Inhoud blog
 • Nog eens? ... Ben je gek? ...
 • 1 mei 2017
 • 30 april 2017
 • 29 april 2017
 • 28 april 2017
  Archief per maand
 • 01-2018
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 01-2017
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Blog als favoriet !
  Te voet naar Santiago de Compostela

  15-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog eens? ... Ben je gek? ...
  Wat zoek ik eigenlijk? Na dat ik 3 keer met de fiets en 2 keer te voet ben aangekomen in Santiago de Compostella in een periode van 8 jaar, leek het wel te volstaan. Echter,... in het voorjaar van 2016 heb ik een stukje gestapt op de route tussen Antwerpen en Parijs, ter voorbereiding op de camino del norte. Daar is het idee ontstaan om eens door te stappen tot Parijs. Met de jaren heb ik echter wel een ander inzicht gekregen in deze tocht. Het mag er niet om draaien zo snel mogelijk van thuis in Parijs te zijn. Wanneer je de kortst beschreven route neemt, loop je al-te-vaak over geasfalteerde wegen. Er zijn nochtans mooiere alternatieven uitgetekend door de Grote Routepaden. Je moet dan wel ongeveer 20 25% verder stappen, maar wanneer je jezelf niet aan een tijdslimiet probeert te binden, is dat ook geen probleem. Het kan er alleen maar mooier op worden.
  Het lezen in de gids waarin de GR655 beschreven staat van Brussel naar Tours, heeft mij doen dromen om toch ook nog verder te stappen dan Parijs. Maar dat moet ik inplannen in het verlof voor de komende jaren. Dit jaar plan ik te stappen tot Parijs (of Orleans als ik tijd over heb).
  In het voorjaar wil ik in korte etappes tot aan de Franse grens stappen. In augustus heb ik drie weken voorzien om verder te stappen.
  En wat ik nu eigenlijk zoek? Ik weet het niet zeker. Maar ik denk dat het de rust is die ik vind wanneer ik onderweg ben. Het genot van de natuur en cultuur op dit toch wel speciale pad. Het spirituele dat ik nooit verwacht maar, meer tijdens het wandelen dan bij het fietsen, iedere keer weer onverwachts tegen kom.

  15-01-2018 om 17:27 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  01-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei 2017
  Santiago de Compostela.
  De laatste dag. Het is ook hier een feestdag en dus blijven alle winkels dicht.
  Voor de middag koop ik me een ticket voor de permanente tentoonstelling van de kathedraal en een begeleide wandeling over het dak vanavond. Daarna ga ik even langs het “huis der lage landen” voor een gezellige babbel en een tas koffie. Gevolgd door het bezoekje aan de permanente tentoonstelling van de kathedraal. Zo wordt het al snel 14h00.
  Ik ga op mijn gemakje naar het hotel en pak al mijn spullen in. Ik moet maar twee blokjes om en dan ben ik aan het hotel waar ik mijn fiets en bagage kan inleveren.
  De tijd vliegt snel vandaag. Wanneer ik terug aan het hotel ben is het bijna tijd om de stad in te gaan voor de begeleide toet over het dak van de kathedraal. De rondleiding is in het Spaans en de begeleidster spreekt veel te snel om er veel van te verstaan. Het is er bovendien berekoud. Maar ik vond het wel eens leuk om te doen.
  Zo valt stilaan het doek over mijn reis. Straks nog eten en morgen vroeg met het vliegtuig terug naar huis.
  Aan al wie mijn blog gelezen heeft: Ik hoop dat jullie er een beetje van genoten hebben. Ik heb dat alvast gedaan.
  Groetjes en Ultrea!


  01-05-2017 om 20:26 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 april 2017
  Santiago de Compostela.
  Op de planning voor vandaag stond vooral de mis van 12 uur. Dus eerst eens lekker uitgeslapen, ontbijten op het drukste moment en om 11h30 vertrekken. Geen 10 minuten later sta ik aan te schuiven in een lange rij. Achter mij blijven er mensen bijkomen en voor mij schuift het nauwelijks op. Om 11h45 lopen er een 30-tal mensen voorbij. Allemaal gekleed in het zwart. Zij mogen voorbij iedereen de kathedraal binnen. Hoe later het wordt, hoe meer mensen er in de rij komen staan. Om 12h15, wanneer de mis al 15 minuten bezig is, staan er voor mij nog een 50-tal mensen en achter mij ruw geschat 500. Er wordt gewrongen en de security aan de ingang wordt overstelpt met vragen van mensen die niet begrijpen waarom ze zo lang moeten wachten. Met mondjesmaat mogen er soms enkele binnen en na bijna een uur aanschuiven kom ik dan toch binnen. Op een zitplaats had ik helemaal niet meer gehoopt, maar staanplaatsen waren er nog gemakkelijk voor iedereen die buiten stond aan te schuiven. Waarschijnlijk mag dat niet meer voor de veiligheid. 7 jaar geleden stond de kathedraal tijdens de viering van 12 uur afgeladen vol. De viering duurt nog een half uur waarbij ik toch alweer de butafiëro over en weer zie zwaaien. Na de viering loop ik nog een toertje door de kathedraal en ga dan een pannenkoek eten.
  De rest van de dag slenter ik wat door de straten van de stad. In het oude gedeelte lopen nog wel wat mensen rond in de straat met de restaurants, maar het nieuwere gedeelte van de stad is op zondag helemaal verlaten. Ik maak er een echte rustdag van. Na de voorbije 2 weken heb ik die wel verdiend.


  01-05-2017 om 00:29 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  29-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 april 2017
  Finisterra naar Santiago de Compostela. 90km 1910 hm.
  Om 10h00 laad ik mij fietsje voor de laatste rit. Ik heb me warm aangekleed, maar in de zon en uit de wind voelt het al best warm aan. Ik zet me dus maar in een kort tenu en smeer me alvast in met mijn factor 50. Éénmaal op de fiets is het net iets frisser … tot het bergop gaat. Dan parelt het zweet zowat overal en vind ik mijn kort tenuutje helemaal niet te fris.
  In de tegenovergestelde richting kom ik vaak pelgrims tegen. Zowat allemaal ingeduffeld alsof het winter is. Het is ook merkbaar dat het zaterdag is aan de grote hoeveelheid mountainbikers. Gelukkig lijken ook zij geen last te hebben van de koude. Zo val ik minder op. Nochtans … met een wegfiets, gepakt met zakken, fietsend over een grindpad in de heuvels?
  Voor wie ooit zin heeft om dit stuk te fietsen geef ik hier een gouden regel: volg niet de aangeduide wandelroute maar teken er een uit over de weg.
  Gans de dag neemt de bewolking stelselmatig toe. Op het einde wordt het behoorlijk fris. Bij aankomst aan het pelgrimskantoor staat alweer een lange rij mensen aan te schuiven en dus ga ik eerst onderdak zoeken.
  Iets voor 8 kom ik er, fris gewassen, terug aan. Nog steeds schuiven er mensen aan. Ik zet me achter aan in de rij. Naast mij staat een Duits meisje haar verhaal te doen tegen enkele medepelgrims. Ze is in Sevilla gestart met haar hondje. Maar omdat het beestje niet in alle albergues binnen mag, heeft ze vaak buiten geslapen bij haar hond. Het is mijn beurt, maar ik laat haar voor. Ik krijg net daarna het lokker ernaast. Bij mij geen probleem, maar voor de Duitse wel. Ook al staat haar boekje vol stempels van Sevilla tot hier, ze heeft de laatste 100 km geen twee stempels per dag gehad en haar stempels zijn niet gedateerd. En dus kan ze geen certificaat krijgen van haar afgelegde tocht. Tijdens haar tocht heeft ze een jongen leren kennen die nu bij haar rugzak op de hond let. Als ik buiten kom vertel ik hem wat er aan de hand is en geef hem de raad om even langs te gaan. Hopelijk staan ze met twee sterker om de dame achter het lokker te overtuigen van haar eerlijke prestatie.
  Ik ga intussen verder voor mijn cadeau van de dag. Pizza! Dat is 4 maanden geleden en vandaag zondig ik eens tegen gans mijn dieet.  29-04-2017 om 23:51 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  28-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 april 2017
  Negreira -Muxia - Finisterra . 93km 1850 hm.
  In het hotelletje serveren ze al ontbijt om 7h00. Zo ben ik ook eens vroeger weg. En het is nodig want er staat een zware rit op het programma vandaag. Het is nog wel berekoude wanneer ik vertrek en het gaat meteen flink omhoog. Het zal alweer niet bij één kedingswissel blijven.
  Over het weer heb ik nochtans geen klachten vandaag. De wind blaast in de goede richting en de zon kleurt de dag.
  In Hospitales heb ik de keuze tussen Muxia en Finisterre. Hier zal ik morgen terug passeren en alles tot Santiago over doen. Maar vandaag kies ik voor Muxia. Er lopen op dit stuk plots veel minder pelgrims. En ook in Muxia is het erg rustig. Er staat wel erg veel wind aan zee en het kerkje noch de toeristische dienst zijn open.
  Het was niet de bedoeling om er te blijven overnachten en dus fiets ik maar verder. In de 31 km tussen Muxia en Finisterre zitten enkele vreselijk stijlen stukken. Sommige lukken alleen te voet omdat mijn achterwiel pattineert op de losse steentjes.
  Om 18h sta ik met mijn fiets in Finisterre. Tegen de tijd dat ik mijn dagelijkse routines heb afgewerkt is het 20h00. Ik pak mijn spullen bij elkaar, ga langs de winkel en zoek een restaurantje om te eten. Om 20h50 vertrek ik voor een wandelingetje van 3 km naar het einde van de wereld. Één kwartier na dat ik er aangekomen ben kijk ik naar de meest mooie zonsondergang die ik ooit gezien heb. Ik probeer het tot me door te laten dringen wat ik de voorbije twee weken heb gedaan. Maar besef maar al te goed dat er morgen nog een loodzware dag op het menu staat.
  Toch kan ik alleen maar dankbaar zijn. Dankbaar om dit te kunnen doen. Dankbaar om hier op dit moment te staan en een gevoel te ervaren dat moeilijk te beschrijven valt.

  Kerkje in Muxia

  Cabo de Fisterre

  28-04-2017 om 23:36 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  27-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 april 2017
  Lalin – Santiago de Compostela - Negreira . 78km 1290 hm.
  Ik leek er deze morgen niet echt zin in te hebben. Na dat ik wakker werd bleef ik nog een half uurtje liggen. Ik moest nochtans niet meer wachten om te ontbijten. Uiteindelijk geraak ik toch op dreef en zit ik, dik ingeduffeld, op mijn fiets. Die koude wind doet me nadenken of in het najaar fietsen naar Italië wel een goed idee is. Die boeren halen hun koeien niet zomaar uit de bergen in het midden van september. Door het denken, vliegt de tijd. En ook de kilometers.
  Om half één kom ik langs Ponte Ulla. Dat is het laagste punt van vandaag. Hier zou ik beslissen of ik rechtstreeks doorrijd naar Santiago of een ommetje maak van 20 km langs de luchthaven. Eigenlijk was mijn besluit al genomen. In plaats van een ommetje kon ik beter doorrijden. Anders stond ik waarschijnlijk binnen enkele uren alweer naar een vroegere vlucht richting Brussel te zoeken.
  Ik begin dus terug te klimmen. Steeds dichter naar de bestemming van deze reis. Bij het begin van de laatste 4 km voor de wandelaars die deze weg nemen, besluit ik hun pad te nemen tot in de stad. En alweer is het bijna onbegonnen werk. Aan de overweg van de autostrade zijn er werken en wordt ik omgeleid langs een onwaarschijnlijk stijl grindpad. Toch overwin ik ook deze hindernis en omstreeks drie uur staat mijn fiets aan de kathedraal in Santiago de Compostela. Ik denk er even aan om mijn getuigschrift al af te halen. Maar daar staat alweer een erg lange wachtrij.
  Ik voel er meer voor om door te fietsen en in de rij te gaan staan wanneer ik hier terug kom. 22 km doe ik er nog bij. Ik weet dat er tussen Negreira en de zee alleen maar kleine dorpjes volgen met enkele kleine herbergen en neem hier een hotelletje. Ook hier is er maar één. De rest zijn allemaal albergues. Morgen fiets ik verder. Als alles goed gaat passeer ik eerst langs Muxia en dan naar Finisterre. Als het niet vlot gaat, ga ik rechtstreeks naar Finisterre. Ik zie wel wat de dag brengt.  27-04-2017 om 22:06 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 april 2017
  Ourense naar Lalin. 59km 1280 hm.
  Dan ben je thuis uren bezig met je route mooi op de GPS te tekenen en dan kom je hier in de realiteit iets tegen waarvan je thuis achter de computer niet het minste idee hebt. Ik heb op een moment gedacht dat ik mij vergist moest hebben met het pad voor de wandelpelgrims. Dan heb ik het even nagekeken in het boekje en de auteur had hier weldegelijk gemarkeerde stippellijntjes getekend, waardoor ik ervan uit ging dat dit stuk met de fiets te doen was. NIET DUS! Ik weet niet hoeveel kilometers ik mijn fiets omhoog heb geduwd, maar het was vast en zeker meer dan me lief was.
  Tegen de middag was ik al pieredood en had ik toch al 15 kilometer gekropen over een tijdspanne van dik 2 uur. Wanneer ik op het punt sta on de N525 te verlaten, neem ik een broodnodige pauze en bekijk ik de opties even. Mijn doel voor vandaag halen was al volkomen onmogelijk en diende noodzakelijk bijgestuurd te worden. Aangezien de stappende pelgrims hier rond de N525 blijven slingeren, besluit ik om die te blijven volgen. Veel auto’s rijden er hier toch niet meer en eer zal vast wel meer slaapgelegenheid zijn dan over het normale pad.
  Er staat een ijskoude noordoostelijke wind en het gaat flink omhoog. De perfecte kleding aantrekken is volstrekt onmogelijk. Zweten doe je toch en kou zal je krijgen. Het is hier zo abnormaal koud voor de tijd van het jaar, dat het daarnet een item was op het regio nieuws.
  Mijn gemiddelde bewogen snelheid vandaag is 11 km/uur. Ongeveer 5,5 uur heb ik dus vandaag getrapt en gestapt en ik was tot op de bodem leeg toen ik besloot om in Lalin iets te gaan zoeken om te slapen. In eerste instantie was ik zwaar teleurgesteld in mezelf dat ik mijn doelstelling niet had gehaald. Maar morgen aankomen in Compostela zou nog steeds moeten lukken. En dus zullen we morgen alweer zien wat de dag ons brengt.
  P.S. de tijdelijke vulling was meer heel tijdelijk. Ze leek wel van suiker en de krater in mijn tand is er helemaal terug.  27-04-2017 om 08:29 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  25-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 april 2017
  Verin naar Ourense. 79km 970 hm.
  De mensen die het hotelletje open houden doen geen ontbijt en dus verzorg ik het ontbijt op mijn kamer. Lekker brood, fruitsapje en koude koffie. Het is sinds mijn vertrek de eerste keer dat ik met een lange broek en een trui moet vertrekken. Er staat een berekoude noordewind. Zo eentje die door merg en been gaat. Gans de dag ben ik bezig met mijn kleren. Wanneer het 10 km sterk bergop gaat, doe ik mijn lange broek en trui uit en trek ik een windstopper zonder mouwen aan. Als ik boven ben, mijn regenjas en handschoenen met volledige vingers. Zo gaat dat gans de dag door. Even heb ik wat gemiezer boven op een berg. Maar halfweg de afdaling wordt het terug droog.
  Bij mijn aankomst in Ourense heb ik enige moeite met een hotel te vinden. Op de plaatsen waar volgens mijn GPS een hotel zou moeten staan, zie ik er geen. En dan plots zie ik er één dat niet op mijn GPS staat. En hop, ik kan er ook nog slapen. Na het inchecken vraag ik of het mogelijk is om hier ergens langs een tandarts te gaan. En ja, schuin over het hotel is er een tandartspraktijk. De man checkt even de openingsuren en zegt dat ik er langs kan gaan tot 20h30.
  Leg dat maar eens uit in het Spaans. En geen van de dames in de praktijk spreekt Engels. Gelukkig heeft de ongeveer 14-jarige jongen die net bij de tandarts op de stoel heeft gelegen, goed opgelet in school. Hij toont even voor hij naar huis gaat. Ik moet 5 minuten wachten en maf dan binnen komen. De tandarts kijkt naar het probleem. Haar twee assistentes maken zich klaar en maar liefst 5 minuten later heeft mijn tand een voorlopige vulling. Ze maakt me even duidelijk dat ik bij thuiskomst wel zo snel mogelijk langs mijn eigen tandarts moet gaan en stuurt me dan weg. Ik voel me echt oprecht gelukkig.
  Terug op mijn kamer probeer ik mijn dagtrip voor morgen te plannen. Buiten is het beginnen regenen. De weersvoorspelling voor morgen geeft een nog koudere en sterkere noordoosten wind. De hoogteverschillen zijn ook niet van de poes en toch … zit er een loodzware dag in mijn achterhoofd. De aankomst in Compostela wil ik hoe dan ook houden voor overmorgen. Maar als mijn voorspelling klopt, moet ik dan maar een kleine 20 km meer fietsen en slaap ik morgen ergens in de buurt van de luchthaven. Wordt vervolgd …

  De foto's lijken nog steeds op die van gisteren. Maar ik vind de kleuren vandaag wel mooier.

  25-04-2017 om 23:19 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  24-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 april 2017
  Puebla de Sanabria naar Verin. 93 km 1200 hm.
  Hoe kan ik dit het best omschrijven. Het landschap hier blijft best wel mooi. Maar als je 20 foto’s neemt lijken ze allemaal op elkaar.
  Vandaag waren er ook meer wolken en was het zicht helemaal niet helder.
  Hoewel de eerste 54 km best pittig waren, deed ik er met plezier nog 39 bij. Die waren helemaal niet zo zwaar meer en zo kom ik op een leuk schema voor de volgende drie dagen. Het zijn namelijk nog maar 210 kilometers tot Santiago. Alleen de indeling is helemaal niet zo eenvoudig. Morgen is het nog vrij duidelijk wat ik wil doen. Maar voor die twee laatste ligt dat iets moeilijker.
  Ik zou dus donderdag aankomen. Dan heb ik daarna drie dagen om naar Muxia en Finisterre te fietsen en zo blijft er nog 1 dag over om eens enkele plaatsen in Compostela te bezichtigen waar ik voorheen nooit aan toe ben gekomen. Ik ga me de komende dagen niet bepaald vervelen denk ik.


  24-04-2017 om 23:19 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 april 2017
  Zamora naar Puebla de Sanabria. 123 km 1830 hm.
  Elke dag begint met opstaan. Ook vandaag. Maar helder wakker werd ik niet. Ook niet na het ontbijt en de koffie. Dus inpakken ging een beetje op automatische piloot.
  Het vertrek liep niet echt van een leien dakje. Bij het uitrijden van de stad, was de weg die ik getekend had door de spoorwegtunnel afgesloten en er stond geen omleiding. Dus heb ik geïmproviseerd via een wandelweggetje aan de andere kant van de spoorweg. Wanneer ik eindelijk terug aansluiting vond op mijn route kwam ik in een prosessie terecht. Daar raakte ik met enige moeite toch voorbij.
  Wanneer ik enige tijd later op een bankje een stukje brood zit te eten, bijt ik een tand stuk. Het doet geen pijn maar is gewoon een beetje scherp en voelt wat lastig aan.
  Na de middag gaat het fietsen als maar beter. Als ik na 83 km aan de camping aankom waar ik een bungalow kan huren, besluit ik om nog iets verder te fietsen tot net voorbij de grens met Portugal.
  Daar kom ik in een klein dorpje en vind ik nergens een overnachtingsplaats. Het volgende dorp waar zeker mogelijkheden zijn is maar 18 km verder. Am is deze keer de maar wel erg zwaar onderschat. Het gaat enkele keren wel erg stijl omhoog. En na meer dan 100 km wordt dat er niet beter op.
  Het is al erg laat wanneer ik aankom. Maar de opluchting is groot wanneer er nog een plaatsje is om te overnachten.  24-04-2017 om 00:04 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!