de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-06-2011
Maandmenu: Coq au vin
Coq au vin voor 4 personen
1 kip van 2 kg, versneden 50 g boter 5 plakken rookspek, in reepjes gesneden 1 ui, gesnipperd 3 teentjes look, gesnipperd 1 kruidentuiltje 175 ml Marc de Bourgogne of cognac 20 kleine uitjes, gepeld 1 theelepel zout 1 snufje peper uit de molen 2 eetlepels bloem 1 eetlepel tomatenpuree 1 fles rode Bourgogne 200 ml water
Dit is een van de klassiekers uit de Franse keuken. Een groot voordeel van dit gerecht is dat het nog lekkerder is na een nachtje trekken. Je kan het dus de dag tevoren klaar maken. De wijn hoeft niet duur te zijn : de alcohol verdampt en het zijn de vaste stoffen die smaak afgeven. Een tip om de uitjes te pellen. Doe ze enige ogenblikken in een teil met warm water en giet ze af. Het warme water maakt de schillen los en het pellen gaat dan heel gemakkelijk.
Laat de boter smelten in een zware pan op matig vuur. Bak daarin de stukken kip rondom bruin. Schep de stukken kip met de schuimspaan en leg ze op een schaal. Zet apart.
Doe het spek in het achtergebleven vet en bak het 3-4 minuten. Roer regelmatig om. Meng er de gesnipperde ui en de look door en laat de ui 1 minuut zweten. Doe het bouquet garni erbij. Giet de Marc of cognac erbij en maak alle aanbaksels los. Steek voorzichtig de alcoholdampen aan en wacht tot de vlamen doven.
Leg de stukken kip weer in de pan. Doe de uitjes erbij. Kruid met zout en peper. Strooi de bloem over de kipdelen. Schep alles goed om. Voeg tomatenpuree, rode wijn en water toe. Breng alles aan de kook onder voortdurend roeren. Draai het vuur lager en laat de inhoud onder af en toe roeren 40-45 minuten sudderen, deksel op de pan.
Geef bij dit gerecht gekookte (nieuwe) aardappelen, rijst of pasta naar eigen keuze.
einde van de maand pastamenu: Chilopites me melitzanes
Chilopites me melitzanes Pasta met aubergines
1 kg aubergines zout 1,25 dl olijfolie extra vierge 2 teentjes knoflook, fijngehakt 500 g tomaten, ontveld en gepureerd 500 g chilopites 3 eetlepels boter 250 g kefalotiri, geraspt versgemalen zwarte peper
Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en het kroontje, schil ze en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze ruim met zout. Laat ze 1 uur staan zodat het zout het vocht uit de aubergineplakken trekt. Spoel het zout weg onder stromend water en dep de plakken aubergine droog.
Bak de fijngehakte look in de hete olijfolie. Roer goed en laat ze niet bruin kleuren, want dan krijgen ze een bittere smaak. Voeg de gepureerde tomaten toe, strooi zout en peper en laat het geheel 10 minuten pruttelen op een matig vuur. Doe de aubergines erbij, draai het vuur lager en laat het gerecht 40 minuten smoren.
Kook de chilopites gaar volgens de gebruiksaanwijzingen. Giet af, indien nodig, doe ze over in een warme schaal en roer de boter erdoor.
Breng de pasta ter tafel samen met de auberginesaus en de geraspte kaas. Kalie oreksie !
Kefalotiri is een harde kaas bereid uit rauwe geiten- of schapenmelk, of een mengeling van de twee. Voor dit gerecht is belegen kefalotiri nodig. Indien deze niet beschikbaar is, gebruik dan een andere belegen geiten- of schapenkaas, bv. Italiaanse Pecorino of Spaanse Manchego.
Chilopites zijn Griekse korte pasta. Gewoonlijk worden ze door moeder de vrouw thuis bereid met melk, tarwegriesmeel, witte bloem, eieren en wat zout. Chilopites worden in zo weinig water gekookt dat ze niet moeten afgegoten worden. Ze zijn ook in de handel te verkrijgen. Andere korte pasta kunnen ook gebruikt worden.
Wie wil kan dit gerecht ook serveren bij lamskoteletjes, een mooie gigot, etc.
We wenden ons tot u om te
protesteren tegen een nieuwe ontwerprichtlijn waarover Europa zich momenteel, ten
koste van de burgers, buigt.
Achter een aanlokkelijke
slogan, die een enige Europese spoorruimte in de toekomst voorspiegelt, gaat
een heel andere realiteit schuil. Het gaat hier immers om een volgende stap in
de liberalisering van het spoor, dat nochtans gebukt gaat onder de talrijke
herstructureringen die uit de verschillende spoorpakketten zijn voortgevloeid.
Neen, de liberalisering
heeft niet geleid tot de verbeteringen die de Europese technocraten van Brussel
zo hebben beloofd. Wel integendeel. Zoals we
gezien hebben met het Britse model, verdwijnen in Europa duizenden
betrekkingen. De weerslag van dit banenverlies wordt stilaan merkbaar op het
vlak van de dienstverlening aan de klanten.
De reizigers ondergaan de
gevolgen hiervan en wij willen echt dat dit ophoudt!
Elke dag opnieuw ondervindt
u dat de dienstverlening erop achteruitgaat en deze nieuwe Richtlijn dreigt de
toestand nog te verergeren. Niet het spoorwegpersoneel, maar wel de
beslissingnemers zijn hiervoor verantwoordelijk!
Laten we samen een
kwalitatieve dienst opeisen, die tegemoet komt aan de noden van de gebruikers,
en ook ijveren voor stiptere treinen en meer veiligheid. Daarnaast kunnen meer
comfort en netheid in de treinen en de stations bijdragen alleen maar ten goede
komen van het welzijn van iedereen.
We verzetten ons met kracht
tegen alle maatregelen, die uitsluitend financiële doelstellingen beogen en
waarvan u/wij de kosten moeten dragen. En deze kosten zijn niet voor de poes! De
liberalisering van het nationale reizigersverkeer wordt eveneens overwogen. Als
we vergelijken met de energie en de postsector, blijkt dat de liberalisering
hier niets heeft opgeleverd. In tegendeel zelfs. De tarieven zijn gestegen en
de kwaliteit van de dienstverlening is erop achteruit gegaan.
In heel Europa ijveren de spoorbonden,
die zijn aangesloten bij de Europese federatie van Transportwerknemers (ETF),
voor betere spoorwegen in het belang van alle burgers.
Als het spoorwegpersoneel morgen
reageert, dan is dat uiteraard ook om de eigen arbeidsplaatsen en bedrijven te
vrijwaren. Maar vooral om u te dienen, beste reiziger. Onze knowhow staat borg
voor de veiligheid van de gemeenschap!
We willen vermijden dat van
de kwaliteit van het vervoer per trein wordt af gezien ten bate van een beleid
dat zich toespitst op de beurs en financiënwereld. Onze veiligheid is in het
gedrang!
Syndicaal pamflet, niet op de
openbare weg werpen. Verantwoordelijke Uitgever voor het gemeenschappelijk
vakbondsfront G. Gelmini Voorzitter van de ACOD/CGSP Fontainasplein, 9/11
1000 Brussel.
PVDA start juridische procedure tegen tariefverhoging Dure stroom voor rechter
BRUSSEL - De linkse partij PVDA vecht de recente verhoging van de elektriciteitsprijs aan voor de rechtbank. Het gaat om de bundeling van 15.000 individuele klachten.
Van onze redacteurs
De PVDA heeft de Creg, de federale energieregulator, op 5 mei in gebreke gesteld omdat er nog altijd geen officiële mededeling is gebeurd over de recente stijging van de elektriciteitsprijzen. De distributiebedrijven Eandis en Infrax hadden de Creg om een tariefverhoging gevraagd omdat hun subsidiekosten voor de opwekking van stroom uit zonnepanelen te hoog worden. Een officiële Creg-mededeling is nochtans nodig om de prijsverhoging te kunnen aanvechten voor de rechtbank.
'We vermoeden dat de Creg met opzet nalaat de beslissing te publiceren om zo rechtszaken te vermijden', zegt Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA. 'De elektriciteitswet schrijft voor dat beslissingen van de Creg binnen dertig dagen na de bekendmaking voor het hof van beroep aangevochten kunnen worden.'
Maar een officiële bekendmaking van de prijsverhoging is er dus niet geweest. De Creg heeft nooit een persbericht rondgestuurd en op de website van de instelling is ook geen spoor van de beslissing te vinden. De enige die geïnformeerd heeft over de beslissing, is de pers.
Op de vraag van De Standaard wanneer de beslissing officieel zal worden bekendgemaakt, antwoordde de Creg droogweg dat 'ze geen persbericht heeft verspreid, maar op de vragen van de pers individueel heeft geantwoord'.
Intussen hebben heel wat gezinnen van hun elektriciteitsleverancier wél al de boodschap gekregen dat hun factuur omhoog gaat. De reden die daarbij opgegeven wordt, is de prijsverhoging door de distributiebedrijven. Eandis hanteert die sinds april en Infrax in sommige regio's sinds deze maand. Voor Eandis bedroeg die prijsverhoging gemiddeld 75euro per jaar.
De PVDA beroept zich op de wet op de openbaarheid van bestuur om de officiële beslissing van de Creg in handen te krijgen. De regulator heeft tot begin juni gekregen om spontaan over de brug te komen. Zo niet stapt de PVDA naar de rechter in kort geding om het document in handen te krijgen. Als dat lukt, heeft de partij een basis om de beslissing aan te vechten voor het hof van beroep.
Uitzonderlijk?
Ingewijden geven de PVDA veel kans om haar slag voor de rechtbank thuis te halen. De distributienettarieven mogen in principe maar om de vier jaar aangepast worden, tenzij er uitzonderlijke omstandigheden zijn. De vraag is nog maar of een uit de hand gelopen overheidsbeslissing - de oversubsidiëring van de zonnepanelen - zo'n uitzonderlijke omstandigheid is.
'We hebben al 15.000 deelnemers verzameld voor onze collectieve klacht', zegt De Meester. 'We hebben ons bij hen geëngageerd om alle rechtsmiddelen uit te putten.'
Maandmenu: Lenin en zijn lievelingssoep - Sjtsji van zuurkool
Sjtsji van zuurkool
Volgens Terra's Cook Companion is dit de soep die Vladimir Iljitsj Oeljanov, beter bekend als Lenin, het liefste at. Als een ware revolutionair bereidde hij zijn soep zelf.
Foent is het Russische woord voor pond. 1 foent = 409,5 gram
Bereid een bouillon van het rundvlees, de gedroogde paddestoelen, pimentkorrels en laurierblaadjes. Haal het vlees uit de bouillon en snijd het, zodra het wat afgekoeld is in hapklare stukjes. Zeef de bouillon.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en hak de zuurkool fijn.
Smelt de boter en bak daarin zuurkool en ui samen met de versgemalen zwarte peper. Doe de vleesblokjes erbij, schenk de bouillon erover, roer om en breng aan de kook. Laat alles zachtjes sudderen, deksel op de pan, tot vlees en zuurkool helemaal gaar zijn.
De soep kan eventueel gebonden worden met 1 lepel bloem en zure room.
"Fietsen naar het Noorden Christelle Bossuyt en Bart Hautekiet
NOORDWAARTS 2009
"In 2009 fietsten we langsheen de Noordzeeroute, door de Zweedse wildernis, de Noorse fjorden en eilandengroepen naar het Noordelijkste punt van het Europees vasteland. Hoog in het noorden, in het land van de ' leegte' maakten we kennis met de Samencultuur in het nog ongerepte Lapland. Dwars door Finland bereikten we de Botnische golf en via de 3 Baltische Staten fietsten we van Oost naar West door talloze natuurgebieden in Polen en Duitsland. Toen we na 5 maanden thuis kwamen in Kuurne hadden we 9400 km. gefietst. Meer dan een reis werd het voor ons een manier van leven, een proces van verlangzamen. Ver van alle haast en stress. Graag nemen we jullie mee, niet op twee wielen, maar tijdens de fotoreportage van ons boeiend avontuur door het ongerepte Noorden van Europa of ... hoe je van op de fiets de wereld met het leven verbindt." WEBLOG: http://noordwaarts2009.blogspot.com
volgende aktiviteiten:
3 juni 2011: geen Reiscafé (Hemelvaart weekend)
juli - augustus : geen Reiscafé
2 september 2011: Burkina Faso (Ivan Verschoore)
7 oktober 2011: Oekraïne (Erik Trenson)
4 november 2011: De Nacht van Antipode (doorlopende korte reportages)
Israel
West Canada
Tasmanie
Serengetti
... en misschien uw fotoreportage => mail naar reiscafe_antipode@yahoo.com indien je "iets over reizen" van maximum 20 minuten wil komen voorstellen. Alle bestemmingen zijn welkom.
5 december 2011: Zuid India (Jos Teuwen)
alle activiteiten gaan door in VC-Mozaïek - Overleiestraat 15A - KORTRIJK start om 20.00 uur - inkom 3,00
Erik De Bruyn: Van SP.A-Rood naar Rood!
- Tijd om het anker te lichten!
Erik De Bruyn, in 2007 uitdager van Caroline Gennez
bij de voorzittersverkiezingen - hij behaalde een derde van de stemmen - geeft
zijn partijkaart terug. 'SP.A mist elke kans op een scherp profiel, al járen.
Ik wilde het tij doen keren. Maar met de huidige partijtop lukt dat niet.' Met
Rood! wil hij aan een nieuwe weg timmeren.
De
creatie van Rood is een goed moment om eens de koppen bijeen te steken met een
breed geheel aan groepen en organisaties. Het komt erop aan van 'klein links'
naar 'groot links' te evolueren. Als dat niet gebeurt dan is dit allemaal
onbetekenend.
1 theelepel arachideolie 10 lente-uitjes, in stukken van 4 cm, licht gekneusd met de platte kant van een hakmes 10 teentjes knoflook, in dunne plakjes 6 plakjes gemberwortel, gekneusd met de platte kant van een hakmes 1,5 theelepel chili-bonenpasta (toban jiang) 2 kassie- of kaneelstokjes 2 stuks steranijs 1,25 dl lichte sojasaus 2,25 l water 1 kg rundervoorrib, vet verwijderd, in blokjes van 4 cm 250 g gedroogde rijstnoedels 250 g jonge spinazie 3 eetlepels gesnipperde lente-ui
Dit is een Chinees gerecht en de chili-bonenpasta, steranijs, sojasaus en rijstnoedels zijn uiteraard in de exotische winkel te vinden. Tussen haakjes : het verschil tussen lichte en donkere sojasaus is dat de lichte geen suiker bevat, de donkere wel.
Verhit de wok op een middelhoog vuur en laat hierin de olie heet worden. Roerbak de gekneusde lente-uitjes, de gemberwortel, de chili-bonenpasta, de kassie of kaneel, de steranijs in 10 seconden geurig. Schep dit mengsel in een kom, giet de sojasaus en het water erbij en breng aan de kook. Voeg het vlees toe en breng weer aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles onder af en toe afschuimen afgedekt 1u30 pruttelen tot het vlees gaar is. Verwijder gemberwortel, kassie of kaneel en steranijs.
Laat de noedels 10 minuten weken in heet water of volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken en verdeel ze over zes kommen. Doe de spinazie bij het vlees en breng het geheel weer an de kook. Schep het vleesmengsel over de noedels en strooi de gesnipperde lente-ui erover.
Persmededeling: Linkse PVDA stelt aan Eric De
Bruyn kartellijst PVDA-Rood voor naar Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen
2012
De linkse PVDA reageert verheugd op
de beslissing van Eric De Bruyn om de SP.a te verlaten. "Deze breuk
zit er al een tijd lang aan te komen", zegt Peter Mertens, voorzitter
van de linkse PVDA en boegbeeld van de PVDA in Antwerpen. "SP.a Rood
heeft een hele tijd geprobeerd om de SP.a een andere koers te laten varen.
Maar de SP.a heeft duidelijk gekozen. Zij zijn jarenlang meegegaan in het
privatiseringsverhaal, in het afbouwen van de openbare dienstverlening en
in de liberale koers van de Europese Unie. En de kliek rond Gennez, Tobback
en Van den Bossche heeft linkse stemmen binnen de SP.a, waaronder Eric De
Bruyn, nooit een ernstige kans gegeven om meer te zijn dan een schaamlapje
voor de achterban. Het siert Eric De Bruyn dat hij de eer aan zichzelf houdt,
en zich niet laat verleiden om levenslang de rol van alibi-socialist te
moeten spelen in een partij van zoetwatersocialisten."
Een verkiesbare plaats voor Eric De
Bruyn op een kartellijst PVDA-Rood
Aan de vooravond van 1 mei start de
linkse PVDA opnieuw gesprekken met Eric De Bruyn met het oog op een linkse
samenwerking tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. "Precies
drie maanden geleden, op 28 januari, heeft Wouter Van Damme - de voorzitter
van de PVDA-afdeling Antwerpen - de hand uitgestoken om een
gemeenschappelijk kartel te vormen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.*
Bij de parlementsverkiezingen in 2010 haalde de PVDA in Antwerpen 4,13%.
Dat is goed voor twee gemeenteraadszetels. Een kartel tussen de PVDA en de
nieuwe beweging Rood zou misschien drie of vier zetels kunnen halen. Ons
aanbod om Eric De Bruyn een verkiesbare plaats aan te bieden op een
kartellijst PVDA-Rood geldt nog steeds. Ik hoop echt dat de beweging van
Eric De Bryn daar op in gaat. Zo zouden we echt een rode wig kunnen drijven
tussen het partijtje schaduwboksen dat burgemeester Janssens en Bart de
Wever aan het uitvechten zijn ten koste van de stad", zegt Peter
Mertens nog.
Naar een goede samenwerking met
Rood om een Jef Sleeckx-scenario te vermijden
De PVDA wenst de nieuwe beweging,
Rood, alle succes en wil met haar afdelingen uit Antwerpen, Berchem,
Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hemiksem, Hoboken, Kapellen en Wilrijk nauw
samenwerken met de nieuwe linkse beweging. "De PVDA is met haar 1.000
leden in Antwerpen de meest georganiseerde linkse kracht in Antwerpen. En
die is goed voor bijna 4,5% van de stemmen. Er bestaat dus al een linkse
anti-establishmentspartij in Antwerpen, met een helder en consequent
socialistisch verhaal. We kunnen alleen maar hopen dat Eric De Bruyn niet
kiest voor een Jef Sleeckx-scenario, en met grote trompet alleen de
verkiezingen intrekt. Iedereen weet hoe het toen met CAP is afgelopen, en
ook hoe snel dat proces is gegaan. De linkse militanten van de SP.a en van
Rood verdienen beter. Vandaar dat wij open staan voor verdere samenwerking,
zoals we dat ook al hebben gedaan in de strijd voor het openhouden van Opel
Antwerpen, in de beweging tegen het Lange Wapper-viaduct of in de acties
voor het openhouden van de lokale postkantoren, zwembaden en bibliotheken.
Ik ben er zeker van dat we met Rood en met Eric De Bruyn tot een goede
samenwerking kunnen komen", aldus nog Peter Mertens.
* voor de persmededeling van 28
januari 2011: klik hier
Al sinds 1993 geeft het stadsfestival Mayday Mayday het 1 mei-feest extra schwung. Inmiddels is het een begrip geworden in de ruime omgeving, en vinden zowat 6000 mensen elk jaar de weg naar het festival. Er wordt opnieuw gekozen voor het gezellige groene kader van het Begijnhofpark. Op de affiche staan enkele straffe namen:
MG Company 13u00
Pop en rock covers in hun eigen stijl. Deze 8-koppige band staat garant voor entertainment van de bovenste plank.
Het Zuid-Afrikaanse antwoord op De Jeugd Van Tegenwoordig. Scoorde met de hit Cool as Ekke en is vriendjes met The Opposites. Trapt zijn tournee af op dit festival.
Een exclusief concert voor Kortrijk, enige show voor de zomer. Feelgood pop en bedenker van de Music For Life-single Home. Zijn jongste single, Bow Beat, is te horen op bijna alle radiozenders.
Een hip elektro-trio rond StuBru-presentator Sam De Bruyn. Ze brengen een enorm dansbare show met live remixen, dreunende electronica en visuele waanzin. Boys Noize meets Vitalic met een knipoog naar Discobar Galaxie en Mish Mash Soundsystem.
Het 1 mei-festival brengt niet enkel muziek. Gezinnen en ouderen kunnen s middags genieten van een reuze barbecue.
Voor de kinderen wordt een heus kinderdorp gebouwd met een springkasteel, draaimolen, ballenbad, badges maken, popcornmachine,
Dit jaar besteden we opnieuw aandacht aan mensen met een beperking. Een rolstoelpodium wordt op de festivalweide geplaatst. Pictogrammen helpen deze mensen hun weg te vinden en een aangepast toilet is aanwezig.
Op 1 mei kan je het museum Kortrijk 1302 gratis bezoeken.
Daar kan je de tentoonstelling Carmoeflage Troef bezoeken, in het kader van Erfgoeddag 2011.
Linzen met kippenbrochette uit Marokko voor 4 personen
Kippenbrochette
2 kipfilets, in blokjes gesneden 1 ui, in achten gesneden zout en peper uit de molen
Linzen in tomatensaus
250 g rode linzen olijfolie 1 middelgrote ui, fijngehakt 4 teentjes look, fijngehakt 1 grote (bonk)tomaat, (gevild) fijngehakt 2 eetlepels tomatenpuree zout peper uit de molen 1/4 theelepel saffraan 1/4 theelepel komijn 1/4 theelepel koriander
Week de houten spiesjes, indien je die gebruikt, een half uur in water. Tijdens het bakken verdampt het water zodat je de blokjes vlees tijdens het eten gemakkelijk van de spiesjes kunt schuiven. Steek afwisselend een plakje ui en een blokje vlees op houten of ijzeren spiesjes en eindig met een plakje ui. Bak de brochettes boven een houtskoolvuur, op een grill of in een grillpan en zorg dat ze tegelijk klaar zijn met de saus.
Doe de rode linzen in een pan met water, zet ze op het vuur en kook ze in 20 minuten gaar. Giet ze af in een fijne zeef en laat ze schrikken onder de koudwaterkraan.
Fruit ui en look in hete olie glazig. Strooi de kruiden over de uien, voeg de gehakte tomaat toe, roer om en bak mee tot de tomaat zacht is. Roer de tomatenpuree erdoor en meng goed. Voeg indien de saus te dik is wat water toe. Doe de linzen in de saus en laat ze even meewarmen.
Serveer de kipbrochettes met de rode linzen in tomatensaus en geef er Marokkaans brood bij.
Pasta cacio e pepe Pasta met kaas en peper voorgerecht
400 g spaghetti of een andere pasta, bijv. capellini of fedelini 100 g caciocavallo, geraspt versgemalen zwarte peper
Kook de spaghetti al dente, giet af en bewaar enkele lepels kooknat. Doe de pasta in een warme serveerschaal. Bestrooi royaal met kaas en peper. Giet er zo veel heet kooknat over dat de kaas smelt en licht crèmig wordt. Meng alles goed en serveer de pasta warm.
De ramp in Japan heeft ons allemaal diep getroffen. Onze gedachten gaan uit
naar alle slachtoffers. Bovenop de verwoestende impact van de aardbeving en de
tsunami, kampt het land nog met een gevaarlijke nucleaire dreiging. Als
organisatie heeft Greenpeace zich altijd hevig verzet tegen kernenergie, precies
omwille van de risico's voor mens en milieu die vandaag het nieuws
beheersen.
Ben je ook ongerust over de tragische gebeurtenissen in Japan? Wil je een
groene energietoekomst?
Laat je stem horen en stap mee
uit kernenergie!
PS: Verspreid deze petitie, want het is hoog tijd om
een eind te maken aan de besluiteloosheid van onze overheid. Als we
verschillende hernieuwbare energiebronnen combineren, kunnen we de kerncentrales
sluiten én nieuwe kernrampen vermijden, zonder de stroomvoorziening in het
gedrang te brengen.