Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

07-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiecijfers
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In het overzicht van de verkeersdienst van de lokale politie Houthalen-Helchteren voor 2010 werden volgende vaststellingen gedaan:

-- tijdens de maandelijkse verkeersweek werden in totaal 991 overtredingen vastgesteld;
-- tijdens alcoholcontroles in het weekend legden 47 bestuurders van de 1099 gecontroleerden een positieve ademtest af;
-- de mobiele camera betrapte 3310 bestuurders van de 27.003 op overdreven snelheid;
-- de onbemande camera's op de Grote Baan controleerden 904.700 voertuigen, waarvan er 2166 geflitst werden;
-- de preventieve snelheidsborden controleerden 226.090 voertuigen op hun snelheid;
-- 36 onverzekerde voertuigen werden in beslag genomen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (4)
06-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoonlijkheid van het Jaar 2010
De voorbije twee weken kon u op deze website stemmen op één van de 20 genomineerden voor de titel "Persoonlijkheid van het Jaar 2010 - Houthalen-Helchteren".
Een 150-tal personen brachten hun stem uit. Liefst 38% van het totale stemmenaantal ging naar muziekgroep The Sound of Music. Hiermee wordt deze muziekgroep "Persoonlijkheid van het Jaar 2010 - Houthalen-Helchteren".
Proficiat alvast aan de groep en een dikke dankjewel aan alle stemmers.

The Sound of Music
The Sound of Music is een bigband die in 1975 gestart is. Eén van de pioniers was Santo Costa. Vanuit de Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg bracht Santo destijds een tiental muzikanten bij mekaar, aangevuld met vrienden uit de fanfare van Houthalen. Ze traden in 1975 voor het eerst op met muziek van onder meer James Last en Max Greger. Vandaag de dag telt de bigband 23 leden, waarvan 20 muzikanten op het podium, 1 mixer, 1 technicus en een PR-man. In de band zijn alle leeftijden vertegenwoordigd. De jongste muzikant is 18 jaar, de oudste 72.
De muziekgroep richt regelmatig zelf showavonden in, waarop telkens honderden muziekliefhebbers afkomen. Verder maakten ze reeds concertreizen naar steden als Berlijn en Erfurt en waren ze te gast op grote evenementen zoals de Middelkerkse bierfeesten. Onlangs nog sloot The Sound of Music het toeristisch seizoen af in het Duitse Brüggen.
Op vrijdagavond zijn de repetities, om de twee weken wordt er voltallig gerepeteerd. De tussenliggende weken worden benut om per sectie (trompetten, trombones, begeleiding, saxen) de nummers in te studeren.
In 2010 bestond de bigband 35 jaar en dat werd gevierd met enkele topconcerten in Houthalen-Oost. Gastzanger was Maarten Cox. Na een mooi feestjaar en uiteraard een 35-jarige traditie ontvangt The Sound of Music nu dus dankzij de vele stemmen van de lezers van deze website de titel "Persoonlijkheid van het Jaar 2010 van de gemeente Houthalen-Helchteren". Dik verdiend!

Op de tweede plaats, met 16% van de stemmen, eindigde tattoo-kunstenaar Frank Diliën. Frank is al jaren actief in de tattoowereld en heeft zijn eigen tattooshop in Houthalen-Centrum. De voorbije jaren was hij als tattoo-kunstenaar al succesvol op tal van internationale wedstrijden. Ook in 2010 behaalde Frank heel wat eer. Zo ging hij in 2010 met de hoofdprijs lopen op de Internationale Tattoo Convention in Eindhoven.

Derde werd met 8% van de stemmen Johan Schouteden. Johan is de schaapsherder van de Sonnishoeve in Helchteren. Jaarlijks organiseert hij onder meer "Kerst met de herder"; een winterevenement voor het goede doel. In 2010 behaalde Johan het internationale nieuws toen hij met zijn schaapskudde van Maaseik naar Brussel trok. Met zijn actie wilde Johan het belang van de biodiversiteit aankaarten en dit op de internationale politieke agenda plaatsen.

Hieronder geven we u graag de volledige top vijftien mee:

1. 38% The Sound of Music
2. 16% Frank Diliën
3. 8% Johan Schouteden
4. 6% Marcel Lijnen (frontman van het actiecomité Het Gaat om U uit Lillo)
5. 5% Bert La Lau (Belgisch Kampioen handbiken)
6. 5% Kris Poncelet (bracht in 2010 stamceldonatie in de nationale media met zijn persoonlijke oproep)
7. 4% Ann Vervoort (voormalige zangeres van Milk Inc die in 2010 overleed)
8. 3% Maarten Wijnants (profwielrenner met onder meer mooie resultaten in de Tour de France 2010)
9. 3% Hannelore Desmet (Belgisch Kampioen hoogspringen)
10. 3% Gust Feyen (voorzitter Limburgse milieukoepel)
11. 3% Maurice Vanhove (75-jarige die in 2010 de Mont Ventoux met de fiets beklom)
12. 2% Alain Yzermans (burgemeester die in 2010 de bouw van het NAC startte en de Clean Tech Campus realiseerde)
13. 1% Kurt van Briel (Belgisch Kampioen Latijnse dans)
14. 1% Jean De Schutter (bezieler van het mijnmuseum die in 2010 de 60.000ste bezoeker mocht ontvangen)
15. 1% Staf Timmers (kunstenaar die in 2010 nav zijn 70ste verjaardag te boek werd gesteld)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weinig tot geen postbedeling
Door een staking bij het postsorteercentrum in Antwerpen, zal er vandaag weinig of geen post in de brievenbus vallen. In het postsorteercentrum van Antwerpen wordt de post voor de provincie Antwerpen én Limburg verdeeld.
Intussen raakte bekend dat ook in het sorteercentrum in Gent een solidariteitsactie op gang kwam. Hierdoor zal heel Vlaanderen weinig tot geen post ontvangen. Hoe lang de actie nog duurt, is niet bekend.
De actie wordt georganiseerd door de bonden. Die vinden onder meer dat de hulppostbodes te weinig verdienen. "Met deze waarschuwingsactie maken we duidelijk dat het personeel de arrogante houding van de directie niet langer pikt", zegt Richard Bastanie, gewestelijk secretaris van ACV Transcom Post.
"We klagen het uitblijven van een akkoord over de DA-contracten aan, de zogenaamde hulppostman. Dat zijn de slecht betaalde contracten die worden aangeboden aan de nieuwe postbedelers. Daarnaast moesten de postmannen die al in dienst waren ook zo'n contract ondertekenen en boeken ze een verlies van netto 250 euro per maand."

"Deze waarschuwingsactie overvalt ons", zegt woordvoerder Fred Lens van bpost. "Temeer omdat de onderhandelingen rond de contracten van de hulppostmannen nog volop bezig zijn. Met deze actie lijkt het wel of de vakbonden een finaal voorstel van tafel vegen, maar zover zijn we nog niet." (bron HBVL)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.After New Year party
Speelpleinwerking COCO uit Houthalen-Oost organiseert aanstaande vrijdag 7 januari een after New Year party. Deze leuke fuif zal doorgaan in jeugdhuis The Bassment in Houthalen-Oost. De muziek komt van DJ Juva en DJ Alex. Zij draaien onder meer electro house en R&B.
De deuren gaan open om 21.00 uur.

Kaarten in VVK kosten 4,5 euro, aan de kasse betaal je 6 euro. Voorverkoopkaarten vind je bij de nachtwinkel in Houthalen-Oost of bij het Ijsroosje, eveneens in Houthalen-Oost.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemschikken
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 11 januari start Volkstuin Helchteren met een nieuwe lessenreeks bloemschikken. De lessen zijn één maal per maand op dinsdag en donderdag. Iedereen die interesse heeft in bloemschikken, is welkom: zowel beginners als gevorderden. De lessen gaan door in ontmoetingscentrum De Roepsteen in Helchteren en starten telkens om 19.30 uur. Op 11 en 13 januari start de eerste les.
Meer info: tel. 011 724403 of 011 728006.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studietoelage
Ouders die een studietoelage willen aanvragen voor hun kleuter, lagere schoolkind, leerling in het secundair onderwijs of leerling in het hoger onderwijs, kunnen voor de nodige ondersteuning terecht in de vrijetijdswinkel in het mijngebouw (Centrum Zuid) en wel op volgende dagen:
-- maandag 10 januari 2011 van 13 uur tot 18 uur
-- maandag 14 februari 2011 van 13 uur tot 18 uur

