Literaire Blog
Opdracht Nederlands
17-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trailer voor een... Boek !
Iedereen kent ze wel, de trailers die je in de bioscoop te zien krijgt tussen het reclameblok en de film zelf. 
In alle Vlaamse bioscopen kan je vanaf nu de trailer zien van "Witte warmte", een boek van Dimitri Casteleyn. 

Volgens Patrick Van Dijck, Managing Director van bioscoopregie Brightfish is het de eerste keer dat er in de Vlaamse bioscoop een boektrailer te zien is die tussen de reclame en de film komt te staan. Volgens hem is dit zelfs een internationale première!

Verder vermeld Patrick dat vele mensen zich inzetten om het voorprogamma zo aangenaam en entertainend mogelijk te maken.

In dit geval worden de bezoekers dus eigenlijk verrast, ze verwachten natuurlijk een trailer van één of andere film.

Ik ben zelf iemand die zowel films als boeken weet te appreciëren, toch weet ik dat bij vele mensen de voorkeur uitgaat naar een film. Een film is volgens mij een zeer leuke bezigheid! Toch is een boek bijna hetzelfde. Wanneer ik een boek lees kan ik mezelf meestal zo inleven dat het lijkt of ik in mijn hoofd een film aan het kijken ben!

Ik begrijp dat er mensen zijn die liever een film kijken dan een boek te lezen. Dit heeft verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld concentratie en natuurlijk hoelang het duurt om een volledig boek uit te lezen. Toch vind ik dit ideaal om mensen aan te zetten een leuk boek te gaan lezen. 

Bron :   http://www.hln.be/hln/nl/945/Film/article/detail/2649718/2016/03/17/Trailer-voor-Vlaams-boek-te-zien-in-bioscoop-Internationale-premiere.dhtml

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)

14-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Literaire jongerenprijs gaat naar ...
De Vlaamse auteur Stefan Hertmans is bekroond met een literaire jongerenprijs, De Inktknaap 2016! 
Het was de roman "Oorlog en terpentijn" die verkozen werd door meer dan 1400 studenten en scholieren. 

De beoordeling gaat op de volgende manier in werking : 1400 jongeren van verschillende afkomst lezen doorheen het hele jaar een aantal boeken. Hierdoor kan iedereen op zijn eigen tempo en met voldoende rust volop genieten van deze boeken! 
Op het einde van het jaar is er een groot evenement waar de beste en meest diepgaande boeken worden gekozen door de verscheidene studenten! 

Op dit evenement kunnen de jongeren ook deelnemen aan workshops om zelf boeken te schrijven. Ook is het zo dat er auteurs en uitgeverijen uitleg komen geven hoe een boek nu eigenlijk gemaakt wordt. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog geen boek van Stefan Hertmans heb gelezen. Wel zijn er boeken bij van vorige winnaars die ik al eens heb gelezen, zoals de "De helaasheid der dingen" van Dimitri Verhulst.

Ik vind zo'n literaire prijzen een zeer goed initiatief aangezien het jongeren aanzet om meer boeken te gaan lezen. Wanneer ik nu naar de bibliotheek ga zal ik de neiging hebben om het boek "Oorlog en terpentijn" te gaan lezen. 
Het zet jongeren aan om meer te gaan te genieten van een boek wat een zeer goede zaak is. Ik denk dat op deze manier meer jongeren een boek zullen gaan lezen uit interesse, en niet om dat het bijvoorbeeld moet voor school! 

Ik denk dat ik het boek van Stefan Hertmans zeker eens zal gaan lezen!


Bron : http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2646465/2016/03/14/Stefan-Hertmans-wint-Inktaap-2016.dhtml

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)

08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Gouden ei - Tim Krabbé
Voor een schoolopdracht moesten we een zelfgekozen boek lezen en bespreken. 

Ik had mijn keuze al snel gemaakt en koos voor het boek " Het Gouden ei " van Tim Krabbé. Krabbé heeft een zeer duidelijke en vlotte schrijfwijze en dat merk je . Ondanks dat dit boek zeker je aandacht vereist heb ik het toch snel kunnen uitlezen.

In het begin vond ik het een vrij vaag verhaal omdat er wordt gebruik gemaakt van veel flash forwards en flashbacks . 
Het is bovendien een zeer aangrijpend verhaal. Je dient het boek volledig en aandachtig te lezen om het globale onderwerp van het verhaal te snappen . 

Het verhaal gaat om een persoon die het beu is om bekend te staan als een brave persoon . Iemand die anders is dan dat hij zich voordoet. Hij wil ook eens een misdaad begaan. Hij beslist iemand te ontvoeren en deze persoon dan ook levend te begraven. 

Je kan je in het boek goed inleven hoe het moet zijn om je geliefde te zoeken maar niet te weten waar deze persoon is. 
Ook de stilte en levenloosheid om levend begraven te worden moet verschrikkelijk zijn. 

Dit verhaal heeft me zeker geboeid en zet me aan om meer verhalen van deze schrijver te lezen ! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)

07-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen hoop op de Libris Literatuur Prijs 2016
Beide Vlaamse auteurs op de shortlist van Libris zijn afgevallen. Noch Elvis Peeters, noch Annelies Verbeke maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2016. 

Op de shortlist resten nu alleen nog maar Nederlandse auteurs. Zij maken nog kans op de prestigieuze titel. De winnaar gaat ook naar huis met 50000 euro prijzengeld. De Vlaamse auteur Margot Vanderstraeten zetelt in de jury en zal op 9 mei bepalen welke Nederlandse auteur met de eer en het prijzengeld gaat lopen. 

Juryvoorzitter Dick Benschop vertelde dat de jury met grote vreugde en instemming haar keuze had gemaakt. 
Ook dit jaar werden alle boeken gelezen en daarna door de vakjury beoordeeld. Volgens de jury ging het stuk voor stuk over pareltjes uit de Nederlandstalige literatuur! 

Het feit dat de Vlaamse auteurs zover zijn geraakt in deze prestigieuze wedstrijd is toch een hele eer. België kent vele getalenteerde auteurs waar we zeker als klein landje trots op mogen zijn! 

Ik denk dat mensen, vooral volwassenen, de boeken uit de shortlist zeker zullen gaan lezen. Zulke literatuurprijzen motiveren mensen om literatuur te gaan verkennen, wat natuurlijk een zeer goede zaak is! 

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2639082/2016/03/07/Vlaamse-auteurs-halen-Libris-shortlist-niet.dhtml

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)

04-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De jeugdboekenweek
De 45ste editie van de jeugdboekenweek werd door An Lemmens en Danny Timmermans op gang getrapt. 
Het thema van dit jaar is "Weg van de stad".

Organisator van dit prachtinitiatief is Iedereen Leest. De belangrijkste doelgroep van deze week, vol leesplezier en interesse in literatuur, is 3 tot 12 jarigen. 
Het idee achter de jeugdboekenweek is om mensen van jongsafaan te laten lezen en te genieten van literatuur. Op die manier zullen ze ook op latere leeftijd veel gaan lezen!
Op die manier zullen kinderen merken dat lezen helemaal niet saai is! Ze zullen juist gaan opmerken dat lezen heerlijk ontspannend is en dat het je doet wegdromen! 

Acteur Danny Timmermans omschrijft lezen als jezelf verliezen maar ook terugvinden. "Boeken kunnen je raken en zo je inzicht geven".

Voor de kinderen die de kunst van het lezen nog niet onder controle hebben waren er ook voorleessessies waarbij verscheidene acteurs en auteurs kinderboeken en romans hebben voorgelezen. 

Ik vind dit persoonlijk een enorm goed initiatief! Zelf vind ik lezen helemaal niet saai en neem dan ook soms een boek van de boekenplank! Toch merk ik dat veel leeftijdsgenoten alleen maar lezen wanneer dit moet voor één of andere schoolopdracht. Projecten zoals de jeugdboekenweek zorgen ervoor dat kinderen van jongsafaan interesse in boeken ontwikkelen. 
Dit zorgt ervoor dat kinderen de kunst van literatuur zullen gaan appreciëren! 


Bron : http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2636595/2016/03/04/An-Lemmens-en-Danny-Timmermans-lezen-45ste-Jeugdboekenweek-op-gang.dhtml

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

03-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mussen en zwanen
Op 20 februari ben ik met enkele klasgenoten het theaterstuk Mussen en Zwanen gaan bekijken. We zijn het gaan bekijken in het Lofttheater in Wilrijk. Haye Van Der Heyden en Wim Smulders waren verantwoordelijk voor de tekst en de regie. Elke Gorrebeeck, Michiel Geerts, An Durt en Pieter-Jan Melis speelden mee in het theaterstuk. Ik vond het enorm leuke ervaring die ik zeker nog eens zou willen overdoen.

Voor ik naar de voorstelling ging wist ik eigenlijk niet over wat de voorstelling ging gaan. Ik had gelezen dat het ging over relaties, seks en buitenspel. Dit leek me wel een leuk onderwerp voor een humoristisch theaterstuk. Ik had me hierin dan ook niet vergist!

Ik heb me zeker geamuseerd en heb dan ook veel gelachen met de eerder droge humor. De personages, de vrij ordinaire kledij, de muziek en de locatie waren allemaal perfect in orde. 

Ik moet toegeven dat ik voor deze opdracht nog niet veel theatervoorstellingen heb bezocht. Toch vind ik dat deze opdracht ervoor heeft gezorgd dat ik nog enkele theaterstukken zal bijwonen! Nu weet ik ook dat theater ook zeker bestemd is voor een jong publiek dat van humor en grappige situaties houd!   

Bron : http://www.lofttheater.be/#!2015-2016/tis6a 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)


Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs