Wat als... opvoeden eenvoudig was???
Inhoud blog
  • Wat een vakantie!!
  • en de wereld, hij draaide voort...
  • gouden medaille
  • mama -Abeldag!!
  • Pubers en eten

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Het (h)eerlijke leven van een moeder van vier opgroeiende kinderen.
    Dit is het (h)eerlijke relaas van een hoogsensitieve moeder over het opvoeden van vier hoogsensitieve kinderen. Over ups en downs. Over twijfels en onzekerheden, maar evenzeer over duizend kleine gelukjes... Welkom in onze wereld!!!
    06-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even voorstellen...
    Eindelijk...
    Eindelijk heb ik de tijd genomen om mezelf een weg te banen naar een blog.
    Het moest er vroeg of laat van komen.
    Schrijven zit me namelijk in het bloed.  Het is tijdmaken om stil te staan.  Om na te denken.  Om mezelf te verliezen in woorden en gedachten.  En om me nadien terug in mekaar te puzzelen.
    Schrijven is reflecteren.  En laat dat nu net zijn wat ik nodig heb...  

    Op de eerste plaats wil ik jullie bedanken, jullie die de tijd  nemen om mij hier te bezoeken.  Het is mijn bedoeling om eerlijk te zijn. Ontdaan van alle maskers en muren.  Figuurlijk naakt.  
    Natuurlijk zullen jullie het niet altijd met me eens zijn.  En dat is prima.  Soms durf ik een nogal uitgesproken mening te hebben.  En ik ben van plan deze hier te verkondigen. 

    Als bescherming trek ik enkele nepnamen aan.  Dat moeten jullie me wel toegeven.  Het is voor mij de enige manier om hier helemaal mezelf te kunnen zijn.  Zonder er iemand mee te kwetsen.  Want dat is eigenlijk het allerlaatste wat ik zou willen...

    Wie ben ik?
    Mijn naam is Trien.  Ik ben ondertussen -even rekenen- 41 jaar oud.  Als student kon ik niet zo goed stilzitten, en daarom besloot ik Lichamelijke Opvoeding te studeren.  Aangezien het studentenleven me beviel, breide ik er nog enkele jaren aan om zo ook mijn diploma van kinesitherapeute te behalen.  
    Momenteel ben ik hafltijds terwerkgesteld als kinesitherapeute in een revalidatiecentrum voor kinderen met ontwikkelingsproblemen.  En de andere halftijds werk ik als taxichauffeur/kokkin/boodschapster/was-en strijkexperte...  kortom als gezinsmanager.

    Als kind uit een groot gezin droomde ik zelf van een groot gezin.  En dat is dan ook het gezamenlijke project van mijn schitterende echtgenoot en mezelf: het opvoeden van onze vier kanjers.

    Eerst heb je Nel.  Zij is geboren in september 2003.  Ze zit momenteel in het tweede middelbaar.
    Dan heb je Kato.  Zij is exact anderhalf jaar later geboren, in maart 2005.  Ze zit momenteel in het eerste middelbaar op dezelfde school als haar zus.

    Onze oudste zoon heet Toon.  Hij zag -lekker thuis- het levenslicht in augustus 2007.  Hij zit momenteel in het vierde leerjaar.
    En de hekkensluiter is Abel.  Ook hij kwam thuis ter wereld, ruim anderhalf jaar na zijn broer.  Februari 2009.  Hij zit momenteel in het derde leerjaar.

    Om er helemaal te kunnen zijn voor mijn kanjers, werd ik van na de geboorte van Nel tot wanneer Abel naar school ging  thuisblijfmama. Dat waren negen hectische, vermoeiende en evenzeer prachtige jaren.  Die ondertussen al zo'n 4,5 jaar achter mij liggen...  


    Waarschijnlijk deel ik met heel velen onder jullie het gevoel een druk leven te leiden.  Momenten van rust lijken soms gestolen momenten te zijn.  En toch...   en toch besef ik dat het net dat is wat ik zo hard nodig heb...  rust.  Rust in mijn hoofd.    

    Als hoogsensitieve mama van een groot gezin -waar ik 100% zelf voor gekozen heb en waar ik 100% blij mee ben, loop ik mezelf vaak voorbij.  
    Daarom komt dit als een geschenk uit de hemel...
    ouderschapsverlof...  
    drie maanden lang...
    drie maanden lang de tijd om te reflecteren
    drie maanden lang de tijd om mezelf terug ineen te puzzelen...
    samen met jullie...

    één doel...  RIMH  (Rust In Mijn Hoofd)

    Trien.




    06-03-2017, 10:33 geschreven door trien  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    Tags:opvoeden, hoogsensitief, reflecteren
    11-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abel, onze jongste zoon.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Abel, onze jongste zoon.  8 jaar.

    Natuurlijk hebben we er opnieuw voor gekozen om thuis te bevallen.  Met volle overtuiging.  Van vroedvrouw An krijgen we de expliciete boodschap haar meteen te verwittigen, bij de eerste wee.   

    februari 2009
    Aan het ontbijt voel ik al veel spanning in mijn buik.  En plotseling is hij daar...  de eerste wee.  GedWEE verwittigt de echtgenoot de vroedvrouw, ruimt hij de speelmat op (want dat is de plek waar het gaat gebeuren) en brengt hij broer Toon en zus Kato naar de overburen.  Zus Nel is op sportkamp, dus dat is makkelijk.  
    Hoewel ik effectief enkele gemene weeën voel, lijkt de bevalling nadien wat stil te vallen.  Ik begin te vrezen dat het vals alarm is. Vroedvrouw An komt toe, voelt en stelt mij gerust.  De bevalling is sowieso ingezet.  Zij blijft en verwittigt de tweede vroedvrouw, Sytske.  
    Al snel komen de weeën terug.  Sterk en regelmatig.  Het lukt me wondergoed ze op te vangen.  Tijdens een wee leg ik mijn armen rond de nek van de echtgenoot en voel ik me hard gesteund. Tussen de weeën door kan ik volledig ontspannen en zelfs genieten van het zicht op de tuin.  Weeën opvangen gaat mij goed af.
    Maar dan is het tijd voor het grote werk.  En dat is minder mijn ding.  Uit pure stress valt de hele handel even stil.  Maar dan...
    één grote oerwee...   meer heb jij niet nodig om ter wereld te komen, Abel.  Nog voordat ik tussen je beentjes gekeken heb, voel ik jouw mannelijke energie.  Op dat moment ben ik de gelukkigste mens ter wereld.  Ons gezin is compleet.  Ons geluk is compleet.
    Wanneer zus Nel merkt dat oma & opa haar komen afhalen van het sportkamp, maakt Nel spontaan een wieggebaar.  Jaja, knikken de trotse grootouders.  En zo weet Nel dat voor de derde keer op rij grote zus geworden is.

    Abel, jij hebt veel energie.  Je bent zo'n beetje een bommetje.  Al van in de wieg.  Als je wakker bent, ben je heel alert.  Van kleinsaf aan weet je erg goed wat je wil.  En doe je er ook alles aan om dat te bekomen.  Volledig murw ben jij tegen dat ik je te slapen leg.  En je slaapt dan ook meestal als een roosje, godzijdank!
    Eten en drinken is jouw passie.  Je kunt maar niet genoeg krijgen van de melk uit mama's fabriekjes.  En de woorden 'pap', 'boterham' en 'koek' klinken als muziek in je oren,

    Als kleine uk blijf jij alleen thuis bij mama terwijl de broer en de zussen naar school gaan.  En dat vind jij leuk.  Mama is namelijk van jou.  Jij volgt mij overal, vrolijk kwebbelend over koetjes en kalfjes.  Wanneer ik in de keuken aan 't koken ben, sta jij op een stoel naast me.  En geef je me alles aan wat ik nodig heb, zonder dat ik het zelfs hoef te vragen.  Al snel vormen wij een goed team, Abel. jij en ik, in de keuken...
    Gelukkig kan je met momenten heel mooi alleen spelen.  Zoveel fantasie, zoveel creativiteit,...  zalig om jou bezig te zien!

    Abel, voordat jij kwam, dacht ik dat het opvoeden mij vlot afging.  Dat ik het zo stilletjesaan wel onder de knie had.  Dat ik de spelregels kende.
    Maar Abel, jij hebt mijn wereld door mekaar geschud en jij hebt mij snel terug met de voeten op de grond gezet.  Jij tast alle grenzen af, ook de grenzen van het mogelijke.  Je hebt een sterke eigen wil.  En luisteren is niet je grootste troef.  Je bent bovendien erg gevoelig, zeker aan vermoeidheid.  Als je moe bent dan heb je jezelf niet meer onder controle. En dan kan je zomaar ontploffen.  Ineens.  Boem. Meestal slaag ik erin om jou terug kalm te krijgen.  En vaak slaag ik erin om je terug zacht te krijgen.  Maar niet altijd.  En zeker niet altijd op de manier waarop ik het zelf had gewild.  Jij leert mij veel, Abel.  Over consequent zijn.  Over doorzetten.  Over mezelf.  En over die onverwoestbare band die we samen hebben. Jij en ik.  We voelen mekaar aan.  Dat wel. Altijd.

    Je denkt heel diep, Abel.  Veel dieper dan je van een drie tot vierjarig kind zou verwachten.  "Mama, wat is er achter de lucht?", "Mama, blijft de wereld altijd bestaan?", "Mama, waarom bestaan wij eigenlijk?"  Of zelfs: "mama, waarom duurt een weekend maar twee keer slapen?"  
    Het zijn geen vragen waar ik zomaar onmiddellijk een antwoord op kan geven...  Ook de dood houdt jou op heel jonge leefijd al bezig. Dan ben je elke keer in paniek wanneer ik -naar jouw gevoel- te lang wegblijf.  En als je me ziet, dan vlieg je in m'n armen.
    Je denkt heel diep, Abel.  Veel dieper dan je van een kind zou verwachten.  Veel dieper dan je laat uitschijnen.

    Energie, dat schijn jij wel uit!  Je kapoene-ogen blinken.  Je stevige wangetjes blozen.  Je houdt ervan grapjes uit te halen.  Je kan mensen aan het lachen krijgen.  Je kan harten doen smelten.
    Ook voor mij is het soms echt moeilijk om boos te worden wanneer je weeral iets uitgespookt hebt.  Zo kom je -als 5-jarige-  naar me toe en laat je me de helikopter-op-zonneënergie zien, die in zeven stukken uiteen ligt.  Met de boodschap: "Mama, je mag die géén twee keer laten vallen..."    Tja...

    Je houdt ervan buiten te zijn.  Werken in de tuin, jij en je papa.  Om het even welke klus.  Ook jullie vormen daar een goed team.  Wat een doorzettingvermogen dat jij hebt, wat een kracht...
    Fietsen, dat is jouw ding.  Op je loopfiets toen je nog maar een wip groot was.  Ook toen kon het al niet rap genoeg gaan.  Rondfietsen in het straatje in de buurt met de buurjongens, een parcours rijden in het bos...  daar geniet jij van.
    Tot mijn allergrootste spijt is het praktisch niet haalbaar om jou in te schrijven in een mountainbike-club.  Daar leg je je bij neer. We zoeken samen naar andere sporten die je leuk vindt.  Al weet ik dat ze niet kunnen tippen aan het fietsen, in jouw ogen, Abel.
    Je speelt voetbal, waarbij je vooral graag keeper staat.  Om de ballen uit het doel te springen.
    Je speelt tennis.  En je doet toestelturnen.  Waarbij je nu ook in de selectie-groep mee mag turnen.  En dat doe je graag.  Meestal toch.  Al moet ik soms een oogje in 't zeil houden.  Ik ben het niet gewoon, want jouw broer en zussen hebben dit nooit gedaan.  Maar jij durft er soms een zootje van te maken...

    Dat is Abel zo'n beetje in een notendop.
    Mijn energieke Abel, die nood heeft aan actie en buitenlucht.
    Mijn knuffelAbel
    Mijn kietelAbel
    Mijn mooie, zotte Abel, die een uitgesproken mimiek heeft.  En die als peuter steevast moest horen hoe 'schattig' hij was...
    Mijn snelle Abel, die de dingen snel onder de knie heeft.  En die ook snel kan lopen.  Heel snel.

    Om te eindigen nog een leuke uitspraak van Abel. drieëneenhalf jaar oud.  
    Na een klasbezoek aan de dierenarts meldt Abel: "Het asiel, daar moeten dieren naartoe als ze genezen zijn..."
    Waarop ik: "Neen, Abel, het asiel, daar moeten dieren naartoe die geen baasje hebben..."
    Waarop Abel verwonderd: "Hebben ze daar baasjes???"


    tot de volgende!
    Trien

    11-03-2017, 00:00 geschreven door trien  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon, onze oudste zoon.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toon, onze oudste zoon...   9,5 jaar oud.

    Na onze ervaringen bij de geboorte van Kato -lees: 'Kato, onze jongste dochter'- nemen we het zekere voor het onzekere.  We laten ons gedurende de zwangerschap begeleiden door de -fantastische- zelfstandige vroedvrouwen An & Sytske en houden de optie open om thuis te bevallen. 

    Voor de allereerste keer worden de echtgenoot en ikzelf geconfonteerd met mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap.  Er wordt gevreesd voor een toxoplasmose-besmetting en dit zou mogelijks ernstige afwijkingen kunnen veroorzaken bij ons boeleke.  Hoewel de ene waarde in mijn bloed  hoog pathologisch is en hoewel verwacht wordt dat de andere bloedwaarde snel mee zal stijgen, doet die laatste dat niet. Toch besluiten de specialisten dat het in dit geval raadzaam is om gedurende lange tijd antibiotica in te nemen om het boeleke te beschermen,  En wat doe je dan als moeder?  Flink pillen slikken en hopen dat alles goed komt, natuurlijk.  Veel tijd om hierover te piekeren heb ik op dat moment toch niet, met twee energievretertjes in huis...    En gelukkig, want uiteindelijk blijkt uit de bloedresultaten van Toon na zijn geboorte dat hij geen toxoplasmose doorgemaakt heeft!


    14 augustus 2007
    Zo'n dikke buik, dat heb ik nog nooit meegemaakt.  Ik heb letterlijk het gevoel op ontploffen te staan en kan nauwelijks nog eten.  In bed vind ik mijn draai niet.  Opeens word ik opgeschrikt door een grote 'plof' in mijn buik.  Iets later merk ik dat ik vocht verlies.  Slapen lukt niet meer.  Een flinke wee duwt me met de neus op de feiten: nachtwerk! 

    ondertussen al 15 augustus 2007
    Ook deze keer gaat het snel.  De echtgenoot en ik zijn nog maar goed en wel beneden als sterke weeën mekaar in een snel tempo opvolgen.  De vroedvrouw belooft onmiddellijk hierheen te komen.  Wat een verademing als An een goed halfuur later verschijnt!  Op dat moment ben ik stevig in arbeid en besluiten we met z'n allen dat we ons niet meer zullen verplaatsen.  An belt meteen ook de tweede vroedvrouw op, want voor bevallingen zijn ze altijd met z'n tweeën.  
    Enkel...  hier heeft Murphy anders over beslist.  De tweede vroedvrouw staat machteloos voor de open brug van Zelzate te wachten wanneer ons derde wondertje zich met een gigantische kracht een weg door mijn bekkenbodem naar buiten baant.  
    Ik ben helemaal in de wolken wanneer ik tussen de beentjes van onze baby een piemeltje zie bengelen...  een zoon!  Welkom, Toon! Welkom thuis, kanjer van 4kg300.  Weliswaar te groot voor het klaargelegde baby-pakje...
    Onze meisjes, die slapen door alle bedrijvigheid door, en zijn verrukt wanneer ze de volgende ochtend naast mama hun kersverse broer in bed aantreffen!   

    Over baby Toon mag ik absoluut niet klagen.  Een modelbaby durf ik hem niet te noemen, maar naar onze normen -lees:'Nel -onze oudste dochter' - loopt het vlot.  Bovendien heeft Toon twee zussen, door wie hij zich graag laat entertainen.  Dat helpt.
    Voor de allereerste keer mag ik ervaren hoe zalig het kan zijn als borstvoeding probleemloos loopt.  In tegenstelling tot zijn zussen is Toon wèl meteen fan van mijn mamamelk.  Hij blijft maandenlang trouwe klant tot zijn nieuwe-broer-in-de-maak de smaak van mijn melk subtiel verandert.  En daar is hij gevoelig aan, onze Toon...

    Gevoelig, dat ben jij zeker, peuter Toon.  Heel gevoelig.  Hooggevoelig.  Hoogsensitief.  Niets nieuws onder de zon, dus.  Maar jij hebt er wel heel veel last van.  Van felle geluiden, van onaangename materialen, van de texturen van je voedsel, van het gevoel van water op je lichaam...
    Je bent een kijker, Toon.  Geen durver.  Je moet alles aandachtig bestuderen voor je je ergens aan waagt.  En wij, de ouders, moeten hier continu rekening mee houden.  We moeten leren jouw grenzen te respecteren.  En jou telkens een klein duwtje te geven in de goede richting wanneer we denken dat de tijd er rijp voor is.  
    Zoals tijdens die ene vakantie.  Toen ik een ganse tijd met jou aan de rand van het zwembad zat.  En superblij was omdat je met je rechter grote teen het wateroppervlak durfde aan te raken...   
    Of zoals die stuk of vijf glijbanen die je bij ons in de tuin kon vinden...   telkens een trapje hoger.  Zodat je uiteindelijk ook van onze 'echte' glijbaan naar beneden durfde te glijden...

    Maar je komt er wel, Toon.  Elke keer opnieuw.  Tijd, zachtheid en geduld, dat zijn jouw sleutelwoorden.  Alleen wie dat respecteert, kan bij jou binnenkomen.
    En je groeit hierin, Toon.  Je leert je grenzen te verleggen.  Je leert langzaam maar zeker incasseren.  Je leert je mannetje te staan.  Je leert nieuwe uitdagingen aan te gaan.  En - zeker niet onbelangrlijk- je leert ook dat humor een wapen is.

    Je hebt geluk, Toon.  Je hebt twee zussen.  En één van je beste vrienden woont naast ons.  Op school maak je gemakkelijk vrienden.  Je begint te voetballen en ook daar kom je terecht in een echte vriendengroep.  Alleen spelen is aan jou niet besteed.  Jij kan jezelf niet entertainen.  En dat is dan nog heel licht uitgedrukt.  
    Je hebt geluk, Toon.  Je voetbalt graag en je voetbalt goed.  Je tennist graag, en je tennist goed.  Je speelt graag piano en je doet dat goed. En ook op school doe je het goed.  
    Je hebt een drukke agenda.  Je hebt je bezigheden.  Je wordt geëntertaind.


    Dat is Toon zo'n beetje in een notendop.
    Mijn zachtaardige Toon, die geen kwaad in zich heeft.
    Mijn beredeneerde Toon, die z'n hersenen op volle toeren laat draaien.
    Mijn onbeholpen Toon, die zomaar uit de lucht kan komen vallen.
    Mijn sportieve Toon, die geniet van zijn succesjes.
    Mijn rechtvaardige Toon, die recht door zee gaat.


    Tot morgen, 
    Trien

    persoonlijke noot:  Bij deze wil ik nog eens expliciet An & Sytske, en met hun alle zelfstandige vroedvrouwen bedanken.  De job die jullie doen is op zich al buitengewoon, maar vergt bovendien nog eens buitengewone inspanningen op buitengewone tijdstippen, met een buitengewone verantwoordelijkheid erbovenop.  Jullie gedrevenheid en enthousiasme werken aanstekelijk.  En helpen om deze wereld nog een stukje mooier te maken!  Tonnen respect hiervoor!!!

    10-03-2017, 18:44 geschreven door trien  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:hoogsensitief,hooggevoelig,thuisbevalling,vroedvrouw
    09-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kato, onze jongste dochter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kato, onze jongste dochter...  Bijna 12 jaar oud.

    Maart 2005.  Dag op dag anderhalf jaar na de geboorte van Nel.  Ik herinner me het alsof het gisteren was.  Rond 16u zit ik achter de computer wat te chatten, wanneer ik lichte buikpijn begin te krijgen.  Ik besluit boven even neer te liggen, terwijl Nel zich uitstekend vermaakt op de speelmatten ginder.  Tot ik toch een bepaald ritme in mijn buikpijn ontdek: op en af.   Verdacht, dus ik vraag de echtgenoot -die gelukkig thuis is- om alvast de schoonouders te bellen om op het gemakje af te komen.  Zij zouden immers voor Nel zorgen tijdens de grote gebeurtenis.  Wanneer manlief de telefoon neerlegt, wordt het echt menens in mijn baarmoeder.  Ik wil niet meer wachten op de schoonouders en vraag de echtgenoot opnieuw z'n ouders te bellen met de vraag onmiddellijk naar de materniteit te komen om Nel daar op te pikken.  De echtgenoot kwijt zich gedwee van zijn taak.  Hij heeft echter niet door dat de weeën met de minuut heftiger worden en dat elke seconde begint te tellen.  Terwijl hij op z'n dooie gemak de uitleg doet aan z'n ouders hoe ze precies  de materniteit moeten bereiken, probeer ik uit alle macht tussen mijn weeën door z'n aandacht te trekken...  wij moeten vertrekken!  NU !!!!!
    Snel, heel snel is alles toen gegaan.  Op één of andere manier kan ik alles nog  tegenhouden tot we aan de materniteit komen.  Koppige ik staat er zelfs op om het hele eind tot aan het verloskwartier zelf te stappen, regelmatig stoppend om een wee weg te puffen.  Nooit vergeet ik het koppeltje dat ons in de lift naar de ingang -eindelijk!- een 'dikke proficiat voor sebiet!' toewenste.
    Exact een halfuur na onze aankomst in de materniteit word jij geboren... Kato.  Onze tweede dochter.  Rond en gezond!!  Je ligt al aan mijn borst te zuigen wanneer ik goed en wel besef dat je geboren bent...
    "Ze weent alvast als eentje van drie maanden oud", zegt de vroedvrouw.  Profetische woorden, zo bleek later...
    En de schoonouders?  Die zijn de allereersten om hun pasgeboren tweede kleindochter in de armen te sluiten, zo'n halfuurtje na haar geboorte!

    Die eerste maanden ben je niet het prototype van de brave, rustige baby.  Vooral de borstvoeding verloopt nogal stroef en wordt op drie maanden -in wederzijds overleg- gestaakt.  De echtgenoot en ik zijn echter niet meer zo groen achter de oren.  En we zijn het er unaniem over eens...  je bent rustiger dan je zus was...  En dat is voor ons een heel grote verademing.

    Peuter Kato.  Alles wat je in je hoofdje hebt, wil je kunnen.  En opgeven, dat lijkt niet in jouw woordenboek te staan.  Wanneer je beslist hebt dat je wil kunnen rechtstaan, blijf je maar die beweging inoefenen.  Net zolang tot het je effectief lukt.  En dan maar glunderen...
    Je zus Nel is je grote voorbeeld.  En jij wil in niets onderdoen voor haar!

    De echtgenoot en ik, wij hadden niet meteen door dat dit doorzettingsvermogen op zo goed als alle vlakken van toepassing was.  Een moment dat ons voor altijd bijblijft:
    dinsdag 2 december 2008 - Kato is 3 jaar, 8 maand en 3 dagen oud
    Zus Nel zit in de derde kleuterklas en kan al wat lezen en schrijven.  Ik daag Nel uit met de vraag of ze 'sint' al op ons bord kan schrijven en Nel doet dat vlekkeloos.  Kato reageert boos en zegt dat zij dat wou schrijven.  Waarop ik haar al lachend de stift geef en zeg dat zij 'piet' mag schrijven.  
    Heel even zien we Kato nadenken.  Dan neemt ze resoluut de stift vast, gaat naar het bord en schrijft daar in mooie letters  'P I T' .  En dan maar glunderen...
    Die lichte paniek in de ogen van de echtgenoot op het moment dat onze blikken mekaar kruisen...

    Je slaat de derde kleuterklas over, Kato.  En zelf ben je blij dat je 'eindelijk niet meer zo hoeft te spelen' in de klas...  Op het einde van het eerste leerjaar lees je als een trein.  Maar wat het allerbelangrijkste is voor ons...  je voelt je goed bij de iets oudere en stuk voor stuk grotere kindjes van je klas.  En je staat er je mannetje, zes jaar lang.  

    Ook bij Kato moeten we iets vertellen over haar hobby's.  Over die eerste keer wanneer Kato op een pony'tje zit, bijvoorbeeld.  Wanneer ze straalt van oor tot oor en ik, de mama, meteen voel dat hier een hart verloren is.  

    Paardrijden op zich doet Kato niet meer.  Wel legt ze zich toe op voltige, het turnen op een stappend, dravend of galoperend paard.  En Kato doet dit goed.  Ze is zelfs regerend Vlaams kampioene, weliswaar in de stappende en niet in de galoperende klasse.  Maar toch... daar kan een moeder best fier op zijn!
    Omdat dit mooi aansluit bij voltige, is Kato ook beginnen turnen.  En ook dit doet ze goed.  Het steeds opnieuw inoefenen van dezelfde verplichte nummers om deze te perfectioneren, is minder aan haar besteed.  Maar ze heeft het turnbloed wel door haar aderen stromen. Sinds dit jaar volgt Kato eveneens twee uurtjes per week acrobatische gymnastiek, waarbij ze niet met een paard, maar met een onderpartner samen moet werken.  Ze heeft het geluk dat het erg goed klikt met haar mede-acrobate.  En al komen ze ook hier in de laagste reeks uit, de kans zit erin dat ze mee zullen dingen voor de nationale prijzen (van Nederland wel te verstaan, aangezien we hiervoor de grens oversteken).
    Je merkt het, Kato heeft best wel talent.  Haar grote nadeel in deze sporten is dat lenigheid niet in haar genen zit.  Foei mama, Foei, papa!
    En toch...  mist Kato de echte drive om volop voor haar sporten te gaan.  Is het toch nog niet helemaal haar ding?  Bieden deze individuele sporten haar te weinig variatie of te weinig nieuwe uitdagingen?  Haakt Kato af wanneer het iets moeilijker wordt en ze denkt te kunnen falen? 
    Ik weet het niet.
    Wat ik wel weet, is dat er een moment zal komen waarop Kato haar ware passie zal vinden.  En dan zal ze ervoor gaan...  helemaal ten volle...   
    En de mama, die zal de echte Kato zien opstaan en die zal glunderen...

    Dat is Kato zo'n beetje in een notendop.
    Mijn creatieve Kato, die haar broers graag entertaint met zelf bedachte spelen.
    Mijn mooie Kato, die de spieren heeft van een echte turnster.
    Mijn zachtaardige Kato, die zich het lot aantrekt van het volledige mensdom en het ganse dierenrijk.
    Mijn ijverige Kato, die graag aan de verwachtingen van anderen voldoet.
    Mijn lieve Kato, die ervan houdt anderen blij te maken en te verrassen.

    Om af te sluiten nog een typisch Kato-mopje, dat aantoont dat ze wel bij de pinken is ;-)
    4 maart 2011, Kato is bijna zes jaar oud

    grote zus Nel: "Kato, 't is nu 8.05u en om 8.30u begint Brandweerman Sam op televisie.  Hoeveel minuten is dat nog?"
    Kato die hier totaal geen zin in heeft: "Dat weet ik niet..."   en een beetje later  "O minuten!"
    Papa: " Dat kan toch niet, he, Katootje..."
    waarop Kato: "Jawel, want we hebben het op DVD!"


    Tot morgen!
    Trien


    09-03-2017, 00:00 geschreven door trien  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:hoogbegaafd,opvoeden,geboorte
    08-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nel - onze oudste dochter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met veel trots laat ik jullie de komende dagen kennismaken met onze vier kanjers.
    Ik begin met jullie voor te stellen aan Nel, onze oudste dochter.  Dertieneneenhalf jaar oud.  Puber.

    September 2003.  Vooravond.  De spanning is te snijden.  De werken aan ons nieuwe huisje zijn bijna afgerond.  Maar ik doe vandaag niet mee.  De spanning in mijn bolle buik is te groot.  Piekmomenten met vijf minuten tussentijd.  Tijd om de auto in te stappen richting materniteit...
    Afzien...  geen epidurale, toch epidurale, epidurale die maar half werkt...  persen, blijven persen, knippen, scheuren,...  afzien...  om nadien beloond te worden met het allermooiste geschenk op deze aarde...   een gezonde baby!

    Nel, jij was mij de baby wel...
    Als ik terugdenk aan die eerste tijd met jou, dan hoor ik jouw gehuil nog steeds nazinderen in mijn oren.  Tonnen verse ouderenergie slorpte jij moeiteloos naar binnen, en toch bleef je maar huilen...  Een wakkere Nel was een (bijna) huilende Nel...  Zelfs aan mama's borst vond je maar heel even troost.  En de echtgenoot en ikzelf, wij deden ons best om ons staande te houden.

    Ondanks dat huilen groeit Nel op en wordt ze een flinke, bijdehandse peuter.  Enkel die onverklaarbare driftbuien, daar maken de echtgenoot en ikzelf ons wel zorgen over.  
    Een intense zoektocht brengt ons bij een plausibele verklaring.  Nel is hoogsensitief.  
    Dankjewel aan de mensen die ons toen op het juiste spoor brachten!  Nu we weten dat een strenge blik voor Nel al aanvoelt als een vreselijke straf, kunnen we onze opvoedingsstijl aanpassen.  En wonderbaarlijk snel plukken we de vruchten...
    Neen, juffrouw, we vinden het niet erg dat Nel die eerste maanden nog niet op de speelplaats wil spelen tussen de andere kinderen.  Geef haar maar wat tijd om toe te kijken.  Ze komt er wel, op die speelplaats...

    Peuter - kleuter - lagere school...   
    Vlot doorloopt Nel alles.  Verveling ligt op de loer, want Nel kan eigenlijk al lezen voordat ze in het eerste leerjaar zit.   Wanneer Nel thuis gedwongen wordt om huiswerk te maken over leerstof die ze in de klas al eindeloos heeft moeten herhalen en die haar al de strot uitkomt, komen de huil- en driftbuien terug naar boven.  
    De echtgenoot en ik ijveren voor meer uitdaging voor Nel op school.  Het wordt een stille strijd, met af en toe een succes.  Een strijd die nog steeds niet af is, nu weliswaar in functie van de broers.  Hier kom ik op een latere datum zeker uitgebreid op terug.

    Als ik het over Nel heb, dan moet ik het ook hebben over haar hobby.
    Eigenlijk is Nel iemand die erg snel verveeld is.  Iemand die veel afwisseling nodig heeft.  Iemand die duizend dingen wil proberen.  Maar ook iemand die die zaken vaak niet lang volhoudt. 
    Nel leerde al blokfluit, gitaar en viool.  Nel begon met karatelessen, tennislessen, reed paard, volgde turnles en beoefende voltige (turnen op een bewegend paard).
    Maar Nel heeft ook één standvastige hobby, die ze op 8- jarige leeftijd begon en nog steeds met heel veel plezier uitoefent: Nel speelt voetbal.
    Is Nel een natuurtalent dat wil vechten voor een plaatsje bij de Red Flames?  Neen, dat is ze niet.  Maar voetballen (en keeperen) vindt Nel leuk.  Binnen haar -gemengde- ploeg voelt ze zich helemaal thuis.  

    Dit is Nel zo'n beetje in een notendopje.
    Mijn lieve Nel, die nog steeds elke nuance in mijn stem oppikt en hierop reageert.
    Mijn strenge Nel, die mijn mama-rol in volle overtuiging durft over te zetten op haar broers.
    Mijn mooie Nel, die haar eerste puistjes genadeloos wegpitst.
    Mijn oplettende Nel, die alles hoort, alles ruikt en alles ziet, en die bovendien alles wil weten.
    Mijn rechtvaardige Nel, die recht door zee gaat.

    Om af te sluiten, geef ik jullie nog dit gedichtje mee.
    't Is er eentje van lang geleden...  zo'n dertieneneenhalf jaar...  


    Eerst was er liefde
    zorgeloos licht,
    drijvend op wolkjes
    een romantisch gedicht.

    Toen kwam er trouw,
    een belofte voor 't leven,
    een man en een vrouw
    een nemen en geven.

    Zonet kwam de schreeuw
    toen je 't levenslicht koos.
    liefde werd leven,
    zo kwetsbaar en broos...



    Trien.




    08-03-2017, 10:13 geschreven door trien  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:hoogsensitief,oudstedochter,hoogbegaafd
    07-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brood bakken for dummies- op zoek naar het ultieme brood - alle hulp is welkom!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al een tijdje staat hij te blinken in de berging.  Onaangeroerd.  Volledig ingepakt.  De broodbakmachine!

    Het moet zo'n halfjaar geleden zijn dat ik mezelf eens liet ontvallen -in het nabijzijn van de echtgenoot- dat ik mijn wekelijkse rit naar de bakker zo beu was.  Aangezien wij vrij landelijk wonen en bijgevolg niet op wandelafstand van welke winkel dan ook, onderhouden we (lees: 'onderhoud ik') het volgende ritueel:

    -dinsdag niet vergeten de bestelling van zo'n acht tot tien broden -in drie varianten- door te bellen naar de warme bakker
    -woensdag niet vergeten om de broden af te halen, op te delen en in te vriezen

    Op die manier verzekeren we ons van ons dagelijks brood, dat wel.  Maar er zijn ook veel nadelen:
    -Eerst en vooral mag ik niet vergeten om op dinsdag te bestellen.  Het probleem hierbij is niet dat ik hier niet aan denk.  Het probleem is dat ik er altijd in slaag om er knal op de middag aan te denken...  en op dat moment is ook de warme bakker aan het pauzeren en dus niet bereikbaar...
    -Ten tweede mag ik niet vergeten de broden op woensdag af te halen.  En laat woensdag nu toch net zo'n drukke heen- en weerrijdnamiddag zijn...   daar hoef ik waarschijnlijk geen tekeningetje bij te maken...  ;-)
    -Ten derde moeten alle broden na afhalen zo snel mogelijk opgedeeld en ingevroren worden.  En hiertoe ontbreekt mij vaak niet enkel de tijd, maar ook de puf...  Wij zijn een groot gezin.  Veel mensen, veel smaken.  Niet iedereen wil zomaar het -gezondste- volkorenbrood eten.  Daar kan ik inkomen.  Maar ik wil Toon -die over het algemeen het minst lust- zijn gezonde brood ook niet ontzeggen.  Dus volkorenbrood hoort in porties van 1 persoon.  Waldkorn brood is voor mij en voor Abel, dus in porties van 2 personen.  En het minst gezonde, gewoon grof brood is voor drie personen en kan dus gelukkig in z'n geheel ingevroren worden...   Ik weet het wel, brood invriezen heeft niet veel om het lijf, maar het is mijn ding niet.  Ik doe het met tegenzin.  Elke week opnieuw.

    Het laatste argument, dat tevens doorslaggevend is voor mezelf, is dat ontdooid brood niet dezelfde consistentie heeft als vers brood. Niet dezelfde malsheid.  Niet dezelfde beet.  

    Toen ik dus enkele maanden geleden binnen gehoorsafstand van de echtgenoot liet vallen dat ik eraan dacht om gedurende mijn ouderschapsverlof mezelf te bekwamen in het bakken van brood, liet manlief er geen gras over groeien.  Terwijl alle gezinsleden een klein, lief geschenkje uit mochten pakken van onder de kerstboom, stond er voor de mama...  inderdaad, een broodbakmachine (die ik enkele weken voordien zelf nog mocht afhalen bij de post, wegens niemand thuis bij levering).

    Nu kennen jullie meteen ook de reden waarom hier in huis sinds gisteren een onmiskenbare broodgeur hangt.  Meer bepaald de geur van vers gebakken volkorenbrood.
    Ik ben een absolute beginneling, dus ik houd het simpel.  Ik deed gisteren wat ik bijna nooit doe, en volgde het recept uit de bijgeleverde handleiding nauwkeurig, tot op de gram.  Het resultaat mag er zijn.  Op de vraag wie het allereerste huisgebakken brood lekker vond, gingen deze morgen vijf van de zes vingers de hoogte in.  Nel bleef achter.  Te droog...  zei ze...  (nvdr vind ik persoonlijk totaal niet)

    Beste mensen, laat ons duidelijk zijn, vijf op zes, dat is een goede score.  Dat is op z'n zachtst gezegd erg bemoedigend.  Zo bemoedigend dat ik samen met Toon en Abel deze ochtend alle identieke ingrediënten opnieuw in de broodbakmachine kapte om opnieuw vijf spannende uren te mogen wachten vooraleer er een identiek versgebakken brood uit te toveren.

    Maar...  zoals ik al zei, ben ik op zoek naar het ultieme brood.  Het brood dat niet enkel door ons allemaal gelust wordt, maar dat bovendien ook supergezond is.  Een soort superfood, dus.  Niet meer en niet minder.
    Kijk, ik ben geen keukenprinses.  Ik ben erg slecht in het lusten van nieuwe zaken en ik ben absoluut niet mee met alle nieuwe trends. Voor mij geen granola of havermoutyoghurt. 
    Maar ik sta er wel voor dat we als gezin een gezonde basis binnenkrijgen.  Groenten moeten, fruit wordt aangemoedigd.
    En aangezien wij  toch dagelijks twee broodmaaltijden nuttigen, wil ik dat dàt wel goed zit.  
    Vandaar deze warme oproep...   alle tips voor oergezond, maar ook nog steeds lekker brood zijn meer dan welkom!!!!  Let wel, tips zullen heel duidelijk moeten zijn.  Zoals ik al zei, ben ik een absolute beginner.  Ik ga ervan uit dat je er niet zomaar bv lijnzaad in kunt kappen zonder aan de andere ingrediënten te sleutelen...???

    Oeie, mijn broodbakmachine begint lawaai te maken...  Hij is blijkbaar aan het kneden geslagen...   jammer dat het deksel dicht moet blijven,..  zou nog leuk zijn om te volgen...



    ps Kato vraagt mij het volgende bij te voegen...  alle tips voor heel lekker wit brood of chocoladebrood zijn ook welkom!
    Tja, de perfectie zit net in de inperfectie, zeker?  ;-)

    Tot morgen!!
    Trien

    07-03-2017, 13:42 geschreven door trien  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:brood,bakken,broodbakken,grootgezin,broodbakmachine
    Archief per week
  • 28/08-03/09 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs