Inhoud blog
  • schakelaar
  • accu/batterij
  • LED-lampje
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    skyforum

    my blog is awesome

    Zoeken met Google


    Foto
    skyblog
    only for cool guys
    de blog van skyval2015 is the best!! XD ---- ENJOY ------
    22-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welcome
    Dag iedereen,
    ik ontwerp mijn eigen techniekblog die met 5 berichten
    per projectaangevuld zal worden
    hopelijk hebben jullie er plezier aan.
     "Keep calm and enjoy my blog"
    -------------------
    "HAVE FUN!!!!!"
    -------------------

    22-10-2014 om 00:00 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    25-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-03-2015 om 11:24 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schakelaar

    Schakelaar

    Beschrijving: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Changeover_switches.jpg/400px-Changeover_switches.jpg

    Enkele soorten schakelaars

    Beschrijving: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lichtschakelaar.jpg/230px-Lichtschakelaar.jpg

    Lichtschakelaar

    Een schakelaar is in elektrische zin een "poort" tussen geleidende delen, die de elektrische stroom kan doorlaten ("gesloten") of onderbreken ("open"). Het vormt onderdeel van een schakeling, vaak als bedieningspunt. De bekendste is de lichtschakelaar in huis waarmee een lamp "aan" of "uit" gedaan kan worden.

    Op schakelaars is doorgaans de nominale stroomsterkte en spanning aangegeven. De eigenlijke schakelinrichting wordt meestal door een kap afgesloten. Het materiaal, waaruit de schakelaars zijn vervaardigd, dient goed isolerend, onbrandbaar en niet- hygroscopisch (vochtaantrekkend) te zijn. Bovendien mag het bij verwarming niet week worden.

    In elektronische apparatuur worden vooral digitale schakelaars toegepast. Bijvoorbeeld: de processor van een computer bevat miljoenen digitale schakelaars (transistors). Hiermee worden vervolgens signalen verwerkt, waarbij het maken van een verbinding een logische "1" vertegenwoordigt (bij een lichtschakelaar "aan") en het verbreken van een verbinding een logische "0" (bij een lichtschakelaar "uit"). De complexe relatie van schakelaars in een schakeling kan geanalyseerd worden door middel van booleaanse algebra.

    Niet alle schakelaars kennen slechts twee toestanden: er zijn ook keuzeschakelaars die op meerdere punten een verbinding kunnen maken.

    Mechanische schakelaars vertonen een verschijnsel dat denderen heet – het kortstondig meerdere malen achtereen maken en verbreken van het contact – en in digitale schakelingen hinderlijk kan zijn.

    Uitvoeringen

    Schakelaars worden onderscheiden naargelang bediening of functie, of de combinatie ervan.

    Druk- of momentschakelaar

    Een drukschakelaar of 'drukknop' is een terugverende schakelaar die verbinding maakt of breekt als hij ingedrukt wordt. De meeste deurbellen en veel aan/uit-knoppen op computers zijn voorbeelden van drukknoppen. Een drukknop maakt een contact, of verbreekt het contact zolang men die knop ingedrukt houdt. Als bij het loslaten van de knop de schakeltoestand van het contact niet meer verandert, dan spreekt men van een schakelaar.

    Foliedrukknop

    Een foliedrukknop is dun en bestaat uit kunststoflagen met een matrix van metaallagen ertussen. Op de punten waar de toetsfunctie voorzien is, kunnen de metaallagen door samendrukken van alle lagen contact met elkaar maken.

    Schuifschakelaar

    Een schuifschakelaar of 'schuifknop' is een schakelaar die verbinding maakt of breekt wanneer een deel ervan opzij geschoven wordt. Op veel radio's kan men tussen verschillende banden kiezen met een dergelijke schuifknop. Er zijn vaak drie, vier of meer standen.

    Draai- of walsschakelaar

    Een draaischakelaar of 'draaiknop' is een schakelaar die tussen verschillende verbindingen kan schakelen doordat eraan gedraaid wordt. In wasmachines waarop men verschillende wasprogramma's kan kiezen, gebeurt dit vaak met een dergelijke draaiknop.

    Tuimelschakelaar

    Een tuimelschakelaar is een schakelaar die een verbinding maakt of verbreekt als de stand van de hefboom ervan gewijzigd wordt. Bekende tuimelschakelaars zijn de richtingaanwijzers in auto's. De meeste uitvoeringen hebben twee of drie standen.

    Wipschakelaar

    Een wipschakelaars wordt onder meer als lichtschakelaar in woningen toegepast. Bij de bediening ervan wordt een wip aan de boven- of onderzijde ingedrukt, hierdoor wordt het contact gesloten of verbroken. Wipschakelaars hebben geen 'moment' waardoor ze alleen geschikt zijn voor wisselstroom.

    Beschrijving: Bestand:Touch Lamp Demonstration.oggMedia afspelen

    Tastgevoelige lamp

    Tastschakelaar

    Een tastschakelaar wordt in werking gezet door aanraking met bijvoorbeeld de hand, waarbij er geen sprake is van de wijziging van de stand van een mechanische schakelaar.

    Trekschakelaar

    De bediening hiervan gebeurt met behulp van een koord. Door hieraan te trekken wordt achtereenvolgens een contact gesloten of verbroken. Zij worden algemeen toegepast boven het hoofdeind van een bed.

    Voetschakelaar

    Een voetschakelaar schakelt als men met er met de voet druk op uitoefent. Dit soort schakelaars wordt veelal door gitaristen op het podium gebruikt.

    Kwikschakelaar

    Een kwikschakelaar is een schakelaar in de vorm van een glazen buisje met twee contacten waarin zich kwik bevindt, dat verbinding maakt als de schakelaar in een bepaalde stand gehouden wordt. Dit kan doordat kwik een goede geleider is voor elektrische stroom. In conventionele thermostaten wordt een kwikschakelaar nog wel toegepast, maar wegens milieubezwaren is dit in moderne thermostaten niet meer toegestaan.

    Reedschakelaar

    De reedschakelaar of reed-contact is een schakelaar die ingeschakeld wordt, indien er een magneet dicht in de buurt komt. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de opnemer van fietscomputers.

    Eenfunctieschakelaar 

    Een eenfunctieschakelaar wordt gebruikt door personen met een lichamelijke handicap. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met één eenfunctieschakelaar de computer volledig te bedienen. Dit gebeurt door de verschillende opties (bijvoorbeeld letters) te scannen.

    Tijdschakelaar of schakelklok

    Een schakelaar met een ingebouwde klok, die op een van tevoren vastgesteld tijdstip, of een reeks ingestelde tijdstippen, in- of uitschakelt. Er bestaan zowel mechanische tijdschakelaars als volledig elektronische. Tijdschakelaars worden onder andere gebruikt bij ovens, wasmachines, straatverlichting en aquariums. Men spreekt ook wel van tijdklok, maar dat woord is een merkwaardige constructie.

    Radioknoppen

    Dit is een combinatie van schakelaars waarvan er altijd een ingedrukt is. Door een van de schakelaars in te drukken zal een andere schakelaar vrijkomen. Deze schakelaars treft men vaak aan op oudere radio's en televisies.

    Snoerschakelaar

    Een snoerschakelaar is geschikt voor montage in een snoer, bijvoorbeeld bij een schemerlamp.

    Olieschakelaar

    Dit soort schakelaars wordt gevonden in het hoogspanningsnet. De behuizing van de schakelaar is gevuld met olie om te verhinderen dat er bij het schakelen van een sterke gelijkstroom een vlamboog ontstaat.

    Nuldoorgangsschakelaar

    Ook deze schakelaar is bedoeld voor het schakelen van hoge stromen. De constructie zorgt ervoor dat precies op het moment van de nuldoorgang van de wisselstroom wordt geschakeld. In tegenstellng tot de vorige is deze schakelaar alleen voor wisselstroom geschikt.

    Enkelpolige vs dubbelpolige schakelaars

    Een enkelpolige schakelaar voert zijn functie uit aan één zijde van het te bedienen apparaat, terwijl een dubbelpolige schakelaar beide stroomdraden bedient. In het geval van een 'gewone' lichtschakelaar: de enkelpolige schakelaar heeft één in- en één uitgang, en kan de fasegeleider onderbreken; de dubbelpolige schakelaar heeft 2 in- en uitgangen, en kan zowel de fase- als de nulgeleider tezamen onderbreken. Dubbelpolige schakelaars zijn typisch parallelle uitvoeringen van hun enkelpolige equivalent, die samen bediend worden. De gelijktijdige onderbreking van fase- en nulgeleider verhoogt de veiligheid en is in sommige gevallen wettelijk verplicht. Bij uitbreiding bestaan er ook 3-polige schakelaars (voor 3-fasenstroom), enz.

    Wisselschakelaar

    Een wisselschakelaar heeft drie contacten (P, X en Y) waarbij de verbinding PX of PY wordt gemaakt. Hij laat toe om 2 apparaten afwisselend aan/af te zetten, maar wordt vooral gebruikt in de wisselschakeling, die toelaat een apparaat vanuit verschillende locaties te bedienen. Een wisselschakelaar kan ook als een enkelpoligeschakelaar gebruikt worden.

    Kruisschakelaar

    Een kruisschakelaar heeft vier contacten (P, Q, X en Y) waarbij hetzij de verbindingen PX en QY, hetzij PY en QX worden gemaakt. Wordt in combinatie met twee wisselschakelaars gebruikt om een lamp met drie of meer schakelaars te kunnen bedienen. Is ook geschikt om een gelijkspanning om te polen.

    Serieschakelaar

    Een serieschakelaar bestaat in feite uit twee schakelaars in één behuizing. De bediening is gescheiden, maar de ingang is vaak gemeenschappelijk.

    Scheider of scheidingsschakelaar

    Deze mag alleen bediend worden als er geen stroom loopt en dient om een deel van de installatie voor onderhoud spanningsvrij te maken.

    Hotelschakelaar

    een wisselschakelaar die deel uitmaakt van een hotelschakeling

    Spaarschakelaar

    Schemerschakelaar

    Wordt toegepast in automatische nachtverlichting of nachtlamp

    Wandcontactdoos

    Een wandcontactdoos of 'stopcontact' is strikt genomen geen schakelaar, maar wordt vaak als zodanig gebruikt. Met name bij verplaatsbare apparaten, zoals een looplamp.

    Vermogensschakelaar

    Een vermogensschakelaar kan (zelfstandig) een overbelasting of kortsluiting afschakelen.

    Symbolen

    In een installatietekening worden symbolen gebruikt die links in onderstaande afbeeldingen staan. De functie van de schakelaars blijkt in het midden van de afbeeldingen. Deze tekenwijze wordt doorgaans toegepast bij een stroomkring- of bedradingschema.

    Rechts is de constructie met een vierstandendraaischakelaar, zoals men die in oudere woningen (tot 1950) nog wel aantreft. De ronde wals kan steeds 90 graden verdraaid worden.

    Beschrijving: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Schakelaar.svg/220px-Schakelaar.svg.png

     

    Enkelpolige schakelaar

    Beschrijving: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Schakelaar_wissel.svg/220px-Schakelaar_wissel.svg.png

    25-03-2015 om 10:46 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.accu/batterij

    Batterij (elektrisch)

    Diverse batterijen: 3R12, R20, R14, R6, R03, R61, 8R23, 6R61, knoopcellen
    Batterijen

    Een batterij (stroomblokje) is een voorwerp voor opslag van elektriciteit. Het bestaat uit een elektrotechnische component en spanningsbron, een combinatie van een of meerdere elektrochemische cellen, die worden gebruikt voor de omzetting van opgeslagen chemische energie in elektrische energie. Dat kan weer als elektrische energie - stroom - geleverd worden. Historisch wordt een aantal parallel of in serie geschakelde elektrochemische cellen, Leidse flessen of condensatoren een 'batterij' genoemd, in de volksmond heeft de enkele cel van de batterij de naam van het geheel overgenomen. Een auto-accu is een oplaadbare batterij, maar deze wordt in Nederland, in tegenstelling met Vlaanderen, gewoonlijk geen "batterij" genoemd.

    Het symbool voor een batterij in een elektrisch schema is als volgt:

    Battery symbol1.svg

    Het + en - teken worden vaak weggelaten omdat men aan de grootte van de "platen" in de tekening kan zien welke zijde de + en welke de - is. Een ezelsbruggetje is dat voor het "+" teken twee keer zoveel streep nodig is als voor het "-" teken.

    25-03-2015 om 10:42 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Hier zie je het symbool van een led-lampAfbeeldingsresultaat voor led symbol

    25-03-2015 om 10:41 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LED-lampje
    Een ledlamp is een vorm van solid-state lighting (SSL), opgebouwd uit een groep van leds (licht-emitterende diodes). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

    Eigenschappen

    Model

    Ledlampen komen in verschillende modellen voor, waaronder de vorm en grootte van een gewone gloeilamp met grote (E27) of kleine (E14) Edison-fitting. Er zijn ook uitvoeringen met andere vormen, maten en aansluitingen, bijvoorbeeld een GU5.3-steekvoet (bipinvoet) of een GU10-bajonetvoet.

    Lichtopbrengst






    Bulbgraph.png
    halogeenlamp


























































































    Bij ledlampen zijn de lichtstroom (in lumen (lm)), de lichtsterkte (in candela (cd)) en de stralingshoek (in graden (°)) gerelateerd.

    Lichtstroom is een maat voor de hoeveelheid energie die een lichtbron in totaal (in alle richtingen) uitzendt. De eenheid van lichtstroom is het lumen. De lichtstroom van een gloeilamp van 40 watt is bijvoorbeeld 415 lm.

    De lichtsterkte (helderheid) van een lichtbron geeft aan hoeveel vermogen de lichtbron per stralingshoek uitzendt. Voor leds wordt de lichtsterkte uitgedrukt in millicandela (mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela. Hoe kleiner de stralingshoek waarin het licht uitgezonden wordt, hoe hoger de lichtsterkte (bij gelijkblijvende lichtstroom).

    Om bij benadering de hoeveelheid lumen uit te rekenen wordt het aantal candela's gedeeld door het deelgetal dat bij de stralingshoek van de lamp hoort (zie MR16). Voorbeeld: een lamp met een verlichtingssterkte van 590 cd (590.000 mcd) en een stralingshoek van 40° geeft scriptstyle {590over2,64} mathrm{lm} = 223,48 mathrm{lm}


    25-03-2015 om 10:35 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.project:LED-lamp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn actueel bezig met het realiseren van een lamp.
    we gebruikten een boor,soldeerden,vernissen,en hebben de onderdelen in elkaar gezet. 

    12-03-2015 om 17:30 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aarding inleiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag iedereen vandaag presentatie over een aarding met zeno maesen---->bekijk zijn blog: www.bloggen.be/2amaesen/
    in verde posts geef ik meer uitleg

    03-12-2014 om 10:53 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aarding info

    In dit volgende filmpje vinden jullie meer informatie.

    03-12-2014 om 10:51 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeepfabrieken

    B

    D

    F

    H

    K

    L

    M

    V

    Z

    04-11-2014 om 19:55 geschreven door skyval2015  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Laatste commentaren

    Foto



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs