ON7FU Ferriet Toepassingen
Hoogvermogen Stroombaluns, Coax lijnisolators en RX Antenne Impedantie Transfo's
Indien het iets professioneler mag (moet) zijn.......... Bezoek deze website regelmatig. Er zal regelmatig informatie toegevoegd worden.
Foto
Ondernemingsnummer: 0820.187.062
Foto
Inhoud blog
 • WIDEBAND LINE ISOLATOR
 • Polycarbonaat behuizingen voor ON7FU producten.
 • Feedback
 • Overzicht foto.
 • Om te onthouden.
  NIEUW ! ! FT240-31 61mm RINGKERNEN VOOR DE LAGE HF BANDEN
  Interessante documenten: Stroombaluns en Common-Mode Chokes
 • Common-Mode Chokes, W1HIS
 • RFI and HAM Radio, K9YC
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  21-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding

  Professioneel gebouwde BALUNs, UNUNs en RF transformatoren voor radioamateur toepassingen.

  ON7FU Ferriet Toepassingen
  Hugo Cnudde
  Dosseweg 11
  8890 Moorslede
  België
  E-mail: hugo.cnudde"at"telenet.be

  Note: Bij het mailen; "at" in het E-mail adres hierboven vervangen door het @ teken aub.

  GSM: +32 477 920212

  English Language?

  !  !  !  Please Visit our new website  !  !  !

  http://www.on7fuferriteapplications.com
  NIEUWS ! ! 
   Alle modellen standaard in Polycarbonaat behuizing .

  Prijzen voor baluns en line isolatoren zijn inclusief montage opties.  ! !  CE gecertificeerd  ! !

  Zoals vereist door de Europese wetgeving, teneinde legale verkoop, gebruik en vrije circulatie op de Europese markt toe te laten.

  Aangetoonde en gedocumenteerde conformiteit met de toepasselijke Europese richtlijnen:

  Richtlijnen beschouwd: Laagspannings richtlijn, Algemene product veiligheids richtlijn, EMC richtlijn, R&TTE richtlijn, RoHS richtlijn, WEEE richtlijn.

  Producten dragen het CE label.  CE certificaat, Notified Body Opinie Statement en Technical Construction File beschikbaar op aanvraag voor bevoegde instanties.

  Nieuwe Producten ! !
   

  ! ! ! ! Lichtgewicht, medium power 1/1 stroombalun voor draadantennes ! ! ! !

  !!!!  HEXBEAM "BALUN" !!!!

  !!!! WIDEBAND LINE ISOLATOR !!!!


  Reviews:
  http://www.eham.net/reviews/detail/9665


  Wat onderscheidt ON7FU BALUNs en UNUNs van ogenschijnlijk vergelijkbare “commerciële”producten?

   

  De bouwwijze:

   

  ON7FU baluns zijn gebouwd in een solide weersbestendige behuizing en zijn gecoat en/of opgegoten met een synthetisch hars wat goede RF, elektrische isolatie en mechanische eigenschappen heeft.

  Bovendien zorgt het hars voor het verankeren van alle aansluitboutjes en connectoren, en stabiliseert het de inwendige onderdelen en verbindingen.

  Op die manier worden een volledige vochtdichtheid, en zowel mechanische als elektrische superieure eigenschappen verkregen.

  De baluns zijn zeer conservatief gespecificeerd, rekening houdend met de slechtst mogelijke gebruiksomstandigheden en kunnen bij normaal gebruik met ruime reserve het aangegeven vermogen verdragen.

  Alle gebruikte onderdelen zijn van de hoogste kwaliteit beschikbaar op de professionele markt. (Teflon connectoren, teflon coax, Inox aansluitklemmen, en ABS behuizingen).

  Op aanvraag kan een individueel, en gepersonaliseerd meetrapport meegeleverd worden ter staving van de elecktrische eigenschappen.

   


  Herkent U zich in volgende situaties?

  "Ik heb een nieuwe antenne op mijn mast geplaatst. Na enige tijd werd mijn VSWR slecht en onstabiel. Ik dacht dat mijn antenne defect was. De antenne moest terug van de mast. Na onderzoek bleek er water in mijn balun gekomen te zijn".

  Niet met een ON7FU balun. Deze zijn immers volledig waterdicht (IP68). Ze zijn gecoat en/of opgegoten met kunsthars en zijn dus bestand tegen alle weersinvloeden.

  "Ik heb een lineaire versterker gekocht die 1000 Watt kan leveren. Mijn antenne en mijn balun zijn gespecifieerd op 2000 Watt. Na enige tijd schakelde mijn versterker steeds in beveiliging. Na onderzoek bleek mijn VSWR slecht te zijn geworden. De antenne moest terug van de mast. De windingen van mijn balun bleken doorgeslagen en verbrand te zijn".

  Niet met een ON7FU balun. ON7FU baluns zijn zeer conservatief gespecifieerd. Ze maken gebruik van teflon coax en teflon draden die niet verbranden of smelten en zijn  behandeld met kunsthars, die een doorslagspanning heeft van 250 kV/cm.

  "Ik wou mijn antenne wijzigen. Daarvoor moest ik mijn balun losmaken. Bij het losdraaien van de aansluitklemmen kwamen de verbindingen binnenin de behuizing los. Ze konden niet meer degelijk vastgezet worden en vrees nu voor mogelijke slechte contacten".

  Niet met een ON7FU balun. Alle aansluitboutjes zijn verankerd in het opgietmiddel en komen dus niet los bij het losmaken van de uitwendige aansluitingen.

  "Doordat mijn antenne nogal heen en weer waait, is er waarschijnlijk iets losgekomen in mijn balun. Er rammelt iets in de behuizing. Mijn VSWR is intermiterend slecht".

  Niet met een ON7FU balun. Alle onderdelen zijn mechanish gestabiliseerd doordat ze verankerd zijn in het opgietmiddel.

  "Ik heb een antenne geplaatst ik gebruikte zoals voorgeschreven een balun (van het merk X). Toch heb ik RF Interferentie".

  Niet met een ON7FU balun. ON7FU baluns werken enkel via het stroombalun (common mode choke) principe, en zorgen ervoor dat RF stromen op de buitenmantel van de coax minimaal zijn, waardoor de coax niet uitstraalt. Hierdoor wordt ook het stralingspatroon van de antenne optimaal gehouden en wordt de voedingspunt impedantie niet beinvloed.

  "Mijn vrienden vertelden mij dat een antenne evengoed straalt zonder balun. Ik heb om wat kosten te besparen enkel een center isolator geplaatst. Nu stel ik vast dat het metaal van mijn TRX “warm” staat, en ik verbrand mij aan mijn tafelmicrofoon. Ik stoor verschillende toestellen in mijn shack en krijg rapporten van een vervormde modulatie".

  Niet bij gebruik van een ON7FU stroombalun.


  "Mijn antenne is relatief ver van mijn woning opgesteld. Toch heb ik bij ontvangst last van storingen veroorzaakt door de digitale apparaten in mijn huis en omgeving".

  Niet bij gebruik van een ON7FU Stroombalun. Deze zal er immers eveneens bij ontvangst voor zorgen dat common-mode storingen uit de omgeving via de buitenkant van de buitenmantel van de coax het signaalpad niet kunnen binnendringen.


  "Mijn shack bevindt zich op de verdieping en ik kan mijn TRX niet goed RF aarden. Ik heb een goede stroombalun geplaatst aan mijn antenne en toch heb ik nog enige last van RF inpraten".

  Het is aan te raden om aan de voet van je mast of bij het binnenkomen van de woning een bijkomende line isolator te plaatsen.  Gecombineerd met een goede RF aarding van je coax vormt dit een tweede orde filter voor common-mode stromen .

  Heel wat redenen dus om een ON7FU balun te overwegen ! ! !


  Achtergrond van ON7FU Baluns.


  Wat begon in het begin van de jaren “80, als een vriendendienst voor collega's radioamateurs heeft op heden dergelijk success dat we beslist hebben om de producten voor een ruimer publiek beschikbaar te stellen.

  Inderdaad, sommigen kennen en gebruiken de eerste prototypes van de ON7FU stroombaluns reeds meer dan 35 jaar. Zolang zijn we reeds met die zaken aan het experimenteren.

  Menig radio amateur heeft er zijn interferentie “problemen” mee kunnen oplossen.

  We proberen de bouwvormen en elektrische specificaties nog steeds te perfectioneren.

  Daarom worden er nog steeds nieuwe types gebouwd, en getest.

  We beschikken over een professionele HP Vector Netwerk Analyzer, waarmee de ferriet materialen alsook de eind specificaties van de baluns nauwkeurig kunnen opgemeten worden.


  Elke geproduceerde balun of RF transformator wordt individueel op de netwerk analyzer nagemeten.  Onze Missie.

  In de meer dan 35 jaar dat we actief zijn in RF ontwikkeling, EMC testen en safety certificatie is het steeds onze bedoeling geweest om de opgedane theoretische en praktische kennis uit te dragen naar de HAM radio gemeenschap.

  In de hedendaagse wereld, gedomineerd door digitale apparaten en netwerken is het meer dan voorheen een uitdaging om een HF signaal in de ether te brengen, of om een zwak HF signaal te ontvangen, zonder geconfronteerd te worden met interferentie van, en in deze toestellen.

  Werken in het HF frequentie bereik werd stilaan veel meer dan gewoonweg een draad ophangen en die aansturen met een RF stroom.

  Kennis van antenne en transmissielijn gedrag is nog nooit zo belangrijk geweest.

  Natuurlijk kan niet iedereen RF ingenieur zijn, vandaar dat in een groot aantal gevallen, bijstand van ervaren HAMs meer dan welkom is.

  Antenne specialisten zeggen dikwijls: " het vraagt kennis om ervoor te zorgen dat een draad efficiënt straalt, maar het is nog veel moeilijker om ervoor te zorgen dat de transmissielijn niet meestraalt".

  Hier kunnen wij inspringen met tips en advies.

  Het voorzien van effectieve baluns en lijn isolators is een deel van onze service.

  Je kunt altijd bij ons terecht om bijstand te vragen voor ieder interferentie probleem, zij het met de intentie om onze producten te kopen of niet.

  We zijn steeds bereid om de nodige tijd vrij te maken om U van dienst te zijn.

  We hoeven dit niet te doen "om den brode".

  We hoeven niet te beweren dat we producten verkopen aan het leger, de marine of officiële diensten om serieus genomen te worden.

  De vele interferentie problemen die we tot nog toe opgelost hebben, en de vele honderden producten die we operationeel hebben, zonder een enkele terugname omwille van een defect, spreken voor zich.

  Wat we doen, doen we correct; technologisch, commercieel, deontologisch en legaal en doen we met veel passie en echte "HAM Spirit".

  ALTIJD WELKOM ! ! !

   


  Tags:Stroombalun,balun,Common Mode Choke,Line Isolator,Hoog Vermogen,balun,mantelstroom,
  21-10-2009, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  23-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Data sheet doosvormige 1/1 stroombaluns.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Breedbandige versies met extra hoge mantelstroom onderdrukking.

   Opgegoten  3kW  1/1 stroombalun voor draadantennes en beams of rotary dipolen.

  Voornamelijk bedoeld voor het voeden van HF draad dipool antennes, multiband trap dipoolantennes, rotary dipolen en beams met een voedingspunt impedantie tussen ca. 25 en 100 Ohms.
   (Vooral aangewezen voor gebruik in delicate omstandigheden)
  Belet eveneens dat common-mode ruis uit je shack inkoppelt in je ontvangst signaalpad.

  Ook beschikbaar als lijnisolator voor inzetting op elke plaats in de coaxiale voedingslijn; zie verder op deze pagina. 

  Drie breedbandige versies:

  1/ Doosvormige versie voor draadantennes, met een centrale ophangoog (Ophanging aan centrale support aanbevolen), en twee zijdelingse ogen voor trekontlasting van de antennedraden.

  2/ Dezelfde versie als (1) doch zonder ophangoog en trekontlasting, bedoeld voor montage op de boom van een beam, of aan de topbuis onder een rotary dipool. (Montage d.m.v. aluminium regeltje en 2 spanbanden).

  3/ Dezelfde versie als (2), doch met twee coaxiale connectoren, bedoeld als lijn isolator, inzetbaar op elke plaats in de coaxiale transmissielijn. STANDAARD VOORZIEN VAN RF AARDINGSAANSLUITING.

  Mechanische kenmerken:

  • Geoptimaliseerde 61 x 36 x 13 mm toroidale ferrieten.
  • Hittebestendige teflon coax met hoge doorslagspanning.
  • Professionele, 50 Ohm N-connector of SO239 connector. (IP66 na intapen met zelfvulkaniserende of equivallente tape)
  • RVS M6 aansluitboutjes en M8 RVS oogbouten
  • Uiterst robuuste polycarbonaat UV bestendige behuizing. (115 x 90 x 55 mm)
  • Volledig vochtvrij (IP68), mechanisch gestabiliseerd en verhoogde isolatie door impregneren en opgieten met kunsthars.
  • Gewicht: +/- 500g.

  Elektrische kenmerken:

  • Conservatief gespecifieerde Guanella 1/1 transmissie lijn transformator.
  • Systeem: Coaxiale Common-Mode Choke.  
  • Hoogst mogelijke common-mode impedantie. (Vele malen hoger dan wat haalbaar is met de "ferrite beads over coax" benadering). 
  • Max. vermogen:
   • 3000 W bij een VSWR < 2.0/1, (SSB/CW, ICAS)

         

  • Frequentiebereik:
   • 1.5 tot 30 MHz afhankelijk van de versie.
   • 1.5 tot 55 MHz (line isolator).
    Op vraag optimaliseerbaar voor de lage HF banden (<10 MHz; Mix 31 Ferriet)
    of voor de hogere HF banden (>10 MHz; Mix 43 Ferriet) 
  • Tussenschakel verlies: < 0.05 dB.
   VSWR: < 1.2/1 over het gespecificeerde frequentiebereik.
     
  • HIPOT (Hoogspanningstest):  isolatiespanning: > 10kV AC RMS

  Prijs: 98 Euro

  • Optie LOW HF geoptimaliseerd (type 31 ferriet i.p.v. type 43) : + 6 Euro.
  • Optie N-connector i.p.v. SO239 connector : + 6 Euro.
  • Optie: UL 508A gecertificeerde behuizing. Voor zij die het beste van het beste verkiezen. (Aanbevolen voor extreme omgevingsomstandigheden): + 10 Euro.


      
   Zie ook bijlagen hieronder (klik op link) voor plots van common-mode choke impedantie. 

  Bijlagen:
  Nota_Verbinding van een balun aan een beam..pdf (212.3 KB)   
  Typical CM impedance plot current balun for beam antennas.docx (16.3 KB)   
  Typical CM impedance plot current balun for wire antennas.docx (15.9 KB)     23-10-2009, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Data sheet 9/1 RX Antenne ImpedantieTransformator
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Opgegoten 9/1 RX Antenne Impedantie Transformator met galvanisch gescheiden primaire en secundaire wikkelingen.

  Voornamelijk bedoeld voor het voeden van Beverage, K9AY, Flag en Pennant antennes, met een voedingspunt impedantie in de buurt van 450 Ohm.

  Versie voor RX draadantennes, geoptimaliseerd voor de laagste HF frequentiebanden.

  Mechanische kenmerken:

  • Grote geoptimaliseerde saturatievrije “binocular” LF ferriet transformator.
  • Gewikkeld met teflon draad (hoge doorslagvastheid).
  • 3 RVS M6 aansluitboutjes. (1: antenne, 2: antenne aarding, 3: coax aarding)
  • ABS UV bestendige behuizing. (63 x 57 x 34 mm)
  • Volledig vochtvrij (IP68), mechanisch gestabiliseerd en verhoogde isolatie door opgieten met kunsthars.
  • 50 Ohm SO239 connector. (IP66 na intapen met zelfvulkaniserende of gelijkwaardige tape)

  Elektrische kenmerken:

  • 9/1 conventionele RF impedantie transformator. (Andere impedantieverhoudingen mogelijk op vraag)
  • Gescheiden wikkelingen ter voorkoming van common mode ruis. (Coax en antenne aarde gescheiden, doch indien gewenst verbindbaar dmv uitwendige strap).
  • Max. vermogen:  5 Watt peak.
  • Frequentiebereik:  0.1 tot 10 MHz (VSWR <1.2/1 bij afsluiting met 450 Ohm). (Tot 30 MHz: VSWR<1.5/1)
  • Max. tussenschakel verlies: < 0.35 dB @ 10MHz. 

  Prijs:48 Euro

  Individueel meetrapport (Insertion Loss + VSWR): + 6 Euro.

  Zie ook bijlage hieronder (klik op link) voor schema en plot van VSWR en Insertion Loss.

  Bijlagen:
  Schema + Typ plots 9_1 RX IMP TRANSF..doc (30 KB)     23-10-2009, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  29-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferriet test opstelling bij ON7FU
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto van transmissielijn test JIG, en Vector Netwerk Analyzer voor het testen van ferriet materialen in shack ON7FU.  29-10-2009, 19:39 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  24-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverage antenne afsluit weesrtand met overspanningsbeveiliging
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Beverage antenne afsluit weerstand met ingebouwde overspannings-beveiliging.

   

  Om een beverage antenne unidirectioneel te laten werken, moet deze op het einde afgesloten worden met een weerstand gelijk aan de karakteristieke impedantie van de antenne.

   

  De weerstanden die hiervoor gebruikt worden moeten inductiearm zijn (geen draadgewikkelde vermogenweerstanden) en moeten aan hoge overbelastingen (overspanningen) kunnen weerstaan.

   

  Gewone koolfilm of metaalfilm weerstanden zijn meestal bruikbaar voor korte experimenten, doch gaan vlug defect bij langdurig gebruik.

  Bliksemontladingen in de omgeving, en statische ladingen kunnen de weerstanden zeer gemakkelijk beschadigen.

   

  ON7FU “450 Ohm Beverage Termination Resistors” maken gebruik van laaginductieve “High Surge” weerstanden, met daarover in parallel een gasontladings “Surge Arrestor” die verschillende kiloampere puls stromen kunnen kortsluiten naar de aarde.

  De surge arrestor helpt tevens uw beverage antenne impedantie transfo, en Uw ontvanger te beschermen tegen overspanningen.

   

  De schakeling is ingebouwd in een ABS kunststof behuizing met twee M6 RVS aansluitboutjes, en is opgegoten ter bescherming tegen alle weersinvloeden.

  Prijs: 26 Euro  24-12-2009, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  15-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4/1 Stroombalun voor Windom Antenne

  4/1 Stroombalun voor Windom antenne / of KLM KT34 Beam.


  De gemiddelde voedingspunt impedantie van een windom antenne die niet hoger dan 10 meter boven de grond opgehangen wordt is eerder rond de 200 Ohms dan 300 Ohms.
  Vandaar dat in de meeste gevallen een 4/1 balun eerder aangewezen is dan een 6/1 balun.
  Aangezien de antenne gevoed wordt op een derde van de lengte kunnen er gemakkelijk mantelstromen ontstaan, en is het absoluut noodzakelijk om een stroombalun toe te passen.

  Vanaf heden kunnen wij een 4/1 stroombalun leveren met volgende eigenschappen:

  Frequentiebereik: 3,5 tot 30 MHz.
  Max. vermogen: 1200 W bij VSWR <2/1, (SSB/CW, ICAS)
  Verlies: < 0,1 dB
  Dubbele 61mm ferriet ringkern.
  Teflon wikkelingen en teflon SO239 connector.
  Inwendig gecoat met kunststof hars ter bescherming tegen vocht.
  Ophangoog en zijdelingse RVS ogen voor trekontlasting van de antennedraden
  .

  Dezelfde balun is eveneens leverbaar met montagevoorzieningen voor Yagi antennes. (Ideaal ter vervanging van de KLM KT34 balun)

  OPGELET : DIT IS EEN ECHTE "DUAL CORE" GUANELLA STROOMBALUN  ! ! !

  Prijs: 104 Euro. (Incl. VAT)  15-10-2011, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  02-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemene verkoopsvoorwaarden en betalingsmogelijkheden

  Algemene verkoopsvoorwaarden.

   

  1.      De koper die met ons in handelsbetrekkingen treedt is door dit feit gebonden aan deze verkoopsvoorwaarden.

  2.      Bij gebrek aan protest binnen de acht dagen na ontvangst van de factuur, wordt deze geacht aanvaard te zijn in al haar bestanddelen.

  3.      Alle klachten betreffende een levering dienen schriftelijk medegedeeld binnen de drie dagen  na de levering;

  4.      Al de verkochte goederen blijven eigendom van de verkoper tot de volledige betaling van de kostprijs en de bijhorende taksen en kosten. De koper is niettemin verantwoordelijk voor deze goederen ingeval van diefstal, verlies of schade.

  5.      De goederen reizen op risico van de koper. In geval van tekort of beschadiging moet deze de vervoerder onmiddellijk verantwoordelijk stellen.

  6.      De facturen dienen contant te worden betaald. Bij gebreke aan betaling leveren de nog verschuldigde sommen van rechtswege en zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling een intrest op van 20 % per jaar.

  7.      In geval van betwistingen zijn alleen de rechtbanken van het arrondissement Kortijk bevoegd.

  8.      De ON7FU baluns, RF transformatoren en Ferriet materialen zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in radioamateur opstellingen, en dienen beschouwd te worden als onderdelen voor zelfbouw van zend- en/of ontvangstantennes.

  9.      Ontlastingsbeding: De koper verklaart volledig door de verkoper te zijn geïnformeerd over de toepassings- en gebruiksvoorwaarden van de geleverde producten. Enkel de koper is bijgevolg aansprakelijk voor het verkeerde gebruik van welke aard dan ook van deze producten en aanvaardt de risico’s hiervan. De verkoper wijst dan ook bij voorbaat elke vordering tot schadevergoeding af.

  10.  De producten zijn gedekt door een garantieperiode van 2 jaar vanaf de verzenddatum. De garantie dekt mogelijke constructiefouten. Fouten voortvloeiend uit extreme gebruiksomstandigheden zijn (door de oncontroleerbaarheid van de aard) niet gedekt. Dit houdt onder andere in, doch is niet beperkt tot, fouten van elektrische aard, zoals deze veroorzaakt door overbelasting, gebruik buiten de specificaties, schade door inductie of bliksem en fouten van mechanische aard, zoals breuk door vallen of verkeerde montage of extreme weersomstandigheden. Verzendkosten naar en terug van ON7FU bij garantie omwisseling of herstelling zijn ten laste van de koper.

   

   

  Betalingsmogelijkheden:

   

  Betaling kan gebeuren per bankoverschrijving op rekening met nummer:

  BIC: BBRUBEBB

  IBAN: BE78 3770 9135 9586

   

  of door betaling via PayPal (+5%)

     02-03-2012, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  09-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Datasheet 4/1 UNUN voor verticals
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  4/1 (200 Ohm naar 50 Ohm) UNUN voor gebruik als "pre-match unit" bij monopole en draad verticale antennes.

   

  Trap- of spoelloze vertikale draad of staaf antennes met een lengte van ca. 6 tot 14 meter zijn populair omwille van hun eenvoud.

  Ze kunnen mits enig compromis op meerdere frequentiebanden gebruikt worden.

  De voedingspunt impedantie van een niet resonante verticale antenne is redelijk willekeurig, wat hoge VSWR waarden geeft.

  Om de gemiddelde impedantie binnen het regelbereik van een gemiddelde externe of ingebouwde asymmetrische antennetuner te brengen wordt een 4/1 UNUN (Unbalanced naar UN balanced) impedantietransformator gebruikt als zgn. pre-match unit.

  De UNUN zorgt er tevens voor dat VSWR op de coax kabel (en dus het verlies) binnen de perken gehouden gehouden wordt.

  Zoals met alle verticale antennes wordt de efficientie en het stralingspatroon voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het grondvlak (radialenvlak) wat onder de antenne gelegd wordt.

  Dit kan varieren van een enkele aardingsstaaf met een paar radialen bij een tijdelijke of noodopstelling tot meerdere radialen bij meer permanente opstellingen.

  De ON7FU 4/1 UNUN is gebouwd rond een grote ferriet ringkern, gebruik makende van teflon draden voor de wikkelingen.

  Op die manier kan de UNUN met ruime reserve tot 1200 W verdragen, zelfs onder omstandigheden van hoge misaanpassing.

  Specificaties:

  ·        Frequentiebereik: 1,5 tot 30 MHz.

  ·        Vermogen: 1200W max. bij VSWR <2/1, (SSB/CW, ICAS) 

  • Eigen verlies: < 0,1 dB       

  ·        RVS aansluitingen / Waterdichte behuizing  .

  ·        Teflon coax connector.

  ·        Gemakkelijke montage op de steunbuis van de vertical.

  Prijs: 96 Euro.  09-04-2013, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  18-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1/2 UNUN voor low band korte verticale antennes


  1/2 UNUN voor korte low band verticale antennes.

  Het is algemeen geweten dat verticale antennes de beste keuze zijn om DX te werken op de laagste HF banden.
  In vele gevallen is het wegens de lange golflengte niet praktisch of niet mogelijk om voor de 160 en 80m band "full size" antennes (b.v. kwartgolf) te plaatsen, en moet een of andere vorm van "loading" toegepast worden om de afmetingen binnen het realistiche te houden.
  Capacitieve top loading door middel van "loading wires" is hierbij elektrisch en mechanisch het meest aangewezen.
  Voorbeelden hiervan zijn de "Inverted L" of " Vertical T monopole".
  Een gevolg van het verkorten van de antenne d.m.v. loading is een verlaagde stralingsweerstand.
  Deze daalt in sommige gevallen tot beneden 25 Ohm wat bij directe voeding een VSWR van 2/1 of groter zou geven.
  Om in dergelijke gevallen de voedingspunt impedantie aan te passen aan 50 Ohm kan (wegens de assymmetrische natuur van een vertical) een 1/2 UNUN gebruikt worden.
  Deze zal ervoor zorgen dat bij impedanties van 17 tot 30 Ohm de VSWR verbetert tot beneden 1,5/1 , wat het werken op vol vermogen met een normale TRX of lineair mogelijk maakt.
  Om aan deze behoefte te voldoen is er een 1/2 UNUN ontwikkeld die geöptimaliseerd werd voor de lage HF banden.

  Specificaties:
  Frequentiebereik: 1,5 tot 11 MHz.
  Maximum vermogen: 1200W bij VSWR <2/1, (SSB/CW, ICAS)
  Eigen verlies: < 0,1 dB
  Behuizing zoals standaard balun voor buismontage.  Prijs: 98 Euro
  18-04-2013, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  31-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toepassingsvoorbeeld Line Isolators

  Toepassingsvoorbeeld Line Isolators  Common-mode filtering door plaatsing van Line Isolators in alle coax kabels aan de basis van de antennemast bij OT2A.  31-05-2013, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  14-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Datasheet 9/1 UNUN voor eindgevoede longwire antennes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  9/1 UNUN Impedantie  transforator voor gebruik bij  eindgevoede multiband “longwire” antennes.

  De eindgevoede multiband “longwire” antenne is een populaire en eenvoudige draadantenne die veelal gebruikt wordt om vlug QRV te zijn op verschillende radioamateur frequentiebanden.

  Hierbij worden afhankelijk van de mogelijkheden ter plaatse willekeurige draadlengtes gebruikt. De lengtes kunnen varieren van ca. 7a 8m tot zoveel men kan ophangen.De langere lengtes geven wat gain, en laten ook toe om de lagere amateurbanden te gebruiken. Lengtes van ca. 9.5, 13, 19 en 38 meter vormen een goed overall compromis. 

  De draad wordt veelal in “Inverted L”, “Inverted Slooping L” of “Slooping” vorm opgehangen.

  De voedingspunt impedantie van zo’n “willekeurige” draadlengte varieert sterk in functie van de gebruikte frequentie en de opstellingswijze. Enig experimenteerwerk is meestal nodig om een optimaal resultaat te bekomen.

  Om de gemiddelde impedantie van de antenne te transformeren binnen het comfortabele regelbereik van een goede asymmetrische antennetuner (extern of ingebouwd in de transceiver), wordt een 9/1 UNUN (Unbalanced naar Unbalanced) transformator gebruikt als “Pre-Match Unit”.

  De aanbevolen antenneopstelling is deze waarbij de transformator (UNUN) dicht tegen de grond geplaatst wordt, met een zo kort mogelijke verbinding aan een goede RF aarding.
   

  Specificaties:

  • Impedantietransformatie verhouding:  9/1
  • Frequentiebereik: 1.5 tot 30 MHz.
  • Maximaal vermogen: 1200 W bij VSWR <2/1. (SSB/CW, ICAS)
  • Verlies: < 0,20 dB / Eigen VSWR < 1,4/1.
  • Teflon S0 239 (vrouwelijke PL) of N-connector.
  • Slagvaste, UV bestendige polycarbonaat kunsstof behuizing.
  • Connector binnenin opgegoten met kunsthars.
  • Aluminium bevestigingslatje.
  • M6 RVS aansluitboutjes.

   Prijs: 96 Euro.


  14-11-2013, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  27-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draaddipool gevoed door 1/1 hoogvermogen stroombalun

  Verbeterde specificaties.

  Polycarbonaat behuizing. (Nog sterker en beter UV bestendig)

  Aansluitingen op de zijkanten van de behuizing. (Grotere kruipweg, dus nog minder kans voor doorslag).

  Verdraagt ruim 3 kW. (Getest tot 5 kW).

  CE gecertificeerd.

  27-01-2015, 14:03 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  05-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HexBeam


  HexBeam "BALUN".

  Deze transmisielijn transformator (meestal HexBeam BALUN genoemd) is in feite een speciale uitvoering van de ON7FU 1/1 UNUN Line Isolator.

  Hij is langs de coax zijde voorzien van een SO 239 connector, en aan de antenne zijde van een 30 cm lange "pigtail" met een PL259 connector, die rechtstreeks op de connector van de HexBeam antenne kan geschroefd worden.

  Daar de transformator gebaseerd is op een ferriet ringkern, is de bekomen common-mode choke impedantie vele malen hoger als wat haalbaar is met de "string of beads" oplossing die meestal bij de antenne geleverd wordt.

  De algemene elektrische en mechanische specificaties van deze variant zijn identiek aan deze van de standaard ON7FU Line Isolator.

     Prijs: 98 Euro.
  05-03-2015, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  20-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Range Optimized Coaxial Line Isolators.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Range Optimized Coaxial Line Isolators.

  ON7FU Range optimized Coaxial Line Isolators zijn compacte hoog vermogen Common-mode Choke (CmC) type UNUNs.

  Deze zijn een variant van de gekende ON7FU 1/1 hoog vermogen stroombaluns, en worden gebouwd, gebruik makend van dezelfde materialen en bewezen hoogkwalitatieve bouwwijze.

  Ze zijn bedoeld om in de coaxiale voedingslijn van radioamateur HF antennes te plaatsen, om de common-mode stromen (mantelstromen), veroorzaakt door niet perfecte overgangen van a-symmetrische naar symmetrische media te elimineren.

  Dergelijke situaties doen zich voor in HF antenne installaties met niet perfect gebalanceerd gedrag, zoals Windom antennes, antennes in de omgeving van obstakels, eind gevoede antennes waarbij de coax kabel fungeert als "counterpoise", of verticals met minder dan perfecte grond (radialen) vlakken.

  ON7FU line isolators worden gekenmerkt door hun hoge common-mode impedantie, met de grootst mogelijke resistieve bijdrage.

  Daarenboven is er een aansluitklem voorzien om een zijde van de line isolator te verbinden met een "propere"  RF aarding.

  Op die manier wordt een bijkomende (secundaire) bliksembescherming voorzien, en vormt men tevens een tweede orde "L" filter configuratie voor de mantelstromen.

  Deze configuratie resulteert in hoger TX common-mode stroom onderdrukking en hoger RX ruisonderdrukkings eigenschappen dan wat mogelijk is met de complexere, grotere en zwaardere "multikern" / "meertraps" oplossingen door anderen aangeboden.

  CMC line isolators kunnen op elke plaats in de coaxiale voedingslijn geplaatst worden.

  De meest geschikte en aangeraden plaatsen zijn echter aan de voet van de mast, of buitenshuis, waar de coax kabels het huis binnenkomen.

  Correct geïnstalleerde line isolators vermijden dat RF Uw shack binnendringt op "Conducted Emission" wijze en er mogelijks RF interferentie veroorzaakt in Uw TRX en andere elektronische toestellen in Uw huis.

  Ze vermijden eveneens dat RF ruis veroorzaakt door digitale toestellen Uw antenne, en het nuttig zwaksignaal ontvangst pad kunnen binnendringen.

  De RX ruisvloer kan effectief verschillende dB verlaagd worden.

  Wij beweren niet dat line isolators voor alle RFI problemen soelaas kunnen bieden, doch ze vormen in ieder geval de eerste stap op weg naar een oplossing en ze zijn de basis voor verdere optimalisatie.

  Gebruik makend van verschillende types ferriet materiaal kunnen de Line Isolators geoptimaliseerd worden voor het Lage of het hogere HF frequentie bereik.

  Een optimaal bereik van een decade is goed haalbaar. 

  Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn  meer gesofisticeerde varianten nodig. 

  Voor de meest delicate toepassingen kunnen wij een Dual Core Wideband Geoptimaliseerde variant maken die meerdere decades bestrijkt.


  EIGENSCHAPPEN:

  Bruikbaar frequentie bereik: 1.5 - 55 MHz.

         ° Low HF variant: Frequentie bereik 1,5 - 30 MHz, (CMC geoptimaliseerd 1,5 - 15 MHz)

         ° High Band variant: Frequentie bereik 3,5 - 50 MHz. (CMC geoptimaliseerd 5 - 50 MHz)

  Nominale systeem impedantie: 50 Ohm.

  Systeem: Coaxiale Common-Mode Choke.

  Maximum vermogen: 3 kW bij een VSWR < 2/1, (SSB/CW, ICAS)

  Eigen verlies: < 0,05 dB.

  Eigen VSWR: > 1.2 / 1

  SO 239 connectors. (N-type of 7/16 DIN optioneel).

  Polycarbonaat behuizing / RVS hardware / Teflon geïsoleerde coaxiale connector.

  Montageoptie inbegrepen.

  Prijs: 98 Euro.

  Optie: N connector i.p.v. SO 239 + 6 Euro / connector.

  Optie: Geoptimaliseerd voor de lage HF banden (Mix 31 ferriet i.p.v. Mix 43), + 6 Euro.

  Optie: UL 508A gecertificeerde behuizing. Voor zij die het beste van het beste verkiezen. (Aanbevolen voor extreme omgevingsomstandigheden): + 10 Euro.


   

  20-07-2015, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  14-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichtgewicht, Medium Power, 1/1 stroombalun voor draadantennes.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Lichtgewicht Medium Power 1/1 stroombalun voor draadantennes.

  " Zoveel meer dan een dipool center isolator" .

  Op vraag van verschillende klanten, maken we op heden een lichtgewicht, medium power variant van onze welbekende 1/1 stroombalun voor draadantennes.

  De standaard 1/1 ON7FU stroombaluns zijn gespecificeerd tot 3kW+.

  Dit brengt met zich mee, dat er een grote ferriet ringkern gebruikt wordt, en een overeenkomstig grote behuizing.

  Met daarbij het opgietmiddel en de inox hardware, loopt het gewicht op tot boven 500 gram.

  Op zich vormt dit geen probleem, gezien de balun voorzien is voor ophanging aan een centrale support, zoals bij de klassieke en veelgebruikte inverted-V opstelling.

  In veel gevallen, en in het bijzonder bij portabel gebruik, heeft men niet altijd behoefte aan een hoogvermogen balun, en is het lage gewicht en omvang belangrijker.

  Daarom ontwikkelden we op specifieke vraag onderstaande variant.

  Merk op:

  Deze Guanella stroombalun is (net zoals alle andere ON7FU producten) gebouwd op een ferriet ringkern, die (in tegenstelling tot producten gebaseerd op een ferriet staaf) een gesloten magnetisch circuit garanderen, en aldus minimale strooivelden en minimale parasitaire effecten verzekeren.

  Specificaties:

  Systeem: Coaxiale Common-Mode Choke.

  Nominale systeemimpedantie: 50 Ohm.

  Impedantieverhouding: 1/1

  Maximum vermogen: 750 W bij VSWR <2/1, (SSB/CW, ICAS)

  Frequentie bereik: 3,5 - 55 Mhz

  Eigen VSWR: < 1.2/1

  Verlies: < 0,05 dB.

  Gewicht: +/- 350g.

  Afmetingen: 115 x 65 x 42 mm.

  Prijs: 75 Euro.  Bijlagen:
  P1020854 (Small).JPG (124.1 KB)   
  P1020859 (Small).JPG (115.7 KB)     14-09-2015, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  24-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om te onthouden.


  BALUNs en LINE ISOLATOREN


  Om te onthouden........


  • Als je een symmetrische antenne voedt met een coax kabel (zelfs na tussenschakeling van een klassieke spanningsbalun) heb je grote kans dat je last krijgt van common-mode stromen.

  • Common-mode stromen (mantelstromen) vloeien op de buitenkant van de buitenmantel van de coax.

  • Bij zenden kunnen die ongewenste stromen storingen (RF inspraak en RF feedback) veroorzaken, overal waar de coax kabel langs komt; bij ontvangst koppelen die ruis in het signaalpad.

  • Ook het stralingspatroon van de antenne wordt verstoord. De voor/achter verhouding kan erdoor sterk verminderen. Het is net als je een willekeurige rondstraler aan je antennepatroom toevoegt.

  • Een spanningsbalun in het voedingspunt kan het probleem enkel oplossen als de antenne perfect symmetrisch is. (wat zelden voorkomt).

  • Een stroombalun werkt altijd; die werkt volgens het “Current Forcing” principe.

  • Vanaf een choke impedantie van 1000 Ohm mogen we aannemen dat we voldoende balunwerking hebben. (meer is altijd beter) Bij hogere vermogens (> 1kW) moet de impedantie zeker hoger zijn.

  • Een opgerolde coax balun is veel smalbandiger dan een ferriet balun, en is veel meer omgevingsgevoelig.

  • 1 of enkele ferriet sleeves (beads) hebben geen effect op de HF banden. (enkel op VHF/UHF).

  • Enkel vanaf 10 sleeves is er enig choking en balancing effect merkbaar, boven 14 MHz. Het gebruik van ferriet beads of sleeves op coax is voorbijgestreefd. Vaak is de bekomen choke impedantie veel te laag voor gebruik op HF.  Als je het toepast, doe dat dan enkel voor de hoogste HF banden of voor 50 MHz.

  • Een grote ferriet ringkern met 10 wikkelingen 5 à 6 mm coax haalt een choke impedantie equivalent aan  10² (of 100 ! ) enkelvoudige ferriet sleeves van dezelfde permeabiliteit. Dit is het equivalent van meer dan 2m lengte coax bestukt met sleeves. (Groot en zwaar).

  • Vanaf een choke impedantie van 2000 à 3000 Ohm kan de balun ook RX ruis verminderen. (Ook hier is meer = beter).

  • Het reactief gedeelte van de common-mode choke impedantie kan (geheel of gedeeltelijk) gecancelled worden door een complementaire coax kabel common-mode impedantie. Dit hangt af van de coax kabel lengte en omgevingsfactoren. Daarom is het belangrijk dat het resistief deel van de impedantie zo groot mogelijk is.

  • Als de balun niet toereikend is kan een bijkomende UNUN line isolator geplaatst worden.

  • De voorkeur plaats voor een line isolator is aan de voet van de mast, of bij het binnenkomen van het huis, laag tegen de grond, en bij voorkeur aan 1 zijde verbonden aan een propere RF aarding.

  • Ook in antennes met een asymmetrisch voedingspunt (zoals verticals) kan een UNUN line isolator geplaatst worden. Hier verhindert deze dat de vertical de coax zou gebruiken als radiaal en zo stromen zou terugvoeren naar de radioruimte.

  • Alle andere (niet coaxiale) kabels die in de buurt van de antenne komen (rotorstuurkabel, remote coax relais betuuringskabel enz.) kunnen evenwel common-mode oppikken en terugvoeren naar de shack. Ook die worden bij voorkeur gefilterd met een choke.

  • Ijzerpoeder kernen zijn niet geschikt voor het maken van een Common-Mode Choke type stroombalun. Ferriet kernen wel.

  • Niet alle ferriet is gelijk. Er bestaat ferriet materiaal voor de lage HF banden, voor de hogere HF banden en voor VHF/UHF.
  Er circuleert veel minderwaardige ferriet.


  Men zegge het voort …………
  24-10-2015, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  06-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzicht foto.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een overzicht.

  (Klik op foto om te vergroten)


  Tags:Current Balun
  06-01-2016, 09:06 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  18-05-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback

  Uw feedback is belangrijk.

  Beste gewaardeerde klanten.

  Wij leren dagelijks uit de vragen en feedback van onze klanten.

  Daarom zouden wij het appreciëren mocht U ons een mailtje kunnen sturen met Uw ervaring betreffende onze producten.

  Dit zal ons toelaten om ons werk continu te verbeteren, en het zal ongetwijfeld een bron van informatie zijn voor andere radio amateurs.

  Met Uw toelating zullen Uw feedback mogelijks publiceren op onze website.

  Indien gewenst kunt U Uw opinie zelfs delen met het breedst mogelijk HAM publiek door een review te plaatsen op eHam.net.

  Op deze pagina kunt U eveneens lezen wat anderen van ons denken.

  De link naar de site is:

  http://www.eham.net/reviews/detail/9665

   

  Weet dat wij steeds ter Uwer beschikking staan voor om het even welke technische vraag.

   

  Dank bij voorbaat.  18-05-2016, 07:23 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  08-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polycarbonaat behuizingen voor ON7FU producten.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Polycarbonaat behuizingen voor ON7FU BALUNs en Line Isolators.

  Sinds begin 2015 zijn de ON7FU BALUNs en Line Isolators gebouwd in behuizingen gemaakt uit Polycarbonaat materiaal.

  Polycarbonaat beschikt over een aantal interessante eigenschappen, waardoor het beter geschikt is voor buitenhuis gebruik dan het vroeger populaire ABS.

  Polycarbonaat is een amorfisch thermoplastische kunststof die door zijn hoge hittebestendigheid en uitstekende fysieke eigenschappen zeer geschikt is als materiaal voor behuizingen. Het is bestand tegen grote temperatuurfluctuaties en zijn goede elektrische eigenschappen blijven onaangetast door vocht. Polycarbonaat is zelfdovend en heeft een goede UV bestendigheid; een deklaag is niet nodig.

  De door ON7FU gebruikte behuizingen zijn ontworpen om te voldoen aan diverse internationaal herkende normen.

  Ze weerstaan vele jaren bij blootstelling aan  de weersomstandigheden zoals kan verwacht worden bij buitenhuis montage. (bv aan een antenne).

  Ze zijn daarenboven zeer slagvast, zodat  ze niet breken bij vallen of botsen tegen andere objecten onder winderige weersomstandigheden.

  Initieel voldoen ze aan de IP 66 classificatie. Door opgieten en intern coaten met hars wordt een eindproduct van klasse IP 68 bekomen.

  Kan het nog beter?  ……. “Alles kan beter”……..

  Tegen een kleine meerprijs kunnen de ON7FU producten sinds 2017 nu ook ingebouwd worden in een super professionele polycarbonaat behuizing.

  Naast alle voordelen eigen aan de materiaal eigenschappen van het polycarbonaat , zijn deze nieuwe behuizingen  getest en individueel gecertificeerd door erkende test organisaties. (UL Listed).

  Ze voldoen dus op aantoonbare wijze aan de strengste normen voor gebruik in industriële omgevingen. (UL 508A)

  Hierdoor wordt een zeer lange levensduur gegarandeerd onder extreme weersomstandigheden.

  Ook de vormgeving is speciaal; alle hoeken zijn extra afgerond, en de bodem is voorzien van extra flenzen wat universele montage toelaat.

  Deze behuizingen zijn onverwoestbaar.

  Ze zijn bedoeld voor zij die het beste van het beste wensen.  08-02-2017, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  01-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIDEBAND LINE ISOLATOR
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Wideband Line Isolator.


  Naast de enkelkern line isolators die geoptimaliseerd zijn over een decade van het HF frequentiebereik

  maken wij voor de meest delicate toepassingen ook een

  dubbelkern gecascadeerde  (“stagger tuned”) variant.

  Deze variant is bedoeld voor het oplossen van de meest ernstige EMC problemen, of simpelweg voor zij

  die de hoogst mogelijke common-mode choke impedantie wensen over het breedst mogelijke

  frequentiebereik.

  Specificatie:

  • Geoptimaliseerd frequentie bereik: 1.5 – 55 MHz.
  • Werkingsprincipe: Coaxiale UNUN Common-Mode Choke.
  • Max vermogen: 3 kW PeP @ VSWR < 2,0/1, (ICAS)
  • Verlies: < 0.05 dB.
  • Eigen VSWR: < 1.2 / 1
  • SO 239 coaxiale connectoren. (N-type or 7/16 DIN optioneel)
  • Slagvaste, UV resistente polycarbonaat behuizing / Roestvrij stalen hardware / Teflon geïsoleerde connectoren.
  • Volledig waterdicht, mechanisch gestabiliseerd en verhoogde isolatie door coating and opgieten met synthetisch hars.
  • IP 68 (deksel met dichting en intern gecoat).
  • Montage optie inbegrepen.

  Prijs: 155 Euro.

  • Optie: N-connector (N-connector in de plaats vanSO239): + 6 Euro / connector.


  01-10-2017, 00:00 geschreven door Hugo Cnudde ON7FU  
  Om een Email te sturen naar ON7FU
  Klik aub op de link hieronder.
   hugo.cnudde@scarlet.be


  ! ! ! Mail voor EMC advies ! ! !
  Interessante Documenten: Beverage Antennes
 • Beverage Antenna Notes, K1FZ
 • The Benchmark Beverage, W8WWW
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!