Gastenboek
 • Goedemiddag medebloggers
 • Wens u nog een fijne zaterdag
 • prettig weekend
 • Goede morgen lieve José
 • dag José

  Heerlijke koude schotel met koffie staat klaar   

   

  ~~ Welkom bij José ~~

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Summer


  Tip: zo ga je deze zomer duurzamer om met plastic

  1. Recyclebaar plastic

  In de zomer gaan we graag met z’n allen de deur uit om te picknicken op het strand of in het park. Grote kans dat je voor deze picknick nog snel even langs de supermarkt gaat om wat plastic borden en bestek te scoren. Zonde, want dit gooi je na gebruik direct weg. Kies voor recyclebaar plastic, zodat je deze borden en bestek bij de volgende picknick weer kunt gebruiken. En de picknick daarna en dáárna.

  2. Ijsjes

  Kies jij bij de ijsboer altijd voor een bakje schepijs? Zonde! Kies voortaan altijd voor een hoorntje. Hierdoor worden er een stuk minder plastic ijsbakjes en lepeltjes verspild.

  3. Boterhamzakjes

  Ondanks dat we inmiddels allemaal een boodschappentas meenemen naar de winkel, kiezen we er tijdens een picknick gerust voor alle kleine benodigdheden in boterhamzakjes mee te nemen. Dit is natuurlijk niet meteen het einde van de wereld, maar bekijk voortaan eens of je deze zakjes kunt hergebruiken. Gebruik dit als afvalzakje, of verzamel er wat schelpjes in die je vindt op het strand.

  4. Rietjes

  Cocktails laten we liever niet staan in de zomer. En dat hoeft ook niet. Maar wist je dat plastic rietjes een van de grootste boosdoeners zijn van al het plastic afval over heel de wereld? Dit is natuurlijk zonde, want een rietje is niet per se nodig. Vind jij van wel, kies dan voor een biologisch afbreekbaar rietje of een herbruikbaar rietje van RVS of glas!

  5. Oprapen maar

  We zijn in de zomer veel buiten en maken veel meer meters dan we in de winter doen. Wat als je hier nou eens gebruik van maakt, door tijdens je wandeling het plastic afval van de grond te rapen. Heb je kinderen? Neem ze mee en maak er een spel van, gegarandeerd dat ze fanatiek meezoeken.


  » Reageer (13)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Summer cocktail  Weer een nieuwe insectenplaag: maak kennis met het draaigatje

  Het draaigatje maakt nesten van honderden meters. Daarin zitten miljoenen mieren. Ze dringen je huis binnen en vreten je tuin kaal. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen meldt dat er al kolonies zijn aangetroffen
   De precieze omvang van de plaag is onduidelijk, wel is bekend dat het ongedierte moeilijk te bestrijden is.

  De mieren houden van hoge temperaturen. Ze komen dan ook oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. Vaak wordt het draaigatje niet herkend, omdat hij eruit ziet als een gewone mier. De kolonies kunnen heel groot worden, omdat meerdere koninginnen elkaar tolereren. Directeur Bastiaan Meerburg van het plaagdierencentrum legt uit in het AD: “Het is echt een plaag aan het worden, die ook moeilijk te bestrijden is. Probleem is dat bewezen middelen voor bestrijding van deze mier nog niet zijn toegestaan. We werken wel met biologische bestrijding door middel van aaltjes, maar de werking daarvan is nog niet zeker.’’  » Reageer (13)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sliding doors  Dit lest je dorst het best bij warm weer

  Ben je tijdens deze warme zomermaanden op zoek naar wat vloeibare verkoeling, grijp dan naar een warme drank. Het klinkt onlogisch, maar door de extra warmte ga je zweten en drijf je de hitte af. IJskoude pintjes zijn dus helaas een slecht idee.

  Veel mensen zoeken dan ook een manier om zich af te koelen en grijpen daarbij massaal naar de ijsblokjes in hun diepvries. Maar dat is een slecht idee, stelt Women’s Health. Je koelt het best af van warme dranken, hoe contradictorisch dat ook klinkt.

  Als je iets warm drinkt, zoals thee, soep of koffie, zal uiteraard ook de temperatuur van je lichaam stijgen. De automatische reactie daarop is zweet produceren. Dat zweet verdampt op je huid en neemt daarbij de warmte op je huidoppervlak mee. Dat heeft een verkoelend effect. Pikant eten doet net hetzelfde.

  Geen ijsjes of pintjes voor jou

  Gooi je een ijskoud glas Cola binnen, dan zal je het tegenoverstelde effect bekomen. Je innerlijke temperatuur zal in eerste instantie dalen, maar daarna zal je lichaam in actie treden om die temperatuur weer op peil te krijgen. Ook grote hoeveelheden gekoelde drank hebben een averechts effect. Het zal ervoor zorgen dat je bloed trager stroomt, waardoor de warmte niet goed afgevoerd wordt.

  Laat ook die lekkere ijsjes maar opzij staan. Ze bevatten heel wat calorieën en om die te verwerken, moet je lichaam heel wat energie verbruiken. Dat veroorzaakt op zijn beurt heel wat warmte en, je raadt het al, je lichaamstemperatuur zal erdoor stijgen. Hetzelfde principe geldt voor frisdrank.

  Nog meer slecht nieuws: ook alcohol doet je innerlijke thermometer stijgeren. Alcohol zet namelijk je nieren aan het werk, waardoor je lichaam meer water zal afdrijven dan normaal. Daardoor kan je zomaar te weinig water overhouden om nog te zweten. Het gevolg: je zal het warmer hebben.


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Star on the beach  Zo houd je je hond koel

  Ga ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wandelen

  Meestal wandel je sowieso wel voor of na het werk of na school met je hond, maar nu is dat extra aan te raden. Als de zon nog niet op of al onder is, is het merkelijk frisser en dat kan ook je huisdier appreciëren. Op zo’n warme dagen kan het ook zeker geen kwaad om korter te gaan wandelen dan op andere momenten.

  2. Voorzie laarsjes

  Het klinkt te zot voor woorden, maar het helpt om je hond laarsjes aan te doen als jullie gaan wandelen. De hete asfalt kan extreem heet worden voor het diertje zijn pootjes. En daarbij: hoe schattig ziet je beestje er niet uit met schoentjes? Neem ook altijd wat water mee als je met je hond gaat wandelen.

  3. Maak een zwembadje

  Als je nog een oud zwembadje voor kinderen hebt liggen, kan je dat ook gebruiken om je hond verkoeling te bezorgen. Ook binnenshuis kan je op zoek gaan naar frisse plekjes. Die kan je ook creëeren, door een ventilator met een pak ijs ervoor te laten draaien. Zo krijgt je hond waterdruppeltjes over zich heen.

  4. Natte handdoek

  Vergeet niet om je hond zijn pootjes en buik altijd eerst nat te maken, als je je hond besproeit. Een natte handdoek kan je ook helpen, want daar kan je hond lekker languit op liggen. Als je je hond ziet graven in de tuin, laat je dier dan gewoon doen. Hoe dieper de put, hoe koeler hij is om in te liggen.

  5. Zonnecrème

  Ja, ook je hond heeft nood aan zonnecrème. Al gebruik je natuurlijk best niet dezelfde zonnecrème die jij op je huid smeert, maar koop je best een speciale hondencrème. Ondanks zijn vacht kan je hond ook verbranden. Zelfs als je hond in de schaduw ligt, moet je hem beschermen tegen de zon. Smeer best de oren, neus, snoet en buik in.


  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beach boys  Knoflook

  Knoflook is in veel landen een onmisbaar ingrediënt en niet zonder reden: het is een geweldige smaakmaker. Maar knoflook is niet alleen een verwennerij voor de smaakpapillen, het is ook erg goed voor de gezondheid. Lees hier waarom:

  Voedingstoffen

  Knoflook is een uitstekende bron van vitamine B6. Ook bevat het relatief veel mangaan, selenium en vitamine C. Als kers op de slagroomtaart biedt knoflook je ook uitstekende hoeveelheden van de mineralen fosfor, calcium, ijzer, koper en kalium.

  Hart- en vaatziekten

  Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat knoflook ervoor zorgt dat bloedplaatjes minder snel aan elkaar klonteren en aan de binnenkant van bloedvaten blijven plakken. Hierdoor vermindert het risico op hart-en vaatziekten.

  Kanker

  De zwavelrijke elementen van knoflook zijn tijdens meerdere studies onderzocht op hun vermogen om de groei van kankercellen te remmen. Het vermogen van knoflook om kanker te bestrijden wordt nog altijd intensief bestudeerd, vandaar dat we hier nog geen concrete uitspraken over doen.

  Antibioticum

  Knoflook is door de geschiedenis heen ook veel gebruikt als een wondermiddel tegen bacteriën, schimmels en virussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg knoflook de bijnaam 'Russische penicilline', omdat de Russische overheid bij gebrek aan antibiotica dit eeuwenoude middeltje inzette als medicatie.


  » Reageer (12)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.On the beach


  Lavendel, een goede vriend bij hoofdpijn

  Je had misschien al eens gelezen dat lavendel een kalmerende werking kan hebben op je geest. Wanneer je bijvoorbeeld slecht slaapt kan het helpen wat lavendelolie op je kussen te druppelen of een lavendelplantje bij je bed neer te zetten.

  Wetenschappelijk onderzoek heeft al meerdere keren aangetoond dat lavendel een gunstig effect heeft op lichaam en geest. Het wordt ook weleens in het ziekenhuis gebruikt om mensen gerust te stellen voor een operatie.

  Lavendel blijkt ook goed te werken bij hoofdpijn. Hoofdpijn kan een groot aantal oorzaken hebben. Het kan ontstaan door stress, vermoeidheid, uitdroging of zelfs pijn op andere plekken in je lichaam. Aromatherapie kan helpen hoofdpijn te verminderen. Het meest effectief is het om het hoofd in te masseren met aromatische lavendelolie. Je zou het ook in een verdamper kunnen doen, wat ook kan helpen de hoofdpijn te verzachten.

  Het kruid wordt ook gebruikt bij migraine. Een paar druppels lavendelolie in een badje met warm water druppelt kan in zulke gevallen erg verlichtend werken. Leg er een washandje in en doordrenk deze met de oplossing. Leg dit vervolgens in je nek.


  » Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hot summer

  Koele life hacks

  Beddengoed in de vriezer

  Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt best goed. Stop je kussensloop en deken even in een zak. Leg deze vervolgens een paar minuten in de vriezer. Doe het kussensloop terug om je kussen en ga onder je dekens liggen. Geloof ons, je slaapt als een roosje.

  Ventilator level 100

  Een ventilator verkoelt sowieso al, maar het kan altijd beter. De lucht van het apparaat is al hartstikke lekker, maar als je een bord met ijsklontjes ervoor zet gaat het sneller. De ijskoude lucht verspreidt zich al snel door je huis. En dat is lekker.

  Leg de aspirientjes weg

  Het is geen geheim dat je van te veel hitte last kan krijgen van hoofdpijn. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat een Aspirientje het tijdens hitte alleen maar erger maakt. Het medicijn zorgt er namelijk voor dat je lichaam iets warmer wordt. En aangezien dat nou net de oorzaak is van je hoofdpijn, is het misschien slim om ze even links te laten liggen

  Cooling points

  Geen ventilator in huis of bij de hand, maar wel een koud flesje water of ijsklontjes? Dan is het goed om gebruik te maken van je zogeheten Cooling Points. Als je hier iets kouds tegenaan houdt, koelt je lichaam het snelst af. Je nek, elleboog, pols, knie en voet zijn cooling points.

