Inhoud blog
  • Info over Seppe, ons klasdiertje
    Zoeken in blog

    Foto
    1F SIGO 2010-2011
    Nieuws en weetjes uit de klas!
    08-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Info over Seppe, ons klasdiertje

    Gewone wandelende tak

    Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Ga naar: navigatie, zoeken

    De gewone of Indische wandelende tak (Carausius morosus), ook wel aangeduid als psg 1 is een langgerekt insect dat de naam dankt aan de zeer goede camouflage waardoor het hele lichaam op een takje lijkt. Wandelende takken en -bladeren vormen samen de orde van insecten die Phasmatodea wordt genoemd.

    Inhoud

    [verbergen]

    [bewerken] Algemeen

    De maximale lengte van een volwassen dier is ongeveer 10 cm en deze soort heeft, anders dan veel andere soorten, ook een schrikkleur; het bovenste deel van de binnenzijde van de voorpoten is bij volwassen exemplaren felrood gekleurd. Bij een aanval worden snel de voorpoten gespreid waardoor de felle kleuren de predator eventjes afleiden. Daardoor kan de wandelende tak een 'vallende tak' worden door zich naar beneden te laten vallen en zo te ontkomen. Belangrijke vijanden zijn vogels, hagedissen en rovende insecten.

    [bewerken] Voortplanting

    Eieren van Carausius morosus, 1,5 mm groot.

    Bijzonder is dat bij deze soort geen mannetje aan de voortplanting te pas komt: vrouwtjes leggen onbevruchte eieren waar weer alleen vrouwtjes uit komen (maagdelijke voortplanting of parthenogenese). Mannetjes komen in gevangenschap nooit voor. Wel komen er gynandromorfen voor; vrouwtjes die op mannetjes lijken en deze soms ook nabootsen qua seksueel gedrag. Bij veel andere soorten wandelende takken komen mannetjes wel voor in gevangenschap.

    [bewerken] Ontwikkeling

    De kleine takjes die uit de eitjes (met een knopje aan een uiteinde) komen lijken in alles precies op hun moeder, behalve in grootte. Zij (het zijn bijna altijd vrouwtjes) leeft als een volwassen dier enkele maanden en legt in die tijd enige honderden eieren (2-3 per dag), die na 2-3 maanden uitkomen, afhankelijk van de temperatuur. Na zes vervellingen zijn de dieren volwassen. In het nimfestadium verloren gegane poten en voelsprieten kunnen bij volgende vervellingen tot op zekere hoogte worden geregenereerd, het succes hiervan is afhankelijk van het aantal vervellingen dat nog volgt.

    [bewerken] Externe links

    08-09-2010 om 15:51 geschreven door Mevr. Defever  




    Archief per week
  • 06/09-12/09 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs