de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
31-10-2011
Pastamenu: Macaroni met kruidige worstjes
Maccheroni alla salsiccia
Macaroni met kruidige worstjes
500 g lange macaroni
200-300 g kruidige Italiaanse worstjes
4 eetlepels olijfolie
1/2 glas droge witte wijn
bouillon
de helft van een middelgrote groene kool, minus de nerven, grof gehakt
zwarte peper uit de molen
geraspte kaas pecorino romano
Breng een grote pan met ruim water aan de kook.
Verwijder het vel van de worstjes en breek ze in kleine stukjes. Bak de stukjes worst zachtjes in de hete olie tot ze mooi bruin kleuren. Giet de wijn erbij, zet het vuur hoger en laat de wijn tot de helft inkoken. Schep een pollepel bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten sudderen ; voeg wat bouillon toe indien het vocht te veel verdampt.
Wanneer het worstevlees bijna klaar is, strooi dan zout in het water en voeg de macaroni toe. Laat de macaroni garen. Proef af en toe van de macaroni en wanneer de macaroni bijna gaar is gooi je de kool bij de pasta. Laat verder koken tot de macaroni al dente gekookt is en de kool nog knapperig is. Giet af en doe over in een warme serveerkom. Giet de worstjes met de saus erover. Voeg twee grepen pecorino romano erover, draai enkele toeren aan de zwarte pepermolen en meng alles licht door elkaar. Breng tertafel en geef de rest van de kaas er apart bij.
Verhit het smout in een ruime pan en bak daarin de stukken vlees rondom aan, zo'n 4 minuten per kant, tot het bruin kleurt. Bestrooi met zout en de bloem. Roer om. Meng de fijngehakte ui erdoor en laat alles 5 minuten bakken. Doe de azijn erbij. Giet bier en water erover. Breng aan de kook. Voeg bij de eerste borreling de peperkoekkruimels, tijm, laurier en 2 kruidnageld toe. Laat de stoverij op een zacht vuur pruttelen gedurende 2u30 - 3u.
Dien op in de pan - om de warmte de bewaren - en geef er gekookte aardappelen of pasta bij.
Wanneer meer dan zevenduizend progressieven zich verenigen om samen constructief na te denken over een humanere toekomst en dit in de pers ternauwernood weerklank krijgt, terwijl een paar schoolbussen gevuld met extreem-rechtsdenkenden aan de oevers van de IJzer steevast prime time halen, dan vrees ik dat de rottenis al tot in de gebouwen van al onze persorganen zit en dat er in dit land maar één konsekwent nageleefd cordon sanitaire is: namelijk het cordon tegen links.
De informatiedag start met een voordracht van Myriam Vanlerberghe om 16u. Aansluitend is er mogelijkheid tot vraagstelling.
Om 17u opent de informatiebeurs met infostanden rond de wilsverklaring euthanasie, de negatieve wilsverklaring, de laatste wilsbeschikking, het schenken van het lichaam aan de wetenschap, orgaandonatie, kerkuittreding en afscheidsplechtigheden.
Met 7500 op het feest van de Solidariteit met deze keer de weergoden mee...
Afghaanse vrienden komen hier samen om te verbroederen met Gentse Turken. Luikenaars kunnen trippen eten in de Brabantse tent of proeven van de West-Vlaamse lekkere paëlla, een frietje stekken kan ook.... Natuurlijk zijn er ook debatten, buitenlandse delegatie's (oa. Zuid-Korea, Tunesie,...), muziek (Raymond, Machiavelli,...) en vooral een rustige kameraadschappelijke sfeer.
Einde van de maand pastamenu: Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
Voor 4-6 personen
350 g farfalle of fusilli
2 hardgekookte eieren
200 g gerookte zalm, in smalle reepjes
1 eetlepel gehakte verse dille
3 eetlepels zure room
2 eetlepels citroensap
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
Breng in een grote pan kokend water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de pasta al dente. Giet af, laat uitlekken, spoel af onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn.
Verdeel de pasta over borden of kommetjes. Verdeel de gerookte zalm en de dille erover. Meng zure room, citroensap, zout en peper in een kommetje. Sprenkel deze slasaus over de pasta. Bestrooi met gehakt ei en serveer meteen. Geef er pizzabrood met knoflook en sinaasappelsalade met olijven bij.
Voor het pizzabrood maak je van pizzadeeg uit een pak een ronde lap en leg die op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met olijfolie, geperst knoflook, gehakte peterselie en zeezout. Bak het brood gaar. Snijd het met een scherp mes of een pizzasnijder in repen.
Pel voor de sinaasappelsalade met olijven 8 sinaasappels en snijd ze in dikke plakken. Leg ze in laagjes op een schaal met in dunne ringen gesneden rode ui en gahakte verse munt. Strooi er wat olijven over. Maak een sausje van sinaasappelsap, geperst knoflook en een beetje sesamolie en giet dit over de sinaasappelsalade. Opgepast, gebruik niet te veel sesamolie, want het heeft een overheersende smaak : 2-3 druppels volstaan.
De
intersectorale jongerencommissie West-Vlaanderen is een feit.
Wat houdt de jongeren bezig en hoe kunnen we ze op een gepaste wijze een
antwoord geven. Hoe kunnen we de jongeren betrekken in allerlei
maatschappelijke themas?
Met elkaar kennismaken is al een eerste stap
en dat kan op donderdag 6
oktober om 18u in Roeselare(ACOD -
gebouw , St. Amandsstraat 112) op onze AFTERWORKPARTY.
Vrijdag 16 september 2011 om 19u30 in de zaal De Wieke van de Gemeentelijke Bibliotheek, Bekaertstraat, 8550 Zwevegem Boekbespreking van Congo voor beginners van Tony Busselen, met lichtbeelden Georganiseerd door de Culturele Centrale Zwevegem, in samenwerking met de gemeentelijke adviesraad Noord-Zuid-Raad _____________________________________________________________ Corruptie, oorlog, plundering, ellende: dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over Congo. Een land om moedeloos van te worden. Maar blijft dat beeld ook overeind als we het confronteren met de werkelijkheid? Tony Busselen, die vier jaar geleden nog in Kinshasa woonde, deed de oefening. Hij vertrok vanuit het aloude motto wie het heden wil begrijpen, moet naar het verleden kijken. Geen wonder dus dat dit boek leest als een beknopte geschiedenis van Congo. De auteur tracht te begrijpen hoe de Congolezen tegen het kolonialisme aankeken en waarom ze het bestreden. Hoe de dictatuur van Mobutu tot stand kwam, hoe ze in leven werd gehouden en wat ze betekende voor de Congolezen. Waarom Mobutu werd omvergeworpen en wat er nadien allemaal gebeurde. Congo voor beginners wil een eerlijk beeld schetsen maar ook een instrument zijn voor verdere solidariteit met het land. In november 2011 zullen er opnieuw presidentsverkiezingen gehouden worden in Congo, en wordt het thema opnieuw brandend actueel. Tony Busselen werkte gedurende een jaar in Kinshasa mee als vrijwilliger van Etoile du Sud, een coördinatiecentrum van basisorganisaties in de volkswijken van Masina, blijft Congo bezoeken en als journalist de actuele situatie opvolgen. Het boek: isbn: 9789064455896 2010 paperback (12,5 x 20 cm) 200p. prijs: 14.95 Het boek is ook uitgegeven in het frans onder de titel: Une histoire populaire du Congo»
Vertrek om 09.15 aan de parking Appel (Magdalenastraat) te
Kortrijk.
Terug in Kortrijk rond 04.30 op zondagmorgen.
Het is al meer dan 25 jaar, dus een traditie, dat Linx+
Achturencultuur een bus laat rijden van Kortrijk naar La Courneuve/Le Bourget
in de buurt van Parijs.
Het Fête de lHumanité is het grootste volksfeest van
Frankrijk. De organisatie is in handen van de Franse krant lHumanité.
Dit jaar kan je ondermeer volgende artiesten vinden op het
programma:
-Joan Baez: de dame van de Anti-Vietnam beweging
eind de jaren zestig. Heres to you is ongetwijfeld haar grootste hit.
-Souad Massi: Algerijnse dame die een mix brengt
van Europese en Algerijnse muziek.
-No One is Innocent: deze Franse rockgroep
stellen hun nieuwe CD voor Drugstore.
-The Ting Tings: Indie-rock uit GB. Thats not my
name en Shut up and let me go gekend van StuBru en de andere betere
radiostations.
-En nog vèèèèèèèl meer
-
Verder is er nog:theater, film, boeken alle streken van Frankrijk zijn er
vertegenwoordigd met culinaire specialiteiten Op het Internationaal dorp kan
je genieten van een natje en een droogje uit alle werelddelen .
Voor de prijs van 20 bieden we het vervoer aan van
Kortrijk naar Parijs. De ingang voor het feest is 25.
Naast het feest kan je natuurlijk ook nog de stad Parijs
bezoeken (vlot openbaar vervoer naar de stad) of een bezoekje aan het
luchtvaartmuseum van Le Bourget is ook een optie.
Meer info en inschrijven op de Huma-lijn: 0486/67 44 54 of
ga een kijkje nemen op www.bloggen.be/achturencultuur
Dit is het recept voor de bekende saus uit Bologna, zoals het in 1982 vastgelegd werd door de Academia Italiana della Cucina. Deze saus wordt altijd opgediend met tagliatelle met een preciese breedte van 8 (acht) mm, nooit of te nimmer met spaghetti.
600 g mager rundergehakt
400 g mager varkensgehakt
200 g pancettaspek, klein gesneden
100 g gehakte ui
100 g gehakte wortel
100 g gesneden selder
1 kg tomaten uit blik
300 ml droge witte wijn
500 ml melk
3 laurierblaadjes
zout en witte peper naar smaak
runderbouillon, indien nodig
Bak het spek in een grote sauspan op een laag vuurtje tot de spekrand weggesmolten is. Voeg de ui toe en roer tot die glazig wordt. Doe de wortel, selder en laurier toe en laat stoven tot de groente zacht wordt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Doe het in de pan en roer het al prakkend, op een hoog vuur, tot het gehakt rul en doorbakken is. Voeg de wijn toe en laat op het hoge vuur koken tot het vocht verdampt is. Pureer de tomaten uit blik, giet de puree bij het gehakt, meng goed en laat alles 2 uur op een laag vuurtje sudderen en pruttelen. Houd alles goed in de gaten en voeg wat runderbouillon toe indien de saus te droog wordt. Voeg na twee uur, beetje bij beetje, al roerend de melk toe en laat de saus nog een uurtje pruttelen.
Het staat uiteraard iedereen vrij deze saus op te dienen met pasta naar eigen voorkeur.