.
Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels van de olie, voeg gember, taugeh en wat zout toe en roerbak 30 seconden. Schep dit over in een andere kom.
Maak nu de rest van de olie zeer heet, voeg het vlees toe en roerbak het onder voortdurend omscheppen ten hoogste 1 minuut, korter als je van saignant houdt.
Doe de mie en de taugeh bij het vlees en roerbak nog hooguit 2 minuten.
Strooi de lente-uitjes erbij, roer goed om gedurende 30 seconden en serveer meteeen.
Via een vriend van mijn vader Andre, collega bij wat toen Belgacom was... dus toen RTT, enkele foto's uit de jaren 60 van de nijverheidsboekhouding, de voetbalploeg van de vriendenkring.
De leverancier van de foto's en fotograaf is Roger Vanwietendaele. Naast goeie vriend van mijn pa was hij ook voorzitter van ACOD-Kortrijk, linkse luis in de huid van de toenmalige BSP van Harelbeke, na een schepenambt.
Als kleine Mulleman heb ik hem gekend als 'iemand met een moto, grote handschoenen en een fotograaf'. Ik heb leren foto's nemen van papa André en ik ben erven overtuigd dat hij de microbe gekregen heeft van Roger.
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.
Bulgarije
Voor 6 personen
3 bosjes waterkers
0,75 l kippenbouillon
50 g walnoten, fijngehakt
0,5 l yoghurt
zout en peper
citroensap
1 bekertje Bulgaarse yoghurt
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.