  Ventilator richting de buitenlucht

  Een simpele tip, die niet zo goed is voor het milieu. Maar goed. Als je ‘s nachts een ventilator voor je raam zet richting de buitenlucht, voorkom je dat er warme lucht binnenkomt

  Cool Off Ryan Newman GIF by NASCAR - Find & Share on GIPHY


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sea schell  De nieuwe zomertrend: een broodje ijs

  Dit jaar eten we geen ijs op een hoorntje maar ijs op een broodje. Jawel, we kunnen dus ontbijten en lunchen met ijs want broodjes ijs worden de trend. Zo nieuw is deze trend niet want in Italië (natuurlijk voorloper) eten ze al jaren broodjes ijs. Daar heet het 'Brioche con gelato'. Je hoeft er niet per se meer voor naar Italië, mag natuurlijk wel. Daar serveren ze ijs op brioches die uit Sicilië komen. Je mag helemaal zelf kiezen welke smaken ijs je op je broodje wilt.

  Het is de eerste keer waarschijnlijk wel even wennen zo'n broodje ijs. Je kunt beter niet in het ijs bijten, want dat kan erg naar zijn voor je tanden. Neem dus kleine voorzichtige hapjes en laat het ijs smelten in je mond.

  Roberto Gelato is overigens niet de eerste die broodjes ijs serveert. Ook chocolaterie Pierre in Hillegom heeft de broodjes ijs verkocht.

  » Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Summer sails


  Met deze zolen moet je nooit meer slippers kopen

  Een Italiaans bedrijf komt met zelfklevende zolen op de proppen. Die zorgen ervoor dat je overal op blote voeten kan rondlopen terwijl je voetzolen toch beschermd zijn. Zo heb je nooit meer last van het te warme zand of raak je geen slippers meer kwijt aan het zwembad.

  De �NakeFit Soles� zijn zolen die je gewoon onder je voeten moet kleven. Ze zijn niet alleen waterbestendig, maar beschermen ook tegen de hitte, zijn antislip en kunnen verschillende ondergronden aan.

  Op vakantie

  Het is de bedoeling dat mensen de zolen echt overal kunnen dragen: op het strand, in het park, op straat of aan het zwembad. Ze zijn dan ook het ideale gadget om mee te nemen op vakantie. Zo kan je er makkelijk mee door het zand lopen en ook aan het zwembad heb je geen slippers meer nodig.

  » Reageer (13)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beach feeling  Curryvlees met zoete aardappel en sperziebonensalade

  Met lekker weer kun je dit recept ook op de barbecue maken.

  Aantal personen:

  2

  Bereidingsduur:

  30+ minuten

  Ingrediënten:

  ½ eetlepel currypasta

  ½ limoen

  2 eetlepels olie

  2 kleine bieflapjes

  400 gram sperziebonen

  2 eetlepels kokosmelk

  400 gram zoete aardappel

  1. Maak een marinade van de currypasta, ½ eetlepel limoensap en ½ eetlepel olie.
  2. Snijd de bieflapjes in repen, schep de marinade er door en laat het vlees afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.
  3. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in ca. 8 minuten net gaar.
  4. Maak een dressing van wat geraspte limoenschil, ½ eetlepel limoensap en de kokosmelk.
  5. Meng de dressing door de nog warme sperziebonen en laat dit afkoelen.
  6. Boen de aardappelen onder stromend water schoon. Kook de aardappelen 15 minuten in weinig water.
  7. Snijd de aardappelen in dikke plakken en bestrijk ze met een beetje olie.
  8. Rooster de plakken aardappel op de barbecue of onder de grill aan beide zijden bruin.
  9. Rooster het vlees in 3 minuten in een koekenpan met een anti-aanbakbodem of in een schaaltje op de barbecue bruin.  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neon colors  Waarom je bij onweer nooit moet gaan douchen

  1. Zoek onderdak
  Een afdak of tent is niet voldoende. Een auto (de kooi van Faraday) beschermt mits hij een hard dak heeft. De brandweer adviseert om tot een half uur na de laatste donderslag binnen te blijven.

  2. Vermijd stromend water
  Water is een perfecte stroomgeleider. De brandweer raadt daarom aan om het ook binnenshuis te vermijden tijdens een onweersbui. Ga dus even niet douchen, neem geen bad en wacht even met handen wassen of afwassen.

  3. Blijf weg van ramen
  Het kan nog zo mooi zijn om naar de bliksemschichten te gaan kijken, maar beter houd je wat afstand. Als de bliksem in de buurt inslaat kunnen de ruiten immers makkelijk springen.

  4. Ga niet het water op
  Alleen boten met een afgesloten metalen binnenhut zijn veilig, weet de brandweer te vertellen. In alle andere gevallen: ga zo snel mogelijk het water uit.

  5. Ga gehurkt zitten
  Ben je toch nog op een open veld of bos als het onweer losbarst, ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar en zoek een lager gelegen plek op. Ga zeker niet plat op de grond liggen en blijf uit de buurt van hoge punten. Slaat de bliksem vlakbij in, houd dan je handen over je oren en je hoofd tussen je knieën. Heb je een statisch gevoel, bijvoorbeeld omdat je haartjes rechtovereind gaan staan, dan is de kans groter dat de bliksem inslaat.


  » Reageer (16)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zomer is begonnen


  Wil je je huid jong houden? Eet dan wat vaker ananas

  De vitamines en antioxidanten kunnen veel voor je huid betekenen.

  Puistjes

  Het eten van een schijfje ananas is niet alleen traktatie voor de smaakpapillen, maar het is ook goede manier om puistjes tegen te gaan. Ananas is rijk aan vitamine C en deze vitamine doet wonderen tegen puistjes. Ook kan de vitamine een geïrriteerde huid verhelpen. De antioxidanten in ananas kunnen ervoor zorgen dat ontstekingen (waar puistjes ook onder vallen) sneller helen.

  Jonge huid

  Niet alleen is het gele fruit rijk aan vitamine C, maar het is ook nog eens een vitamine A-bommetje. Zowel vitamine C en A stimuleren de aanmaak van collageen en collageen is je beste vriend wat betreft een jonge huid. Hoe hoger je collageensynthese, hoe steviger je huid. Op deze manier kan de vitamine A en vitamine C ervoor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels verminderen.

  Stralende huid

  UV-stralen en luchtvervuiling kunnen ervoor zorgen dat je huid wat doffer oogt dan nodig is. Gelukkig komt daar dat partje ananas ook weer van pas. Door het eten van ananas krijg je de antioxidanten die erin zitten binnen en die zorgen ervoor dat de UV-stralen en luchtvervuiling minder goed kunnen doordringen in je huid.

  Voeden

  Nog een leuk voordeel aan ananas. De vitamines en antioxidanten erin kunnen er ook nog eens voor zorgen dat je huid beter wordt gevoed. Het gaat namelijk een droge huid tegen. Wel is het belangrijk om ook veel te blijven drinken zodat je huid gehydrateerd blijft.


  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterfall  Met deze tips bak je op de perfecte barbecue

  Niet elk stuk vlees heeft dezelfde gaartijd, dus niet overal op het rooster moet het even warm zijn. Het is een simpel verband, maar toch zie je heel vaak mensen die hun kolen gelijkmatig verdelen in de barbecue. Stop daar onmiddelijk mee. Zorg dat je een warm en een iets kouder gedeelte hebt. Zo kan je de ribben en steaks op het hete stuk leggen en de dunne worsten, die sneller klaar zijn, aan de andere kant deponeren.

  Laat het bier al voor het eten vloeien

  Een barbecue is niets zonder een frisse pint, maar spaar niet alles voor aan tafel. Zo kan je een leuk extraatje geven aan je vlees als je ze even marineert in een klein beetje bier. Dat geeft meer smaak en zorgt ervoor dat je geen droge lappen op je bord krijgt.

  Heb geen schrik om eens te voelen

  De cuisson van je vlees kan je testen door er in te prikken of te snijden, maar dat verlies je heerlijke sappen. Echte professionals hebben genoeg aan een klein duwtje om te weten hoe gaar hun steak of burger is. Ze vergelijken het gevoel namelijk met het stukje van je hand tussen je duim en je pols.

  • Rauw: Open en ontspan je hand. Je zal merken dat het stukje zacht aanvoelt. Het vlees op de barbecue zal ook niet volledig terugveren.

  • Blue: Hou je duim tegen je wijsvinger. Het stukje van je hand zal een beetje opspannen.

  • Saignant: Verplaats je duim naar je middelvinger. Het voelt al steviger aan, maar veert nog steeds terug.

  • À point: Het vlees voelt als het stukje boven je pols wanneer je duim je ringvinger raakt. Het is duidelijk al heel wat steviger

  • Bien cuit: Duw je duim tegen je pink. Je vlees is heel stevig en het is moeilijk om er een putje in te duwen.

  Hoe vettiger de grill, hoe prettiger

  Toegegeven, barbecuevlees is vaak een vettige bedoening, maar dat wil niet zeggen dat je je grill niet af en toe moet bijvetten. Door de hitte en de vlammen kan die namelijk uitdrogen, waardoor je riskeert dat je vlees blijft kleven of aanbakt. Een goede tip is om een prop keukenpapier in olie te dippen en daarmee de grill te vetten. In Israël doppen ze een halve ui in olijfolie, steken die op een vork en gaan zo het rooster af.

  Kook tussen de kolen

  Een barbecue zonder rooster is als een café zonder bier, maar wat niet veel mensen weten is dat je ook lekkere dingen kan maken door enkel de kolen te gebruiken. Zo is het perfect ok om zoete aardappelen, maïs of ajuinen in de barbecue te leggen en te wachten tot ze zwartgeblakerd zijn. Daarna moet je gewoon de buitenkant verwijderen. Vertrouw je het zaakje toch niet helemaal? Dan kan je de zoete aardappelen bijvoorbeeld ook in aluminiumfolie wikkelen.


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantasy  Dankzij deze plant blijft je huisdier gespaard van teken

  We verheugen ons massaal op de zomer, maar dierenbaasjes weten dat die hete temperaturen ook een ware teken- en luizenplaag veroorzaken. Niet zo handig, want je wil dat ongedierte liefst niet in huis krijgen. Gelukkig is er een plant die al te grote overlast kan tegengaan en die er bovendien heel vrolijk uitziet.

  Een wilde, dicht begroeide tuin is mooi en goed voor het milieu, maar zit tijdens de zomermaanden vaak ook vol luizen en teken. Je huisdieren brengen die beestjes ongewild mee naar binnen en lijden onder de gevolgen van de insectenbeten. Wil je het ergste voorkomen, dan kan je Afrikaantjes in je tuin planten.

  Afrikaantje

  Het Afrikaantje is een bloeiende tuinplant die afkomstig is uit Mexico en meteen een vrolijke toets geeft aan je tuin. Je plaatst ze het best in de volle zon of halfschaduw, in een ietwat vochtige grond. De bloemen van vooral de enkelbladige varianten hebben een doordringende geur die heel effectief is tegen allerlei plagen, ziektes en ongedierte. Je kan ze bijvoorbeeld ook tussen je groenten planten om vervelende beestjes op afstand te houden. Wil je een ware luizen- en tekenplaag voorkomen en zo je huisdier beschermen, dan is dit de ideale kandidaat.


  » Reageer (21)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gabrielle  Kramp kan je nachtrust belemmeren

  Kramp in je benen is heel vervelend als je in bed ligt. Het kan er opeens in schieten en dat is heel erg pijnlijk. Die gebroken nachten zijn ook niet bevordelijk voor je humeur en energiepeil en daarom is het zaak om die nare krampen te voorkomen. Je kunt er anders de gehele dag nog last van hebben, want die kramppijn zeurt nog flink even door in je benen.

  Oorzaak

  Hoe het komt dat we opeens last kunnen krijgen van kramp, is niet geheel bekend. Het zijn vaak onverwachte spiersamentrekkingen in je kuit en dat kan zorgen voor een nare pijnscheut. Die pijn kan echt heel naar zijn en je compleet immobiliseren. Er zijn wel een paar mogelijke oorzaken te noemen. Het is dus zaak dat je hier op let:

  • Drink genoeg. Mensen die te weinig drinken hebben sneller last van krampen. Zorg dus dat je iedere dag tussen de 1,5 en 2 liter water tot je neemt. Alcohol geldt niet.

  • Teveel alcohol kan ook een oorzaak zijn van krampen.

  • Ook intensief sporten kan een veroorzaker zijn van nare krampen.

  Oplossing

  Toch heb je niks aan deze trucjes als je eenmaal last hebt van kramp in je benen. Gelukkig zijn er wel trucjes om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je nachtrust weer hervatten. Dit helpt bij veruit de meeste mensen:

  • Leun voorover met je handen tegen de muur. Strek je benen naar achteren, maar hou hierbij je voet en hiel op de grond. Blijf staan tot de kramp verdwijnt.

  • Lukt opstaan niet? Trek dan rustig je tenen naar jezelf toe met een gestrekt been.

  • Masseer ook even het krampgebied.

  Voorkomen

  Wil je de kramp voortaan graag voorkomen dan kan het helpen om vooral goede schoenen te dragen en de plek regelmatig te masseren. Doe ook voordat je gaat slapen een aantal rek en strek oefeningen, zodat de spieren goed soepel zijn en blijven. Een kussen onder je benen kan ook wonderen verrichten.


  » Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.At the seasite


  Mosselsoep

  Mosselen met friet is zowat de Belgische klassieker bij uitstek, maar je kan de smakelijke weekdieren ook gebruiken voor een stevige soep.

  Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 1 kg mosselen
  • 2 wortels
  • een halve venkel
  • 1 seldersteel
  • 2 preien
  • 2 sjalotten
  • Een bussel peterselie
  • 1 teentje look
  • 1 eidooier
  • 200ml room
  • 1 el bloem
  • Peper

  Zo maak je het

  1. Kook de mosselen op een hoog vuur gaar in een kookpot mét deksel. Je hoeft geen vetstof of water te gebruiken. Wanneer de schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar. Hou het kookvocht bij, dat vormt straks de basis voor de soep.

  2. Snij de wortel, venkel, de sjalotten, het wit van de prei en de selder in julienne (lange reepjes). Stoof de groentjes in een soeppot aan in wat olijfolie. Doe er een teentje geplette look en flink wat fijngehakte bladpeterselie bij.

  3. Wanneer de groenten bijna gaar zijn, voeg je een eetlepel bloem toe, die je al roerend even laat meebakken. De bloem zorgt straks voor de binding.

  4. Doe het kookvocht van de mosselen bij de groenten. Als je niet genoeg hebt, of als de smaak te zout is, kan je ook wat water toevoegen. Laat 10 minuten koken op een middelmatig vuur.

  5. Haal de mosselen uit hun schelp en doe ze in de soep. Breng even aan de kook om ze op te warmen.

  6. Haal de pot van het vuur en werk de soep af met een mengsel van de eidooier en de room, die je eerst flink door elkaar roert met een vork. Kruid naar smaak met peper (géén zout) en dien de soep meteen op.

  Klaar in 30 minuten


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miss you


  Deze realistische dierenportretten zijn geschilderd op veren

  Kunst. Je ziet het altijd en overal. Maar, een kunstwerkje op een veer? Dat zie je niet vaak. Krystle Missildine uit Prattville, Alabama, maakt dat soort kunstwerken. “Ik ben altijd al dol geweest op het creëren van kunst en schilderijtjes,” zo schrijft Krystle Missildine op Bored Panda. “Mijn nieuwe obsessie is het beschilderen van veren. Ik vind het een uitdaging om verschillende lagen verf op zo’n fragiele ondergrond te combineren.”

  Hoewel ze het als een uitdaging beschrijft, lijkt het beschilderen van veren haar moeiteloos af te gaan. De Amerikaanse weet de prachtigste, meest realistische kunstwerken op een veer af te beelden. Ongelooflijk knap, toch?


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coca cola


  Signalen dat je te weinig water drinkt

  Hoofdpijn en duizeligheid
  Het zal je niet verrassen dat wanneer je te weinig water drinkt je last krijgt van hoofdpijn en mogelijk ook duizeligheid. Net als bij een flinke kater gaat je hoofd bonzen bij een vochttekort. Dit komt doordat er vocht uit je hersenen wordt onttrokken. Je kan hierdoor ook duizelig worden. Snel een flesje water drinken dus!

  Slechte adem
  Wanneer je een vochttekort hebt maakt je lichaam minder speeksel aan. Je hebt speeksel nodig om je mond schoon en gezond te houden. Er zitten namelijk antibacteriële stoffen in die voorkomen dat je een slechte adem krijgt. Voldoende drinken dus om die slechte adem te voorkomen!

  Gewrichts- of spierpijn
  Wanneer je uitdroogt merk je dit ook aan je gewrichten. Het beschermende laagje tussen de gewrichten wordt dunner waardoor bewegen pijnlijk wordt. Ook je spieren worden minder soepel waardoor je een spierpijn gevoel krijgt.

  Loomheid
  Loomheid en vermoeidheid kunnen natuurlijk ook veel andere oorzaken hebben, maar soms is je vermoeidheid eenvoudig te verhelpen door genoeg te drinken. Wanneer je niet voldoende vocht tot je neemt kan je lichaam in een soort slaapstand gaan. Zo bespaart het energie en vocht om zo ernstige uitdroging te voorkomen. Ben je vaak moe zonder goede reden? Drink dan eens wat extra glazen water op een dag.

  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Florence


  Met deze simpele test check je jouw gezondheid

  De drempel is vaak hoog om naar de dokter te gaan wanneer de klachten die je hebt te vaag zijn. En dat is ook logisch, want je wil je niet aanstellen. Gelukkig is er een methode die volgens Bright Side kan helpen om erachter te komen wat je hebt, zonder je deur uit te hoeven. Let wel: deze test kan een indicatie geven over je gezondheid. Wanneer je twijfels hebt is een bezoek aan de dokter nog altijd het beste wat je kunt doen.


  Hier de test:
   


  1. Pak een lepel en schraap deze over de gehele oppervlakte van je tong en zorg dat de lepel goed nat wordt van het speeksel.
  2. Doe de lepel in een transparante plastic zak en plaats het onder een fel licht; de zon of een bureaulampje.
  3. Wacht 1 minuut en controleer dan de lepel.

  De uitslag:

  Een schone lepel zonder vlekken of onaangename geuren betekent dat er geen problemen zijn met de gezondheid van de inwendige organen.

  Wanneer er een geur aanwezig is, kan dit het volgende betekenen:
  Een sterk ‘rottende’ geur: problemen met de longen of de maag.
  Een zoete geur: misschien diabetes.
  Een ammoniak geur: problemen met de nieren.

  Wanneer er bepaalde vlekken te zien zijn, kan dit het volgende betekenen:
  Paars: bronchitis, een slechte doorbloeding of een hoog cholesterolgehalte.
  Wit: luchtweginfectie.
  Oranje: nierziekte.

  Is er iets uit de test gekomen? Nogmaals: twijfel niet aan het bezoeken van de dokter.

   

  » Reageer (16)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coby


  10 symptomen die duiden op magnesiumtekort en wat je eraan kunt doen

  Er zijn maar weinig voedingsstoffen die zoveel voordelen voor je gezondheid hebben als magnesium. Het is daarom ook van groot belang dat je er voldoende van binnen krijgt. Magnesium is nodig voor het functioneren van je zenuwstelsel, het helpt je eiwitten op te nemen en het helpt je bloeddruk te reguleren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar als je dus een tekort hebt aan magnesium dan heeft dit serieuze consequenties voor je gezondheid. Hieronder heb ik een aantal symptomen opgesomd waaraan je kan herkennen dat je magnesium tekort hebt.

 • Behoefte aan zoete snacks
 • Kramp in je spieren; met name in je kuit
 • Niet kunnen slapen
 • Pijnlijke gewrichten
 • Last van vermoeidheid
 • Hoge bloeddruk
 • Slap gevoel in je spieren
 • Depressieve gevoelens
 • Storingen in je hartritme
 • Migraine
 • Wat kun je eraan doen?

  Als je magnesium tekort hebt is het slim om wat meer producten te eten waar veel magnesium in zit, waaronder pompoenpitten, amandelen, noten, zonnebloempitten, gedroogde vijgen, makreel, avocado en groene groenten. Je kan je magnesium tekort ook aanvullen met magnesiumsupplementen van de drogist.


  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strawberry field  Met deze tips houd je muggen op afstand


  De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent mooi weer, barbecues met vrienden, luieren op het strand, maar helaas ook muggen. Het goede nieuws is dat er een aantal manieren zijn om de vervelende beestjes uit je buurt te houden.

  Eet veel knoflook

  Zet deze zomer vaak pesto of scampi in looksaus op het menu. Als je een grote hoeveelheid knoflook naar binnen werkt, heb je namelijk minder last van muggen. Je adem ruikt er misschien wat minder fris door, maar het houdt de vervelende insecten wel op afstand.

  Draag lichte kleuren en lange mouwen

  Wanneer je een buitenactiviteit gepland hebt, kies dan voor lichte en losse stoffen. Daar worden de insecten immers niet door aangetrokken.

  Draag een vanilleparfum

  De geur van vanille weert muggen af. Het maskeert namelijk je lichaamsgeur waardoor ze wegblijven. Je kunt ook je eigen spray maken door twee theelepels vanille en een kopje water in een spuitfles te doen.

  Eet minder bananen

  Als je grote fan bent van de gele vrucht, probeer je je enthousiasme de komende maanden toch maar beter wat te temperen. Wanneer je lichaam de bananen verteert, zal je huid naar bananen geuren. En muggen zijn dol op die geur.

  Gebruik citroenen

  Muggen haten de geur van citroen. Je kunt de insecten dus uit je buurt houden door een citroenkaars te branden of citronella-olie te gebruiken. Smeer de olie op je huid of spray ze in je slaapkamer.


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My doggie

  Redenen waarom we dagelijks ananas zouden moeten eten… Nummer 2 is het belangrijkst

  1. Vitamine C
  Ananas zit boordevol vitamine C. Begin je dag met een stukje ananas en geniet van de vitamine boost. Daarnaast is ananas rijk aan calcium en ijzer.

  2. Immuunsysteem
  De antioxidanten in ananassen stimuleren het immuunsysteem en voorkomt het ontstaan van ziektes.

  3. Betere spijsvertering
  Een andere reden om vaker ananas te eten is vanwege de enzymen die de spijsvertering verbeteren.

  4.Een gezonde huid
  Ananassen stimuleren de productie van natuurlijk collageen en de voedingsstoffen in ananas verminderen ontstekingen en roodheid van de huid. Eet regelmatig een stuk ananas en je zult merken dat je huid zacht, glad en getint wordt.

  5. Energie
  Ananas kan vermoeidheid en celbeschadigingen voorkomen. Dit komt door het mangaan dat in ananas zit. Geniet van je energie boost!

  6. Behandel hoofdhuidproblemen
  Meng vers ananassap met olijfolie en voeg er een beetje amandelmelk aan toe. Wrijf het mengsel op je hoofdhuid en laat het 10 minuten inwerken. Spoel het ten slotte goed uit. Doe dit 2 tot 3 keer per week en je haar zal er geweldig uitzien!


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fearless  Uitdrukkingen uit de scheepvaart

  Heel veel bekende spreekwoorden en gezegden vinden hun oorsprong in de scheepvaart. Hieronder zijn enkele van deze uitdrukkingen op een rijtje gezet, met uitleg over waar deze uitdrukkingen vandaan komen.

  Te hard van stapel lopen

  Als er een schip gebouwd werd stond dat schip op een stapel hout. Als het schip af was, liet men het schip van deze stapel glijden om te water gelaten te worden. Als dat onvoorzichtig ging, kon het schip beschadigd raken doordat het 'te hard van stapel liep'.

  Niet aan de bak komen

  De bak was de plek op het schip waar het eten voor de bemanning opgeschept werd. Het was daar altijd dringen om 'aan de bak te kunnen komen' ofwel eten te krijgen.

  Het schip in gaan

  Zeereizen waren vroeger lang en gevaarlijk. Het betaalde weinig, alleen het uitschot voer mee, en velen stierven onderweg. Geen wonder dat mensen niet in de rij stonden om matroos te worden. Ronselaars probeerden mensen toch in de val te lokken. Dat deden ze door mensen bijvoorbeeld dronken te voeren en ze dan een contract te laten tekenen. Wie daar in trapte ging letterlijk 'het schip in'.

  Aan lager wal raken

  Lagerwal slaat op de kant van het water waar de wind op dat moment naartoe waait. Een zeilschip dat aan die kant van het water ligt, komt daar moeilijk weg, aangezien de wind precies de andere richting op blaast. Dat schip is dan 'aan lager wal geraakt', het zit in een lastige positie.

  Spijkers op laag water zoeken

  Dit gezegde komt van oude scheepswerven. Als bij eb het water laag stond, zocht men soms naar spijkers die bij het werk overboord waren gevallen.


  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beauty  Daarom mag je geen parfum opspuiten vooraleer je in de zon gaat lopen

  Iedereen wil goed ruiken wanneer hij de deur uitgaat, maar het is gevaarlijk voor je gezondheid. De combinatie van zon en parfum is slecht voor je huid.

  “Spuiten van parfum of aftershave op je borst en nek, en daarna in de zon gaan lopen, kan poikiloderma van Civatte veroorzaken”, zegt dermatoloog Chanele Rosa. Het gaat hier om een goedaardige huidafwijking gelokaliseerd op zonbeschenen plaatsen. ‘Poikilo-derma’ betekent ‘onregelmatige huid’ en laat rode en bruine vlekken achter.

  Behandeling met lasers

  De behandeling van de huidaandoening is moeilijk. Het rode component van de vlek kan worden bewerkt met een laser voor vaatafwijkingen en het bruine component kan worden behandeld met een pigmentlaser. Dus als je volgende keer nog eens een geurtje opspuit, doet dat dan als de zon niet schijnt.


  » Reageer (21)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Africa  Dit is een inspirerend verhaaltje. Een verhaaltje over een steen

  De Steen

  Een oude wijze vrouw trok door de bergen toen ze plots een steen vond in een beekje. De steen viel meteen op. Hij glom. Hij glinsterde. Het was een waardevolle steen, dat zag de vrouw direct.

  De volgende dag ontmoette ze een andere reiziger. Een jongeman van een jaar of 20. De jongen had honger. “Ik heb niet veel eten meer. Maar ik deel mijn laatste boterham met je”, zei de vrouw en ze opende haar tas. De jongen zag de steen in de tas. “Mag ik die steen niet hebben?”, vroeg hij schaamteloos. De vrouw twijfelde geen moment en gaf de steen aan de jongen. En de jongen vervolgde zijn weg.

  Hij was blij als een kind. Zo’n waardevolle steen. Stel je voor wat hij allemaal kon doen met het geld dat hij voor de steen kon krijgen. Hij fantaseerde over mooie huizen. Luxe auto’s. Privéjets. De jongen wist één ding zeker: Deze steen zorgt ervoor dat hij de rest van z’n leven geen geldzorgen zal hebben.

  Maar dan, een paar dagen later, keert de jongen terug bij de vrouw. De vrouw was verrast hem weer te zien. “Ik heb eens nagedacht”, zei de jongen. “Ik weet hoe waardevol deze steen is, maar ik wil hem teruggeven.” De mond van de vrouw viel open. Waarom zou iemand zo’n steen in hemelsnaam terug willen geven? “Maar ik wil er wel iets voor terug”, zei de jongen. “Zeg het maar”, antwoordde de vrouw.