De gemeentelijke medewerkers helpen je met het invullen van de juiste documenten die vereist zijn voor de aanvraag van de studietoelage. Om deze documenten goed te kunnen invullen, is het wel voornaam dat je als ouder een aantal zaken meebrengt:
-- Alle SIS-kaarten en identiteitskaarten van het gezin.
-- Attesten van de inkomsten van 2008, alleen als iemand binnen jouw gezin:
              --- een leefloon of bestaansminimum van het OCMW krijgt,
              --- een inkomensvervangende tegemoetkoming aan mindervaliden (vanaf 66%) ontvangt,
              --- een niet-belastbare beurs heeft,
              --- een inkomen in het buitenland of bij een Europese of andere internationale instelling kreeg in 2008.
-- Als iemand binnen het gezin alimentatiegeld heeft ontvangen in 2008: een fotokopie van alle relevante rekeninguittreksels,
-- Als de student op kot zit: een fotokopie van het huurcontract 2010-2011,
-- Als de student in het buitenland of in de Franse of Duitstalige Gemeenschap studies volgt: een inschrijvingsattest en een attest met het resultaat van het vorige academiejaar, 
-- Als de leerling in het buitenland of in de Franse of Duitstalige Gemeenschap lessen volgt: een inschrijvingsattest, programma en lessenrooster.

Indien je tijdens de gemeentelijke zitdagen niet kan, kan je ook hulp vragen bij de school, het CLB, de provincie of het OCMW.
Meer info: Gemeentelijke dienst Onderwijs, tel. 011 600511.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD&V hekelt houding burgemeester

Mandatarissen van de lokale CD&V-afdeling zijn niet te spreken over de houding die burgemeester Yzermans aannam tijdens het bezoek van premier Leterme aan het asielcentrum.
Op 31 december bracht premier Yves Leterme een eindejaarsbezoek aan een aantal asielcentra in ons land. Op de middag was hij aanwezig bij de asielzoekers die tijdelijk in de kazerne van Helchteren zijn ondergebracht. De premier schoof er, samen met een aantal lokale politici, aan bij de lunch.
Opvallende afwezige was burgemeester Yzermans (SP-A) en dat kon de lokale CD&V-afdeling niet bekoren. Yzermans verkoos om niet aanwezig te zijn, enerzijds uit protest voor de manier waarop het asielcentrum er in Helchteren gekomen is en anderzijds omdat het volgens de burgemeester niet past om politieke promotie te voeren op kap van de asielzoekers. Yzermans wil de betrokken asielzoekers in stilte steunen en niet voor het oog van de camera.
Die argumenten vonden echter geen ingang bij de CD&V. Zij vinden net dat de burgemeester door zijn afwezigheid een politiek statement wil maken en hierdoor dus net wél de media opzoekt. Begrip voor de houding van de burgervader was er van hun zijde dan ook niet.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
>> Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turnen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 25 januari start OKRA Helchteren met een nieuwe turncursus "Fit terwijl je zit". De lessen gaan door in ontmoetingscentrum De Roepsteen, in het centrum van Helchteren. Wie wil deelnemen betaalt 12 euro en dit voor de hele reeks van in totaal 40 lessen. De lessen vinden altijd plaats op dinsdagnamiddag, behalve in de maanden juli en augustus.
Voor meer info of inschrijvingen kan je bellen naar 011 603850.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekantelde vuilniswagen
Op de Europarklaan is vanmorgen een ongeval gebeurd met een vuilniswagen. De vrachtwagen was op het gladde wegdek beginnen slippen en kantelde uiteindelijk. Gelukkig vielen er geen gewonden.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtsofa op Kelchterhoef
In het najaar wil het gemeentebestuur op domein Kelchterhoef een buurtsofa plaatsen. Dit idee groeide uit het project Social Sofa dat buurtopbouwwerk in Houthalen-Oost momenteel realiseert. Op een aantal plaatsen in de wijk wordt een bank geplaatst. Niet zomaar een bank, maar een kunstzinnige mozaïekbank waarbij de mozaïeksteentjes er worden opgeplakt door wijkbewoners. De bank moet het hart worden van een gezellige verzamel- en keuvelplek in de wijk.

Ook in Kelchterhoef komt dus zo'n bank. Maar het mozaïekmotief van de bank is er nog niet. Hiervoor doet het gemeentebestuur een oproep naar creatieve inwoners van onze gemeente. Tot 30 april kan iedereen die dat wil een mozaïekontwerp voor de Kelchterhoef-bank insturen.
Hoe je dat moet doen, en wat er van je verwacht wordt, lees je op www.houthalen-helchteren.be. Hier kan je ook je deelname aan deze wedstrijd bevestigen. Succes alvast!
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
De allerbeste wensen voor 2011.
Dat het een jaar vol uitdagingen, kameraadschap, passie, geluk en vooral met een prima gezondheid mag worden.
Kortom, een zorgeloos jaar waarin we met z'n allen meer tijd maken voor de dingen die er écht toe doen.
Stijn
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
31-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programmeer je ICE-nummer!

In de lokale politiekrant roept de politie de bewoners op om een ICE-nummer te programmeren in hun gsm. Het is te hopen dat u deze tip nooit nodig hebt, maar het is toch handig om te weten. Stel, u raakt ernstig gewond en buiten bewustzijn. De hulpdiensten willen dan snel uw familie verwittigen. Via je GSM achterhalen ze wel enkele telefoonnummers, maar wie ze als eerste moeten bellen blijft een raadsel. Daarom werd het ICE-nummer in het leven geroepen. ICE staat voor ‘In Case of Emergency’, snel vertaald ‘in geval van nood’. Programmeer in je GSM onder de naam ICE1 de nummer van de persoon waarvan je wil dat de politie hem of haar als eerste contacteert in geval van nood. Dit is voor de hulpverleners erg nuttig en spaart kostbare tijd. Voeg ook de landcode voor het nummer in, dan werkt het ook in het buitenland. Immers het ICE-nummer is internationaal erkend.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACLI Vlaanderen
In de wijk Meulenberg kunnen werklozen op bepaalde momenten terecht bij medewerkers van ACLI Vlaanderen om hen te helpen zoeken naar een gepaste job.  ACLI is een erkende organisatie die werkt rond volksontwikkeling en sociaal-culturele promotie. “We helpen bij sollicitaties, gaande van het maken van een CV tot contacten leggen met werkgevers” aldus bijblijfconsulent Mustafa Harraq.
Meer info: tel. 089 357416 of www.acli-vlaanderen.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarverslag 2010: deel 4

Sportief
Huidig bondscoach Georges Leekens begon er zijn carrière, maar de laatste jaren gaat het steil bergaf met Sporting Houthalen. Triest hoogtepunt was een voetbalmatch begin dit jaar waarbij liefst 5 spelers van Sporting een rode kaart kregen. Nooit gezien in het lange bestaan van de club.
Gelukkig was er op een aantal andere fronten leuker nieuws te rapen. Mike Taffin behaalde brons op het EK twirling en Hannelore Desmet werd Belgisch kampioen in het hoogspringen. Ook Kurt van Briel schreef geschiedenis. Hij werd samen met zijn Zolders partner Belgisch Kampioen Latijns dansen. Bert La Lau was dan weer goed voor de titel van Belgisch Kampioen handbiken. Wielrenner Wout Franssen werd in juni verkozen tot sportfiguur van het jaar.

Op 8 juni bereikte Maurice Vanhove de top van de Mont Ventoux. Op zich niets bijzonders voor fietsliefhebbers, ware het niet dat Maurice liefst 75 lentes op de teller heeft staan.

Vaarwel kanon, welkom asielzoekers
Jarenlang stond er een oud kanon voor de kazerne van Helchteren. Nu niet meer. In februari veroorzaakte minister De Crem heel wat ongenoegen door te zeggen dat een aantal legerkazernes versneld zou sluiten. Onder de geciteerde namen, ook die van Helchteren.  Later op het jaar, midden oktober, kreeg de gesloten kazerne van Helchteren een nieuwe, zij het tijdelijke, bestemming. Niet minder dan 550 asielzoekers nemen er hun intrek. Het gemeentebestuur was ontgoocheld in de manier waarop onze gemeente opnieuw belast werd met zo’n zware druk.

Penneninkt vloeide in 2010
Heel wat inwoners voelden zich in 2010 geroepen om de schrijverspen ter hand te nemen. Bart Demyttenaere stelde zijn boek vol verhalen van markante vrouwen voor en Lode Franssens schreeft het boek ‘Twee eeuwen Houthalen'.
Mooi was ook de verschijning van het autobiografisch werk over kunstenaar Staf Timmers, opnieuw van de hand van Bart Demyttenaere.  Vic Lijnen presenteerde in september zijn boek ‘Kwalaak zoals het vroeger was’.

Inwoners namen het voortouw
Opvallend was de oproep van Kris Poncelet uit Helchteren in augustus. Kris bracht zijn ziekte in de kijker en liet dit de aanleiding zijn voor een oproep tot stamceldonatie. Het leverde hem nationale media-aandacht op, maar het belangrijkste resultaat was dat mensen nu wisten wat stamceldonatie inhoudt.
Een dikke pluim ook voor herder Johan Schouteden die eind augustus met zijn schaapskudde richting Brussel trok. Met deze actie wilde Johan, samen met andere herders, het belang van biodiversiteit op de agenda plaatsen.

Op 3 september opende de vzw Warm Hart de allereerste Sociale Kruidenier in Limburg. De vereniging waar armen het woord nemen, verwezenlijkte zo een belangrijke droom.  En ook het bedrijfsleven boert goed in onze gemeente. Zo kende Unizo haar jaarlijkse Milieu- en Energie-award toe aan het bedrijf Airdeck uit onze gemeente.

Met dit positief nieuws sluiten we ons jaaroverzicht van 2010 af. Rest ons alleen nog jullie zeer fijne eindejaarsdagen toe te wensen, alsook een veilig begin van een gelukkig, zorgeloos en gezond 2011.

 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (5)
29-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theodoor Masystraat
Als de fikse winterprik achter de rug is, zullen de werken hervatten aan een nieuwe zijstraat van de Edelweisstraat in Houthalen-Oost. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voert er momenteel wegen-, riolerings- en omgevingswerken uit en dit in totaal voor zo’n 800.000 euro. Nadien zal CV Vooruitzien er sociale koopwoningen bouwen. De gemeenteraad legde intussen ook al de naam vast van de nieuwe straat. Het wordt de Theodoor Masystraat.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalophaling
Ook in 2011 zal Limburg.net ervoor zorgen dat het huisvuil, pmd, en groenafval bij de inwoners thuis wordt opgehaald. Tot nu toe werd dat steeds op maandag gedaan, maar vanaf 2011 zal de afvalophaling in Houthalen-Helchteren op dinsdag doorgaan. Door de verplaatsing van de ophaaldag kan de ophaalfirma haar wagenpark efficiënter inzetten waardoor de dienstverlening beter verzekerd blijft.
De digitale afvalkalender vindt u terug op www.limburg.net.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarverslag 2010: deel 3

Schieten op afval
2010 zal hoe dan ook de geschiedenis ingaan als het jaar van de afvalreuzen. Bionerga wou een nieuwe afvaloven van 290.000 ton, burgemeester Yzermans niet. Dat liet hij dan ook te pas en te onpas verstaan. Groot was de frustratie bij Bionerga toen Yzermans in volle verkiezingsstrijd begin juni uitpakte met zijn eigen boekje. In dit boekje ging hij ten strijde tegen de grote afvalberg. Elk huisgezin ontving het boekje gratis in de bus en voor velen was het dan ook een ongepaste verkiezingsstunt.

Begin juli maakte de Group Machiels bekend dat ze plannen heeft met het REMO-stort. Met de mooie naam Closing the Circle omarmt Machiels het idee om het aanwezige afval op te halen en te verwerken in nieuwe installaties. Er is sprake van maar liefst 5 afvalverwerkingsinstallaties op het terrein. Burgemeester Yzermans die eerder zwaar van leer trok tegen de oven van Bionerga, blijft opvallend stil in dit dossier en hij roept Gouverneur Reynders op om het woord te voeren.

Het jaar van de klucht
Zoals het het mensdom betaamt, viel er ook te lachen in 2010. Zo was het grappig om zien hoe politiecommissaris Lucas in de gemeenteraad aantoonde dat de nieuwe wapenstok best wel veilig en zachtaardig was. Een aantal raadsleden hadden daar eerder vragen over gesteld. 

Op diezelfde gemeenteraad van 28 januari stond ook het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de Dienstencampus op de agenda. In een normale situatie zou eerst de gemeenteraad zich uitspreken over de inhoud van dit RUP, waarna het gepubliceerd wordt in het Staatsblad. Maar niet zo in onze gemeente. De publicatie in het Staatsblad verscheen vlak vóór de gemeenteraad. “Een overijverige ambtenaar” was de verklaring, al bleek de betrokken schepen niet op de hoogte en was hij danig op de tenen getrapt.. Foutje van het bestuur… 

Houthalense ballen haalden in 2010 zelfs het nationale nieuws. Een achterbuur van voetbalclub FC Park weigerde de overgevlogen ballen nog terug te geven aan de voetbalclub. Een dertigtal ballen sierden hun gazon.
Om even in de sportsfeer te blijven, was het voor de oppositie een brug te ver toen in mei werd ontdekt dat de overgang van de vzw Sport naar het AGB Sport in een restaurant in Bokrijk gevierd werd met een etentje voor de bestuursleden van beide verenigingen. Aan de rekening van 2.900 euro te zien, was het erg lekker.

Sinds 2010 kan het gemeentepersoneel verplaatsingen ook op een milieuvriendelijke manier doen. Er werden 5 elektrische scooters aangekocht, wat in de gemeenteraad toch wel wat vragen opleverde. Vragen die er ook kwamen toen schepen Ventura aankondigde dat hij voor 10.000 euro een paddentunnel zou laten bouwen in de Loerstraat. Hierop kwam het voorstel van CD&V om de 5 buurtbewoners die er wonen elk 100 euro te geven, zodat ze tijdens de paddentrek een taxi konden nemen om die 200 meter om te rijden als de straat afgesloten werd voor de overstekende padden.

In Houthalen-Oost werd geen paddenvlees gegeten, maar wel halalvlees. Al wisten veel ouders van kleutertjes niet dat hun kinderen dit ritueel geslacht vlees voorgeschoteld kregen. Het leverde een petitie op tegen dit vlees in de scholen en het leverde ook… een daguitstap voor de kindertjes op zónder vlees, met enkel frietjes.

2010 leerde ons ook dat een politiecombi die bij een eethuis staat niet altijd wil zeggen dat de betrokken agenten honger hebben. Toen een combi opdook voor brasserie De Bosrand in Hengelhoef, was dit niet voor een broodje gezond, maar wel voor een broodje Cannabis. In de kelders van de brasserie werd immers een heuse hennepplantage ontdekt. 

Een plotse duisternis overkwam onze gemeente op 8 november. Een marter had zich een weg gebaand in een hoogspanningscabine, waarbij hij een kortsluiting veroorzaakte die grote delen van onze gemeente zonder stroom zette. Het diertje bekocht deze stunt wel met z’n leven.
Een stunt was er ook tijdens het optreden van Adriaan Van Den Hoof in het CC Casino. Het dak van het cultuurcentrum bleek niet waterdicht te zijn, waardoor een aantal emmers op het podium en in de zaal soelaas moesten brengen. Het zeil dat schepen Assecour had besteld, was helaas niet op tijd aangekomen...

En tot slot was er grafdelver Leo Varewijck. De minzame man verloor de voorbije zomer zijn moeder. Alsof dat nog niet voldoende is, moest de man ook zijn sociale woning, die hij samen met zijn moeder al meer dan 48 jaar betrok, verlaten. Leo had de administratieve procedure niet gevolgd, waardoor hij nu om administratieve redenen uit het huis moest…

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sylvesterbussen tijdens eindejaarsnacht
Tijdens de eindejaarsnacht legt De Lijn Limburg in samenwerking met provincie en gemeenten verschillende Sylvesterbussen in. Dieze zorgen voor een veilige verplaatsing naar de fuiflocaties. De meeste gemeentebesturen bieden inwoners die dat wensen een gratis ticket aan. Met zo’n ticket kunt u onbeperkt gebruik maken van deze bussen, ze zijn uitsluitend geldig op 31 december 2010 en 1 januari 2011. Indien uw gemeentebestuur meedoet aan de actie, kunt u de tickets afhalen bij de balie van het gemeentehuis. U krijgt er meteen ook een boekje met de dienstregelingen bij. Gelieve uw identiteitskaart mee te brengen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijnmuseum zoekt helpende handen.
Het mijngebouw krijgt een nieuwe toekomst met de komst van het Clean Tech centrum. Dat betekent ook dat het mijnmuseum eveneens aan een nieuwe toekomst begint. Maar vooraleer het zover is, wacht nog een hele grote klus; de digitale inventarisering van de volledige museumcollectie. 
Vrijwilligers starten midden januari 2011 met deze digitale inventarisering onder leiding van conservator Jean De Schutter. 
Voor deze gigantische klus is men nog op zoek naar helpende handen.
Ben je handig met de PC en heb je tussen half januari en eind februari 2011 enkele dagen vrij om collectiestukken onder begeleiding in te geven in de computer, dan ben je van harte welkom. Zo help jij mee het behoud van de collectie van het mijnmuseum te verzekeren. Elke vrijwilliger wordt met open armen, goed gezelschap en een kopje koffie verwelkomd.
Interesse: neem even contact op via tel. 011 89 07 00.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarverslag 2010: deel 2

Politiek schouwtoneel
Het politieke spel werd in 2010 ook weer als vanouds gespeeld. Zo was er wat commotie rond een weide die dankzij ‘dienstbetoon’ werd toegewezen voor gebruik aan een schapenhouder in onze gemeente. Voor de oppositie was dit een brug te ver. Begin mei raakte ook bekend dat Houthalen voor het eerst een N-VA –kandidaat op een kieslijst had staan. Geert Gerits zou in juni bij de federale verkiezingen immers opkomen voor deze partij. Hij was echter niet de enige inwoner die op 13 juni zou opkomen. Ook burgemeester Yzermans stond op de SP-a lijst. Dat leverde hem in juni echter een teleurstellend resultaat op. Verrassend was vooral het goede resultaat van Els Tiri (CD&V) en de frappante verkiezingsoverwinning van de N-VA.

De oppositie verenigde zich in 2010. Grote hefboom hiervoor was de bouw van het Nieuw Administratief Centrum. Volgens de oppositie staat de financiering van dit megalomaan project op losse schroeven en ze stuurden dan ook een algemene waarschuwing hieromtrent de wereld in.

Van vandalenstreken tot baksteengooien
Meulenberg kwam helaas ook in 2010 opnieuw in de kijker te staan. In het begin van het jaar woedde er een ware diefstallenplaag.  Die plaag deinde nadien uit naar Centrum Zuid. Tal van bedrijven kregen er het voorbije jaar dieven over de vloer. In Helchteren waren er dan weer dieven op pad, die een bijzonder doel voor ogen hadden; het stelen van airbags.
In Kwalaak waren er dan weer vandalen die dolgraag het oude schoolgebouw van het atheneum zagen verdwijnen. Reeds voor de derde maal werd er in mei brand gesticht. In diezelfde maand speelde de chirokinderen van Meulenberg ook onder politietoezicht. Dit toezicht kwam er nadat eerder een chiroleider met een baksteen gemolesteerd werd toen hij tussenbeide wou komen bij een ruzie tussen een tienermeisje en enkele jongens. Nooit eerder waren de veiligheidsmaatregelen bij een chiro-activiteit zo groot. Het baksteen-incident was een voorbode voor een nieuwe woelige tijd op Meulenberg. De federale politie werd ingeschakeld om de rust in de wijk te doen weerkeren. Hoofddoelwit van een aantal vandalen bleef ook in 2010 het parochiezaaltje in de wijk.  Op 9 juli zorgde een brandbom voor zwartgeblakerde muren aan dit gebouw.

Afscheid nemen
2010 was ook een jaar van afscheid nemen. Jarenlang was Villa Basta dé cultuurwerkplaats van Limburg die haar hoofdzetel in Houthalen had. In 2010 verhuisde de Villa echter naar Hasselt. Hiermee kwam een definitief einde aan een jarenlange jeugdige traditie in onze gemeente. Maar niet alleen cultuurhuis Villa Basta verdween in 2010, ook de wijkfilialen van de bib werden gesloten. 2010 was het jaar van de fusionering van de boeken: allemaal samen in Houthalen-Centrum. Een busje brengt je er wel heen.
Een resem honderdjarige eiken die de lanen sierden in Hengelhoef, moesten er aan geloven. Het deed pijn te zien hoe deze reuzen met een doffe slag tegen de grond ploften. De bomen, Amerikaanse eiken, zijn uitheems en in het kader van een natuurbeheersplan werd geopteerd om enkel nog inheems groen te laten staan. Een vorm van natuurracisme dat veel inwoners diep schokte.
Een schokgolf ging ook door de gemeente nadat bekend raakte dat voormalig Milk Inc –zageres Ann Vervoort in haar woning in Houthalen-Oost dood was teruggevonden. En op 1 september nam heel de wereld afscheid van Jef Ulburghs.

Het Gaat Om U leeft verder, Om-Nu sterft uit
De omleidingsweg bleef beroeren. In januari al gaf het actiecomité Het Gaat Om U heel wat nieuwe info op een informatievergadering. Hierbij werden voor het eerst heel concrete beelden getoond van de toekomst van Lillo. Schrikwekkende beelden met een groot viaduct en woningen die voor het merendeel van de tijd in de schaduw vallen…  Ook in Zonhoven doken stilaan meer en meer tegenstanders van de omleidingsweg op toen bekend werd dat het grootste klaverblad van Limburg op de grens tussen Houthalen en Zonhoven zou worden gebouwd. Op de gemeenteraad van april leverden actievoerders die strijden tegen de omleidingsweg niet minder dan 700 bezwaarschriften in  tegen de komst van de weg en dit naar aanleiding van het openbaar onderzoek in het kader van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Op een extra gemeenteraad in mei, werd hier een vervolg aan gebreid met een grote actie vanuit Het Gaat Om U. Een 70-tal betogers bezetten de gemeenteraad, wat zelfs leidde tot een hardhandig optreden van de politie. De regenboogcoalitie kreeg slogans als ‘Moordenaars’ te slikken.
Dat Lillo nog steeds een onafhankelijke staat is, werd met het onafhankelijkheidsfeest op 30 mei opnieuw in de kijker geplaatst. Voor de gelegenheid werd zelfs een eigen dorpsbier gebrouwen.

Niet alleen de actievoerders tegen de omleidingsweg bezochten de gemeenteraad, ook de bewoners van de Souwstraat trokken er aan de alarmbel. Hun straat wordt gebruikt als sluipweg tussen de Grote Baan en de Koolmijnlaan, wat zorgt voor levensgevaarlijke toestanden. Maar, het bestuur week niet en de Souwstraat is nog steeds onveranderd geopend.

Aan de andere kant werd in 2010 de partij Om-Nu helemaal uitgehold. In december maakte schepen Timmermans bekend dat hij in 2012 zal opkomen voor N-VA. Hij blijft vooralsnog wel zetelen als schepen voor de partij Om-Nu. Ook gemeenteraadslid Lijnen stapte op bij Om-Nu en zetelt voortaan als onafhankelijke. Hiermee werd in 2010 de vermoedelijke doodsteek gegeven aan Om-Nu.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs