Selderie grof hakken, de prei in ringen snijden en de ringen in 2-en snijden. Breng het water aan de kook. Maak in elke kastanje met een scherp mesje een sneetje in de zijkant en laat de kastanjes ongeveer 20 minuten meekoken. Haal ze daarna uit het water, verwijder de schil en ook het bruine velletje. Houd een paar kastanjes apart als versiering voor de soep.
De andere kastanjes in stukken snijden. De boter licht laten bruinen en hierin de kastanjestukken eventjes bruinen. Dan erbij doen: prei, selderijblad, ui, knoflook en laurierblad. Zachtjes smoren tot de boter geheel opgenomen is en dan eerst de bouillon erbij gieten en daarna de melk. Het geheel zachtjes laten koken tot de groenten en kastanjes zacht zijn. Giet de soep door een zeef. De soep moet creme-achtig zijn. Vind je de soep te dik, dan wat extra bouillon of melk erdoor roeren. Vlak vóór het opdienen de soep afmaken met zout, peper, nootmuskaat, en creme fraiche. (Daar niet alle kastanjes een even zoete smaak hebben, kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen). Versier de soep met de achtergehouden kastanjes (heel of in plakjes gesneden).
Kastanjes kan je vinden, volgens fb-vrienden, gratis en voor niks.
Joss TeuwenHier Frankske, langs het kanaal Kortrijk-Bossuyt, aan de kant van het nieuwe botenhuis van de kajakclub!
Op 29 september 2012 organiseert Samen Sterker een groot inschrijfmoment voor de groepsaankoop gas en elektriciteit van dit najaar. Dat gebeurt met de slogan Samen Sterker, Samen Goedkoper.
Wie eerder al deelnam aan onze groepsaankopen, krijgt hierover eerstdaags een brief in de bus met 3 postkaarten. Het is de bedoeling dat je de kaarten personaliseert en bezorgt aan kennissen, buren of familieleden die nog niet van energieleverancier wisselden. Motiveer hen en alle andere mensen die je kent om in te schrijven voor de groepsaankoop van dit najaar.
Op 29 september kan iedereen die jij hebt geïnformeerd zich aanmelden op 1 van de 19 inschrijfpunten in West-Vlaanderen. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Ze brengen bij inschrijving best hun jaarafrekening van gas en/of elektriciteit mee.
De 19 inschrijfpunten zijn geopend van 9u30 tot 12u. Je vindt de lijst hieronder. Er is overal een medewerker beschikbaar die helpt bij inschrijvingen en praktische vragen beantwoordt.
Stad
Locatie
Adres
Avelgem
bij: Jörgen Vande Velde
Meulekouter 1
Brugge
Samen Sterker
Pathoekeweg 34
De Haan
't Schelpestik
Vosseslag 131
Deerlijk
Mobiel Loket
thv kerk, St. -Lodewijk
Diksmuide
Stadhuis bij: schepen De Keyser
Grote Markt 6
Harelbeke
CC Het Spoor
Eilandstraat 6
Ingelmunster
Braderie
(bij regenweer: Bond Moyson
thv Gravinnestraat 5
Stationsstraat 24)
Izegem
Secretariaat Myriam Vanlerberghe
Melkmarkt 3
Knokke
ABVV
Hoek Nyckeesstraat - Smedenstraat
Kortrijk
Textielhuis
Rijselstraat 19
Kuurne
bij: Annelies Vandenbussche
Leiestraat 93
Menen
Café De Statie
Wahisstraat 226
Oostende
bij: Jeroen Soete
E. Beernaertstraat 34
Oudenburg
CC De Zuidpoort (zaal Gysseling)
bij: schepen Maes
Hoogstraat 17
Pittem
bij: Koen Berton
Meulebekestraat 47
Roeselare
Café St. Georges
Stationsplein 3
Tielt
Textielhuis
Ieperstraat 67
Veurne
Secretariaat Curieus
Brugse Steenweg 22
Waregem
Rode Caravan
Markt
Heb je een andere vraag over Samen Sterker en deze actie? Aarzel niet om contact op te nemen viainfo@samensterker.be of 050 47 18 80
Fotoreportage door Yves Durnez en Janique Kesteloot over hun reis naar het land van de duizende pagodas
Van de hoofdstad Yangon via Mandalay naar de tempels van Bagan en het magische Inle-meer.
Het land met de ontelbare pagodes en Boeddha beelden, de rijen monniken en de vriendelijke mensen...
Een land moderner dan gedacht met meer en meer toeristen.
De mannen in lunghirokken en de vrouwen met witte thanakha op hun gezichten...
Volgende aktiviteit op 9 november 2012 :
PECHA KUCHA
We zoeken nog een aantal deelnemers !
Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden.
Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond.
Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn.
Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie. Meestal probeert men een product of idee te presenteren.
Bij Reiscafé Antipode willen we reizigers een kans geven om aan de hand van 20 foto's het publiek te bekoren met het verhaal achter de foto.
Het hoofdthema is uiteraard "REIZEN".
Het kan een reisverhaal in 20 beelden zijn of 20 beelden over een bepaald onderwerp zoals vervoer, mensen, kinderen, landschappen, sport of hobby, ... zolang het maar reisfoto's zijn.
Neem de uitdaging aan en contacteer ons tegen 15 oktober op: reiscafe_antipode@yahoo.com voor de praktische afspraken.
De vraag is... komt dit in de krant? Een Manifiesta, 8000 bezoekers, en toch geen item in de zogezegde kwaliteitskrant????
Enfin, toch bij Achturencultuur!
Frank
Zaterdag
was er de derde editie van Manifiesta, het feest van de solidariteit in
Bredene. Het feest is een organisatie van Geneeskunde voor het volk en het
weekblad Solidair.
Een massa
volk kwam erop af, meer dan 8000 bezoekers!
Het werd
een prachtig feest met Axelle Red, Bert Kruismans, Erwin Mortier, Paul
Verhaeghe en tientallen personaliteiten.
Achtduizend
mensen is toch een pak meer dan het aantal deelnemers aan de IJzerwake van het
Vlaams Belang. Achtduizend is nog een groter pak meer deelnemers dan aan de
IJzerbedevaart waar alle tv-journaals mee openden en waar elke Nederlandstalige
krant een artikel aan wijdde.
Over
Manifiesta bleef het oorverdovend stil.
Ik heb voor
de zekerheid toch twee keer De Standaard doorbladerd deze morgen. Nee dus.
Niets over Manifiesta.
Een schande
dat zelfs de zogenaamde kwaliteitskrant De Standaard voor zon grootse
manifestatiegeen letter over heeft.
een ferme hoeveelheid aan snippers gescheurde basilicumblaadjes
Zet de eieren op in koud water, breng aan de kook en kook de eieren 8 minuten. Haal de ansjovis uit het blik en laat de olie uit het blik en van de ansjovis in een pan lekken. Hak de ansjovisfilets klein. Verhit de pan met de uitgelekte olijfolie en fruit daarin lente-uitjes 2 minuten al roerend. Doe de ansjovisfilets erbij en laat ze kort meebakken. Giet de room in de pan en breng op smaak met peper en zout. Verhit de saus zachtjes zonder ze te laten koken om schiften te vermijden.
Pel de eieren, hak ze grof en schep ze met de gescheurde basilicum door de saus. Meng de saus met beetgaar gekookte pasta naar keuze en dien op.
Met 8000 waren ze er! Solidaire mensen van PVDA+, vakbonden, ego's, en ze waren er op het properste feest. Door de ploegen van kuisdienst kon je nergens een bekertje vinden. Zelfs geen peukje!
Lisardo Suarez, mijnwerker uit Asturië stak menig mensen een hart onder de riem. Mariela Castro moest er natuurlijk niet voor onderdoen, naast de zovele vrijwilligers op het feest van de solidariteit. En ja, Peter Mertens, was er ook...
ABVV Westvlaanderen ondersteunde de Cuban Five. Olga Salanueva, echtgenote van een van de Cuban 5, kreeg ook hartelijke ondersteuning van ACOD.
Kortrijk Het
bosarmste stadje in de bosarmste streek van de bosarmste provincie van het
bosarmste land van de EU !
Om dat triestige record stevig vast
te houden, wil het stadbestuur nu tot 1,5 hectare van het Kennedybos laten
kappen Kwestie van het knullige beleid van de voorbije jaren te bevestigen ?
Inderdaad: De volgende bouwfase van het
ziekenhuis AZ Groeninge dreigt er voor te zorgen dat tot anderhalve hectare van
het Kennedybos zal worden gekapt. Alhoewel de definitieve beslissing hierover
pas na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zal genomen worden
(omwille van begrijpelijke electorale redenen), is het broodnodig nu al
duidelijk te maken dat we dit niet nemen ! Als er dus al een moment is waarop u
de zetelende partijen de rekening kunt presenteren : 14 oktober.
De ingezonden tekst is van de hand van Thierry. Hij is medewerker van Natuurpunt en vooral van 'Tuinen De Sloovere'. Lees verder op de bijlage aan dit bericht.
1 ei, 1 minuut ondergedompeld in een pan met kokend water
1,5 eetlepel Dijonmosterd
1,5 eetlepel witte wijnazijn
1 dl raapolie
2,5 eetlepel olijfolie
zout en peper uit de molen
1 grote rode ui, in dunne halve ringen
12 langwerpige gele kerstomaatjes, in de lengte gehalveerd
12 kerstomaatjes, gehalveerd
4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en kleingesneden
16 Kalamata-olijven (zwarte Griekse olijven)
Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in circa 10 minuten halfgaar. Giet af, laat afkoelen en snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op en matig vuur en bak de ardappelschijfjes zo'n 10 minuten tot ze gaar zijn keer ze daarbij eenmaal om.
Bestrijd de stukken tonijn met olijfolie. Verjit een zware koekenpan boven een matig tot hoog vuur. Schroei de stukken tonijn aan alle kanten dicht, maar laat ze vanbinnen rauw. De gaartijd hangt af van de dikte, maar meer dan een paar minuten neemt dat niet in beslag. Haal de pan van het vuur.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe. Blancheer de sperziebonen enkele minuten tot ze nog knapperig zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Werk ei, mosterd en azijn door elkaar in een keukenmachine. Voeg, tewijl de motor draait, geleidelijk de beide oliesoorten toe in een dun maar een continu straaltje tot je een romige slasaus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel op kunstzinnige wijze aardappels, tonijn, sperziebonen, uien, beide soorten kerstomaat, ansjovis en olijven over 4 borden en schep er wat van de slasaus over.
8 plakken (250 g) gezouten ham, bv. prosciuto, in dunne reepjes gesneden
100 g zwarte olijven, ontpit
2 theelepels Provencaalse kruiden
geraspte schil van 2 citroenen
grof gemalen zwarte peper
500 g dunne pasta, bv. engelenhaar of capellini
Giet het citroensap in en kommetje, zout licht en voeg de olie langzaam toe al roerend tot je een gebonden vinaigrette hebt. Zet deze apart.
Doe de ham, de olijven , Provencaalse kruiden en citroenrasp in een ondiepe schaal. Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Kook de pasta beetgaar in koken water met wat zout. Giet al . Doe da pasta bij de ham en olijven. Giet de vinaigrette over de pasta. Schep alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de pasta over borden en zorg ervoor dat ham en olijven evenredig verdeeld zijn. Serveer en smakelijk. Drink er een stevige rode wijn bij of probeer eens een pittig bruintje of een Rodenbach erbij.
1 bosje peterselie, enkel de blaadjes, grof gehakt
peper en zout
Voor de tomatensoep
1 eetlepel witte wijnazijn
2 theelepels suiker
2 grote tomaten (pomodore), gevild, minus de zaadjes, klein gehakt
1 l gepureerde tomaten (pasata)
8-12 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
peper en zout
3 dl yoghurt
Voor de versiering
enkele blaadjes peterselie
12 kleine blaadjes basilicum
8 blaadjes munt in reepjes
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, Voeg het citroensap, de groenten, de olijfolie, de gehakte peterselie en peper en zout toe. Roer om. Zet de couscous in de koelkast
Verwarm de azijn en roer er de suiker door tot hij opgelost is. Laat afkoelen. Roer de stukjes tomaat door de gepureerde tomaten en vervolgens de reepjes basilicum en peper en zout. Schenk het azijn-suikermengsel erbij en roer om. Zet de soep in de koelkast.
Verdeel de couscous in het midden van vier soepborden. Schep de soep eromheen. Maak in elk bord een grillige cirkle van goud gekoelde yoghurt. Versier met de apart gehouden blaadjes peterselie en basilicum en de reepjes munt.serveer.
Roer een beslag van bloem, bakpoeder, eieren, melk en zout. Laat het beslag een half uur staan.
Fruit de ui in boter glazig. Voeg wortel en beide soorten champignons toe. Bak ze even mee. Doe de brokjes kip erbij en laat ze 3-4 min. meepruttelen. Roer de zure room erdoor. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Meng de gehakte peterselie door de vulling.
Verhit de olie in een pan. Bak van het beslag vier pannenkoeken. Vul ze met het kipmengsel, rol ze op en leg ze in een beboterde ovenschaal. Leg er stukjes boter op en gratineer de gevulde pannenkoeken ongeveer 15 minuten in een oven van 180-200 ∞C.
Kook de vellen lasagne volgens de gebruiksaanwijzingen beetgaar.
Stoom of kook de broccoliroosjes net gaar. Laat uitlekken en zet ze apart.
Bak de reepjes kip filet in de hete olie in een koeken pan in enkele minuten rondam lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart. Bak knoflook en ui in dezelfdepan tot de ui lichtbruin is. Roer op tijd en stond. Roer passata, tijm, oregano en peper en zout naar smaak door de uien. Laat allesonder af en toe roeren 3-4 minuten pruttelen op middelhoog vuur, tot de saus iets ingedikt is.
Vet een grote ondiep ovenschaal in met boter. Schep de helft van de tomatensaus in de ovenschaal. Lag er een laagje lasagnevellen op, en vervolgens de helft van de kip en de broccoliroosjes. Verdeel de helft van de roomkaas en de helft vande Parmezaan erover. Leeg weerom een laagje lasagnevellen en bedek met de rest van de tomatensaus, de kip, de broccoli en de roomkaas. Dek het geel af met laag lasagnevellen.
Verdeel de plakken mozzarella over de lasagne en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.. Bak de lasagne 30-35 minuten in een oven van 180 ∞C, tot hij een goudkleurig korstje heeft.
1 eetlepel fijngehakte verse kervel of bladpeterselie
zout
zwarte peper uit de molen
Snijd de aspergepunten op 6 cm af en blancheer ze 5-6 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat uitlekken. Snijd elke aspergepunt in 2-3 stukken. Zet apart.
Snijd de houtige uiteinden, indien die er zijn, van de asperges en hak ze in stukken van 1cm. Bak de ringetjes lente-ui 5-8 minuten in hete boter of olijfolie op een laag vuur tot ze zacht zijn, maar nog niet gekleurd. Bestrooi met bloem en roer goed door. Laat de bloem 3-4 minuten garen zonder deksel ; roer op tijd en stond.
Voeg bouillon of water toe, breng aan de kook onder regelmatig roeren, draai het vuur laag en laat de soep dertig minuten koken. Kruid met zout en zwarte peper uit de molen naar smaak. Pureer de soep in een keukenmachine. Zeef de soep om eventuele vezels te vewijderen. Laat afkoelen.
Roer de aspergepunten, het grootste deel van de room en de kervel of bladpeterselie door de soep. Zet de soep in de koelkast.
Roer de soep door voor het opdienen, schep ze in diepe borden en garneer ze met een scheut overgehouden room.