  “Ik hoop dat u mij iets waardevollers kan teruggeven. Waardevoller dan deze glinsterende steen.” Waardevoller dan die steen? Maar die was ongetwijfeld miljoenen waard! De vrouw had niets. Geen geld. Geen eten. Niets. De vrouw keek twijfelend naar de jongen. “Wat ik wil. Is dat wat u in u heeft dat er voor zorgde dat u de steen aan mij gaf.”

  Het moraal van dit verhaal is

  Soms is het niet de welvaart die je hebt die telt, maar dat wat je anderen kan geven.


  » Reageer (20)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Country rose  Met dit middel haal je vliegensvlug kreukels uit je kleding

  Vaarwel kreukels

  Voor de keren dat je het niet op kunt brengen om je t-shirt te strijken, biedt dit middeltje uitkomst. Met slechts een beetje crèmespoeling, azijn en water kom je al een heel eind. Dit middel maakt de stof losser waardoor de kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit middel is ook erg handig om te maken en mee te nemen als je op vakantie gaat.

  Hoe maak je het?

  Je hebt 1 theelepel crèmespoeling, 1 eetlepel witte azijn, 480 milliliter water en een spuitfles nodig. Doe de crèmespoeling, azijn en water in de spuitfles en doet de dop op de spuitfles. Schud goed, zodat alles goed met elkaar wordt vermengd. Spuit van een afstandje het middel op de gekreukte stukken kleding. Let op: de kleding moet vochtig zijn, niet nat. Rek de kleding voorzichtig uit nadat je het hebt bespoten en laat het daarna volledig drogen. Als je de kleding niet te nat hebt gemaakt, is het binnen een mum van tijd droog. Een kind kan de was doen!


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luciana  Met deze simpele oplossing is je hik meteen weg

  De hik kan best vervelend zijn, en al zeker als hij maar niet verdwijnt. Er zijn een aantal klassieke trucjes die kunnen helpen, maar met dit voedingsmiddel zeg je je hik gegarandeerd vaarwel.

  Je adem inhouden of ondersteboven water drinken… De klassieke antihikmethodes gaan al een eeuwigheid mee. Sommige mensen beweren echter dat een koffielepel suiker meteen komaf maakt met de hik, dus gingen de mensen van het Eén-programma ‘Factcheckers’ op onderzoek

  Ze vroegen aan duizenden mensen om in het geval dat ze de hik zouden krijgen, een koffielepel suiker in te nemen en een filmpje te maken van het resultaat. Wat bleek? Suiker doet inderdaad wonderen. Bij deze is dat probleem ook alweer van de baan.


  » Reageer (20)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joy ful life


  Quizvraagje over Pasen


  Hoe vieren Polen Pasen?

  Ze eten worst in de vorm van een haas

  Ze komen samen op straat om te roepen

  Ze eten boter in de vorm van een lammetje

  Ze drinken de hele dag wodka

  Veel succes!!!!

  Antwoord-Ze eten boter in de vorm van een lammetje


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Its a rainy day  Hema verkoopt nu paaseitjes met gin-tonic

  Pasen is in aantocht en dat betekent dat je weer paaseitjes kan inslaan. Als je dacht dat je alle smaken intussen wel gezien had, heb je het mis. De Nederlandse keten Hema verkoopt nu immers paaseitjes met gin-tonic smaak. Perfect als avondsnack of als aperitief!

  Elk jaar komt Hema wel met een aantal bijzondere, nieuwe smaken. Melk, puur of witte chocolade zijn veel te gewoontjes. Enkele paaseitjes die ons verleidelijk in de oren klinken, zijn bijvoorbeeld die met discodip-crèmevulling en die met stroopwafel. Wie niet genoeg heeft met zo’n minuscuul eitje, kan ook gaan voor een groot ei uit ruby chocolade, gevuld met witte chocoladebolletjes en crisp.

  Alcoholliefhebbers vinden vanaf dit jaar hun gading dankzij de gin-tonic eitjes. Je bezatten met de delicatesse is (helaas) niet mogelijk, want er zit slechts 0,33% alcohol in verwerkt. Daardoor zijn ze wel perfect om tijdens de werkuren even de illusie te krijgen dat je van een cocktail zit te genieten. Of wat dacht je van een vleugje gin-tonic bij het ontbijt?


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peacfull moment  Waarom je echt elke dag een handje noten moet eten

  Al langer raadt het Voedingscentrum aan om elke dag een handje noten te eten, maar nu wordt er steeds meer bekend over de vele voordelen ervan. Zo helpen noten ook tegen cognitieve achteruitgang bij ouderen. Vooral pindanoten zijn gezond.

  De onderzoekers onderzochten 4.800 Chinezen van 55 jaar en ouder. Ruim 17 procent van hen at regelmatig noten. Volgens de wetenschappers verbeterde een handje noten per dag de cognitieve processen met wel 60 procent. Meer in het bijzonder zouden noten je geheugen verbeteren en goed zijn voor je redeneervermogen.

  “Noten zijn rijk aan gezonde vetten, proteïne, ijzer en voedingsmiddelen die de slechte cholesterol verlagen en de cognitieve gezondheid stimuleren”, reageert hoofdonderzoeker Ming Li. “Een miraculeuze oplossing voor cognitieve achteruitgang hebben we niet gevonden. Maar dit toont wel aan dat wat je eet, grote gevolgen heeft voor je mentale gezondheid.”

  Er wordt al langer gesteld dat pindanoten ontstekingsremmend werken en veel antioxidanten bevatten. Die combinatie zou de cognitieve achteruitgang tegengaan.


  » Reageer (20)


  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!